Bewijs: Birma-blinden niet genezen

De zeven blinden in Birma, waarvan TRIN en Willem Ouweneel claimden dat ze waren genezen, zijn nog steeds blind. Dat is de conclusie die journalist Karel Smouter trekt in een artikel van vier pagina’s in opinieblad CV.Koers. Het blad zou vrijdag pas bij abonnees op de mat vallen, maar verscheen op miraculeuze wijze nu al in de mailbox van Goedgelovig. Smouter reisde in juli naar Birma af om de genezingsclaims te verifiëren. Uit zijn reconstructie blijkt dat een groep deelnemers aan de TRIN-reis zonder toestemming het terrein van een christelijke blindenschool is opgelopen om voor jongens te bidden. Deze blinden werden genezen verklaard en zijn vervolgens gefotografeerd en gefilmd. De blindenschool zegt verbijsterd te zijn over de handelwijze van TRIN, die het nieuws over dit blindenwonder breed uitmat op diverse websites.

Dit bevestigt de lezing van zendeling Marten Visser die het TRIN-verhaal vanuit Thailand natrok en de genezingen naar het rijk der fabelen verwees. Ook een in Mattheüs’ boek ‘Durf te dromen’ geclaimde genezing – hij zou de filiaalmanager van Totaalbed in Nijkerk, waar hij als verkoper werkte, van kiespijn hebben bevrijd – blijkt niet te kloppen. De filiaalmanager was verrast dat zijn ‘getuigenis’ nu in het boek van Mattheüs staat.

Volgens Ruard Ganzevoort, die aan de VU onderzoek deed naar de godsdienstpsychologische aspecten van de charismatische beweging, gaat het bij types als Mattheüs niet om de feiten, maar om de hoop die zijn geloofstaal de volgelingen biedt. Dus ook als God feitelijk niet geneest, kán Hij het wel, en kun je dus rustig zelf een wonder verzinnen en wereldkundig maken. Dat kwetsbare mensen (zoals John in relibiografie Ooit Goedgelovig) daarvan in de war raken, lijkt TRIN niet te deren.

Het artikel van Smouter bevat voor Goedgelovig-lezers verder weinig opzienbarends. De echte onthullingen over de werkwijze van TRIN in Birma moeten (hopelijk) nog komen. Hij vermeldt nog wel dat hij door de kring van leiders rondom TRIN (Ouweneel, Pasterkamp) flink is tegengewerkt. Ouweneel zou hem hebben toegebeten: “Ik zou weleens in je hart willen kijken, broeder, wat jou beweegt het werk van anderen zo te volgen.” En Mattheüs zelf in een ARCH-dienst op 18 september jl: “We willen in het openbaar niet langer kritiek hebben op andere mensen. Het draait puur om het Koninkrijk!” Tien minuten later: “Stuur me een sms’je wanneer je iemand ziet genezen of uit de dood hebt zien opstaan. En houd Smouter en al die mensen maar ver van je bed!”

Zodra het CV.Koers-artikel online verschijnt, zullen we er naar linken. Naar verluidt verschijnt vrijdag een uitgebreidere reconstructie van het Birmese blindenverhaal in het ND. Inderdaad, achter de betaalmuur, maar de belangrijkste punten zetten we ook gratis op GG.

Naschrift: Het artikel staat nu op de site van CV.Koers, maar de kadertekst met het nieuws over Birma ontbreekt. Volgens de uitgever is dat omdat er een embargo op zit tot vrijdag. Dan komt het ND met een uitgebreidere reconstructie.

65 Reacties op “Bewijs: Birma-blinden niet genezen”

 1. Wilfred zegt :

  Wel heel bijbels, die zeven blinden… staat voor de volledige (=7) uitbanning van geestelijke blindheid. Net zoals bij de blindgeborene uit Joh. 9. Wie meende ooit dat men van letterlijke blindheid sprak?? 😉

 2. Glenn zegt :

  Als je zo geloofszeker bent dan laat je die journalist toch lekker z’n gang gaan? Ik snap dat nooit zo goed.

  In de tijd dat ik nog meewerkte in een jeugdkerk hebben we van een ontzettend niet-christelijke omroep het verzoek gekregen of ze bij ons mochten filmen. Die tv-gasten die zijn onthaald, mochten zonder screening door ons vooraf met de bezoekers in gesprek. Ze waren verbaasd over de prettige medewerking, sfeer en houding van zowel de bezoekers als de medewerkers. Ze waren kritisch over wat we deden en dat mag, maar naar mijn idee bereik je met een open houding meer dan met een dergelijke afschermende houding.

 3. aafke zegt :

  Noem dat maar niet opzienbarend…
  MvdS kon zijn genezingsclaims makkelijk doen omdat ze plaatsvonden in verre oorden met onvindbare gelovigen in massabijeenkomsten. Smouter heeft het voor elkaar gekregen om een journalistiek onderzoek te plannen en de claims te verifiëren.
  Ik vermoed (en hoop) zo maar dat de gehaaide beddenverkoper binnen een paar weken formeel ontmaskerd wordt als een overdrijvende charlatan en dan met zijn mond vol tanden zal blijken te staan.
  Als de andere publicaties van Smouter dit beeld verder bevestigen ben ik benieuwd naar officiële reacties van Ouweneel, Pasterkamp en Sleebos.
  Die gasten zijn altijd snel met oordelen over zonde en weten hun gehoor voor te houden dat men zich moet bekeren om het eeuwige heil te verkrijgen.
  De ontmaskerde claims van TRIN over goudstof, de van kiespijn verloste beddenchef en de inmiddels zeker zeven niet genezen blinden maken helder dat de organisatie ondeugend is.
  Sterker: niet deugt…!

  Marten Visser in Thailand schreef het al:
  Mattheus van der Steen is een bedrieger.

  Ik ben het roerend met hem eens.

 4. mafchauffeur zegt :

  Ik zou Smouter ook niet graag bij m’n bed hebben hoor. Priveterrein.

 5. Wilfred zegt :

  Maar broeder Willem, je weet toch wel dat alleen GOD in iemand anders’ hart kan kijken? Begeer je zoals GOD te zijn?? Doodzonde no. 1!

 6. mafchauffeur zegt :

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de sms-inbox van broeder Metjoe – naar, de dodenopwekkingen, om preciezer te zijn.

 7. aafke zegt :

  @mc
  Zullen we wedden….?
  Geen sms-jes, wel rouwkaarten!

 8. Johan zegt :

  @aafke: Ik vind het niet opzienbarend. We hebben hier met elkaar op GG de ene na de andere claim van Metjoe al ontkracht (jij nog met de goudkoorts). Ik had niet anders verwacht dan dat die blinden niet genezen waren. Het zou me juist verbaasd hebben als Karel had ontdekt dat ze wel genezen waren.

  We hebben met elkaar Karel gesponsord om dit ontbrekende stukje in de TRIN-spin nog te leggen. Dat is nu gebeurd. De leiders achter TRIN doen nu een plas en alles blijft zoals het was. Dat is cynisch, maar zo werkt het in charismatische kringen.

 9. Pittig zegt :

  Mmmm… leugens verspreiden, verhalen aandikken, geen overleg met plaatselijke instituten, misbruik van gehandicapten,…

  Hoe lang moet de lijst worden voordat mensen inzien dat TRIN echt niet verantwoord bezig is?

  En de EO en Arie Kok vallen nu ook wel erg door de mand…

  De uitspraak van Ouweneel (“Met wie ben je aan het strijden als je Gods wonderen hardnekkig wilt ontkennen.”) plaatst Arie Kok in de EO visie.

  https://goedgelovig.wordpress.com/2011/01/17/stichtelijke-blaadjes-journalistiek/

  Het moet dus zijn:
  “Van wie ben je een handlanger als je zulke praatjes zo gemakkelijk overneemt?”

  Arie Kok: Geloof dus niet alles wat Ouweneel of wie dan ook zegt! Laat je ogen eens controleren voor blinde vlekken.

  Ouweneel: Je mag dan veel weten, maar dat is geen garantie dat je alles ook ziet.

 10. pijpkaneel zegt :

  Geloof het of niet, maar diep van binnen had ik een klein beetje hoop dat er écht iets wonderlijks was gebeurd. Nee dus.

 11. Vera van Haarlem zegt :

  Toch wel benieuwd naar de reactie van Trin. Of zouden ze dit doodzwijgen en gaan roepen over opgewekte doden?

 12. aafke zegt :

  @Vera van Haarlem
  Mogelijk kan dan een andere journalist op reis naar de twee opgewekte doden die MvdS sprak in Mozambique….
  Wat een baarlijke nonsens.
  😦

 13. Ettje zegt :

  Ik heb nooit gesnapt waarom er geld gespendeerd moest worden aan een reis om al die praatjes te gaan verifiëren… Als er werkelijk ook maar één blinde door MvdS genezen was en één dode was opgewekt, hij zou zelf de eerste geweest zijn om daar wereldnieuws van te maken…

  En inderdaad, wat Johan zegt: ze doen een plas en alles bleef zoals het was.

 14. aafke zegt :

  @pijpkaneel
  Ik snap je.

 15. Vera van Haarlem zegt :

  @Pijpkaneel ik was ook veel liever verrast (en een tikje beschaamd) geweest…

  @Aafke Na de laatste oproep van vdSteen moeten er in de Randstad toch ook wel een paar zijn (blijf niet aan het sponsoren ;0))

 16. Ettje zegt :

  Heb het artikel in Koers twee keer gelezen… En ‘k vind het eerlijk gezegd: slappe hap. Als ’t over politiek zou gaan zou je zeggen: politiek correct… In dit geval misschien kerkelijk correct…

  Misschien dat het aan mij ligt, maar ik lees er niks in over z’n bevindingen in Birma…
  Denk dat hier op GG meer duidelijk is geworden dat het misleidend is wat MvdS doet, dan dat ik dat uit het artikel van Smouter haal…

 17. mafchauffeur zegt :

  Ik had, zeker na het ontbreken van deze blinden in het nieuwste boek van MvS, eigenlijk geen hoop op een verrassing.

  Toch goed dat het gedocumenteerd is (dat mag best wat kosten), ook al zal Smouter bij Trin misschien weggezet worden als handlanger van satan.

  Tegelijkertijd zijn veel organisaties geneigd en bereid om hun stokpaardjes te bevestigen en ‘mislukkingen’ te verzwijgen of te ‘spinnen’. Zo zal Wyclyffe niet snel openlijk toegeven dat hun “een Bijbel in elke taal” doctrine in sommige gevallen bijdraagt aan tribalisme en etnische spanningen, om maar een voorbeeld te noemen. Zonder daarmee negatief te willen zijn over hun oprechtheid en toewijding.

  Een bord voor je kop schuif je niet gemakkelijk opzij. Des te belangrijker dat er mensen als Smouter zijn. Hulde.

 18. pijpkaneel zegt :

  @ettje
  Bn ik niet met je eens. Ze hebben netjes volgens journalistieke principes de getuigenissen gecheckt en onderuit gehaald.

  Sexy? Mwah, nee. Wel zeer betrouwbaar én relevant.

  Overigens zit Smouter op Twitter de GG-redactie te ‘teasen’ dat de echte scoop nog moet komen. Ben erg benieuwd!

 19. 2eHans zegt :

  Het lijkt hier Wikileaks wel…

  Eerst wachten we maanden op resultaten, en nu dreigt Karel ze langzaam maar zeker te onthullen.

  Op twitter zegt hij: “Leuk verder dat jullie er van uit gaan dat de scoop voor ND was en nu ‘weg’ is…. Wait and see…”

  Zo deed Assange het ook. Beginnen met een par juicy details en aankondigen dat het grootste nog moest komen. Is zijn zijn geval maar half werkelijkheid geworden.

  Nu maar wachten tot Karel van TRIN een huisarrest krijgt opgelegd…

 20. Johnson zegt :

  @Etje,

  Alleen in de papieren versie van CVKoers wordt over de niet-genezen blinden gesproken (kadertekst). GG heeft daar (toevallig?) een exemplaar van.

 21. Vleertje zegt :

  Ik had stiekum toch nog een klein beetje gehoopt op 1 genezing, maar helemaal niks…. Wat een schande.

 22. rob zegt :

  @Ettje
  Ben het met je eens 🙂

 23. Flipsonius zegt :

  @Johan

  De leiders achter TRIN doen nu een plas en alles blijft zoals het was. Dat is cynisch, maar zo werkt het in charismatische kringen.

  Je kan je inderdaad afvragen wat de impact van deze onderzoeksresultaten zijn. Worden mensen in ontwikkelingslanden hierdoor beter beschermd tegen de hit-and-run strategieën van dit soort christelijke sektes?
  En dichter bij huis, kunnen we nu gewoon constateren dat de bijbelverhalen over wonderbaarlijke genezingen en dodenopwekkingen symbolisch bedoeld zijn? Zodat deze charismatische oplichters voortaan geen kans meer maken?
  Anders zal de geschiedenis zich gewoon blijven herhalen.

 24. goedgelovig zegt :

  @Johnson: Pssst… niet verder vertellen.

 25. rob zegt :

  @Filipsonius

  En dichter bij huis, kunnen we nu gewoon constateren dat de bijbelverhalen over wonderbaarlijke genezingen en dodenopwekkingen symbolisch bedoeld zijn?

  Ik kan je niet volgen?
  Moet ik mijn denkwijze over de bijbel aanpassen aan een leugenaar zoals Mattheus ?
  Moet ik geen vertrouwen meer hebben in een Messias omdat Mattheus er een zooitje van maakt?

  Dan is de schade erg groot en dat plezier gun ik hem niet.
  Die macht gun ik hem niet.
  Ik laat mijn geloof niet afhangen van wat een Mattheus of elke andere halve zool van hetzelfde kaliber ervan maakt.
  Geen haar op mijn hoofd.

  Geloof dan niet vanwege de zinloze dood van een platte mug op je autoruit, oid

 26. Johnson zegt :

  @GG,

  Knap van jullie dat jullie het emborgo van CVKoers hebben weten te omzijlen!

 27. Flipsonius zegt :

  @Rob
  Ik hoef mijn dobbertje hier maar uit gooien en binnen tien minuten heb ik al beet. Daar kan David de Vos nog een puntje aan zuigen! 😉

  Voor jou zijn het altijd de mensen en de organisaties of kerken die niet deugen, en die de excessen veroorzaken. Maar de ‘incidenten’ in deze evangelisch-orthodoxe kringen zijn zo exemplarisch geworden, dat ik me afvraag waarom mensen uit deze kringen aan dit dubieuze gedachtengoed blijven hechten, en nooit de conclusie trekken dat de excessen wellicht een intrinsiek gevolg zijn van de manier waarop ze de bijbel lezen en interpreteren?

  Het doet me denken aan discussies onder communisten in de jaren 70. Natuurlijk was het communisme de enig juiste levensbeschouwing, maar ja het ‘reëel bestaande socialisme’ in de USSR, China en het Oostblok, dat was een historische vergissing. Maar in Cuba ging het echt de goede kant op!

 28. TommyLee zegt :

  Ze dronken een glas, ze deden een plas, ze telden de kas, waren zeer in hun sas, en alles bleef zoals het was.(zo’n uitspraak is kras!)

 29. Wilfred zegt :

  @Flipsonius: 😉 Vooral die tweede alinea is aardig! Zet je idd aan het denken…

 30. biblo zegt :

  inderdaad, ik vind het ook jammer dat geen enkele genezing waar blijkt te zijn.

  en verder vraag ik me af wat dit voor gevolgen heeft voor de carriere van vooral Ouweneel, die wordt toch vaak de hand boven eht hoofd gehouden…

 31. aafke zegt :

  Wat zei Ouweneel ook al weer tegen Smouter:

  “Ik zou wel eens in je hart willen kijken, broeder…”

  Dat heb ik nou ook, ik zou wel eens in het hart van deze professor willen kijken en beluisteren wat dat kleine gewetensvolle stemmetje hem te zeggen heeft…
  Maar het is een dominante man dus hij zal dat stemmetje snel tot stilte manen, vermoed ik zo maar…

  *De theologie flikkert….*

 32. Ernst Bergboer zegt :

  De hemel zal blij zijn met zulke pr-mensen. Doet God straks ergens een echt wonder in de polder, gelooft nu helemaal niemand het meer…

 33. rob zegt :

  @Filipsonius
  Ho peerd 🙂 je draaft lekker.

  Mijn theorie:
  Ik heb vaak gezegd dat ik denk dat leiders zoals Mattheus met de bijbel aan de haal gaan.
  Teksten die over Jezus gaan passen ze direct op zichzelf toe.
  Daarbij denken ze ook nog eens dat ze Jezus zullen overtreffen.
  (zij mogen in voorspoed leven waar Jezus werd gekruisigd)

  Met een bijbel in de hand kun je inderdaad een aantal teksten isoleren en gebruiken voor je eigen doelstellingen.

  Ik wil ook nog een verschil maken tussen de aanhang van TRIN en MvdS zelf.

  MvdS heeft zijn aanhang vertelt dat ze grote dingen mogen verwachten nog groter dan die v Jezus.
  (Dat staat in de bijbel inderdaad)
  Hij heeft zijn aanhang uitgebreid laten zien dat hij een gezalfd leider is door deze gebeurtenis uitgebreid op het podium te laten plaatsvinden 🙂

  1+1 = 2
  MvdS heeft grote verwachtingen gewekt onder zijn publiek. Om geloofwaardig te blijven laat hij wonderen gebeuren (hij zet ze in scène, koopt wat mensen om, liegt etc).
  Dat hij liegt is vele malen gebleken.

  Zijn aanhang gelooft nog steeds dat alles mogelijk is.
  Ik sluit niet uit dat er af en toe een genezing plaats kan vinden, maar niet omdat MvdS dat wil, maar omdat God dit wil.
  (om echt uit te sluiten dat ALLE genezingen nep zijn, zou je een groot onderzoek moeten houden onder de hele TRIN aanhang, inclusief ex aanhang)

  Ik denk dat Jezus wel echt wonderen gedaan heeft.
  In tegenstelling tot MvdS, die slechts in een kleine kring bekend is, kent de bijna de hele wereld Jezus.
  In tegenstelling tot MvdS werden de wonderen v Jezus binnen de kortste tijd groot nieuws onder de bevolking.
  Als ik op mijn werk over MvdS praat weet niemand wie het is en dan leven we nog in een piepklein landje)
  Jezus werd achtervolgd en gedood omdat Hij zei dat Hij de Messias was.
  Hij werd niet opgepakt omdat Hij een grote bedrieger der nepwonderen was.

  Hierbij beschouw ik de verhalen over Jezus in de bijbel als historische bron. (kan je over discussieren)

  Volgende punt
  Roept de bijbel op tot grote verwachtingen?
  Op grond van een paar teksten wel
  Op grond van een aantal teksten roept de bijbel ook op tot andere verwachtingen. Jezus zegt tegen Zijn discipelen dat ze nog grotere wonderen zullen doen dan Hij.
  De discipelen maakten veel wonderen mee, en hebben zelf een aantal wonderen verricht.

  De andere mogelijkheid die jij (en de aanhang v MvdS) niet bedacht hebt:
  Ik denk dat je jezelf niet zomaar discipel moet noemen 🙂
  De discipelen hebben een flink aantal hindernissen moeten nemen, waar hedendaagse gristenen al bij het eerste hindernisje struikelen.
  Om de echte Jezus daarna de rug toe te keren en verder te gaan met een nepjezus, of gewoon af te haken omdat de keuzes te ingewikkeld werden.

  In al die tijd (ong 10 jaar) dat ik zelf gristen ben (ik zeg expres geen discipel)heb ik een flink aantal momenten gehad dat ik voor mijn gevoel door het oog vd naald moest.
  Achteraf stelde het niets voor, het waren belachelijke dingen waar ik over struikelde.
  Dat schetst wel aardig wat ik verwacht:
  Een enorme moeite om als mens echt te kiezen voor Jezus, waardoor je een echte discipel kan worden.
  Komt overeen met wat Paulus over zichzelf zegt: “ik ellendig mens”

  De discipelen stonden echt voor veel hetere vuren dan jij en ik, met een keuze tussen alle uiterste reacties van mensen uit die tijd op een Jezus.
  Zou jij zo makkelijk zeggen dat je ws een nog grotere volgeling van de man zou zijn?

  (daarom word ik zo kwaad bij neerbuigende opmerkingen over discipelen die je leiders of wannabeeleiders vaak hoort maken)

  Ik denk zelf dat Jezus je zal leiden in een hoop dingen.
  Maar ik heb nog nooit gemerkt (ook niet bij iemand waarvan ik denk dat het een echte discipel is) dat er grote wonderen plaats vonden.
  eerder het tegenovergestelde: de persoon, de echte discipel bleef ziek.

  Los van het verhaal dat er geen discipelen zijn op grote schaal, is het ook de vraag of God in deze tijd nog wil dat er overal grote wonderen plaatsvinden.

  Hoewel ik niet geloof in de bedelingsleer. Dat gaat mij weer te ver.

 34. Pittig zegt :

  Bij het kadertje waar GG naar linkte (zie hier):

  Wat een troep heeft Marten Visser onterecht over zich heen gekregen. Ouweneel en Van der Steen hebben niet alleen leugens verspreid, maar ook mensen vervloekt die hen op de waarheid aanspraken!

  How low can you go?

  En dan de idiote en oneerlijke manier waarop de EO Marten Visser heeft behandeld in deze kwestie…

 35. Johan zegt :

  Er zou ook een tv-reportage komen, toch? Wie gaat die uitzenden?

 36. Johan zegt :

  Ik ben helemaal klaar met Ouweneel. Als wat hij tegen Karel heeft gezegd klopt, vind ik dat schandalig. Hoezo liefde voor de waarheid?

 37. rob zegt :

  @Pittig
  Het lijkt erop dat de EO zich aardig heeft laten intimideren , misschien ook bang voor een vervloeking. Overigens weet ik niet precies hoe het nou gegaan is bij de EO, waarom de uitzending ineens afgeblazen werd

 38. Rien zegt :

  @Rob: volgens CIP werd de uitzending afgeblazen omdat:
  “een van de redacteuren in het verleden indirect betrokken was geweest bij Van der Steen, slechte ervaringen had gehad en om die reden niet neutraal zou zijn. Bovendien had Van der Steen enkele onhandige uitspraken gedaan en was hij niet tevreden met het geschetste beeld in de documentaire.”

 39. WESP zegt :

  @Rob 6 oktober, 2011 om 10:44 am

  Erg netjes geformuleerd, ik heb op de “ooit goedegelovig toogdag” een klein stukje van je verhaal gehoord en snap dat jij je geloof absoluut niet meer op mensen kunt vestigen. (is ook niet de bedoeling denk ik)
  En qua wonderen, ik vraag me af waarom God het zou doen? Ten eerste zouden wonderen moeten wijzen naar Zijn liefde en worden het hier in ons rijke westen alleen maar discussiepunten waarmee we elkaar om de oren kunnen meppen.
  Ten tweede zijn we (zeker hier) eigenlijk nooit echt afhankelijk van God. We hebben zoveel surrogaat en als je vaak genoeg blikvoer eet vind je het uiteindelijk vaak lekkerder dan vers…

 40. Johan zegt :

  @Rien: CIP citeert uit hetzelfde artikel in CV Koers. Als je meer details wilt weten, die stonden al op Goedgelovig:

  https://goedgelovig.wordpress.com/2009/08/17/eo-reportage-trin-slot/

 41. Rien zegt :

  @Johan: ja, ik heb het artikel inmiddels al gelezen, las het eerst op CIP en later pas het artikel van CV Koers.

 42. Put my shoes on zegt :

  Niet te geloven.. Ik heb dat boek van hun, ‘Durf te dromen.’ Dit had ik echt nooit verwacht…

 43. Pittig zegt :

  Als ik nu de reactie van Ouweneel aan Marten Visser’s kritische vragen weer teruglees vraag ik me toch af hoe die beste Ouweneel zo onkritisch kan zijn tegenover TRIN en zo kritisch tegenover allen die anders denken dan hijzelf.

  http://www.willemouweneel.nl/artikelen/953-antwoord-aan-marten-visser

  Een volwassen mevrouw was blind aan een oog. Zij werd na het gebed onmiddellijk genezen en was heel blij!

  ‘Een genezen jongetje rende weg, maar stond later weer even stil bij een auto om ‘zien’ en ‘voelen’ voor het eerst te kunnen combineren. Een geweldig gezicht!

  En:

  Toch wil MV [=Marten Visser] aan de hand van dat soort oncontroleerbare bronnen onze hele reis als een grote leugen voorstellen. Wij hebben eerlijk verteld wat wij hebben meegemaakt. Daar zullen best foutjes in geslopen zijn, dat kan de beste overkomen. Maar de suggestie dat onze verslagen een en al leugen of misleiding zijn, werpen wij verontwaardigd van ons.

  Ai ai ai… Ouweneel.

 44. Wilfred zegt :

  @Pittig: Tja, dat dat jongetje helemaal niet genezen was en alleen maar rondtastte omdat hij nog steeds blind was, komt blijkbaar niet bij hem op…maar ja, dat zou ook heel ongelovig van hem zijn. En wie weet doe je daarmee het wonder wel weer teniet…

 45. Flipsonius zegt :

  @Rob

  Ho peerd je draaft lekker.

  🙂
  Maar jij gaat gelijk in galop!

  +1 Je zet je standpunt heel helder uiteen. Maar het was me al duidelijk dat jij niet zo’n halleluja-God geneest-ik ben een Koningskind-ik heb authoriteit-type bent.
  Mijn algemene opmerking was, dat het Charismatisch-evangelisch-orthodoxe gedachtengoed (afgekort CEO) op mij overkomt op als een totalitair en gesloten denksysteem. Vergelijkbaar met het communisme. En dat dat de maken heeft met hun zeer letterlijke en eenzijdige lezing van de bijbel. Kritiek is uit den boze, en mensen die lastige vragen stellen of ergens aan twijfelen worden ‘ontmaskerd’ als ‘valse leraren’ (pendant: revisionisten of renegaten) die misleid zijn door onreine geesten (pendant: het bourgeois-denken, of het imperialisme). Zo’n systeem, dat zichzelf immuun maakt voor kritiek, opent de voordeur voor ontsporingen, machtsmisbruik en zelfverheerlijking. Wonderen en tekenen moeten kritiekloos worden geaccepteerd (net als vijfjarenplannen en partijzuiveringen).
  Daar houdt de vergelijking zo’n beetje op, want het historisch materialisme leent zich in tegenstelling tot de bijbel niet voor een allegorische, symbolische of spiritueel/psychologische interpretatie.

  En ik zeg niet dat een letterlijke interpretatie van de bijbel verboden moet worden. Wel dat het vragen om problemen is als deze alle andere interpretaties bij voorbaat uitsluit en mensen rare conclusies gaan trekken. Maar volgens mij zijn we het daar wel over eens.

  Tot slot:

  De andere mogelijkheid die jij (en de aanhang v MvdS) niet bedacht hebt:
  Ik denk dat je jezelf niet zomaar discipel moet noemen

  Waarom niet? Als je bedoelt, dat je als discipel je allerlei gaven en privileges mag toe-eigenen geef ik je helemaal gelijk. Maar ik zie niet in waarom jij in een gewone zin van het woord geen discipel van Jezus kan zijn. Discipel beteken gewoon leerling. Jij zegt toch nergens dat je al cum laude bent geslaagd voor je eindexamen? Maar je blijft zoeken en wroeten. Dat waardeer ik zeer.
  Ikzelf ben ook al drie keer blijven zitten, wegens spijbelen en keten, en lastige vragen stellen, en weer terug gezet naar het bezemklasje. 😉
  En de directie heeft blijkbaar heel veel geduld….

 46. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Samenvatting van het laatste bericht op ND.nl: zaterdag verschijnen twee grotere verhalen waarin Smouter ingaat op de achtergronden van de partners van TRIN in Birma. Daaruit blijkt dat lokale christenen, net als TRIN, baat hebben bij succesverhalen, want die leveren geld op van westerse partners. Vooral de Chin stam, die 90% christelijk is, houdt zich bezig met het organiseren van grote conferenties en het opzetten van weeshuizen om westerlingen over te halen geld te doneren. Er komt ook nog een reconstructie van het blindenverhaal.

 47. rob zegt :

  @Filipsonius
  In de bezemkast:)
  ja die houdt de moed erin 🙂

 48. Henny zegt :

  Tweet van Andries Knevel:

  andriesgknevelAndries Knevel

  Net heftige #DDW gemaakt over (vermeende?) genezingen in Birma. Zie #CVKoers, #ND (vandaag. morgen), #Trouw (morgen). Met Willem Ouweneel.

  43 minutes ago

 49. goedgelovig zegt :

  UPDATE: CV.Koers heeft een nieuw artikel geplaatst met de kop ‘De ontmaskering van Mattheüs van der Steen’. Het wordt een onrustig weekend voor de CEO van TRIN.

  http://www.cvkoers.nl/home/blog/themas/5/4470.html

 50. goedgelovig zegt :

  UPDATE: De uitzending van Door De Wereld met Ouweneel over Birma is gepland voor zaterdag a.s. 18.55, Nederland 2.

 51. Wilfred zegt :

  @GG: bedankt voor de tip. Zet de recorder wel aan…

 52. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Ouweneel verklaart voor de camera ‘voortaan voorzichtiger’ te zullen zijn, maar neemt geen afstand van TRIN.

  http://www.eo.nl/programma/doordewereld/2011-2012/page/Ouweneel_reageert_op_kritiek_niet_gebeurde_genezingen/articles/article.esp?article=12715452

 53. Vera van Haarlem zegt :

  Ai… ben wel benieuwd naar de toon van het interview. Of er ook nog ingegaan wordt op de manier waarop toen tegen Marten Visser is gereageerd door Ouweneel bijvoorbeeld.

 54. Pittig zegt :

  Ouweneel verklaart voor de camera ‘voortaan voorzichtiger’ te zullen zijn, maar neemt geen afstand van TRIN.

  Ouweneel heeft niet door dat het wereldbeeld van zijn getuigen (die hij deelt!) ertoe geleid heeft dat ze genezingen zagen waar geen genezingen waren, dat ze een blindeninstituut zonder toestemming betraden, etc, etc.

  En “voorzichtiger” moet zijn “kritischer”! Zoals op GG!

  Wat een slappe hap van Ouweneel.

 55. aafke zegt :

  Ouweneel heeft een les geleerd.
  Zou hij zich ook verootmoedigen voor Marten Visser?

 56. Wilfred zegt :

  @Aafke: He bah, wat een vies woord! Verootmoedigen is voor mensen die het fout hebben. En dat heeft Ouweneel nooit. Hij leert alleen constant bij 😉

 57. John zegt :

  Ik eis hierbij een publieke rectificatie aan het adres van Marten Visser door zowel leugenaar, oplichter en bedrieger Mattheus van der Steen en zijn schoothondje Willem Ouweneel. Ronduit walgelijk van lamlul Ouweneel om nog net je strot uit te krijgen dat je de volgende keer ‘voorzichtiger’ zult zijn. Ook eis ik excuses aan de achterban van TRIN voor het voor de gek houden en op valse grond geld uit de zakken kloppen door het verspreiden van valse informatie. Door het slijk met die troep.

 58. pijpkaneel zegt :

  @john

  Nounou, tuttut, ietsje minder mag ook.

  Ik gok (hoop) op het volgende: WJO slaapt er nog een paar nachtjes over en komt dan geleidelijk aan tot een meer expliciete verootmoediging.
  Het is menselijk (maar daarmee nog niet te rechtvaardigen!) dat ie even zichzelf moet hervinden onder deze media-druk. Laten we hem nog een weekendje respijt geven.

 59. Onno zegt :

  Ben benieuwd waar dit allemaal toe gaat leiden en wat er met de TRIN-fans gebeurt als hun goeroe in glitterjasje van zijn voetstuk valt en de VPE en Ouweneel schoorvoetend afstand gaan nemen en er niet meer over willen praten.

 60. Wilfred zegt :

  @Onno: Hoop dat je gelijk gaat krijgen. Vrees echter dat zulke figuren steeds nieuwe niet verifieerbare ‘wonderen’ zullen ontdekken om hun gelijk te bewijzen…

 61. Onno zegt :

  @pijpkaneel, als dat gebeurt dan mag je écht van een mooi wonder spreken.

 62. B. Silos zegt :

  Ik ben niet echt een trin fan en ontkracht niet wat karel heeft gedaan afdoende als heeft hij wel de juiste blindenschool. Ik vind niet dat je voor kritiek en de waarheid weg moet lopen. En zeker onrechtvaardig om gelijk charismatische kringen te veroordelen want zowel kringen in de traditionele kerken die bidden om genezing en niets zien worden boos op God en raken teleurgesteld in Hem.

  Persoonlijk heeft de here ook een paar mensen door mij heen genezen. maar god deed iets merkwaardelijks een keer. het was een lamme man in Hongarije die bekend was in het dorp. Die genas van zijn verlamming. ten aanzien van honderden (waar ik mocht spreken en optreden) heeft hij zelf verteld wat er was gebeurd. de volgende maand had ik een toer in Servie, in een kerk getuigde ik, plots stond er iemand op die zei dat hij die man kende, en nam het over en vertelde dat hij inderdaad lam was en kende de stad en zo. Ik hoefde niets te vertellen. God bevestigde het.

  Men is ook te snel om te zeggen God geneest soms niet, maar houdt men ook rekening met zaken zoals, soms zijn er verborgen dingen in ons hart of mensen die wij niet hebben vergeven die onze genezingen tegen kunnen houden.. en dat zie ik vaak gebeuren, mensen die ergens in het geheime hoekje van hun hart niet kunnen vergeven. Reken je God daarop af
  ?

 63. Wilfred zegt :

  Tja, als het goed gaat is alles eer-en-glorie-voor-God. Als het fout gaat, is het je eigen schuld. Win-win…

Trackbacks / Pingbacks

 1. Kim Jong Il weer in leven | VreemdGeluid - 28 januari, 2012
 2. Adieu, GoedGelovig! | VreemdGeluid - 23 maart, 2014
%d bloggers liken dit: