Bier en breien gaat niet samen

In Maastricht gaan de christelijke studentenverenigingen Navigators en Ichthus fuseren. Dat hebben leden van beide verenigingen onlangs besloten en dat is best een unicum in de Nederlandse studentengeschiedenis. Ichthus Maastricht telt zo’n 50 leden, de Navigators is kleiner met zo’n 25 leden. “We willen als één christelijke vereniging meer bieden aan de stad,” aldus Ichthusvoorzitter Sanne Salverda. De twee verenigingen heffen zichzelf op; de nieuwe vereniging krijgt een andere naam en de fusie moet in juni beklonken zijn. Nu zou je denken: een prachtig toonbeeld van christelijke eenheid. Wie volgt? Maar nee.

Jelle Jongsma, landelijk directeur van de Navigators, juicht soortgelijke fusies in andere plaatsen niet toe. Hij zegt in het ND: “Ik geloof in gezonde competitie tussen de verschillende verenigingen.” Volgens Jongsma zijn er namelijk belangrijke accentverschillen tussen de Navigators en Ichthus. Zijn organisatie legt nadruk op het bereiken van niet-christelijke studenten en op persoonlijke geloofsoverdracht, en bij Ichthus… tsja… Het zit hem blijkbaar dwars dat de studentikoze kroegtijgers van de Navigators (door Jongsma 20 jaar lang zorgvuldig gediscipeld aan de tap) zich door dat tamme en naar binnen gerichte Ichthus-breiclubje hebben laten verleiden tot een fusie. Bier en breien gaat gewoon niet samen.

153 Reacties op “Bier en breien gaat niet samen”

  1. marlies zegt :

    ohhhh……….eindelijk de Navigators op Goedgelovig……joepie…ze horen er eindelijk bij.

    Stiekem hoop ik eigenlijk op een Navigator-gate…. bij NSA, NSR of NSU. Of op z’n minst een mooi artikel over de invallen die onderling gedaan worden, waarbij wel eens een bestuurslid gekidnapt wordt, ruiten sneuvelen en voorwerpen ontvreemdt worden…….ben helaas al oud-lid, anders had ik graag voor infiltrant bij een van deze verenigingen gespeeld….maar het motto van de Navigators blijft: “Christum noscere et notum facere”. Amen

  2. joeri zegt :

    Of misschien iets over de theologie van de Navigators? Waar je pas bestuurslid mag worden wanneer je een voorbeeldfunctie kan vervullen en dus geestelijk rijp(op je 21e, 22e!) moet zijn; waar zelfs een kringleider niet geselecteerd wordt op competenties als ‘goed gesprekken kunnen leiden’, ‘goed luisteren’ maar geselecteerd wordt op intensiteit van zijn/haar relatie met God. Waar mensen, die openlijk zeggen soms moeite te hebben met God, soms niet weten wat ze nu moeten geloven, niet alleen regelmatig gestalkt worden door het staflid (oude man die moet checken of alles van de jongelui wel door de beugel kan) maar ook plotseling nooit gevraagd worden om kringleider te worden…

    Goed ik heb het alleen van horen zeggen. Ik ken toch wel wat redelijk gefrustreerde exnavigators. Maar het zou leuk zijn als wat ervaringsdeskundigen eens een boekje open doen. Mijn stelling: de navigators heeft een goede kant, maar heeft vooral in de manier van de hierarchie serieuze trekken van een sekte. Zo.

  3. Mustafa zegt :

    O, er is wel meer over Navigators te schrijven. Zoals die keer dat iemand van de hogere echelons een hoop geld had verkwanseld en alle individuele NSV-verenigingen moesten bijbetalen door een verplichte verhoging van de contributie… Dat is volgens mij goed stilgehouden. Of het gedoe met stafleden in sommige wat meer eigenwijze verenigingen…

    Deels ben ik het echter wel met Jelle Jongsma eens: ik vind het prima dat ze in Maastricht samengaan, maar over het geheel genomen is diversiteit alleen maar goed. In veel andere steden trekken Ichthus en Navigators gewoon een duidelijk verschillend publiek.

  4. Meded zegt :

    Heeft elke studentenvereniging niet trekken van een sekte?

  5. johanna zegt :

    Nee hoor, Ichthus niet. Gave club.

  6. Citroenboom zegt :

    Ik heb het prima naar mijn zin gehad bij Ichthus. In Groningen is er een goede balans denk ik. Beide zijn vrij groot.

    Maar als je samen maar 75 kunt ophoesten moet je dat misschien maar samen doen …

  7. Citroenboom zegt :

    @joeri
    Een kringleider moet én capaciteiten hebben om een gesprek te kunnen leiden én een goede relatie met God hebben. Als kringleider heb je toch een zekere verantwoordelijkheid. En je bent nu eenmaal een gristelijke vereniging. Dan lijkt het me voorwaarde dat je een relatie met God hebt.

  8. Rob zegt :

    @Johanna,
    dat een club nare trekjes ve sekte kan hebben, merk je pas als je je niet aan de ongeschreven regels houdt.

    Misschien heeft elk groepsproces wel trekken ve sekte.

    @Citroenboom
    Als je die relatie af gaat meten aan het feit dat iemand zichzelf nooit vragen stelt, of moeite heeft met het geloof, zit je op een vreemd spoor.

    Mensen die het zichzelf gemnakkelijk maken , geen grote levensvragen hebben, en een gezapig Godsbeeld hebben, komen ook niet in de knoop met God.
    Maar beantwoorden die wel aan het plaatje van een goede leider?

    mensen die een Godsbeeld hebben dat aansluit bij hun eigen persoonlijke leven, komen ook niet snel in de knoop met God en hebben geen lastige vragen
    Zijn ze daarom een betere leider?

    Hoe glad gestreken moet die leider zijn?

  9. Citroenboom zegt :

    @Rob
    een leider hoeft niet glad gestreken te zijn om een goede leider te zijn. Je moet een goede relatie hebben met God.

    Als je een verstandige leider bent dan onderzoek je de mensen in je groep beter dan ‘die stelt nooit een vraag, dus zal zijn relatie met God wel niets voorstellen’.

    Je hebt dan best wel door of iemand het zichzelf gemakkelijk maakt of niet. Iemand die worstelt met grote levensvragen is in het algemeen niet geschikt als leider (tijdens zijn worsteling). Ik zou tenminste andere dingen aan mijn hoofd hebben dan ‘mijn’ groep. Dan is het geschikter om in een groep te zitten zodat er mensen zijn die om je denken.

    Dat van die sekte trekjes zou kunnen. Een sekte heeft echter wat extremere kenmerken. Zoals achter een leider aan moeten lopen en het ontbreken van kritiek enzo.

  10. Citroenboom zegt :

    btw:
    Navigators Nederland is niet voor. Trekken die studenten zich lekker niets van aan 😉
    Zij hebben wel eenheid

  11. Rob zegt :

    @Citroenboom
    Ben het niet met je eens.
    Gristenen die niet worstelenvertrouw ik niet.
    Althans, ik wantrouw hun relatie met God. Verder kunnen het prima goedbedoelende gespreksleiders zijn. Altijd handig in dat opzicht.

    Wat betreft mijn eigen geloofsleven heb ik meer steun aan mensen met worstelingen en grote vragen, dan aan gristenen die een prettig glad geloofsleven hebben.
    Iemand die niet worstelt, zou ik niet accepteren als geestelijk leider, want zo iemand kan mij niet voorgaan, omdat hij/zij er zelf niet geweest is.
    Wat heeft zo iemand mij te bieden?
    Helemaal niets.

  12. Wesp zegt :

    @Rob

    Gristenen die niet worstelenvertrouw ik niet. & Mensen die het zichzelf gemakkelijk maken , geen grote levensvragen hebben, en een gezapig Godsbeeld hebben, komen ook niet in de knoop met God

    Zou het niet kunnen dat juist de mensen die het zichzelf niet zo moeilijk maken juist erg veel kinderlijk vertrouwen hebben? En dus juist een goed Godsbeeld hebben…… ” zalig zijn de armen van geest….” etc…

  13. johanna zegt :

    Voorzover ik dat weet (heb natuurlijk niet alle Ichthusgroepen van dichtbij meegemaakt) mag je daar jezelf zijn, ook als je twijfelt of grote vragen hebt. Zelfde verhaal bij Alpha, de HBO-studentenverenigingen.

  14. Rob zegt :

    @Wesp,
    Dan heb je het over echt simpele mensen met een beperkt verstand, de zwakbegaafden.
    Bij heb vind ik het wel kloppend dat ze een kinderlijk vertrouwen hebben.

    Maar het evangelie is veel te confronterend om er een comfortabel geloofsleven op na te houden.
    Vroeg of laat komt er een worsteling, althans dat zou moeten.
    Anders heb je Christus niet dichtbij genoeg laten komen, of zelf de boot afgehouden, of je vaart op gewoonte

  15. Roberto zegt :

    Hahaha, mooie titel. Toen ‘mijn’ Ichthus 25 jaar bestond doken er allerlei oude foto’s op uit de oertijd van de vereniging, en inderdaad, daarop zag je de voorzitter in opperste concentratie aan een breiwerkje 😀

    Gelukkig is dat lang geleden, het is echt overdreven om Ichthus als ‘breiclubje’ weg te zetten. Heeft een Navigator dit stukje geschreven? 😉 Ik ken de verschillende Ichthussen in den lande wel een beetje, mijn beeld is niet dat ze in Maastricht ‘braaf’ zijn. Het zijn nog niet van die wildebrassen als de mannen (vrouwen heb je daar nauwelijks bij Ichthus) van Eindhoven, maar in Utrecht en Groningen zijn ze beslist braver 😉 Ik heb hier nog wel wat fotomateriaal van landelijke weekenden waarop Maastricht-meiden vol overgave aan de karaoke mee deden, maar dat zal ik ze besparen.

    Overigens heb ik Bert den Hertog, directeur van IFES NL, ongeveer hetzelfde horen zeggen als wat de Navigator-directeur hier zegt: Ichthus en de Navigators bedienen elk hun eigen publiek en het is goed dat ze beide bestaan naast de VGS’en en CSFR-disputen. Maar Maastricht is best wel uniek: in die buurt zitten nauwelijks protestanten of evangelicalen en het is voor de christelijke studenten niet makkelijk om aansluiting te vinden. Bovendien zijn de verenigingen vrij klein (in Groningen zijn zowel Ichthus als de NSG veel groter, een fusie zou een vereniging van 500+ leden opleveren). Ik kan me in dat licht voorstellen dat ze er baat bij hebben om samen verder te gaan. Ben wel benieuwd bij welk landelijk verband ze zich aan gaan sluiten… toch niet die bierdrinkende Navigators, mag ik hopen?

  16. Rob zegt :

    heb = hen

  17. Rob zegt :

    En hebben ze bij de navigators nog ontgroeningsrituelen? 🙂

  18. Rob zegt :

    Een sjaal breien of zo?

  19. Roberto zegt :

    Interessante discussie trouwens over die geestelijke volwassenheid en het leiden van een bijbelstudiekring. Mijn indruk is ook dat ze bij de Navigators het concept ‘leiderschap’ soms wat te serieus nemen, maar ik wil het wel een beetje nuanceren: ik denk dat het wel verstandig is om het binnen de context van een studentenclub te zien. Je hebt te maken met mensen van allerlei verschillende achtergronden: zeer stabiel in hun geloofsleven, net-los-van-thuis, twijfelend/zoekend, en bij Navigators ook relatief vaak mensen die nog niet zo lang christen zijn. Het lijkt me zeer verstandig om dan scherp te zijn op wie je aanwijst als ‘leider’ over een kring, want iemand met fundamentele twijfels, iemand die z’n christelijke opvoeding nog geen goede plek heeft gegeven of een pas bekeerde die op een ‘roze geestelijke wolk’ zit moet je niet de kans geven om z’n medestudenten mee te sleuren in eventuele valkuilen.

    Wel heel jammer dat zo’n benadering al snel een tweedeling oplevert die de ‘minder geestelijke’ leden het gevoel geeft dat ze er niet helemaal bij horen, ik hoop dat ze daar scherp op blijven.

  20. Wesp zegt :

    @Rob
    Ik snap je reactie wel, En ik denk zelfs dat je gelijk hebt…ook ik worstel met veel en vaak.

    Toch durf ik niet iedereen op 1 hoop te gooien. Ik verwacht/hoop dat er best mensen zijn die een soort rust hebben die al het geworstel overstijgt en die berust op een echt en intern vertrouwen op God.

    En dan bedoel ik niet de hoogmoedigen die met het vingertje wijzen naar iedereen die het zo zou moeten doen als zij…… want dat is pas goed. dat verwacht ik juist niet van mensen die het ECHT doorhebben.

    Als ik er 1 ontmoet laat ik het je weten 😉

  21. Rob zegt :

    @Wesp,
    Ik denk een soort en en.
    Wrsteling-> een stuk antwoord vertrouwen en relatie opbouw met God -> van daaruit vrede en rust,
    Daarna weer een stap verder worsteling -> een stuk antwoord en relatie op bouw enz.

    Ik denk dat die processen zich steeds herhalen als een soort heimachine.
    Iedere keer een klap, waardoor je steviger in de grond komt.

    Maar die klap is niet pijnloos, en op elk moment kan je het proces zelf stilzetten.
    ik denk dat dit proces niet stopt. Je krijgt geen afsluitende rustfase.
    Zoals: 10 jaar strijden en dan 40 jaar rust.

  22. Wesp zegt :

    @Rob
    Amen!

  23. CC zegt :

    Rob: Jazeker hebben ze ontgroeningen. Een vriendin zit er bij en die moest een doodgewone ontgroening ondergaan (het hele weekend niets anders eten dan ontbijtkoek, uitgekafferd worden door de ‘leiding’, lang door de regen lopen, tentjes 3x op en af bouwen en vast nog meer allerlei dingen – en voor het uiteindelijke toelaten moest ze allemaal besturen en motto’s uit haar hoofd leren. Tip voor toekomstige Navigators: Teach2000 is één van de snelste methoden om ze te leren kennen…)

  24. the dude zegt :

    Rob, Rob, leg je bezem neer….

    En dan? Na al jouw moeite even vrede en rust om weer de worsteling in te gaan? Lijkt me niet een gemakkelijk leven.

    Ik snap heel goed wat je bedoelt hoor, maar ik neem mezelf al een tijdje niet meer zo serieus als ik mij voorheen nam. De wereld is niet afhankelijk van mij en God al helemaal niet. Nu geniet ik van de kleine dingen in het leven, probeer me te richten op goede en mooie dingen zonder dat ik altijd bezig ben met mijn tekortkomingen. Een stuk relaxter….

    Als je jezelf accepteert zoals je bent dan is 90% van je strijd al gestreden. Hier wringt de schoen… een christen moet meer en meer veranderen naar het evenbeeld van Jezus. Je strekt je dan uit naar iets buiten jezelf. Een negatief zelfbeeld ligt hier aan ten grondslag.

    Gelukkig kan Jezus je redden! 😉

  25. Rob zegt :

    @Wesp,
    hele kleine lettertjes:
    Het goede nieuws; die persoon (waarvan je zei dat je mij een seintje zou geven als je die ontmoette), heb ik al ontmoet. Ik heb er enorm veel v geleerd.
    Het slechte nieuws:
    ik heb er geen contact meer mee.
    Waarom:
    Omdat God het niet goed vindt.
    De reden;
    ik was niet bereid die heimachinestelling in te gaan. een beetje bereid, maar dat is te weinig.
    Het heeft geen zin als ik goed onderwijs krijg en iemand die mij voor gaat, als ik er zelf niets mee doe.
    Die persoon was als het ware parels voor de zwijnen aan het werpen, en het zwijn was ik.

    Vanaf dat moment v ongewild afscheid v beide kanten ben ik in openlijk verzet gegaan tegen God.
    Het vreemde is dat God niet afwijzend reageert op dat openlijke verzet.
    Ik denk omdat ik antwoord wil hebben en er een stuk in mij zit dat de relatie in stand wil houden en wil herstellen.

    God zegt dat Ik mijn juk op mij moet nemen, = verantwoordelijk worden. en dat in de breedste zin van het woord.

    Vandaar misschien ook wel mijn heftige reactie naar een Antonie in deel 2 v Johns relibio.
    Waarom mag hij rusten in de wetenschap dat hij zijn best heeft gedaan. Waarom mag hij blijven denken dat dat genoeg is, en krijg ik een schop onder mijn kont?
    Hebben wij een verschillende God?
    Maar ik moet mij niet bezig houden met anderen maar met mijzelf, anders is God genoodzaakt om mij de volgende schop te geven.

    Ik weet niet of je dit kunt volgen. Het is nogal een lastig verhaal.

  26. Rob zegt :

    @The dude,
    mijn bek hangt op de grond van je reactie.
    Ik had niet gedacht een zinnige reactie van je te zien alhier op GG

    ik denk dat we een ander uitgangspunt hebben.

    Als ik als uitgangspunt heb, dat ik een makkelijk tevreden leven wil hebben, moet ik mijzelf als een voor 90 % goedgekeurd uitgangspunt nemen

    Dat is een optie.
    Maar ik kan niet meer geloven dat dit waar is.
    Ten eerste heb ik zelf teveel blunders gemaakt.
    Ten tweede heb ik vaak genoeg gevoeld dat mijn intenties niet goed zijn.
    Ten derde, ik geloof in het evangelie, dat zegt dat Iemand een verschrikkelijk offer heeft gebracht omdat ik dat nodig heb. 😦

    Een andere optie zou zijn om mijn Godsbeeld aan te passen, naar een makkelijker Godsbeeld. Maar dat kan ik ook niet.
    Wat ik heb leren kennen v God heb ik lief.
    En wat ik moeilijk en confronterend aan Hem vindt , is wel rechtvaardig.

    Ik pak geen bezem op. Dat doet God met Zijn evangelie

    Ik kan niet meer geloven dat Hij er niet is, of het evangelie onwaar zou zijn.
    Als blijkt dat ik geloofd heb in sprookjes ga ik met plezier naar de hel, of op in een niets.
    In dat laatste geval zal ik er geen weet v hebben dat ik mijn leven voor niets moeilijker heb gemaakt dan het is.
    Dat lijkt me toch een aardige win win situatie 🙂

  27. the dude zegt :

    @Rob,

    Ja, ook ik heb zo mijn serieuze momenten. Volgens mij ben jij er echter in blijven hangen. 🙂

    Het uitgangspunt hangt niet af van wat je wil hebben (zoals een gemakkelijk leventje, of goedkeuring van God) maar van je visie op het leven, je perceptie van je eigen identiteit en de mate van afhankelijkheid van God of whatever die je jezelf toedicht.

    Ik kan ook niet geloven dat hij er niet is of dat het evangelie onwaar zou zijn. Ik beschouw het als een mogelijkheid. Het zou zo kunnen zijn. Ik geloof het dus ook niet want anders zou ik er niet aan twijfelen. Als blijkt dat ik niet geloofd heb in het evangelie en het blijkt wel waar te zijn, dan ga ik met plezier naar de hel. Ik kan namelijk alleen maar geloven waar ik volledig van overtuigd ben.

    Waar ik wel van overtuigd ben? Een drietal stellingen:
    – Duurzaam genieten in en van het leven is het hoogste goed, en genieten doe ik graag met anderen.
    – Liefde is de drijfkracht achter alle duurzaam vruchtbare interactie tussen mensen. Heb elkaar lief als jezelf!
    – Een mens kan zich niet verschuilen achter de pijn/ wandaden die anderen hem hebben aangedaan. De mens is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes. Weest proactief!

    Mijn persoonlijke strijd bestaat uit het spanningsveld tussen de realiteit van mijn leven en deze stellingen en mijn moeite om aan mijn eigen eisen te voldoen. En gemakkelijk is dat helemaal niet. Maar – stap voor stap – wel te doen.

    Ik snap dat jij en ik heel andere dingen geloven. Dat geeft ook niet, maar ik vind het soms schrijnend om te zien dat christenen zo worstelen met het leven wegens een negatief zelfbeeld. Het christendom spoort dat ook aan. Wanneer je denkt dat je elke dag redding en vergeving nodig hebt dan heb je toch wel een triest leven denk ik.

    Heb jij ook zo’n triest leven?

  28. oppervlakkig zegt :

    @Rob: Volgens mij is Ichtus de enige christelijke studentenvereniging die geen vorm van ontgroening heeft. Voor zover ik weet hebben alle NSVen wel een soort van ontgroening, al verschilt dat per stad. Leiden en Utrecht zijn zwaarder dan bijv. Groningen. Verder hebben CSFR en VGS voor zover ik weet ook een soort van ontgroening. Al is ontgroening natuurlijk een te groot woord voor een hele week smerig eten eten en niet mogen douchen 🙂

  29. Ds Dre zegt :

    Ach ik zal de discussie met Rob niet herhalen.
    Toch nog even iets anders er tussen door.
    Prediker 9:
    7 Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. 8 Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. 9 Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven

  30. Rob zegt :

    @The dude,

    medelijden is niet nodig 😦
    Mijn grootste drijfveer is denk ik een soort zoeken naar de waarheid.
    Waarheid moet er zijn, die moet te vinden zijn.
    Iets is wat het is. Ik kan er een te negatief plaatje v maken of een te positief.
    Het is allebei even zinloos.

    Over de liefde:
    Als dat de drijfkracht kan zijn is dat heel mooi.

    Volgens Paulus gaat er niets boven de liefde.

    Maar niet ten koste van de waarheid of de rechtvaardigheid.

    De liefde, daar heb ik een haat-liefde verhouding mee.
    Zet maar in de gang, naast de oude kranten, misschien is het nog wel ergens goed voor.
    Ik wil niet dat het mij raakt en ik wil er niet afhankelijk v worden.
    Heel lastig, want aan de andere kant weet ik dat ik het nodig heb. en dat ik het uit moet delen.

    Ik ben het zeker met je eens dat een mens zich niet kan verschuilen achter alles wat hem is aangedaan.
    Ik zie het wel als een soort cirkel die je kan doorbreken.
    Maar inzicht is heel lastig.
    Daar heb ik zelf Gods hulp bij nodig gehad.

  31. Rob zegt :

    @Ds Dre,
    voor alles is een tijd

  32. Rob zegt :

    @Oppervlakkig,
    dan kan je net zo goed een week bij mij thuis logeren 🙂

    gaan ze een week op bivak ofzo?

  33. fordo zegt :

    mijn ervaring met Ichtus: bekrompen, onstudentikoos (dat is een pluspunt), democratisch en suf. (maar dan ook echt hemeltergend suf)
    mijn ervaring met navigators: cool (soms zo cool dat niet-coole leden het lastig kunnen hebben en dus vertrekken naar de niet-coole variant) groot, bij vlagen ondemocratisch, diversiteit, deels fundamentalistisch.

  34. Aletta zegt :

    Zou het heel, heel, heel, heel, heel misschien kunnen dat studenten gewoon onderling verschillen? Dat ze dus ook andere studentenverenigingen zoeken, en dat er daarom verschillende studentenverenigingen ontstaan? Ik snap echt het probleem niet.

    Studenten zijn net gewone mensen. En gewone mensen hebben verschillende behoeften. De één lacht zich een deuk om goedgelovig.nl. De ander vindt het een vreselijk kinderachtige en bovenal laffe site, waarvan de makers zich niet eens openbaar durven te laten zien. Tja.

  35. the dude zegt :

    @ Rob,

    Het klinkt allemaal erg zwaarmoedig maar wel oprecht.

    Succes verder met je strijd en maak het ajb niet moeilijker voor jezelf dan nodig is. Straks vergeet je nog te genieten van ’t leven.

  36. Roberto zegt :

    @fordo sommige mensen vinden sufheid erg fijn, hoeven ze eens niet cool te zijn om erbij te horen.

  37. judeia zegt :

    @fordo: je vindt navigators cool? Dat hoor ik je voor het eerst zeggen!!

    De Navigatordemocratie doet aan Rusland denken: het lijkt wel alsof je stemrecht hebt, maar achter de schermen verandert er toch niets. Daarnaast heeft Navigators last van een dubieuze en ondoorzichtige invloed van de staf en is er een geheime scheiding tussen geestelijk en feestelijk (ook al zeggen ze zelf dat dat juist niet het geval is).

    Wie kringleider wil worden moet ondertekenen dat hij/zij geen drugs gebruikt, niet dronken wordt, geen seks heeft voor het huwelijk en al helemaal geen niet-christelijke relatie heeft. Leden die de christelijke grondlegging van Navigators niet ‘onderschrijven’ maar ‘respecteren’ hebben geen stemrecht op de vergaderingen.

  38. judeia zegt :

    Overigens wordt er ook bij Navigators veel gebreid tijdens de urenlange ledenvergaderingen!

  39. Hendrik zegt :

    @judeia
    Duidt de lange carriere van Jelle Jongsma bij de Navigators ook op Russische toestanden?
    Die man is sinds z’n afstuderen in 1983 al bij de Navi

  40. Mark zegt :

    ha boeiende discussie,

    @ roberto: ze worden lid van Ifes en gaan door als onafhankelijke club die verder niet gelieerd is aan navigators of Ichthus. (En ifes met name omdat het ruimte bied voor een eigen identiteit)

    @ Fordo: waarschijnlijk ken je een bepaald soort Ichthus, één van de kleintjes gok ik. Democratisch kan bijv niet in stichtingen (2 van de 11 hebben een dergelijke juridische structuur), Ichthus is volgens mij even divers (wij hebben ook katholieken, niet christenen, HBOers en WOers, een even breed scala aan studies) en gelukkig relatief vrijblijvend w.o. geen verplichte ontgroeningen en dergelijke. Ik zou dus zeggen dat je een veel te eenzijdig beeld schetst.

    Van de situatie in Maastricht is het jammer dat ze niet beide kunnen blijven bestaan, elk haalt zijn bestaansrecht namelijk uit iets anders en daarin ligt juist de kracht: iedere gristen, of het een suffe student is die beult voor goede cijfers of studenten van de zesjescultuur (tot 6 uur uitgaan en 6en halen) moet een plek kunnen vinden binnen een breed scala aan studentenclubs. Voortbestaan van beide lukt in Maastricht niet en dat is erg jammer…

  41. woody zegt :

    dit is geen satire:

    ben ooit lid geweest (korte tijd) bij de Navigators. Maar dat was snel voorbij. wat de doorslag gaf was het volgende. Meisje loopt naar voren met een mededeling en ongeveer dit: “Omdat het vorige week zo’n succes was wil ik voor vanavond de oproep nog even herhalen. we gaan vanavond weer met een aantal mensen monoply’en, we zoeken nog 2 mensen die gezellig mee gaan doen!”

    Kijk dan weet je dat het HOOG tijd is om te vertrekken

    Ichtus is overigens helemaal erg, daar zitten die monopoly avondjes juist bomvol, en een alcoholvrij biertje erbij natuurlijk….

  42. Rob zegt :

    @The dude,
    komt goed 🙂

    @Judeia
    er zitten gewoon teveel vrouwen bij de navigators

    @Woody
    je had liever willen leren breien, dat had je toch gewoon bespreekbaar kunnen maken?

  43. salteau zegt :

    @woody,
    ‘ooit’ en tegelijk de tegenwoordige tijd gebruiken getuigt van een behoorlijke jetlag. Sterkte ermee.

    Klinkt goed dat ze bij IFES gaan daar in Maastricht. Hopelijk kunnen ze de vrijblijvende (!) stafbetrokkenheid goed regelen..

  44. fordo zegt :

    @woody: wat is er mis met monopolyen? ik wil wel meedoen hoor.
    @ Mark: ik heb het over Utrecht. waar ik bij een heel aantal ichtianen in huis heb gezeten en er vier voorzitter zijn geweest. ik denk dat ik wel aardig de weg weet in die (slaperige) wereld. voorbeeldje: eerste studiejaar. een ichtiaan heeft een verjaardagsfeest. 20 mensen 6 flesjes bier, ik dronk samen met de andere niet ichtiaan ál het bier op. (kreeg ik me daar opmerkingen over…)
    @ Judeia: coolheid is niet per definitie goed, vooral niet als er overduidelijk naar gestreeft wordt.

  45. fordo zegt :

    overigens: wat ik van Ichtus Maastricht hoorde was dat dat een ander soort ichtus is dan op andere plekken.

  46. Rob zegt :

    @Fordo,
    volgens mij was het monopolyen niet het probleem, maar het lage ledenaantal.
    (dat je met moeite 4 deelnemers voor een potje bij elkaar kan sprokkelen)
    Maar ik kan het helemaal mishebben

  47. the dude zegt :

    Ik heb me bijna eens laten verleiden om me aan te sluiten bij de vaginators amsterdam. Uiteindelijk niet gedaan… het blijft toch een beetje van dit (goedheilig gristenclupje) en een beetje van dat (lekker zuipen). Doe mij maar gewoon zuipen. Dat interkerkelijke geneuzel kwam destijds al helemaal m’n neus uit. Beetje rekening houden met jan en alleman….pfff…. vermoeiend.

    Na 10 seconden iemand van Ichtus te hebben gesproken wist ik genoeg: lelijke übernerds gaan naar Ichtus. Daar moest ik maar ver uit de buurt blijven.

    Want ik was toen stoer and good looking. Nu zou ik me wel bij Ichtus willen aansluiten maar studeer niet meer… of telt de LOI ook mee? Doe sinds kort via de LOI een cursus breien.

  48. Lien zegt :

    @Fordo
    Klopt, Ichthus Maastricht is heel anders dan andere Ichthus verenigingen in der lande (hier spreekt lid der Ichthus Maastricht) Ze is opener, naar buitengericht, heeft deze week nog een cantus gehad en houdt niet van breien…

    @Roberto: hou die foto’s maar lekker bij je 😉 Bedankt voor je medeleven en meedenken!

  49. the dude zegt :

    Ichtus… een beetje met elkaar opgewarmde chicken tonight opvreten. Hou toch op man.

  50. fordo zegt :

    @ the dude

  51. Finkelstein zegt :

    Ik zeg: tijd voor C.S.R. Maastricht! 😛

  52. Finkelstein zegt :

    Trouwens… navigators + ichthus vind ik nogal een gedurfde samenvoeging. Navigators zijn – voor zover ik ze ken – nogal bierdrinkende feestbeesten (NS Delft uitgezonderd), terwijl Ichthus bestaat uit ietwat lievige meisjesgroepjes die samen allemaal leuke Ichthusdingetjes doen. Ichthus Eindhoven op hun beurt overigens uitgezonderd, maar Eindhoven is dan ook een techneutenbolwerk, en techneuten zijn nu eenmaal wat lomperiger van aard….

  53. Wesp zegt :

    @Rob @the Dude
    Het jezelf zijn is moeilijk. We reageren namelijk op reacties van mensen om ons heen. Dus jezelf wordt je in combinatie met degenen die jou (al dan niet verbaal) feedback geven op wat jouw aanwezigheid met hen doet. Hoe zouden we zijn als we helemaal geïsoleerd zouden opgroeien? En als we dan helemaal onszelf zouden worden hoe zouden we ons dan voelen als we in contact zouden komen met andere mensen?
    Kortom “jezelf” is een moeilijk concept en degenen die het het beste door lijken te hebben hebben volgens mij voornamelijk het “schijt aan de wereld” concept in de vingers. Dus zo nu en dan krijg je minder positieve reacties van mensen om je heen. Om DAN te blijven geloven dat God jou wel oké vindt…..dat is een vorm van rust en dat vereist volgens mij oefening en goede mensen om je heen.

  54. Hoornige Christen zegt :

    Dames, heren, ik vraag u eens duidelijk riesurtsj te gaan doen over beide groeperingen. In Maastricht, stad van Carnaval en André Rieu, gaat het allemaal wat anders dan de rest van de wereld..

    Groeten uit Limburg,
    Hoornige Christen

  55. Roberto zegt :

    @thedude hahahahahahahaha, opgewarmde chicken tonight, heel treffend 🙂 Maar of dat nou zo kenmerkend is voor Ichthus … wat eten ze bij de Navigators dan op een kringavond, kaviaar ofzo? 😉

  56. Roberto zegt :

    @Lien een cantus? Dat klinkt als iets wat je bij de Navigators je kringleiderschap kan kosten …

  57. Johan zegt :

    Ik biecht het op: ik heb ook bij een Ichthus-groepie gezeten, toen ik nog jong en slank was. Er waren ook een paar studentes die breiden. De Navigators waren in die tijd (we praten jaren 80 van de vorige eeuw) net zo suf als Ichthus, daar daar viel geen winst te behalen. Ik heb het ondanks alles toch nog tot het bestuur geschopt, waar zoals sommigen al opmerkten vooral een inspirerend geestelijk leven voor nodig was. 😉

  58. Benjamin zegt :

    Hier spreekt een oud-maastrichtiaan. Hele gaaf dat het in Maastricht gelukt is om te fuseren. In Mestreech is alles anders…

    De kracht daar is m.i. altijd al geweest (en wordt alleen maar meer), dat juist de zgn. coole mensen en de suffe mensen (echt heel jammere uitdrukkingen overigens…) en evangelische en reformatorische studenten samen optrekken. Ontzettend waardevol geweest voor mij!

    @finkelstein C.S.R. Maastricht? Ichthus Delft toch?

    @roberto In tegenstelling tot @lien ben ik wel geinteresseerd in die foto’s 😉 Welke periode?

    @salteau We zijn bezig met een plaatselijk stafwerker. Interesse? Zo niet, giften zijn welkom bij IFES! 😉

    @lien Ha lien!

  59. Rob zegt :

    als mbo-er is al dat gefeest helemaal aan mijn neus voorbij gegaan.
    In de opleiding tot B-pleeg de schade ingehaald 🙂
    Gangfeesten in het internaat. Piepkleine kamertjes en iedereen sliep met iedereen. In die tijd was er geen aids.
    breien kan ik wel., gewoon op de lagere school geleerd met 4 naalden.
    We moesten een muis breien van 10 cm, grijze wol.
    Ik heb er geloof ik 2 jaar over gedaan.

  60. Mark zegt :

    @ fordo. je bent wel een goeie generalist, een feestje in Utrecht van een paar jaar terug en wat suffe huisgenoten (ik hoop dat je wel inspraak in de inrichting van je huis had, of hingen er allemaal breiwerkjes aan de muur?) staat er bij jou garant voor dat mensen in Maastricht, Amsterdam en Groningen net zo suf zijn. Dat laatste vind ik wat jammer, al is een goede generalisatie in zo’n discussie nooit weg.

  61. woody zegt :

    nou verder moeten we niet zo negatief doen over die christelijke dating euh studentenvereniging

    oh ja
    wordt je geboren, twee week later wordt je al gedoopt (of op gedragen) in de kerk, christelijke basisschool, christelijke havo, als je mazzel hebt christelijke hbo, christelijke studentenvereniging, ondertussen nog volleyballen bij een christelijke studentenclub, en zomers zeilen met een christelijke reisorganisatie, dan nog op evangelisatiereis, na je afstuderen werken bij een mooi christelijk bedrijf, trouwen in de kerk, kinderen krijgen voor je dertigste, die laat je dopen binnen twee weken en zo gaat het weer effe door… tja… dat is dan christelijk leven #weinigverheffend

  62. woody zegt :

    oh @ salteau… thx dat je even let op de juiste tijden in mijn posts… mijn vader was nederlands leraar, die corrigeerde mij ook altijd op deze prettige manier (niet luisteren naar de inhoud maar naar de vorm zeg maar) oh, de verleden tijd in deze heeft een reden..

  63. CC zegt :

    Sorry hoor, maar de indruk die ik krijg is dat mensen die liever niet dronken worden en hersencellen besparen ‘suf’ zijn? Ben je meteen een ubernerd als je niet zo van feesten etc. houdt? Ik voel me soms al wat de vreemde eend in de bijt bij medestudenten maar ik wist niet dat dat nu dan ook al het geval moet zijn bij medechristenen…

  64. woody zegt :

    groot gelijk!!! was er maar iets tussen laveloos in de kroeg hangen en spelletjes spelen in de kracht van je leven..

  65. Stefan zegt :

    Ik zit zelf bij NSL (de navigators in Leiden) en het is wel vermakelijk om al die stereotypen te lezen :P. Kringleiders die perse een bepaalde verklaring moeten ondertekenen? Ik weet dat NSV dat graag ziet, maar bij NSL is dat in ieder geval niet het geval. Zelf heb ik in ieder geval niets hoeven ondertekenen. De meeste kringleiders worden ook niet gekozen omdat ze geestelijk beter of verder zijn dan anderen. Elke nestor (voorzitter van een dispuut) maakt zelf de afweging wie hij/zij als kringleiders kiest.

    De Navigators zijn wel vaker een stuk studentikozer dan Ichthus, maar dat betekent niet dat er bij ons alleen maar mensen van het type corpsbal rondlopen of mensen die allemaal dol zijn op feestjes en zuipen. De verscheidenheid onder de leden is hier vrij groot. Niet iedereen houdt van het ontvoeren van bestuursleden of het bestormen van een sociëteit van een zustervereniging. Prima toch? Smaken verschillen nu eenmaal en bij NSL gaat het allemaal prima samen (en naar mijn weten bij de andere verenigingen ook).

  66. Roberto zegt :

    @woody wat is precies je probleem? Is iedereen die zo’n leven heeft een meeloper? Ben je soms bang dat je ook in dat platgetrapte paadje moet gaan lopen?

  67. ChriZ zegt :

    Werd inderdaad wel een keer tijd dat de Navigators weer eens op goedgelovig langs zouden komen. Genegeerd worden is erger dan aangepakt worden 😉 Maastricht is wel een uitzonderlijk geval in zowel Navigatorland (klein en altijd weinig landelijk georienteerd) als Ichthusland (meest studentikoze). Een fusie was in die stad al 5 jaar logisch. In een stad als Utrecht zal het minder snel gebeuren – al wordt er bij de Navigators wel steeds meer gebreid…

    Christelijke eenheid wordt niet speciaal groter door fusies omdat Ichthus en Navigators eigenlijk kerkelijk gezien precies dezelfde achterban hebben. Een fusie leidt er (in het meest positieve geval) alleen toe dat er 600 leden zijn ipv 400 en 200 – en wat daar nou het voordeel van is?

    Over besluitvorming binnen de navigators kun je inderdaad een mooi verhaal schrijven. Er wordt vele uren/weken/jaren vergaderd. Dat gebeurt echt veel en zo komen stafleden aan volle werkdagen en ligt de bestuurskamer gevuld met beleidsstukken vol compromissen. Ach, het houdt je van de straat.

    @CC – Een vriendin zit er bij en die moest een doodgewone ontgroening ondergaan (het hele weekend niets anders eten dan ontbijtkoek, uitgekafferd worden door de ‘leiding’, lang door de regen lopen, tentjes 3x op en af bouwen en vast nog meer allerlei dingen 0

    Een mooi voorbeeld hier: Het idee van het tentje afbreken en daarna weer opbouwen kwam van een staflid. Wat gebeurde er? De traagste mensen schoten niet op, zielige meisjes enzo. De snelle waren zo klaar. Op dat moment zeg je: nu weer opbouwen. En trage meisjes zijn eigenlijk al meteen weer klaar. Christelijk ontgroenen dus, maak je geen zorgen er wordt goed over nagedacht.

  68. fordo zegt :

    @ Mark: ik snap dat ik je op je teentjes heb getrapt. Natuurlijk is de beste reactie op een generalisatie dat het een genralisatie is. maar zoals een Engelse vriend eens zei: “Generalizations are generally true”. Het voorbeeld was precies dat: een voorbeeld, waarin de kern van de reden van de generalisatie naar voren kwam. Bovendien had ik heel duidelijk in een eerdere post gezegd dat het mijn ervaring is. subjectief etc. Maar als ik dit zo lees en als ik al de verhalen van de andere mensen in de vele plaatsen van Nederland eens naast elkaar leg komt er wel een aardig gegeneraliseerd beeld naar voren waar meer in zit dan een kern van waarheid. Ik zou zeggen: omhels de sufheid! veel mensen voelen zich er prima bij en hebben een goede tijd op hun vereniging en leren veel. Het heeft echt geen zin het sinaasappelsap gehalte te ontkennen. we weten allemaal beter. (het clubje waar ik bij zat kreeg zelfs eens een pak sap van Ichtus, als reactie op kanonbiertjes, wat ik best een goede grap vond)

  69. the dude zegt :

    @ Wesp,

    Elke dag krijg ik minder positieve reacties omdat ik mezelf ben (flauwe grapjes uitkramen, scheten en boeren laten, m’n ongezoute mening geven over m’n schoonfamilie etc. etc.). Ik oefen dus noodgedwongen elke dag en begin het al heel aardig in de vingers te krijgen. Ik zeg dan ook vaak tegen mijn grootste criticaster dat ik maar bof dat ik zo’n groot zelfvertrouwen heb anders was ik allang depressief geworden i.c.m. een minderwaardigheidscomplex.

    Jawel, mijn grootste criticaster is mijn vrouw. Ik neem het maar op de koop toe. Ze ziet er nu nog leuk uit!

  70. Peter zegt :

    Ik zeg maar zo: NSEde HOOG!!! kringhuis Lumine hoger en God het allerhoogst.

    Bier drinken en breien gaan inderdaad niet samen.
    Dus wat zullen we drinken 7 dagen lang??

    Geniaal trouwens dat bepaalde mensen hier trekjes van een sekte zien in de Navigators. waarschijnlijk is op die manier vrijwel elke groepering een sekte. wat een ongelooflijk dom en slap gelul.

    vriendelijke groet van een lid der Navigators Studentenvereniging Ede.

  71. the dude zegt :

    @ Peter,

    Nou zo hoog heb ik jou en je NSE niet zitten hoor… Ede…. de meest saaie stad van NL. En je dan ook nog aansluiten bij een saai gristenstudentengenootschapje. Dit is gewoon saai in het kwadraat!

    *gaap*

  72. wesp zegt :

    @TheDude
    Heeeeeeeel herkenbaar……. zo’n vrouw heb ik ook 😉
    Verder merk ik bij mezelf dat ik toch graag grip wil hebben op het beeld dat andere mensen van me hebben (is een handicap dat geef ik toe) Het is zeker geen gebrek aan zelfvertrouwen, dat heb ik ruim voldoende en denk dat ik mezelf aardig in beeld heb. Dat betekent trouwens ook dat ik mijn minder leuke eigenschappen aardig in beeld heb.
    Anyway mijn frustratie bestaat dan ook uit mensen die mijn bedoelingen anders oppakken dan ik ze uitzend en daar weer op reageren. Ingewikkeld, want ik zou willen kunnen zeggen “poep aan de wereld, ik doe mijn eigen ding!” Maar ja het willen is 1 ding, het daadwerkelijk doen (binnen grenzen natuurlijk) is iets wat langzaam groeit.

  73. wesp zegt :

    @ the dude (alweer)
    mijn comment was op jouw eerdere reactie natuurlijk…… alhoewel jouw comment van 1:47 me ook wel aanspreekt… ik heb geen ervaring met de clubjes die beschreven worden maar ik neig naar jouw uitleg…. tenzij iemand me kan uitleggen where the fun starts.

  74. Peter zegt :

    @TheDude

    ghegheghe
    Prima dude, wat jij wil. overduidelijk geen lid van Navigators. Vind het toch altijd jammer als mensen zich zo krachtig uitlaten over iets waar ze geen verstand van hebben.
    Maar ik moet toegeven dat ik daar zelf ook last van heb. Ik maak me bijvoorbeeld ernstig zorgen over de arbeidsomstandigheden van de werknemers bij capgemini.
    Ik heb geen idee hoe die omstandigheden zijn. Het bedrijf capgemini ken ik ook amper, maar toch maak ik me zorgen.
    Dus je bent niet de enige met vreemde gedachtenkronkels;)

  75. Peter zegt :

    Verrekte koekwous jonge!!

    toevallig nog meer fans van New Kids hier?

  76. the dude zegt :

    @ Wesp,

    Wij beginnen gewoon een eigen clubje (ook voor niet-studenten) naast de Vaginators en de chicken tonight vretende Ichtusnerds! Dan bespreken we bijvoorbeeld met mekander hoe we meer poep aan de wereld kunnen hebben onder het genot van een pintje.

    Wie doet er mee? Wat zou een goede naam kunnen zijn?

  77. the dude zegt :

    @ saaie Peter,

    Ho ho, als iemand verstand heeft van de Vaginators enerzijds en Ede anderzijds dan ben ik dat wel. Heb zelf een tijdje in Ede gewoond en de saaie helft van mijn gristenvrienden waren Vaginators in verschillende studentensteden.

    Maak jij je lekker verder zorgen over CapGemini.

    *gaap*

  78. Peter zegt :

    @the dude,

    Kheb nog wel een leuke naam voor je nieuwe clubje.
    De Lullo’s. Ow nee, dat kan natuurlijk niet, want die zijn hartstikke saai. Daar komt nog bij dat de lullo’s al populair zijn bij navigators studenten. Jammer…

    Ik wil trouwens toch graag nog even mijn medeleven betuigen dat de helft van je vriendenkring erg saai was. Je had ze gewoon moeten pushen om wat meer navigatoriaal te worden. Ow nee kak, dat had niet geholpen, want dan waren ze nog saaier geworden. he verdorie, wat een slechte ideeën heb ik vandaag.

  79. Peter zegt :

    Hey dude, anders ga je ff lekker pitten ofzo. Je loopt zo te gapen, volgens mij vat je het allemaal niet meer. Gisteravond waarschijnlijk weer net iets te veel bier gedronken, ow nee kak, dat kan natuurlijk niet, want bier drinken is hartstikke saai.
    Nee kijk als je echt een leuk leven wilt dan moet je met nog 2 andere dudes gewoon lekker gaan discussiëren over hoe je ‘meer poep aan de wereld kunt hebben’. want als je daarover gaat praten, dan begint het leven pas echt interessant te worden.

    Good luck!!

  80. the dude zegt :

    @ Peter,

    Blijf oefenen jongen. Op een dag zal je dan misschien wél wat boeiends te zeggen hebben.

    *gaap*

  81. John zegt :

    Mijn god, attack of the lullo’s op GG

  82. fordo zegt :

    goeiedag mensen, dát is echt niet nodig, moderator?

  83. Peter zegt :

    zullen we anders samen een keer een biertje gaan drinken in Ede? Ow nee niet een biertje maar een pintje natuurlijk he. en dan gaan we lekker dom ouwehoeren over hoe we nog meer poep aan de wereld kunnen hebben. Yeah!!! wat een leven mensen. En deze gozer durft te beweren dat de navigators saai zijn. Hou toch eens op man, je hebt totaal geen idee. Maar als ik jou opmerkingen zo hoor dan kan ik me lichtelijk voorstellen dat jij je niet helemaal thuis voelt tussen navigators, maar misschien moet je je eens afvragen of dat aan jou ligt of aan de navigators.
    Dude, drink lekker een aantal pintjes en bezin je eens.

    NSEde HOOG, Lumine hoger en God het allerhoogst.
    Vriendelijke groet,

  84. Peter zegt :

    @fordo

    wat is er aan de hand?

  85. Arthur zegt :

    @Peter,

    Laat je niet zo op de kast jagen kerel. Een navigator laat zich dit toch niet gebeuren?

  86. Peter zegt :

    op de kast laten jagen is idd niet goed. maar de navigators mogen zich wel verdedigen tegen dit soort gespuis. Daar komt bij dat ik vanmiddag ff weinig te doen heb en dit vind ik wel grappig opzich. ook een navigator toevallig?

  87. Arthur zegt :

    @ Peter,

    Ik ben lid van NSA.

    Je mag je best verdedigen maar dan wel op eervolle wijze. Op deze manier maak je Navigators te schande.

  88. Rob zegt :

    @Arthur,
    Wat is er voor nodig om een navigator op de kast te krijgen?

  89. fordo zegt :

    ik zou, als ik navigator was, me echt niet verdedigen vooral als je het zelf er prima naar je zin heeft. dude niet. nou, dan gaaf je hem het dude-ish antwoord

    en voor allebei
    (negeer de inuenda wie daar niet van houd, kijk niet)

  90. Rob zegt :

    @Peter, tsja, je hebt een strafpunt nu, en kan ws het komende jaar geen kringleider worden.

  91. Peter zegt :

    @arthur,

    daarover verschillende meningen. als een of andere randdebiel dingen loopt te roepen die werkelijk nergens op slaan, dan ga ik daar niet op een waardige en serieuze manier op reageren.

    Stel dat er inhoudelijke serieuze kritiek zou zijn op navigators, dan zou ik me nu op een hele andere manier opstellen.

    wat hier gebeurt is namelijk een soort van ‘joke’ en daar moet je niet al te serieus en waardig op reageren.

  92. Roberto zegt :

    Hahahaha, Peter, wat ben jij een ontzettende standaardnavigator. Hoe typisch: NSE is het natuurlijk helemaal, hartstikke geweldig en wie er iets ander van vindt heeft er geen verstand van, bier HOOG, NSE HOOG, nou vooruit God ook HOOG en nog wat dingen HOOG. Vlieg toch op, ook lekker hoog 😉

    Ben ik even bij dat ik mijn tijd bij het o zo suffe Ichthus heb gesleten!

    Zeg, ben jij toevallig die kerel op het plaatje, die op de voorgrond met dat witte t-shirt? 😛

  93. Rob zegt :

    @peter,
    Je gedraagt je in de wereld dus anders als op je club.
    Ik heb vaak het idee dat dit een puur gristelijk probleem is.
    In dat geval is je gristenzijn een laagje vernis.

    wereld LAAG, Club HOOG, vernis HET ALLERHOOGST

  94. Peter zegt :

    @Rob,

    Klopt. Ik werd ook net gebeld dat mijn lidmaatschap per direct is beëindigd, ben alleen nog wel verplicht om de komende 10 jaar contributie te betalen.

  95. Rob zegt :

    @Roberto, wat heb jij ineens tegen de navigators?
    Jij bent een ichtus?

  96. Peter zegt :

    @roberto

    NSE = navigators studentenvereniging Enschede

    wel even blijven opletten he

  97. Rob zegt :

    @Peter, het lijkt manna wel 🙂
    Misschien kun je tijdelijk asiel krijgen bij Ichtus

  98. Peter zegt :

    @Rob,

    Typisch Ichtus;)
    nee dat is een flauwe grap. Ik ken ook een paar mensen die op ichtus zitten en dat zijn hele toffe gozers. dus uit mijn mond geen kwaad woord over ichtus

  99. Rob zegt :

    @Peter,
    Ook geen kwaad woord v mij over Ichtus.
    Ik ben gek op breien.
    Eigenlijk is het een beetje ver v mijn bed show.
    Maar het is wel grappig om al dat gekrakeel te lezen.
    In hoeverre identificeer jij je nou eigenlijk met zo’n club?

  100. Arthur zegt :

    @Peter,

    Misschien is het beter om je terug te trekken uit deze discussie die jij er zo te zien niet goed van af brengt. De buitenwereld leest namelijk ook mee.

  101. Rob zegt :

    @Arthur,
    het spijt mij dat ik het zeggen moet, maar je lijkt toch wat sektarische trekjes te vertonen nu 😦 🙂

  102. the dude zegt :

    Een videoverslagje van een saaie dag van saaie Peter op het station Ede-Wageningen:

  103. GW zegt :

    In mijn woonplaats is er maar één gristelijke club die echt veel zuipt, en dat zijn de zwaar-gereformeerde broeders van CSFR.

    @Peter: waar heb je het over joh, jullie bestaan net een paar jaar.
    * geeft handdoekje voor achter de oortjes *

  104. Peter zegt :

    @ Arthur,

    ik ga mij zeker niet terugtrekken uit deze discussie. het zal mij een zorg zijn of ik het er wel goed of niet goed vanaf breng. is dat uberhaubt belangrijk?? ik vin het wel lol om zo af en toe een beetje olie op het vuur te gooien. en wat dat betreft heb ik ook gewoon ‘poep’ aan de buitenwereld die meeleest.

  105. Peter zegt :

    @ Rob,

    Ik identificeer me nauwelijks met de vereniging. Op een bepaald moment kies je ervoor om je aan te sluiten bij zo’n vereniging omdat je denkt dat jij daar past en op je plaats bent. En die verwachting is in mijn geval uitgekomen.

    Ik zou het ook niet tof vinden als mensen zich echt gingen identificeren aan een bepaalde cultuur binnen een vereniging. Als je van jezelf die cultuur al een beetje in je hebt dan ga je daar heel makkelijk in mee en dan is dat prima. Maar als je je bewust de identiteit van een vereniging eigen gaat maken, dat is niet goed. Iedereen moet zijn eigen identiteit behouden!!

  106. Rob zegt :

    @Peter,
    je kan nog altijd kringspierleider worden, het gaat je goed af, je nieuwe stopwoord 🙂

  107. Peter zegt :

    @Rob

    Momenteel heb ik weinig ambities in die richting, maar het is wel iets om nog eens over na te denken:p

  108. John zegt :

    @Peter.
    “en wat dat betreft heb ik ook gewoon ‘poep’ aan de buitenwereld die meeleest.”

    Is dat dezelfde poep waar je thedude eerst van beschuldigde? 😉

  109. Peter zegt :

    @ the dude,

    heb je ook nog iets zinnigs te melden?? of ga je gewoon de rest van de dag op het forum lopen roepen dat ik saai ben? kan ook hoor, maar getuigt wel van weinig inspiratie.

  110. Arthur zegt :

    @Rob, @Peter,

    PR-technisch gezien is het niet verstandig om je als (deel van de) vereniging zo te manifesteren. Er zijn meer gepaste manieren om om te gaan met kritiek ook al is deze satirisch van aard.

    Peter, ik vraag je nogmaals om je terug te trekken uit deze discussie.

  111. Peter zegt :

    @ John

    Exact, blij dat iemand het in de gaten heeft 😉

  112. Marcel zegt :

    @ Arthur
    Waarom zou Peter zich moeten terugtrekken? Is het niet juist belangrijk dat Navigators de vrijheid krijgen om te zeggen wat ze willen?
    Ik ervaar het als Navigator uit Groningen heel erg vreemd dat hier op het forum de ene Navigator de andere probeert terug te fluiten.

  113. John zegt :

    @Peter.
    Eigenlijk begin ik Arthur nu wel een beetje saai te vinden 😀

  114. Peter zegt :

    @Arthur,

    Kom op joh, til er niet zo zwaar aan. We zijn studenten.

  115. Arthur zegt :

    Ik heb een beetje last van plaatsvervangende schaamte.

  116. Peter zegt :

    trek je dan terug uit deze discussie 😉

  117. Peter zegt :

    Dit is trouwens hele goede PR voor Navigators. Jij vindt mijn manier van deelnemen aan deze discussie niet gepast.
    Ik ben een zwijnende student die zich niet druk maakt om wel of niet gepast reageren.
    En het mooie is nu dat er voor ons beide plaats is binnen de Navigators.

  118. Peter zegt :

    Maargoed, je krijgt toch je zin, want het is nu bijna etenstijd en voor vanavond staan er andere dingen op het programma ;)gheghe.
    Dus bij deze trek ik me terug uit de discussie.
    Ik wens u allen een zeer prettig weekend.

  119. the dude zegt :

    @Peter,

    Vanavond een feestje in kringspierhuis Lumine? Geniet van elkaar…

  120. Eva zegt :

    hahahaha 🙂 🙂 🙂

    Ik heb echt een slecht gevoel voor humor en vindt deze studentikoze humor wel echt grappig, zeker als ene Peter nogal lange teentjes heeft en dan met de roede krijgt van ome Arthur. Inderdaad heeft Rob wel een punt dat, dat een beetje sektarisch is

  121. Eva zegt :

    Oh excuus vind was natuurlijk zonder t

  122. Marcel zegt :

    NSEde de bom mensen! Studenten for life!

    btw, Peter kan heel erg goed doen alsof hij lange teentjes heeft.

    steengoed dit gelul over niks!

  123. John zegt :

    *al klaar stond met roede om Eva tik over vingers te geven voor schrijffout* 😉

  124. Rob zegt :

    de navigators mogen op voor de mockfish award, en of voor de meest sektarische gristelijke site.

    Klik vol verwachting op de naam v Arthur.
    Ik verwacht natuurlijk achter zijn naam een intellectueel, hoog moreel glimmend viste kaartje van de navigators te vinden.
    Stuit ik op een site die NIET toegankelijk is.
    Behalve een plaatje van Amsterdamse geveltjes en een paar klompen is er niets te zien.
    Onvoldoende toegang 😦

  125. Roberto zegt :

    @Rob ik heb niets tegen Navigators. Ik ken alleen de club in Groningen een beetje, en heb een erg goede indruk van hun activiteiten. Als ik had kunnen kiezen (Navigators waren nog heel klein hier toen ik ging studeren) was ik misschien ook wel Navigator geworden. Je hebt de smilies in mijn berichtje wel gezien toch? Ik vind het reuze grappig dat Peter z’n studentikoze Navigator-vocabulaire uit de kast trekt om z’n punt te maken en niet doorheeft dat ‘ie zich daarmee een beetje voor aap zet voor de GG-lezers hier, that’s all. Maar ik geloof niet dat Peter zich daar zo druk om maakt 😀

  126. Rob zegt :

    @Roberto,
    ik voel mij weer jong worden.
    Ik wil mij in laten schrijven, ichtus navigators, maakt niet uit.
    Is er een maximumleeftijd, en een minimum eis mbt het IQ ?

  127. Chris zegt :

    @Rob

    Technische problemen lijkt mij zo. Zelfs ik als NSA’er kan momenteel niets met de site, vanwege ‘onvoldoende toegangsrechten’. Momenteel is de site dus even niet ons visitekaartje. Werk in uitvoering!

  128. engel zegt :

    @Rob,

    Ik heb even de fotoalbums van de Navigators Amsterdam tevoorschijn getoverd.

    http://209.85.229.132/search?q=cache:2-rsugSctP8J:http://www.nsamsterdam.nl/Fotos

    Kun je toch noeg even lachen.

  129. Rob zegt :

    @Engel,
    Je eerste link werkt niet, tenminste ik zie geen foto’s . Alleen maar een stukje startpagina.

    Die tweede link werkt wel.
    Leuk dat zwaard 🙂
    Het ziet eruit als een hele zware ontgroeningsperiode.
    Ik had je eerst niet herkend, door je lange haar.
    Jammer dat je het hebt afgeknipt.
    Wat moest je daar eigenlijk doen Engel?

  130. engel zegt :

    @Rob,

    Bij de eerste link moet je op de oranje pijltjes drukken, dan verschijnen de albums van dat jaar.

    En ik ben lid van de NSA!! Dat wist je toch?

  131. Rob zegt :

    @Engel,
    Ik scrolde niet door. Dat was het probleem. Stupid.
    Ik kom iedere keer weer tot de ontdekking dat ik nog steeds niet alles weet van je.
    Wat moest je doen met de ontgroening?

  132. Eva zegt :

    Ik vind die nsa wel een beetje wannabe corpsbalen hoor 😉

  133. engel zegt :

    @Rob,

    Wat wij deden wij de ontgroening durf ik hier niet te vertellen…..

  134. Peter zegt :

    @Roberto,

    Daar maak ik me inderdaad niet druk om nee. Een lach kan ik niet onderdrukken. Het was een goeie grap (Y) proficiat!

    Net als na een ontvoering is het nu tijd voor de verbroedering 😉

  135. Peter zegt :

    Zeg Eva, nou moet je toch echt ff dimmen hoor. Ik zit dan wel niet bij NSA maar ik voel me toch op mijn veel te lange tenen getrapt. De adrenaline stijgt, ik gooi net mijn tweede bierkrat van het balkon. Maar ik hou me in.

    Excuus voor mijn gezever mensen. Bij deze een vriendelijk verzoek om mijn woorden met een flinke korrel zout te nemen.

  136. Rob zegt :

    @Engel,
    Nu word ik nog nieuwsgieriger.

    @Peter,
    hier schouderklop
    Het beest komt aardig los in je 🙂
    Alle pogingen om je op een hoger niveau te tillen ten spijt.

  137. judeia zegt :

    Mag ik de NSEders er even op wijzen dat woorden als ‘de bom’ en ‘HOOG’ echt niet meer kunnen in Navigatorland?
    Als uiting van goedkeuring kun je beter het woord ‘Koning’ gebruiken, liefst uitgesproken met een hete aardappel in de keel. Dit verwijst over het algemeen niet naar een staatshoofd, maar bijvoorbeeld naar een glas Bavariabier, ontvoeringsactie of studieontduikplan.

  138. Roberto zegt :

    @judeia hahahaha, ‘Koning’, tjonge 🙂 En er dan achteraan zeggen: ‘Maar Jezus is de échte Koning!’ 😛

  139. fordo zegt :

    goeiedag zeg, ik loop gillend naar eender welke vereniging naal dit gelezen te hebben. Dan liever Ichtus! (veel liever)

  140. Lien zegt :

    Beoeiende; zo’n discussie..
    Goede PR voor Navigators of niet; slechte PR laat immers ook z’n sporen na…

    Toch wil ik jullie d’r op attenderen om Ichthus met een ‘h’ te schrijven.
    Da’s dan weer goede PR voor Ichthus 😉
    Al is er in Maastricht geen volgend jaar meer te vinden.. CSR Maastricht gaat niet mijn voorkeur naar uit; worden we een soort delfterikken :p Suggesties voor namen? Er is op dit moment een wedstrijd aan de gang =)

  141. woody zegt :

    Even tussen door hoor

    Studentenvereniging in EDE?

    EDE?

    Dan kan je overal studeren!

    Amsterdam
    Maastricht
    Groningen
    Zwolle voor mijn part
    Parijs
    New York

    Je kan overal studeren!

    En dan kies je voor EDE?

    WHY?!!!!!!!!

    En dan daar ook nog een studentenvereniging beginnen?
    Wonen ze dan op kamers in EDE?
    Of is dat dan vergaderen in de pauze? Of even na schooltijd?

    Ede… zucht zucht zucht
    slecht voor mijn bloeddruk dit soort dingen
    Ede…
    p.s. niet dat het niet MAG
    meer dat je het DOET…

  142. Eva zegt :

    @ Woody

    Ja en dan werken ze samen met Wageningen, ook al zo’n metropool 🙂

  143. woody zegt :

    “ja maar het is een hele leuke school”
    “volgens onderzoek zijn we de beste hogeschool van nl”

    voor ede is geen enkel excuus goed genoeg

    maar het is goed wonen in ede (als je 80 bent) 😀

  144. ChriZ zegt :

    Een missionaire studentenvereniging in Ede. Ik ben nooit echt gaan wennen aan dat idee 🙂 Maar nu denk ik: juist wel leuk dat het alvast bestaat – voor het moment dat de ontkerkelijking ook op de biblebelt is toegeslagen en zelfs de CHE niet meer christelijk is…

  145. Marcel zegt :

    @ Woody,

    Ooit dacht ik ook zo over Ede.

  146. Tony zegt :

    Ede (de CHE) heeft ook de beste docenten van Nederland.

    Denk aan de ijzersterke analyse van Henk Bakker over Trin:

    https://goedgelovig.wordpress.com/2009/05/22/trin-zegt-sorry-ouweneel-niet/ (zie punt 5)

  147. woody zegt :

    @meneer marcel, wat ik al zei, tis goed wonen in ede als je wat ouder wordt

  148. Bert zegt :

    Het interessante aan veel studentenculturen blijft dat ze onderontwikkeld zijn, en daardoor naar de buitenwereld arrogant en wellicht sektarisch overkomen. Het kan ook anders natuurlijk. In veel verenigingen staat de ‘amicitia’ centraal: ware broederschap, en dan op zoek naar Jezus. Dit woord heft de hele tegenstelling tussen broederschap en studentekoziteit aan de ene kant, en geloofsgroei en dit doorworstelen aan de andere kant redelijk fantastisch op.

    Navigators en Ichthusverenigingen zijn in mijn optiek dan ook vaak óf kerkvervangend ,of prematuur. Beide dienen weinig doel en ontvangen weinig herkenning.

    Grappig; het lijkt wel alsof de tegenstelling die hier ligt ook langs de lijnen van veel verschillen tussen ‘hippere’, evangelische en traditionelere, ‘suffere’ kerken lopen.

    In mijn optiek hebben beide elkaar nodig. Laat Maastricht een voorbeeld zijn! En als je toch bezig bent, ja, geef dan tenminste echt toe aan je identiteit. Omarm je nieuwe hartje en wordt eindelijk een C.S.R.! Dan kun je meteen verder binnen het OZON-verband, en voor je het weet heb je nog verstand van niet-christelijke leden, jacquets, mores en mooie en beroemde filosofen. Ik zeg: doen!

  149. Benjamin zegt :

    @Bert Ik heb zo maar een vermoeden welke Bert hier spreekt 😉

  150. salteau zegt :

    Den waere Hertog? 😉

  151. brambonius zegt :

    NSV? Hier in Vlaanderen is dat een extreem-rechtse studentenvereniging die losjes met het vlaams belang is verbonden (Nationalistisch Studenten Verbond)

    Verder ken ik wel Ichtus hier (vooral grote concentratie aan nederlandse meisjes soms) maar geen navigators, maar ze hadden mij in mijn studententijd al weinig gezegd vrees ik als deze examplaren representatief zijn.

    Ichtus antwerpen hier had trouwens wel alcohol op hun kerstgala (ze zitten in het gebouw van de kerk waar ikzelf naast woon voor sommige gelegenheden, en ik ken ze redelijk goed) breien doen ze niet denk ik. Stomme hoog-hoger-hoogst slogans scanderen evenmin…

  152. uitsmijter zegt :

    De negatieve uitlating van Jelle over de fusie in Maastricht is tekenend voor de Navigators: een nogal eenkennig en op zichzelf gericht clubje mensen.

    Natuurlijk kan niet worden ontkend dat Navigatorverenigignen doorgaans zeer outgoiing zijn in de studentenwereld (en dat ook nog eens op een gelikte manier). Maar wie beter kijkt, bespeurt vooral een bedenkelijke eenkennigheid.

    – er bestaat maar één evangelie. Discussie is niet interessant, alles draait om devotie, het liefst onvoorwaardelijk en radicaal (geliefd woord). Andere meningen? Daar doen we niet aan. Verstand op nul en blik op eeuwig. De bijbel is gesneden koek. Wat je mentor zegt is waar.

    – er bestaat maar één soort christen: voor de vrouw het hippe huppelkutje met dito naveltruitje dat tussen de vele superlatieven en modewoordjes door plotsklaps grote exotische woorden eruitflapt als ‘Jezus plan met je leven’, ‘straks in de hemel’ en ‘Hem prijzen’ ; voor de man een relaxte dude met zonnebril in het haar die met een zoveelste biertje in de knuist het heeft over ‘dat lekkere ding (voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om Jezus)’ en na het laten van een toeterende scheet plots knus kringgebed wil met omstanders omwille van de verbreiding van ‘Zijn Koninkrijk’.
    Alle anderen die hier niet aan kunnen tippen zijn de minderen in de geestelijke hiërarchie…

    – er bestaat meer één manier om de vereniging te leiden: Gods wil natuurlijk, je raadt het al. En als het wat lastig wordt te bepalen wat dat is, dan helpen de geestelijke leiders ons gelukkig uit de brand. Wat zij zeggen is waar. Democratie is maar een (ingewikkelde) vorm van studentikositeit.