Rouwende mensen zijn goede grond

zijlstra 1Dit artikel ging over een rouwende moeder die na de dramatische dood van haar zoon een briefje ontving van Wings of Healing, de organisatie van Jan Zijlstra. De tekst: “Matteüs 10:8 – Geneest zieken, wekt doden op, reinigt melaatsen, drijft boze geesten uit. Veel kracht en wijsheid toegewenst.” Bij het korte briefje zat een folder die vertelde over de wonderbaarlijke genezingen die Jezus nog steeds doet.

Jan Zijlstra heeft n.a.v. deze gebeurtenis meteen telefonisch contact opgenomen en zijn excuses gemaakt. Het briefje was volgens Zijlstra door een overijverige medewerker verstuurd zonder medeweten van de organisatie. Op verzoek van de nabestaanden heeft GG het oorspronkelijke artikel verwijderd.

Advertenties

27 responses to “Rouwende mensen zijn goede grond”

 1. Hendrik says :

  Oei…. als dit maar niet leidt tot nieuwe marketingacties van de dodenopwekteams ……

 2. mafchauffeur says :

  Beetje dom dat briefje. Als ze nu concreet met twee potige kerels met scheppen richting begraafplaats waren gereden, zoon opgegraven, levend gebeden, gedoucht en schone kleren aangetrokken en dan eens bedenken hoe ze hem bij zijn moeder zouden afleveren, dan was het wat anders geweest.

  Dit is toch wel een beetje bot, zo’n briefje. 🙄

  Uiteraard zal Wings of Healing nu haar pijlen richten op die “goede kennis”, want wat hij/zij nu doet dat is (volgens de gangbare moraal) zo mogelijk nóg erger: na excuses het toch de publiciteit in slingeren.

  Wat mij betreft is de kous nu af

  Blijkbaar toch niet, want waarom stuur je het anders naar zo’n lastersite satirisch-gristelijk weblog?

  *Bijbelpassages over Izebel opzoekt*

 3. goedgelovig says :

  @mafchauffeur: De afweging om het verhaal te plaatsen met de reactie van Zijlstra erbij is door GG gemaakt, niet door de goede kennis. We vinden het positief dat een charismatische organisatie open op kritiek reageert. Bovendien is de ‘methode’ om bewust rouwende mensen te benaderen heel gangbaar bij bepaalde sektarische groepen, wat een goede reden om er toch eens op GG aandacht aan te besteden.

 4. mafchauffeur says :

  @GG: ik kende die methode nog niet. Gelukkig maar, anders was ik misschien wat cynisch geworden over dit soort sektarische groepen gezalfden.

  Bedankt voor het laten sneuvelen van alweer een illusie. 😉

  Overigens vind ik het heel dapper van Zijlstra dat hij de telefoon pakt en excuses aanbiedt.

  Om de in mijn ogen nogal cryptische conclusie

  Hij heeft mij vervolgens verteld hoe zij het behoren te doen en trok hieruit de gevolgtrekking dat de ‘promotiebrief’ door iemand zou zijn verzonden die weliswaar aangetrokken is door, maar niet behoort tot de organisatie Wings of Healing.

  heb ik nog wel enige hulp nodig, vrees ik. Dat is hetzij een laffe smoes hetzij een tegenstijdig verhaal.

 5. Johan says :

  Ik vind het wel aannemelijk dat een WoH-medewerker dit op eigen houtje heeft gedaan, zonder dat Zijlstra er van af wist. Als het structureel de strategie van Zijlstra was geweest, was het al wel eerder naar buiten gekomen. Vergeet niet dat WoH een jonge organisatie is, redelijk ad-hoc in het leven geroepen nadat Zijlstra in zijn eigen kerk was gewipt. Ik kan me voorstellen dat nog niet iedereen even goed is ingewerkt.

 6. beervis says :

  Jan Zijlstra vind het een verkeerde manier van benaderen, maar blijkbaar dus wel de way it is. Veel christenen hebben hier min of meer last van. Ik ken een gezin die uit een gereformeerde kerk komen waar het allemaal maar moeilijk mee gaat. Die kregen ook het verwijt dat ze naar alle waarschijnlijkheid niet genoeg bidden.

  Het probleem is niet de manier of de vorm, het is de kern van de boodschap die mensen dit soort verachtelijke dingen laat doen. Nu is het nog de vraag of dit middeleeuws denken komt door de bijbel zelf, wat ik denk, of door hoe de bijbel wordt uitgelegd. Aangezien de bijbel het nieuwe testament 2000/1900 jaar oud is, lijkt mij het antwoord voor de hand liggen.

 7. Im Gegenteil says :

  Wat een misselijke manier van evangelische guerilla marketing.

  Je zou bijna hopen dat de verzender van zo’n ongepaste brief zelf eens getroffen zou moeten worden door een verschrikkelijk verlies….
  Dit soort praktijken zouden strafbaar gesteld moeten worden.

 8. mafchauffeur says :

  @Johan:

  Ik kan me voorstellen dat nog niet iedereen even goed is ingewerkt.

  🙂

  Het geeft dan wel te denken dat sommige medewerkers enigszins ziek in hun hoofd lijken te zijn. 🙄

 9. Johan says :

  @mafchauffeur: Het dezelfde mentaliteit als Plat, Sorensen, Dorenbos enz. Van dit soort geestelijke neanderthalers is de evangelische wereld helaas vergeven.

 10. St. says :

  In principe kan iedereen die een folder heeft van WoH deze met een onsmakelijk briefje naar nabestaanden van overleden mensen sturen.
  Uit het artikel wordt niet duidelijk door wie het verstuurd is. Het voorval zegt dus niet zozeer iets over de handelswijze van de organisatie, maar meer over hoe Jan Zijlstra met de kritiek omgaat.

 11. mafchauffeur says :

  @Johan: racist. 😉
  En dat terwijl de Neanderthaler zich niet meer kan verdedigen.

  Overigens kan het briefje natuurlijk ook van de overburen afkomstig zijn.

  Hoewel ik de zinsnede “door iemand zou zijn verzonden die weliswaar aangetrokken is door, maar niet behoort tot de organisatie Wings of Healing” niet begrijp. Wordt er bedoelt te zeggen dat de zender “zich aangetrokken voelt tot WoH”? Iemand die “aangetrokken is door WoH” veronderstelt wel degelijk een formeel vrijwilligerschap o.i.d..

 12. mafchauffeur says :

  Het kan altijd nog een tandje erger. Eigen schuld, dikke Boeddha bult.

  De man waar we voor gaan bidden heeft zijn huis vol staan met boeddha’s. Hij en zijn vrouw zijn ernstig ziek, hij heeft nu zijn nek gebroken en is verlamd en hun zoon van 40 is overleden aan kanker.

  Ra, ra, hoe kan het dat Nederland zulke hoge, onbeheersbare, ziektekosten heeft…..?

 13. Richard says :

  Verschrikkelijk voorbeeld van misplaatste evangelisatie.
  Goede zaak dat jullie de actie van Zijlstra in het artikel noemen. Toont dat die man ook wel eens goede keuzes maakt

 14. jannegen says :

  Tja niet alleen het benaderen van rouwenden is een geliefde methode. Wat te denken van weeskindertjes, verslaafden, christelijke ontwikkelingshulp etc. etc.

  Maar dat gebeurt niet alleen uit naam van een religie. Het gebeurt ook gewoon om geld te verdienen. Zo ken ik een jobcoachbedrijfje dat fraude pleegde met het begeleidingsgeld van jonggehandicapten. En tja, in heel de zorg is tegenwoordig marktwerking. Dus of je overal nog van altruïstische intentie kan spreken?

  Sowieso geloof ik eigenlijk niet zo in altruïsme. Er is op zijn minst altijd wel een vorm van wederkerigheid.

  De reactie van Jan Zijlstra vind ik geloofwaardig en bovendien ook netjes dat hij er een persoonlijk telefoontje aan waagt.

  Dat dit specifieke verhaal (waarin zelfs namen genoemd worden met bijbehorende foto) door goedgelovig gebruikt wordt om een werkwijze aan de kaak te stellen vind ik bedenkelijk. Vooral vanwege de impliciete stelling van goedgelovig dat lijdende mensen niet als springplank gebruikt mogen worden voor eigen doeleinden. Is dit niet juist wat goedgelovig hiermee doet?

 15. goedgelovig says :

  @jannegen: Terechte opmerking. Het is zo dat de moeder van deze jongen een van onze columnisten kent en wist dat we aandacht aan dit soort praktijken besteden. Vanuit die context is contact met ons gelegd. Als het initiatief niet uit de hoek van het slachtoffer zelf was gekomen, hadden in elk geval geen volledige naam en foto van de jongen geplaatst.

 16. mafchauffeur says :

  @GG: en heeft Zijlstra nog contact opgenomen met de moeder?

 17. goedgelovig says :

  @mafchauffeur: Dat weten we niet, maar het is ook niet iets waar GG bovenop gaat zitten. Als het door betrokkenen wordt teruggemeld, laten we dat weten.

 18. Lizzy says :

  Ronald Plat kan hier vast iets aan doen en deze jongen opwekken uit de dood toch?

 19. mafchauffeur says :

  @GG: snap ik. Maar kon zijn dat het wel was gemeld. Verder niet nieuwsgierig.

 20. Star says :

  Ja het klopt wel, na het overlijden van mijn zusje kreeg ik post van de Jehova’s maar vlak het taalgebruik van de Volle Evangelieklanten ook niet uit hoor.Ethiek is niet de sterkste kant van overijverige leden/oudsten/voorgangers.Maar goed, organisaties die arme kinderen in alle stand fotograferen om de directie een dik salaris te laten verdienen aan wat wij geven hebben net zo min iets met ethiek, hebben alleen grote strijkstokken.

 21. Professor Prietpraat says :

  zou het dan echt dat veel charismatische organisaties ontwikkelingshulp erbij doen zodat ze lieve kindertjes met foto met bijbehorende ANBI status kunnen gebruiken om meer geld binnen te harken en een klein percentage van wat binnenkomt besteden aan dat ontwikkelingshulp voor lief nemen? Nee toch, daar wil ik niet eens aan denken, gruwel……… 😦

 22. jan m pet says :

  Ach niet alleen bij Jan Zijlstra maar buiten deze kring gewoon in ons dagelijkse dingen zoals donor zijn hoor je ook vreemde dingen. Dan moet je nog in leven zijn (hersensdood noemt men dat).

 23. Waterman says :

  Kan dit artikel verwijdert worden, het is geplaatst zonder medeweten van de moeder. Ze is er heel verdrietig over.

 24. goedgelovig says :

  @Waterman: Kan deze moeder per e-mail contact met ons opnemen?

 25. goedgelovig says :

  UPDATE: Op verzoek van de nabestaanden is het oorspronkelijke artikel verwijderd.

 26. Waterman says :

  Compliment!!