De ultieme GG wrap-up

rode_wijn_pakketWe hebben de beste wijn tot het laatst bewaard. De ultieme wrap-up van topics waar we niet meer aan toekwamen, maar die te leuk of educatief zijn om niet te behandelen.

1. EROTIEK VOOR GRISTENEN

Liefdeskruiden.nl is een nieuwe gristelijke erosite voor getrouwde stellen die de basis van hun identiteit, heel toepasselijk, in het kruis van Jezus vinden. “Hierdoor mogen wij al onze seksuele wensen onder zijn autoriteit brengen, waardoor ons seksleven vol van gezonde passie mag zijn. Laten we God eren door aan anderen te laten zien wat Hij wil in een huwelijk!” Dat zijn onder meer houterige seksposities, maar op de site staat ook een dampend erotisch verhaal waar Solomo nog rode oortjes van zou krijgen.

In Amerika hebben ze ook iets dergelijks: Christian Nymphos, voor gristenen die de hele dag aan seks denken. In Kenia doet Rev. Van Pastoorkramp Njohi van de Lord’s Propeller Redemption Church ook een duit in het zakje. Hij heeft zijn vrouwelijke gemeenteleden laten weten dat ze hun bh’s en slipjes thuis moeten laten, zodat ze God’s Geest beter kunnen ontvangen.

2. MAAGD BLIJVEN, DE ULTIEME ROEPING

De belangrijkste opdracht van een gristenvader is voorkomen dat je dochter al voor het huwelijk haar maagdelijkheid verliest. Daarom meld je haar al op jonge leeftijd aan voor de Heritage Girls, een gristelijke padvindersvereniging voor meisjes die ‘Christ-centered’ willen leven, tegen abortus zijn en wachten op hun ware liefde. Intussen bewaak je je dochter als een pitbull en koop je het Prized Possession Book dat je helpt om als vader de man te zijn die je dochter straks wil hebben. Daar horen ook vader-dochter-contractjes bij waarin dochterlief plechtig beloofd maagd te blijven. Tijdens een Purity Ball wordt ze voordat ze de puberteit in gaat symbolisch aan haar vader uitgehuwelijkt. Check de reportage van Nieuwsuur over deze bijzondere rage.

ardnqay7kczq9om98huo

Kritiek is er ook op deze puurheidscultuur onder Amerikaanse gristenmeisjes, die volgens Amanda Barbee vooral leidt tot seksuele geremdheid en schaamte. Of, in de satire van Lark News, tot onthouding in het huwelijk. Als je geen seks hebt, maar wel kinderen wilt, kun je altijd nog een van de duizenden bevroren embryo’s adopteren om die een gristelijke opvoeding te geven.

3. EEN STUKJE VAN DE JEUGDOUDERLING

Bij onze eigen PKN speelt dit probleem gelukkig niet. Daar zijn namelijk geen jongeren, alleen oudere jongeren. Dit opbouwende stukje van de plaatselijke jeugdouderling voor de jongeren in de kerk sluit daarom perfect aan bij de doelgroep.

IMG_0025

4. MANNEN GAAN VOOR MACHO JEZUS

Terwijl de 4e Musketier uitbreidt naar het land van de trollen, zien wij uit naar de nieuwste mannentrends uit Amerika die zo onder het 4M-label kunnen worden aangeboden. Zo is daar de Christian Bowhunters of America voor gristenmannen die graag op Robin Hood willen lijken. En in Memphis is een echte Fight Club voor gristenmannen van start gegaan. Ze bidden samen: ‘Father, we thank you for tonight. We pray that we will be a true representation of you’ en slaan elkaar vervolgens compleet verrot. De kerk moet immers meer macho worden, net als Rambo Jezus.

5. EEN JAAR LANG IETS HEEL ANDERS

Je kunt ook een jaartje iets totaal anders gaan doen. Voorganger Ryan Bell probeert bijvoorbeeld een jaar lang als atheïst te leven en houdt daar een boeiend weblog over bij: Year Without God. Heterogristen Timothy Kurek heeft een jaar als homo geleefd en schreef daar het boek ‘The Cross in the Closet’ over. Nu GG stopt ligt hier een uitdaging voor vaste reageerders. Voorkom dat je in een post-GG gat valt en besluit nu om een jaar lang iets heel anders te gaan doen.

YearWithoutGod_P30_bh1

6. WARM BAD EN KOUDE DOUCHE

Het heeft even geduurd, maar het overheidsrapport ‘Het warme bad en de koude douche. Een onderzoek naar misstanden in nieuwe religieuze bewegingen en de toereikendheid van het instrumentarium voor recht en zorg’ is nu beschikbaar. GG-reageerder Pittig heeft er naar verluidt aan meegewerkt, wat verklaart dat het zo’n lang stuk is geworden. Maar wijs niet te snel met de vinger naar spin- en sjoemelclubjes als TRIN, want volgens gedragseconoom Dan Ariely spint en sjoemelt iedereen, jij en wij dus ook.

7. GENADEFUNDAMENTALISME

Er is één spinkerk die we op GG nooit te grazen hebben genomen, en dat is Jong & Vrij. Geheel onterecht, want we hadden een prachtige parodie op het doorgeslagen genadefundamentalisme van deze sekte kunnen maken. Over Joseph Prince die predikt dat gristenen zelf kunnen bepalen hoe lang ze leven. Over de geweldige seks die Jong & Vrij-gristenen hebben. Over de gegarandeerd pijnloze bevallingen die Jezus de vrouwen van Jong & Vrij heeft beloofd. Jos Strengholt noemde deze vorm van succesevangelie ooit ‘de prettige prietpraat van Jong & Vrij’, maar dat is nog te lief.

8. PROFETIEËN OVER NEDERLAND

Amerikanen compenseren het teveel aan genade met een dosis oordeelsprofetieën over Nederland, we zijn immers het liberale Sodom en Gomorra. Maar nu is er opeens toch iets positiefs: in de Bethelkerk (die van de dodenopwekkers) is over Nederland geprofeteerd. Zo vindt er een evangelische doorbraak en opwekking plaats (1:00), met name op openbare scholen (1:40), waarbij kleine kinderen worden genezen, ook moslimkinderen.
 Er worden boeken met bijzondere inzichten uitgegeven en die boeken verkopen zichzelf (2:49). Er zal heel veel innovatie plaatsvinden en technologische vooruitgang worden geboekt, met name vanuit de kerken (5:26)
. Er zal veel Nederlands traditioneel gedanst worden (6:00) en enorme rijkdom en economische vooruitgang plaatsvinden (6:38).

9. O IRONIE, O ANONIMITEIT

Veel gristenen vinden ironie verkeerd, want ‘dat is niet opbouwend’. Maar volgens Richard Beck heeft de kerk juist ironische gelovigen nodig. “Er is plaats voor hen in het Koninkrijk. Zij zijn de wrange profeten. Ze geven commentaar op gristengekkies, halen religieuze pretenties onderuit en laten zien waar de menselijke beperkingen zitten.” Dat kun je het beste anoniem doen, want uit een Transparancy vs Anonymity vergelijking blijkt dat we ons aan de goede kant van het ethische internet bevinden: de smalle weg van de ‘content creators’, ‘collaborators’ en ‘whistleblowers’ die lijnrecht tegenover Satan Mark Zuckerberg van de brede weg staan.

anonimity

10. EIND GOED, AL GOED

Dankzij of ondanks de ironischen komt het toch nog goed met Gods wereld, dat blijkt uit een boeiende sentimentanalyse van de Bijbel.

23 Reacties op “De ultieme GG wrap-up”

 1. mafchauffeur zegt :

  De über-ultieme wrap-up lijkt eveneens in de maak: achter de schermen wordt hard gewerkt aan de TRIN jaarverslagen 2011, 2012 en 2013.

  Indrukwekkende clean-desk policy; enkel het hoognodige is aanwezig, inclusief een lief glazen profetiebolletje. 🙂

 2. mafchauffeur zegt :

  Ingezonden mededeling van Zeurensen:

  Voorwaarts Christenstrijders, volgt uw Heer en God,
  Draagt het kruis van Jezus, vreest geen hoon of spot.
  Laat de moed niet zinken Jezus gaat u voor!
  Over bergen door woestijnen volgt uws Meesters spoor.

  Als een machtig leger, sluiten w’ ons aaneen,
  Onverdeeld in streven, dienen wij slechts Een,
  In zijn kracht en glorie, gaan wij moedig voort,
  Tot Hij ons zal welkom heten, bij de paarlen poort.

  Voorwaarts Christenstrijders, Volgt getrouw uw Heer,
  Redt verdoolde zielen, tot uws Meesters eer,
  Brengt de schoven binnen, straks ontvangt gij loon,
  Eeuw’ge hemel vrede wacht u, en een gouden kroon.

  Koor. Voorwaarts Christenstrijders, Volgt uw Heer en God, Draagt het kruis van Jezus, vreest geen hoon of spot

  Of dit nu betekent dat hij morgen wél naar Dwaze Zaken komt of de uitnodiging heeft verscheurd is echter onduidelijk.

 3. ruub zegt :

  @maf
  Heb jij ook een foto van jezelf boven je bureau op je werk hangen, net als deze roerganger en reken je dit ook tot het ‘hoognodige’?

 4. fladderaartje zegt :

  @ Maf

  Als ik zo de comments onder dit amazing topic lees, dan denk ik Wow! Jullie hebben jullie blessed leider met z’n heavenly aura gewoon verdiend.

 5. mafchauffeur zegt :

  @ruub: ik was, een dag voor het Einde, in een milde bui en heb bewust niets gezegd over het ontbreken van:
  – een ruwhouten kruis
  – poster van Zeurensen
  – foto van Koning en Koningin
  – selfie met Geert
  – selfie met Bill
  – selfie met Todd
  – slotverklaring van het Concilie van Heerde
  – mama Heidi

  Daarbij: mijn eigen bureau een chaos. Maar mijn jaarrekening 2013 is af. 🙂

  Maar nu jij er over begint: die foto was vast een cadeau van de vrijwilligers. Dan zou het een beetje asociaal zijn om die niet op te hangen.

 6. fladderaartje zegt :

  @ruub
  Die foto hangt achter hem. Als hij echt een narcist was, dan hing hij voor hem, zodat hij naar zichzelf kon kijken. Maar nu ik er over nadenk, kan natuurlijk best dat er voor hem ook heen hangt, of een spiegel…

 7. Pittig zegt :

  @ ruub

  Hé, nog niet vertrokken? Of hebben ze daar ook internet? Of ben je morgen wel aanwezig en zijn al mijn gebeden verhoord?

 8. Pittig zegt :

  @ GG

  Er staat onjuiste informatie en een typefout in dit stuk:

  De zin “GG-reageerder Pittig heeft er naar verluidt aan meegewerkt, wat verklaart dat het zo’n lang stuk is geworden” moet uiteraard zijn: “GG-reageerder Pittig heeft er naar verluidt aan meegewerkt, wat verklaart dat het zo’n GOED stuk is geworden.”

  Ik verzoek u derhalve, en zonodig sommeer ik u, om deze tekst aan te passen binnen 48 uur na het plaatsen van deze reactie, de ene tekst verwijderd te houden en de andere aan te passen en mij hiervan een bevestiging te sturen.

  Ik wil deze casus met u minnelijk regelen en doe u een schikkingsvoorstel, inhoudende dat ik de vordering thans beperk tot 666 euro en u beleefd verzoek deze binnen veertien dagen na het plaatsen van deze reactie te voldoen op mijn gironummer 666, t.n.v. Overgevoelige Dominees, o.v.v. schadeloosstelling verkeerde informatie bij het bericht ‘De ultieme GG Wrap-up’, waarna ik u finale kwijting zal verlenen.

 9. Bokkepoot zegt :

  LOL @Pittig 😀

 10. Johan zegt :

  @Pittig: 🙂

 11. ruub zegt :

  @maf
  Inderdaad, en waar is die Braveheart poster? 🙂

  @fladderaartje: een spiegel op het plafond wellicht, als bevestiging dat al het mooie van boven komt.

  @pittig : morgenvroeg, zdhw 🙂

 12. Pittig zegt :

  Erg leuk om al die oude banners weer terug te zien!

 13. Wilfred zegt :

  @Ruub: We zullen je missen! 😦

  @Maf: Wat mooi dat jij altijd het goede in mensen weet te herkennen!

 14. Pittig zegt :

  @ ruub

  Zo spreekt de Heer Pittig: “Ga morgenvroeg naar de baas, wanneer hij naar de rivier gaat, en zeg tegen hem: Zo spreekt de Heer Pittig: laat mijn Ruub gaan naar het afscheid van GG om De Satire te vereren.”

  (Vrij naar Ex 8,16 Willibrord vertaling)

 15. mafchauffeur zegt :

  @Im Gegenteil: jij ook een gezegend verder leven toegewenst!! En dank voor alle (on) gezouten reacties.

 16. goedgelovig zegt :

  @Im Gegenteil: Helverwensingen zijn ‘note done’ op GG. Je reactie is verwijderd.

 17. midas zegt :

  @GG Dank voor deze site. Heeft mij geholpen zaken en vragen in een breder en beter perspectief te plaatse. Het ga jullie goed. Of zoals mijn pa placht te zeggen op nieuwjaarsdag: veel heil en zegen.

 18. Martijn zegt :

  Wat is de reden waarom jullie de sektarische groep Jong en Vrij gespaard hebben van satire? Er is vaak aandacht geweest voor bijv. doorgeslagen Amerikanen of solo opererende evangelisten, maar naast een club als TRIN is m.i. Jong en Vrij veel gevaarlijker en subtieler. De keer dat jullie er aandacht aan besteedde was dit in het kader van Opwekking die de banden verbrak met Jong en Vrij. Maar de satire richtte zich op Opwekking, m.i. geheel ten onrechte, omdat Opwekking een moedige keuze maakte.

 19. mafchauffeur zegt :

  @Martijn: piëteit met hun deplorabele financiële situatie, en respect dat ze desondanks niet iedereen platspammen met verzoeken om donaties?

  Een verlies (over 2012) van 144.000 euro voor zo’n positief ingestelde club, dat is toch een beetje ongemakkelijk grappen maken. 😉

  Klik om toegang te krijgen tot StichtingJongenVrij2012.pdf

  Overigens zal het er vooral mee te maken hebben dat er vrijwel niemand een (voorzet voor een) artikel heeft aangedragen.

 20. beervis zegt :

  @Martijn

  Er zijn nu eenmaal veel christenen die doorslaan in het waanidee. Je zou moeten begrijpen en ontdekt hebben (ik weet je leeftijd niet en je uitstrekken naar levens ervaring) dat gg wat dat betreft de dweil voor de open kraan is geweest.

 21. Flip zegt :

  Ik ben er niet zo voor om christelijke kerken of bewegingen onderuit te halen, maar toegegeven: Jong en Vrij vind ik een doodenge, op zichzelf gerichte club een stel gristenfundies bij elkaar. De linken die GG hier doorgeeft (en eerdere discussies die er geweest zijn bij Prince aanhangers), spreken echt boekdelen. Brrr…

 22. goedgelovig zegt :

  @Martijn: Er zijn wel wat losse voorzetten gegeven, maar het belandde vervolgens op de grote stapel. Ten onrechte, maar als iemand een kant een klaar stuk had aangeleverd was het gewoon geplaatst.

 23. Keietrekker zegt :

  Kan altijd nog, of toch niet…..