Open brief aan Madonna

Op dinsdag 2 september komt Madonna voor een eenmalig concert naar de Amsterdam ArenA. Omdat haar vorige bezoek aan Nederland nogal wat zenuwstuiptrekkingen veroorzaakte in bepaalde geledingen van gristelijk Nederland, iets waar Paul de Leeuw alleen maar van kan dromen, trok Goedgelovig’s Debutler het boetekleed aan en schreef een open brief aan Madonna waarin hij welgemeend SORRY zegt. Goedgelovig-lezers die hem willen navolgen kunnen in de comments onder het epistel van Debutler ook SORRY zeggen. Sinds we bij de geboorte van Goedgelovig melding maakten van de Madonnakerkdienst van ds. Jan Andries de Boer, checkt Madonna deze site dagelijks en is het niet uit te sluiten dat ze tussen twee acts door persoonlijk antwoordt. Wil je SORRY zeggen over de kruistochten, de inquisitie of de slavernij, doe dat dan hier en val Madonna daar niet mee lastig.

OPEN BRIEF AAN MADONNA

Beste Madonna,

Sorry!

De vorige keer dat je Nederland bezocht om een show te geven is het een beetje problematisch geworden.

Je wist natuurlijk al dat je kruisingingssymboliek door veel katholieken en ook wel andere gelovigen niet werd gewaardeerd. Je zult het niet gezien hebben, maar bij de ArenA in Amsterdam stonden Schreeuw om Leven-protestanten die flyers uitdeelden met de tekst ‘MADONNA Jesus loves you’ en een oproep tot bekering. Ook werd later bekend dat een dominee een bommelding had gedaan om je concert te voorkomen. En SGP-jongeren en -ouderen protesteerden tegen het moreel verval dat je zou veroorzaken door je songs en shows, waar ook weer protest op kwam uit een andere hoek. Uiteindelijk haalde het allemaal niets uit. Of God zelf nog gehoord is in deze zaak is onduidelijk. Hij was waarschijnlijk te druk in de weer met armen, prostituees, verdrukten en gevallen gristelijke leiders om aandacht te besteden aan je show en begreep wellicht niet dat gristenen zo hun prioriteiten hebben.

Sorry, Madonna, dat mensen zich christen noemen en dan met bommen dreigen en leugens over jou verkopen. Natuurlijk was jouw act weer eens zo seksueel getintgrof en zelfs godslasterlijk dat er wel iets gedaan moest worden! Hoe durfde je zomaar de kruisiging van Jezus uit te beelden en Zijn offer en leer in connectie te brengen met onze verantwoordelijkheid naar de armen en verdrukten? Schandalig! Wist je niet dat alleen echte christenen dat mogen? Was je vergeten dat Jezus wel van zondaars houdt maar dat zondaars niet van Jezus mogen houden?

Sorry, Madonna!

Sorry dat jouw boodschap niet begrepen werd, sterker – dat niemand het wilde weten wat je nu eigenlijk echt bedoelde. Maar ja, Jezus Christus zelf weet wel hoe dat voelt.

Jou kennende zul je nog wel vaker mensen op hun teentjes trappen want je bent zo af en toe een wandelend shock effect. Ik hoop maar dat je ondertussen wel begrijpt dat er verschil is tussen gristenen, goedgelovigen en mensen die onder de indruk zijn geraakt van Jezus. Nou ja, er moet ergens verschil zijn, af en toe, soms, hopelijk.

Sorry!

Ik weet het; sorry is niet genoeg. Gaan we ook nog iets doen om te laten zien dat we betere dingen te doen hebben dan artiesten lasteren? Gaan we leren om op respectvolle manieren een dialoog aan te gaan met mensen waarmee we een verschil van mening hebben? Gaan we die onvoorwaardelijke christelijke liefde bewijzen? Wie weet?  

Groet,

Debutler

32 Reacties op “Open brief aan Madonna”

  1. Vleertje zegt :

    Ahh Butler, je hebt hem nu ook hier gezet.. Goed initiatief! Ik heb me groen geergerd aan die schreeuwers.. Dat stuk ervoor is zoo mooi. Ik heb zelden een zo’n mooi stuk gezien als de dans voor het gewraakte stuk.. Kippenvel.. Hulde dat je het hier neer gezet heb..

  2. Antonie zegt :

    Sorry, ook namens mij.

  3. Rudy Kaboem zegt :

    Sorry Madonna, maar we zijn echt niet allemaal gek. Trouwens hoe doe je dat 50 en nog zo’n strak lichaam?

  4. Lieke zegt :

    Madonna, sorry joh. De show was top. Excuses voor mijn geloofsgenoten die kunst niet zo weten te waarderen.

  5. Citroenboom zegt :

    Heb eigenlijk niets van de show gezien. Alleen gehoord dat ze aan een kruis gingn hangen. Blijkbaar had dat dus een reden.

  6. Evelien zegt :

    Goed hoor!
    Ik hoop dat ze het leest…..:)

  7. josti zegt :

    jammer dat ik er morgen niet bij kan zijn… heb al een andere afspraak…. succes!!

  8. Yoeri zegt :

    Madonna, keep up the good work! I love the dance acts in you’re show.
    And i am sorry too for the negative attitude from us believers towards you.

    Hemelse Vader, bedankt dat U echt iedereen kunt inspireren om mijn geestelijke leven te verdiepen. Wilt u mij inzicht geven in wat er in Uw hart omgaat, als we het hebben over de armen en verdrukten.

    Mede(goed)gelovige, maak je alsjeblieft druk om belangrijke zaken!

  9. Roberto zegt :

    Tjonge, om hangend aan kruis op te treden is controversieel, maar het is echt te zot voor woorden dat ‘wij’, gristenen, de boodschap van die act compleet over het hoofd hebben gezien. Of heeft de media ons een rad voor de ogen gedraaid? Als je een hond een worst voorhoudt hapt hij, zo lijken gristenen soms ook op ‘blasfemie’ te reageren. Als het lijkt op een worst is het een worst en zetten we er maar gelijk onze tanden in. Sorry dat we elkaar als gristenen zo slecht kunnen laten zien wat écht belangrijk is, Madonna …

  10. fordo zegt :

    ja, sorry

  11. Kermit zegt :

    Sorry Madonna, that you are more pretty than I am when doing the cross scene.

    http://www.sfgate.com/cgi-bin/object/article?f=/n/a/2008/08/28/entertainment/e104610D02.DTL&o=0

  12. Naiefje zegt :

    Madonna moet van dat kruis afblijven. Het kruis is heilig. Alleen Jezus mag daar aan hangen.

  13. John zegt :

    @Naiefje.
    En al die andere duizenden dan die door toedoen van de Romeinen zijn gekruisigd?

  14. Naiefje zegt :

    @ John: Dat is ook heiligschennis. Het kruis is gewoon uniek voor Jezus, daar moet je dus niet ook andere mensen aan willen hangen.

    Maar ik heb gehoord dat andere veroordeelden gewoon aan een paal gehangen zijn en dat Jezus als enigste een echt kruis had. Dat zegt toch wel wat.

  15. John zegt :

    @Naiefje
    Goh, waar heb je die informatie vandaan? Of doe je alleen je naam eer aan?

  16. van Pastoorkramp zegt :

    @John .. ja daar kun je toch niks tegen hebben?

  17. Naiefje zegt :

    @ van Pastoorkramp: Mee eens.

  18. Johan zegt :

    Ik teken hierbij de SORRY-verklaring. Madonna, vergeef ons, we weten niet wat we doen.

  19. John zegt :

    @van Pastoorkramp
    Tegen zoveel naïeviteit valt inderdaad weinig in te brengen.

  20. Citroenboom zegt :

    @John
    idd

  21. dave zegt :

    soms moet je mensen even wakker schudden ….

    goed gedaan toch?

  22. MB zegt :

    @John; gelukkig zijn wij (goed)gelovigen historische beter onderlegd

  23. John zegt :

    @MB
    Ja, ik merk het. Alleen jammer dat bij zoveel historische kennis de Nederlandse taal ondergeschikt dreigt te raken 😉

  24. Naiefje zegt :

    @ John en Citroenboom: Definitie van naïviteit: het verschil niet aanvoelen tussen échte naïviteit en gespeelde naïviteit.

  25. MB zegt :

    @john; dank je, ik zie het. (of moet ik nu zeggen: ‘ik ziet het’)

  26. Felix zegt :

    Madonna, prachtige boodschap. Heel mooi en confronterend die woorden van Jezus.

    SORRY voor de kortzichtigheid van mensen die zeggen die woorden ook te kennen.

  27. John zegt :

    @Naiefje.
    In dat geval moet ik bekennen dat je het wel héél goed speelt 😉 (maar aan de andere kant: ik heb mensen best domme dingen horen zeggen, dus ik geloof je ook zomaar 😛 )

  28. IkWilOokWatZeggen zegt :

    @De Butler, ik vond het mooi geschreven.

    Ik werd er best wel een beetje verdrietig van toen ik dat hoorde van die acties bij dat vorige concert.
    En je hoeft er niet naar toe te gaan, dat is je eigen keuze.

    En dat Jezus voor ons gestorven is aan het kruis wil nog niet zeggen dat er niemand meer aan een kruis mag gaan hangen.
    En ik weet het, er staat nergens in de bijbel dat Jezus lacht, maar het is niet bewezen dat Hij geen gevoel voor humor had.

  29. Emanuel zegt :

    Err, de kruisdood uniek voor Jezus???
    Mensen wij weten toch wel beter?!
    Zoiezo wat morbide dat wij een moordwerktuig als teken van verzoening met God gebruiken, los van het feit dat Jezus dit voor ons heeft gedaan..
    Het symbool van de eerste Christenen was per slot van rekening een van leven (de Ichtus-vis) en niet een van gruwelijke dood..

    En mensen die ageren tegen, zonder op z’n minst daadwerkelijk te hebben gezien waartegen je ageert??
    Laat ik het zo zeggen, als iets niet in jouw manier van leven/geloven etc. past, maar je je verder ook niet in wilt verdiepen, om wat voor (goede) reden dan ook, wees dan ook zo mans om je van een mening te onthouden of het de voordeel van de twijfel te geven.
    Anders kunnen we mensen als Madonna gelijk maar als de volgende heks op de brandstapel gaan gooien (wat sommige nu dus eigenlijk ook doen) en hebben wij als mensheid (Christen zijn per slot net mensen) dus niets geleerd van onze geschiedenis.. En dan zijn wij pas echt te beklagen!

  30. Rogier Bos zegt :

    Er zijn van die momenten dat ik me ROTSCHAAM als iemand die Jezus wil volgen en dus christen ben – en de akties rond het vorige concert van Madonna was wel een van de ergste momenten dat dat gebeurde. ‘Sorry’? Da’s wel heel zacht uitgedrukt!

  31. thebutler zegt :

    Zou het kunnen dat naiefje een paar mensen op het verkeerde been heeft gezet?