Vergeving voor 4.285.199.778 zonden

biechtenklein.jpgEerder meldden we op deze site al dat biechten weer helemaal ín is en dat veel mensen dat bij voorkeur online doen. De Belgische website biechten.be, waar mensen ter biecht kunnen gaan, claimt in drie jaar tijd ruim 4 miljard zonden onder ogen te hebben gehad en kwijt te hebben gescholden. Dat meldt gristelijke nieuwssite Manna Vandaag. Voor letterlijk elke zonde heeft de site wel een remedie, inclusief de ‘zonde tegen de Heilige Geest’. Bezoekers kunnen hun zonde in een schermpje tikken en krijgen vervolgens te horen hoeveel Weesgegroetjes en Onze Vaders ze moeten bidden om van die zonde af te komen.

En je kunt het zo gek niet bedenken of biechten.be herkent de zonde wel. De makers van de site zeggen letterlijk: “Biechten.be vergeeft 4.285.199.778 verschillende zonden.” Bezoekers van de site hebben zelfs de mogelijkheid om te kiezen of zij hun zonde zien als ‘zonde’ of als ‘doodzonde’. Niet dat dat zo heel veel uitmaakt. Een paar Weesgegroetjes meer en ook de ‘doodzonde’ is vergeven.

Volgens de Bijbel is ‘lasteren tegen de Heilige Geest’ een ‘eeuwige zonde’ waarvoor geen vergeving bestaat (Marcus 3:29). Voor biechten.be is dat evenwel niet zo’n probleem: slechts 41 Weesgegroetjes en 16 Onze Vaders en ook die zonde behoort tot het verleden.

De penitentie die biechten.be oplegt is sowieso wat vreemd. Als je iemand vermoord kom je er met 12 Weesgegroetjes en 4 Onze Vaders van af. Maar de zonde ‘diefstal’ vereist zwaarder geschut: 50 Weesgegroetjes en 19 Onze Vaders. Net zo vreemd is het bij het thema overspel. Voor ‘overspel’ zijn 2 Weesgegroetjes en 20 Onze Vaders voldoende. Voor alleen maar ‘kijken naar een andere vrouw’ zijn 28 Weesgegroetjes en 10 Onze Vaders nodig. Onder die term ‘andere vrouw’ valt overigens niet de buurvrouw. Voor ‘kijken naar de buurvrouw’ blijken 11 Weesgegroetjes en 4 Onze Vaders voldoende.

Zelf kunnen de initiatiefnemers van biechten.be trouwens ook wel even aan de slag. Voor de zonde ‘plagiaat’ zijn 11 Weesgegroetjes en 4 Onze Vaders nodig. En dat er sprake is van plagiaat lijkt wel duidelijk. De site ziet er net zo uit als de Google-zoekmachine. En die was toch echt eerder. Volgens de mensen achter de site mag het Google-ontwerp echter vrij gebruikt worden.

De mensen achter biechten.be nemen het met de religieuze kant van de zaak overigens niet zo heel nauw. Op een uitlegpagina vertellen ze dat de Weesgegroetjes en Onze Vaders desgewenst ook vervangen mogen worden door ‘gelijkaardige gebeden’ voor mensen die een andere godsdienst aanhangen. En hoe men aan de aantallen uit te spreken gebeden komt? “Deze worden bepaald door een algoritme dat rekening houdt met de ernst van de zonde, het aantal zonden dat je al begaan hebt, de wil van je God en de stand van de planeten.” 

We hebben natuurlijk ook even de zonde van ‘goedgelovigheid’ opgebiecht, en daarvoor staan maar liefst 39 Weesgegroetjes en 15 Onze Vaders. Dat valt op zich nog mee, want voor ‘andere mensen helpen’ (volgens de site ook een zonde) staan 49 Weesgegroetjes en 19 Onze Vaders. Dat zullen we dus voortaan maar achterwege laten.

9 Reacties op “Vergeving voor 4.285.199.778 zonden”

  1. RELIREL zegt :

    nou, die site krijgt vanaf vandaag vast structureel meer bezoekers, want dit is weer typisch iets voor goedgelovigen…
    jammer dat hier aan de herontdekking van het biechten (waar ik een groot voorstander van ben) weer flink afbreuk gedaan wordt door goedkope semi-religieuze fratsen als weesgegroetjes en onzevaders.

  2. Ruud Vermeij zegt :

    Ik heb ook een zware zonde begaan:

    Gelieve 41 Wees gegroetjes en 16 Onze Vaders te bidden voor je zonde ‘liefde’.

  3. Rocky zegt :

    Gelieve 31 Wees gegroetjes en 12 Onze Vaders te bidden voor je zonde ‘het lezen van goedgelovig’.

  4. karel zegt :

    De site werkt volgens mij volledig at random. Type maar eens dezelfde zonde een aantal malen achter elkaar in. Ter compensatie van de zonde ‘biechten’ moet ik de volgende gebeden doen:
    1e keer: Gelieve 42 Wees gegroetjes en 16 Onze Vaders te bidden voor je zonde ‘biechten’.
    2e keer: Gelieve 10 Wees gegroetjes en 3 Onze Vaders te bidden voor je zonde ‘biechten’.

  5. Ettje zegt :

    En toen kwam Jezus en Hij zei:
    Ego te absolvo a peccatis tuis in nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti. Amen.
    “Ik ontsla u van uw zonden in de Naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen.”

    Maar dat betekent natuurlijk niet dat daarmee de biecht zinloos is geworden. Helaas is dat één van de sacramenten die wij, protestanten, met het Roomse Badwater weggegooid hebben!

    Helaas, omdat er daardoor veel kwaad kan door woekeren, en tegelijkertijd: maar goed ook! Omdat er maar weinigen zijn die om kunnen gaan met de volmacht die we gekregen hebben, bij de eerste uitstorting van de Geest, zonden wel of niet te vergeven.

    Johannes 20:
    22 Na deze woorden blies hij over hen heen en zei: ‘Ontvang de heilige Geest. 23 Als jullie iemands zonden vergeven, dan zijn ze vergeven; vergeven jullie ze niet, dan zijn ze niet vergeven.’

  6. Trijntje zegt :

    Inderdaad jammer dat de goede kanten van het biechten helemaal uit het zicht zijn verdwenen na de Reformatie.
    Ik heb ontdekt dat heel veel mensen het moeilijk vinden om te geloven dat God ook juist hun specifieke zonde(n) vergeeft. Ook dat het heel heilzaam kan zijn als iemand dan in het bijzijn van één of twee anderen die zonden aan God belijdt. En als daarna die persoon vanuit de bijbel wordt bevestigd dat God hem/haar zijn/haar zonde(n) heeft vergeven

  7. Hendrik zegt :

    Nou, met deze aanpak kunnen ze ook nog wel het airmiles saldo of de AH bonuspunten op m’n klantenkaart meewegen. Dat levert dan weer korting op voor het aantal op te zeggen gebeden….

  8. Tamara zegt :

    hoe kan ik iemand vergeven? Ik heb daar best wel veel moeite mee ook om dit los te laten.

Trackbacks / Pingbacks

  1. De biecht « WEBLOG NORMAN VISS - 29 mei, 2008