Samen-op-Weg in 2008

christendom_islam.jpgBerichtten we eerder al over de multireligieuze pizzaservice van het duo Havelaar en Alariachi; inmiddels zijn er twee nieuwe mijlpalen bereikt in het samen-op-weg proces van gristendom en islam. Het ND meldt dat moslimjongeren steeds meer van evangelische jongeren afkijken. Zo is er een islamitische variant op de EO-Jongerendag, islamitische praisemuziek en zijn er islamitische versies van gristelijke websites. IslamicTube is bijvoorbeeld een kloon van GodTube, die alweer een kloon was van YouTube.

Maar het gristelijke volksdeel pikt ook dingen op uit de islam, zoals intimidatie en het inboezemen van angst onder de bevolking. Daarom is onlangs een Europese website over ‘christianofobie’ (angst voor christenen) gelanceerd, waar onze geloofsgenoten zich kunnen wentelen in een – zelfs door de VN erkende – slachtofferrol. Zo worden moslims een beetje meer evangelisch gristen, en gristenen een beetje meer fundi-moslim.

Ook de IKON doet actief mee met het Samen-op-Weg proces. Deze omroep lanceerde enkele maanden geleden de website Bijbel&Koran.nl, waar bepaalde schriftgedeelten parallel kunnen worden gelezen, om “het onderlinge begrip te vergroten.” De makers vermeldden fijntjes dat het woord ‘slaan’ zestig keer vaker in de Bijbel voorkomt dan in de Koran, en dat er in de Bijbel ook meer gestenigd wordt. Misschien goed om dan ook even de hedendaagse praktijk erbij te pakken en het leven van Jezus en de profeet te vergelijken. Jezus stond er nu niet bepaald om bekend dat hij zijn volgelingen opdracht gaf het geloof met geweld te verbreiden (hoewel sommigen dat wel zo ingevuld hebben). Gristenen stenigen tegenwoordig nergens (alleen met woorden in de kerk), terwijl in landen waar de sharia van kracht is lijfstraffen worden toegepast. En gristenen zijn er ook niet zo voor te porren zichzelf op te blazen in de stadsbus of met een vliegtuig naar kantoor gaan. Zo, en nu is het woord weer aan de IKON.

Wel boeiend, dat Samen-op-Weg. We zijn erg benieuwd wat 2008 nog meer gaat brengen. We constateren in ieder geval dat het bezoek van moslims aan Goedgelovig.nl toeneemt, want op Marokko.nl denken ze dat de film van Wilders écht al op onze site staat. Dus welkom mensen, in deze vrijhaven van de interreligieuze dialoog.

5 Reacties op “Samen-op-Weg in 2008”

  1. maxplanck zegt :

    Zie ik het goed: gaan we onszelf verdedigen? Moslims bekeren? Op goedgelovig?

  2. Johan zegt :

    Vermakelijk stukje. Ik vind dialoog wel goed, maar om nou te gaan sow’en…

  3. debutler zegt :

    Same de Weg Kwijt is al veertig jaar een groot succes in de kerken…
    logisch dat er een vervolg komt!

  4. RELIREL zegt :

    SOW the sequal…
    ik heb SOW (the implosion) al en nu dus ook SOW II (the expansion), nu is het alleen nog wachten op SOW III (the antichrist returns)

    😉

  5. Hendrik zegt :

    Gelukkig is http://www.rkn.nl nog te koop.