Journalistiek voor dummies

andriesradioIs een programma van drie kwartier tegenwoordig te weinig voor een topinterviewer om een prominente gast die regelmatig in opspraak is ook maar één kritische vraag te stellen? Wel als de ondervrager Andries Knevel heet, zijn gast Willem J. Ouweneel is en het onderwerp de Evangelische Hogeschool is. Ouweneel was 32 jaar geleden betrokken bij de oprichting van de EH in Amersfoort. Komende woensdag zwaait hij af. Pensionering. En vanaf september komt hij gewoon weer terug, maar dan als gastdocent. Voor eerstejaars studenten journalistiek biedt deze aflevering van Andries Radio fantastisch mooie lesstof.


Je kunt bijvoorbeeld leren, nota bene van een topinterviewer, hoe je vragen stelt:

– Jij bent toch professor doctor doctor doctor, Willem Ouweneel?
– Tweeëndertig jaar geleden is de EH opgericht en jij was er bij?
– Je was nog niet zo bekend?
– Willem Glashouwer was hervormd?
– Je was werkzaam als bioloog?
– De EH was niet gesubsidieerd?
– Je gaat af en toe gastcolleges geven?
– Waar ben je het meest tevreden over?
– Het afscheid is woensdag?

Vraag van een docent journalistiek aan zijn pas gediplomeerde havisten en vwo’ers: “Hoe kom je als interviewer tot dat soort vragen?” Antwoord: “Ten eerste door je als interviewer niet goed op een gesprek voor te bereiden. Ten tweede door kort voor de uitzending als interviewer en gast samen een zogenaamd voorgesprek te hebben.” Voor Andries en Willem is zo’n voorgesprekje plannen niet zo moeilijk, want zij spreken elkaar al heel vaak. Ja, deze mannen hebben zelfs hele nauwe banden. Willem bijvoorbeeld is een van de knappe koppen op wier gezag Andries vroeger creationist was en op wier gezag hij dat nu niet meer is.

Dat brengt genoemde docent bij een tweede les: “Interview nooit je vriendjes! Stuur dan liever een collega die wel in staat is afstand te houden.” Hoor maar eens hoe gastheer en gast elkaar over de bol aaien. Bijvoorbeeld als het gaat om de ‘ongenadige’ kritiek die beiden soms krijgen vanwege hun nieuwe standpunten over Genesis 1. Willem zegt dat hij daar wild van kan worden en vertrouwt Andries toe: “Je zult het herkennen…” En als Andries vraagt: “Het aantal echtscheidingen neemt toe in jullie achterban?”, reageert Willem: “Dat is ook jouw achterban.” 

Les drie luidt: “Kijk ook eens naar wat de interviewer niet vraagt.” Bijvoorbeeld over de crisis die de EH in 1991 trof. Of, voor wie dat gedateerd vindt, over de verwijdering die is ontstaan tussen sommige van de oprichters van de EH. Kijk maar eens hoe Koos van Delden tegenwoordig schrijft over Willem Ouweneel. Die mannen treffen elkaar ongetwijfeld, komende woensdag op die receptie in Amersfoort. “Beste eerstejaars studenten, wat had een kritische Andries daarover bijvoorbeeld kunnen vragen?”

25 Reacties op “Journalistiek voor dummies”

  1. pb zegt :

    Ik ben blij dat ik geen eerstejaars student ben. Hoef ik m’n hersens niet te kraken over moeilijke vragen.

  2. Hupseflups zegt :

    Het is toch al jaren bekent dat knevel niet in staat is om kritische vragen te stellen met enige diepgang. Bij kvdb nodigt hij ook alleen maar mensen uit zijn achterban uit om het christendom te promoten. Hij werkt tenslotte voor de EO nietwaar? Het gaat niet om journalistiek maar om evangelisatie.

  3. Helpie zegt :

    Het zijn allemaal gesloten vragen! Moet een kort gesprek zijn geweest 😉 Ja, nee, ja, enz.

  4. cornelis zegt :

    oei, oei, kritische vragen stellen aan ouweneel Himself:
    daar is moed, zeer veel moed voor nodig.
    je kunt anders zo fikse verbale draaien om je oren krijgen en daar heeft knevel geen zin in gehad.
    tja, ze komen elkaar zo vaak tegen namelijk……

  5. albert zegt :

    Elkaar lekker krabben op het jeukende bolletje. Bah.
    Alsof er niet heel wat heftigers te bespreken/bevragen was….
    Theekransgeleuter/getok wat mij betreft….

  6. Ruitje zegt :

    @cornelis, het is gevaarlijk om kritisch te zijn naar Ouweneel, want voor je het weet neemt zijn zalving toe…

  7. erik salteau zegt :

    He hups, vind je werkelijk dat gebrek aan diepgang voor evangelisatie mag doorgaan?

    Ik heb het idee dat Knevel in (tv-)journalistenland wel bovengemiddeld gerespecteerd wordt – misschien ook juist vanwege het vermijden van onnodige spanningen? – en dat hij daardoor meer podium heeft voor af en toe ook goed nieuws.

    Bij Paul Bently bijvoorbeeld
    (http://twitpic.com/86r8n)

    …die samen met half bn-nerig nl ook knevels gekwetter over halleluja-ervaringen in het weekend krijgt…
    (https://twitter.com/andriesgknevel/status/2166741412)

    …en dus ook weet dat hij vlak voor dat WJO-interview nogal ontdaan was van het vertrek van zijn dochter naar Afrika…
    (https://twitter.com/andriesgknevel/status/2175939212)

    …waarvan wij weer zouden kunnen leren dat Andries ook een mens is, hoezeer we als superhelderige wereldvergroveraars zijn prachtige sokkel ook benijden 😉

  8. rob zegt :

    Bid je nog wel voor een examen, omdat je het toch al weet?

    Gisteren vroeg Andries dit aan een hoogbegaafde student

  9. jancko zegt :

    @rob

    Dat vind ik dan wel weer een intelligente vraag van onze Andries…

  10. rob zegt :

    hij deed zijn best 🙂

  11. Lilian zegt :

    Ik heb tijdens mijn eerste jaar op de school voor journalistiek inderdaad eens een interview van Andries Knevel geëvalueerd en dat was ook al niet best. En voor die conclusie kreeg ik een acht, dus inderdaad interessant studiemateriaal.

  12. Roberto zegt :

    @erik salteau: mooi verhaal, maar ik volg je niet. Dochter vertrok de 15e, interview op 20e uitgezonden, ik zie geen verband.

    Desalniettemin vind ik Knevel een goede interviewer, het parafraseren van vragen vind ik een beetje flauw. Als je een gesproken conversatie op schrift zet ziet dat er al snel belachelijk uit. Als interviewer doe je méér dan alleen prachtige volzinnen richting je gast sturen: je probeert met je gast mee te gaan om het gesprek op gang te krijgen of hem of haar te prikkelen als het te te lauw blijft. In mijn beleving (maar ik studeer technische cognitiewetenschap, geen journalistiek) weet Knevel vaak een balans te vinden tussen een ‘klik’ maken met zijn gast en de diepte in gaan, waarmee hij én zijn gast zich welkom laat voelen én diezelfde gast aan het praten krijgt. Misschien niet zo scherp als bijvoorbeeld Jeroen Pauw, maar het levert wel interessante gesprekken op.

  13. erik salteau zegt :

    roberto: niet alle radio is live. 2,5u later kwetterde knevel als volgt:

    “Ga naar de studio van AKN om prof. dr. dr.dr. (3 keer!) Ouweneel te interviewen nav afscheid EH. Uitzending Andries-radio (r5. 20/6).”

    (https://twitter.com/andriesgknevel/status/2176845435)

  14. pien zegt :

    Wat is twitteren toch een stupide bezigheid, toch maar niet aan beginnen:-)

  15. Len zegt :

    “Ouweneel, verdien jij net zoveel als ik doe?”

  16. Ben zegt :

    Andries eruit, Thijs en Arie erin.

  17. Vleertje zegt :

    @GG, Hebben jullie Knevel al gevraagd om commentaar? Lijkt me interressant om te weten lezen wat zijn eigen reactie is en wat zijn motieven waren?

  18. Roberto zegt :

    Met ‘parafraseren’ hierboven bedoelde ik natuurlijk ‘letterlijk quoten’, my bad.

    Arie? Geweldige programmamaker, maar echt geen interviewer zoals Andries. Politici zouden hem al helemaal niet serieus nemen.

  19. theotinus zegt :

    Als oud-EH student en zwaar ge-ouwenelianiseerd wezen vraag ik om respect voor deze grijsaard. Niemand is als hij in staat gebleken om de volledige breedte van de orthodoxie in 1 bestaan geheel te doorleven. Ongeëvenaard en een levend bewijs van het bestaan van mentale evolutie. Onder dat motto ga ik hem vanmiddag dan ook ferm de hand drukken. Moet ik nog de groeten doen van goedgelovig.nl?

  20. Jos Strengholt zegt :

    ik vond dat gesprek tussen de twee heren niet zo slecht hoor. Waarom moet dit een scherp interview zijn? En wat is er mis met een thema dat in 1991 speelde niet op te rakelen? Was de bedoeling van dit gesprek dan om pijnpunten bespreekbaar te maken?

  21. Johan zegt :

    Ik vond het ook best onderhoudend. Andries Radio is geen journalistiek, maar human interest. Een soort Catherine Keyl of Wilma Nanninga. 😉

  22. pb zegt :

    In dit artikel in het ND zitten ook weer de nodige krenten in de pap. Wie haalt ze eruit?

    http://www.nd.nl/artikelen/2009/juni/23/de-wetenschapper-die-onderwijzer-bleef

  23. cornelis zegt :

    @ruitje–de toename van des ouweneels zalfjes neem ik dan maar op de koop toe.
    je loopt nu eenmaal risico’s in het leven–

  24. dspolleke zegt :

    Ik ben wel voor het voorstel om Arie Boomsma op de plek van Andries te zetten. Dan gaat het programma NOG meer op P&W lijken.
    Het lekkere koppie dat je eigenlijk niet serieus neemt maar af en toe geniaal uit de hoek kan komen naast de gevierde journalist met ervaring!

    Naja.. dat scheelt een boel ergernis denk ik.

  25. Jan Knoepert zegt :

    Naast Tijs vd Brink lijkt Knevel anders ook helemaal niet lelijk.

    Eerlijk gezegd bevalt de verdeling intuïtie (Knevel) – journalistiek (Brink) me wel.