De 4e Musketier geanalyseerd

816911_Henk-Stoorvogel-Der-vierte-Musketier“Bloed is goed, de pijn is fijn.” Voor iedereen die zich afvraagt waarom gristenmannen zich in hemelsnaam in de Ardennen moeten bewijzen, heeft dr. Miranda Klaver van de VU een doorwrocht artikel geschreven. Hierin wordt de gevoelige ziel van de 4e Musketier blootgelegd en wordt de beweging sociaal-psychologisch geduid. De gristenman is namelijk een potentiële oerheld met een vaderwond die alleen kan worden geheeld door met z’n buddies in een koude beek te springen en daarna weer braaf voor z’n gezinnetje te zorgen. Dat u het weet.

GristenUnie-senator Roel Kuiper vindt mannen die een Ardennense beek doorwaden maar watjes. Echte mannen met een missie verhuizen naar de Randstad. Die zwemmen het IJ over om in Amsterdam-Noord een gemeente te stichten. Maar dat heeft hij een musketier nog nooit zien doen, zo merkte hij onlangs droogjes op tijdens een spreekbeurt op de Biblebelt.

Inmiddels is de beweging wel naar het oosten uitgebreid. Henk Stoorvogels boek ‘Der Vierte Musketier. Leben im Dienst des Führers Königs’ is daar een echte bestseller. Niet verwonderlijk, want de Duitse ziel is verknocht aan de natuur; abseilen en marschieren op allerlei romantische plekken in de Heimat, wie wil dat niet? “Bist du bereit für das grosse Abenteuer? Jawohl Obersturmbannführer Heinrich Störvogel!” Er gaat niets boven een godwinnetje op z’n tijd.

De 4e Musketier verlegt meer grenzen. Na de Ardennen, Schotland, Amerika en Oeganda wordt nu ook Noorwegen aan het gristelijke heldenrepertoire toegevoegd. Van 10 t/m 13 april 2014 leren kerkgaande watjes hoe ze Viking kunnen worden. Dus bomen omhakken, drakkars bouwen, bij het kampvuur saga’s vertellen, op strooptocht gaan en de vijand plunderen. Veel gristenmannen dromen daar al vanaf hun vroege jeugd over.

Tegenwoordig mogen de vrouwen van de musketiers ook heel af en toe – en onder stringente voorwaarden – mee op reis. Niet naar de masculiene karakterweekenden, die zijn namelijk fysiek te zwaar en mannen kunnen hun hart niet zo goed openen in een gemengde groep, maar wel naar de zogenaamde ‘muskathlons’. Dit zijn hardloopwedstrijden in Afrika om daar onrecht mee uit te bannen. Maar om te voorkomen dat de gristelijke testosteronkanonnen de vrouwen bespringen, zijn wel enkele maatregelen genomen. Zo komen mannen en vrouwen in gescheiden teams, reizen ze in gescheiden busjes, hebben ze buddies van het eigen geslacht, en zijn de teamtijden ook gescheiden. Echtparen mogen alleen de nacht samen doorbrengen en hand-in-hand de marathon afleggen.

mannendingetje

Dat dient een doel, want uiteindelijk moet de vermeende ongetemde man in de weekendjes wild doen wel met hulp van Jezus worden getemd, zodat hij zich kan ontwikkelen tot brave echtgenoot en vader. Feitelijk wordt alleen de afstandsbediening van de TV vervangen door een setje hardloopschoenen. Maar dat is ook winst.

73 Reacties op “De 4e Musketier geanalyseerd”

 1. De Dichter zegt :

  Het is een feit dat wij mannen gewoon dommer worden als er vrouwen in de buurt zijn.
  http://www.nu.nl/man/2718882/mannen-worden-dommer-in-gezelschap-van-vrouwen.html
  gg jullie vergeten te vertellen dat er jaarlijks 3 miljoen naar compassion/open doors gaat door de muskatlon?

  http://compassionreizen.nl/2013/10/20/een-godvergeten-plek/

 2. De Dichter zegt :

  Ow ja Henk heeft ook gereageerd op dr. Miranda Klaver: lijkt me wel zo eerlijk om het verhaal van twee kanten te kunnen lezen…
  http://www.henkstoorvogel.nl/reactie-op-artikel-4m-in-nd-12-10-13/#.Up7tftLuL84

 3. citroenboom zegt :

  @ De Dichter
  Duidelijke reactie van Stoorvogel. Bedankt voor de link.
  De kritiek lijkt vaak wat te eenzijdig. Als het mannen helpt om af en toe iets avontuurlijks te doen dan is dat goed. Veel mannen houden wel van een beetje fysieke uitdaging. Het moet alleen niet aan iedere man opgelegd worden. Volgens mij doen ze dat ook niet.

  Het verhaal dat mannen daarna weer braaf zijn en zich laten temmen vind ik persoonlijk wat flauw. In een (kerk)cultuur die gedomineerd wordt door gevoel willen mannen wel eens ondersneeuwen (zonder de schuldvraag te beantwoorden) en is het beste wat een man kan doen ‘braaf en gevoelig zijn’. Het lijkt me daarom goed mannen uit te dagen verder te kijken.

  Ik heb er indertijd veel aan gehad. Al ben ik daarna niet verder aan de slag gegaan met de lectuur oid. Het was een hele leuke en zware ervaring (fysiek).

 4. Plant zegt :

  Kostelijke ironie. Heel zacht, lief en beschermd wordt er ruimte gecreëerd voor de gevoelens van de harde, gevaarlijke man.

 5. Hans zegt :

  LIEVE MENSEN GENADE BOVEN ALLES!
  Ik kan me goed vinden in de kritiek op de Musketier. Ben heel blij met dit stukje van Goedgelovig! Zoals ik het zie is ALLES maar dan ook ALLES genade!! Bij de Musketier wordt er wat van je gevraagd. Hoe meer inspanning, hoe meer je Gods genade zal ervaren. NEE!! Er wordt NIETS van je gevraagd! Dat is nu juist het evangelie!
  Daarnaast wordt er ook een ongezonde focus gelegd op het feit dat je moet ‘sterven’ aan jezelf en van alles en nog wat moet afleggen. De Heilige Geest wijst ons niet meer op zonde, alleen maar op Jezus die alles heeft volbracht en je alleen maar wilt zegenen! Het belijden van zonden en focus leggen op tekortkomingen past niet meer in het nieuwe verbond. We zijn hemelburgers en God maakt vrij!! Beter nog: Hééft ons vrij gemaakt!
  We zijn Greatly blessed, highly favored and deeply loved!! Door op een JUISTE manier te geloven, zal je het zien en ontvangen. Right believing leads to right living zegt Pastor Prince altijd en het is zooo waar!!! We moeten geloven in genade onderwijs, uitsluitend volgens die principes leven! Dus luisteren naar goed onderwijs. Dat geeft échte vrijheid!!!!

 6. B.Art zegt :

  4e musketier Karakterweekend = je vrouw een lang weekend in de steek laten voor mannen dingen, en het dan nog te presteren om weer op de stoep te staan!

  Deegroller-maandag = de dag na het karakterweekend. Tonen dat je genoeg karakter hebt om de deegroller te ondergaan!

 7. fladderaartje zegt :

  @ Hans
  Deze theologische denkbeelden maken mij greatly worried, highly apprehensive and deeply suspicious.

 8. Aequitas zegt :

  @hans, jij begrijpt er echt geen drol van hé???? Wil je nou echt aan de hand van joseph prince gaan beweren dat 4de musketier een stelletje wetticisten zijn??

  Meneer stoorvogel heeft gewoon heel goed begrepen dat er veel mannen zijn die behoefte aan zo’n event hebben. Het zit blijkbaar bij veel mannen in hun geaardheid om even rambo te spelen (niet bij iedere man overigens!!!!), net zoals veel 4 jarige jongetjes het liefst oorlogje spelen nog voordat ze weten wat het precies is. Niemand dwingt je om naar zo’n weekend te gaan dus laat die mensen lekker bomen gooien. Het kan echt geen kwaad hoor. Ik ben zelf nog nooit geweest maar ik hoor veel positive verhalen erover. Hartstikke leuk toch?:)

 9. fladderaartje zegt :

  De reactie van Stoorvogel is nauwelijks inhoudelijk te noemen. Hij verwijt Klaver dat ze de ‘gevoelige’ kant van de musketiers onderbelicht, maar in het artikel gaat ze uitgebreid op het therapeutische aspekt van deze beweging in. Dit verwijt is m.i. niet terecht. De punten van kritiek die ik haar wel hoor noemen in het artikel worden echter door Stoorvogel volkomen genegeerd

  – De musketiers presenteren mannen als sterke helden, in tegenstelling tot vrouwen, die mooie prinsessen zijn. De vraag is in hoeverre deze rolverdeling realistisch, bijbels of wenselijk is.

  – Bij de musketiers wordt man-zijn uitgelegd in het kader van huwelijk en gezin. Het heeft dus nauwelijks een boodschap voor singles en homos.

  – Ze bekritiseerd de slachtofferrol die mannen wordt aangemeten. Het zijn gewonde helden, met een vaderwond, dat soort dingen.

  – Zijdelings noemt ze de creatieve bijbelexegese. David had een vaderwond omdat zijn vader hem niet bij zijn schaapjes weg had geroepen toen Samuel kwam? Het is niet uit te sluiten, maar ligt zeker niet voor de hand en de tekst geeft geen enkele aanleiding voor deze exegese. En zo waren er meer voorbeelden.

  – Ze vraagt zich af wat er gebeurt met mannen die niet aan het stereotype voldoen. Die geen oorlogen willen voeren, prinsessen willen veroveren, lichamelijk tot het uiterste willen gaan, hun kracht bewijzen, enz. Kracht, sterk zijn, winnen, dat wordt verheerlijkt. Wat betekent dat voor mannen die zich niet in dit plaatje herkennen, of die bijvoorbeeld op een karakterweekend moeten afhaken omdat het te zwaar is.

  -Verder zegt ze ook een aantal goede dingen. Zoals dat de beweging voorziet in een behoefte van bepaalde mannen om hun geloof wat lichamelijker/concreter te beleven. En ze merkt op dat de kerk tekort schiet in het bieden van ervaringen die geloofsversterkend zijn.

  -Ze maakt ook een interessante vergelijking met initiatierituelen. Je afscheiden van je gewone leefomgeving, de natuur in, lichamelijke uitdagingen overwinnen, tot het uiterste gaan en dan geinitieerd worden in een nieuwe sociale kring. In dit geval krijg je een Tshirt en wordt je tot musketier verklaard. Dit is voor mij een aanwijzing dat mannen vooral behoefte hebben aan ergens bijhoren. Een soort veredelde studentenvereniging. En een soort verbond van mannen die elkaar bemoedigen om op een goede manier in de maatschappij te staan, dat lijkt me een goede zaak.

  De punten die Klaver aandraagt zijn het overwegen waard. En niet alleen zoals Stoorvogel schrijft om het imago van de musketiers op te vijzelen bij mensen die ‘het niet begrijpen’, maar vooral om de eigen beweging goed te doordenken om te kijken of er geen denkbeelden aan ten grondslag liggen die in strijd zijn met de bijbel die immers de leidraad van de beweging in.

 10. Hans zegt :

  @ Aequitas. Mensen, die vertellen hoe anderen moeten leven en ook denken dat ze door het maken van goede keuzen bij God in een goed blaadje terecht komen eten van de boom van ‘kennis van goed en kwaad’. Dat is inderdaad WET. Bij de Musketier gaat het verder dan alleen gezellig sporten. Het gaat over presteren, verdienen, je focussen op zonden. Het gaat niet over leven uit geloof en genade.

 11. Jan Hartman zegt :

  @ Hans, je hebt het duidelijk verwoord! Helder en Bijbels geluid!

 12. Hans zegt :

  Bedankt Jan. Ik ben blij dat ik in mijn gemeente ander onderwijs hoor dan dat van de Musketiers.

 13. Oscar de Tweede zegt :

  Lieve mannen, ik heb over de vier musketiers geen mening. Mijn heldhaftigheid beperkt zich tot het vrijwillig gaan liggen in de stoel van de tandarts.
  Dat was ruim dertig jaar geleden.

 14. Jan Hartman zegt :

  @ Hans, Musketiers zijn met elkaar gewoon leuk bezig. Na hun inspanning en plezier zou ik hen zeker willen uitdagen voor Bijbels onderwijs!

 15. Benach zegt :

  Geef mij de Wodanboys maar:

  hoewel…

 16. Frans van der Grijn zegt :

  En als die 4e Musketiers drijfnat uit het water komen bij 8 graden Celsius, kleden ze zich dan met gesloten ogen uit en weer aan? Want voor je het weet krijgen ze fantasietjes over een blanke sabel.

 17. joost zegt :

  DeDichter

  Het is een feit dat wij mannen gewoon dommer worden als er vrouwen in de buurt zijn

  Mannen worden niet echt dommer als er vrouwen in de buurt zijn hoor. Het is gewoon hun “normale” domheid die dan meer opvalt.” 😉
  joost

 18. Marie zegt :

  Grappig dat je Jong & Vrij’ers altijd direct herkent aan hun jargon, nog voordat ze hun opperhoofd Pastor Prince hebben genoemd.

 19. Marie zegt :

  Stoorvogel zei laatst in een interview met het ND ‘als een man wordt als Jezus, wordt hij sterk, een vrouw wordt mooi.’ Daar zakte mijn broek toch wel van af.

 20. mafchauffeur zegt :

  @Marie: probeer eens een rok, zoals het een vrouw betaamt. 🙂

 21. Hans zegt :

  Marie, het is geen jargon, het is gewoon Bijbelse taal die de meeste christenen kwijt zijn geraakt. Er wordt meer gesproken in de kerk over de wet en veroordeling, over armoede en beter je best doen, dan over radicale genade! Wet en genade is lauw! God spuwt dit uit! Christenen plaatsen zich daarmee buiten de kerk zoals God het bedoeld heeft. Het was voor mij een bevrijding toen ik bij Jong en Vrij kwam. Mensen die met elkaar, vanuit een zelfde gezindheid, vanuit eenduidig Bijbels onderwijs optrekken. Geen eindeloze discussies meer. Sprekers die elkaar aanvullen in plaats van tegenspreken en die Jezus in zijn glorie laten zien! Hoe gaaf is het om te ontdekken dat we in deze wereld als Jezus zijn en niet meer onder veroordeling leven??
  Pastor Prince is niet een opperhoofd. Hij is wel een gezalfde apostolische man die geroepen is om de kerk wakker te maken. Deze generatie, de eindtijdkerk, zal een kerk vol van genade worden, gezond en welvarend en een mega oogst binnenhalen, omdat de ‘gospel of grace’ dynamiet is!! Jezus komt voor een bruid zonder vlek of rimpel. Dat is niet een wettische kerk, maar een kerk die floreert onder de genade prediking.
  De Musketiers kunnen daar geloof ik echt heel veel van leren!!

 22. Marie zegt :

  @mafchauffeur Inkoppertje 🙂

  @Hans I rest my case.

 23. Plant zegt :

  Goeie genade Hans.

 24. Jan Hartman zegt :

  @Hans. http://www.rejoicenow.nl/page/joseph-prince
  hebben we het hier over dezelfde?

 25. Bokkepoot zegt :

  @Hans

  Hij is wel een gezalfde apostolische man die geroepen is om de kerk wakker te maken. Deze generatie……

  Hee, zeiden ze dat de vorige generatie niet óók al? 😯

  ….. de eindtijdkerk, zal een kerk vol van genade worden, gezond en welvarend en een mega oogst binnenhalen…..

  Nou, maak me dan maar weer wakker als het zover is, goed? 😀

  ….. omdat de ‘gospel of grace’ dynamiet is!!

  Boem. 😐

 26. Bokkepoot zegt :

  @Hans

  Door op een JUISTE manier te geloven, zal je het zien en ontvangen. (…) We moeten geloven in genade onderwijs, uitsluitend volgens die principes leven!

  Is dat niet vermoeiend, al die wettische regels genade principes waar je je aan moet houden? 🙄

 27. Hans zegt :

  Hoi Jan, dat is idd dezelfde Prince. Maar als ik die site lees, zijn ze werkelijk tegen alles. Al kan ik veel van hun kritiek over verschillende sprekers en kerken wel begrijpen. Pastor Prince beschrijven ze overigens wel goed, maar helaas begrijpen ze het niet goed.

  @ Bokkepoot: watch & see!! Ik weet dat de radicale genade verkondiging veel opschudding heeft gegeven. Dat vele kerkelijke leiders, theologen en evangelische organisaties als Opwekking zich uitgesproken hebben tegen teveel genade en daarmee de kerkelijke eenheid ver te zoeken is. Daarmee plaatsen al die kerken zichzelf onder de wet = vloek = oordeel.
  Maar het is logisch dat de kerk in Nederland schudt, als je met een radicale boodschap van Gods liefde en zegen komt. Uiteindelijk zal blijken wat standhoudt, christen die hun huis bouwen op genade of op de wet.

 28. Hans zegt :

  Bokkepoot, lekker makkelijk om mijn citaten uit het verband te rukken. Ik heb niks met wettische regels en prestaties. Ik ben juist vrij van al die beknellende jukken.

 29. Bokkepoot zegt :

  @Hans

  Ik weet dat de radicale genade verkondiging veel opschudding heeft gegeven. (…) Maar het is logisch dat de kerk in Nederland schudt, als je met een radicale boodschap van Gods liefde en zegen komt.

  Ik heb nog nooit iets voelen schudden, eigenlijk.
  Althans, niet in de kerk. :mrgreen:

  En ik woon niet in Groningen.

  Uiteindelijk zal blijken wat standhoudt, christen die hun huis bouwen op genade of op de wet.

  Precies, het zal blijken. Vandaar dat ik zei: maar me maar wakker als het zover is. 😉

 30. Bokkepoot zegt :

  @Hans

  Bokkepoot, lekker makkelijk om mijn citaten uit het verband te rukken.

  Verband? Was er een verband? 😯

  Ik heb niks met wettische regels en prestaties. Ik ben juist vrij van al die beknellende jukken.

  Precies, maar dat is dus wat ik net probeer aan te geven: dat je betoog alsnog aardig beknellend en wettisch op me overkomt. En vermoeiend, vooral.

 31. Hans zegt :

  Bokkepoot, Genade is voor een mens ook vreemd. Het is onverdiend. Het is logisch dat dit weerstand oproept, vreemd aanvoelt, voor Nederlanders die liever ‘doe het zelvers’ zijn.

 32. Bokkepoot zegt :

  Oh ja @Hans, en…..

  …. christen die hun huis bouwen op genade of op de wet.

  is natuurlijk iets anders dan

  een kerk vol van genade (…), gezond en welvarend en een mega oogst binnenhalen.

 33. Jan Hartman zegt :

  @ Hans Hoi Jan, dat is idd dezelfde Prince. Maar als ik die site lees, zijn ze werkelijk tegen alles. Al kan ik veel van hun kritiek over verschillende sprekers en kerken wel begrijpen. Pastor Prince beschrijven ze overigens wel goed, maar helaas begrijpen ze het niet goed.

  Dat is vreemd, je zegt dat je wel kunt begrijpen dat de makers van de site, de andere dingen goed begrijpen, maar prince niet? Kijk dat begrijp ik weer niet!

  Lees eens dit gedeelte:

  Op de website van New Creation Church staat onder: Hoe het kruis betrekking heeft op jou, de volgende verklaring.
  Wanneer je Jezus accepteert als je Heer en Redder, zal Hij je niet alleen redden van de hel, maar dan geeft Hij je ook gezondheid, vreugde, liefde, vrede, hoop, onvoorwaardelijke acceptatie, voorkeur, de kracht om rijk te voorspoedig te worden en al het goede waar je maar aan kan denken en meer. (link)

  Stichting Chris heeft gewaarschuwd dat door het onderwijs van Joseph Prince vele jongeren in de problemen raken doordat deze dingen niet in hun leven zichtbaar worden. Hoeveel mensen zullen niet tot Jezus komen om deze materiële zaken? Ieder mens zal het prettig vinden als zijn leven zo op rolletjes gaat lopen. De Bijbel geeft echter een hele andere soort kijk op het volgen van de Here Jezus.

  En ook allen, die godzalig willen leven in Christus Jezus, die zullen vervolgd worden. 2 Tim.3:12

  Joseph Prince zegt dat, een aantal jaren geleden God tegen hem zei dat Hij ieder jaar aan Prince een woord zou geven voor de kerk waar hij pastor is. Terwijl Prince aan het wachten was op een woord ontving hij het thema voor dit jaar. Jesaja 22:22: De sleutel van David.

  David was een man van gebed en lofoffers. De eindconclusie van Prince is de volgende. Als de mensen in zijn kerk gaan bidden en lofoffers brengen aan de Here Jezus dan zal Hij deuren openen die niemand kan sluiten. Sterker nog, Hij zal deuren sluiten die de tegenstander wil gebruiken voor het slechte. Joseph Prince sluit af met de mededeling dat hij zal bidden dat 2013 het beste jaar ooit mag worden voor de mensen in de gemeente en hun geliefden.(link)

  De boodschap die Joseph Prince meegeeft is gebaseerd op voorspoed, geluken blijdschap. Door het juiste te doen zal dit in uw leven uitgewerkt worden. De Bijbel leert dat alles ten goede zal meewerken voor hen die God liefhebben (Rom.8). Als we echter de boodschap van Joseph Prince moeten geloven dan is het onze schuld als we niet ruimschoots gezegend worden. In plaats van deze boodschap te omarmen, is het beter om te kijken naar wat Paulus zegt:

  En Hij heeft tot mij gezegd: Mijn genade is u genoeg; want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Zo zal ik dan veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij wone.
  Daarom heb ik een welbehagen in zwakheden, in smaadheden, in noden, in vervolgingen, in benauwdheden, om Christus’ wil; want als ik zwak ben, dan ben ik machtig. 2 Kor.12:9-10

  Er is nb een stichting die ook waarschuwt voor de leer van prince! Zouden zij het dan ook niet begrijpen?

  Vreemde zaak.

 34. Bokkepoot zegt :

  @Hans

  Ik ben geen doe-het-zelver, maar een laat-maar-zitter. Ik ben van God los. En vol van genade naar mezelf. En soms – in iets mindere mate – zelfs naar anderen. 😉

 35. Bokkepoot zegt :

  @Jan

  Geeft God ook voorkeur? 😯
  Wist ik nog niet…..

  Maar in elk geval geeft hij…

  …. al het goede waar je maar aan kan denken en meer.

  Nou, ik kan je vertellen dat ik op een avond als deze best heel wat leuke dingen kan samendenken. :mrgreen:
  Alleen weet ik dan weer niet zeker of Jezus en ik wel hetzelfde denken over wat er onder ‘het goede’ verstaan mag worden. 😐

 36. Hans zegt :

  Hoi Jan,
  Ik denk dat het niet zo zinnig is om nu i te gaan op losse bijbelteksten. Het gaat om de grote lijn dat we te maken hebben met het nieuwe verbond en dat er geen aanklacht meer is tegen iemand die Jezus kent en Hij je leven en overlvoed wil geven.
  Voor meer fundamenten, doe deze cursus: https://webshop.jongenvrij.nl/fundamentals.php Echt een dikke aanrader!
  Ik stop ook met de discussie. Ik wilde alleen maar even ingaan op de Musketier en dat ik het afkeur dat mensen daar van de boom van kennis van goed en kwaad eten, door te focussen op moraal, wet en inspanning (eigen verdiensten). En ik weet waar ik over praat. Ik ben Musketiers tegen gekomen die vooral bezig waren met dit soort zaken…

  Beste Shalom! (dat betekend voorspoed en vrede op alle terreinen van je leven!)

 37. beervis zegt :

  @hans
  Uiteraard moet je wel betalen voor je fundamenten.

 38. Hans zegt :

  ooit van de wet van zaaien en oogsten gehoord Beervis?
  door te geven en te zaaien ontvang je in veelvoud.
  Laat trouwens allemaal maar…

 39. beervis zegt :

  okay

 40. Jan Hartman zegt :

  @ Hans,

  Met alle respect, ik ben bijna een doorgewinterde volgeling van de Here Jezus, en het Woord van God, in Waarheid wil laten klinken.
  De leer van prince , ja daar plaats ik vraagtekens bij.

  Losse Bijbelteksten, nee daar moet je ook niet op ingaan, je moet Gods Woord lezen, vanaf het Begin t/m openbaringen. Als ik het Nieuwe testament lees, dan moet ik dat altijd doen, vanuit het Oude testament. Ik lees niet in het Woord, dat je niet door dalen, door stormen heen moet gaan, als je in Jezus bent!

  Je stopt met de discussie, ja dat is goed. Alleen vind ik het jammer dat je ingaat op de Musketiers en niet ingaat op dat wat ik hier neerzet. Maar dat geeft niets. De komende dagen heb ik ook helemaal geen tijd om te lezen, of te reageren.

  Ik wens jou Gods Zegen.

 41. Bokkepoot zegt :

  @Hans

  Ik zit je een beetje te plagen, maar ik bedoel het allemaal niet zo vervelend, hoor. Je gebruikt wel degelijk aardig wat jargon, en dan wil ik gewoon eens weten wat daar achter zit.

  Ik wil je echt niet wegjagen verder.

 42. Johan zegt :

  Wat een raar stuk dit…
  Wel grappig om de hele discussie eronder te lezen, die is bijna nog boeiender!

  Ik ben wel benieuwd wat Hans allemaal gezegd heeft, ik kan de eerdere reacties zo snel niet vinden.

  Groet
  een musketier

 43. Johan zegt :

  Oh wacht!
  Ik zie het al, ik heb weer te snel gereageerd, ik ga het allemaal ‘ns goed lezen. Want ik zie een hoop reacties van ‘niet-musketiers’ geloof ik.
  Ik ben op karakterweekend geweest en ben daar heel dicht bij God geweest, geen woorden voor zo mooi!

 44. Bram Flippo zegt :

  http://www.youtube.com/watch?v=nFOzAZ2POqg
  Tears Goot 500 Event – Roel Kuiper – Tau voor de stad

  Steengoed verhaal van Roel Kuiper trouwens!

  Ik hoef geen musketier, ik ben nog in dienst geweest!

 45. Wilfred zegt :

  @DH: Zie je wel dat Bram een goede coach voor je is! 🙂

 46. grobboo zegt :

  Amusant om te lezen hoe Hans en Jan en vele andere “ware” christenen toch zo heerlijk verdeeld zijn over wie de ware weg bewandelt welke lijdt tot eeuwige gelukzaligheid.

  De grote grap komt natuurlijk straks aan de hemelpoort.
  Staat daar Mohammed.

  “Shit, was het toch Allah”.

 47. Bram zegt :

  @Wilbert .. Ik heb ff moeite te vinden waar je op reageert van DH…

 48. Wilfred zegt :

  @Bram: Geeft niet, wij hebben ook wel eens moeite wat van je te vinden. 😉

 49. Peter H zegt :

  @hans

  Zoals ik het zie is ALLES maar dan ook ALLES genade!!

  Dat had een hele leuke god kunnen zijn. Alles genade, geen beperkingen, niemand uitgesloten, onvoorwaardelijk.

  Maar helaas, uit onderstaande quotes blijkt opnieuw een gevalletje ‘nare, immorele, uitsluitende, onzichtbare entiteit” wordt door verwarde gelovige “liefde en genadevolle God” genoemd.

  Door op een JUISTE manier te geloven, zal je het zien en ontvangen.

  We moeten geloven in genade onderwijs, uitsluitend volgens die principes leven! Dus luisteren naar goed onderwijs.

  Daarmee plaatsen al die kerken zichzelf onder de wet = vloek = oordeel.

  dat er geen aanklacht meer is tegen iemand die Jezus kent

 50. Dutch Hermit zegt :

  @Wilfred
  DH heeft ook moeite te vinden waar je op reageert. Laten we het er maar op houden dat hij niet zo slim is en coaching nodig heeft 😉

 51. Simon zegt :

  Ik lees het satirische stuk van GG over de Musketiers. Vervolgens de reacties er onder. Goeie dag zeg. Wat een veroordeling, wat een extremisme…
  Aan de ene kant de zure, ongenuanceerde reacties over de mannenclub, ´de 4e Musketiers´. Ik denk: Als christenbroeders het geweldig vinden om met elkaar op te trekken en fysieke uitdagingen willen aangaan, tegelijkertijd zich willen bezinnen op hun rol als man en vader en zich in willen zetten voor gerechtigheid, wat is dan precies het probleem? Is er nu zo weinig tolerantie voor mensen die hun geloof met fysieke uitdagingen willen combineren? Het is een open beweging voor mannen uit alle kerken, waar vele duizenden mannen zich toe aangetrokken voelen. Is dat gegeven niet alleen al een signaal naar de kerk, die misschien vaak wat ‘te slap en vrouwelijk’ is?
  Nee, ik ben geen Musketier. Voor mijzelf? Ik moet er niet aan denken! Maar ik ben ook niet zo fysiek ingesteld en ook niet zo’n kuddedier. Ben wat meer op mijzelf en ben blij dat ik niet in militaire dienst hoefde, maar gun ieder zo zijn ding wat bij hem past. Als gelovige vind ik het alleen maar mooi als er bewegingen zijn die zich in willen zetten voor gerechtigheid. In het geval van de Musketiers halen zijn miljoenen op voor bijv. Compassion. Ik vind dat super! Daarnaast ken ik ook mannen die deze club te gek vinden. Ik vind het alleen maar gaaf en leuk voor hun!

  De reacties er onder vind ik ook wat flauw, maar de reacties van Hans vind ik werkelijk tenenkrommend en het spijt me Hans, door mensen zoals jou (doelend op je mening, je keiharde reacties), schaam ik mij om christen te zijn. Ik ben redelijk bekend met het Jong en Vrij gedachtegoed en ik kan mij heel goed begrijpen dat mensen het geweldig vinden om te ontdekken dat God een ilefhebbende Vader is en niet een veroordelende God die van veraf staat te kijken wat je fout doet en altijd boos en onberekenbaar is. Maar de verdere uitwerking van deze leer, vind ik ronduit sektarisch en wereldvreemd!
  Volkomen begrijpelijk dat het Jong en Vrij gedachtengoed niet samen kan gaan met het meer activistisch Musketier. Maar als ik moet kiezen, kies ik voor de beweging die niet praat over gerechtigheid, maar het ook DOET!
  Aan de vruchten herkend men de boom. De Pastor Prince boom in Nederland brengt in elk geval vooral veel verdeeldheid met zich mee, christenen die gebrainwasht worden in (wat je noemt) eenduidig onderwijs. Zet het je niet aan het denken, dat het bijzonder merkwaardig is, als iedereen in de kerk hetzelfde denkt? Dat er bijzonder veel aandacht is voor dogma’s en leerstellingen. Een beweging die op zichzelf staat? Een paria in de evangelische beweging? Dan kan je wel zeggen: Dat roept nu eenmaal genade op, maar dat is echt de omgekeerde wereld. Ik kan me voorstellen dat mensen in deze beweging op termijn radicaal afhaken en misschien wel hun geloof verliezen als ze zien hoeveel radicale onzin er verkondigd wordt.
  Ik zou bijna denken dat je satire maakt, maar jammer genoeg weet ik dat dit niet zo is en je manier van schrijven exemplarisch is voor deze “wettische genadebeweging”. Ik hoop echt dat je tot je zinnen komt en leert inzien dat Jezus nooit rijkdom gepropageerd heeft en zijn boodschap was om God en je naaste lief te hebben. Om de weg te gaan van de minste en in het lijden te ervaren dat zijn genade jouw genoeg is. Dat is in elk geval iets, wat ik elke dag wil leren. De extreme focus bij Jong en Vrij om je geliefd te voelen, zegeningen en beloften toe te eigenen en ziekte en tegenslag direct als van de duivel te bestempelen, maakt dat het evangelie uiteindelijk alleen om jezelf gaat draaien. Dan heb ik meer met atheïstische humanisten die zich inzetten voor een betere wereld. Zij staan misschien wel veel dichterbij het Koninkrijk van God, ook al ‘kennen’ ze Jezus niet.

 52. Wilfred zegt :

  @DH: Zeer terecht! Het is ook niet eenvoudig je weg te vinden in het doolhof van multi-media! 😉

 53. engel zegt :

  Gelukkig is er nog iemand die het wel snapt en het overzicht weet te bewaren.

 54. Wilfred zegt :

  @Engel: Dank je! Wij begrijpen elkaar!

 55. Professor Prietpraat zegt :

  @Hans,

  klinkt mooi hoor als je niet te veel erover nadenkt bij wat je schrijft. Maar als alles alleen maar genade is en je niks meer hoeft af te leggen en zo en dat de Heilige Geest niet op zonde wijst, wat doe je dan met deze teksten? Negeer je die, plak je daar een smiley overheen in je Bijbel? :

  Johannes 16:7 ¨Doch Ik zeg u de waarheid: Het is beter voor u, dat Ik heenga. Want indien Ik niet heenga, kan de Trooster niet tot u komen, maar indien Ik heenga, zal Ik Hem tot u zenden. 8 En als Hij komt, zal Hij de wereld overtuigen van zonde en van gerechtigheid en van oordeel¨

  Natuurlijk zal je zeggen dat een gelovige niet de wereld is maar je zei dat de Heilige Geest niet wijst op zonde.

  3 Johannes 1:11 ¨Geliefde, volg het kwade niet na, maar het goede. Wie goed doet, is uit God, (maar) wie kwaad doet, heeft God niet gezien.¨

  1 Petrus 2: 1 ¨Legt dan af alle kwaadwilligheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle kwaadsprekerij,¨

  Er is ook een evangelie wat zegt dat Jezus volgen je alles kan kosten maar dat is dan een ander evangelie als het jouwe? Jouw God is alleen maar liefdevol en oordeelt niet en vind het niet erg dat je zondigt en verwacht helemaal niks van je?

  2 Timotheüs 3:12 ¨Trouwens, allen, die in Christus Jezus godvruchtig willen leven, zullen vervolgd worden.¨

  Titus 2:11-15 ¨Want de genade Gods is verschenen, heilbrengend voor alle mensen, 12 om ons op te voeden, zodat wij, de goddeloosheid en wereldse begeerten verzakende, bezadigd, rechtvaardig en godvruchtig in deze wereld leven, 13 verwachtende de zalige hoop en de verschijning der heerlijkheid van onze grote God en Heiland, Christus Jezus, 14 die Zich voor ons heeft gegeven om ons vrij te maken van alle ongerechtigheid, en voor Zich te reinigen een eigen volk, volijverig in goede werken. 15 Spreek hiervan, vermaan en weerleg met alle nadruk

  Galaten 5:16 ¨Dit bedoel ik: wandelt door de Geest en voldoet niet aan het begeren van het vlees. 17 Want het begeren van het vlees gaat in tegen de Geest en dat van de Geest tegen het vlees – want deze staan tegenover elkander – zodat gij niet doet wat gij maar wenst. 18 Indien gij u echter door de Geest laat leiden, dan zijt gij niet onder de wet. 19 Het is duidelijk, wat de werken van het vlees zijn: hoererij, onreinheid, losbandigheid, 20 afgoderij, toverij, veten, twist, afgunst, uitbarstingen van toorn, zelfzucht, tweedracht, partijschappen, 21 nijd, dronkenschap, brasserijen en dergelijke, waarvoor ik u waarschuw, zoals ik u gewaarschuwd heb, dat wie dergelijke dingen bedrijven, het Koninkrijk Gods niet zullen beërven. 22 Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. 23 Tegen zodanige mensen is de wet niet. 24 Want wie Christus Jezus toebehoren, hebben het vlees met zijn hartstochten en begeerten gekruisigd. 25 Indien wij door de Geest leven, laten wij ook door de Geest het spoor houden. 26 Wij moeten niet praalziek zijn, elkander tartend, elkander benijdend.

  1 Petrus 1:15 ¨maar gelijk Hij, die u geroepen heeft, heilig is, wordt (zo) ook gijzelf heilig in al uw wandel; 16 er staat immers geschreven: Weest heilig, want Ik ben heilig¨

  1 Petrus 3:15-16: Maar heiligt de Christus in uw harten als Here, altijd bereid tot verantwoording aan al wie u rekenschap vraagt van de hoop, die in u is, doch met zachtmoedigheid en vreze, 16 en met een goed geweten, opdat bij al het kwaad, dat men van u spreekt, zij, die uw goede wandel in Christus smaden, beschaamd gemaakt worden.

  Hopelijk is het te begrijpen en anders zijn er wel andere vertalingen dan de NBG die ik hier heb gebruikt en die het wellicht iets begripelijker weergeven.

 56. nobacon zegt :

  @all, volgens mij is Hans al lang afgehaakt: Laat trouwens allemaal maar…
  de hele discussie rondom J&V zijn door wat opmerkingen van hem opgestart. Ik ken J&V vrij goed van binnenuit. Ik zie genezing van mensen die jaren gebukt gingen onder afwijzing verwerping etc. Door de boodschap van genade, die volgens mij ook in veel kerken en gemeenten best wat prominenter aan wezig mag zijn.

  De genade en wet worden tegenover elkaar geplaast. Maar kan de wet ook een uiting van liefde en genade zijn? (ow nu ga ik er inhoudelijk op in en dat wilde ik even niet)

  Gelijktijdig is er het regiem van Pastor Marcel. Zijn wil is,….. juist ja.
  Hier zie je duidelijk parallelen met de Doorbrekers. (waar ze goed mee bevriend zijn) Er knappen letterlijk mensen af, als het goud doublé blijkt te zijn en toch roest en mot en ziekte intrede doet. daar is geen ruimte voor. Pastoraat, ministry en zelfs antwoorden blijven dan uit. En mensten staan lettelijk buitenspel. Want ze stellen de vraag waar is God als het leven pijn doet?

  J&V zal elke discussie uit de weg gaan.(en blijven daardoor in de luwte van media) Ze kiezen duidelijk hun eigen weg. Daarom zie je op veel fora J&V-ers zich uiteindelijk terug trekken. (kijk naar de dicussie over prietpraat bij Strengholt) Maar ook in real life gebeurt dat. Mensen die J&V bezoeken, snijden banden door en verbreken vriendschappen (hoewel dat niet wordt toegegeven) @all wie kan dat beamen? Proberen om Hans (en daarmee andere J&V-ers) te overtuigen lukt echt niet. En daar ligt een stuk zorg.

  Daarmee krijgt J&V (plus de vorm van leiderschap en intern opzicht) kenmerken die juist niet bij een gemeente horen. Het begint sectarische trekken aan te nemen.

  Waar ik mee worstel, hoe kunnen we respectvol, inhoudelijk en in liefde laten zien waar J&V werkelijk voor staat. hoe kunnen we dat doen?

 57. mafchauffeur zegt :

  Stevige interne discussies over het openstellen van de 4eM marathon voor vrouwen. Die blijken namelijk ook hard te kunnen en ook willen rennen.
  https://de4emusketier.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=360:toelichting-deelname-vrouwen-aan-de-muskathlon&catid=199:voorwaarden&Itemid=317

  De grootste bezwaren tegen deelname van vrouwen die wij terug krijgen en zelf ook hebben besproken zijn de bedreiging voor de identiteit van 4M als mannenbeweging; de groepsdynamiek tijdens de Muskathlon (durven mannen (maar ook vrouwen) hun hart wel te delen in gemengd gezelschap?) en de angst, die onder sommigen leeft, dat er romances kunnen ontstaan die niet gewenst zijn.

  Om nog maar te zwijgen over de pastorale drama’s als de mannen ontdekken dat er nogal wat vrouwen zijn die sneller lopen dan zijzelf.

  Kortom, een enorm dilemma.

  De centrale vraag die wij onszelf hebben gesteld is deze: ‘Kunnen wij het op termijn volhouden dat wij de strijd tegen onrecht alleen met mannen voeren?

  Inmiddels is men er uit:

  Wij denken dat dit niet wenselijk, noch wijs is. Laat mannen en vrouwen samen optrekken in de strijd tegen onrecht en maximale impact creëren.

  Daarbij nog een sterk bijkomend argument:

  de hele week ontmoeten de mannen voortdurend vrouwen, teams hebben vrouwelijke gidsen of tolken, de hotels hebben vrouwelijk personeel – met andere woorden: tijdens de Muskathlon bestaat de mix in zekere zin al.

  Vrouwen mogen voortaan dus meerennen. Een polderresultaat. Want ook de tegenstanders hebben deels hun zin: de Karakterweekenden blijven buiten schot.

  Karakterweekenden vinden plaats in de wildernis – mannen zijn afgesneden van de bewoonde wereld en gaan met elkaar tot op het bot. Die exclusiviteit verhoudt zich niet met de aanwezigheid van vrouwen, dan zou een deel van de kracht van de karakterweekenden verloren gaan.

  Uiteraard geldt óók voor vrouwen dat ze 10 mille moeten meebrengen. Korting per huishouden, daar doen we niet aan.

  Nu nog een oplossing voor homo’s. Maar ook daar komen we wel uit. 😉

 58. ruub zegt :

  @maf
  Dat die karakterweekenden buiten schot blijven is toch logisch? Anders weet je het wel, dat zou de dood in de pot zijn van de 4eMusketier, wat ik je brom. Niks geen massale, snikkende bekentenissen meer van stoere Musketiers die schoorvoetend toegeven iets te lang naar Sloggi- en Hunkemöller-posters te hebben gestaard of overdreven verhalen vertellen over de glimlach van de lokale supermarktcassière.
  Want hun nog stoerdere vrouw staat dan naast ze. En die is bereid een welgemikte trap uit te delen in het mannelijkste deel van de met modder besmeurde echtgenoot naast ze. Dat weten die mannen ook.

 59. mafchauffeur zegt :

  @ruub: klopt helemaal.

  Maar daarbij komt dat het helemaal niet efficiënt is om vrouwen mee te nemen op zo’n karakterweekend. Mannen worden pas emotioneel kwetsbaar na een dag buffelen in de Schotse Hooglanden. Vrouwen al na een half uur aanbiddingsdienst.

  Dat verklaart ook de afwezigheid van homo’s bij die karakterweekenden. Die hebben ook aan een aantal Opwekkingsliederen genoeg. 😉

 60. Bokkepoot zegt :

  @maf

  Tegenwoordig neemt m’n adrenaline-spiegel angstaanjagend hoge waarden bij het beluisteren van een gemiddeld Opwekkingsnummer. Daar kan inderdaad geen boomstammetje gooien tegenop. 😉

 61. De Dichter zegt :

  Speciaal voor Hans een valkuil voor “genade leer is de enige weg theorie” met alle vooroordelen hoe “anders gelovige” het zo mis hebben en het niet begrijpen (beetje last van hoogmoed?)
  Dit is wat ik bij J&V veelvoudig heb gezien

  ps deze tekst is in een van de onderwerpen behandeld in het karakter weekend: voor Nederlanders die liever ‘doe het zelvers’ zijn, mooi dat jij dat ook weet.

 62. Martijn zegt :

  @ Nobacon

  Je vraag: hoe kunnen we respectvol, inhoudelijk en in liefde laten zien waar J&V werkelijk voor staat. hoe kunnen we dat doen?

  Mijn ervaring: Dat kun je bijna niet doen… Diverse (intelligente) familieleden zijn bij Jong en Vrij terecht gekomen (en uiteindelijk er ook weer uit.)
  De realiteit van het leven zal maken dat mensen nog sektarischer worden en doorslaan in hun wettische genade denken, of teleurgesteld raken met een grote kans dat ze het geloof verliezen.

  Pastor Marcel is gewoon trouw aan zijn visie op wat volgens hem (lees Prince) zegt over hoe een “genade kerk” zal moeten werken.
  Onlangs sprak ik iemand die in JeV zat. Hij zei: Ik hoop dat ze toch meer ruimte willen geven aan verdriet en dat het lijden ook kan horen bij een christenleven. Toen zei ik: dan zit je echt in een verkeerde kerk. Blijkbaar denken mensen niet echt na..
  Dat is hetzelfde als vragen aan meneer pastoor of er voortaan niet meer gebeden wordt richting Maria.

  JeV is glashelder waar ze voor staan.
  Mensen kiezen er doelbewust voor. Ze willen graag een lieve Papa God en een leven wat je welvarend maakt. En dat kan je vooral vinden bij Jong en Vrij…….. Met feedback kunnen ze niet zoveel, je bent er in of je bent er uit.

  De boze kerkelijke buitenwereld is wettisch en veroordelend, bij JeV heerst de genade wat je o zo vrij maakt…
  Zij hebben iets ontdekt, wat de rest van de kerk in Nederland en de wereld nog niet kent. Dat is al sinds 2005. Volgens mij is er niets veranderd.

 63. rob zegt :

  @Citroenboom’

  Het verhaal dat mannen daarna weer braaf zijn en zich laten temmen vind ik persoonlijk wat flauw. In een (kerk)cultuur die gedomineerd wordt door gevoel willen mannen wel eens ondersneeuwen (zonder de schuldvraag te beantwoorden) en is het beste wat een man kan doen ‘braaf en gevoelig zijn’. Het lijkt me daarom goed mannen uit te dagen verder te kijken.

  Staat braaf en gevoelig zijn het man-zijn in de weg?

 64. rob zegt :

  @Joost

  Mannen worden niet echt dommer als er vrouwen in de buurt zijn hoor. Het is gewoon hun “normale” domheid die dan meer opvalt.”
  joost

  🙂 Die lijst ik in.

 65. beervis zegt :

  ‘Staat braaf en gevoelig zijn het man-zijn in de weg?’

  Ja zeker, dat weet je zelf ook wel.

 66. Marie zegt :

  @martijn
  Dat is iets wat ik me idd weleens afvraag, hoe men er in J&V mee omgaat als er echt moeilijke dingen gebeuren en Papa God er niets aan lijkt te doen. Ik begrijp dat men daar gewoon níét mee omgaat, dat daar geen oog voor is? Vreemd dat ze niet inzien dat het in die zin gewoon een verschrikkelijk genadeloze boodschap is die ze verkondigen :-(.

 67. Agilhartje zegt :

  Het voelt een beetje als een “guilty pleasure” als ik het zeg maar zo’n stoer christelijk mannenuitje lijkt me best wel leuk!
  Ik ben alleen meer een wandelaar dan een renner.

 68. Citroenboom zegt :

  @Rob
  Braaf en gevoelig zijn staat man-zijn niet in de weg. Niet helemaal duidelijk verwoord

  Het lijkt soms wel dat braaf zijn het hoogst haalbare is. Man-zijn is meer dan dat. Ik vond de vergelijking ergens hier boven met vrouwen die genoeg hebben aan een paar liederen wel aardig (karikatuur, maar het blijft aardig). Ik wil graag andere dingen doen dan mijn vrouw. Ik lees graag andere boeken dan mijn vrouw. Mijn vrouw vindt hij leuk om met haar vriendinnen een hele avond thee te drinken. Ik ga liever BBQ’en of een stevige wandeling maken.

  Dat mag allemaal, verschillen mogen er zijn. Is ook goed etc. Alleen heeft in de kerkelijke hoek waar ik uit kom de vrouwelijke norm de overhand gekregen. Maar ook in de maatschappij in haar geheel. Dat schijnt met de feministiche stromingen te maken te hebben (al was het daarvoor natuurlijk ook geen koek en ei).

  Stoere dingen gebeuren gewoon niet meer zo veel in het kerkelijk milieu. En daar springt de 4de Musketier in. Misschien ligt de focus tegenwoordig wel anders dan in het begin, want het ‘iedere-man-heeft-een-wond’ verhaal herken ik niet. Dat lijkt me ook niet per-sé Bijbels ofzo.

 69. rob zegt :

  @Citroenboom
  Ik denk eigenlijk dat de geestelijke verschillen tussen mannen en vrouwen niet zo groot zijn.
  Is er een groot geestelijk verschil tussen barbequeen en theedrinken?

 70. joost zegt :

  rob
  dat ligt er maar aan, als je b.v. brandende houtskool in je thee gooit of heet water over je BBQ dan kan het vervelende effecten hebben neem ik aan. 😉
  joost

 71. shin zegt :

  @ruub
  Echt, ik lig bijna op de grond van het lachen.

  *gaat voor de zekerheid wel even bushokje met Sloggiposter besmeuren* 😉

 72. mafchauffeur zegt :

  Toch is het knap. Zelfs van een “altar call” kun je een fysieke lijdenservaring maken.

  Prediking, podiumbouw en pastoraat balt samen tot één glorieuze overwinning over zonde door het kruis van Jezus Christus. Dit is een heilig moment en daarom nemen we de tijd. Om te bidden. En zingend te bidden. De knieën van de geknielde kerels worden stram, de doorbloeding stremt. Knielen kan pijn doen. Maar van binnen is het vederlicht, stroomt de vrede, heerst vergeving.

  http://www.henkstoorvogel.nl/een-eindeloze-dag/#.Ut1LkZhgXct