Radeloze Geert wil Twitterkoe terug in de stal

gg-koe-100Those were the days. Toen StaatGeschreven nog het podium vormde van een geanimeerd en scherp gesprek tussen twee theologen die ons met regelmaat wisten te verrassen.

Tegenwoordig moet het blog het hebben van een handjevol vooral met zichzelf ingenomen orthodox-afvallige columnisten dat over de meest triviale zaken een cynisch plasje meent te moeten doen. Prikkelend en stijlvol schrijven kunnen ze wel, dat is het niet. Maar verwacht geen diepere overtuigingen of doordachte satire. Geen eigen onderzoek, feitenchecks (want alleen meningen tellen) of onthullingen van misstanden. Geen ‘taboeloze geloofsgesprekken’ die regelmatig de diepte ingaan of een betrokken community. De gemiddeld drie reacties onder een bericht leiden een solitair leven, het zijn net singles met kerst. En dan nu op kerstavond wordt het kindeke Jezus zelfs verdrongen door een stukje van Geert de Rade over de gloriedagen van ons aller Goedgelovig.

Geert is nogal ontdaan over het feit dat de Twitterkoe af en toe z’n stal uitkomt om de site nog wat bij te werken. Dat mag blijkbaar niet, of zoals RKBoulevard het op Twitter zei: ‘Jullie zijn DOOD!’ Nou, niet dus. Nooit geweest ook. En zelfs al zou het zo zijn, dan is er ook nog zoiets als de opstanding der doden. 😉 Beetje respect dus voor ouwe Twitterkoeien die met pensioen zijn, die wens je niet dood. Laat haar genieten van de bejaardenbingo en af en toe vergeelde foto’s in een oude schoenendoos vinden, in een album plakken en van een bijschrift voorzien. Niks om je druk over te maken.

Het zou een puntig stukje hebben kunnen opleveren als Radeloze Geert zich iets meer had verdiept in de echte beweegredenen van GG om het dossier Frank Ouweneel nog met een bericht te verrijken, zoals we eerder dit jaar ook het dossier TRIN en het dossier Zeurensen hebben aangevuld. Is het nieuws? Nee, GG heeft dit niet als nieuws gebracht, ook al was de Twitterkoe zo goed om het even te melden. Is het om als ‘wraakzuchtige ouderling’ alsnog gemeenten te overtuigen van het kwaad in hun midden? Nee, natuurlijk niet. We maken ons geen enkele illusie dat gemeenten die Frank Ouweneel nog uitnodigen dat nu opeens niet meer gaan doen door een update in dit dossier.

Er zijn twee redenen om ook na ons verscheiden – en nee, we komen niet terug – af en toe de dossiers bij te werken. De eerste reden is eerbied voor Google, de oppergod van het internet. Goedgelovig tikt nog elke maand 25.000 bezoekjes af en voor onze organische zoekresultaten is het nuttig dat de site nog enige activiteit vertoont. Het nog steeds frequente verkeer op GG is ook de reden voor menig verwijderingsverzoek van de boefjes, haantjes en gristengekkies van weleer, waarvan sommigen hun oude leven met verve voortzetten en anderen na een periode van bezinning of ontnuchtering een werkelijk nieuw leven zijn begonnen.

De tweede reden is dat we berichten op onze eigen site goed vindbaar willen houden op nieuwe zoekwoorden. Als TRIN haar naam verandert in Gospel Music Festival, is het handig dat wie Gospel Music Festival intikt op GG ook het TRIN-dossier blijft vinden. In dat licht wilden we ook dat de NTG IJsselstein en Hans Tims, de bekendste gemeente en voorganger die Frank Ouweneel nog steeds de hand boven het hoofd houdt, worden ontsloten. Dat we hem ook om een reactie vragen, is niet meer dan logisch, iets met ‘wederhoor’. Er is niet, zoals Radeloze Geert meent te weten, ‘een rondje langs voorgangers gebeld’.

Geert mag zijn ‘kerstboodschap’ best met de wereld delen en roepen dat de Twitterkoe weer snel terug in haar stal moet. Maar hij kan beter de vraag stellen waarom blogs als StaatGeschreven de ‘ruimte’ die GG achterliet in de digitale wereld niet voortvarender en vernieuwender hebben ingenomen. Daar was alle gelegenheid voor. Als zo’n ouwe koe opstapt, dan duik je met elkaar het hooi in om een paar mooie dartele kalfjes te verwekken. Laat GG alsjeblieft heel snel écht vergeten mogen worden omdat er nu zoveel betere en meer spraakmakende blogs zijn. De christelijke interwebs verdienen dat. En als ze het niet verdienen, hebben ze het nodig.