De laatste Mockfishjes

Facebook is het ultieme medium voor gristenen die niets liever doen dan orthodoxe dogma’s en evangelische clichés nablaten. Met een LIKE zeg je eigenlijk: “Mèhèè, AMEN!” Zo heeft de pagina Jesus Christ Risen Savior meer dan 1,2 miljoen fans die alleen maar ja en amen mogen zeggen.

like-if

Dat de EO van hoaxjournalistiek houdt wisten we al, maar als een hoax over een neppe dominee vermomd als Samaritaan wordt ontmanteld en twitteraars de EO daar op wijzen, blijft het verhaal toch gewoon staan. De motivatie: je kunt ook bemoedigd worden door hoaxes. Tja.

En dan hebben we nog Navida, een groepje gristenen dat het internet heeft ontdekt als ‘potentieel zendingsveld. Eens in de zoveel tijd komen ze bij elkaar om samen ‘het internet te verkennen’ en fora te bestoken met gristelijke invalshoeken. Hun eigen website stamt nog uit jaren ’90 van de vorige eeuw.

navida-internetactie

Sommige evangelisatiesites voelen haarfijn aan hoe je buitenkerkelijken bereikt met de liefde van Jezus. Zo heeft David J. Stewart precies uitgerekend hoeveel mensen er naar de hel gaan. Als dát je niet overtuigt om christen te worden, wat dan wel?!

Ooit had Jahyou de Nederlandse gristelijke Facebook moeten worden. Op het gewone Facebook liep je kans om door ‘de wereld’ besmet te worden, dus moest er een beschermde profielensite komen. LINCS, nog zo’n wannabe Facebook, deed het ietsje beter, maar qua interactie is die site eigenlijk ook al dood. Nee, dan de Amerikaanse Faithbook. De site ziet er niet uit (ze noemen het zelf ‘back to basics’), maar heeft wel 17.850 leden. Opvallend genoeg kun je meteen inloggen met – jawel – je Facebook-profiel.

De gristelijke ‘Kickstarter’ 1and700 is ook bijzonder. Met een gruwelijk staaltje design moeten de 7 bergen van invloed worden ingenomen. Een gemiddeld project haalt hooguit een paar tientjes op, nog niet eens genoeg om een paar bergschoenen van te kopen.

Advertenties

4 responses to “De laatste Mockfishjes”

 1. dr4hcir says :

  Als je een praktijklesje php/mysql wil, moet je even de laatste hyperlink proberen, is beetje kapot die site van 1and700… hihi

 2. Menno says :

  @dr

  Dat is gewoon om even te laten zien hoe het niet moet natuurlijk

 3. Im Gegenteil says :

  Amen! Ik zal dit artikel delen! AMEN!

 4. JoostvG says :

  Mooi ook, die sluikreclame naar http://www.edrugsearch.com op die facebookpagina.
  Weet je gelijk waar al die likes en shares voor nodig zijn..