Goedgelovig lanceert website Boeken Centrum

De redactie van het inmiddels niet meer actieve satirisch-kritische weblog Goedgelovig heeft vandaag bekend gemaakt op 1 september 2015 een nieuwe website te zullen lanceren. Het betreft een satirisch weblog onder de naam Boeken Centrum. Op Boeken Centrum zullen in totaal 129 satirische bijdragen worden gepubliceerd over de Heidelbergse Catechismus. Deze bijdragen zijn bedoeld voor vermaak en relativering.

boekencentrum

De satirische uitleg van de Heidelbergse Catechismus wordt naar verwachting een belangrijk hulpmiddel voor predikanten bij de voorbereiding van de leerdienst. De nieuwe website staat onder redactie van M.C. Baten burg, J. Groen leer, T. Ja cobs. W. Mar cus en W. Ver boom, nieuwe pseudoniemen van de GG-redactie.

De naam van de nieuwe website is geheel willekeurig gekozen, laat redactielid Joost de Vries van Goedgelovig weten. “Het is nadrukkelijk niet onze bedoeling geweest om gebruik te maken van de al bestaande naamsbekendheid van Boekencentrum Uitgevers in Zoetermeer. Wij verwachten ook niet dat onze website bij de christelijke doelgroep tot verwarring zal leiden. Wij hebben een unieke url voor onze site gereserveerd en uit de ondertitel blijkt duidelijk dat het om satire gaat en niet om een thematische uitleg van de Heidelbergse Catechismus zoals Boekencentrum Uitgevers binnenkort op de markt brengt onder de titel ‘Goed gelovig’.”

Directeur Nico de Waal van Boekencentrum Uitgevers is not amused als hij van de nieuwe website Boeken Centrum hoort. In een brief liet hij Goedgelovig weten: “Ik heb liever dat u een andere naam kiest voor uw site. Wij voeren deze naam al langer en hebben bij de christelijke doelgroep enige naamsbekendheid opgebouwd. Wij zijn voornemens ook in de toekomst onder de naam Boekencentrum te blijven werken.”

De Vries heeft De Waal in een e-mail laten weten dat Goedgelovig de titel Boeken Centrum handhaaft. “De titel van onze site Boeken Centrum wordt bewust uit elkaar geschreven – niet aan elkaar zoals Boekencentrum Uitgevers. Het wordt niet gebruikt als naam van een onderneming en daarmee kan dus geen sprake zijn van inbreuk op het handelsnaamrecht. Wij geven de website Boeken Centrum niet als boek uit en zijn dat ook in de toekomst niet van plan.”

De Waal heeft na ruggespraak met zijn bedrijfsjurist laten weten geen juridische stappen te willen zetten, maar vindt wel dat Goedgelovig toch moet afzien van het gebruik van de naam Boeken Centrum. Na overleg met zijn redactie mailde De Vries terug: “Uw argumenten hebben wij gewogen, maar overtuigen ons niet van de noodzaak een andere naam te kiezen. Boeken Centrum is voor ons slechts een losse digitale uitgave, geen label/imprint. Het is weliswaar een goed gebruik binnen de uitgeverij om gelijke titels van websites te vermijden, maar het is niet verboden. Ik hoop dat u onze keuze respecteert en dat ook bevestigt.”

De url van de nieuwe website Boeken Centrum wordt binnenkort bekend gemaakt.

6 Reacties op “Goedgelovig lanceert website Boeken Centrum”

 1. engel zegt :

  Eerste reactie.

 2. Bokkepoot zegt :

  Fuck. 😡

 3. engel zegt :

  @Bokkepoot,

  Denk een beetje aan je taalgebruik!

 4. Bokkepoot zegt :

  Ja meneer Engel. 😥

 5. de belg! zegt :

  Gaat goedgelovig terug actief worden?

 6. goedgelovig zegt :

  @de belg!: Nee. Heel af en toe plaatsen we nog een update op de site, maar dat is het.

%d bloggers liken dit: