Een legging leidt naar de satan

leggingDe synode van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland constateert een “steeds groter wordende kloof tussen kerk en wereld.” Daar moet nodig wat aan worden gedaan! Daarom is een kanselboodschap geschreven die vorige week zondag in alle 57 kerken is voorgelezen. Een passage: “Ernstig willen we waarschuwen tegen televisie, radio, video, DVD, open internet en vergelijkbare toepassingen via mobiele telefonie. Zonder dat we het merken, worden we doordrenkt van de wereldse levensstijl en goddeloze opvattingen.” Ook kort haar en oorbellen zijn taboe. “In dit opzicht dienen we de wereld te verzaken en te beseffen dat we een afgezonderd volk behoren te zijn.” En even verderop: “Vervloekt is een iegelijk die niet blijft in hetgeen geschreven is in het boek der wet omdat te doen.”

Ook in de Gereformeerde Gemeenten is men zich bewust van de boodschap en de kloof. In De Saambinder waarschuwt ds. G.J. van Aalst tegen het gebruik van leggings bij reformatorische meisjes. Hij constateert een glijdende schaal van verwereldlijking. Het begint bij meisjes die de rok inruilen voor een nette broekrok. Daarna volgt de legging, eerst als accessoire bij de rok, maar voor je het weet wordt de rok een accessoire bij de legging. Die rok wordt geleidelijk steeds korter natuurlijk, en eventueel komt er nog een kantje aan. Dan is de overstap naar een strakke broek zo gemaakt, en vervolgens naar de spijkerbroek van je broer. En dan is niet meer duidelijk dat je eigenlijk een vrouw bent, zelfs de dominee herkent je dan niet meer! Dan gaat het volgens Van Aalst “langzaam maar zeker één kant op, naar beneden. Naar de plaats waar satan je hebben wil: een broek gewoon vinden.” En daarmee ben je rechtstreeks in overtreding met het Woord van God en zijn scheppingsinzetting. Hij schiep Eva immers met een rok en Adam met een broek. Zo wist iedereen in de Hof van Eden precies wie het mannetje was en wie het vrouwtje.

Wat heerlijk dat de Oud Gereformeerde Gemeente en de Gereformeerde Gemeenten zich anno 2009 zo vol overgave bezighouden met de Grote Opdracht: het bereiken van mensen buiten de kerk. Dit is precies waar onze losgeslagen samenleving op zit te wachten: de christelijke ‘zede’, het ‘beslag’ van het Woord Gods. Zei Jezus zelf immers niet: “Gaat henen en verbiedt alle vrouwen dat zij broeken dragen. Verkondig aan een ieder dat het gebruik van mobiele telefonie verderfelijk is, evenals het aanschouwen van DVD’s van welke aard dan ook.”

(met dank aan lezers Martijn, Aafke, Willemijn en CH voor de tips)

73 Reacties op “Een legging leidt naar de satan”

  1. Ruub zegt :

    Ik hoorde ooit ook wel eens de uitspraak ‘spijkerbroeken worden geweven in de hel’.
    Zag pas veel later de docu China Blue over arbeidsomstandigheden in China en de uitspraak bleek nog niet eens zoveel bezijden de waarheid te zijn. Refo’s zijn zo gek nog niet.

  2. Joost zegt :

    Ach ja, de enigen die bij mij nog in de straat rondlopen met een rok dat zijn de Jehova`s en een enkele gekleurde vrouw. Ik vind rokken wel mooi, zeker met dit weer.

  3. Peter Pit zegt :

    Wat een verschrikkelijk zondig plaatje naast dit artikel…

  4. snico zegt :

    @PP
    moet je er eens op klikken, wordtie uitvergroot!!
    slobber!

  5. John zegt :

    @Ruub.
    Touché 😉

  6. Joost zegt :

    De meeste kleding komt uit dat soort landen. Of je moet zelf stof kopen en achter de naaimachine gaan zitten.

  7. Ellis zegt :

    @joost. Eh rokken zijn juist heel erg in. Waar woon je , op de noordpool? Peases moddergat of zo?

  8. Len zegt :

    Hier past maar 1 reactie:
    Jezus droeg een jurk!
    Jezus droeg een jurk!
    Jezus droeg een jurk!
    Jezus droeg een jurk!
    Jezus droeg een jurk!

    Maar Jezus is ook wel een beetje links hoor … (versprak een zware broeder zich ooit eens)

  9. Ellis zegt :

    Fijn ook voor Pastoorkramp om te weten dat hij niet de enige voorganger in Nederland is, die er zo over denkt 😉

  10. Ds Dre zegt :

    “Vervloekt is een iegelijk die niet blijft in hetgeen geschreven is in het boek der wet omdat te doen.”
    Da’s weer eens anders. MvdS bond GG in Jezus, nu wordt ze vervloekt. Ik merk nog geen verschil.

  11. maxplanck zegt :

    Wat hou ik toch van dat heerlijke gefarizee, je zou er spontaan reformatorisch van worden. Ik hou ook wel van bloemige rokjes en jurkjes. 😉

  12. Droppie zegt :

    Ik kan me de reactie van satan zo ongeveer wel voorstellen:
    “legging, broek, broekrok… waar hebben die mensen het over? Gereformeerde Gemeente… zegt me niks. Ik was de laatste tijd nogal druk in Zimbabwe en Noord-Korea, zie je”.

    Ik denk dat het vooral die mensen zelf zijn die het voor zichzelf zo ingewikkeld maken. En dan satan erbij halen om te dreigen en bang te maken. Bah!

  13. Joost zegt :

    Ellis, misschien is dat zo in de biblebelt maar bij ons niet. Een rok is hier een zeldzaamheid en ik kijk toch graag naar vrouwen. 😉

  14. Peter Pit zegt :

    @ snico – Als ie uitvergroot is er zoveel bloot – ik heb er echt een tijd naar gekeken, dus ik kan het weten. ’t is gewoon pornografisch! Schande, goedgelovig!

  15. Ellis zegt :

    Eh ik woon In GRunn in Stad zelfs. Ik werk bij een zeer heidense organisatie.

    80% van de vrouwen loopt daar in rok en laarzen. Doe je vrouw een lol en ga een winkelen met haar bij H@M, Steps, Didi, C&a zelfs, Bijenkorf, V&D…..

  16. Joost zegt :

    De mode is niet in heel Nederland hetzelfde. En gelukkig kan mijn vriendin zelf goed uitkiezen wat ze draagt. Sterker nog mijn beste vriendin zag er vroeger uit zoals op het plaatje alleen droeg ze kisten en geen hoge hakken.

  17. Marie zegt :

    Ik las eens in de vragenrubriek van Refoweb dat een legging eigenlijk een broek is en dat ‘ie daarom eigenlijk niet mag want broek=mannenkleding. In dat geval zie ik graag de leggingdragende mannenbroeders tegemoet.

  18. snico zegt :

    @PP / GG
    inderdaad, GG , jullie weten toch wat er in de Schrift staat geschreven aangaande ‘Maar een ieder, die één dezer kleinen, die in Mij geloven, tot zonde verleidt, het zou beter voor hem zijn, dat een molensteen om zijn hals was gehangen en hij verzwolgen was in de diepte der zee’.
    straks komt het bindingsverzoek van MvdS nog uit…

  19. Roberto zegt :

    @marie foei, hou je fantasiën eens voor je!

  20. Len zegt :

    @Marie
    http://www.imdb.com/title/tt0107977/
    da’s de enige film die mag in de OGG.

  21. Roberto zegt :

    @Len als ik binnen kort Ben Hur weer ga bekijken zal ik bij de bibliotheek vragen of ze jouw film ook te leen hebben.

  22. Mosterdzaadje zegt :

    Random thoughts, wat valt me op aan de kanselboodschap:
    – dat gotische lettertype (“O.G.G. in NL”) doet me denken aan WOII, maar dat heb ik vaker met dat soort letters en hoeft nog niets te betekenen. Bovendien duidt dit niet direct op intern ongeoorloofd gebruik van ICT-middelen;
    – besluit is genomen tijdens synode 2007, boodschap uitgesproken juli 2009 dus er is wel gepoogd serieus en zonder haast na te denken over de inhoud;
    – zowel in kerk als in wereld bestaan mensen die ‘niet van God en ware godsdienst willen weten’, laten we de scheidingslijn niet tussen kerk en wereld leggen maar check eerlijk je eigen hart;
    – mooie vragen: “Hoe is onze tijdsbesteding?” en: “Kent ons leven nog stilte en afzondering?”;
    – ook niet verkeerd: “(…) stel grenzen, ga het gesprek met hen (je kinderen) aan”;
    – blijft natuurlijk jammer dat je in de O.G.G. in NL zo’n beetje je hele leven in de onzekere wachtkamer blijft zitten, tussen onbereikbare, falende eigengerechtigheid (wet) en in alle ernst afwachtend uitzien naar verlossing (genade);
    – word dus wakker en stap zelf in het proces van volledige overgave! Met of zonder legging.
    – zou Jezus de dame die zijn voeten zalfde vervloekt hebben omdat ze inkijk had, of erger nog, een broekrok aan had? Nou dan. Check eerst het karakter, de houding, de liefde van Jezus vóór uit angst voor alles en nog wat te waarschuwen.

  23. rob zegt :

    in je blootje weet je nog beter of je mannetje of vrouwtje bent, maar dat zal wel helemaal niet de bedoeling zijn 🙂 Uiteindelijk heeft God de mens niet aangekleed geschapen maar naakt.

  24. Ellis zegt :

    @marie. Kijk cvanmiddag even naar de Tour de France, allemaal mannen in Legging. haha

  25. thebutler zegt :

    Wanneer gaan die OGGers toegeven dat ze Amish zijn en het allemaal draait om hun religie en niet om God?

  26. Jandev zegt :

    @thebutler

    Je moet je eerst ernstig verdiepen in dingen die van het evangelie af zouden kunnen leiden voordat je toe kunt komen aan het evangelie zelf, want anders zou je alsnog afgeleid kunnen worden…

  27. erik salteau zegt :

    @thebutler,
    …misschien wanneer God zich slechts buiten religie om laat kennen?

    (Het lijkt mij dat Hij dat doet noch zal doen, hierbij religie begrijpend als collectieve godsdienst, als aanvulling op spiritualiteit, begrepen als individuele godsdienst…)

    Natuurlijk moet het niet alleen om religie, dat collectief draaien, maar om te doen alsof je zonder kunt lijkt me ijdelheid van het soort erger dan het dragen van een hippe legging gemaakt in helse Chinese fabrieken 😉

    “Baby, baby, baby, I know I’m not alo-oh-oh-ooh-oh-hone…”

  28. Roberto zegt :

    @thebutler: dat gaan ze niet toegeven, en ik vind het ook wel wat kort door de bocht om te zeggen dat het om religie draait bij de O.G.G., dat doet deze mensen tekort. Ik heb die brief nog eens doorgenomen, zo’n beetje elke zin die erin staat verwijst naar het grote gevaar van de zonde en in mijn beleving blijven deze gereformeerden helemaal hangen in de angst om verloren te gaan. Ik kan van ze kan leren dat zonde geen randzaak is, maar een zaak van leven en dood, en dat het van levensbelang is om je eigen leven kritisch te bekijken en alles te doen wat in je macht ligt om de troep uit je leven te bannen, maar ze hebben duidelijk de kern van Jezus’ boodschap gemist.
    Mosterdzaadje merkt terecht op dat het voor een lid van de O.G.G. beslist niet zeker is dat Jezus ook voor jóuw aan het kruis heeft geboet. Het verbaast me wel (en daar gaan ze pas echt flink de mist in denk ik) dat er in deze brief niet gewezen wordt op Jezus: het gaat er allemaal om dat je jezelf weg moet houden van zonde, maar ze vergeten duidelijk te vermelden waar je dan wél moet zijn. Dat kan ik geen evangelie (‘goede boodschap’) meer noemen. Ik wordt er verdrietig van dat mensen het zichzelf zo moeilijk kunnen maken.

    Net nu komt ‘Satan he hates you’ van Reverend Vince Anderson langs op m’n muziekspelert. Ken geen toeval weze!

  29. Roberto zegt :

    Woord je weggevallen: ‘dat jezus ook voor jouw [i]zonden[/i] aan het kruis heeft geboet’

  30. Harnoldus zegt :

    Zouden spannende colbertjes, hawaii-shirts en bloemen achter de oren voor broeders wel toegestaan zijn?

  31. Roberto zegt :

    Voor wie het boeiend vindt: interview met een meneer van één van de Gereformeerde Gemeentes, Andries weet ook niet precies welke:

    http://www.eo.nl/programma/dezeweek/2007-2008/page/Allemaal_Gereformeerden__drs__I_A__Kole__GG_/episode.esp?episode=9086231

  32. rob zegt :

    @Roberto,
    is ook mijn gedachte erover.

    @Buttler,
    Het draait in de meeste gevallen om releigie.
    Wat biedt religie: het gevoel behouden te zijn, schijnzekerheid. Ik denk dat we er allemaal last v hebben, niet voorbehouden aan de zwartgekousde broeders en zusters.

  33. John zegt :

    Hij heeft wel gelijk, aan dat gedrocht op die foto linksboven kan ik door die legging niet meer zien of het nou een man of een vrouw is. Wel merk ik een vreemd gevoel in mn onderbuik, maar dat zal wel niks zijn.

  34. Tom zegt :

    We kunnen allemaal wel zoveel tegen de OGG hebben, maar ik ken ook mensen die in zo’n gemeente zitten en een ernstig ontzag/eerbied hebben voor wie God is. Wat mij betreft kunnen veel evangelicalen (waaronder ondergetekende) veel leren van hun houding hierin.
    Van ons kunnen ze weer veel leren dat je niet hoeft vast te zitten aan de wet.

    Ik weet dat er zusters zijn die met veel eerbied kleding dragen en daar God mee willen eren.
    Als wij naar zo’n gemeente gaan, dan doet mijn vrouw ook een rok aan en een hoed op, dat doe je uit respect en om geen aanstoot te geven aan andere mensen in die gemeente.
    Hoe je ook denkt over hun tradities, want die zijn er, maar zijn die niet in alle gemeentes?
    Zo hebben we allemaal wel wat.

    Tom

  35. Vleertje zegt :

    @thebutler.. Dus de Amish hun geloof draait niet om God. dat zou ik niet zo willen zeggen over deze gemeenschap. Het zijn wereldmijders maar om dat nu te zeggen vind ik veel te kort door de bocht.

  36. rob zegt :

    @john,
    Je lever?

  37. rob zegt :

    Wat betreft de boodschap,
    Die is krom.
    Het verbieden v internet, radio, tv etc maakt geen heilige ve mens.

    Er zitten een hoop nadelen aan internet, msn.
    hyves etc.
    Maar dat is meer door misbruik dat mensen ervan maken, dan door het middel zelf.
    Dus het is een grove denkfout van ze.
    Zonden beginnen in je hart, niet in de tv.
    Anders had God ons niet sterfelijk hoeven maken.

  38. John zegt :

    @rob.
    *de fles whiskey maar even weg zet en hem aan rob aanbiedt*

  39. Eva zegt :

    zou bij refo’s de fluisterbroek psalmen fluisteren?

  40. Ellis zegt :

    In het de aflevering van allemaal gereformeerden waarin Andries Knevel I.A. Kole van de gereformeerde gemeenten interviewd wordt wel genoemd dat zij evangelisatie erg belangrijk vinden. Dit zou voor hem ook een reden zijn om meer samenwerking te zoeken met andere kerken. Ze denken dus wel degelijk na over hoe de wereld te bereiken. Mijn beeld was altijd dat ze zich alleen richten op het groepje uitverkorenen (de mensen die dan toevallig toch al door God naar hun kerk zijn geleid).

    Maar de drempel wordt wel erg hoog als mensen zich aan deze kledingcodes moeten houden. Ik vind het op zich wel oke dat je van mensen verwacht dat ze niet in uitdagende kleding rondlopen. Maar dat zou je dan eerder van een rok dan van een broek verwachten. Erg jammer. (Als je er eens als gast naartoe wilt mag je wel een broek aan als vrouw en hoef je geen hoed op te doen.)

  41. Droppie zegt :

    @Ellis
    Izaak Kole is oké, en volgens mij niet echt representatief voor de GerGem. Maar dat kan ook niet anders als je aan een radioprogramma van de EO meedoet… (twee keer verderfelijk)

  42. erik salteau zegt :

    @rob,
    je reactie op ‘religie’ komt op mij nogal overbodig allergisch over.
    Is religie niet gewoon gezamenlijke godsdienst, waar je niet aan ontkomt en die je maar beter zo zuiver mogelijk houdt door een gezonde spiritualiteit – een intieme persoonlijke band met Jezus – door te wandelen in de Geest? (Zoveel mogelijk uit de fles 😉 )
    En is in die zin dit gg gebeuren eigenlijk niet ook gewoon een middel tot en uiting van religie?
    Wat betreft je reactie op de boodschap heb je helemaal gelijk denk ik, maar lijkt de nuance middels een notie van de gebrekkigheid alhier tezaam bijeen wel gepast.

  43. Jos Strengholt zegt :

    Nou nou, lachen hoor, dat ze in zo’n kerk van mening zijn dat niet alles wat mode is en in de winkel hangt, daarom voor een christen gepast is. Ik zelf wel te lang buiten Nederland wonen, maar ik erger me groen en geel aan de manier waarop alles bloot moet.

    Geef nou toe, het is toch voor 80% bedoelt om er sexy uit te zien? Vrouwen die gewoon hun vleeswaren verkopen?

  44. John zegt :

    @Jos Strengholt.
    De maatschappij is inderdaad wel dusdanig geindividualiseerd dat mensen hun goedkeuring, zekerheid en houvast niet direct meer halen uit een het leiden van een deugdzaam leven, maar vooral door wat je bereikt hebt en wat je in huis hebt. Of vrouwen hun vlees verkopen dat weet ik niet, ik heb het ze nooit gevraagd, maar ik ga er niet automatisch vanuit dat een vrouw in een kort rokje direct op zoek is naar seks.

  45. goedgelovig zegt :

    UPDATE: Ds. Van Aalst heeft waarschijnlijk nog niet gehoord van ‘Blootgewoon’, het nieuwe KRO-programma met Anita Witzier (vast geen tv in huis), anders had hij wel gezegd dat de schaal nog wat verder doorglijdt ná de spijkerbroek. Gristenen voor de Waarheid ziet het naderende kwaad wél en organiseert traditiegetrouw een campagne tegen al die zinneprikkelingen.

    http://www.manna-vandaag.nl/column.php?post=356

  46. Lieke zegt :

    Anita is van God los. Ik vond die naaktfoto van haar voor het reumafonds niet eens mooi, een beetje een skelet. Waarom niet wat gedurfder door wat borst of bil te laten zien? Bij de KRO heeft Maria haar borsten ook al eens getoond.

    https://www.reumafonds.nl/

  47. Kaas zegt :

    @goedgelovig: Ik vind Gristenen voor hún waarheid een betere naam eerlijk gezegd…

  48. goedgelovig zegt :

    UPDATE: GeenStijl doet er ook een schepje bovenop.

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/07/gristenen_gaan_anita_witzier_k.html

  49. Jos Strengholt zegt :

    @john – nee, ik denk ook niet dat alle vrouwen met een kort rokje naar sex zoeken. Zou een vrij domme stelling zijn he? Maar de vraag is niet alleen wat de motivatie is, maar ook wat de impact is, gewild of ongewild.

  50. John zegt :

    @Jos Strengholt.
    Ook dat weet ik niet. Wat is de impact op jou dan, gewild of ongewild?

  51. Jos Strengholt zegt :

    Ik kijk geinteresseerden naar een schaars geklede jongedame dan naar een in lompen gehulde zwerver. Ik belijd schuld.

    Soms zie je van die beste aardige maar veel te dikke meisjes met leggings, met veel blubberend bloot, etc. Hoeveel mensen denken dan: ‘nou meisje, je kan je beter iets anders kleden’?

    Bestaat er niet het idee dat alleen mooi en strak ook een beetje bloot mag?

    Ah en zeg nu niet: ‘dat weet ik niet’… 🙂

  52. rob zegt :

    Als ik blubberend bloot wil zien ga ik wel naar de dierentuin. walrussen, nijlpaardjes

  53. S.t. zegt :

    @Rob

    Waar maak jij je druk om zeg! Leer eerst je ogen te beheersen voordat je d’r over praat. Je lijkt wel een Farizeeer door even te melden: ‘ik belijd schuld’.

  54. rob zegt :

    dat was de tekst Jos 🙂 maar ik belijd ook schuld ik kan me een beetje inleven

  55. Lik-me-visje zegt :

    Ik ben het helemaal eens met die gereformeerden. Zagooit eens zo’n vrouwe mete en gat in haar legging precies waar bij mij- nette maillot dragende christin- een lapje stof zit. Man ik wist nietwat ik zag. Het kan dan wel mannenkleding zijn zo’n legging maar dit was toch echt een vrouw. Zag ik.

  56. rob zegt :

    @Likmevisje
    Waar je al niet naar kijkt……..schande

  57. climacuster zegt :

    ik ben het wel eens met de de regel van de OGG: “heidense meisjes doen een legging onder hun minirokje, christelijke meisjes doen niks onder hun minirokje”

  58. snico zegt :

    geliefde dames,
    eindelijk worden jullie bevrijd van het syndroom ‘altijd-zijn-het-de-vrouwen-die-er-fout-bijlopen’ lees:
    http://www.depers.nl/cultuur/322384/Mannendecollete-verovert-het-terras.html
    en….. onze enige echte ‘gristelijke’ sexbom doet mee!!
    is dat niet een fantastisch getuigenis?!

  59. lik-me-visje zegt :

    @ rob ik kon er gewoon niet omheen. Had zelf graag ook naar iets anders gekeken. Iets wat mij wat meer wijst op mijn Schepper ofzo.

  60. bodem zegt :

    @ Jos Strengholt
    80% bedoeld om er sexy uit te zien? Nee hoor, ik denk dat 80% van de meisjes en vrouwen geen flauw benul heeft wat hun (niet) kleding doet met mannen. Tegen de tijd dat ze het weten is het vaak al te laat. Het is meestal gewoon kuddegedrag denk ik. De mode is zo en daar wil / moet je aan meedoen. Niet opvallen tussen je vriendinnen. Of je ouders een beetje dwars zitten. Ik denk dat er weinig meisjes zijn, vooral tienermeisjes die bewust proberen met hun kleding mannen te verleiden. Ze willen gewoon geaccepteerd worden.

  61. snico zegt :

    @bodem
    klopt helemaal, mijn vrouw en ik hebben tienerwerk gedaan, waarbij we elk seizoen een keer een aparte meidenavond inplannen. de vrouwelijke tienerleiding praat dan open over ‘meidenzaken’
    uiteraard komt dit onderwerp dan aan bod en het overgrote deel van de meiden zit stomverbaasd aan te horen wat er verteld wordt over wat kleding ‘doet’….
    beetje jammer overigens dat blijkbaar moeders hier vaak niet (of op een niet-handige wijze) mee omgaan..

  62. lik-me-visje zegt :

    @ Snico misschien willen die moeders hun kinderen wel niet leren dat zij zich bedekt moeten kleden omdat een groot deel van de bevolking zich blijkbaar niet in kan inhouden. Ik wordt af en toe en beetje moe van de je vraagt-erommentaliteit. Dat kleding een excuus mag zijn je niet in te houden.

  63. cris zegt :

    Kleding is helemaal geen excuus om je niet in te houden. Dat is doorslaan naar de ene kant. Je kunt ook halfnaakt en overdreven sexy over straat gaan lopen omdat je vindt dat het een probleem van de ander is als dat iets met hem doet. Dat is doorslaan naar de andere kant. De balans ligt, zoals zo vaak, in het midden.

  64. snico zegt :

    @lik-me-visje
    sja, de waarheid zal ergens in het midden liggen,
    oneindige discussie…

  65. snico zegt :

    chichi, cris was me net voor….

  66. lik-me-visje zegt :

    @ Snico @ Cris daar ben ik het mee eens. Het ligt ergens in het midden.

  67. Hebrert zegt :

    Zieke mensen. Ziek

  68. Marie zegt :

    Hohoho, het gaat ook in refo-Nederland helemaal de verkeerde kant op! Er worden zelfs al grappen gemaakt over leggings: http://refoweb.nl/nieuws/140/Een-panty-zonder-Foetius-28column29.html

  69. PP zegt :

    Kleding en sexuele connotaties zijn wel erg cultuurgebonden. Al ooit in de binnenlanden Afrika geweest? Blote borsten overal. Heel gewoon. Niks mis mee. En hoe meer we van andere culturen vernemen via internet en tv, hoe lastiger het wordt om onze westerse christelijke (is beslist niet gelijk aan bijbelse) regels in stand te houden. Een vlucht in het fundamentalisme is voor sommigen dan de enige optie.

  70. michel zegt :

    wat is dat een gezwets adam en eva werden naakt met een blad voor de geslagsdelen gemaakt

  71. thony kraamer zegt :

    Walgelijke onzin
    Adam en eva werden bloot geschapen en pas toen ze van de vrucht gegeten hadden gingen ze zich schamen en gingen ze zich met blaadjes kleden en jij kan lekker niet weten hoe dat eruit zag dus jij weet niet of eva een rok van bladeren had!!!!!!!!!!!!
    Jullie bedenken zelf al je regels maar als je het in de bijbel opzoekt kan je het nergens vinden
    jullie zijn farizeers die zichb klempraten in al hun 10001 wetjes en regeltjes

  72. Hans Meeten zegt :

    Zooo … Die is goed gek!

Trackbacks / Pingbacks

  1. Een klein beetje serieus schriftonderzoek | Postrok - 30 oktober, 2010