Zending over Grenzen

ZOG122658_4-Magazine-over-grenzen-2012_NL_HR-1Tien jaar geleden was het hommeles bij Zending over Grenzen. Geld dat voor projecten in Oost-Europa was opgehaald bleef in Amerika aan de strijkstok hangen. Maar er liep meer niet goed en het gevolg was een leiderscrisis en een hoop negatieve publiciteit.

Voor Hans Berkheij was het aanleiding om een rapport te schrijven over de kwetsbare kanten van christelijke fondsenwerving. Het biedt een boeiend inkijkje in de wereld van Zending over Grenzen, wat er destijds mis ging, en kan vandaag nog als hulpmiddel dienen om te kijken naar de wereld van de (christelijke) fondsenwervers.

Advertenties

17 responses to “Zending over Grenzen”

 1. engel says :

  Vult de berichtgeving van gisteren goed aan! Wel veel leeswerk. Misschien een idee om een samenvatting op GG te zetten?

 2. engel says :

  De overeenkomsten met een zekere Nederlandse organistatie die vaak genoemd wordt op GG zijn beangstigend en verontrustend. Maar ook de goedgelovigheid van menig donateur is verontrustend.

 3. mcbeervis says :

  Ik denk niet dat goedgelovigheid het probleem is, maar dat christenen ondanks, de visie die ze verkondigen toch niet verschil kunnen maken. Dat is uiteindelijk voor velen het grootste bewijs dat er helemaal niks van klopt. In ieder geval lijkt het zo dat je tot God keren, helemaal niet zaligmakend hoeft te zijn.

 4. engel says :

  @mcbeervis,

  Heb je het artikel helemaal gelezen?

 5. doncartel says :

  Managementsamenvatting zou prettig zijn inderdaad 🙂

 6. afolus says :

  Interessant en leesbaar rapport.
  Geld en macht zijn toch bijzondere en verleidelijke fenomenen.

  De schrijver van het rapport concludeert dat het nog steeds niet bijster goed gesteld is met de transparantie van ZoG en dat hij op zijn recente vragen maar karig antwoord mocht ontvangen.

  Het goedgelovige volk blijft ruimhartig geven.
  In 2012 werd door ZoG ca. € 6,5 miljoen aan giften, donaties e.d. ontvangen.
  Bepaald geen “kattenpis” zou je zeggen.

  Goedgelovigheid heeft blijkbaar grote voorkeur boven kritisch bevragen.

 7. Dutch Hermit says :

  @Afolus
  Met dergelijke bedragen zou een journalistiek blad of journalistieke website heel wat onderzoeksjournalistiek kunnen doen.

 8. goedgelovig says :

  Wij vonden het ook veel leeswerk. Maar wie een managementsamenvatting wil maken kan dat natuurlijk doen. 😉

 9. simonis says :

  Het ouwe liedje. We dachten dat de boel bij Zending ove Grenzen na veel geknoei nu wel gezond zou zijn. Maar helaas, het rapport geeft weinig ver trouwen.

 10. mafchauffeur says :

  Je kunt beter je geld geven aan een écht goed doel.

  In naam van Jezus wil ik je vragen: vecht je met me mee, om verloren mensen te bereiken via deze site?

  Ik heb echt alles op alles gezet om deze site van het hoogst mogelijke niveau te maken, zowel qua vorm als inhoud. Maar voor de bekendmaking van de site heb ik de hulp van krachtige medestrijders nodig.

  Elke kleine gift is welkom natuurlijk. Alle beetjes helpen. Maar ik wil je aanmoedigen om eens een grote gulle gift van hemelse kwaliteit te geven voor dit levensreddende werk.

  Met een budget van ongeveer 10.000 euro zou ik de site al redelijk goed kunnen lanceren.

  Dat is heel bescheiden, als je bedenkt dat grote goddeloze sites er vaak een miljoen euro tegenaan gooien om door te breken op internet. De bedragen die goddelozen uitgeven om op internet te scoren zijn a-s-t-r-o-n-o-m-i-s-c-h. Maar hun bereik is dan ook duizelingwekkend! Miljoenen bezoekers per maand zijn heel normaal, voor dat soort sites.

  Een miljoen euro is ondenkbaar voor ons, maar 10.000 zou ook al een goede start kunnen zijn voor GODISREAL.info

  Maar dat is enkel mogelijk als iedereen die dit leest besluit de handen uit de mouwen te steken en samen met mij de oorlog aan te gaan met de duisternis, die internet wil domineren, om miljarden mensen te verdoemen.

  Ik geloof dat God ons wil gebruiken om zijn verlossende licht te verspreiden op internet.

  Wil je samen met God en ons meestrijden, door je uiterste best te doen? Wonderen gebeuren niet als we voorzichtig en aarzelend zijn, maar als we ons helemaal geven. Alleen als je echt snapt hoe levensveranderend deze site is, wat de impact hiervan kan zijn wereldwijd, zul je begrijpen hoe oneindig krachtig en letterlijk levensreddend het is om hierin te investeren.

  Strijd je mee?

  Doe aub een krachtige en doorbrekende gift om GOD IS REAL wereldwijd te lanceren! Laten we met zijn allen actie ondernemen en deze site geweldig lanceren op internet, zodat hij gaat scoren in Google en miljoenen zoekende mensen verbaasd zullen zijn, als ze op onze site de levende God leren kennen en verlost worden door Jezus Christus.

  Satan doet alles wat hij kan om internet te domineren en overal sites tegen God te plaatsen. God wil ons gebruiken om sites te maken die mensen RECHT IN ZIJN ARMEN DRIJVEN.

  Vecht met me mee alsjeblieft. Ik heb keihard gewerkt aan deze site. Wil je ook keihard meehelpen de site nu te laten doorbreken op Google en wereldwijd?

  Laten we ons gedragen als echte strijders, niet als onverschillige religieuze christenen. Vecht mee, voor de verlossing van de miljoenen mensen die op internet ronddolen als schapen zonder doel, zonder herder en die in de klauwen van de ontelbare wolven vallen of verstrikt raken in de giftige doornstruiken.

  Jezus Christus wil door ons heen zijn verlossende armen uitstrekken en zich als de Goede Herder betonen aan al die mensen.

  Help je mee?
  Bedankt, in Jezus’ naam.

  Stort op 818 43 43

  Het IBAN nummer graag zelf even opzoeken.

  Maar het kan ook via een incasso machtiging.
  http://www.real-life.nl/ondersteuning/

 11. engel says :

  En binnenkort lopen er weer een paar nieuwe gezalfde Arabische paarden op het weiland van de fam. Zeurensen….

  Of ben ik te cynisch?

 12. mafchauffeur says :

  @engel: ja, je bent te cynisch. 😉 Paarden kosten anno 2014 geen drol meer.

  Ik geloof direct dat de centjes zullen worden geinvesteerd bij Google en allerlei andere spambedrijfjes die beloven dat jouw site voortaan door niemand meer te negeren is.

  Evengoed weggegooid geld.

 13. Dutch Hermit says :

  @Mafchauffeur
  Wat nu als een succesvolle en goddeloze site als Goedgelovig, klaarblijkelijk met een miljoenenbudget, aandacht zou besteden aan godisreal.info, dan stromen ongetwijfeld de bezoekers bij duizenden binnen…

  naschrift: terwijl ik dit getypt heb, zie ik dat GG mijn wens al waargemaakt heeft ❤

 14. engel says :

  @DH,

  Conclusie: jij schrijft dus ook voor GG! (en betaalt dat goed, zo met hun miljoenenbudget?)

 15. Dutch Hermit says :

  @Engel
  David Sörensen heeft me ervan overtuigd toch een factuur te sturen naar GG. Ten eerste is het een goddeloze site en ten tweede heeft het klaarblijkelijk een miljoenenbudget, ik zou dus gek zijn als ik daarvan niet wat inzet voor het Koninkrijk 😉

 16. engel says :

  Zelf paarden gaan fokken, bedoel je? Is je tuin groot genoeg?

 17. Dutch Hermit says :

  @Engel
  ik ben met iets minder tevreden, een bescheiden onkostenvergoeding zou niet verkeerd zijn 🙂