U2-dominee organiseert Madonna-dienst

madonnaposter.jpgDominee Jan Andries de Boer, die vorig jaar het nieuws haalde met zijn speciale U2-kerkdienst – een liturgie en prediking gebaseerd op de songs van Bono – en vanwege het succes hiervan in oktober tevens van start ging met een serie kerkdiensten rond het repertoire van Bløf, organiseert komende zondag in zijn Gereformeerde Kerk in Nijeveen (bij Meppel) zijn eerste Madonna-dienst. Dat heeft heeft hij vandaag aan persdienst Goedgelovig.nl laten weten. Hij hoopt met zijn dienst jongeren te trekken die anders nooit in de kerk komen.

Voor de liturgie zegt de popdominee vooral gebruik te zullen maken van nummers van Madonna’s laatste CD ‘The Confessions Tour’. Zo wil hij de dienst openen met ‘Get Together’, waarna ‘Like a Virgin’, ‘Confessions’ en ‘Live to Tell’ de revue passeren. Er is nu al veel belangstelling voor de speciale Madonna-dienst. De Boer krijgt telefoontjes vanuit het hele land. “Ons kerkgebouw is weliswaar ruim bemeten, maar ik begin toch wat nerveus te worden van de enorme response. Zojuist belde RTL Nieuws dat ze een item willen opnemen voor de uitzending van zondagavond.” Om bekendheid aan de kerkdienst te geven, heeft De Boer een poster laten ontwerpen waar de Amerikaanse ster uitdagend wenkend op staat, met daaronder de tekst ‘In church with Madonna’, Gereformeerde Kerk Nijeveen, aanvang zondag 10 uur. “De Rooms-Katholieke Kerk hier in het dorp was er wat minder over te spreken,” zegt De Boer. “Zij hebben natuurlijk een andere associatie met Madonna, en konden deze zet niet zo waarderen.”

Is de dominee niet bang dat orthodoxe christenen en met name SGP-jongeren zondag biddend rond zijn kerkgebouw lopen uit protest tegen de Madonna-dienst, zoals vorig jaar gebeurde bij het Madonna-concert in de Amsterdamse Arena? “Ik verwacht het niet,” zegt De Boer, “we hebben de omstreden kruisigingsscene bewust uit het programma gelaten. Maar mochten er wel biddende christenen komen, dan juich ik dat toe. Wat extra gebed is nooit weg, het gaat tenslotte om een evangeliserende ‘bezoekersvriendelijke’ dienst.”

Als de Madonna-kerkdienst aanslaat, overweegt De Boer om net als bij de U2- en Bløf-diensten een kleine tour door het land te houden. “Bescheiden, hoor – ik denk aan een stuk of zes plaatsen. We hebben vorige week contact gehad met kledingketen Hennes & Mauritz, met de vraag of zij zoiets willen sponsoren. Bezoekers aan de diensten krijgen dan een korting van 25% op de Madonna-kledinglijn bij H&M.”

8 Reacties op “U2-dominee organiseert Madonna-dienst”

 1. Grover zegt :

  Dit kan niet waar zijn! Maar als het wel waar is, dan ga ik gauw die H&M kortingsbonnen scoren.

 2. CD Dorenbos zegt :

  Ik zal mijn pa direct van dit voornemen op de hoogte brengen. Wij zullen er zijn met onze spandoeken.

 3. MP3 Dorenbos zegt :

  Beetje overdreven reactie van mijn pa. Laat hij maar met opa Bert op pad gaan, dan blijf ik zondag lekker thuis. Ik vind Madonna zo’n brave oude kinderboekenschrijfster. En H&M – wie wil daar nou nog in gezien worden?

 4. debutler zegt :

  Ik beluister elke dag een Madonna CD en denk aan Hem.
  En ik winkel ook vaak bij H&M.

 5. Vleertje zegt :

  Goed idee dominee. Wordt het niet eens tijd dat mensen zelf eens gaan kijken wat Madonna nu eigenlijk precies gedaan heeft in de confessionstour???? Ik vond het heel mooi en de oproep om de minste van onze broeders te helpen nodig. Blijkbaar zijn wij als kerk dat te vaak vergeten, zo vaak dat een popidool het nodig vond om ons daaraan te herinneren. Maar ja, dan moet je het wel eerst kijken natuurlijk……

 6. Marc zegt :

  Een vriend van mij zei dat we eigenlijk een dankjewel brief zouden moeten schrijven aan Madonna. “Dank je wel dat je ons als christenen weer met onze neus op onze taak hebt gedrukt enne sorry voor het gebrek aan liefde tijdens onze demonstraties…”

  Ik moet wel zeggen dat het feit dat zij daadwerkelijk aan het kruis hing met een doornenkroon, mij persoonlijk veel verdriet deed. Ze had ook voor het kruis kunnen gaan zitten. De boodschap was dan net zo indringend geweest, maar nog beter begrepen denk ik?

 7. sabine zegt :

  Beste mijnheer Jan Andries de Boer,

  Ik vind het echt hardstikke leuk dat u Madonnamuziek gaat draaien tijdens een kerkdienst al voelt het ergens toch wat vreemd waarschijnlijk omdat ik dit mijn hele leven nog niet in mijn (katholieke kerk) meemaakte. Ik kom zelf niet bij de dienst maar ik hoop dat u veeel liedjes gebruikt van de cd met allle ballads van Madonna er op want de ballads van Madonna sterken met kop en schouders uit boven haar andere veel snellere liedjes. Madonna is eigenlijk een dichter volgens mij. Lees en luister de teksten maar eens stil dan voel je dit. Ik hoop dat u nog eeens wat ‘gekke’ dingen verzint want humor is in Nederland war de hele Nederlandsfeer sinds 12 jaar volstrekt overleden is wel errig hard nodig. Amen. Veel liefs Sabine Commandeur.

 8. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Jan Andries de Boer mailde ons vandaag: “Op mijn website vind je een link naar een geluidsbestand van een radioprogramma waar ik afgelopen maandag te gast was. Luister even vanaf 9:15. Dan hoor je hoeveel effect jullie met jullie 1 april-grap hebben. De presentator beseft zelf ook goedgelovig te zijn.”

  http://janandriesdeboer.nl/?p=248

%d bloggers liken dit: