Het regende goud!

P1140463In de comments op deze site en in een cartoon van Rob is het al eens terloops genoemd: Mattheüs van der Steen, de oprichter en directeur van TRIN, zou op een goede en glorieuze dag goud in zijn bijbel hebben aangetroffen. Het wonder voltrok zich op 15 januari 2008 en Mattheüs was zo onder de indruk dat hij meteen een enthousiaste e-mail aan zijn achterban stuurde:

Lieve vrienden! De glorie van God blijft komen! Vanavond in de stress bij het inpakken verscheen er in ons hele huis goud, de trap, de vloer, de koffer en uiteindelijk REGENDE het goud vanuit mijn bijbel, dikke vlokken en veel goud kwam er uit. We zijn opnieuw in shock!! We waren een beetje gestrest onze koffers aan het inpakken voor onze reis naar Austalië morgen. Heer wat doet U!! Wat bijzonder allemaal. Rosan, CP en mijn pa zijn nu onderweg naar ons toe om deze glorie schouwspel te aanschouwen. Er staat iets te gebeuren!!! De glorie van GOD!!! Sorry voor de grote van de email in mb maar ik moest het even kwijt!

Prachtig natuurlijk, zo’n wonder. Je maakt niet elke dag mee dat het goud regent, zeker niet als het je hele interieur bedekt. Laten we eerst eens even naar dat goud kijken. Je kunt op de foto’s klikken om ze te vergroten.

P1140465 P1140464 P1140468

Bijbelvaste lezertjes zien natuurlijk meteen dat de bijbel openligt bij psalmen 69 t/m 71. Daarin roept David God aan om af te rekenen met zijn belagers, bespotters en tegenstanders. Zal wel iets profetisch’ zijn. Wat betekent het dat uitgerekend deze bladzijden met goud zijn bedekt? Was Mattheüs toevallig op deze psalmen aan het mediteren, of heeft het goud dwars door de kaft van de bijbel heen die tekstgedeelten bereikt die God extra belangrijk vindt?

Het goudverschijnsel is niet nieuw. Sinds de Toronto Blessing duikt het met regelmaat op. Niemand weet wat het betekent, hoewel het de ontvanger doorgaans een extra gezalfde status verschaft. Want ja, Mattheüs heeft maar mooi goud in zijn bijbel, wij niet. Toch maken ook gewone zielen melding van dit mirakel. Lees bijvoorbeeld dit getuigenis op het forum van het Amerikaanse tijdschrift Charisma en de meer dan 80 reacties daarop. Of het een echt wonder is, is trouwens maar zeer de vraag. Charisma heeft tien jaar geleden al eens wat goudstof bij elkaar geharkt en naar het lab gebracht. Daar bleek het om kerstkaartglittertjes (plastic) te gaan. Misschien dat Jezus kerst zó geweldig vindt dat hij nog steeds af en toe met glittertjes strooit? 😉 Waarschijnlijker is het dat Mattheüs zelf even bij de hobbyzaak in Harderwijk langs is gegaan.

Opvallend genoeg gebeurde dit mirakel vóór de grote HOE-conferenties. Als het echt goud was geweest, kun je je afvragen waarom er dan nog gecollecteerd moest worden. Even je huis aanvegen, snel naar de goudbeurs of juwelier en je bent binnen. Of is het goud even wonderlijk weer verdwenen als het is gekomen?

362 Reacties op “Het regende goud!”

  1. Lieke zegt :

    Begrijp ik goed dat het goud dus zoek is? Waar is het gebleven?

  2. Physicsfreak zegt :

    TrinTrin en de zoektocht naar het mysterieuze goud…

  3. Mustafa zegt :

    Een flinke eerdere discussie hierover vanaf hier bij het topic ‘India-forum boos op TRIN’.

  4. Mustafa zegt :

    En deze: How to sell gold dus.

    Step 2: Have your gold dust tested (assayed). Assaying determines whether or not your gold dust is real gold and what the purity is. Buyers will want to see an assay report before purchasing your gold dust.

    Ik heb zo’n vermoeden dat het hier niet van gaat komen…

  5. Job 28:28 zegt :

    Het probleem met deze dingen is dat je het achteraf nooit kunt controleren. Het goudstof, de edelstenen, engelenveren, zalfolie blijken nooit blijvend. Maar ja, als het echt bovennatuurlijk is, zou dat misschien ook niet vreemd zijn.

    Ik hoorde onlangs nog een verhaal over edelstenen die ergens in de Verenigde Staten in een dienst uit de lucht kwamen vallen. Deze edelstenen waren volgens ‘deskundigen’ zo zuiver dat ze niet verkocht konden worden. Dat soort edelstenen zouden namelijk niet echt kunnen bestaan… Misschien geldt dat ook wel voor het goudstof van Mattheus…

    Tja, het lijkt bijna te doorzichtig, maar er zijn veel mensen die er ondanks dit soort verhalen toch in geloven.

  6. pb zegt :

    In deze versie van Mattheus gebeurde dit wonder tijdens een dienst op Heidebeek en zijn er 200 getuigen:

    http://www.bestaatgod.net/Wonder

    Praten we dezelfde happening of is dit 2 keer gebeurd??

  7. Droppie zegt :

    Ben je al in de stress je koffers aan het pakken omdat je naar het buitenland moet, kan je ook nog ‘es je hele huis gaan aanvegen… grrrrr…

  8. aafke zegt :

    @pb
    Als ik goed naar Mattheus kijk dan draagt hij zijn “ochtendjas” en zou het thuis gebeurd moeten zijn, tijdens de voorbereidingen voor een reis. Hij vermeldt ook dat het hele huis vol lag met goudstof.

    Hij is zo opgewonden over hetgeen hem overkwam dat hij zijn ouders en een paar vrienden opbelde om het ook te komen zien.

    De foto’s zijn het zelfde, maar dit gebeurde niet in een samenkomst op Heidebeek met 200 getuigen!

    @Job 28:28
    Zij er ook voorbeelden verschenen van engelenveren?

  9. Hendrik zegt :

    De lezers dezes die ook Harry Potter mochten lezen (van de oudsten etc.) zal begrijpen dat het gaat om kaboutergoud. Kaboutergoud verdwijnt weer na een poosje….

  10. pb zegt :

    Deze discussie over goudstof hebben we al eerder gevoerd: https://goedgelovig.wordpress.com/2009/04/20/mattheus-wordt-filmheld/

    Ook toen konden we geen consensus bereiken.

  11. pb zegt :

    @Aafke,

    Dit is wel een mailtje wat op GG staat. Ik heb het originele mailtje nog niet gezien. Ook op deze site moeten we kritisch blijven!!!!! Het is immers wel komkommertijd.

  12. Job 28:28 zegt :

    @ Aafke

    Yes, ik weet alleen niet meer precies wie dat was. Het was in elk geval een Amerikaanse spreekster (niet Patricia King). Terwijl ze rondliep op het podium vielen er veren op de grond (sommigen menen uit haar mouwen). Dit dan met het oog op de aanwezigheid van engelen, die dan blijkbaar vleugels met veren hebben. Deze veren bleven trouwens wel achter, zijn later geanalyseerd en de voorzichtige conclusie was dat het hoogstwaarschijnlijk ganzenveren waren. Helaas, weer een wonder om zeep geholpen…

  13. aafke zegt :

    @pb
    Als ik het linkje van jou nader bestudeer, heeft het wonder zelfs 3x plaatsgevonden.

    Op Heidebeek
    Bij Mattheus en Rebecca thuis, met Jop en paps en mams als getuigen
    De volgende morgen op kantoor, met een huilende reporter die het zag

    Bovendien zou een profetie uit India binnen gekomen zijn, verwijzend naar een tekst uit Haggai; eveneens zou duidelijk geworden zijn door een woord van een zekere meneer Onstein aan Rebekah dat de financiele druk tot het verleden zou gaan behoren……

    Ik ben benieuwd naar het getuigenis van de huilende reporter en naar de reactie van Mattheus op de realiteitswaarde van de uitgesproken profetische uitingen.

  14. John zegt :

    Ik zeg hier maar niks meer op. Komt er straks wéér een malloot met allerlei vage linkjes aan zetten om de bewering te staven dat het wetenschappelijk bewezen is dat ‘goudstof uit niets kan ontstaan’.

  15. Ruitje zegt :

    Zoals ik in een ander topic al zei: in de bijbel lees je maar één keer over iets wat op goudstof kan lijken.

    Toen Mozes van de berg kwam en het gouden kalf aan gort sloeg en verbrandde. De as (met goudstof!) gooide hij in het water en het volk moest dat voor straf opdrinken (Exodus 32).

    Dus de enige keer dat je het tegenkomt is in negatieve zin als het volk een afgod aanbidt.

    Frappant: mensen zijn zo op zoek naar dat goudstof en lopen meetings af waar dat zou gebeuren. Het lijkt wel het aanbidden van een afgod. Een moderne afgod? Een nieuw goud(stof) kalf? 😉

  16. Ruitje zegt :

    Een keer bij een bijeenkomst liet ook iemand de handen zien: er leek iets te glinsteren. Ze was helemaal in de gloria: ‘Kijk, goudstof!’. Ik keek eens goed en toen zag ik het schriftje dat ze net gekregen had als cadeautje bij die conferentie, daar zaten op de kaft glitters geplakt…. en die hadden gewoon afgegeven aan haar handen.

    Tja, het is maar net wat je wilt geloven.

  17. Ellis zegt :

    @pb

    Als ik dat artikel zo eens lees, dan vind ik het ronduit eng. Goud dat bij je benen opkruipt. Het is dat er een foto bij staat, maar anders zou je toch eerder denken aan een psychose of zo….

  18. aafke zegt :

    @John
    Maar je blijft toch wel een beetje duwen en prikken om een evenwichtige reactie van Brother Matthew te krijgen?

    Immers van afnemende financiele druk voor zijn levenswerk is nog geen sprake.

    Ik heb begrepen dat HoE 2009 is afgesloten met een deficit van €65.000…. en alle hens moest aan dek gebracht worden om bevriende gemeenten te bewegen te helpen met het wegwerken van die schuld.

    Dan is het toch fair als je bevraagd wordt op de waarde van de afgegeven “woorden des Heren”?

    Een uitgelezen kans om het op te nemen voor de waarheid.
    En de waarheid maakt vrij!

  19. Harnoldus zegt :

    Flikker toch op met je goud…!

  20. pb zegt :

    Ellis,

    Die foto bewijst niet dat het goud via de benen omhoog kroop. Het bewijst alleen dat Mattheus een fototoestel heeft. De rest is oncontroleerbaar. Het kasn dus waar zijn. Of niet. Ik heb geen mening.

  21. pb zegt :

    @John,

    Creatio ex nilhilo??

    Dat is bij de schepping toch ook gebeurd??

  22. John zegt :

    @aafke.
    Een deficit van €65000? Ik mag aannemen dat er hiervoor koppen gaan rollen bij TRIN, iemand van het financiële beleid die zijn werk duidelijk niet goed gedaan heeft. Ze vertrouwden toch zo op God dat Hij alles in orde zou maken? Zou dit dan betekenen dat TRIN er van leert en éíndelijk eens de verantwoordelijkheid voor hun eigen beleid gaan nemen? Het zal wel weer niet. Zuur ook dat andere kerken dan bij moeten springen om TRIN levend te houden. Als ik in zo’n kerk zou zitten en zou weten dat dát gebeurd met mijn collectegeld zou ik per direct uit die gemeente stappen, kom op zeg. Ik zou zeggen TRIN: doe dit lekker nog een paar jaar en dan zul je zien dat niet alleen God je in de steek gelaten heeft, maar ook alle kerken waar je mee hebt samengewerkt! Sterkte.

  23. Ruitje zegt :

    @aafke, dus het is duidelijk dat die zakenman of – vrouw waarover GdeGroot het had op HOE niet is komen opdagen? Dus de profetische uitspraak is niet vervuld? Foei!!

  24. Ruitje zegt :

    En wat TRIN betreft: de Hemel op aarde kwam in mei, waar zij dan al die schatten?

  25. cornelis zegt :

    en wat vindt onze broeder en profeet prof.prof.dr.ouweneel van deze geschiedenis?

  26. Esther zegt :

    ‘”Het ontzag voor de HEER is zuiver,
    houdt stand, voor altijd.
    De voorschriften van de HEER zijn waarachtig,
    rechtvaardig, geheel en al.
    Ze zijn begeerlijker dan goud,
    dan fijn goud in overvloed,
    en zoeter dan honing,
    dan honing vers uit de raat.”

    Psalm 19 vers 10 en 11

    Need I say more…?

  27. Ruitje zegt :

    Amen Esther. Daarom lees ik liever mijn bijbel dan op jacht te gaan naar goudstof 😉

    Zie hier het stukje dat ik hierover ooit schreef met de tekst die jij ook noemt
    http://www.wachteropdemuur.nl/?p=39

  28. Job 28:28 zegt :

    @ Esther

    Inderdaad, Job 28 zegt hetzelfde, vandaar mijn webnaam.

    @ John

    Verantwoording afleggen is één van die dingen die in een gezalfde omgeving niet plaatsvindt. En hij wordt echt niet in de steek gelaten hoor! Er zijn vandaag de dag nog steeds mensen die Rob Allart een integere man vinden, vandaar dat ik weinig hoop heb dat het hier dan anders zal gaan…

  29. Job 28:28 zegt :

    @ Ruitje

    Maar ja, Mathheus heeft goudstof en een bijbel, waarmee natuurlijk niet gezegd is dat hij er ook in leest.

  30. Ruitje zegt :

    @Job, het zou kunnen dat hij hem al jaren niet heeft gelezen en dat het stof dat erop lag en erin in goud is veranderd… net als dat je een gouden huwelijk hebt als het al 50 jaar duurt 😉

  31. pb zegt :

    @Ruitje,

    Ik zie nergens goudstof op je Bijbel liggen?? Wat is er aan de hand?

  32. Harnoldus zegt :

    @Ruitje
    ik schrik me rot.
    Dus als je een stoffig 50 jarig huwelijksfeest viert heb je kans
    dat de feestvierders alsnog een greep naar goud doen?

  33. Job 28:28 zegt :

    @ Ruitje

    Haha, inderdaad! Maar zo oud is ’t ie nog niet, heb je hem al eens een link van je site gestuurd? Ik denk dat hij bij sola scriptura de draad al kwijtraakt…

  34. Job 28:28 zegt :

    We kunnen altijd nog een goudvis nemen, delen we ook een beetje in de glorie!

  35. Johan zegt :

    Ik heb dat goudstof ook wel eens LIVE gezien. Maar ik zou niet met zekerheid kunnen zeggen waar het vandaan komt. Ik sluit me dus aan bij PB.

  36. Harnoldus zegt :

    @Job 28:28
    bij jouw bijdragen heb ik persoonlijk een hoog shikakaboemba
    shabba babakadisjoe gevoel.
    Een goudvis kan ook een grote bijdrage leveren in de beleving
    dat je een nieuwe schepping bent….
    En als je dat voelt…. is het oude voorbij!!
    Halleloejaaaaaah Amen

  37. pb zegt :

    Ik blijf het een mooi verhaal vinden.

    Hier de versie uit Almere:

    http://www.pinkstergemeentealmere.com/getuigenissen/het-regende-goud!!!.html

    Ik ga zo ook eens even in mijn Bijbel(s) kijken. Die liggen ook onder het stof, dus misschien is het ook wel in goud veranderd. Je weet maar nooit.

  38. Job 28:28 zegt :

    @ Harnoldus

    Fijn dat je zo blij wordt van mijn bedragen. Waardeer ik zeer! Ik zeg maar zo: ‘zonder een goed gevoel, geen geloof’.

    Als we trouwens weer aan 500 entries willen komen, ben ik bang dat we ByHisSpirit nodig hebben…

  39. Ruitje zegt :

    @pb, ik lees hem misschien teveel…

    En verder: satan kan ook heel goed wonderen doen. Kijk naar de tovenaars van farao, die konden ook hun stok in een slang veranderen…

  40. Ellis zegt :

    @pb die link naar almere werkt niet meer…

  41. pb zegt :

    @Ruitje,

    Maar een slang in goud veranderen, dat zou pas een stunt zijn.

    En hoe kun je nu teveel de Bijbel lezen?

  42. pb zegt :

    Ik zie het al, het komt door die 3 uitroeptekens in de naam, dat geeft problemen.

  43. pb zegt :

    Probeer het eens via deze link en dan op het bovenste getuigenis klikken:

    http://www.pinkstergemeentealmere.com/getuigenissen/

  44. Johan zegt :

    @ Ruitje: Ik geloof niet zo in die satanvariant. Als christenen op God gericht zijn, denk ik dat er weinig ruimte is voor demonische manifestaties.

  45. rob zegt :

    @Johan, daar zeg je wat, ALS
    TRIN en echt gericht op God, is al een wonder op zich 🙂

  46. pb zegt :

    @Rob,

    Ik wilde iets soortgelijks zeggen, maar vond het wat veroordelend klinken, dus ik heb het maar uitgepoetst.

    De Bijbel spreekt wel over valse tekenen en wonderen en mensen die daar continue achter aan lopen, stellen zich eerder open voor (demonische) misleiding.

  47. Job 28:28 zegt :

    @ Johan

    Ik ben geneigd hetzelfde te denken, maar toch zie ik wel veel vreemde ideeën opduiken bij dit soort clubs, waarbij ik dan vervolgens wel weer twijfels krijg of de satan er toch niet ergens met zijn klauwen is tussengekomen.

  48. Ruitje zegt :

    @Johan, in de bijbel staat ook dat satan zich voordoet als een engel des lichts. Hoe zie je dat dan?

    En dat er tussen de twaalf discipelen, toch eentje was die Jezus verraadde? Blijkbaar was in die sfeer waarin de meerderheid op God/Jezus was gericht, er toch eentje beinvloed door het kwaad….

    Het valt me wel op in het stukje dat MvdS iedereen belt om de goudstof te laten zien… de bijbel zelf en wat erin staat is blijkbaar niet iets om even over te bellen. Wat dat betreft is het de vraag wat belangrijker is…. Psalm 19 is wat dat betreft inderdaad erg interessant (zie comment Esther).

  49. Ruitje zegt :

    @rob, bingo.

  50. Harnoldus zegt :

    @pb
    heb die link naar Almere gelezen.
    Is een variant van het zelfde verhaal.
    Eerst goud wat op alle mogelijke plekken uit de Bijbel valt.
    En voorts goud wat via je schoenen langs je benen
    kruipt.
    Sensatie te over.
    Ik ben het wel eens met Aafke;
    Laten we voorbij gaan aan het fenomeen en vragen
    naar de reactie van de jankende reporter en Mattheus vragen
    om een reactie op profetische teksten die blijkbaar niet correct zijn

  51. Ellis zegt :

    Artikle gelezen. Ook als het waar is, dan vraag ik mij sterk af of het van God is. Maar dat zal de toekomst denk ik wel uitwijzen. Dat mensen een tegenwoordigheid ervaren wil ook niet zeggen dat het van God is. Ik krijg er de kriebels van.

    Opvallend is wel dat er ook een artikel van Martie Dieperink op diezelfde site staat over paranormale zaken en occultisme met als titel “Met welke krachten komen wij in aanraking¨. Maar goed, bij Trin hebben ze het ook steeds over Jezus en dan is het lastig om dat etiket er op te plakken.

  52. Job 28:28 zegt :

    @ Ruitje / Rob

    Hoewel ik de reactie wel begrijp, sluit ik met bij pb aan. Ik ken Mattheus niet persoonlijk, dus kan ik ook niets zinnigs zeggen over zijn gerichtheid op God of zijn leven met God.

  53. Ruitje zegt :

    Dit topic doet trouwens wel veel (goud)stof opwaaien 😉

    En Job, ik geloof ook vast dat MvdS oprecht op zoek is, maar misschien een beetje misleid wordt door figuren uit Amerika en Canada die een beetje wazig bezig zijn.

  54. goedgelovig zegt :

    UPDATE: Ook Joshua Mills grossiert in goudstof.

    http://weeswaakzaam.punt.nl/?id=437403&r=1

  55. Job 28:28 zegt :

    @ Ellis, inderdaad, was het maar zo duidelijk, zucht…

  56. Ruitje zegt :

    @GG, dat is oud nieuws. Mills grossiert ook in safierstof…

    En nu ga ik slapen, val bijna om…

  57. pb zegt :

    GG,

    Ik twijfel wat aan de echtheid van de in het artikel beschreven email. Zouden jullie daar wat meer duidleijkheid over kunnen geven of dit echt of door jullie verzonnen cq aangedikt is?

  58. Johan zegt :

    Ik heb ook wat moeite met de sfeer van verwachting naar het bovennatuurlijke en wonderen die in charismatische bijeenkomsten wordt opgewekt. Soms vraag ik me wel eens af: beeld je je dan niet meer in dan er is? Met die gouden kiezen bleek driekwart het te hebben ingebeeld. Puur wishful thinking dus.

    Het enthousiasme kan ik wel begrijpen. Als je een wonder meemaakt, is het moeilijk om je mond te houden. Maar om er dan mee in Charisma te gaan staan is weer een ander verhaal.

  59. Vleertje zegt :

    Wat zullen wij eens zeggen van deze dingen……
    Vleertje weet het niet, en dan speel ik liever op safe. Ik heb aanwijzingen genoeg dat God graag wil dat we toetsen en goed op onszelf passen.
    Ik ga gewoon niet naar TRIN, hoef ik er ook geen mening over te hebben. Maar ik vind het wel een beetje griezelig allemaal.

  60. John zegt :

    @pb.
    Gezien het hoge ‘iq-van-75’-gehalte ga ik er zo maar vanuit dat het mailtje echt is.

  61. goedgelovig zegt :

    @ PB: Die mail, doorgestuurd door een van onze lezers, is voor zover wij hebben kunnen nagaan authentiek. Het is een letterlijk citaat (zelfs niet geredigeerd op spelfouten).

  62. John zegt :

    @Johan.
    “Ik heb dat goudstof ook wel eens LIVE gezien.”
    Kun je dat een beetje specificeren? Was je er live bij in een dienst waar goudstof te zien zou zijn geweest? Of heb je zelf goudstof uit de lucht zien komen? Of zag je zelf niks maar hoorde je van anderen dat er goudstof was?

    Dat laatste heb ik zelf tientallen malen meegemaakt 😛

  63. Tjonge zegt :

    Zo’n oud nieuws dit! Ik heb ook wel eens goudstof op mijn handen gehad, het kwam en verdween. De reden? Ik zou het niet weten, had er ook niet om gevraagd en zag er ook het nut niet van in. Anderen om mij heen hebben het wel gezien trouwens!

  64. pb zegt :

    @John en GG,

    Gezien de geest van overdrijving die er uit spreekt en na aanhoudend gebed en vasten, ben ook ik tot de conclusie gekomen dat de email echt is.

    Dat vasten hou ik trouwens niet lang vol.

  65. pb zegt :

    Zelfs het gerespecteerde Meertensinstituut heeft kennis genomen van een eerder goudstof verhaal van Mattheus, vermoedelijk al zo’n 10 jaar geleden:

    http://www.verhalenbank.nl/detail_volksverhalen.php?id=RKOMAGELD0007

  66. pb zegt :

    sorry, even een aanvulling, het slaat toch op het artikel in Charisma.

  67. pb zegt :

    En de laatste post van mij vandaag:

    Op 26 april 2009 was het ook raak in de Bijbel van Mattheus, maar nu in de Corinthe brief en in een kerkdienst in Leusden:

    “Samen met het goudstof dat we mochten aanschouwen in de bijbel – op en tussen de regels van het boek Corinthiërs – van evangelist Matteüs van der Steen was dit alweer een bijzondere dienst in de EGL maar wat wil je ook als het hoofdthema Opwekking is.”

    bron: http://www.egl-leusden.nl/content/view/76/79/ (onderaan)

  68. Johan zegt :

    @ John: Een dienst waarin op de handen van een van de aanwezigen goudstof met olie verscheen. Ik stond er met m’n neus op. Maar of het een wonder is of er toch stiekem zelf opgesmeerd, ik zou het werkelijk niet durven zeggen.

    @ PB: Mooi dat plaatje van Roodkapje en de Wolf erbij. 🙂

  69. Mustafa zegt :

    PB, die pagina bij het Meertens instituut is een gouden vondst, want die slaat de spijker op zijn kop: dit soort verhalen zijn simpelweg volksverhalen, niet meer en niet minder. Met de zoekterm ‘goudstof’ vind je er nog meer in dezelfde databank.

  70. Ruitje zegt :

    @pb, in Leusden viel het goudstof vast op 2 Kor. 11 zodat MvdS dat niet meer kon lezen… Dat stuk waarschuwt voor ‘superapostelen’ die een andere ‘Jezus’ verkondigen… 😉

    Voor je het weet laat je (goud)zand in de ogen strooien…

    Het valt me trouwens op dat niemand dat goudstof hier ooit heeft laten onderzoeken door een goudsmid of juwelier. En waarom komt het en verdwijnt weer? Flauw van ‘God’… een snoepje geven en dan weer afpakken? 😉

  71. aafke zegt :

    @Mustafa en pb
    Volksverhalen zijn volgens mij verhalen uit lang vervlogen tijden.
    Mythen, sagen en legenden.

    De “gold-stories” die door het Meertens instituut zijn slechts opgetekende
    parafrasen, waarin wordt weergegeven wat men ergens vernam.
    Wel mooie plaatjes op die site.

  72. John zegt :

    @aafke.
    Was die €65.000 deficit trouwens inclusief of exclusief Mattheus’ tripje naar Canada? 😉

  73. John zegt :

    @Mustafa.
    In het mailtje suggereert Mattheus dat het goudstof bij hem thuis verscheen toen ze aan het inpakken waren voor Australië. In het door jouw aangehaalde stukje op de site van Volksverhalen gebeurde dat in het Westerhonk tijdens een verjaardag. Of geschieden dit soort ‘wonderen’ bij dit soort figuren wel vaker dan één keer? Dan is er ook geen sprake meer van een wonder me dunkt.

  74. Mustafa zegt :

    Aafke, nee, het Meertens Instituut houdt zich juist ook bezig met volksverhalen van nu. Sagen of mythen hoeven geen eeuwen oud te zijn. Broodjeaapverhalen zijn ook gewoon een moderne vorm van folklore. En ‘weergeven wat men ergens vernam’ is precies de essentie van een bepaald subgenre van het volksverhaal (het Meertens Instituut noemt dit subgenre ‘exempel’ geloof ik).

  75. Tom zegt :

    Als ik dit zo lees, dan moet ik steeds denken aan de vers – weet niet meer precies waar ie staat – dat de volheid van God in Jezus Christus is geopenbaard.

    Alles wat buiten de Schrift omgaat is niet van God!!

  76. pb zegt :

    @Tom,

    Bedoel je dat alles wat niet in de Schrift wordt genoemd, niet uit God is?

    Intenet en autorijden wordt ook niet in de Schrift genoemd en toch doen we dat zonder aarzelen.

    Als God almachtig is (en waarschijnlijk geloof je dat), dan is het wel mogelijk dat God goudstof laat verschijnen.

    De vraag is alleen of God dat doet (niet of hij het kan) en wie het nog meer kan. (inclusief de goochelwinkel)

  77. erik salteau zegt :

    God kan dit toch best doen? Wie zijn wij dan om Hem te beschuldigen van flauwe grappen of de mensen bij wie Hij dit verkiest te doen in een kwaad daglicht te stellen?
    Ik vraag me echt af welke sensatiezoekerij nou ernstiger is: uit je stekker gaan van goudstof of uit je stekker gaan van de mensen die uit hun stekker gaan van goudstof…
    In dat laatste geval heb je vast nog nooit een wonder meegemaakt of ben je verhard na het meemaken ervan in een proces van groeiend ongeloof. Vecht je de goeie strijd, of laat je de vijand je aanleunen tussen je comfortabele spulletjes?

  78. Job 28:28 zegt :

    Ik zat hier gisteren nog eens over na te denken… We halen met elkaar veel teksten aan dat allerlei geestelijke zaken belangrijker zijn dan goud. Aan de andere kant moest ik denken aan de bouw van de tabernakel. God gaf zelf opdracht een groot deel van de inventaris van goud te maken of met goud te overtrekken, de doeken van kostbare kleden te maken, het borstschild van de hogepriester met edelstenen in te leggen. Blijkbaar zijn deze zaken toch een soort afspiegeling van de glorie en aanwezigheid van God. Dat is wel de andere kant van het verhaal.

    Dat wil niet zeggen dat het verschijnen van goudstof daarmee is verklaard, maar ik wilde het toch even inbrengen. Hoewel het verschil wel is dat het hele volk zijn kostbaarheden moest inleveren voor de bouw van de tabernakel, dat zie je tegenwoordig niet meer, of je moet daar de collecte van HOE in zien.

  79. maxplanck zegt :

    Ik blijf toch met volgende vraag zitten: als God goudstof in Mattie’s huis kan rondstrooien, kan hij hem dan ook leren om goed Nederlands te schrijven?

    ‘Deze glorie schouwspel’

    ?

  80. John zegt :

    @Job 28:28.
    Zegt het iets over de glorie en aanwezigheid van God? Of zegt het iets over de politieke macht die Israël naar buurlanden wilde uitstralen?

  81. John zegt :

    En ik zeg dat omdat ik het vrij vreemd vind dat er überhaupt zo veel goud en kostbaarheden geweest zouden zijn, van een volk dat net uit Egypte verdreven is, op de vlucht moesten slaan, jaren door de woestijn hebben getrokken (mét al die kostbaarheden), en al hun kostbaarheden al hadden ingeleverd voor de bouw van een Gouden Kalf.

  82. snico zegt :

    nog een vraagje; waarom altijd bij mensen in ‘bepaalde hoek’ en niet bij iemand uit een ‘traditionele kerk’ of een bappie (zoals ik)?
    drogreden is dan vaak: ‘jullie staan er niet voor open’
    las groetas, ik heb er geen moeite mee…

  83. snico zegt :

    @john, volgens mij hadden ze een hele zooi goud van de egyptenaren meegekregen.
    en het kalf was alleen bedekt met een laagje bladgoud…

  84. grbn zegt :

    @snico: ja, ach, God heeft ook zo zijn favorieten 🙂

  85. Kaas zegt :

    Ziet er uit als natte basterdsuiker…

    Zo heb ik ooit op werkweek iemand die corvee had laten denken dat de plee met poep ondergesmeerd was, terwijl het gewoon natte ontbijtkoek was 😉

    Alles is na te maken mensen!

  86. Joost zegt :

    Ik ben blij dat die gouden bikini van Hunkemöller toch verantwoord is, gemaakt van goudkleurige stof! Zouden ze nog zo`n poster hebben?

  87. John zegt :

    @snico.
    “en het kalf was alleen bedekt met een laagje bladgoud”.
    Gast, waar haal je dat nou weer vandaan? Ex. 32:1-4.
    De hoeveelheden goud die voor dit kalf én voor de tempel nodig waren, waren enórm. Ik weet dat sommige mensen de bijbel zo aanpassen tot het in hun wereldbeeld past, maar dat gaat er bij mij niet in.

  88. pb zegt :

    @John,

    Je bent goed op dreef!!!!

  89. John zegt :

    @pb.
    Altijd 😉

  90. Mustafa zegt :

    Umm… de kans is groot dat dit kalf een miniatuur was. In Ashkelon is een Canaanitisch exemplaar gevonden van 10cm bij 10cm, gedateerd rond 1550 BC.

  91. Mike zegt :

    Het is al eens eerder gemaild: Ik was er bij in Heidebeek en heb het goudstof ook gezien. Niet alleen bij Mattheus ook kwam het tijdens de aanbidding op de band. Zelf heb ik wat goudstof opgevangen, het verdwijnt niet en zit nog steeds in mijn bijbel. Het zijn hele hele kleine spikkeltjes en lijkt wat op kerstglitter, maar dat is het niet (heb het vergeleken).
    De juwelier was onaardig tegen mij en wilde het niet onderzoeken. Ik kan bevestigen dat bij MvdS er dikke lage goudstof in zijn bijbel was en ook op zijn kleren.

    De aanbidding was overigens prachtig en heel intens en het verbaasde mij ergens ook niet dat er iets bovennatuurlijks gebeurde, al houd ik ook mijn skepsis.

  92. Mustafa zegt :

    Jammer dat die juwelier het niet wilde onderzoeken! Heb je nog een andere geprobeerd?

  93. aafke zegt :

    @Mike
    Dat zijn de teksten waarop ik hoopte!

    Ik zou het erg fijn vinden contact met je te krijgen en de nog aanwezige goudstof in je Bijbel in ontvangst nemen.
    Ik ken zelf namelijk een heel aardige juwelier en die is graag bereid een onafhankelijk onderzoek te verrichten.

  94. pb zegt :

    @Mike,

    Ik denk ook wel dat het echt gebeurd is, ik twijfel alleen aan de bron van dit gebeuren. Ik las gisteren dat de engel Emma (bekend van Todd Bentley) ook goudstof strooide volgens de bekende (valse) profeet Bob Jones. Ik heb er dus zo mijn gedachten bij.

  95. pb zegt :

    @Mike,

    even een aansteker erbij en we kunnen uitsluiten dat het plastic is….

  96. John zegt :

    @Mustafa.
    Dat zou kunnen natuurlijk. Maar dat klopt dan weer niet met verhaal dat het volk goud moest verzamelen en dat het kalf erna verbrand werd, in de rivier gegooid en dat het hele volk ziek werd van het drinken daarvan. Het verhaal klopt dus sowieso van geen kanten.

  97. Tom zegt :

    @pb

    Nee dat zeg ik niet…….maar ik lees nergens in de Bijbel dat er zomaar goudstof verschijnt. Waarom zou als het zo belangrijk is, dat niet door God zijn geopenbaard in Zijn Woord?

    Ik denk dat je in heel veel gevallen sceptisch tegenover dit soort zaken moet staan, de satan is ook een grote verleider.

    Als mensen zeggen: dat is van God, dan mogen ze mij wel eens uitleggen waarom het niet iets van de satan kan zijn….

  98. Job 28:28 zegt :

    @ John

    Volgens de bijbel geeft God Mozes exacte aanwijzingen hoe de tabernakel gebouwd moet worden, qua afmetingen, inventaris, materialen etc. Dus even van de bijbel uitgaande had dat niets met buurlanden te maken. Daarnaast trok Israël na de uittocht uit Egypte rond in de woestijn, dus dat maakte zo en zo al weinig indruk op de buurlanden. En verder wordt inderdaad zoals Snico al vermeld in de bijbel gesproken over het feit dat de Egyptenaren enorm veel kostbaarheden en vee meegaven, wellicht uit angst voor verdere plagen? Lees Exodus er maar eens op na!

  99. Mike zegt :

    Jammer genoeg heb ik gaandeweg aardig wat glitters verloren, door mensen die er met hun fikken aanzaten 😉

    Ik heb nog denk ik (heb de bijbel nu niet bij mij) iets van 10 kleine spikkeltjes. Het is dus echt heel klein, fijn spul en erg moeilijk te onderzoeken. Niet voor niets ‘golddust’ genoemd.

    Er is indertijd idd. een Argentijnse dame geweest die met plastic kerstglitters in Toronto bezig is geweest en dat heeft Charisma toen onderzocht. Helaas wordt nu alles vaak aan dit verhaal gelinkt. Maar ik ben niet gek, en als ik tijdens een dienst op verschillende plekken goudstof uit het niets op zie komen (dus ook bijv. op de band) dan is er m.i. toch wel wat aan de hand.

    Onderzoch liet idd. zien dat Bob Joes het ook had over een engel die strooide met goudstof en het is zeer zeker maar de vraag of het wel allemaal zuivere koffie is.
    Anderzijds moeilijk om te geloven dat als je God oprecht aanbidt met 200 mensen in Heidebeek de duivel rondgaat met goudstof… Complex allemaal.

    Ik ben bereid Aafke contact met je te krijgen!
    Misschien wil GG. mijn mail adres naar jou opsturen of andersom? Ik heb geen zin om mijn mail adres hier op de site te zetten. Kan mij zo voorstellen dat GG dit onderzoek ook wel interessant vindt. Als een vakman zijn licht er op kan werpen zou het mij ook wel wat waard zijn 🙂 Maar dan nog, dan is het goud… en dan?

  100. John zegt :

    @Mike.
    Misschien niet de duivel, misschien gewoon gemanipuleerd door iemand die daar werkt. Op lowlands vorg jaar bij Elbow kwam ook confetti uit het ‘niets’, gewoon een trucje van de showmakers.

  101. pb zegt :

    @Tom,

    Dat is wel een argument van veelal conservatieve Christenen, dat als het niet in de Bijbel staat, dat het niet mag. Ik zou het om willen draaien, als de Bijbel het niet verbied, is het toegestaan.

    Omdat de Bijbel niks over goudstof zegt, weten we er niks van. Dus is je laatste conclusie ook juist, het kan ook van satan zijn. Het is dus belangrijk om goede en duidelijke toetsingscriteria te hebben (of te ontwikkelen).

  102. Mustafa zegt :

    John, jij ongelovige met je verharde hart, daar was ik bij op Lowlands en ik heb die manifestatie met eigen ogen gezien. Ben nog langs Pipoos geweest om te laten testen of het echt confetti was — en dat was het! Je hebt vast nog nooit een wonder meegemaakt of je bent verhard na het meemaken ervan in een proces van groeiend ongeloof. Vecht je de goeie strijd, of laat je de vijand je aanleunen tussen je comfortabele spulletjes?

  103. aafke zegt :

    @GG wat mij betreft kan mijn e-mailadres naar Mike
    @Mike, ik heb de juwelier gebeld en die meldde mij dat hij door een simpel trucje onmiddellijk kan vaststellen of sprake is van goud.

    Voordat we dit avontuur in gaan wil ik wel een procedure met je afspreken, maar daar komen we nog op. Ik wil ook GG daar bij betrekken, zodat we aan het eind van de race kunnen melden dat er sprake is van een onomstotelijk resultaat.

  104. Mike zegt :

    @ aafke, leuk! Alleen omdat het heel klein is hoop ik dat ik het goed kan opsturen. Misschien op een plakbandstrip..

  105. Tom zegt :

    @pb

    Ik weet niet of ik mezelf als conservatief beschouw….

    Sommige zaken zijn gewoon lastig. God ziet altijd het hart van de mens aan, iets wat wij niet kunnen.
    Omdat we dat niet kunnen is het vaak moeilijk om te zeggen of iets goed of fout is, tenzij het als zodanig in de Bijbel staat.
    Ik geloof zeker wel dat God goudstof kan maken, maar waarom zegt Hij dat dan niet in Zijn Woord?
    Ik zou daarop zeggen: dan vond Hij het kennelijk niet belangrijk voor ons om te weten.

    Maar dat is mijn bescheiden mening hierover.

    Groet,
    Tom

  106. John zegt :

    @job 28:28.
    Ik ken het verhaal uit Exodus. Het punt blijft dat het volk Israël met die enorme hoeveelheden goud en zilver door de zee moesten vluchten en jarenlang door de woestijn hebben gezeuld. Gezien de beschrijvingen van de tabernakel zijn er enorme hoeveelheden goud en zilver nodig geweest, later worden er zelfs nog gouden schalen gemaakt voor een offer. Het is ondenkbaar dat zo weinig man zó veel goud bij zich hadden op hun vluchten en hun tochten door de woestijn.

    Waarschijnlijk zijn de getallen in de bijbel, 600.000 ‘man te voet’, dat wordt geïnterpreteerd als ‘mannen die de strijd aan kunnen gaan’, zwaar overdreven. In totaal zouden er volgens schattingen 2,5 miljoen mensen geweest moeten zijn die wegtrokken. Elias Auerbach zegt: “De Israelieten hadden niet uit Egypte hoeven emigreren als ze zo talrijk waren. Ze hadden het vrij eenvoudig kunnen veroveren en hun onderdrukkers kunnen onderwerpen.” Deze bijbelse volkstelling kan niet correct zijn als je deze afzet tegen de bevolkingscijfers die later in de bijbel te vinden zijn. Het zeer oude bijbelfragment ‘Het lied van Debora’, stelt het aantal wapendragende mannen op 40.000, ongeveer een eeuw na de exodus (Richteren 5:8). Volgens de berekeningen van Auerbach zouden er zelfs slechts 8000 à 9000 mensen bij de Exodus betrokken zijn.

    Met andere woorden: van die getallen klopt ook weinig.

    Bron: Elias Auerbach (1975). Moses. Detroit. Wayne State University Press
    Jonathan Kirsch (2002). Mozes. Haarlem. uitgeverij J.H. Gottmer.

  107. John zegt :

    @Mustafa.
    Ben je na Elbow ook blijven staan voor Sigur Rós? 😉
    Ik kon niet zien waar het confetti vandaan kwam, ik stond helemaal vooraan. Jij wel?

  108. snico zegt :

    @john
    het gaat nergens over natuurlijk maar ik probeer natuurlijk wel gelijk te krijgen 😉
    volgens mij staat er dat mozes het kalf vermaalde en het in de fik stak , vervolgens gooide hij het as in water ect.
    klinkt niet als iets van (edel)metaal maar als van hout (met dus een laagje goud)

    verders hadden onze vrienden al aardig wat ervaring met het maken van de tabernakel , ark etc , wat ook houten voorwerpen waren met bladgoud

  109. John zegt :

    @Snico.
    Dan heb jij zeker nog nooit goud gesmolten. Misschien moet je eens wat minder proberen je gelijk te halen en de bijbel lezen zoals het er staat.

  110. Jos Strengholt zegt :

    spotten jullie maar. Intussen zijn we met ons christendom wel mooi echt vooruit gegaan. De apostel Petrus moest nog erkennen: zilver en goud heb ik niet (Handelingen 4), maar we hebben mooi progressie geboekt. Onze ‘apostelen’ hebben lekker wel goud. Wat hebben we eigenlijk nog te zoeken bij die ouwelui in de bijbel. Wij hebben onze moderne apostelen die het beter weten en die ons meer te bieden hebben!

  111. Job 28:28 zegt :

    @ John

    Ik ken de theorie over die getallen, en dat is inderdaad best een aannemelijke theorie. Er zitten inderdaad een aantal haken en ogen aan het verhaal. Maar als ik dan vervolgens Exodus 1 lees, zie hieronder, zie ik niet helemaal in hoe de Egyptenaren (met wat we weten van hun dynastieën) erg bang zouden worden van 8.000 Israëlieten. Dus zo overduidelijk vind ik dat argument niet altijd.

    1 Dit zijn de namen van de zonen van Israël die samen met hem, Jakob, naar Egypte waren gekomen, ieder met zijn gezin: 2 Ruben, Simeon, Levi, Juda, 3 Issachar, Zebulon, Benjamin, 4 Dan, Naftali, Gad en Aser. 5 Jozef was al langer in Egypte. In totaal waren daar toen zeventig personen die rechtstreeks van Jakob afstamden. 6 Jozef en zijn broers en al hun generatiegenoten stierven, 7 maar hun nakomelingen kregen veel kinderen en zo breidden de Israëlieten zich steeds meer uit. Ze werden zo talrijk dat ze het hele land bevolkten.
    8 Er kwam in Egypte een nieuwe koning aan de macht, die Jozef niet gekend had. 9 Hij zei tegen zijn volk: ‘De Israëlieten zijn te sterk voor ons en te talrijk. 10 Laten we verstandig handelen en voorkomen dat dit volk nog groter wordt. Want stel dat er oorlog uitbreekt en zij zich aansluiten bij onze vijanden, de strijd tegen ons aanbinden en uit het land wegtrekken!’

  112. pb zegt :

    @Tom,

    De Bijbel spreekt wel over goud.

    Hag.2:6 Want dit zegt de HEER van de hemelse machten: Nog een korte tijd, een ogenblik slechts, en Ik zal de hemel en de aarde, de zee en het land doen beven. Alle volken breng Ik in beroering, hun schatten zullen Mij toevallen en Mijn huis zal Ik vullen met pracht en rijkdom, zegt de HEER van de hemelse machten. Het zilver is voor Mij en het goud is voor Mij, spreekt de HEER van de hemelse machten.

  113. pb zegt :

    @Jos,

    Dat heet nou vooruitgang!!! 2000 jaar beschaving heeft ons toch nog iets gebracht.

  114. John zegt :

    @Job 28:28.
    “Want stel dat er oorlog uitbreekt en zij zich aansluiten bij onze vijanden, de strijd tegen ons aanbinden en uit het land wegtrekken!”
    Inderdaad, dáár waren ze bang voor 😉

  115. Job 28:28 zegt :

    Beter lezen!

    Hij zei tegen zijn volk: ‘De Israëlieten zijn te sterk voor ons en te talrijk.

  116. Tom zegt :

    @pb

    Ja natuurlijk spreekt de Bijbel wel over goud en schatten, maar in dit gedeelte gaat het over iets heel anders, namelijk dat alles van God IS. En over HUN schatten die aan Hem zullen toevallen.
    Specifiek wordt er hier gedoeld op het huis van God, waarschijnlijk zal dit de tabernakel zijn?

    Wat ik bedoel is dat ik nergens lees dat God ons goudstof GEEFT (al dan niet vallend uit de lucht).
    Sterker nog, Jezus vertelt ons dat waar je schat is, je hart zal zijn.

    Groet,
    Tom

  117. cris zegt :

    Leuke theorie van Auerbach: De Israelieten hadden niet uit Egypte hoeven emigreren als ze zo talrijk waren. De beste man heeft makkelijk praten, hij loopt geen slavenarbeid in Egypte te doen.

    Zo kun je ook zeggen: in WOII hadden geen 6 miljoen joden hoeven omkomen. Ze hadden in opstand kunnen komen en hun onderdrukkers moeten onderwerpen. De geschiedenis leert echter dat het wel is gebeurd…

  118. snico zegt :

    @john
    rustig maar, ik had er nog wel een smiley bijgezet…
    maarre, wat is je punt met dat smelten?

  119. rob zegt :

    @John,
    ik heb er niet aan gedacht dat het in scene gezet zou kunnen zijn. Maar idd, technische middelen genoeg om wonderen te verrichten.

    @Erik Saltau,
    Mvd S heeft een ander evangelie. Dat is al genoeg om de bron v goudstof in twijfel te trekken.
    Het zal mij verder worst wezen, Al is de man morgen veranderd in een gouden mummie.
    Al spreekt hij 20 talen in tongen.
    Al verricht hij een wonder voor mijn neus.
    Het laat mij siberisch

  120. hendrik zegt :

    ik krijg elke dag wel een goudstaaf in mn bijbel

  121. rob zegt :

    echt?

  122. hen zegt :

    Deze occulte pratijken gebeuren door de god van deze eeuw de satan en zij willen ons wijs maken dat God zich bezig houdt met het vullen van de bijbel met goudstof en met de zakken vol edelstenen weer naar huis.
    Alles onder de noemer tekenen en wonderen terwijl God zich verborgen houdt triest triest triest triest.

    Senstatie zoekers parterders in de geest(met kleine letter) met zwaarden spelen,totale bedorven leiders ten tonele brengen die zogenaamd dronken zijn in de geest en denken woorden van wijsheid te brabbelen.

    Een blind en bedorven geslacht vleselijk zijt ge betoverd en met blindheid geslagen door de god van deze eeuw.

  123. rob zegt :

    @Hen, hupsakee, gooi het eruit, en je hebt helemaal gelijk 🙂

  124. Vinegar zegt :

    @Hen: Eeeeehmén!

  125. snico zegt :

    dat luchtte vast op?

  126. Johan zegt :

    @ Hendrik: stuur even een foto op naar GG. Kunnen we er allemaal van genieten.

  127. hendrik zegt :

    @johan,
    tja, elke keer als ik in rap tempo naar de juwelier sprint is die goudstaaf weer op mysterieuze wijze verdwenen.

    over al die ‘wonderen’ in de charismatische kringen ben ik zeer sceptisch, God is machtig genoeg om wat dan ook te doen, maar goudpoeder en sensatie zijn geheel anders dan de manier van werken waarmee God zich in de bijbel kenbaar maakt

  128. Job 28:28 zegt :

    @ Hendrik

    Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk, een vuurkolom, splijtende zee, tien plagen, bovennatuurlijk voedsel waren ook redelijk sensationeel, als je het zo wilt omschrijven.

    Voor het overige geef ik je gelijk, trouwens! Het is denk ik meer waar je op gericht bent, maar dat ben je ongetwijfeld met me eens…

  129. hen zegt :

    Jazeker lucht dat op of het helemaal christelijk verantwoordt is weet ik niet maar God vergeef me want deze Charimatische clown,s mogen wat mij betreft hun circus opzetten daar waar de zon niet schijnt.
    Ik denk dat een heleboel christenen niet weten waar ze zich mee inlaten en dat allemaal in de geest van tollerantie en ik voel ik voel wat jij niet voelt.

    Want de satan zal komen met bedriegelijke wonderen en tekenen je moet de geestelijke wappenrusting aan doen niet achterlijk met een zwaard in de lucht staan hakken,maar het Woord recht verdelen.

    nu ben ik klaar

    soldaat

  130. Roberto zegt :

    De geest van tolerantie! Hadden we die al gehad hier op GG?

    Persoonlijk voel ik me deze dagen sterk geleid door een geest van vakantie. En waag het eens me daar van te bevrijden! 😀

  131. Ruitje zegt :

    Waarom hoor je trouwens nooit verhalen over goudstof van christenen die vervolgd worden? In landen als China, Noord-Korea, sommige moslimlanden? Daar zouden ze er toch meer aan hebben ter bemoediging en misschien als extraatje in de armoede waarin ze daar leven?

  132. Job 28:28 zegt :

    @ Ruitje

    Als ik mij de uitspraken van ByHisSpirit herinner, leven die onder een ander soort goddelijk regime…

  133. Ruitje zegt :

    @Job, oh, heeft God dan allemaal verschillende regimes? Dus voor de rijke westerlingen strooit God met goud?

  134. hen zegt :

    @ Roberto

    heer laat roberto in de waan zijn geest van vakantie en vult u zijn zakken en portemonee met goudstof en edelstenen laten hem inparteren in u atmosferen.shakka boem shakkkakkakakakakakakakakaakakak boem boem bassie pretige vakantie roberto

  135. hen zegt :

    moet nog “van”
    tussen

  136. Job 28:28 zegt :

    @ Ruitje

    Ik had toch de indruk dat ik iets met die strekking had gelezen. Als je namelijk meent dat God iedereen wil genezen, en er vervolgens christenen in een ander deel van de wereld een kopje kleiner worden gemaakt, moet dat toch wel de conclusie zijn…

  137. Wijnand zegt :

    @Ruitje, er wordt toch gezegt: “degene die heeft zal meer ontvangen, degene die weinig heeft, hem zal nog meer ontnomen worden.”?

  138. asjemenou zegt :

    @ ruitje
    Dat het alleen in het rijke westen komt dat vooral niet omdat we hier zo graag de god mammon aanbidden.
    Meer, meer en nog meer.

  139. asjemenou zegt :

    soory, moet staan voorkomt, komt dat

  140. Ruitje zegt :

    @asjemenou, inderdaad: we zijn hier niet tevreden met wat we hebben.

    Weet je dat dat nou ook de tactiek van de ‘slang’ is? In de hofd van Eden had Eva alles, het was goed, perfect. Maar de slang wist haar aan te praten dat er meer was…

    Zijn tactieken zijn niks veranderd, alleen het jasje. Deze keer geen ‘appel’, maar goud stof en bovennatuurlijke (supernatural) ervaringen.

  141. Ruitje zegt :

    @Wijnand, dat staat in het verhaal van de talenten, maar heeft niks met deze onzin te maken. Of het moet weer door Patricia King en co uit de context worden gehaald…

  142. John zegt :

    @Cris.
    kom op cris, wel logische verbanden blijven leggen. Die 6 miljoen joden die je er smakeloos bijhaalt waren niet gegroepeerd op één plek, maar verspreid over heel Europa. Daar kun je moeilijk één leger van maken. De 2 1/2 miljoen joden in Egypte zaten allemaal op één plek, kortom: als ze hadden gewild hadden ze de Egyptenaren onder de voet kunnen lopen.

  143. John zegt :

    @Job 28:28.
    Die 2 teksten horen mijns inziens nog steeds bij elkaar, dus ik zie er geen heil in ze van elkaar los te koppelen. Het klinkt strategisch: de Israelieten waren met zo veel mensen, dat wanneer ze zich zouden aansluiten bij een andere groep, ze de egyptenaren zouden kunnen aanvallen. Ze hadden het dus niet alleen kunnen doen, slechts met behulp van een andee grep. En vanwege dát dreigende gevaar besloten de Egyptenaren ze te onderdrukken. Hetgeen dus in tegenspraak is met de berekening van Auerbach.

  144. Job 28:28 zegt :

    @ John

    Blijft een beetje een kwestie van interpretatie ben ik bang… Ik blijf bij mijn idee dat als het echt om een handjevol ging, dit stuk niet echt het vermelden waard was. Ik vraag me trouwens af of je er geen rekensommetje op los kunt laten. Jozef en zijn familie bestond volgens Exodus 1 uit 70 mensen. Jozef werd zelf 110 jaar oud volgens Genesis 50

    22 Jozef bleef in Egypte wonen, met zijn hele familie. Hij werd honderdtien jaar. 23 Hij zag Efraïms kleinkinderen nog, en ook de geboorte van de kinderen van Machir, de zoon van Manasse, maakte hij nog mee.

    Dan krijg je dat eerdere stuk in Exodus waar geen tijdspad wordt genoemd. Er werd wel vermeld dat ze zeer talrijk werden, dus die zullen ook niet van de één op andere dag uit de grond zijn gesprongen. Dan nog weer later wordt Mozes geboren, die ook pas nadat er vele jaren voorbij gingen, terugkwam om Israël daar weg te halen. De gemiddelde huwelijksleeftijd in die tijd in acht genomen en het gebrek aan voorbehoedsmiddelen zou tot een leuke rekensom kunnen leiden…

  145. Job 28:28 zegt :

    Ook nog even leuk te vermelden uit Exodus 1:

    6 Jozef en zijn broers en al hun generatiegenoten stierven, 7 maar hun nakomelingen kregen veel kinderen en zo breidden de Israëlieten zich steeds meer uit. Ze werden zo talrijk dat ze het hele land bevolkten.

  146. pb zegt :

    @John en Job,

    Ik heb er ook eens een evangelisch handboek op nageslagen (New Bible Dictionary, IVP 1988) en die komt tot een berekende populatie van Israel ten tijde van de uittocht op 72.000 mensen. Dit zou dan overeenkomen met de 22.273 mannelijke eerstgeborenen die in Num. 3:43 worden genoemd.

    Verdere details op aanvraag.

  147. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    Bedankt! Dat is nuttige informatie. In dat geval kunnen we vaststellen dat 72.000 mensen best een hoop goud de woestijn kunnen hebben ingesleept. Hoe kwamen we eigenlijk van goudstof op dit zijspoor?

  148. aafke zegt :

    @ Leon
    Een paar jaar geleden liep ik jankend door een vluchtelingenkamp ergens in Centraal Afrika mezelf afvragend hoe het in de wereld toch zo slecht verdeeld kon zijn.

    Teruggekeerd in ons rijke landje kwam ik in gesprek met mijn zoon.
    Hij was naar een jeugdweekend geweest waar een enthousiaste jonge prediker trots vertelde dat God hem goudstof had gegeven; hij toonde de goudstof in een medaillon.

    Mijn zoon vroeg me wat ik daar van vond en ik vertelde hem niet te twijfelen aan wat God in zijn almacht kan doen.
    Ik hield hem voor dat God ook een heel logische God is.
    Een God van structuur, van evenwicht, van duidelijkheid ook: zo van
    Wie de Zoon heeft heeft het leven en wie de Zoon niet heeft heeft het leven niet…!

    Ik vroeg mijn zoon of het niet veel logischer zou zijn als God in dat vluchtelingenkamp een dergelijk bemoedigend wonder zou doen in plaats van in het medaillonnetje van de jeugdige prediker.

    Soms hoor ik van wonderen die God doet in een mensenleven, als net op tijd een envelop met 100 euro in de brievenbus van een probleemgeval binnenvalt. Dan denk ik God wat bent u machtig.

    Maar goudstof, wijnriekende zalfolie, engelenveertjes, een kusje van Petrus op je rechteroor; neen ik heb er niets mee.

    Ik ben God dankbaar dat ik mijn vertrouwen op hem mag stellen zonder al dat gedoe.

  149. pb zegt :

    Als er meer mensen rondliepen, hadden ze ook meer goud mee kunnen nemen. Misschien hadden ze ook pakezels om al die goudvoorraden mee te zeulen.

  150. aafke zegt :

    GG sorry moest op artikel over Pat King en de grote olievervuiling
    Excuus ook aan de andere deelnemers op bovenstaand artikel

  151. Ruitje zegt :

    Hij was naar een jeugdweekend geweest waar een enthousiaste jonge prediker trots vertelde dat God hem goudstof had gegeven; hij toonde de goudstof in een medaillon.

    Het wordt bijna een afgod, dat goudstof…

  152. Ruitje zegt :

    Als ze al dat goudstof gaan bewaren gaan ze er misschien nog wel een gouden kalf van maken… You never know.

  153. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    Ze voerden enorme kudden schapen, geiten en runderen mee.

    Dus dat zou wel kunnen kloppen…

  154. pb zegt :

    @En hun tenten en zo. Ik weet niet waar ze al dat goud lieten. Misschien dat goudstof minder weegt dan goudstaven…

  155. pb zegt :

    Nog een citaatje:

    “De grote aantallen van de Exodus

    Een probleem is de omvang van het volk gedurende de omzwervingen in de woestijn. De volkstellingen komen op ruim 600.000 strijdbare mannen (Ex 12:37); de totale bevolking zou dan neerkomen op ca. 2.500.000. Het overleven van zoveel mensen in de woestijn zou ook onder goddelijke voorzienigheid een buitengewoon feit zijn. Het staat ook op gespannen voet met de uitspraak in Deut 7:7 dat Israël “het kleinste van alle volken” is, of de aankondiging in Ex 23:30 dat Israël het land geleidelijk in bezit zal nemen “totdat u voldoende toegenomen bent om het land in bezit te nemen.” En dan zijn er nog de logistieke problemen: Hoe doorkruis je met zoveel mensen en vee in één nacht de Rode Zee?

    De oplossing lijkt te zijn dat het Hebreeuwse ‘eleph niet alleen ‘duizend’ betekent, maar ook ‘clan, stamgroep, troep weerbare mannen’. C.J. Humphreys betoogt dat oorspronkelijk de tellingen werden gegeven in ‘troepen’ (ook elders gebruikte men eenheden van 10, 50 en 100 man). [1] Latere schrijvers begrepen deze ‘troepen’ ten onrechte als duizendtallen. Het werkelijke aantal weerbare mannen zou dan gelegen hebben rond de 5500 en het hele volk rond de 20-25.000. ”

    bron: http://www.st-impact.nl/Bijbelwereld/uittocht%20&%20intocht.htm#grote aantallen (midden ergens)

  156. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    Ik heb dit artikel inderdaad al eens eerder gelezen en de theorie is wel aannemelijk. Het probleem is dat je inderdaad niet helemaal weet hoe groot die eenheden waren. Dat een leger van 600.000 voor die tijd te veel moet zijn, is denk ik wel duidelijk. In de slag bij Gaugamela tussen Alexander de Grote en de Perzen, bestonden beide legers uit maximaal zo’n 300.000 man. Maar die aantallen van slechts 5.500 lijken mij gewoon simpelweg te weinig. De egyptenaren zouden in die tijd toch over een leger moeten beschikken dat niet in de stress schoot over 5.500 man…

  157. Job 28:28 zegt :

    Dat was trouwens veel later in 33o v Chr.

  158. John zegt :

    @pb.
    Dat getal komt mij betrouwbaar over, en lijkt me in overeenstemming met de door mij aangehaalde tekst uit Richteren, waarin een eeuw later over 40.000 strijdbare mannen gesproken wordt. Het probleem van 2,5 miljoen mensen is dat het een rij mensen van 230 km zou betekenen (Auerbach) die er 8 dagen over zouden doen om allemaal langs 1 punt te komen (zoals de Rode Zee).

    Veel mensen hebben zich al afgevraagd hoe zo weinig mensen met zulke enorme hoeveelheden goud, zilver en hout door de woestijn liepen te leuren die ze nodig hadden voor de bouw van de tabernakel. Ze zijn hiermee gevlucht, door de rode zee getrokken en jaren door de woestijn getrokken (ironisch ook, met zulke hoeveelheden kostbaarheden maar geen eten en drinken hebben). Het moge worden vastgesteld dat veel van dit soort beschrijvingen in de bijbel gewoonweg niet kloppen. Ook is het duidelijk dat dit gedeelte van de bijbel door de zogenaamde Priesterschrijvers zijn opgetekend toen ze in ballingschap in Babylon zaten. Dat plaats het verhaal van de uittocht uit Egypte en Gods wonderbaarlijke hand hierin, ook in een ander perspectief.

  159. inspirator zegt :

    allen
    wat mij bezig houd al een hele tijd is dit goudstof en al die andere rariteiten al of niet bijbels onderbouwd
    wat is de vrucht van deze dingen wat schieten we er mee op behalve discussie in het algemeen doorgaans alleen scheidingen in gemeentes gezinnen zoals vallen in de geest. enz enz
    is je leven er zo vreselijk door veranderd
    wie en of wat loop je achterna,…….

  160. Job 28:28 zegt :

    @ inspirator

    Zoals je kunt lezen zijn, vinden een aantal mensen dat dit soort wonderen kan bijdragen aan het meer onder de aandacht brengen van het evangelie. Waarbij je dan inmiddels wel zou verwachten dat heel Amerika onderhand bekeerd zou moeten zijn met al dat goud en die edelstenen…

  161. Job 28:28 zegt :

    @ John

    Hetgeen jij ‘vaststelt’ heeft gemiddeld genomen net zoveel waarde als hetgeen in vaststel, namelijk dat het een beetje subjectief is… Het blijft toch een beetje hangen in wat wel of niet ‘waarschijnlijk’ wordt geacht. Ik zou het trouwens wel een boeiende exercitie vinden als jij je energie als vorm van test eens zou steken in een poging bewijslast te verzamelen als ondersteuning voor een verhaal. Dat zou best wat moois kunnen opleveren…

  162. pb zegt :

    @Job,

    Het probleem is dat de Hebreeuwse taal geen getallen kent, maar in woorden werden geschreven. Mogelijk heeft het vertaalfouten te maken of kopieerfouten. Ik deel niet de conclusie van John dat de Bijbel vol zit met onbetrouwbaarheden, maar er zijn wel een aantal van dit soort kleine dingen ,waar een goede verklaring voor moet worden gezocht.

    Maar duidelijk is wel dat een groep van 70 mensen niet tot een miljoen kan uitgroeien in 400 jaar tijd.

    Enige tienduizenden lijkt me wel haalbaar.

  163. WatEenZooitje zegt :

    Weet je wat ik soms een beetje raar vind? In al die jaren heb je soms van die golven. Je had Toronto, Brownsville, Lakeland. En je had ook van bepaalde kenmerken die zich rond deze zaken manifesteerden. Dus goudstof, diamanten, engelen portals, shaken etc. etc. Wat mij wel opviel is dat veel charismatische christenen hiermee wegliepen, inclusief ik. Je wordt bijna automatisch opgejut om ook zo’n speciale iets over je leven te krijgen. Maar….als je het niet kreeg of er niks gebeurde, dan voelde je een niksnut omdat die ander WEL en jij NIKS kreeg. Was het dan een tekort aan geloof, was God dan onderscheid aan het maken. Het leidde bij mij tot frustraties en teleurstelling, juist omdat God bij die ander wel, en publique, profeteerde en mooie woorden sprak, bij die ander wel dromen gaf, aan die ander wel goudstof en andere zaken gaf, maar aan mij niks of slechts in heel kleine mate. Ik voelde me een loser t.o.v. die andere, more anointed or prefered, christenen. Totdat God mij liet zien dat Hij een God van Genade was en dat was genoeg. Zijn Woord dat is genoeg. En als ik meer van Gods Aanwezigheid wil zien, dan moet ik in het Woord lezen en dat gaan toepassen. De vruchten van de Geest zijn niet zo maar zaken wat je, als een appel kunt plukken. Het moet groeien en het gaat groeien als je daar voor kiest. Maar als je daarvoor kiest dan ga je sterven aan jezelf omdat je zondige ik dat gewoonweg niet wil. Maar als je doorzet, dan zal de Heilige Geest je daarbij helpen. Dus, wat heb ik er nou aan als ik door God met al die presentjes wordt verwend en ik verander gewoonweg niet. Mijn omgeving kan geen structurele verandering zien, dus geen vruchten van de Geest maar juist vruchten van het vlees, misschien zelfs bedekt met een christelijk sausje. Dan heb ik liever dat de Heilige Geest aan mij blijft werken door Gods Woord te benadrukken in mijn leven. En wat dat betreft heeft de Heilige Geest nog een lange tijd met mij nodig. Maar gelukkig is God de Vader geduldig en genadig….

  164. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    Eens, dat zal het logischerwijs wel zo’n beetje moeten zijn. Maar jouw insteek om ergens een goede verklaring voor te vinden, is een andere insteek dan die van John. Die benaderd alles van te voren al als onwaarschijnlijk.

  165. Harnoldus zegt :

    Mooie tekst WateenZooitje
    ik ga slapen, ik ben moe…

  166. Job 28:28 zegt :

    @ Wateenzooitje

    Inderdaad, de meeste mensen willen inderdaad direct de vruchten plukken zonder eerst te willen groeien. Past uitstekend in deze consumptiemaatschappij. Vandaar ook waarschijnlijk al dat onvolwassen gedrag rond dit soort uitingen.

    Ik heb zelf ook de Toronto-blessing meegemaakt, heb nog steeds de indruk dat God mij daar bijzonder heeft aangeraakt, maar het blijven momenten. En zo onderhand zie je dat bepaalde charismatische excessen alleen maar groter worden. Als dat dus de vrucht is, moet er toch iets mis hebben gezeten.

    Je zult toch, zoals je zegt, je leven aan God moeten overgeven en dan komen de vrucht en de aanwezigheid van de Heilige Geest vanzelf wel. In dat verband vind ik de volgende tekst erg mooi:

    ‘Des heren vertrouwelijke omgang is met wie Hem vrezen’

    Staat ergens in de psalmen. Is een beetje een ander uitgangspunt dat achter de tekenen aanjagen.

  167. pb zegt :

    @Job,

    Het geloof van John is wat flexibeler en minder fundamentalistisch dan ik.

    Ik geloof (wel) in de inspiratie en betrouwbaarheid van de Bijbel en zie de moeilijke zaken als een uitdaging om een goede verklaring te vinden.

    Je moet niet vergeten dat de Bijbel lang geleden geschreven is in andere landen met een andere cultuur, dus niet alles is meteen even duidelijk. Je raakt ook nooit uitgestudeerd. Ik zou willen zeggen: lang leve de theologie!!

  168. inspirator zegt :

    heb eens de volgende ellendige ervaring gehad kreeg van een nep apostel misleider dus ..een gouden ring moest in een samenkomst dus naar voren komen en aannemen omdat ik niet het juiste antwoord gaf en vallen in de geest niet werkte werd ik geslagen [dat was daar normaalbij aega]
    en eenmaal thuis van de schrik bekomen naar de juwelier en bleek dat het een kermisding was
    schandalig

  169. Marie zegt :

    @ WateenZootje en Job28:28: Mooi, wat jullie schrijven. Doet me denken aan een blogpost van Jan den Ouden van vorige week: http://jandereiziger.blogspot.com/2009/07/leven-vanuit-gebrokenheid.html

    Het triomfalistische, het ‘come and get some’, het staat me zo tegen…

  170. nobody zegt :

    @Marie: eens, en goede post waarna je verwijst. Precies daarover heb ik kort geleden nog gediscusseerd met iemand:
    Waar is binnen deze beweging(en) en tijdens de happenings plek voor de stillen onder ons, de gebrokenen, de mensen die serieus lijden en die NIET aangeraakt worden…?!

    Hier nóg een verwijzing in die richting, waar ik persoonlijk veel aan gehad heb:
    http://www.nd.nl/artikelen/2009/mei/30/op-pinksteren-kan-extase-niet-zonder-reflectie

  171. trialk zegt :

    Blinkt het goud? of heb ik daar ook al overheen gelezen,? zilver vind ik moier of witgoud

  172. CC zegt :

    @ WateenZootje – geniale post. Je schrijft eigenlijk alles wat ik ook had willen schrijven.

    Ik vind het bijna eng hoe mensen zich laten meeslepen door wat glittertjes en steentjes… Zegt Jezus niet heel duidelijk dat je schatten in de hemel moet verzamelen? Zou wat bijzonder zijn als hij dan vervolgens zelf met schatten van ‘de wereld’ zou strooien…
    Natuurlijk – God voorziet, en ik heb meer dan genoeg verhalen gehoord van mensen waarbij God opeens zorgde voor een financiële zegen – maar dat waren doorgaans zendelingen… Die werden er in elk geval niet rijk van, maar het was wel genoeg.

  173. lik-me-visje zegt :

    Waarschijnlijk is het gewoon zaagsel. Zaagsel uit zijn hoofd. iK dnek dat deze man nog te dom is om zaagsel van gouden kerstglitters te onderscheiden.

  174. Job 28:28 zegt :

    @ inspirator

    Ik heb wel veel meegemaakt, maar wat jij beschrijft gaat werkelijk je verstand te boven… Dat is niet meer doorgeschoten, dat is ronduit sektarische gekte!

  175. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    Mooi uitgangspunt, sluit ik me bij aan!

  176. John zegt :

    @job 28:28.
    Wat bedoel je precies met ‘bewijslast verzamelen ter ondersteuning van een verhaal’?
    Het is overigens niet zo dat ik alles bij voorbaat al als onwaarschijnlijk benader, maar het moge duidelijk zijn dat ik de opvatting niet deel dat de bijbel 100% Gods betrouwbare woord is. In de discussie rond de opstanding van de dood begon mijn gesprek met BHS met mijn stelling dat Jezus’ opstanding nooit ‘historisch te bewijzen valt’. Als het waar is dat Jezus ten hemel is gevaren, zal nooit het lichaam van Jezus gevonden kunnen worden, dus komt het logischerwijs aan op het ‘geloven’ dat het verhaal waar is. Met die insteek kan ik niet zoveel (meer).

    Ik heb ook genoeg archeologische boeken gelezen om te weten dat bepaalde oorlogen die in het OT vermeld staan, wel bewezen zijn, en andere oorlogen niet. Het bestaan van Sodom en Gomorra is bijvoorbeeld ook nooit bewezen, terwijl er veel onderzoek naar gedaan is. Ik heb er geen moeite mee dat dan aan te nemen. Blijft voor mij het verhaal en zijn betekenis over, en die blijft voor mij hetzelfde, of het nou wel of niet echt gebeurd is.

    PB geeft zelf aan dat hij in de bijbel en zijn gezag gelooft, en ik heb de indruk dat hij zich er van bewust is dat dit hem enigzins buiten het wetenschappelijke kader plaatst, en dat hij daar vrede mee heeft. Dat vind ik een prima uitgangspunt, maar het is niet het mijne. Ik denk dat de schrijvers van de bijbel zich net zo goed ‘schuldig’ hebben gemaakt aan propaganda als de geschriften van andere volken. Sommige verhalen zijn aangedikt, sommige verhalen zijn mijns inziens geschreven vanwege hun boodschap, niet vanwege hun historische betrouwbaarheid. Als sommige verhalen pas honderden jaren zijn geschreven nadat de gebeurtenis heeft plaatsgevonden, heb ik er geen moeite mee om aan te nemen dat de feiten verdraaid of uitvergroot zijn, omdat je daar simpelweg als mens zijnde niet aan ontkomt. Dat het geloof daar de oplossing voor heeft bedacht dat alles dan rechtstreeks door God geïnspireerd zou zijn, en daarmee ‘waarheid’, daar heb ik een broertje dood aan. Ik plaats mezelf in een kwetsbare positie door me niet te beroepen op een vorm van gezag (hooguit af en toe een verwijzing naar een boek), dat maakt de discussie naar mijn idee nogal eens ongelijkwaardig, omdat ik soms de indruk krijg dat ik het ‘tegen God zelf op moet nemen’ als ik een gesprek met gelovigen heb. Dat ‘gevecht’ verlies ik dan uiteraard bij voorbaat al.

  177. Fordo zegt :

    ik denk niet dat God zinloze wonderen doet, en dit is een prachtvoorbeeld

  178. rob zegt :

    @John,
    Zou een heel eind met je betoog mee kunnen gaan, maar je laat God uit je verhaal.
    Als het om God gaat, is het tricky om verhalen aan te dikken.
    Want dan begeef je je in de leugen.
    Liegen over Gods wandel met jou is tricky.
    Gods volk was regelmatig ongehoorzaam, maar ik neem aan dat ze niet zover gaan om verhalen over gebeurtenissen met God aan te dikken of af te zwakken.
    Naar mijn mening is de mens v nu daar veel beter toe in staat, omdat we veel minder ontzag voor een God hebben.

    Zou Jezus refereren aan geschriften die onwaar zijn?
    Als er gelogen zou worden in de bijbel, dan is dat wel heel slim gedaan.

    Bovendien zijn de verhalen weinig verhullend en niet bepaald vleiend voor het joodse volk, die toch zo trouw is geweest die verhalen over te leveren.

    Zomaar een verhaal verzinnen of aandikken, mooier maken, in gewone sfeer, ok. Maar als die verhalen ook over God gaan, wordt dit natuurlijk trickjy, want je liegt over God. Dan moet je gevoelsmatig een extra drempel over, lijkt mij.

  179. Job 28:28 zegt :

    @ John

    Was niet vervelend bedoeld of zo, meer een kwinkslag. Ik heb alleen niet de gave van smileys. Ik ben het met je eens dat dergelijke discussies een beetje ongelijkwaardig zijn. Maar discussies waarbij je niet vanuit dezelfde basis redeneert zijn dat altijd, de politiek is daar een goed voorbeeld van.

    Verder lijkt mij dat als er voor bepaalde feiten geen bewijs is, niet direct een reden is om aan te nemen dat iets niet is gebeurd. Je weet zelf ook wel dat er toch nog met enige regelmaat van alles onder het woestijnzand vandaan komt. Vrij recent denkt men zelfs het graf van Cleopatra nog te hebben gevonden, meen ik. Dus wat niet is, kan nog komen.

    Verder heb ik onlangs een een interessante documentaire gezien over het doorgeven van bepaalde heilige teksten, maar dan in het Hinduïsme. Dat ging om die bekende sage, ben de naam even kwijt. Daar werd een methode uit de doeken gedaan waarbij mensen grote delen tekst uit hun hoofd konden leren, waardoor de oorspronkelijke tekst goed bewaard zou zijn gebleven. Dus ik moet je nageven dat overdrijving inderdaad een mogelijkheid is, maar dat weten we simpelweg niet. Dat je daar moeite mee hebt, tja, betekent niet dat het dan ook niet waar is. Er staan ook in de bijbel aanwijzingen dat verhalen van vader op zoon werden doorgegeven.

  180. John zegt :

    Om even de lijn door te trekken naar het topic: ik heb altijd de indruk bij dit soort charismatische types als Zijlstra en Van der Steen, dat ze hun gebrek aan kennis van de bijbel, de context daarvan, en elke wetenschappelijke relevantie missen (waar je óók je gezag vandaan kunt halen) dus die zich niet kunnen beroepen op gezag, proberen te compenseren met het gezag dat ze denken te halen uit de wonderen die ze meemaken.

  181. John zegt :

    @job 28:28.
    Ik snap wat je bedoelt, ik heb die documentaire ook gezien. In je tekst te lezen proef ik nog steeds de onderliggende gedachte dat je er van uitgaat dat de bijbel voor 100% waar is, en dat de wetenschap daar vanzelf nog wel een keer achterkomt (even gechargeerd geparafraseerd). Het klopt dat de wetenschap zich blijft ontwikkelen en het mogelijk is dat bepaalde zaken alsnog aan het licht komt. Neemt niet weg dat er op sommige plekken al dusdanig veel archeologisch onderzoek is geweest, dat ze kunnen vaststellen dat die bepaalde oorlog niet heeft plaatsgevonden. Misschien wel ergens anders, maar dan klopte de plaatsbepaling van de bijbel niet.

    Je ‘beschuldigd’ (ook gechargeerd 😉 ) mij ervan dat ik bij voorbaat de bijbel al als onwaarschijnlijk beschouw. Je kunt er ook voor kiezen jezelf te ‘beschuldigen’ dat je bij voorbaat de bijbel al als waar aanneemt (aangezien ik dat een enorm flauw argument vind, gebruik ik hem zelf niet 😉 )

    Maar ik denk dat we elkaar voor het grootste gedeelte wel snappen.

  182. Job 28:28 zegt :

    @ John

    Dat is inderdaad mijn onderliggende gedachte en inderdaad een tikkeltje gechargeerd, maar inderdaad we snappen elkaar wel.

    Ben trouwens onder de indruk dat jij wel de gave van smileys hebt…

  183. John zegt :

    @Job 28:28

    Ik hoor vaker dat die smileys aan iemands computer ligt, maar naar mijn weten doet internet dat automatisch.

    ; + ) = 😉
    : + ) = 🙂

    Dus zonder die plusjes en die twee tekens aan elkaar geschreven, probeer het eens? 😉

  184. Job 28:28 zegt :

    🙂

  185. Job 28:28 zegt :

    Waarempel, je hebt de gave overgedragen en dat zonder handoplegging, bedankt!

  186. Tom zegt :

    @wateenzooitje

    Een hele grote AMEN op jouw verhaal.

    Wat mij de laatste tijd bezighoud is gedachten over mijn eerste liefde voor God. Ik ga om die reden ook twee boeken lezen in onze vakantie de komende 2 weken. De ironie wil dat dit 2 boeken van Ouweneel zijn: Discipelschap en Geestelijke Groei. In mijn bekeringstijd heb ik hele goede herinneringen overgehouden aan deze boeken. Ik ben heel benieuwd of dit nu nog steeds zo is, wat is mijn kijk op God NU.

    Ik denk dat als je geestelijk leven constant in beweging cq. veranderlijk is, dit ook je Godsbeeld bepaald. Als het goed is, groei je meer naar Zijn beeld toe.

    Groet,
    Tom

  187. John zegt :

    @pb.
    Je doet alles goed, maar dat plusje moet weg 😉
    Dus ; en ) aan elkaar geschreven, it’s that simple.

    Verder heb je nog
    : + D = 😀
    = + ) = =)
    : + p = :p

  188. John zegt :

    Oh, die tweede doet het dus niet, en de laatste moet dan zijn:
    : + P = 😛 (hoofdletter p dus)

  189. pb zegt :

    +O:-)

  190. John zegt :

    @Job 28:28.
    Waarmee maar weer wetenschappelijk is aangetoond dat handoplegging niet nodig is om te imparteren 😉

    @pb.
    Bijna die laatste 😉 ik ken hem niet in ieder geval 😛

  191. pb zegt :

    Dit is mijn bron, maar het lijkt niet allemaal te werken:

    http://members.quicknet.nl/sdebest/IE4/Smiley1.html

  192. Vinegar zegt :

    Ik ben een boek aan het leven van John MacArthur: ‘De charismatische verwarring’ (‘Charismatic chaos’)
    (Eindelijk) Een goed gefundeerd boek over alle rariteiten in de charismatische wereld, met veel bijbelverwijzingen en voorbeelden. Echt super!

  193. erik salteau zegt :

    @wateenzooitje,
    jammer dat je door enige frustratie heen moest om te leren dat God geen onderscheid maakt, maar mensen geeft wat ze nodig hebben.
    Zodra ik eens in een ‘gezalfde’ samenkomst waar de deuren gewoon dicht waren met een vriend was die opeens een koele wind ervoer, besefte ik dat hij dat nodig had.
    Ik kende zijn geloofsleven en hij had gewoon meer moeites waarvan ik merkte dat God ze met dergelijke ervaringen weg wilde nemen.
    We hebben een geweldige God die ons allemaal zo goed kent!
    Laten we hen bij wie God (geen) wonderen doet dus niet benijden of verachten, maar samen beseffen dat Hij goed is en wonderlijk in ons midden werkt!
    (Zoals Bono gisteren Desmond Tutu Amsterdam liet toespreken dat “God ons de wind in de rug zal geven als wij samenwerken in eenheid.”)

  194. Vinegar zegt :

    aan het lezen, bedoel ik natuurlijk

  195. John zegt :

    @pb.
    Ik geloof dat site ze ook moet ondersteunen, en GG heeft een beperkt aantal emoticons tot hun beschikking :O

  196. John zegt :

    @Vinegar.
    Een boek aan het leven vind ik anders ook wel een mooie metafoor 😉

  197. Mustafa zegt :

    Het regende smilies.

  198. Vinegar zegt :

    @John, ja, dat besefte ik me ook 😉

  199. pb zegt :

    @Vinegar,

    Ik heb (thuis) een kritische recensie van dat boek. Voor de balans zou je dat eigenlijk ook moeten lezen.

  200. inspirator zegt :

    @job
    helemaal gelijk job het was een sektarische gekte
    nog 10 x erger dan de bereatijd
    maar wat een frustatie dat die misleiders [van aega.europe ] maar gewoon doorgaan en nog meer slachtoffers maken
    denk dat een chr. smaak politie hard nodig is
    er zijn er vast onder ons die zullen solliciteren

  201. goedgelovig zegt :

    De meeste smileys zijn door onze moderator verwijderd, want off-topic. Maar we hebben net een servicebericht geplaatst met het volledige assortiment aan emoticons.

    Het gebruik van emoticons

  202. Paulus zegt :

    Mattheus 24:24
    “Want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan en zij zullen *grote tekenen en wonderen* doen, zodat zij, ware het mogelijk, ook de uitverkorenen zouden verleiden.”

    Goudstof in de bijbel:

    Exodus 32:20 “Daarop nam hij het [gouden] kalf dat zij gemaakt hadden, verbrandde het met vuur en vermaalde het, totdat het fijn gestoten was, vervolgens strooide hij het op het water en gaf dit aan de Israëlieten te drinken.”

  203. Tom zegt :

    @Paulus,

    hij gaf hun de goudstof te drinken.
    Oh jee…..straks gaan de extreem charismatischen de goudstof nog verwerken in de avondmaalswijn 🙂

  204. WatEenZooitje zegt :

    @ Erik

    Ja, het was en is nog steeds soms een harde leerschool, maar God houdt gewoon onvoorwaardelijk van mij. Maar wat mij tegenstaat is dat in bepaalde charismatische kringen dit niet duidelijk wordt aangegeven. Het nuchtere en down-to-earth boodschap van Jezus Christus wordt gewoon genegeerd omdat dat als ‘theologisch’ wordt beschouwd of slappehap christendom. Het gaat er dan in die kringen om, om zo snel mogelijk een topbediening te krijgen. Het gaat om succes, rijkdom, macht krijgen en uitoefenen voor het evangelie, vele wonderen en tekenen doen, vette genezingsdiensten etc. Maar juist het eenvoudige om
    je naaste te helpen, God te dienen in je eigen familie en vriendenkring, Jezus te vertegenwoordigen op de plaatsen (werk, hobbyclub, sportclub etc.) waar je gesteld bent, dat wordt wel genoemd, maar niet benadrukt van hoe je daar Jezus kan laten zien. Ik ben zelf ook met de Big Ministry optocht meegelopen. Dus IK zou z.s.m. de nieuwe Benny Hinn moeten worden. Zijn bediening was als het ware een maatstaf voor een succesvolle christelijke bediening. Maar die bediening wordt ook gekenmerkt door een elitairisme en popstargehalte wat zich makkelijk zou kunnen meten met de Michael Jackson idolatry. Het zeer toegankelijk kunnen zijn als Jezus Christus is in deze kringen zelden te zien. Ik heb altijd gedacht dat die klasse van topchristenen zich heel erg veel bezig zou houden met bidden en vasten. En dat bidden en vasten bezorgt je dan een bepaald geestelijk niveau waardoor mensen wel automatisch naar je zouden moeten opkijken. Ik heb het echt oprecht geprobeerd maar helaas helaas, ik kan het gewoon niet. En het is goed dat God mij niet heeft afgeschreven maar ik heb het wel heel vaak gedacht. Zeker als de mensen, waarmee ik toen omging, mij met verwijtende blikken aankeken wanneer ik bv. mij niet meldde voor straatevangelisatiewerk. (Als opmaat voor de latere Big Ministry.) Ik was in hun ogen niet vurig genoeg, terwijl ik op dat moment gewoon niet in staat was om Jezus, op straat, eerlijk en oprecht te vertegenwoordigen. En zulke dingen dienen in de charismatische wereld echt gekanaliseerd te worden. Het getal van ontgoochelden die komen uit de charismatische wereld kan vrij hoog zijn. De ultra’s denken helaas dat je God’s Favour kunt verdienen terwijl de Bijbel ons het tegendeel bewijst. Ik geloof dat God wonderen en tekenen doet. Maar als God mij juist geen wonderen en tekenen laat doen, maar mij wijst op de importantie van Zijn Woord dan vind ik dat meer belangrijk. Zeker als blijkt dat, wanneer ik de principes van Zijn Woord toepas op mijn leven, mensen tot bekering zie komen omdat zij Jezus door mijn levenshouding zien, terwijl er geen wonder en teken of discussie-evangelie aan te pas is gekomen.

  205. Job 28:28 zegt :

    @Wateenzooitje

    Je zou je eigen column moeten beginnen, jij zegt in drie regels meer zinnige dingen dan anderen in 140 reacties!

  206. WatEenZooitje zegt :

    @ Job,

    Die zinnige dingen zijn zaken die ik door schade en schande heb moeten leren toen ik als groentje in de charismatische wereld bewoog. Ondanks dat ik er nu nog in beweeg, kijk ik er nuchter tegen aan. Ik stel mijzelf en God ook vragen en ga niet alles gelijk meer geloven en mijzelf laten gezeggen zoals ik dat ooit wel heb gedaan. En juist door dat (zelf) onderzoeken heb ik God van een andere kant leren kennen en dat is verre van elitair en prestatiegericht moeten zijn. En het gekke is juist dat de ultra-charismatischen dat (zelf) onderzoeken erg ontmoedigd, je krijgt er haast een schuldgevoel van omdat het dan Farizeese Theologisch geneuzel is in hun ogen. Ze vergeten echter dat het hoort bij je ontwikkeling als christen zijn. Dat had Paulus dus wel gezien en dat zelfs laten doen optekenen in de Bijbel! Wanneer mensen zelf meer zouden gaan onderzoeken en niet alles klakkeloos overnemen of geloven, (misschien is dit uit angst om verworpen te worden door de charismatic big guy/girl of zelfs door God zelf), dan zou het cijfer van gewonden uit de charismatische wereld heel wat lager zijn. Uiteindelijk ben IK verantwoording schuldig aan Jezus Christus omdat HIJ voor mij gestorven is en niet de self-proclaimed ultracharismatische apostel/profeet/pastor. En daarom ben ik God dankbaar omdat ik nu gewoon mijzelf kan zijn. Ik hoef mij niet anders voor doen zoals dat helaas in bepaalde charismatische kringen wel van hun volgelingen wordt geeist. En nu is het bedtime. Welterusten allemaal en Gods rijke zegen.

  207. Tom zegt :

    @wateenzooitje

    Tjonge wat een indrukwekkend verhaal schrijf je hier.
    Het doet mij denken aan mijn eigen vrouw die ook helemaal vast zat aan een evangelische gemeente die werd bestuurd door een manipulerende leider. Gelukkig werden haar ogen geopend door God, maar het ging allemaal wel heel heftig.
    Die leider vertelde haar zelfs dat ze niet met mij moest trouwen (we zijn inmiddels bijna 6 jaar gelukkig getrouwd).

    Groet,
    Tom

  208. Job 28:28 zegt :

    @ Wateenzooitje

    Heel herkenbaar, ben zelf vanaf mijn 10e levensjaar opgegroeid in een evangelische gemeente. En in die tijd was het ook gewoon een fijne gemeente. In de afgelopen vijf jaar is er echter steeds meer binnengeslopen van het gedachtegoed van wat we maar even ‘extreem charismatisch’ noemen: neigingen naar voorspoedevangelie, koninkrijkdenken, kritiek als zonde bestempelen (en alle consequenties van kritiek breed uitmeten in de zondagse preek). En zoals je zegt wordt veel van dit gedachtegoed zonder er vragen bij te stellen overgenomen van Amerikaanse predikers, hoewel ik wel moet zeggen dat wij voor het eerst met dit soort denken te maken kregen vanuit het Oosten door Pastor Sunday en consorten. En inderdaad het schrijnende gebrek aan zelfonderzoek leidt er toe dat niemand zichzelf de vraag durft te stellen: zijn we eigenlijk wel goed bezig? Ik heb die vraag wel gesteld en dat heeft na 18 jaar geleid tot mijn vetrek uit deze gemeente. Ik kon niet meer met die gekte leven, het blijft op een gegeven moment aan je kleven en dan kun je beter maken dat je wegkomt.

  209. aafke zegt :

    Wat ik nou zo mooi vind aan het lezen van de bovenstaande reacties is de wederzijdse HERKENNING en ERKENNING.

    Nog mooier vind ik het te zien dat velen, ook ik, in de charismatische kringen vaak in een spagaat hebben geleefd en misschien zich ook wel een beetje lieten leven, maar dat we ondanks dat ons geloof hebben behouden. Sterker nog: het is verdiept.

    Vooral doorgaan, want het help ook bij het verwerken van de kleine en grotere “ooit evangelische” trauma’s

  210. inspirator zegt :

    @aafke
    helemaal mee eens
    herkenning
    we hebben ons geloof behouden eigenlijk is dat verdiept dus een nog meer persoonlijker geloof niet meer afhankelijk aan mensen nep apostelen misleiders en nepbisschops [waar je titels kunt kopen en verkrijgen…]
    we zijn immers vrij dat waren we dus al
    maar wat achter ons ligt is geen reklame…je zal toch maar je familie enz daardoor kwijt zijn of financieel in de problemen
    persoonlijk ben ik heel erg voor een schadefonds voor slachtoffers via de vpe enz wie weet worden we dan serieus genomen en komt er meer controle

  211. rob zegt :

    @Job, als je je richt op God kom je bij de waarheid uit, en niet bij een valse leer, zoals MvdS

  212. WatEenZooitje zegt :

    Wow, het lijkt er wel op of er op deze site vele ‘slachtoffers’ zijn van dat ultra-charismatisch gedachtegoed. Gedachtegoed dat o.a. voortkomt uit de hersenen van self-proclaimed pastors, apostelen, bishops en profeten. Vaak lopen hun volgelingen blindelings, als lemmingen, achter deze mensen aan en als je gewoon een open vraag stelt, dus nog geen eens kritiek levert, dan wordt je vaak agressief bejegend en krijg je die dooddoener te horen van : “Do not touch my anointed”. Ik zou zelf een open vraag willen stellen aan zo’n ChristianSuperStar supporter : “Hoe weet jij dat die profeet, apostel, pastor, bishop door God is aangesteld waardoor hij/zij die titel mag voeren, en dat die claims (bv. God heeft MIJ die extra gezalfde profetie, visioen, openbaring gegeven) die zij over henzelf vertellen díe meerwaarde heeft, waardoor charismatisch Nederland haast wel verplicht is om die te volgen? (Het niet volgen zou betekenen dat jij en jouw kerk/gemeente de opwekking zal missen, de doorbraak van God in jouw leven of stad aan je ziet voorbijgaan, je dor en droog zal blijven omdat jij in eens dus de geest van rebellie hebt omdat je niet gelooft in wat de SuperChristen heeft gezegd, je de voorspoed of transfer-of-wealth zal missen etc. etc.) Ik vraag dit omdat er vanuit Noord Amerika behoorlijk veel vage zaken naar Europa komt en helaas is ook Nederland vatbaar voor deze dingen. Als je niet zelf denkt dan kunnen behoorlijke controversiële gedachtes van mensen als Rick Joyner, C.Peter Wagner en andere self proclaimed TopStar Christenen je leven beïnvloeden met helaas heel pijnlijke en kwalijke gevolgen als resultaat.

  213. pb zegt :

    @WatEenZooitje,

    Behalve de self-proclaimede profeten en apostelen zijn er volgens Efeze 4:11 ook echte apostelen en profeten.

    Laten we dus niet te snel de apostelen met het badwater weggooien.

    Mijn tegenvraag luidt: hoe weet jij dat deze mensen NIET door God zijn aangesteld?

    Ik denk dat de zaak complexer en genuanceerder ligt dan zoals jij het hier stelt. Peter Wagner heeft een goede reputatie opgebouwd als professor in de theologie en schrijver van ontelbare boeken. Ik heb veel aan hem gehad en vele van hem geleerd. Dus zo selfproclaimed is hij niet.

  214. Job 28:28 zegt :

    @ Wateenzooitje

    Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel gemakkelijk. Zodra je een vraag stelt over iemands aanstelling, krijg je steevast te horen dat God dit gesproken heeft en dat dit door diverse mensen ‘onafhankelijk’ van elkaar bevestigd is. Waarbij ik dan over het algemeen de indruk krijg dat je in bepaalde kringen zelfs nog bevestigd wordt als je van plan bent met zijn allen van een brug af te springen…

  215. pb zegt :

    @Heren,

    Stel dat het echt zo is dat God dit gesproken heeft? Kunnen wij dan aantonen dat dit niet zo is? Probeer ook eens hun kant te begrijpen.

    Apostel/profeet PB.

  216. snico zegt :

    @pb
    kleine poging; misschien ff wachten wat ‘woorden & daden van God’ uitwerken?
    in het begin kunnen de ‘vruchten’ heerlijk en mooi’ lijken, maar na verloop van tijd..?
    voorbeeld: ik ken een paar mensen die bij TB Joshua waren genezen en nu weer zo ziek zijnals een hond , soms zelfs nog erger dan dat ze waren…
    zo ook met aangekondigde opwekkingen, wederkomsten en ander geneuzel

  217. rob zegt :

    “pb,
    Peter Wagner is een dwaallicht met een vals evangelie.
    Met hem heb ik nog meer moeite als met MvdS- TRIN.

  218. rob zegt :

    “pb
    ik snap hun kant van het verhaal wel. Het is makkelijk om in verleiding te komen. Het verhaal is leuk, de beloften mooi. En je voelt je er goed bij, dus waarom zou het niet v God zijn.

  219. pb zegt :

    @Rob,

    Heb je wel eens 1 van de boeken van Peter Wagner gelezen??

  220. rob zegt :

    “Pb, heb de site bekeken.

  221. Ruitje zegt :

    @pb, Peter Wagner is heel gevaarlijk. Ga maar eens goed googlen en zijn eigen site bekijken en uitspraken die hij heeft gedaan. Hij deed in een toespraak ooit heel denigrerend naar voorgangers die niet met hem in zee willen. En hij is een soort paus met zijn ‘apostolic counsel’. En nog maar niet te spreken over zijn rol bij de ‘bevestiging’ van Todd Bentley in Lakeland.

    Wagner begon misschien ooit goed, maar is nu compleet aan het doorschieten (o.a. met connectie met Chuck Pierce, die bezig is met kabalah-achtige voorspellingen en verkoop van bijzondere zalfollie en sieraden.. begint bijna heidens te worden).

  222. pb zegt :

    @Ruitje,

    Ik weet het wel. Maar ik ben aan het controleren waar Rob zijn/haar stellige uitspraken op baseert.

  223. Ruitje zegt :

    @pb, ok. En nu ga ik weer verder met waar ik mee bezig was. Doei.

  224. Johan zegt :

    @ Ruitje: ‘Gevaarlijk’ vind ik wel wat sterk uitgedrukt. Als je hem negeert, heb je er ook geen last van. Dat is het voordeel van deze tijd: zoveel ‘apostelen’, je kunt gewoon kiezen wie je bevalt en wie niet. 😉

  225. snico zegt :

    @johan
    voor jou misschien niet, maar voor een legio anderen, die misschien niet zo sterk in de schoenen staan wel!
    slachtoffers te over
    die soms het geloof verliezen
    lekker bezug, die engel vh licht…

  226. rob zegt :

    @pb,
    in de tijd dat ik aan het uitzoeken was of de leer v Ana Mendez klopte, stuitte ik ook op het gedachtegoed v Peter Wagner.
    Zitten in dezelfde hoek v spiritual warfare.
    Ongeveer een jaar geleden nog eens de site bekeken,
    Er was niet veel veranderd.

  227. Vinegar zegt :

    @Johan,
    Ik vind het een beetje simplistisch om te stellen dat je kunt kiezen wie je bevalt en wie niet. Dat werkt in de supermarkt misschien zo, maar in dit geval stap je ergens enthousiast in, en kom je er gaandeweg (vaak door schade en schande) achter dat dingen wat vreemd zijn, mogelijk niet kloppen met de bijbel, helemaal niet kloppen met de bijbel etc. Intussen heb je allerlei connecties binnen de groep van die ‘leider’, dus kost het heel wat om dan een andere richting uit te gaan. Bovendien ben je dan vaak al een heel stuk meegenomen/meegekomen/meegesleurd in het bedenkelijke gedachtengoed.

  228. gekke Henkie zegt :

    Altijd weer ppvallend dat mensen die ergens hun nek voor uitsteken in ons polderlandje de ganse goegemeente over zich heen krijgen…

    Wat mij intrigeert is de volgende vraag: zijn jullie nu allemaal zo jaloers dat er bij M. goud uit zijn Bijbel rolt en een bestseller heeft geschreven? of voel jullie je minderwaardig en/of afgewezen omdat dit bij jullie niet gebeurt?!?

    In beide gevallen: doe iets nuttigs met je frustraties en probeer het respect te bewaren voor je broer en voor jezelf… 🙄

  229. John zegt :

    @gekke henkie.
    En dit vind ik dan weer een domme ontwijkende vraag 😉

  230. Job 28:28 zegt :

    @ Gekke Henkie

    Tuurlijk joh, ik voel me inderdaad jaloers, minderwaardig, afgewezen, teleurgesteld en verdrietig enz. Ik zou zo graag goudstof in mijn bijbel willen zien, want dat is het enige teken voor God om aan mij te laten zien dat Hij echt van mij houdt, en dan maar hopen dat ik Zijn liefde in de vorm van goudstof dan kan accepteren, want daarvoor zit ik ook al in een meerjarig pastoraal traject en het einde is nog niet in zicht. En ik sta al zo lang op de beloften van het teken van goudstof, heb alle teksten over goud uit mijn hoofd geleerd en nog komt het niet… Ben al bij de Nederlansche Bank geweest om mijn wettig erfdeel i Jezus in goud op te eisen, maar ook daar kreeg ik niets mee. God vind mij waarschijnlijk niet goed genoeg, trouwens niemand vind mij goed genoeg en daarom heb ik nu maar besloten van een brug af te springen. Ik ellendig mens…

  231. pb zegt :

    Wacht even Job, dan kan ik het filmen en op YouTube zetten.

  232. nobody zegt :

    @ Gekke Henkie
    Jaloersie speelt m.i. niet echt een rol hier, waar ik gaandeweg achterkom bij het lezen van veel reacties is dat er persoonlijke ervaringen achter zitten… Ex-charismatischen, gekwetsd zijn door…, teleurgesteldheid, een hoop emoties die een nuchterne beoordeling belemmeren of bijna onmogelijk maken, en waardoor men doorschiet naar het andere uiterste…

    En zo halen veel mensen die juist daarvandaan komen (uit de hoek van de DD’s = Doorgeschoten Dogmatischen) opgelucht adem als ze ergens komen waar ook emoties ineens mogen – en schieten soms op hun beurt weer door. Lastig om hierin een balans te vinden

  233. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    schaam je om te willen profiteren van mijn zielenood…

  234. Vinegar zegt :

    Ah, gelukkig Job, je bent er nog! Misschien Van Pastoorkramp maar even raadplegen? Hij heeft vast een bemoedigend woord voor je!

  235. Ruitje zegt :

    gekke henkie, soms ook BHS, Leon? Het zou zomaar kunnen…

    Enne… ik ben absoluut niet jaloers.

  236. Job 28:28 zegt :

    @ nobody

    Wat is charismatisch eigenlijk of evangelisch? Hetgeen je daaronder verstaat kan per gemeente enorm verschillen. Ik kom zelf niet meer in een evangelisch / charismatische gemeente, maar dat betekent niet dat ik dan mijn hele verleden aan de kant gooi. Ik geloof en ervaar nog steeds de kracht van de Heilige Geest en heb simpelweg een club mensen uitgezocht die net als ik iets gebalanceerder met bepaalde zaken omgaan als in mijn vorige gemeente. Er zullen ongetwijfeld hele goede gebalanceerde charismatische en evangelische gemeentes zijn, net zoals je hele goede baptistengemeentes hebt en hele goede reformatorische gemeentes. En in elk van die hoeken zitten ook hele rare gemeentes.

  237. Job 28:28 zegt :

    @ Vinegar

    Ik ben bang dat ik alleen maar een bevestiging krijg om te springen… Maar goed dan loop ik wel over de gouden straten…

  238. snico zegt :

    job is er nog halleloejah
    de alias van BHS/Leon ook nog
    waar is Hero?

  239. nobody zegt :

    @Ruitje:

    Het zou ook zomaar kunnen dat er meer mensen in dit land het niet eens zijn met jouw theologie en de overheersende mening hier op de site, en dat ook nog durven te publiceren

  240. Ds Dre zegt :

    @Gekke Henkie.
    Misschien even nagaan met welk respect MvdS andere broeders behandeld.
    Of mag hij alles omdat bij hem goud uit de Bijbel rolt en een bestseller heeft geschreven.

  241. Ds Dre zegt :

    ,,Ik werk niet samen met dit soort christenen, ik noem ze het soort waar Jezus ook zo’n moeite mee had. Hij noemde ze zelfs adderengebroed, farizeeërs die al hun religieuze dingen deden maar geen enkele bewogenheid hadden voor datgene waar het echt om draait: de hulpbehoevenden, de zieken, de ongelovigen’’, schreef Van der Steen in het boek “durf te dromen.
    Inderdaad Gekke Henkie, we zijn allemaal hier stik jaloers dat MvdS zo enorm respectvol een boek heeft geschreven en dat dit een bestseller is geworden.

  242. Ruitje zegt :

    Gekke Henkie heeft niet door dat wij hier meewerken aan toename van de zalving van TRIN. Daar moet je dan toch heel blij mee zijn???

  243. Ds Dre zegt :

    Wat Gekke Henkie niet weet dat GG door MvdS gebonden is in Jezus naam. Wat niemand weet wat dat nou precies of ongeveer inhoud.

  244. Ruitje zegt :

    Blijkbaar werkt die binding niet, want GG is nog steeds in de lucht en wij kunnen nog steeds reageren…

  245. Job 28:28 zegt :

    @ Ds Dre

    Die passage uit het boek kende ik niet, maar het sluit wel mooi aan bij het algehele beeld…

  246. WatEenZooitje zegt :

    @ allen,

    Bedankt voor jullie reacties op mijn vraag. Aan PB, het is ook moeilijk aan te geven wanneer iemand niet door God is aangesteld. Maar moet je dan iedereen dan maar als Monsieur of Madame de Pastor/Apostel/Evangelist/Prophet aanspreken. Als iemand door God is aangesteld als zodanig dan heb ik er geen moeite mee. Wat ik wel moeite mee heb is vaak de Air die rond die titels hangen. Als ik gewoon een bepaalde toenadering zoek, dan zijn die mensen ineens zo onbereikbaar omdat zij een titel meedragen. Ik ben geabonneerd op de Charisma magazine en ooit ook op de USA versie daarvan. Bij de advertenties van conferenties zie je de namen van die mensen, maar met titels er voor. En dan heb ik het niet over de spotlight personen als Benny Hinn, Morris Cerullo, Creflo Dollar etc., maar onbekende namen die ik echter vergeten ben. God bepaalt dus de mensen of zij pastor/profeet etc. zijn. Maar is het belangrijk om met die titels te gaan schermen? Stel dat bv. Jan Smit tot bekering komt en hij claimt dat hij een openbaring van God heeft gekregen dat hij een apostlische bediening heeft gekregen. Van profeten heeft hij bevestigingen ontvangen dat God hem als zodanig wil gebruiken. Dus van nu af aan is hij Apostle Jan Smit en moet ook als zodanig aangesproken worden en die honneurs krijgen. Mag je hierover dan twijfels hebben of moet je dat blind gaan aannemen omdat ik niet weet of God niet als zodanig tot Jan Smit heeft gesproken? Ik vind dat de titel niet de persoon maken maar het karakter van de persoon. In hoeverre weerspiegelt hij/zij het karakter van Jezus Christus. En het verbaast mij dat juist die titel hongerende mensen, een levenstijl op na houden of najagen die niet stroken met wat Jezus heeft gezegd. En dat is dat Zijn Koninkrijk niet van deze aarde is en dat je schatten in de hemelen moet verzamelen….

  247. pb zegt :

    @W.E.Z.

    Ik ben het helemaal met je eens. (deze keer).

    Dat soort mensen hebben de schijn tegen.

    Toch blijf ik er bij dat God wel echte apostelen en profeten (en de rest) aan wil stellen voor het werk in ZIJN Koninkrijk.

    Diegenen die zichzelf promoten zullen wel niet de echte zijn.

  248. Job 28:28 zegt :

    @ WEZ en pb

    Ik denk ook dat God echte apostelen en profeten wil aanstellen in Zijn koninkrijk. Ik denk alleen, gezien onze beschreven ervaringen hierboven, dat er maar zeer weinig mensen zijn die voldoende integriteit bezitten om deze ‘ambten’ op een goede wijze uit te kunnen voeren. Vandaar dat ik ook wel eens denk dat we op zoek moeten naar mensen die misschien niet direct in ons stereotype beeld van leiders passen. Mensen met een rotsvast vertrouwen op God en een stuk wijsheid waar de bijbel over spreekt. En dan durf ik ,als 29e jarige, de stelling wel aan dat die wijsheid niet bij veel van mijn leeftijdsgenoten wordt gevonden. Dus misschien dat al die schreeuwende 20’ers en 30’ers die in Jezus naam de wereld tien keer willen verbeteren zich onder de leiding van dit soort mensen zou moeten stellen.

  249. Job 28:28 zegt :

    Nog een mooie aanvulling uit Johannes 7:

    18 Wie uit zichzelf spreekt, zoekt zijn eigen eer, maar wie de eer zoekt van zijn zender, die is waar en er is geen onrecht in hem

  250. John zegt :

    @Job 28:28.
    “En dan durf ik ,als 29e jarige, de stelling wel aan dat die wijsheid niet bij veel van mijn leeftijdsgenoten wordt gevonden”

    Hela, ik ben ook 29 hoor! 👿

  251. Job 28:28 zegt :

    @ John

    Er zijn natuurlijk altijd 29-jarige uitzonderingen zoals jij, die geen oudere, wijze mensen nodig hebben 🙂 !

  252. John zegt :

    Dank je 🙂

  253. pb zegt :

    @John,

    Vergeet niet dat je vanaf 29 jaar begint af te takelen…..

  254. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    Ga me nou niet vertellen dat jij ook 29 bent…

  255. pb zegt :

    Nee, net erboven. Vandaar dat ik dat weet…

  256. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    Dat is dan geen prettig vooruitzicht, kan ik misschien toch beter die brug opzoeken… Nou ja, zolang het maar niet geestelijk aftakelen is… Die enkele grijze haar overleef ik volgens mij wel!

  257. pb zegt :

    Misschien moet IK maar van die brug afspringen…..

  258. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    Ook geen goudstof in je bijbel gevonden?

  259. rob zegt :

    ik ook niet, heb ook geen goud in mijn bijbel. Jammer net nou ik op vakantie moet. Naar een arm land om hutten te bouwen natuurlijk, of een waterpomp

  260. Job 28:28 zegt :

    @ Rob

    Ik ken nog een hele fijne organisatie die ook dat soort dingen doet in arme landen en de kans op goud in je bijbel wordt gegarandeerd groter…

  261. rob zegt :

    Ja? welke ? vertel het mij voordat ik de brug afspring (het pastoraat v Rev wacht ik liever niet af)

  262. rob zegt :

    Je bedoelt zeker die vd Steen. Dat is nep, Job
    Dat zie je al aan de manier waarop hij zijn haar blondeert

  263. Job 28:28 zegt :

    Misschien kunnen we met zijn allen bij de brug afspreken. Het begint trouwens met een T, en hoewel je wel goudstof in je bijbel krijgt, bestaat de kans dat je straatarm terugkomt…

  264. Job 28:28 zegt :

    @ Rob

    Ik denk zelf dat de kleurspoeling GOUDBLOND is, wellicht is Mattheüs ook over de 30 en krijgt hij ook grijze haren.

  265. pb zegt :

    @Job,

    Ik heb helaas nog geen goud in m’n Bijbel gevonden. Ik heb zo lopen denken dat het misschien afhangt van welke vertaling je gebruik maakt. De Statenvertaling trekt weinig goud aan.

    Morgen ga ik naar Zaltbommel, dat vindt ik 1 van de mooiste bruggen van Nederland. See you there!!!

  266. rob zegt :

    vindt ik ,met dt?

  267. rob zegt :

    Ik schat Mattheus zo’n 34. en pb met zijn spelfouten 10.
    Een mooie grote brug in Zaltbommel?
    Pb is niet verder geweest dan de zandbak.

  268. Ruitje zegt :

    @rob, nee joh, pb is bejaard 😉

  269. rob zegt :

    Oh, dan wordt hij seniel 🙂

  270. Ruitje zegt :

    @pb, je moet zo’n bijbel met goudsnede kopen, vaak gebruiken. Als je hem veel gebruikt of er veel mee wappert komt het goud los en dat lijkt dan goudstof…

  271. Ruitje zegt :

    @rob, inderdaad. Vroeger noemde ze dat ook wel ‘kinds’.

  272. rob zegt :

    @Ruitje, hij vergeet mij steeds terug te schrijven. Hij heeft het tedruk.
    Maar hij loopt wel zijn tijd te verdoen met spammen.
    Het wordt tijd voor een digitaal pak slaag

  273. rob zegt :

    @Ruitje, TRIN zou je best in de leiding willen hebben. Je weet goede trucjes. Errug slecht voor een gristen, ga je schamen

  274. Ruitje zegt :

    BAM BAM BAM!

  275. Ruitje zegt :

    @rob, hoe bedoel je goede trucjes? Dat met dat goudstof in je bijbel?

  276. Ruitje zegt :

    Ik weet nog wel meer tructjes. Wat dacht je van de goudstofdeeltjesversneller en bouncing in the Spirit? Botsende deeltjes 😉

  277. Ruitje zegt :

    Dus als je veel zalving hebt en goudstof, laat je die botsen met hoge snelheid en je krijg ‘the God particle’.

    (oeps, de rode wijn begint te werken… 😉 )

  278. pb zegt :

    @Rob,

    Mattheus is inderdaad 34. Ik ben ietsje ouder dan Ruitje, dus inderdaad heel bejaard. Bij die les op school over het verschil tussen d en t en dt heb ik even niet goed opgelet. Verder maak ik niet zoveel spelfouten.

    En ik ben je nog niet vergeten, ik denk elke dag aan je…

    En Ruit, ik heb inderdaad zo’n Bijbel met goudstof aan de zijkant. Maar dat zit vast bij mij. Ik lees er niet genoeg in. Ben te druk bezig met het lezen van de boeken van Peter Wagner, mijn grote voorbeeld….

  279. Ruitje zegt :

    @pb, tja dan is het niet gek dat jij nog nooit zo’n bovennatuurlijke onbegrijpelijke hemelse ervaring met goudstof hebt gehad dat opduikt tussen je bladzijden bij de Psalmen of Exodus 32 😉

  280. pb zegt :

    Ik schenk ook nog een glaasje Franse rode wijn in!!!!

  281. Ruitje zegt :

    @rob, na drie maanden zonder mijn vertrouwde glaasje rode wijn (eentje werkt bij mij alsof ik een fles opheb door de ms) vond ik het weer tijd voor een glaasje.

    (Mijn maag had na een prednisonstootkuur veel problemen dus ik was even alcoholvrij, maar nu mag ik weer… koffie trouwens ook).

  282. pb zegt :

    @Ruitje,

    Het komt doordat er zo’n rits om die Bijbel zit. Die zit vastgeroest. Misschien zit er WEL goudstof in, maar kan het er niet uit!

  283. Ruitje zegt :

    @pb, ik had voor de verandering een rode wijn uit Zuid-Afrika. Swartland Winery, een shiraz.

  284. Ruitje zegt :

    @pb, dan moet je bijbel worden vrijgezet! FREEDOM!!!

  285. pb zegt :

    MIj te ver weg die Afrikanen. Ik houd meer van de Franse keuken. (en wijnkelder)

  286. Ruitje zegt :

    @pb, beetje oliezalving wil ook wel eens helpen bij een vastgeroeste rits.

  287. Ruitje zegt :

    Australische wijnen zijn ook wel lekker (voorbeeld Jacob’s Creek).

  288. rob zegt :

    @pb,
    je denkdt elke dag aan mij……………maar ook aan Petder Wagner.
    Je denkdt aan mij omdat ik zo aan je hoofdt zeur, en niet omdat je mijn schreifsels zo interessant en profetisch vind, snif :I

  289. rob zegt :

    @Ruitje :een port is ook lekker. Die goedkope v Bas Port d’or

    Wil je pb’s bijbel vrijzetten?
    Pb moet eerst maar het verschil leren tussen een bijbel en zijn broek 🙂

  290. rob zegt :

    Die laatste opmerking, daar bied ik mijn oprechte excuses voor aan 😥

  291. Ruitje zegt :

    @rob, dat kan pb zelf wel en anders helpt peter wagner hem wel bij deze spiritual warfare.

    En nu ga ik slapen… ben heel moe.

  292. pb zegt :

    @Rob,

    Ik bedoelde de rits van m’n Bijbel. Die zit erop om te voorkomen dat er goud inkomt!!!!!

    En ik vindt niet dat je zeurt, maar geduld is ook niet je sterkste kant. Op het juiste moment kom ik met een antwoord. Je kunt boeiend schrijven en hebt meer talenten en inzicht dan je denkt!!!

  293. pb zegt :

    Ik neem nog een slokje van mijn Cahors. http://www.domainedutheron.com/cahors.php

  294. rob zegt :

    @Ruitje, welterusten

    @pb, idd, geduld is een zwak tot zeer zwak ontwikkelde kant.

    Het proces naar je antwoord toe, is minstens zo interessant. Dus een voorlopige tussenstand mag je best opschrijven. Maar hoeft niet, natuurlijk. geduld geduld geduld geduld.

  295. pb zegt :

    @Rob,

    Geduld kun je maar op 1 manier leren…. De moelijke manier….

  296. pb zegt :

    @Rob,

    Hier even een spoedcursus geduld. Doe er je voordeel mee!!

    http://www.goeievraag.nl/vraag/geduld-leren.16968

  297. pb zegt :

    Internet is mijn grootste hobby. Je ontmoet er interesante mensen en je kunt veel van elkaar leren en geduld leren. Wat wil je nog meer?

  298. Vinegar zegt :

    @Rob/10:59: ga je mond spoelen zuster!

  299. John zegt :

    @pb.
    Mattheus is toch 32? ging er altijd van uit dat hij 3 jaar ouder was dan ik.

  300. rob zegt :

    @Vinegar:
    om 10.59 heb ik helemaal niks verkeerds gezegd 🙂

  301. pb zegt :

    @John,

    Rekenen is misschien niet mijn sterkste kant, maar hij is geboren op 14 oktober 1975. Dan wordt hij dus binnenkort 34.

  302. Job 28:28 zegt :

    Wordt het geen tijd voor een Goedgelovig chatbox of zo?

  303. pb zegt :

    @Job,

    Dat is het eigenlijk toch al?? Een uitlaatklep voor verveelde mensen zonder hobbies….

    Of voor mensen die aan de drank zijn…

  304. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    Aan de nieuwe wijn zeker? Ik ben trouwens niet zo verveeld hoor, net bezig met een scriptie over risicomanagement. En omdat dat net zo boeiend is als het klinkt, heb ik af en toe de neiging even wat anders te doen…

  305. John zegt :

    @pb.
    Oke, dan klopt het wel, ik word volgende maand 30 😥

  306. John zegt :

    @pb.
    hopen dat hij binnenkort dan ook eens volwassen wordt 😉

  307. pb zegt :

    @John,

    Groot feest?? (met veel drank? witte wijn?)

  308. pb zegt :

    @Job,

    Ik ben ook bezig met eens studie bedrijfskunde, moet ik ook een werkstuk van maken. Ik mis alleen de inspiratie.

  309. pb zegt :

    @John,

    Die hoop hadden we toch al opgegeven?

  310. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    Ik ben zelf bezig met Hofam, krijg ik de wereldwijd erkende en bekende titel qc (qualified controller) voor.

    Ik merk persoonlijk dat de noodzaak van inspiratie iets minder wordt, als de noodzaak tot het halen van een deadline groter wordt…

  311. Ruitje zegt :

    @Job 28, goed idee. Gezellig GG-chat over wijn, studies en chocola en de heerlijke muffins van mijn buurtbakker misschien ook?

  312. pb zegt :

    @Job,

    Prijzige opleiding… Heb je goudstof over….

  313. Job 28:28 zegt :

    @ pb

    Nee, dat valt wel mee! Je kunt namelijk ook goudstof om niet krijgen… Ik ben qua functie al controller en mijn vriendelijke directie vond dat ik op hun kosten daar best nog een extra diploma voor mocht halen. En aangezien mijn beide directeuren ergens in de top-200 van de quote hangen, heb ik de indruk dat zij wel over voldoende goudstof moeten beschikken…

  314. Job 28:28 zegt :

    @ Ruitje

    Dat van die muffins lijkt me een fanatastisch idee!

  315. goedgelovig zegt :

    @ Allen: De comments zijn in principe niet bedoeld als chatruimte. We hebben even gekeken naar een chatbox die in WP.com is te integreren, maar Meebo doet niet wat we willen en het enige alternatief lijkt te zijn een externe chatruimte. Niet handig. Wie heeft ideeën?

  316. goedgelovig zegt :

    Over feesten gesproken… Zou DKS niet wat organiseren? Hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen…

  317. pb zegt :

    Mischien ook op vakantie naar de uiteinden der aarde?

  318. rob zegt :

    Dks is vast op VAKANTIE, dat stuk heidens addergebroed

  319. pb zegt :

    @Rob,

    jaloers??

  320. Ruitje zegt :

    @Job, die muffins zijn hemels lekker gewoon. Heb er net twee op (kon me niet bedwingen). Echt Heaven On Earth 😉

  321. Ruitje zegt :

    Die muffins heb ik liever dan goudstof in mijn bijbel.

  322. pb zegt :

    @Ruitje,

    Denk je even aan de calorieen?

  323. Job 28:28 zegt :

    @ Ruitje

    Hoe was het ook al weer?

    Ziet en smaakt dat de He(e)re goed is?

  324. Ruitje zegt :

    @Job, inderaad, maar Hij is geen muffin.

  325. Ruitje zegt :

    @pb, ik ben zoveel kwijt volgens mijn weegschaal dat ik muffins mag eten (ik kom niet meer aan ook). Mooi he? En dat op mijn leeftijd. Zit op ideaal gewicht (zelfs 2 kilo eronder).

  326. Job 28:28 zegt :

    @ Ruitje

    Wie ben jij nou, om dat te zeggen? Paulus zei toch al dat hij alles voor iedereen wilde worden ten behoeve van het evangelie. Zo zit God ook in elkaar, als hij voor jou een muffin moet worden, dan doet hij dat! Dat is nou Koninkrijkdenken. Jij bent het waard dat God een muffin voor je wordt!

    Benader ik zo een beetje de Leon-filosofie?

  327. Ruitje zegt :

    @Job, je nadert inderdaad de Leon-filosofie: je ‘eigen god’ maken zoals jij het prettig vindt (dus volgens jou is dat voor mij een muffin). Dus eentje die iedereen geneest, goudstof rondstrooit en je een vrolijk gelukkig welvarend leven geeft… Dus zorgt dat jij (IK IK IK) het helemaal fantastisch heb.

    Zo’n god vind ik een belediging voor de echte God en Schepper, die God is en geen mens (Hosea 11:9b).

  328. Job 28:28 zegt :

    @ Allen

    Ondanks het artikel over vakantie ga ik nu 3 weken in Schotland rondrijden, dus tot die tijd is het hier even gebeurd. Groetjes!

  329. pb zegt :

    @Job,

    Doe de groeten aan m’n beste vriend daar. (woont in een meer) Vlak bij Inverness.

  330. John zegt :

    @Job 28:28.
    Te gek, Schotland is mooi! Neem je een mooie fles Schotse whiskey voor mij en Mustafa mee? Have fun daar en tot over 3 weken.

  331. pb zegt :

    @John,

    Het zal wel een digitale fles worden!!!!

  332. Ruitje zegt :

    @Job, en vergeet niet de Ben Nevis te beklimmen (bij Fort William). Dan mag je namelijk net als ik in het t-shirt met ‘I’ve climbed Ben Nevis’ lopen.

  333. Willem zegt :

    Toen onze nieuwe aanbiddingsband voor het eerst optrad in onze eigen Gereformeerde kerk vrijgemaakt, zag onze elek. gitarist een gouden gloed neerdalen op de gemeente, tijdens opw 549 ‘Ik kniel neer’.

    Deze persoon is nog maar kort Christen en heeft geen enkele betrokkenheid bij wat voor charismatische invloed dan ook.

    We hebben van te voren gebeden dat God krachtig aanwezig zou zijn en dat harten aangeraakt mochten worden.

  334. rob zegt :

    Aan Willem±
    En toen,
    Dan is God krachtig aanwezig, en dan.
    Is het een opleukertje ter favoure voor de dienst. Wat is het, die kracht v God<

    ps, mijn toetsenbord doet raar en ik heb geen idee hoe ik de leestekens weer in de juiste stand moet krijgen, dus vraagtekens gebruik ik even niet, maar die heb ik wel.

  335. johanna zegt :

    de lekkerste muffins van noord-europa:

    2 eieren
    2 dl suiker
    50 gr gesmolten boter of olie
    1 dl hete melk / water
    3 dl bloem (ongeveer 190 gr)
    1,5 tl bakpoeder
    2 tl vanillesuiker

    Eieren even losroeren. Alles door elkaar gooien, niet te goed roeren, er mogen klontjes inzitten (anders worden ze taai). Bakken op 200 tot 225 graden in 15-20 minuten.

    variaties:
    deel van de bloem door cacao vervangen, stukjes chocolade erdoor;
    citroensap ipv water, geraspte schil van de citroen erbij;
    koffie en een geprakte banaan (evt ook gehakte noten), geen water of melk meer erin;
    ontpitte kersen en stukjes pure chocolade;
    goed uitgelekte, gehakte ananas en gehakte cashewnoten;
    een eetlepel kardemom toevoegen;
    enzovoort…

    Genieten maar!

  336. maxplanck zegt :

    doet me denken aan ‘die Eier von Satan’ van de geniale band Tool:

    “Eine halbe tasse staubzucker
    Ein viertel teelvffel salz
    Eine messerspitze t|rkisches haschisch
    Ein halbes pfund butter
    Ein teelvffel vanillenzucker
    Ein halbes pfund mehl
    Einhundertf|nfzig gramm gemahlene n|sse
    Ein wenig echter staubzucker
    … und keine eier

    In eine sch|ssel geben
    Butter einr|hren
    Gemahlene n|sse zugeben und
    Den teig verkneten

    Augenballgro_e st|cke vom teig formen
    Im staubzucker wdlzen und
    Sagt die zauberwvrter
    Simsalbimbamba saladu saladim

    Auf ein gefettetes backblech legen und
    Bei zweihundert grad f|r f|nfzehn minuten backen und
    Keine eier

    Bei zweihundert grad f|r f|nfzehn minuten backen und
    Keine eier ..”

  337. Oscar de Tweede zegt :

    Ervan vanuitgaande dat onderstaand verslag afkomstig is van MvdS/Trin wil ik dit nog even herhalen.
    “Tijdens de aanbidding voelden het team (Rosan, Danielle, Vaskir en Miriam) en ik een enorme verwachting voor de avond. Net voordat ik moest spreken ging ik nog even zitten en zag tot mijn verbazing dat er goud verscheen op mijn schoenen. Het goud kroop omhoog richting mijn spijkerbroek. Ik kreeg van de Heer Haggai 2, een Bijbelgedeelte dat gaat over de herbouw van de tempel; Zijn glorie zal nog groter worden, van Hem is alle goud en zilver.

    Het woord GLORIE bleef zo bij me hangen, Hij wil Zijn Glorie laten zien, in Zijn glorie zullen we veranderen. Op dat moment pakte ik mijn Bijbel en het regende goud, zoveel goud kwam er uit!!!! Ik wilde maar een ding en dat is dicht bij de Heer zijn. Hij liet een stukje van Zijn glorie zichtbaar worden. Rosan en het team zagen het en er ontstond tumult, kippenvel en goud bleef komen. Je begrijpt, dat toen het de tijd was om te spreken ik naar voren schoot en in de zalving het woord mocht brengen, de Bijbel ging rond en 200 ooggetuigen zagen de gemanifisteerde tegenwoordigheid van de Heer, er brak letterlijk een extase uit in de zaal en samen met de band begonnen we de Heer groot te maken, gejuich brak uit, er gebeurde zoveel, het was zo krachtig wat de Heer deed.” (Einde citaat)

    Wat gebeurt hier? Een truc, een afgesproken truc. Goed uitgewerkt, daar niet van, maar het erge is boven alles het misbruik van de Naam en het bedrog van mensen. Bij een goochelaar weet je dat je bij de poot wordt genomen; bij een christelijke organisatie verwacht je dit niet. En zeker niet in combinatie met de claim dat het van G’d afkomstig is.
    MvdS schrijft: “Net voordat ik moest spreken ging ik nog even zitten “. Dat is een afgesproken teken. Met ventilators o.i.d. wordt op dat moment goudstof in de richting van MvdS geblazen; waarschijnlijk overstemd door een flinke geluidsproductie. MvdS weet de aandacht van de aanwezigen te vestigen op het opdwarrelende spul. Een ander afgeproken teken is het moment waarop MvdS zijn bijbel (toemaar, MvdS deinst nergens voor terug) pakt. Dan gaan de ventilatoren op volle kracht draaien en worden er pakken goudstof het podium en mogelijk ook de zaal in geblazen. MvdS verbindt dit goudstof aan de glorie van G’d. Nou ja, als je dat zo doet, gaat het louter en alleen om je eigen glorie, dat is duidelijk.
    MvdS / Trin zit vol bedrog. Dat is het kwalijke!
    Een goochelaar doet zijn geraffineerde trucs en ik waardeer dat ontzettend. Een man die een truc doet en dan zegt dat het van G’d is, nee, daar wend ik me vanaf!
    Ik herinner me nog dat Rostelli zei te beschikken over bijzondere geestelijke krachten. Een balkje hout werd horizontaal geplaatst op een verticaal zuiltje, daarop in het midden steunend. Rostelli deed alsof hij geestelijke krachten naar het balkje zond. Na enige tijd viel het balkje eraf. Het bleek gewoon natuurkundig uit te leggen. In het balkje zat vernuftig enigszins diagonaal een buis met dikke olie. Op het moment van plaatsen was de olie naar een kant gezakt. Door de horizontale plaatsing zakte de olie naar de andere kant, verplaatste daarmee het evenwicht en het balkje viel ervan af. Niks overdracht van geestelijke kracht. Een schitterende truc! Maar lieg niet en zeg dat het gaat om een truc en laat de mensen maar raden hoe de truc in elkaar zit. Ze raden het waarschijnlijk nooit.

    MvdS: ik roep je op eerlijk te zijn en toe te geven dat dat gedoe met goudstof een (goede) truc is. En dat het helemaal fout was die truc te verbinden aan G’d.

  338. Wolferine zegt :

    Waarom hebben alleen die bobo’s continue goudstof en de zogenoemde ‘leken’ nooit goudstof? Altijd die sprekers en ‘belangrijke’ bobo’s die goudstof hebben. Raar verhaal allemaal, en waarom zou God niet gelijk een klomp goud neerleggen, waarom waardeloos nepgoudstof? Want niemand heeft iets aan die goudstof overgehouden, wel dan? Ik geloof er niet zo in in ieder geval, ik heb het gevoel dat we hier gewoon dik bedonderd worden door die bobo’s.

  339. PP zegt :

    @ Oscar de Tweede

    Ik deel je kritische houding, maar hoe weet jij dat het bij Matteüs van der Steen zo ging?

    Ik heb trouwens van veel (christelijke) goochelaars gehoord dat veel ‘wonderen’ makkelijk te “doen’ zijn. Ze herkennen ook nog wel eens trucjes bij de evangelische wonderdoeners… 😦

    Ik ben wel heel benieuwd naar de reactie op je oproep aan MvdS!!! 😀

    En PS – waarom schrijf je G’d – houd je van de Joodse-Messiaanse eerbied voor de naam van God ? In dat geval – mooi hé!

  340. Oscar de Tweede zegt :

    @PP 6/9/2009 4.28 pm
    ’t Is dat je me het vraagt. Ja! Inderdaad is er vanuit Trin gereageerd. Ik had mijn kritiek naar Rosan Tromp gamaild en die stuurde me het volgende antwoord.

    ” Beste meneer X,

    Bedankt voor de goede tips om goudstof te laten verschijnen. We hebben het al ruim een jaar niet meer meegemaakt en we vinden dat het weer eens tijd wordt. Heeft u toevallig ook een adresje waar we voordelig aan goudstof kunnen komen?

    De keer dat het verscheen in de door u beschreven dienst was in de zaal van Heidebeek, in Heerde. Helaas wilde YWAM niet meewerken aan zo’n constructie met ventilatoren en zo, dus heeft God het nog gewoon ouderwets op bovennatuurlijke wijze laten verschijnen. Maar omdat het Onze Lieve Heer blijkbaar behaagt het niet meer te doen moeten we denk ik zelf maar het heft in eigen hand nemen, daarom zijn we erg blij met uw adviezen. We zullen er dankbaar gebruik van maken.

    Wel een beetje jammer dat u er moeite mee heeft dat God een God van wonderen is en ons af en toe wil bemoedigen door ons een stukje van Zijn heerlijkheid laat zien. Wij zelf worden er altijd erg door bemoedigd, jammer dat u hier geen deel aan wilt hebben.

    Met vriendelijke groet,

    Rosan Tromp ” (Einde citaat)

    Zeg nou zelf, met zo’n satirisch antwoord kun je toch gewoon mee doen op GG?

  341. tjaja zegt :

    ja idd!
    of bedoelen ze het serieus?

  342. Roberto zegt :

    De laatste alinea wel.

  343. Roberto zegt :

    @Oscar de Tweede: het zóu natuurlijk zo gegaan kunnen zijn, maar om je beschuldigingen hier zo breed uit te meten zonder een spoortje van bewijs, dat vind ik echt ver onder de maat. Zoiets kun je prima naar MvdS mailen (al zou ik hem gelijk geven als hij een boze reactie terugstuurt), maar wat schieten we hier op met zulke ongefundeerde beschuldigingen?

    Begrijp me goed, ik ben geen Mattheus-fan en heb een hoop vragen aan Trin, maar van dit gegooi met modder wordt de wereld echt niet beter.

  344. albert zegt :

    @ Roberto

    Hè? Gegooi met modder ? Met goudstof !!!! 🙂

  345. tjaja zegt :

    Ja en het “vuur” wordt ook opgestookt.

  346. Oscar de Tweede zegt :

    @ Roberto
    Er zijn wonderen en er zijn gewone dingen. Ik ben er in mijn geweten ten volle van overtuigd, dat de verspreiding van goudstof valt onder de gewone dingen. Zij het verpakt in een truc waar ik de clou (nog) niet van door heb. Het bewijs is de verspreiding van goudstof; de beschuldiging is daarop gefundeerd.
    Het bestaat niet, dat goudstof alleen maar “geopenbaard” wordt in kringen rondom Patricia King en nergens anders. En daar zit ook precies de bron van de leugens.

  347. goedgelovig zegt :

    @ Oscar: Inderdaad een lekker satirische reactie. Laat Rosan maar weten dat onze uitnodiging om een satirische of ernstiggestemde bijdrage voor GG te schrijven nog steeds open staat.

    Wat betreft dat goudstof: dat vindt niet alleen bij PK of MvdS plaats, hoor. Er zijn echt honderden berichten over, google maar even. Dat doet trouwens niets af aan de vraag of het echt is en waar het vandaan komt.

  348. Ruitje zegt :

    Ik heb nog steeds niet gezien dat iemand die goudstof kreeg (waar dan ook) daarmee naar een juwelier of expert is gegaan om het te laten checken. Dat is toch lichtelijk verdacht zou je denken.

  349. Roberto zegt :

    @Oscar: ik vind die goudstof-business ook hoogst verbazend en mijn vermoeden is dat de Trinnen en Kingen van deze wereld zó graag willen dat ze overladen worden met goudstof dat ze het ook echt gaan zien, maar verder dan ‘vermoedens’ kom ik niet. Ook een aannemelijke versie lijkt me dat het verhaal z’n eigen leven is gaan leiden en dat MvdS denkt dat zo’n verhaal ontkennen méér kwaad doet dan het bevestigen (dat zou de verschillende versies van de goudstof-verhalen kunnen verklaren). Maar nogmaals, ik weet het helaas niet. Ik denk wel dat het veel effectiever is om de TRIN-bezoekers te vragen kritisch naar dat goudstof-verhaal te kijken dan om MvdS op te roepen om toe te geven dat het een truc is. Het beschuldigen van hun grote leider verblindt de TRIN-fans alleen maar, en het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat Mattheus toe gaat geven dat het allemaal nep is.

  350. tjaja zegt :

    Wat ik me altijd afvraag bij dit soort dingen wat is het doel ervan dan? stel het is waar en het is door een juwelier als echt bestempeld, wat is dan het doel?
    Kijk van genezingen kan ik het doel wel raden maar van goudstof???

  351. Bas zegt :

    Wat mij betreft is het ook niet uit te sluiten dat het echt gebeurd is (dus geen vette nep). De enige vraag die ik heb (is eigenlijk geen vraag), of het wel van God is.

  352. albert zegt :

    @ Tjaja

    als je dan toch zou mogen kiezen, dan zou ik ‘stof’ wel willen vervangen door ‘klomp’ (dat stof is mij veel te vluchtig). Daar wil ik wel even een bouwhelmpie voor dragen……..

    nou ja, ach, wat zeur ik ook: ‘niets is hier blijvend, niets is hier blijvend’….. zong mijn oma altijd…..(ze had profetische gaven want ze is er idd niet meer, althans, niet hier ‘beneden’)

  353. Ruitje zegt :

    @tjaja, ik hoorde ooit iemand hierop zeggen dat God goudstof gaf om te laten zien hoeveel Hij van je houdt. En die persoon zei dat tijdens evangelisatie op straat tegen mensen. Ik vroeg toen: ‘Heeft God dan niet genoeg laten zien door Jezus en het kruis????’. Alsof er nog iets aan toegevoegd moet worden. Als God ergens zijn liefde liet zien, was het wel daar waar Jezus bereid was de straf die wij hadden verdiend te dragen. Daar hoeft niet nog een keer een lading goudstof aan toegevoegd te worden. Zulke belachelijke ideeën kom je dus tegen bij de DC’s (Doorgeschoten Charismatischen).

  354. Ruitje zegt :

    @Bas, die vraag (of het van God is) heb ik dan ook inderdaad. Want zelfs de tovenaars van farao konden wonderen doen en net als Mozes een stok in een slang veranderen.

    Satan doet zich voor als een engel des lichts en kan bedrieglijke wonderen en tekenen doen. Altijd goed de bron te checken.

  355. albert zegt :

    @ Ruitje

    daar zit geen woord chinees bij….thnx

    DC’s is me duidelijk. Wat zijn WC’s voor lieden ? 🙂

  356. Ruitje zegt :

    @albert, WC’s, dan zijn Wazige Charismatischen… die zijn continue dronken in de geest en slaan wartaal uit.

  357. albert zegt :

    @ Ruitje

    Top. Ik wist het !!! (jij bent echt crea crea Ruitje: deze houden we er in…. )

  358. Ruitje zegt :

    @albert, dank je wel 🙂

    (en nu ga ik slapen zodat ik morgen weer crea kan zijn en ‘asociaal kan associëren’)

  359. albert zegt :

    @ Ruitje

    hmmmm, 10.22 uur, mooi op tijd !

    ga vooral door met asociaal associëren… het gaat je prima af en….. is heel zinvol…..

    T rusten… 🙂