Friese taal is straf van God

De gevierde profetes Sonja de Vries, leidster van de beweging ‘Uit de bron van Christus’, heeft een verklaring gevonden waarom de Friese taal bestaat: het is een straf van God! De Friezen hebben in 754 Bonifatius vermoord en hebben daarmee God verworpen. Deze zou de Friezen vervolgens hebben opgezadeld met een vreselijke straf: de Friese taal. De profetes, die van de engeltjes de naam Lhyza heeft gekregen, vertelt dat de Friezen slechts in de genade van de Heer kunnen terugkeren als zij reïncarneren als niet-Fries. Dit alles wordt gemeld door godsdienstsocioloog Lammert Jansma van de Rijksuniversiteit Groningen, die zojuist een wetenschappelijke studie van 348 pagina’s aan de sekte heeft gewijd. De managementsamenvatting staat HIER.

34 Reacties op “Friese taal is straf van God”

  1. CC zegt :

    Nou, ik denk dus niet dat het uit de bron van christus komt… 😛 Maar dat er mensen zijn die daar in geloven!

  2. rafdevis zegt :

    “In mijn beschrijving van de beweging spreek ik over engelen die door een profetes spreken. Mijn bedoeling hiermee is om aan te sluiten bij het taalgebruik van de beweging zelf. Dit betekent niet dat ik geloof in de bovennatuurlijke oorsprong van een dergelijke boodschap, maar ook niet dat ik deze mogelijkheid uitsluit. Als wetenschapper houd ik dat open.”

    *Kreun* Politiek correct gezeur. Laten we een hond een hond noemen. Dat engelen je dingen influisteren is gewoon een heel dom idee. Je kunt als wetenschapper goed proberen dergelijke mensen te begrijpen en te kaderen, maar je moet hun waanbeelden niet op gelijke voet plaatsen alsof het een 50/50 situatie is tussen geloof en ongeloof.

  3. Dutch Hermit zegt :

    @Rafdevis
    Op zich een goede houding. De vraag is niet of het mogelijk is dat een engel door iemand spreekt, voor een wetenschapper is het mogelijk want niet onmogelijk, de vraag is of het in dit specifieke geval zo is. Dat denk ik niet.

  4. Jan-Peter zegt :

    Ach ja, sektes: ze verzinnen steeds raardere dingen, totdat ze opgaan in eigen stof. Zielig voor de mensen die betrokken daarin zijn. Erg treurig.

  5. Eddeddedd zegt :

    Ik weet bij dit soort dingen nooit of ik er nu heel hard om moet lachen of me er aan moet ergeren. (ik doe het allebei)

    Ik vraag me dan ook altijd af. Hebben we hier te maken met iemand die geld/aanzien/macht wil krijgen door leugens te verspreiden, iemand die schizofreen is (of iets dergelijks) of dat er misschien demonische krachten in het spel zijn. In alledrie heb ik me niet genoeg verdiept om er iets zinnigs over te zeggen.

  6. oppervlakkig zegt :

    @Rafdevis: Ik denk juist dat het goed is dat hij daar geen oordeel over velt. Zijn taak als wetenschapper is om de sekte te onderzoeken op haar sociologische aspecten, niet om een oordeel te vellen over of de sekte bovennatuurlijk geïnspireerd is of niet.

  7. oppervlakkig zegt :

    Overigens is die sekte Joseph Smith all over again. Alhoewel, mn beeld kan ook vertroebeld zijn door de South Park aflevering over het Mormonisme 😛

  8. Hendrik zegt :

    Ja, ja….
    En de Friezen moeten sindsdien ook de mis (of avondmaal) vieren met Berenburg en Oranjekoek http://nl.wikipedia.org/wiki/Oranjekoek.
    De plaag werd nog erger toen nazaat Boomsma van de bekende Berenburg stokers
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Boomsma_Distilleerderij
    naar het Hilversum van de EO afreisde.

  9. Ruitje zegt :

    ’t Hoantsje kraait kûkelû, ’t doke ropt rûkûkû 🙂

    Het einde lijkt wel tongentaal…

  10. citroenboom zegt :

    Iets met genade en Jezus

  11. Eilander zegt :

    Wat een eerlijke wetenschapper! Zo zie je ze niet veel. Meestal hebben ze een vooropgezette conclusie die ze willen bewijzen.

    De term ‘sekte’ lijkt me nog niet bewezen. Iets is pas een sekte als de vrije wil van mensen wordt aangetast. Heb nog niets gezien waaruit blijkt dat mensen worden gedwongen om bepaalde dingen te doen of te laten. Maarja, heb geen zin om 348 pagina’s door te lezen, dus het kan goed zijn dat het al wel bewezen is.

    Verder heb ik wel vaker mensen ontmoet die beweerden met engelen of meer te spreken. Dit zijn niet altijd manipulatieve personen die de wereld willen veroveren met leugens. Het zijn soms ook hele lieve mensen die de weg een beetje kwijt zijn.

    In dit geval kan het niet anders dan dat deze Sonja de weg goed kwijt is. Je kunt valse profeten onder andere herkennen door de voorspelbaarheid van hun profetieen. Alles wat ze tegenzit is het Kwaad. In dit geval zijn het de Friese dorpelingen die haar tegenzitten, dus Fries is een straf van God. Als de tv het op een verkeerd moment had begeven dan was Philips tot een duistere macht uitgeroepen.

    Zoooooooo voorspelbaar.
    Als ze in de achterhoek had gewoond was Normaal een straf van God geweest (was wel iets geloofwaardiger geweest dan… 😉 )

    Dat ze dan toch mensen zover krijgen om ze te volgen he?

  12. Fordo zegt :

    no no, it is wat. No kom ik ek út Dokkum, bin ik no swierder ûnder de flok? It wol my wol oan dat it hollânsk in straf is fan God, mar it Frysk? Ik tink, we moatte mar ris prate….

    @Ruitje: kúkelekú…met een dakje heb je een korte ‘oe’
    (als je dan weer oe typt in het Fries heb je een saneamd ‘twalûd.’ oftewel, tweegeluid, dan spreek je het weer anders uit)
    tot zover, voor meer info: zoek Afûk

  13. Fordo zegt :

    @Ruitje: maar natuurlijk heb je gelijk dat het Fries de taal is waarmee direkt met God gecommuniceerd kan worden

  14. Ruitje zegt :

    @Fordo, ik ben geen Fries maar heb wel Friese kennissen. Vind het een leuke hemelse taal. 🙂

  15. Ettje zegt :

    Heb een half mensenleven in Friesland gewoond, en ook nog eens heel dicht bij deze Sonja en haar engelen. Is inderdaad een enge beweging, die heel veel schade heeft teweeg gebracht in gezinnen en huwelijken heeft doen stranden. Ook meegemaakt dat ze regulieren kerkdiensten bezochten én verstoorden door te gaan roepen. En de vrije wil van mensen die bij haar terecht gekomen waren wordt wel degelijk aangetast. Persoonlijk vind ik het rapport mild. Te mild, is mijn mening. Zelf is ze al in geen jaren meer naar buiten gekomen, en er wordt beweerd dat ze niet meer leeft, maar over haar graf heen nog steeds mensen gevangen houdt. Is al eens een tv-programma over gemaakt.

  16. Ruitje zegt :

    @Ettje, eng clubje van die vrouw, frappant dat ze het heeft over ‘Jezus de Christus’…. erg new age. Een sekte, dat is overduidelijk.

  17. Shen Lung zegt :

    nou, er zitten wel meer vijzen los bij dergelijke gelovigen…

  18. judeia zegt :

    Wat een onzin. Het Friese volk is een straf voor de Hollanders. Dat profeteer ik.

  19. judeia zegt :

    En God spreekt Arabisch, dat is algemeen bekend.

  20. judeia zegt :

    @rafdevis: en dat iemand uit de dood opstaat is geen waanzinnig idee? Ik vind het heel netjes dat de odnerzoeker zijn eigen geloof (zoveel mogelijk) buiten beschouwing laat. Als buitenstaander kan hij niet uitsluiten dat er een (bijzonder geflipte) engel in mevrouw Sonja’s oor zit te fluisteren.

  21. Maurits zegt :

    Gaat dit topic nou over de verkiezing Mockfish-award danwel Gouden Bikini 2011? Anders wil ik deze stichting(ssite) graag voordragen als kandidaat. En ze winnen, dat hebben de engelen mij verteld 😉

  22. albert zegt :

    @ judeia

    “Fryslan boppe, Hollân in e groppe……”
    sa is mar krekt….

    Maar als we willen weten of Sonja idd goddelijke boodschappen (Appie Heijn?) heeft, dan volstaat een priemende vraag aan haar in het arabisch 🙂

  23. Defender of the Faith zegt :

    Waar kan ik me opgeven voor een cursus Fries?

  24. Fordo zegt :

    ach, er zijn massa’s achtste eeuwse teksten waarin de schrijvers maar wát blij zijn dat de heidense Friese koning Redbad dood was. Hij stond namelijk op het punt om met een vrij aanzienlijk leger het christelijke Frankische rijk binnen te vallen en tijdens dat ritje iedere kerk en klooster tegen de vlakte te gooien

    nou! dat waren nog eens tijden. Van Hollanders nog geen sprake, sa’t ik al sei, dat wienen noch ris tiden.

    Er zijn waarschijnlijk wel wat teksten te vinden die Sonja ondersteunen wilde ik maar zeggen

  25. Jabir zegt :

    @Fordo

    Ze heeft het rechtstreeks uit het Oera Linda boek, dus dan is het waar.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Oera_Linda

  26. judeia zegt :

    De Friese koning Redbad? Weet je zeker dat dat niet de een personage uit de volgende film van Tim Burton is?

  27. JayR zegt :

    Destijds is er een info avond geweest in de Bethel te Drachten om te waarschuwen voor deze wanpraktijken. Er was een heel leger afgevaardigden van Sonja achter in de zaal gaan zitten in gewaden. tijdens de avond verstoorden ze de dienst door het Abba Vader in te zetten om hiermee de mensen in verwaaring te brengen (dat hun hetzelfde zijn etc)

  28. Fordo zegt :

    judeia!
    foei

    @Jabir: klopt! 🙂
    dat had ik nog niet eens bedacht. Nou, als het in Oera Linda staat dan klopt het toch 😉

  29. Defender of the Faith zegt :

    Oera Linda? Dat is toch dat blad van die de Mol? Tuurlijk, lekker wa(a)rheidsgehalte …

  30. Fordo zegt :

    linkje volgen …. niet moeilijk, een klikje…

  31. Miranda Wentink zegt :

    Als een zin of uitspraak uit zijn verband wordt gerukt, kan deze op een gevaarlijke manier een eigen leven gaan leiden.

    Zo’n zin kan mensen kwetsen en boosmaken zonder dat dit de bedoeling is en ook degene aan wie de uitspraak wordt toegeschreven groot onrecht aandoen.
    Dit moet dan ook haast wel de bedoeling zijn van diegene die zo’n uitspraak – uit zijn verband gerukt – aan hun lezers aanbieden.

    In de 18 jaar dat ik Lhyza de Vries ken, heb ik alleen maar positieve en zeer liefdevolle dingen ervaren. Het feit dat ik haar en haar bijzondere opdracht, heb mogen leren kennen, is het mooiste dat mij in mijn leven is overkomen.

    Mw. M. Wentink

  32. trialk zegt :

    Het is wel even opnieuw wennen voor me,na zo een lange afwezigheid,ik kan in feite alleen maar toevoegen dat ook ik genoeg goed gelovige friezen m/v ken- niet goedgelovig,!-door dat er wel een einde is geweest aan het lezen van al die artikelen heb ik nu inhoudelijk verder niets te melden!
    wil het dus graag even hierbij laten

  33. rafdevis zegt :

    @judeia Uit de dood opstaan is een net zozeer waanzinnig idee. Veel mensen die samen in hetzelfde geflipte idee geloven heet dan een religie. Een kort-door-de-bocht maar daarom niet noodzakelijk onware analyse is dan dat mensen die geflipte ideeën overnemen van hun ouders en omgeving (socialisatie) net iets minder gek zijn dan mensen die helemaal op zichzelf waanbeelden ‘uitvinden’. Maar opstaan uit de dood en engelgefluister zijn identiek waanzinnig. Beter nog, opstaan uit de dood is een tikje waaninniger vind ik zelf.

  34. F.R Pietersma zegt :

    Hahahaha , wij zijn dan ook van GOD los als Friesen. Wodan, Donar,Thingsus,Freyja, Hugin en Munin,Sleipnir en Walkuren dat zijn de onze. Op naar Walhalla.