Geloofseiland: de digitale gristelijke wereld

Je hebt ze vast wel eens gezien: de fantasiekaarten van Carto Studio, die samen met Catch Projecten ook tekende voor Het Bijbelse Continent, de Bijbel in 24 geografische mindmaps. Eric van den Berg heeft daar een geheel eigen variant op gemaakt: Geloofseiland, het digitale land van melk en honing. Klik op het kaartje om te vergroten.

Op deze kaart zie je de verschillende christelijke groepen en mensen die invulling geven aan het internet. Geloofseiland bestaat uit het nogal expansieve Roomsche Rijk, dat opvallend veel ruimte is toebemeten en waartoe ook het schiereiland Strengholt behoort, en Reformatië. In Reformatië vind je de Goedgelovig Hoogte met (in aanbouw) de Dwaze Scharekerk, en aan de voet van deze berg de plaatsjes Andries en Butler. Het eiland Boele ligt circa 10 kilometer ten zuidoosten van de kaart en is er dus eigenlijk afgevallen. Boele Ytsma is trouwens drie dagen geleden officieel teruggekeerd in de digitale wereld, maar deze keer als de twitterende veganist. We laten Van den Berg zelf maar even aan het woord om duiding te geven aan zijn opmerkelijke kaart.

GELOOFSEILAND: HET DIGITALE LAND VAN MELK EN HONING

Ergens in de digitale wereld is een nieuw land ontstaan: Geloofseiland. Het land bestaat uit het Roomsche Rijk en Reformatië en kent streken als Compassie, De Heilige Boontjes en het beroemde Twiviameer. Maak nu kennis!

Demografie

Er wonen op Geloofseiland mensen met verschillende achtergronden. Er zijn zinzoekers, vrijzinnigen, evangelicalen, tridentijnen, talibankatholieken, refo’s en grefo’s. Atheïsten komen niet op het eiland voor. Op het eiland Boele (zo’n 10 kilometer ZO van de kaart) kwamen mensen die zich ‘zoekend gelovigen’ noemden. Recent is niets meer van hen vernomen.

Hoewel er geen officiële demografische gegevens beschikbaar zijn van Geloofseiland, geven recente indicaties aan dat er een bevolkingsgroei is van Gelovigen die op het eiland komen wonen en als digitale nomaden het land ontginnen.

Geloofseiland kent geen koning of koningin of president(e). Dat heeft een historische achtergrond: de inwoners van het Roomsche Rijk hebben een andere staatkundige opvatting dan de inwoners van Reformatië. Daarom benoemen de inwoners in hun netwerksamenleving iedere dag een nieuwe leider uit hun midden.

Geografie

In het noorden van het eiland bevindt zich het Roomsche Rijk. Met name rondom het Lurkersgat en het Blockmeer is de populatie gering. De RK Boulevard is bekend vanwege haar glitter en glamour en wordt wel eens met Hollywood vergelijken. Vooral het dorp Verschijningen wordt in de zomer drukbezocht door glamourgirls en kathobobo’s met dure zeiljachten. Recent werden Madonna en Bono bij Verschijningen gesignaleerd. Bij het Twiviameer zijn slaperige maar pittoreske dorpjes te vinden. Deze streek is bekend om haar uitmuntende wijnen.

Op de oostelijk gelegen eilandengroep De Heilige Boontjes wonen met name Romegetrouwe katholieken en Tridentijnen. De Heilige Boontjes bestaat uit de eilanden Hostie, Avé, Ka En, Wodan en Odin. De eilanden zijn dunbevolkt, maar kent prachtige Romaanse en gotische kerken. Een voorbeeld is de H. Nostalgiakerk dat in de vroeg uurtjes de katholieke bewoners naar tevredenheid wakker beiert. De Abortusgolf aan de noordkant van het hoofdeiland Ka En is, vanwege kolkende stromingen en plotseling opstekende tegenwinden, niet bij iedere Gelovige geliefd. Mensen trekken dan liever door naar Vlarenstein in het noorden aan de RK Boulevard of buigen af naar Rorategem en de daar gelegen Volkskerk.

In het zuiden ligt Reformatië. Dat wordt door sommigen inwoners van het Roomsche Rijk als een schiereiland beschouwd maar de gereformeerde inwoners van Reformatië denken daar geheel anders over. Sinds een aardbeving in 2008 is de Goedgelovig Hoogte ontstaan. Op de Hoogte wordt De Dwaze Scharekerk gebouwd, een kristallen gebouw dat op de nog lege vlakte reeds van kilometers afstand is te zien. In het voetbalstadion van Opwekking wordt met Pinksteren een mega zangfestijn georganiseerd dat vele duizenden Gelovigen trekt. In Twittechismus tracht men met moderne middelen de aloude geloofsleer over te brengen.

In het westen zijn de streken Compassie en de Social Sundayvlakte te vinden. Net als op de Goedgelovig Hoogte is dit een innovatief gebied, vooral ten westen van de meanderende rivier de Greco. Bij toeristen is het Zinzoekerspad geliefd naar de kustplaats Zinin (of Zin-in, in het plaatselijk dialect). Bezoekers die afwijken van het pad kunnen charmante kerkgebouwen als de Elviskapel (in aanbouw) en de LinkedIn Church vinden. Aan de Ekklesiaham aan de noordkant van Compassie is de geliefde badplaats Nissen gelegen. De hoofdplaats van Compassie, Mikkers, is gelegen aan de koele Baai van Verdraagzaamheid. Deze plaats is vooral bekend vanwege megastallen met teckels.

De hoofdstad van Geloofseiland is Twidden. Vooral op zondag is het een drukte van belang in de stad met meer dan 100.000 inwoners. Dan komen mensen samen om te bidden vanuit hun eigen tradities. In vaak korte berichten worden intenties uitgesproken en aan elkaar doorgegeven. Als het te druk wordt, wijken sommigen uit naar de Woestijn van de Contemplatie om zich te begeven naar de Kapel van de H. Twitterstilte. De kapel is het bekendste bedevaartsoord van het Roomsche Rijk en trekt nieuwsgierigen uit het hele land. De H. Twitterstilte is een heilige die wordt vereerd door alle inwoners van het land en staat symbool voor de eenheid van Geloofseiland. Iedereen is wel eens twitterstil of reist naar de plaats van rust.

Op zondagmiddagen willen veel inwoners de parken net buiten de stad langs de rivieroevers van de OT of de NT vertoeven. De parken worden wel de tuinen van Tweden genoemd. Als we de grote rivieren OT en NT stroomafwaarts volgen, komen we in Vaticanië met de hoofdplaats Fens of, via de Podcastvallei, bij de Baai van de Mastodonten. Aan deze baai is de gevestigde orde van de christelijke media te vinden met veel oudere aanhangers bij de publieke omroepen. Bekende plaatsen rond de baai zijn Knevel en Fijendam, die veel pensionado’s trekken. Een opdoemend probleem voor de streek is de sterk toenemende vergrijzing.

Van bijzonder natuurschoon zijn de stranden aan de noordzijde van het eiland. Het Goed Gezelschapstrand, goed bereikbaar vanuit Frankstein, is populair bij verlichte theologen en zij die zich in cultuur verdiepen. Tussen Frankstein en Zoest is De Bierkapel te vinden: in de doordeweekse avonden is het er een drukte van belang van mensen die zich buigen over onderwerpen als Lady Gaga, roomse meisjes of de leerstelligheden van Vaticanum II. In Frankstein is de grootste bioscoop van het land gevestigd.

Geloofseiland is niet zeer groot. Reizen van Casbergen in het uiterste noorden en Solcon in het uiterste zuiden neemt ongeveer 4 uur met de auto in beslag via de snelweg. Strengholt in het noordoosten is moelijker te bereiken. Voor De Heilige Boontjes is een apart visum nodig. Het eiland Observatrix, dat geen onderdeel uitmaakt van De Heilige Boontjes, is zeer goed te bereiken via het voetveer vanuit Stienstradeel.

Samenleving

De Gelovigen leven vreedzaam op Geloofseiland, hoewel er soms wat grensconflicten zijn. Dit komt vooral omdat er geen grenzen op het eiland zijn. Op de veerbootroute tussen het eiland Observatrix en Stienstradeel worden soms schermutselingen gesignaleerd ter hoogte van Zuidwijk. In het verleden zijn aanvallen op het vaste land geprobeerd vanuit de plaatsen Geer en Goor door kleine troepjes Wodanboys. Gelukkig schrikken deze schermutselingen de grootste groep christenen op het eiland niet af. Zij leven onbekommerd voort.

In de winter willen Gelovigen graag naar het Graduale Massief om te skiën. De plaats Sint Isidorus is een goede uitvalsbasis voor surfende katholieken. Vanuit de plaats kan Twidden dagelijks worden bezocht en er zijn excursies naar de Kapel van de Twitterstilte of het verder gelegen Twiviameer.

46 Reacties op “Geloofseiland: de digitale gristelijke wereld”

  1. ancientquestion zegt :

    Fantastisch!

  2. moniek zegt :

    Echt grappig! Zou ik mij hier thuis voelen? Moet ik nog even over nadenken.
    Ben benieuwd wat er in de plaatsjes Geer en Goor te doen is. Staat daar de fabriek van de onderbroekenlol?

  3. 2eHans zegt :

    Geloofseiland? Ik dacht dat we allemaal zouden verdrinken?:p

  4. Makker zegt :

    Leuk!
    Ben benieuwd waar de Evangelisch Universalisten wonen…

  5. vertue zegt :

    Welke cartograaf vult de lege plekken op? Volgens mij mis ik een schiereiland voor de oosters-orthodoxen (russisch, grieks, syrisch), De kopten, de ethiopischen, een ondergelopen polder voor de deisten, een eilandje voor messiasbelijdende gemeenten.

    Verder zijn er wat rondtrekkende bevolkingsgroepen zonder vaste woon- of verblijfplaats (huisgemeenten, thuislezers…)

    En natuurlijk buitenlandse betrekkingen met Rastafari en Mandeeërs (volgelingen van Johannes de doper) en agnosten.

  6. Sermon8 (niet van Google) zegt :

    Zohé!
    Hier hoef je helemaal niet bij te blowen, te zuipen, transcendent te mediteren joh!
    Het wordt steeds leuker.

    @GG
    hebben jullie niet stiekum het plan om hieruit een “3rd Life” versie te ontwikkelen?

  7. Sermon8 (niet van Google) zegt :

    @Makker

    niet te snel lezen he.

    “ten ZO van de KAART” 🙂 🙂 🙂

  8. Eric van den Berg zegt :

    Beste mensen,

    Ik ben bezig met een interactieve webversie van Geloofseiland. Hierop kun je straks inzoomen, plaatsen raadplegen, en suggesties doen voor toevoegingen.

    Dit idee kwam zomaar op, en mede dankzij jullie ga ik het uitbreiden.

    THX, en Enjoy!

    Eric

  9. rob zegt :

    De dwaze schare kerk heeft een kristallen gebouw, die vanaf grote verten al te zien is.
    Net zoiets als de crystal cathedral? jakkes

  10. Jan-Peter zegt :

    Mag er ook een plaatsje Darby komen?

  11. bramvandijk zegt :

    Geen atheïsten op het eiland? Hebben alle christenen die roepen dat atheïsme ook een religie is dan bij deze ongelijk gekregen?

  12. B.Art zegt :

    Ik geloof dat dat ene Karin Nogwat die we niet serieus dienen te nemen een kaartje liet zien dat aangaf dat de veluwe een eiland wordt. nu is de profetie compleet…

  13. bramvandijk zegt :

    En waar is de plaats voor vrijzinnigen? Heeft Kuitert geen plekje verdiend?

  14. bodem zegt :

    En waar o waar is Aalten. Ik heb alle kustplaatsen gechecked.

  15. Pittig zegt :

    Mooie kaart! Dat weet je meteen weer waar alles ligt…

    Het plaatsje Trin staat trouwens verkeerd aangegeven. Het ligt vlakbij Ouweneel op een apart eiland met een grillige vorm. De inwoners van dat eiland zijn er van overtuigd dat zij de enige bewoners van Geloofseiland zijn. Het eilandje is alleen te bereiken via een zeewaardige boot, maar die boot heeft net het Anker geworpen en vaart even niet meer.

    @ bramvandijk

    De vrijzinnigen zullen zich al snel rond Nieuwwij thuisvoelen. Voor de atheïsten en agnosten is er het vasteland, met alle rijkdom, verbindingen en vooruitgang.

    Geloofeiland is zo’n afgelegen eilandje, … hier ga je naar toe als je er eens helemaal uit wilt, terug in de tijd. Alleen de linkerkant is modern. Ik vermoed dus dat het vasteland ook naar het Westen is en dat het eiland Boele dicht bij het vasteland ligt en een soort verbindingsschakel is tussen Geloofseiland en de rest van de wereld.

    @ Jan-Peter

    Met een nieuwe bedeling van het eiland is het plaatsje Darby onder Ouweneel komen te vallen en heeft geen eigen aparte vermelding meer. Er loopt nog wel een voetpaadje van Ouweneel naar Darby, maar die is voor het grootste deel overwoekerd, omdat het te weinig gebruikt werd. Het plaatsje Darby is erg primitief en kent weinig vooruitgang. Opvallend aan de huizen van de inwoners van Darby is dat ze allemaal een zwaar en massief fundament hebben. Sinds de aardbeving, toen de Goedgelovige Hoogten zijn ontstaan, zijn er wel veel gevaarlijke barsten in het fundament gekomen… Ook zijn veel inwoners van Darby naar Ouweneel verhuisd.

  16. Eric van den Berg zegt :

    Ik zal jullie suggestie proberen te verwerken.

  17. Joop zegt :

    Hm, waar ligt Nieuwe Tonge(n) ?

  18. Johan zegt :

    Bij de Abortusgolf misschien het Dorenbosch opnemen?

    Verder een Vallei van het Succesevangelie met de plaatsjes Jongenvrijstad, Doorbrekerdorp en het Jouwkerkje.

  19. Ruub zegt :

    Opmerkelijk genoeg mis ik nog het plaatsje ND. Je kunt het haast niet missen, wat het ligt direct achter het enige menselijke bouwwerk dat vanuit de ruimte is te zien: de grote betaalmuur.

    En ik mis ook nog enkele onoverbrugbare kloven, financiele piramides, en enkele dorpjes met afgebroken heilige huisjes.

  20. Sermon8 (niet van Google) zegt :

    en de aarde is weer terug plat?

  21. WoodyFlow zegt :

    Leuk idee, zou leuk zijn als het wat meer over nagedacht was. Nu ligt TRIN in Reformatie… wat gemiste kans is… en zo nog meer

  22. WoodyFlow zegt :

    Charismatie was leuk provincie geweest. Met groot dennenbos: David de Bos
    Soulsurvivorland, met VisieOene, Tongerentaal. Het goudstadje Koper. Ligt overigens vlak naast Sektarie (weinig over bekend) Grensstadje Breakthrough is leuk om te bezoeken, en als je toch in de omgeving ben, sla YwaMingen ook zeker niet over

    Apart Eiland voor de Enigewarekerk, dat is natuurlijk de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk
    (no-fly-zone) Hoofdstad: Hekjevoordedam. Steden: en SolaScriptura. EnDee, en ChristenUrine

    Woestijngebied “de dorre streken” met een hertenkamp 😀

    misschien nog een vulkaantje Het Hellevuurtje?

    De stad Refodam, met wijken als Gaapend Gat, Driedeliggrijs, Disco: Zwarten Housen. Esgeepee. Met op het laatste punt van het stadje ligt Vrouwenpolder / grenst aan Aanrecht en Jemotherfuckingbekmoetjehouden

    Snel groeiende stad, Rob Bellendam. Komt vooral door de Emerging Nieuwbouwwijk. Veel kledingwinkels, Bioscopen. Is gebouwd op de resten van Twijfel, is een Nomadenstam die overal hebben gewoond (behalve in Charismanie en Enigewarekerk)

    Aantal dorpen die leeglopen, zeer dun bevolkt zijn, dorpen als: Beminnen, Sexbierum en Slappelag

    In Roomskatholiekie ligt natuurlijk het Duitse immigranten dorpje Wirhabenesnichtgewusst en UnterderMantelderliebe ligt allemaal vlak naast Simonissedam

    Stuwdam Ratsinger, stuwmeer heet: Heilige Misbruik. Stuwdam ligt onder de rook van industrieterrein Mantelderliefde

  23. bramvandijk zegt :

    @WoodyFlow
    😀

  24. Johan zegt :

    @Ruub: Endee ligt bovenin, maar niet omring door een betaalmuur.

  25. Len zegt :

    Een Reforeservaat mis ik nog. Zo eentje op een hoge berg .. als je erin zit denk je dat niemand anders bestaat. Met natuurlijk 2 concurrerende refodomes in ComicSansformaat (een Barneveld snapt die laatste knipoog)

  26. aafke zegt :

    @Woodyflow
    Gij zijt gestuiterd… 🙂

  27. Johan zegt :

    De vorm van Geloofseiland doet me wel ergens aan denken…

  28. bodem zegt :

    @Johan
    Toch niet aan een sikkel?

  29. Pittig zegt :

    @ WoodyFlow

    Geweldig! 😀

    Je bent echt een kenner van Geloofseiland, zie ik. Je hebt er vast ook je hele leven al gewoond? Het Heilige Misbruik Stuwmeer onder de rook van de Mantelderliefde! Klopt precies!

    Maar volgens mij heet die Stuwdam niet Ratzinger, maar Hetdogmavandeheiligekerk. Die houdt dat allemaal binnen / tegen. Ratzinger is volgens mij het plaatsje heel dicht bij het Stuwdam en de inwoners van Ratzinger kijken over het Stuwdam en een groot deel van het Roomse Rijk uit. Toch zijn er een aantal plaatsen van het Roomse Rijk waar ze geen uitzicht op hebben.

    En het Stuwmeer moet dan zo liggen dat bij een dambreuk Vaticanië en grote delen van het Roomse Rijk erdoor overspoeld worden. Zelfs het schiereiland Strengholt zal door de vloedgolf geraakt worden.

    En TRIN hoort wel degelijk bij Reformatië. Het is echt typisch iets voor de Reformatiërs om zich af te zetten tegen de moederplaats(en) en eigen plaatsjes te beginnen.

    En ik mis nog de voormalige dijk die overal op het eiland ligt en het mensen lastig maakt, omdat ze die hobbel elke keer moeten nemen. Hoe heette het ook al weer? Oh ja… De Bramvan dijk.

    En je mist ook nog de zeestroming die zulke leuke en grappige vormen in het water maakt: de Woody Flow. Daar ligt ook Rob-eiland of Robbeneiland. Het eiland is wel vaak gehuld in donkere wolken en het confronteert menige schipper die met zijn boot de open wateren wil gaan bevaren.

    @ Johan

    Wat een oplettende geest! Ben jij ook aangeraakt door zijne Noedeligheid?

    @ Eric van den Berg

    De rivier NT (waar de OT in samenkomt) ontspringt inderdaad in het Roomse Rijk, maar volgens mij hebben de bewoners van Reformatië een enorm kanaal aangelegd waardoor zij het idee hebben dat die rivier alleen door Reformatië loopt…

  30. 2eHans zegt :

    Ik kan alleen de Biblebelt er niet in terugvinden… Beetje jammer weer:p

  31. cornelis zegt :

    — waar zijn de vier(!) soorten vrijgemaakten gebleven? of zijn ze soms verzwolgen in de diepten der zee…..?

  32. Eric zegt :

    Je kunt http://www.geloofseiland.nl bezoeken.

    Daar is Geloofseiland interactief: klik rond en op veel plaatsen kun je teksten, foto’s, video’s en geluid aanklikken.

    De site is beta, en zoals het hoort: volop in ontwikkeling!

    Als katholiek sta ik graag open voor verbeteringen en suggesties in Reformatië 🙂

    Reageren kan via de website.

    Eric

  33. Sermon8 (niet van Google) zegt :

    @Eric
    en jij bent niet gestuiterd?! Voortreffelijk!

    Als er nog “verzoeknummers” mogelijk zijn:
    Voorstel om de zuidwand van Goedgelovig Hoogte te vernoemen aan onze Heer Pittig alhier.
    “Pittig Can(y)on”.

  34. bramvandijk zegt :

    @Pittig

    Je bent nog vergeten het mysterieuze verplaatsende eiland met de peperbomen te noemen.

    Vroeger was het nog geen eiland en was het een deel van Reformatië. Langzaam is het losgeërodeerd en na een grote springvloed een eiland geworden. Sindsdien is het eiland op drift.

    Soms is het te vinden bij de heilige boontjes als ook Boeddha daar te vinden is, andere keren ligt het ergens in de baai van verdraagzaamheid. Soms lijkt het in de orthodoxe baai te liggen, maar velen zeggen dat dit een luchtspiegeling is.

  35. Hendrik zegt :

    De schaal is helaas net te klein om de ligging van de o zo mooie “Maasbach” te tonen, mooi kronkelend langs de plaatsen van Nieuw Leven en uitmondend bij Het Capitol…

  36. aafke zegt :

    Maar Hendrik,
    De Levensstroom is heel goed zichtbaar…
    🙂

  37. Pittig zegt :

    @ bramvandijk

    🙂

    …en dat moet echt een luchtspiegeling zijn!

    Maar ik dacht dat ik gewoon in de pastorie bij de Dwaze Scharekerk woonde… 😉

    @ Sermon8

    En waar zit jij eigenlijk op het eiland? Volgens mij aan de onderkant van het schiereiland aan de baai van Verdraagzaamheid. Je ziet daar ook een halve acht in de kustlijn. En met uitzicht op de Goedgelovige Hoogte!

  38. Sermon8 (niet van Google) zegt :

    @Pittig
    Klopt. Daar aangespoeld met de 6e tsunamigolf die over ons schone Oostflakkee denderde richting Aalten. Aalten gemist, maar geluk bij een ongeluk: met een mooier uitzicht op de Pittig Canon (de zuidwand van), de Goedgelovig Hoogte en daar bovenop de hemelproemende kerketoren van de DS kerk. Daarom mij voorstel nogmaals:

    @GG + Eric
    Onderbouwing van mijn voorstel om de Zuidwand van de Goedgelovig Hoogte te dopen tot
    “Pittig Can(y)on”:
    het completeert de drieenheid “Pittig Canon+
    Goedgelovig Hoogte+Dwaze Schare kerk”.
    En zinvol voor “Opwekking”, “Trin”, “Aalten”, “Solcon” en “Sermon8” om tegenaan te kijken en onze plaats niet te vergeten … 🙂

  39. Onno zegt :

    Inderdaad zouden Ouweneel, TRIN en Europoort in Charismanië moeten liggen, een kleine provincie(schiereiland?) onder Charismatië. Beide provincies gescheiden door de bergen der voorspoed ofwel “Prosperity Mountains” of nog beter: de gouden bergen. In Charismanië is ook het dal van diepe duisternis gesitueerd, ook wel het dal der blinden genoemd.

    Verder mis ik dan boven Charismatië nog de Willowkreek die ontspringt in het Refobos en die langs Charismatië een weg zoekt naar zee.

  40. aafke zegt :

    @Onno
    Mooi gevonden, het dal der blinden en de Willowkreek.

  41. Onno zegt :

    Charismanistan is wellicht nog een betere naam dan Charismanië.

  42. Onno zegt :

    Het plaatsje Doelgericht mag ook niet ontbreken.

  43. Pittig zegt :

    @ Onno

    Charismanistan — 😀

  44. aafke zegt :

    @Onno
    Bij nader inzien vraag ik me afbof het dal der blinden niet beter het dal der zeven blinden moet heten…

  45. 4eMusketier zegt :

    Ik mis het 4eMusketier park