Ex-cliënten Op de Rots voelen zich misbruikt

Stichting Op de Rots, het ‘christelijk therapeutisch’ opvangcentrum van Yvette en Francis Laclé, is failliet verklaard. Maar alles wijst er op dat er in deze afkickkliniek meer aan de hand was. Ex-cliënten van Op de Rots voelen zich door de Laclés misbruikt en komen nu met hun verhaal naar buiten. Zij melden dat er maandelijks (op basis van een verplichte machtiging) honderden euro’s van hun rekeningen is afgeschreven. Dit geld was bedoeld als bijdrage voor ‘professionele begeleiding’ die echter vooral bestond uit verplicht bidden, kerkdiensten bijwonen en hard werken. Soms werden cliënten uit de opvang weggestuurd en mochten ze hun eigendommen niet meenemen. Andere keren liet men cliënten die weg wilden niet gaan.

Iemand die regelmatig contact heeft met ex-cliënten van Op de Rots mailde ons over deze misstanden. De identiteit van deze klokkenluider is bij ons bekend en nagetrokken. Op ons verzoek (en met toestemming van betrokkenen) zijn drie ex-cliënten van de opvang geïnterviewd over hun ervaringen. De hoofdpunten uit deze interviews vatten we (geanonimiseerd vanwege hun privacy) samen.

Cliënt A:

– Heeft in een periode van één jaar zeven verschillende psychologen gehad. Hij verbleef in 2009 bij Op de Rots.
– Een van deze psychologen gaf aan dat cliënt voor PTSS [Post-Traumatische Stress Stoornis – red] naar een psychiater moest. Maar een leider van Op de Rots stond niet toe dat hij ging.
– Cliënt werkte van 06:00 tot 21:00 in de keuken. In die tijd deed hij ook boodschappen en moest hij deelnemen aan bijbelstudies.
– Cliënt gaf aan dat zijn ‘persoonlijk begeleider’ altijd druk was. In een jaar tijd heeft hij nooit echt een goed begeleidingsgesprek gehad.
– In dat jaar wilde cliënt zich inschrijven bij de woningbouwvereniging zodat hij een eigen woning kon krijgen. Dit is nooit gebeurd, ook al heeft hij dit aangegeven bij zijn begeleider.
– De persoonlijke begeleidingsplannen werden door stagiaires (MBO-SPW) geschreven.
– Cliënt vertelde dat er in het begin een aantal oudere en ervaren HBO beroepskrachten aanwezig waren. Deze werden al snel vervangen door een onervaren leider en stagiaires.
– Cliënt gaf meedere malen aan dat hij geen idee had waar hij aan toe was. “Ik werd geleefd”, zegt hij.
– Cliënt heeft meedere keren meegemaakt dat begeleiders of leidinggevenden te laat waren op hun afspraak met hem. Dan gingen deze afspraken opeens niet meer door. Er werd geen uitleg gegeven.
– “Als ik ziek was, was ik verplicht om naar de bijbelstudies te gaan”,  zegt hij.
– Tijdens de bijbelstudies en kerkdiensten werden er openlijk mensen terecht gewezen.

Cliënt B:

– Heeft jaren bij Op de Rots gewoond, omdat hij geen woonrechten heeft in Amsterdam en nergens anders heen kon.
– Vertelde dat de maandelijke kosten voor verblijf 700 euro bedroegen. Daar kwamen nog de kosten van een ziektekostenverzekering bij.
– Een uitkering van DWI [Dienst Werk en Inkomen – red] is rond de 850 euro, dus vrijwel alles ging naar Op de Rots.
– Cliënt vertelde dat er een aantal Afrikaanse mannen aanwezig waren als “hulpverleners/begeleiders”. Deze mensen hadden geen diploma’s. Op een gegeven moment zijn deze mensen opgepakt omdat bleek dat ze illegaal in Nederland waren.
– Yvette en Francis Laclé hadden eerder in een dienst getuigd dat God een wonder had gedaan i.v.m. hun verblijfsvergunning. God zou er voor gezorgd hebben dat deze mensen in Nederland konden blijven. Niet dus.
– Cliënt vertelde ook dat er twee professionals werden weggestuurd en dat er stagiaires voor in de plaats kwamen.
– Ook bestaat er een stichting Rotsvast Werkprojecten. De zus van Yvette is hier leidinggevende. In deze stichting werken veel Poolse mensen die volgens cliënt ook op de Montelbaanstraat [het adres van de opvang – red] wonen.
– Cliënt zegt: “Ze dwingen je om tot geloof te komen, anders moet je weg”.
– Cliënt vertelde dat hij eens heeft meegemaakt dat een kamergenoot om 06:30 wakker werd gemaakt door Yvette. Hij wilde niet naar zijn werk toe gaan. Ze zei: “Jij bent nummer 1. Wegwezen uit mijn huis!”

Cliënt C:

– Ik ken cliënt vrij goed. Hij heeft een lang strafblad op zijn geweten en een persoonlijkheidsstoornis.
– Hij vertelde dat tijdens een kerkdienst bij Op de Rots, waar hij ook woonde, Francis Laclé openlijk heeft geprobeerd een demon uit hem te drijven. Hij raakte hier erg overstuur van.
– Cliënt werd op een gegeven moment geschorst omdat hij te aggressief was geworden. Hij werd op straat gezet. Echter zijn persoonlijke eigendommen kon hij  niet mee nemen. Zelfs zijn paspoort werd in beslag genomen. Meerdere keren heeft cliënt telefonisch contact opgenomen met Op de Rots om een afspraak te maken met de leidinggevende. Helaas zonder succes. Uiteindelijk is hij naar het politiebureau gegaan. Samen met de politie is hij naar de Montelbaanstraat gegaan en heeft de leiding zijn spullen, inclusief paspoort afgegeven aan cliënt.
– Ondanks dat cliënt soms lastig en intimiderend gedrag kan laten zien, gaf hij aan dat hij bang was voor Francis en Yvette.

Dienst Werk en Inkomen

Een medewerker van de Dienst Werk en Inkomen in Amsterdam vertelde dat hij regelmatig een conflict had met Francis Laclé. De meeste mensen die bij Op de Rots wonen hebben namelijk schulden. Via DWI worden de mensen aangemeld bij de FIBU (Financiële Dienstverlening en Budgetbeheer) om zo hun schulden af te lossen. Francis Laclé weigerde meestal medewerking, waardoor mensen hun schulden niet konden afbetalen. Het was ook altijd lastig om de machtiging die cliënten hadden afgegeven te laten intrekken zodra iemand Op de Rots moest of wilde verlaten. Cliënten moesten er vaak zelf achter aan gaan. Vele telefoontjes en dagen later werd het dan geregeld. Volgens DWI ontbrak op het formulier regelmatig de handtekening van Laclé. “We raakten er op een gegeven moment aan gewend,” aldus een medewerker.

Reactie Stichting Op de Rots

Dat Stichting Op de Rots mensen met zwaardere psychische problematiek niet goed aankan wordt door Francis Laclé bevestigd in dit artikel. Hierin legt hij tevens uit waarom er strakke huisregels zijn. Het geloof speelt, hoewel volgens Laclé niet opgelegd, nadrukkelijk wel een rol in de therapie. Wij hebben de Laclés bovengenoemde verklaringen voorgelegd met het verzoek er inhoudelijk op te reageren. We ontvingen de volgende reactie:

Allereerst betreuren wij het feit dat wij enkele cliënten niet geheel tevreden hebben kunnen stellen met de geboden zorg. Gezien het feit dat er ongeveer 150 cliënten zich per jaar bij onze polikliniek melden, zult u begrijpen dat we niet specifiek in kunnen gaan op de inhoud van de verklaringen van de ex-cliënten. Wij  hebben ons te houden aan de privacy wetgeving in het kader van de GGZ zorg.  

Stichting Op de Rots is een Christelijk Therapeutisch GGZ zorginstelling. De cliënten zijn niet verplicht zich te bekeren tot het Christendom voor toelating tot opname of verblijf. De Bijbel zegt “Kom zoals je bent”. Tevens is het niet verplicht om de kerkdiensten, waar wij wekelijks God aanbidden, bij te wonen. De cliënten kiezen vrijwillig om lid te worden van deze kerk. Stichting Op de Rots en de kerk zijn twee aparte organisaties, die scheiding houden wij ook bewust in stand.

De cliënten die wij behandelen worden  geïndiceerd door onze GGZ psycholoog volgens de DSM IV classificatie systeem. Wij zijn een gekwalificeerde en gecertificeerde organisatie om GGZ zorg te verlenen. Wij werken met een GGZ psycholoog en hebben drie Wetenschappelijke Onderzoekers, vier HBO medewerkers en enkele MBO’ers in dienst. Verder werken we ook samen met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen.

De zorg die wij aanbieden is breed; van detoxificatie naar abstinentie, van abstinentie naar stabilisatie, van stabilisatie naar rehabilitatie, van rehabilitatie naar resocialisatie en werkintegratie. De fases hierbij zijn: leven in groepsverband, begeleid kamer wonen en vervolgens zelfstandig kamer wonen. In tegenstelling tot de psychiatrie, die verslaving een ongeneeslijke ziekte vindt, zijn wij van mening dat de cliënten voor de rest van leven verslavingsvrij zouden kunnen leven. Onze eigen levens en vele anderen, zijn daar het voorbeeld van. Inclusief onze ex-bewoners.

Bij agressie, onbehoorlijk en/of grensoverschrijdend gedrag stellen wij eerst onze cliënten en medewerkers veilig en handelen verder volgens de protocollen. In onze laatste cliënttevredenheidsonderzoek hebben wij een voldoende gescoord. Ons streven is deze score continu te verbeteren.  

Hopende hierbij u voldoende te hebben geïnformeerd.
Met gezegende groet.

Stg. Op de Rots
Yvette en Anthony Laclè

Naar aanleiding van de reactie vroegen we nog even door: “Zegt u hiermee ook dat alles wat deze drie mensen beweren op onwaarheid berust? Zijn er zaken in hun verhaal waarvan u zegt: daar hebben ze gelijk in, dat hadden we anders moeten doen?” De reactie van Yvette Laclé hierop: “Daar waar er mensen zijn worden fouten gemaakt. En die zijn bij ons ook voorgekomen. Nogmaals dit betreuren wij.”

45 Reacties op “Ex-cliënten Op de Rots voelen zich misbruikt”

  1. Wolferine zegt :

    Dit is eenzelfde soort situatie en organisatie als in Rilland genaamd Stichting Lighthouse! Dit is dan zelfs een organisatie aangesloten bij GGZ, dat is Stichting Lighthouse uit Rilland niet, geen therapeutische opleidingen etc. Mensen hebben indetijd een psycholoog in de hand moeten nemen door de leidster wat zij voor schade aanrichte. Meerdere mensen die voorheen bij Rob Allart in de kerk zaten heeft heeft ze in die situatie met Rob Allart via “Love Bombing” binnengehaald. Enkele woonden daar, anderen hadden een ander soort “therapeutische” verhouding. Dit van Yvette & Anthony klinkt exact hetzelfde wat ze in Zeeland (Rilland) tot op de dag van vandaag nog steeds doen, al meer dan 5 jaar pretenderen ze mensen op te vangen, zonder ook maar een legale diploma of professionele hulp. Ze geloven daar niet in pastoraat, ze geloven alleen in gebed en vooral haar (langdurige) hulp. Daarbij zijn ze erg spiritueel en ervaringsgericht en gaan ze graag naar Toronto. Daarbij zijn het dikke dikke vriendjes en partners van elkaars organisatie van Matheus vd Steen aka TRIN… Ook andere zweefteef organisaties. Uiteraard leven ze van openbaring op openbaring… En allleen hun waarheid is DE waarheid. Anyways, dit kwam bij mij weer boven na het lezen van dit verhaal. Sektevorming en sektarische trekken… Daar stinkt het naar… Extremistische bewegingen…

  2. mafchauffeur zegt :

    Interessante vraag: heeft het DWI nooit aangifte gedaan, of cliënten geadviseerd dat te doen?

    Ook vraag ik mij af of er meldingen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn gedaan. Dat is dan weer het prettige van zo’n erkenning als GGZ instelling: vrijblijvend klooien in de Naam van de Heer is dan toch echt onvoldoende.

  3. aafke zegt :

    Wat een Rots-zooi is dit…

    Gisteren heb ik informatie bekeken over de persoon Yvette Lacle en dan bekruipt je toch het gevoel dat deze vrouw niet echt gekwalificeerd is om aan een instelling als de Rots leiding te geven.

    Ben benieuwd of de curator nog een reactie geeft.

  4. deurtje zegt :

    In de volkskrant zijn er al verschillende artikelen verschenen over zorginstellingen e.d. die verbonden zijn met een evangelische/charismatische kerk. Het is erg om te lezen hoe onkundig er met mensen wordt omgegaan, wat dat betreft is het geloof in jezus helende kracht gevaarlijk(of heeft in elk geval een diepe valkuil), omdat het als excuus word gebruikt voor het gebrek aan goede professionele zorg.
    Het valt me trouwens vaker op dat veel dingen waar kwalitatief wel wat op valt af te dingen, als goed worden gepresenteerd omdat het iets met jezus heeft: muziek, boeken etc. Maargoed. wat kwaliteit is blijft een mening, over kwaliteit van zorg valt wel degelijk wat te zeggen, en die is bij sommige organisaties al dan niet christelijk helaas zeer slecht.

  5. rob zegt :

    paspoorten niet teruggeven, extreme vergoedingen vragen, mensen 15 uur per daglaten werken……
    Dat klinkt als mensenhandel en uitbuiterij.
    je hebt hier te maken met een zeer kwetsbare groep mensen die voor behandeling komen, maar het niet krijgen.
    In combinatie met de torenhoge claim dat Yvette er van uit gaat dat alle clienten genezen kunnen worden in haar instelling is dat wel heel wrang. Misdadig.

  6. Stryber zegt :

    Haar zorginstelling voldeed aan de ISO normen; had zelfs een stageplek-certificaat; beide zijn in die 7 jaar niet in het geding geweest; (ook zijn daar kosten aan verbonden). Tevens werd in die 7 jaar aan een Evangelische Roeping voldaan; doe dat maar eens na vanuit de luie stoel…. Uit de informatie blijkt echter wel dat toen de certificaten er eenmaal waren; men op een tandje lager verder ging. En Zuidoost had//heeft nou eenmaal de reputatie inzake corrupte handelswijzen. Daarom gaat Kwakoe dit jaar niet door; ondanks dat er 100.000 euro was toegezegd. Hmm. er zweeft ergens een ton; en de betalingen in het zorghuis gaan gewoon verder; curator??? 😦

    (Hmm., is mafchauffeur een alias voorRob???) 🙂

  7. mafchauffeur zegt :

    @Stryber: nee hoor, ik ben relatief nieuw op GG. Sterker nog, tot 11 juni 2011 had ik nog nooit van GG gehoord….. 🙂

  8. Ruitje zegt :

    @Wolferine, bij dergelijke organisaties zoals Lighthouse in Rilland, maar ook op kleinere schaal in charismatische kring, is er veel mis in het ‘pastoraat’. Heb zelf ook het één en ander gezien en meegemaakt. Mensen die op eigen houtje mensen met ernstige psychische problemen denken te kunnen helpen met dubieuze ‘bevrijdingssessies’ (o.a. gebaseerd op de methoden van Wilkin van der Kamp en vroeger Berea/Pasterkamp) en methoden als ‘lifeshaping’. Het trieste is dat er totaal geen controle is op wat dergelijke lieden doen. En vaak maken ze mensen van zichzelf afhankelijk. Zodra je als hulpvrager doorkrijgt dat er iets niet klopt en lastige vragen gaat stellen, laten ze je vallen als een baksteen.

  9. PeterH zegt :

    “Instellingen” als de Rots maken misbruik van de problemen die er zijn in de reguliere opvang. Door gebrek aan plaatsen vanwege enerzijds een tekort aan gekwalificeerd personeel en anderzijds voldoende budget, maar ook een toenemend aantal mensen met zowel een psychische stoornis als een ernstige (chronische) verslaving, kunnen op zich goed bedoelende, maar totaal niet op hun taak berekende instanties als de Rots ontstaan. Kijk naar de ellende rond Keith Bakker en zo zijn en komen er nog veel meer. Ik ben zelf, zoals dat zo mooi heet, ervaringsdeskundige, heb wél de goede begeleiding kunnen krijgen. Ik heb naast mijn verslaving alleen een psychische, geen psychiatrische storing gelukkig. Maar ik heb de schade gezien, die bij anderen is aangericht door goed bedoelde, maar totaal verkeerde aanpak.
    Mensen die daardoor voor hun leven verminkt zijn. Jonge mensen nog, sommigen niet ouder dan 25. Laat dit werk over aan deskundigen, in Godsnaam!

  10. Zettex zegt :

    Yvette is gewoon bezig met een kopie van de Victory Outreach Home.
    Daar gebeurt hetzelfde.|
    Yvette komt uit die kerk.
    Ik ook.
    Heb zelf een home gedraaid 15 jaar terug.
    Ben eruit gestapt vanwege het corrupte karakter van het systeem.
    Het gaat niet om God maar om Geld.
    Als je ervoor zorgt dat je een stichting hebt kunnen jij en je vrienden lekker salaris trekken uit die stichting.
    Alles komt aan het licht, en aan alles komt een eind.
    Yvette, ga door meid, want het allemaal weer een aanval van Satan.
    In Amsterdam Noord zit ook zo een stichting, fountain of life,
    Doen ook hetzelfde , ook geleidt door een ex Victory Outreach man.

    Ik zou deze mensen aanraden om gewoon te gaan werken voor hun geld en hulpverlening over te laten aan professionals.

  11. Thomas O. zegt :

    Dit is m.i. maar weer eens het bewijs dat geloven alleen niet voldoende is om er een normaal normen en waarden systeem op na te houden. Jammer dat veel christenen zich beroepen op hun geloof en denken dat ze daardoor beter kunnen onderscheiden hoe het wel/of niet hoort.

    Ik bedoel niet dat de een beter is dan de andere, alleen lijkt geloof een makkelijke rechtvaardiging voor zulke praktijken. Als je je afzet ben je niet vervuld van de Heilige geest. Dan is de weg niet meer via Jezus maar via de Charismaticus/kerkelijk leider./gemeente. Iets kort door de bocht maar denk wel dat religie deze systemen in staat stelt om overeind te blijven.

  12. pijpkaneel zegt :

    Opvallend dat veel reacties hierboven pleiten om dit soort materie over te laten aan deskundigen. De reactie van de Laclés geeft mij de indruk da er voldoende deskundigen waren, maar dat het desondanks flink misging. Deskundigheid an sich is dus niet voldoende!?

    @gg
    Complimenten voor zorgvuldige hoor/wederhoor

  13. Jan-Peter zegt :

    @pijpkaneel: inderdaad. Er is veel mis in gezondheidszorg Nederland. De instanties zijn niet toegesneden op de menselijke maat en daarom krijgt men zulke problemen.
    Maar dat begeleidingsplan die SPW’ertjes schrijven is wel een gebrek aan professionaliteit.

    Er bestaat wel goede christelijke zorg, bijvoorbeeld Eleos. Zelf veel baat bij gehad. Laat ik het zo zeggen: Eleos is niet slechter dan een gemiddelde andere instelling.

  14. Hans vdB zegt :

    Ik heb ook goede ervaringen met Eleos. Daar werkt alleen gekwalificeerd personeel en ik heb daar 3 goede therapeuten gehad, waarvan ik er eentje nog steeds heb. Ik krijg daar gewone cognitieve gedragstherapie die ook bij niet-christelijke instellingen gegeven wordt, alleen ze houden rekening met mijn geloofsopvattingen en dus kunnen ze mij beter begrijpen en helpen, ze denken als het ware met me mee (niet-christelijke therapeuten hebben over het algemeen wel respect voor mijn geloof, maar begrijpen het minder goed en kunnen me daardoor minder goed helpen en minder goed met me meedenken). Ze houden zich ook niet bezig met dubieuze zaken als demonische belasting opheffen of homoseksualiteit genezen. Een erg professionele en nuttige organisatie die ik elke christen met psychische klachten aan zou raden.

  15. Ruitje zegt :

    Ik denk dat het verschil zit in degenen die zoiets opstarten. Laclé heeft extreem charismatische ideeën en komt zelf niet uit de hulpverlening dus dat lijkt me niet zo’n goede basis.

  16. eekhoorn zegt :

    We kunnen iedereen die niet meer terecht kan bij Yvette haar Rots nu gelukkig direct doorsturen naar de bronnen van genezing van David Sorensen.

    Als dat geen leiding van hogerhand is weet ik het ook niet meer!

  17. bramvandijk zegt :

    @pijpkaneel

    De reactie van de Laclés geeft mij de indruk da er voldoende deskundigen waren, maar dat het desondanks flink misging.

    Nadruk op het woordje waren. Het lijkt erop dat er professionele krachten waren en de accreditaties en zo ook op orde waren, maar vervolgens zijn die professionele krachten vertrokken, vervangen door mensen met weinig ervaring en opleiding, en is het vervolgens helemaal fout gegaan…

  18. mafchauffeur zegt :

    Gezien het feit dat er ongeveer 150 cliënten zich per jaar bij onze polikliniek melden, zult u begrijpen dat we niet specifiek in kunnen gaan op de inhoud van de verklaringen van de ex-cliënten. Wij hebben ons te houden aan de privacy wetgeving in het kader van de GGZ zorg

    Dat je niet specifiek in kunt gaan op de inhoud vanwege privacywetgeving lijkt een plausibele verklaring. Maar dat je er niet op kunt ingaan omdat er ongeveer 150 cliënten per jaar kwamen is dan weer een merkwaardige opmerking.

    Nog los van het feit dat op een beschuldiging dat begeleidingsplannen door stagiaires werden geschreven best kan worden gereageerd zonder enige schending van privacy.

    Overigens lijkt het mij voor mevrouw Laclé verstandiger om helemaal geen commentaar te geven, want voor ze het weet zegt ze iets onhandigs waardoor de curator bestuurdersaansprakelijkheid kan gaan stellen.

  19. pijpkaneel zegt :

    @bvd

    Dat zou inderdaad een plausibele verklaring zijn, maar waar leid je dat uit af?

  20. bramvandijk zegt :

    @pijpkaneel
    Ciënt A:

    – Cliënt vertelde dat er in het begin een aantal oudere en ervaren HBO beroepskrachten aanwezig waren. Deze werden al snel vervangen door een onervaren leider en stagiaires.

    Cliënt B:

    – Cliënt vertelde ook dat er twee professionals werden weggestuurd en dat er stagiaires voor in de plaats kwamen.

    Dat gecombineerd met blijkbaar een moeiteloze accreditatie suggereert dat ze vrij prima zijn begonnen…

  21. Profeet zegt :

    bij dergelijke organisaties zoals Lighthouse in Rilland, maar ook op kleinere schaal in charismatische kring, is er veel mis in het ‘pastoraat’. Heb zelf ook het één en ander gezien en meegemaakt. Mensen die op eigen houtje mensen met ernstige psychische problemen denken te kunnen helpen met dubieuze ‘bevrijdingssessies’

    @ruitje … structureel gezien, zit de grote fout daar niet anders, dan bvb in jouw ( minder of anti`charismatische ) kringen — want men leert ook bij jou, dat : God werkt via de ( gezalfdheid van ) DE leiders !! — en ook als men dat niet openlijk durft te zeggen, dan beroept men zich zogenaamd op : *de ( onfeilbare uitleg van de ) bijbel* — uh lees : mept men met ( hun uitleg van ) *de bijbel* …

  22. deapostel@hotmail.com zegt :

    hoe is het mogelijk dat lacle bij horeb word ontslagen wegens sexueel misbruik , en drie weken later bij lont werkt en zij hem trouwt waar is al dat pgb geld gebleven ? 5x per jaar op vakantie bmw audi gucci .
    ze hebben jaren zonder profesionele begeleiding gewerkt het waren de bewoners gratis uitgebuit . satan komt als het licht en zijn dienaren als die van de gerechtigheid .

  23. Jan-Peter zegt :

    @Deapostel: kun je aantonen dat hij daarom ontslagen is?

  24. Mark zegt :

    In De Hoop waren ook mensen die vertelde dat ze zich gedwongen voelde en vergelijkbare verhalen als hier boven, hoewel de verhalen wat minder extreem zijn. Ik zelf heb me alleen maar geeriteerd aan het Godsdenken en zaken zoals er in zwitserland werd geestgevallen en geesten werden uitgedreven en ik daar perse bij moest zijn. Ik denk dat dat niet goed is voor een behandeling. Maar ik hebdaar wat visie betreft nooit gebotst. Ik heb mij altijd vrij gevoeld om te denken wat ik wil. En ik heb daar in alle vrijheid mijn geloof verloren. Ik heb de christelijke uitgangspunten gezien als iets waar ik ook voor heb getekend. Tevens moest ik daar ook werken. Gewone werkdagen dan. Ik vond dat goed. Maar ook daar werd overgesproken alsof het uitbuiting was.

    Maar ik wil zeggen dat je al gauw mensen hebt in de christelijke verslavingszorg die de boel als sekte schetsen. Mijn advies: religie en hulpverlening niet mengen! dat is niet goed voor mensen. De GGZ zou ook christelijke instellingen niet meer in zich op moeten nemen. De Hoop, Horeb, en al dat soort instellingen moeten geen subsidie krijgen. Laat God daar dan maar in voorzien als hij daar echt zo blij mee is.

    Als je psycho-sociale klachten hebt moet je niet bij God, maar bij jezelf zijn. Ik heb teveel mensen gezien, die uiteindelijk naar buiten gaan, en daar half christelijk psychotisch met goddelijke ontkenning in hun oude problemen blijven wentelen.

  25. Jan-Peter zegt :

    @Mark: Gebeurde dat geestvallen en geesten uitdrijven binnen ‘de Hoop’??
    En hoe kun je in vredesnaam religie en hulpverlening niet mengen? Je mensbeeld wordt toch deels bepaald door je religieuze beeld?
    Volgens mij scheer je, ondanks je genuanceerd verhaal, veel over 1 kam. Eleos is een prima instelling en ook christelijk. Nooit problemen mee gehad.

  26. Mark zegt :

    Ja dat geestvallen en demonen uitdrijven gebeurt binnen De Hoop. Ze zeggen zelf dat Zwitseland 100% behandeling is en die diensten savonds zijn zeer charismatisch. Ook met gillen en dat soort dingen. Het gebeurt het ook weleens in Nederland, maar een stuk minder en ddan is het vaak een enkeling. Ik ken mensen die wel problemen met Elios hebben gehad, maar dat had niet zo zeer met het geloof te maken. Meer kafkaiaans gezemel. Ik weet nooit wat klopt dus daar hou ik mijn mond over.

    Bij Elios is het evangeliseren ook niet het belangrijkste. Dus dan nuanceer ik mezelf. Christelijke stichtingen en organisaties die evangeliseren als een groot uitgangspunt hebben, krijgen geen subsidie… wat mij betreft.

  27. deapostel@hotmail.com zegt :

    bel ff naar de hoop of horeb beekbergen . als je nieuw personeel neemt kun je dit checken of sollicitant in orde is . maar bel ff jan-peter hij heet nu niet voor niets antony check het maar .100%
    %

  28. stephanie-joy zegt :

    Wat een reacties allemaal! Allereerst, inderdaad, goede hoor-wederhoor, het mag ook genoemd worden dat er wel wordt gereageerd vanuit directie Stichting Op de rots.

    Hier dan, eindelijk, ook eens een succesverhaal van een ex-client van Stichting Op de Rots. En met recht! Ik ben Stephanie- Joy, een jonge vrouw van bijna 26 jaar. Toen ik Op de Ropts werd opgenomen was ik zwaar verslaafd aan harddrugs en dwalende in de vele dingen die tegen God waren. Op de Rots heb ik mijn leven weer o pde rit gekregen. Ja, mijn geld ging bijna volledig naar de Rots, dat klopt. Maar wat is geld waard als je het leven niet ziet zitten en de uitkering die je krijgt opmaakt aan drugs? Ik zal het in mijn reactie echt niet idealiseren, er zijn dingen geweest die anders hadden gekund. Maar is dit niet in elke instelling zo? (ik heb er tien versleten?) En wanneer u of ik weet dat iets u of mij geholpen heeft verslavingsvrij of in welke voor dan ook ergens vrij van te leven, wilt u deze zegen dan niet delen met anderen? Dat is waar Stichting Op de Rots voor staat (stond) Veel ex-clienten laten zich negatief uit over de periode van de rots, (daar zijn ze vrij in) maar ik vind het spijtig dat er niet tot nauwelijks verhalen naar buiten komen van de velen mensen die hun leven wel weer op de rit hebben gekregen in de periode dat ze in de Rots verbleven. En inderdaad, er was een gebrek aan personeel. Maar ook dit is in vele instellingen dagelijkse gang van zaken! Het enige wat ik wil benoemen, zonder de mening van anderen te ontkrachtigen, dat er ook gekeken mag worden naar de sucessen in de levens van sommige clienten!
    Met Gods zegen, Stephanie-Joy

  29. stephanie-joy zegt :

    Exuses voor de spelfouten in bovenstaand artikel, ik kon mijn text niet zien doordat deze door de tabs guest en inloggen door gingen lopen.

    Nogmaals, vele hebben hun eigen verhaal over het reilen en zeilen in de Rots, en veel berust op waarheid, maar vergeet niet dat velen ook verbitterd zijn geraakt in de hulpverlening in zijn algemeen en niet specifiek naar de Rots toe.

  30. evangelischeloterij zegt :

    ik hoorde dat Yvette en Francis al een maand in detentie zitten wegens fraude, weten jullie daar meer van?

  31. ThaFizzy zegt :

    @evangelischeloterij

    De geruchten die ik gehoord heb, is dat ze zijn verhoord op het politiebureau waar ze verschenen zijn op uitnodiging. Dit dan zou gegaan zijn om aantijgingen van een (oud) cliënt. De politie weigert commentaar te geven hieromtrent en wil dit noch ontkennen, noch bevestigen.

    Ik kan me goed voorstellen dat het tweetal tijdelijk zijn ondergedoken; en alle moeite doen om niet al te vaak te verschijnen en plein publiek.

  32. Bram zegt :

    Hoe heeft een dergelijke organisatie goedkeuring kunnen verkrijgen en behouden vraag ik me af. Het klinkt als een groepje amateurs die het niet te nauw nemen met de regels. Het lijkt epidemisch dat we in dit land stikken van de regels, en controlerende instanties, maar het lijkt wel of er nauwelijks gehandhaafd wordt. Hier kunnen mensen aan onderdoor gaan en het geeft een beeld van christelijke instellingen dat slecht is voor degenen die wel goed, degelijk en professioneel werken.
    Ik moet wel zeggen dat als ik die interviews met ex-clienten lees, ik niet weet hoe betrouwbaar die informatie is. Wel wat stemmingmakerij. Hopelijk komt er een grondig onderzoek.

  33. rob zegt :

    @Petrus

    maar ze zeiden dat de here mij dood zou verklaren en mij zou doden als die mensen die de here wilden oplichten

    Dat gajes (lont en handlangers in de misdaad)) heeft God niet aan hun zijde , dus maak je over dit soort opmerkingen niet druk.

    Durf je eventueel naar de politie te stappen?

  34. evangelischeloterij zegt :

    Yvette Lacle is een nieuw bedrijf gestart:

    Hier haar website:

    http://www.wix.com/yilacle/businesscare4uprogram#!welkom

    Moet je even doorzoeken op haar huisadres wat de kosten daarvan zijn:

    http://www.zuka.nl/huurwoning/Flevoland/Almere/6394383-SABAPIER-3.html

    Hier nog even haar man:

    En klik nog ff lekker door!

  35. evangelischeloterij zegt :

    Betaling voor coaching via Op de Rots Holding B.V., wil niet veel zeggen maar ben ik hier nou het spoor bijster????? of hebben deze mensen een plaat voor hun hoofd? Met meer feiten kan ik helaas niet komen.

  36. Rachel zegt :

    Natuurlijk moet een afkickprogramma aan bepaalde eisen voldoen:

    Professionele begeleiding door ervaren zorgverleners
    Vrijwillige opname
    Vrijwillige deelname
    Een evenwichtig dagprogramma
    En als iemand bij een christelijke organisatie gaat afkicken er rekening mee houden dat deze mensen zich laten leiden door God, want hij is uiteindelijk de grote heelmeester. Voor ongelovigen een doorn in het oog, maar voor veel mensen een feit.

    Dat mensen tijdens hun opname, hard moeten werken is alleen maar goed want op die manier krijgen ze weer een normaal dagritme, een patroon. Moet iemand dan lekker op zijn bed blijven liggen en boekjes lezen? Een verslaafde heeft zorg maar ook discipline nodig, geen soft gedoe. Maar dit natuurlijk wel met een liefdevolle en nuchtere instelling van de zorggevers. Ik ken Yvette Lacle niet, maar haar verhaal is wonderlijk en inspirerend. Of je nu geloof of niet.

  37. Regine van den Doel zegt :

    Een dierbare is heroine verslaafd geweest, en heeft zijn hulp en toevlucht bij God, VIICTORY OUTREACH, DE HOOP kunnen krijgen. God dank, het gaat goed met hem. Maar wat mij opvalt, is dat er altijd snel getrouwd moet worden! En waarom, om na een jaar weer te scheiden, en om je na enkele jaren je weer op aanraden” je te binden. Om het volk te bereiken en over Jezus te praten. En datgene wat jij geleerd hebt, een ander mee tot zegen te zijn. Ja, dat is prachtig…

    Maar wat mij opvalt ten tweede is een commerciële instelling waar veel over tienden gesproken wordt. Elke gelovige weet dat, en waarom komt dat geld en trouwen toch elke keer weer zo sterk naar voren. Meer dan normaal aangezien er vele punten in de bijbel staan die tot opbouw en bemoediging staan en naar voren mogen komen in een preek. Met alle respect maar is het niet zo daar waar God zijn zegen geeft ook voorzien zal worden.. Wat is dat toch met dat geld… ik snap dat niet en het heeft me geïrriteerd, in alle eerlijkheid ondanks alle goede werken!!! En de mensen van de straat , verslaving hebben die hulp nodig maar zullen hopelijk in de toekomst deskundiger geholpen worden. En ja God is alles in ene dat klopt, maar we moeten wel even blijven nadenken dat die jongens meiden mannen en vrouwen niet gemanipuleerd mogen worden. En een hele dag werken omdat je als dienst knecht alles moet doen, van 9.00- tot 21.00 uur. Dit gaat mijns inziens echt te ver.. liefde rust en tijd, en niet manipuleren en de mensen gebruiken!! vd Doel

  38. Stephanie-Joy zegt :

    Ik wil heel graag even reageren op het verhaal van Petrus Vermeer. Met alle respect, maar ik vind dat je een grensoverschrijdend artikel hebt geschreven hierboven. Als ik jouw verhaal met een nuchtere blik lees moet ik tot de conclusie komen dat je dit hebt geschreven ten tijde van een psychose en dat je dringend hulp nodig hebt, dan wel gedwongen medicatie.

    Het is duidelijk dat je zeer in de knoop zit met jezelf en dat je graag met je vinger naar een ander wijst. Je hebt Op de rots alle vrijheid gehad om de deur achter je te sluiten en je eigen weg te gaan, je koos ervoor dit niet te doen. Ik vind dat het je niet siert vervolgens zo af te geven op een organisatie waar je vrijwillig verbleef.Bovendien vraag ik mij af waarom je je aanmeld bij een organisatie waarvan je al jaren het nodige van wist, om jou te citeren; fraude zaken enzo.Dan zoek je toch een andere instelling die jou kan helpen?

    Stemmen horen als je naast iemand staat is een klassiek verschijnsel van een psychose, dan wel schizofrenie. Ik denk dat je daarvoor een goede behandeling nodig hebt.Bovendien wil ik ook graag aanhalen dat je a) zegt dat fraude en dergelijke zaken al jaren bekend waren, dus b) welke informatie zou jij niet naar buiten mogen brengen???

    Er valt veel te zeggen over de werkwijze van de medewerkers, maar om ze te betichten van bedreiging dan wel jegens jou, dan wel jegens je dochter…. Begrijp goed Petrus, dat God alwetende is. Aan Hem is het oordeel.

  39. goedgelovig zegt :

    @peter vermeer, Sabrina en D: Jullie reacties zijn verwijderd omdat deze in strijd zijn met onze huisregels. Eventuele beschuldigingen moeten feitelijk worden onderbouwd; schelden en laster zijn op GG niet toegestaan.

  40. Regine van den Doel zegt :

    Lieve mensen, ik wil jullie om vergeving vragen.. Ik heb begin dit jaar een reactie geschreven. En ik ben inmiddels wat wijzer en verstandiger geworden.. Niet zo snel een mening te geven. Wat is gedaan heb. Ik gaf aan dat snel trouwen verbinden en het tienden verhaal met meer rust en ontspanning gepredikt mag worden. Maar kom daar op terug. Het is goed om gehoorzaam te zijn aan datgene wat God van ons verlangt. Ja de tienden, en ja God wil mensen binden, en het is goed om te trouwen! Mits je de man of vrouw van God naast je hebt. Ik dank alle instellingen die zich enorm inzetten om de mensen te helpen, redden en het goede mee te geven! Zeg nou zelf, het gaat toch om God en om jou, en laat je door niets weerhouden. We zijn allemaal mens en zeggen of doen wel eens dingen die we later nalezen, en daar ons best voor mogen schamen. Ik in deze … Zegen en veel liefde en vrede Regine

  41. Ds Dre zegt :

    @Regine.

    Om vergeving vragen is prima, maar ik snap niet veel wat je nou bedoeld.

  42. melissa zegt :

    ik wi me graag aanmelden bij victory home voor vrouwen heeft iemand ervaring ?

  43. Regine zegt :

    Hoi Melissa, ik heb zelf niet in de home gezeten, maar ken mensen mannen en vrouwen die daar zitten, en of gezeten hebben. Als je zover bent dat je een keuze gemaakt hebt om je aan te melden bij de Victory Outreach home, mag ik je feliciteren met je keuze. De zorg, nazorg, de ondersteuning die zijn warm, en goed. Je keuze om met Jezus deze stap te zetten. Is meer dan goed. Het zal wellicht veel weerstand geven, en je heen en weer slingeren. Maar uiteindelijk wanneer je de knoop doorgehakt hebt. Zul je na je stap veel hulp ondersteuning, en kracht ontvangen om door te gaan. Er zullen mensen met meningen zijn, goede en minder goede. Maar het meeste hangt af van hoe je er zelf in staat. Laat je je helpen, wil je dat? Naar mijn mening ben je klaar voor je sprong… Ik wens je veel zegen. kracht toe. En weet dat je dit niet alleen doet. God is erbij! je mag als je wilt contact opnemen.
    Jezus is de steen die door u, de bouwlieden, vol verachting is weggeworpen, maar die nu de hoeksteen geworden is. Door niemand anders kunnen wij worden gered, want Zijn naam is de enige hier op aarde die de mensen redding biedt Handelingen 4:11-12

  44. romano zegt :

    lieve mensen nogmaals let op met deze mensen zijn gek hebben niks met het geloof zijn oplichters