De laatste Trinspinnetjes (2)

monavie_5_jpegDe organisatie waarover Goedgelovig het vaakst heeft gepubliceerd is zonder twijfel TRIN. De TRINspin is een van de langst lopende series op deze site geweest. Toch had onze TRIN-redacteur nog 7 onderwerpen op de plank liggen waar we, om uiteenlopende redenen, niets mee hebben gedaan. We laten ze kort de revue passeren. Vandaag het tweede deel.

5. BESSENSAP VAN MONAVIE

Het had weinig gescheeld of TRIN was in 2009 vruchtensap van Monavie gaan verkopen. Mattheüs was gevallen voor het multi-level marketing schema van deze organisatie, waar onder meer Rodney Howard Browne (een van de aanstichters van de Toronto Blessing) en Ken Gott bij betrokken waren. Verkopers van het exclusieve Zuidamerikaanse bessendrankje vol anti-oxidanten werden inkomsten tot “realistisch € 40.000 per maand” in het vooruitzicht gesteld. Dat geld zou natuurlijk naar de weduwen en wezen gaan.

Monavie is nogal omstreden. Het is ook niet voor het eerst dat Mattheüs voor MLM viel. In zijn Soul Survivor-tijd was hij al een schakeltje in de Herbalife-piramide. Zogenaamd snel geld verdienen door je familie, vrienden en kennissen gezondheidsproducten aan te smeren. De realiteit is dat de farao’s bovenin de piramide multimiljonair worden, terwijl het gewone voetvolk zich het leplazarus werkt.

Maar één dag voor de informatieavond blies Mattheüs het avontuur af. Uit zijn mail aan de TRIN-achterban:

“Monavie gaat niet door. Een van de genodigden kwam er achter dat de motor achter Monavie MML is, Multi Marketing Level. Rebekah en ik willen daar toch eerst meer van weten wat dit nu precies inhoudt en of het verstandig is dat christelijke leiders met invloed hier aan mee moeten doen. Laten we samen bidden dat de Heer de financiële poorten open zet voor ons allemaal.”

Het Monavieplan verdween in de kast. Een opmerkelijk verstandig besluit.

6. JAN SJOERD PAS-D’R-OP-KAMP

De ‘ouwe vos’ en TRIN-mentor Jan Sjoerd Pasterkamp. GG-lezer Meded had een interessant interview met Pasterkamp gelezen in het inmiddels vergane blad Leadership. Hij schreef voor GG een artikel met de titel ‘JSP toen en nu’ waarin hij de hypocrisie van deze leider bloot legt. Want wat zegt Pasterkamp:

pasterkamp-overziener-zijlstra“De puinhoop die leiders achterlaten, is soms niet te beschrijven. In christelijk leiderschap gaat het vooral om het hebben van een goed karakter. Bekwaamheden – hoe belangrijk ook – doen er minder toe. Ik zou leiders willen oproepen eerlijk te zijn naar zichzelf en anderen toe. Ik heb geen problemen met leiders met een bepaalde zwakheid, maar wel met hen die deze zwakheden verbergen. In de kringen waar ik uit kom, worden predikanten, evangelisten en zendelingen vaak geïdealiseerd. Maar leiding geven is dienen. Je moet grenzen van anderen herkennen en respecteren. Je mag die grens nooit overgaan.

Het benauwt me te zien hoe klakkeloos gemeenteleden iets van hun voorganger kunnen aannemen. Daar ligt een grote gevarenzone. Als ik tijdens een gemeenteavond zou zeggen dat ik een visioen heb gehad waarin me dit en dat is verteld, vraag ik me af hoeveel mensen mij blindelings zouden geloven. Toen ik deze invloed van mezelf ontdekte, wilde ik er zeker van zijn dat ik nooit grenzen zou overschrijden. Niet die van anderen en niet die van mezelf. Wanneer ik anderen zie zoals God hen ziet, krijg ik ook respect voor hen. Ik mag het dan misschien totaal met de ander oneens zijn, maar mijn respect voor hen mag ik nooit verliezen. Het gevolg is dat wanneer je hen niet aanvalt, je in gesprek kunt raken.”

Meded vraagt zich af hoe iemand die deze gezonde uitspraken over leiderschap doet Mattheüs in het openbaar kan vrijwaren van kritiek, druk kan uitoefenen op de EO om een onwelgevallige reportage af te blazen, en manipulatieve collectes ondersteunt. We voegen daar aan toe: oplichters de hand boven het hoofd houdt, machtsconcentratie in stand houdt en ‘mediation door overname’ legitimeert.

7. LEKKENDE EX-MEDEWERKERS

Meerdere ex-TRIN’ers klopten bij Goedgelovig aan met hun verhalen, maar omdat niemand ‘on the record’ wilde getuigen, hebben we die gelaten voor wat ze zijn. Een typische anekdote in dit genre:

“Wat ik manipulatief vind is dat ik merk dat zo lang je met Mattheus’ leiderschap mee praat, je de geweldigste persoon van de wereld bent. Maar als je kritiek hebt, word je ineens uitgekotst. […] Verwarrend was voor mij ook dat sprekers worden aangekondigd als ‘goede vrienden’, maar als ik dan aan een spreker vroeg hoe ze elkaar kenden, bleken ze elkaar vaak niet eens persoonlijk te kennen. Zo is John Crowder heel enthousiast binnen gehaald, maar werd er naderhand gezegd dat ze het niet eens waren met zijn boodschap en manier van ‘ministry’ doen.”

Iets wat sommige TRIN-medewerkers nogal hoog zat waren de sterke verhalen die de CEO debiteerde over zijn eigen libido. Zo weten we nu precies hoe Mattheüs zich ‘oplaadt’ voor de Firenights. Dat soort tips krijg je zelfs niet bij sekscoach Angenent.

Advertentie

46 Reacties op “De laatste Trinspinnetjes (2)”

 1. Max zegt :

  Tsja, deze onderwerpen lagen met een goede reden nog op de plank.
  Dit voegt niks tot weinig toe: weinig actueel en weinig ‘bewijs’.

 2. Gerald zegt :

  @Max
  Dit klopt, maar zoals Sjoerd Pas’der’op Kamp zou zeggen:
  Ik heb geen moeite met de zwakheden van GG, maar wel met een GG die hun zwakheden verbergt.

  Om eerlijk te zeggen, vindt ik het wel vermakelijke kost. TRIN trein heeft nog steeds een metalen pijp nodig zodra GG verdwenen is.

 3. afolus zegt :

  @Gerald

  En zo is dat…!

 4. jannegen zegt :

  Goedgelovig eindigt met een roddelrubriek? Moet wel toegeven dat ik nu wel nieuwsgierig ben geworden naar de manier waarop mvds zich oplaadt voor firenights… profetisch bijbelzwaffelen?

 5. engel zegt :

  @jannegen,

  Het is in het verleden wel eens genoemd op GG. Het is ook opgenomen in de niet uitgezonden Netwerk reportage. Het valt in de categorie “terugkerende seksueel getinte praatjes” zoals hier wordt genoemd: https://goedgelovig.wordpress.com/2009/08/17/eo-reportage-trin-slot/

 6. Blessed zegt :

  Randy Clark was de Vineyard voorganger onder wiens prediking de Toronto Blessing begon. Rodney Howard Brown als de “aanstichter van de Toronto Blessing” noemen gaat een beetje ver. Dat Randy Clark beïnvloed was door RHB klopt, maar dan kunnen we wel door blijven gaan. Noem hem dan als Invloed gehad hebbend op de aanstichter. Ik snap dat GG dit bruggetje wilde maken, maar dit is een beetje kort door de bocht…..

 7. Case zegt :

  Hoe komt het toch dat de ‘verboden documentaire’ nog steeds niet gelekt is? Iemand moet daar toch aan kunnen komen, of zou Ouweneel hem onder zijn manuscripten hebben verstopt? Als JSP hem had istie ritueel verbrand (RSA), maar anders moet ie toch te vinden zijn?

 8. goedgelovig zegt :

  @Max: Het is een beknopt overzicht van onderwerpen die de afgelopen 7 jaar de site niet hebben bereikt omdat het dossier nog niet voldoende ‘rond’ was of omdat het door de actualiteit is ingehaald. Dat dit overzicht dus niet actueel is is een open deur. Maar open deuren mógen in 2014. 😉

  Voegt het weinig toe? Dat mag ieder zelf beoordelen. Mededs vergelijking van het onderwijs van JSP over leiderschap en manipulatie met de praktijk van hoe hij zelf opereert vinden wij wel degelijk relevant. De man is een ster aan het charismatische firmament en heeft kort geleden een biografie uitgebracht over de avonturen van Kuifje in Papoea Nieuw-Guinea. Deze verhalen uit een ver verleden komen in menige preek goed van pas om zijn missionaire heldenstatus te versterken en zijn eigen manipulatieve leiderschap te verbloemen.

  @Gerald: LOL.

  @jannegen: Een kenmerk van roddel is dat het niet waar is, toch? Als meerdere TRIN-medewerkers lekken en onafhankelijk van elkaar met vergelijkbare verhalen komen is er voldoende basis om er iets mee te doen. Toch hebben we daar bij ‘de praatjes van Mattheüs’ vanaf gezien, het ligt te gevoelig. De Netwerk-reportage had hier naar verluidt wel beelden van en veroorzaakte daarmee een rel die leidde tot het afblazen van het hele feest.

  @Blessed: Vooruit, we willen Randy niet beroven van zijn heldenrol in de Grote Charismatische Geschiedenis van de Jaren Negentig van de Vorige Eeuw, en hebben die zin aangepast.

  @Case: Dat is de grote vraag. Ze hoeven alleen maar een regenjas aan te trekken, een file weg te schrijven en ons te mailen onder welke steen de DVD ligt.

 9. jannegen zegt :

  @goedgelovig: Roddel is váák onwaar, maar dat hoeft niet persé. Het gaat meer over het verspreiden van geruchten die niet nagetrokken zijn. Zie: http://www.encyclo.nl/begrip/roddel

  En hoe weten jullie dat de medewerkers het onafhankelijk van elkaar hebben gelekt. En ook al hebben zij het onafhankelijk van elkaar gedaan kan er ook nog een andere reden zijn waarom ze met hetzelfde verhaal komen. De roddelcultuur binnen de TRIN-organisatie zelf bijvoorbeeld.

  Desalniettemin vind ik het verhaal wel een amusemenswaarde hebben hoor, dus je hoort mij verder niet klagen…

 10. goedgelovig zegt :

  @jannegen: GG gaat nooit af op puur geruchten. Er moeten altijd meerdere bronnen zijn zie een lezing kunnen bevestigen.

  Het kan best zijn dat er binnen TRIN een ‘roddelcultuur’ is ontstaan. Dat zie je wel vaker bij organisaties waar geen open en transparant leiderschap is.

 11. Boktor zegt :

  Ik ken TRIN van binnenuit en de verhalen zijn waarheidsgetrouw.

 12. jannegen zegt :

  @ goedgelovig @ boktor: Proberen jullie me nu te bekeren? 😉

 13. engel zegt :

  @Boktor,

  Heb jij lopen lekken en klagen richting GG?

 14. John zegt :

  @jannegen

  Ik was één van de geïnterviewde van de TRIN-documentaire. In mijn gesprekje met de interviewer kwamen ook Mattheüs’ zijn seksuele praatjes naar voren. Mattheüs zegt vaak ‘ik ben zo geil’ om zichzelf op te laden voor een show. Van 2 vrouwelijke ex-TRIN-medewerkers die ik ken hoor ik soortgelijke praatjes. Mattheüs zag eens een groot vliegtuig vliegen en zei dat hij daar zo geil van werd en zelf ook zo’n vliegtuig wilde. Wat ik ervan begreep is het die Netwerk-medewerker gelukt om op tape te krijgen dat Mattheüs zegt dat hij zo geil is, en dat dat een reden was waarom Mattheüs zo door het lint ging na het zien van de docu. Dankzij het feit dat de EO nog steeds niet het ware gezicht van TRIN wil laten zien bestaat het dat TRIN nog steeds operatief is (met alle inmiddels bekende gevolgen van dien) en dat er onlangs een docu werd uitgezonden waarin Mattheüs er weer eens heel sympathiek vanaf komt. *kots*

 15. mafchauffeur zegt :

  Gezien de kop in het positieve AD-artikel (“God heeft ons ook een middelvinger gegeven”) zou het ook nog zo kunnen zijn dat Mat anno 2014 helemaal niet meer “door het lint” zou gaan. De docu kwam simpelweg een paar jaar te vroeg. 😎

  Jammer dattie inmiddels foetsie is. 😉

 16. rob zegt :

  @John

  Zouden de medewerkers van TRIN echt een Reportage van de EO nodig hebben om het ware gezicht van Mattheus te zien?
  Die medewerkers horen van dichtbij dat Mattheus roept dat hij zo geil is.
  Ik zie niet dat zo’n reportage hen over de streep zal trekken Mattheus niet meer serieus te nemen.. (omdat ze dan iets zien waar ze al die tijd al met de neus bovenop staan)

 17. Professor Prietpraat zegt :

  Seksuele uitspattingen en losbandigheid en puberale sekspraatjes zijn kenmerkend voor deze ¨nieuwe¨ beweging. TRIN moest en zou het ¨vuur¨ van Lakeland naar Nederland halen en deed en doet nog steeds haar stinkende best daarmee door zoveel mogelijk betrokkenen van destijds naar Nederland te halen. Alleen passen ze op dat ze niet de meest bekende en inmiddels erg omstreden figuren hier naartoe halen. Het gezicht van Lakeland was Todd Bentley wiens overspelige relatie met een staflid uiteindelijk het einde betekende van de Lakeland hype. Daarna pas kwamen nog meer zaken aan het licht. Een van de mentoren van Bentley was Bob Jones die nog veel extremere seksuele escapades op zijn naam heeft staan. En zo zijn er nog veel meer in de ¨word of faith¨ (charismanische) beweging. Ik wens Mattheus niks toe maar als TRIN tot een einde komt zou het best wel eens door het openbaar worden van seksuele zonden/escapades van leiders kunnen gebeuren. Zo gaat het immers vaak. Leiders van deze nieuwe beweging prediken ook geen heiliging en bekering zoals opwekkingspredikers uit de geschiedenis deden. Nee, het maakt niet veel uit wat je doet, God vergeeft toch wel. Ook de gaven van de geest zijn in de nieuwe beweging niet afhankelijk van je relatie met God of een geheiligd leven. De gaven kan je leren gebruiken en zijn voor iedereen beschikbaar, wel of geen karakter en wel of geen intieme band met God en ook wat in de Bijbel staat dat God de gaven geeft aan wie en in de mate Hem goed dunkt, daar gelooft men niet in. De Heilige Geest waar de Bijbel over spreekt heeft ook een heiligende functie waar je in dit soort bewegingen niks van terug ziet. Alleen de gaven en wonderen zijn belangrijk, de vruchten zijn volstrekt van ondergeschikt belang. In het dagelijks leven zie je niks terug van hoe God het karakter bouwt en mensen verandert door het werk van de Heilige Geest. Niet verwonderlijk dus eigenlijk dat zoveel leiders uit deze extreem charismatische groepen in de regel snel boos worden bij kritiek en op een dag van hun voetstuk vallen met het openbaar worden van ¨ernstige¨ zonden. Uiteraard is het alleen einde oefening voor een leider als het openbaar wordt gemaakt. Zolang bevriende leiders ervan weten maar het onder de pet blijft en de buitenwereld niks weet, is er natuurlijk niks aan de hand en is er geen reden om zo´n leider van het podium te halen. De Lakeland ballon werd ook niet doorgeprikt door de leiders die van Bentley´s ¨problemen¨ wisten maar het circus door wilden laten. Nee, de spelbrekers waren onverlaten die zo nodig de vuile was moesten gaan buiten hangen en die uit de school klapten over wat ze hadden gezien.

  Sorry even voor dit zijspoor maar ik herken een duidelijk terugkerend patroon.

  Wat ik nog wel interessant vind om te weten is of Mattheus gedrag/karakter hetzelfde was of vergelijkbaar in de tijd dat TRIN nog niet bestond. Bijvoorbeeld de eerste jaren van Soul Survivor toen Mattheus daarbij betrokken was. Iemand die daar iets over kan zeggen?

 18. Professor Prietpraat zegt :

  Ik ben het met Rob eens dat het openbaar maken van alle misstanden bij TRIN door middel van een televisie-uitzending nog geen garantie is voor het einde van TRIN. Wel zullen er veel minder aanhangers overblijven en er veel minder nieuwe leden bijkomen. Veel leiders en kerken in de VS die ook al eens met onthullende reportages in het nieuws zijn geweest en waarbij de meest smerige zonden aan het licht kwamen, zijn immers ook nog steeds operationeel en hebben aanhangers. Todd Bentley bijvoorbeeld staat ook gewoon weer op een podium zijn ding te doen voor een (hoewel veel kleiner) enthousiast publiek.

 19. mafchauffeur zegt :

  @PP: waarom zou je een einde aan TRIN willen?

  De organisatiestructuur en de theologie hier en daar iets bijschaven zou al een stuk schelen. 🙂

 20. St. zegt :

  Al zouden er 10 docu’s over Mattheüs wel uitgezonden worden waarbij ze 24/7 mochten filmen, dan zouden er nog steeds mensen zijn die achter hem aan blijven lopen.
  Wat dat betreft is hij misschien wel te vergelijken met tiener idolen zoals Justin Bieber of Miley Cyrus. Zij doen ook waar ze zijn in hebben. En ook al wordt het breed uitgemeten in de media, ze hebben nog steeds een grote schare fans.

  Misschien is Mattheüs gewoon een huiselijke gristelijke celebrity, of wil hij dat graag zijn…

 21. Professor Prietpraat zegt :

  @mafchauffeur,

  volgens mij probeer je me uit mijn tent te lokken 🙂

  Er moet volgens mij wel heel wat meer gebeuren dan een beetje bijschaven hier en daar en volgens mij weet je dat van mij en zeg je het daarom juist 😉 En ook heb ik nergens gezegd dat ik TRIN tot een einde wil zien komen.

 22. Boktor zegt :

  Mattheus is nog even puberaal in zijn uitingen. Ook in de dienst flapt hij er met gemak van alles uit. Buitengewoon raar.

  De mensen die hem geweldig vinden sussen dat maar wat; “ach, hij is gewoon wat impulsief”, “ach, hij is wel lief”, “ach, hij bedoelt het wel goed”, “ach, hij heeft zo’n goed hart”, “ach, hij leert het nog wel”.

  Ik ken meerdere intimi, en hoor nooit roddel of negativiteit – in tegendeel. Dat gedesillusioneerden er zijn is duidelijk, gezien de bronnen van GG, maar de meeste betrokkenen vallen niet in die categorie. Het zijn tenslotte GoedGelovige mensen, en ze maken hun naam doorgaans meer dan waar.

 23. John zegt :

  @Boktor

  De mensen die hem geweldig vinden sussen dat maar wat; “ach, hij is gewoon wat impulsief”, “ach, hij is wel lief”, “ach, hij bedoelt het wel goed”, “ach, hij heeft zo’n goed hart”, “ach, hij leert het nog wel”.

  Maar op het moment dat ze diezelfde praatjes op tv wilden tonen was er niemand om te sussen, maar ontstond er blinde paniek waarin alle christelijke leiders uit de kast getrokken moesten worden om tegen te houden dat deze docu uitgezonden werd. Uit die reactie zegt íets mij dat die mensen dus zelf ook wel door hebben dat die praatjes niet kunnen.

 24. jannegen zegt :

  @john: Dus Matteus wordt geil van een vliegtuig en zegt dat hij er 1 wil hebben?

  Wat kunnen we hieruit opmaken?

  Óf matteus heeft een vreemde seksuele voorkeur, óf matteus bedoelt iets anders met het woord “geil” dan wij denken. In deze context lijkt hij er eerder zoiets als “begerig” of “verlangend” mee te bedoelen dan het “seksueel opgewonden” dat er meestal onder verstaan wordt. Dus als hij voor een fire night roept dat hij “geil” is, dan bedoelt hij dat hij verlangt naar de dingen die gaan gebeuren??? Best mooi dat hij zo’n verlangen heeft toch?

  Ik vind mvds overigens zelf ook een bijzonder vreemde vent die ik nooit serieus zal nemen en waarvan ik vind dat hij geen goed doet aan de samenleving, maar ik speel nu even advocaat vd (toepasselijk?) duivel…

 25. midas zegt :

  meded is ijn broer. Letterlijk en figuurlijk

 26. Max zegt :

  Ich bin ganz geil!

 27. rob zegt :

  @Jannegen

  @john: Dus Matteus wordt geil van een vliegtuig en zegt dat hij er 1 wil hebben?

  Wat kunnen we hieruit opmaken?

  Óf matteus heeft een vreemde seksuele voorkeur, óf matteus bedoelt iets anders met het woord “geil” dan wij denken. In deze context lijkt hij er eerder zoiets als “begerig” of “verlangend” mee te bedoelen dan het “seksueel opgewonden” dat er meestal onder verstaan wordt. Dus als hij voor een fire night roept dat hij “geil” is, dan bedoelt hij dat hij verlangt naar de dingen die gaan gebeuren??? Best mooi dat hij zo’n verlangen heeft toch?

  Ik vind mvds overigens zelf ook een bijzonder vreemde vent die ik nooit serieus zal nemen en waarvan ik vind dat hij geen goed doet aan de samenleving, maar ik speel nu even advocaat vd (toepasselijk?) duivel…

  Waarschijnlijk heeft het te maken met verschuiving van grenzen, dat Mattheus makkelijk roept dat hij zo geil is.
  Mattheus waant zich veilig tussen zijn volgzame schaapjes die naar hem opkijken.
  Daarom rekt hij zijn grenzen op.
  Dat kan zonder bijbedoelingen zijn, maar het kan ook zo zijn dat Mattheus echt wil dat de boodschap dat hij een groot libido heeft, opgepikt wordt door zijn volgelingen met wie hij de koffer in zou willen duiken.
  Hij kan zich er altijd achter verschuilen dat zijn “geilheid” geestelijk bedoeld is, vanuit de vreugde om “grote dingen te doen voor God”.

  Mattheus is lekker grensoverschrijdend bezig en kan hierin een verborgen agenda hebben.
  Je kan wachten op een schandaal dat Mattheus vreemd gaat en dat is misschien het sein voor volgelingen om Mattheus minder als heilige leider te zien en grenzen aan hem te stellen.

 28. rob zegt :

  @ProfPriet

  Ik ben het met Rob eens dat het openbaar maken van alle misstanden bij TRIN door middel van een televisie-uitzending nog geen garantie is voor het einde van TRIN. Wel zullen er veel minder aanhangers overblijven en er veel minder nieuwe leden bijkomen. Veel leiders en kerken in de VS die ook al eens met onthullende reportages in het nieuws zijn geweest en waarbij de meest smerige zonden aan het licht kwamen, zijn immers ook nog steeds operationeel en hebben aanhangers. Todd Bentley bijvoorbeeld staat ook gewoon weer op een podium zijn ding te doen voor een (hoewel veel kleiner) enthousiast publiek.

  John zegt 2 dingen.
  – Mattheus zegt VAAK dat hij geil is, veel medewerkers weten dit.
  – Dankzij de EO , die het ware gezicht niet wil laten zien, van Mattheus, kan TRIN blijven bestaan.

  Mijn grote vraag is:
  Waarom hebben volgelingen van Mattheus de openbaarheid nodig van de EO om te weten wat ze vlak voor hun neus zien gebeuren?
  Waarom trekken ze niet zelf hun conclusies?

  Veel medewerkers (ws alle) weten wat er gebeurt, maar alles wordt bedekt met de mantel der liefde (zoals Boktor schreef).
  Uiteindelijk werkt de EO eraan mee dat alles bedekt blijft.

  Als oorzaak kun je stellen dat leiders zichzelf een te grote geestelijke macht toedichten, waardoor alles bedekt wordt met de mantel der liefde.
  De geestelijk leiders willen hun rol graag houden en selecteren hun volgelingen uit door critici de deur uit te gooien.

 29. mafchauffeur zegt :

  @rob:

  Mijn grote vraag is:
  Waarom hebben volgelingen van Mattheus de openbaarheid nodig van de EO om te weten wat ze vlak voor hun neus zien gebeuren?

  Voor volgelingen is openbaarheid (lees: focus op vuile was) juist een teken dat er tegenstand van satan is. Openbaarheid heeft wél gevolgen voor de acceptatie van Mat/TRIN bij hen die hem het voordeel van de twijfel gunnen en niet elke rare maar bevlogen kostganger van de Heer willen afserveren vanwege wat overenthousiaste uitspraken over genezingen, bekeringen en dodenopwekkingen.

  Als oorzaak kun je stellen dat leiders zichzelf een te grote geestelijke macht toedichten, waardoor alles bedekt wordt met de mantel der liefde.

  Ik denk dat het ook voor een groot deel ligt aan de grote geestelijke macht die aan zo’n leider wordt toegedicht door de meerderheid van zijn omstanders. Die daar trouwens best een punt hebben, want zonder het charisma van Mat hadden de inwoners van Myanmar nooit van die leuke gospel muziek festivals gehad. 🙂

 30. John zegt :

  @jannegen

  Óf matteus heeft een vreemde seksuele voorkeur, óf matteus bedoelt iets anders met het woord “geil” dan wij denken. In deze context lijkt hij er eerder zoiets als “begerig” of “verlangend” mee te bedoelen dan het “seksueel opgewonden” dat er meestal onder verstaan wordt.

  En als ik je erbij vertel dat Mattheus dit ‘ik ben geil’ meestal ondersteunde door aan zijn zak te graaien? Zou hij dan nog steeds wellicht ‘iets anders’ bedoelen met het woord ‘geil’ dan wat wij er van maken?

 31. rob zegt :

  @John
  Getver 🙂
  Die medewerkers van Trin hebben een hoge tolerantiegrens 😦

 32. afolus zegt :

  @John
  Vermoedelijk wordt Mattheus het meest geil van de collectezak.
  Daar graait hij vermoedelijk niet aan maar in…😄

 33. engel zegt :

  @John,

  Er was toch ook iets met een blikje Red Bull?

 34. Professor Prietpraat zegt :

  Kijk, als dat graaien en het roepen van hoe geil hij was te zien zou zijn geweest in de netwerkrepoirtage dan begrijp ik wat beter nu waarom Ouweneel en Pasterkamp zo hun best deden om druk op de EO uit te oefenen om de uitzending af te gelasten en te gaan liegen/spinnen dat de reportage nog niet klaar zou zijn voor uitzenden. Ik begrijp best dat deze alwetende gezalfden des heren kost wat kost willen voorkomen dat het TRIN circus vroegtijdig stopt of wordt geschaad. Het vuur van Lakeland uhh opwekking moet natuurlijk wel verspreid blijven worden. Een herhaling van de Lakeland domper van augustus 2008 moet echt voorkomen worden. Damagecontrol heet dat.

  Misschien heeft Mattheus gewoon een openbaring gekregen en las hij het woordje ¨geile¨ in Jeremia en las zoals gewoonlijk geen context en dacht dat hij het te pas en te onpas kon gaan zeggen omdat het tenslotte in de Bijbel staat. Wat lichaamsbewegingen erbij, maken het een en ander dan wat concreter en visueler. Dan weten mensen tenminste waar je het over hebt.

 35. Professor Prietpraat zegt :

  @Rob,

  Rob: Mijn grote vraag is:
  Waarom hebben volgelingen van Mattheus de openbaarheid nodig van de EO om te weten wat ze vlak voor hun neus zien gebeuren?
  Waarom trekken ze niet zelf hun conclusies?

  Ik denk dat velen die uitzending inderdaad niet nodig hebben maar ik kan wel een reden bedenken waardoor ze(de mensen die de feiten allang kennen) met een uitzending over de streep worden getrokken maar dat is dan niet omdat het voor hen niet door de beugel kan maar meer uit schaamte voor de buitenwereld en wat die over ze zal denken als ze bij TRIN aangesloten blijven.

  Verder zal wellicht niet iedereen alles weten en zien, Sommige dingen gebeuren wellicht na de samenkomsten onder toeziend oog van ingewijden en medewerkers. Behalve wat op het podium gebeurt en wat een ieder kan zien en horen.

  Rob: Veel medewerkers (ws alle) weten wat er gebeurt, maar alles wordt bedekt met de mantel der liefde (zoals Boktor schreef).
  Uiteindelijk werkt de EO eraan mee dat alles bedekt blijft.

  En dat is dan gelijk de hoofdreden dat ik geen lid meer ben van de EO. Ik snap best dat het onmogelijk is om iedereen het naar de zin te maken en moeilijk om zoveel verschillende stromingen het naar de zin te maken met de programma´s maar begin dan niet aan dat soort reportages en doe je mond nooit ergens over open om een mening te geven. Als je je laat manipuleren door bekende leiders en uitzendingen en heel veel geld door het toilet spoelt uit angst voor ledenverlies en gaat jokken over de redenen en zo onrecht/sektes en heel veel menselijk leed mee helpt te laten bestaan, dan verlies je net zo goed leden zoals ik maar dat lijken ze niet te beseffen.

 36. Boktor zegt :

  @John,

  Dat is het verschil tussen de leiding die hun eigen belangen willen beschermen – en de makke schaapjes die het wel interessant vinden dat grensverleggende en vrije.

  Ik denk dat de meeste schaapjes zich niet bewust zijn van de enorme kloof tussen hun werkelijkheidsperceptie en die van de buitenwereld. Ze zijn zo exclusief alleen met hun eigen wereld bezig.

 37. Sok zegt :

  @afolus – LOL (en ik denk dat je groot gelijk hebt).

  Ik word steeds meer benieuwd naar dat verdwenen documentaire….

 38. Case zegt :

  The Allure of Toxic Leaders … Wat trekt toch zo aan in dit soort mensen zodat we ze zo makkelijk volgen en geloven en dat het zo pijnlijk kan zijn je ontdekken wat je eigenlijk vanaf het begin al wist, maar wegduwde…. (ik spreek voor mijzelf en hier niet over Mattheus maar ik zie het patroon)
  Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Mattheus een Topverkoper was bij Beter Bed en dat hij toen al IJs aan Eskimo’s kon verkopen maar dat er tijdens zijn Kosovo tijd de stoppen volledig zijn doorgeslagen. (Zie Star Trek Nomad http://en.wikipedia.org/wiki/The_Changeling_(Star_Trek:_The_Original_Series) In plaats van therapie is hij toen voorganger geworden. Op zich een niet ongebruikelijke of onlogische stap. Op basis van de berichtgeving lijkt mij dat de groepsdynamiek rond M de standaardvorm volgt van de (Maffiafamilie) Inner Circle die de waarheid wel kent, maar voldoende eigenbelang heeft om alles te sussen en te spinnen. Verder lijkt mij dat je Rebekah niet moet onderschatten. Zelfs al zou er van alles á la Lakeland naar boven komen, lijkt ze mij het type dat naast “her Man” gaat staan en succes voor alles kiest. Zelf is ze trouwens ook niet bang van grove taal. We kunnen dus nog wel het e.e.a. tegemoet zien. Jammer dat GG daar geen verslag van zal doen….

 39. Bokkepoot zegt :

  Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Mattheus een Topverkoper was bij Beter Bed (…).

  Goh, zoiets had ik nou nooooit verwacht… :mrgreen:

 40. Afolus zegt :

  De tekst van Mattheüs als Topverkoper bij Beter Bed was ook altijd al:

  Gaat u maar lekker slapen, doet u de knietjes maar even bij elkaar, dan maken wij uw centjes lekker op…

  Sinds hij CEO bij TRIN is zegt hij er halleluja achter aan.
  Maar veel verschillen doet het niet…!
  😎😄

 41. Professor Prietpraat zegt :

  @Afolus,

  🙂 Lol

 42. O.R.Bos zegt :

  Tsjongejonge. Wat een hobby. Iemand achter zijn rug om beroddelen. Hopen dat iemand iets fouts doet. Meestal nog zonder iemand te kennen. MvdS is een mens. Werk in uitvoering in Gods handen. Wat is de drijfveer achter jullie kritiek en behoefte om hem neer te maaien ? Ik vermoed dat jaloezie een rol speelt. Roddel niet over mensen. Waarom zou iemand die in Jezus Christus gelooft meteen een perfect mens zijn zonder fouten ? Jullie zouden eens in de spiegel moeten kijken. Wie heeft MvdS ooit horen zeggen dat hij een perfect mens is ?
  Hij is een jongen die er serieus naar streeft, met Gods hulp. Ken je hem niet ? Zwijg dan over hem ! Ken je hem wel ? Spreek dan niet negatief over hem maar spreek hem er persoonlijk op aan wanneer hij iets fouts zegt of doet. Of zwijg over hem.
  Wie van jullie zonder zonde is werpe de eerste steen.
  Misselijk word ik van mensen die zich zo gedragen als jullie.

 43. John zegt :

  @O.R.Bos

  LOL! 😀

 44. rob zegt :

  @Bos

  Ik ken Mattheus niet persoonlijk en zou hem nooit persoonlijk aanspreken, maar toch interesseert het mij of er tijdens zijn diensten goudstof verschijnt of koperstof,en of die kinderen in dat weeshuis wel of niet misbruikt worden en de blinden wel of niet echt genezen zijn.
  Hou ik mij dan bezig met roddel?

 45. mafchauffeur zegt :

  @O.R. Bos:

  Wie van jullie zonder zonde is werpe de eerste steen.

  Beladen tekst. Wil je nu suggereren dat Mattheus…….. 😯

  Kijk, dat zou ik dan weer niet voor mijn rekening durven nemen.

 46. mafchauffeur zegt :

  @rob:

  zou hem nooit persoonlijk aanspreken

  Huichelaar!!!!!!! 😉

  PP heeft nóg regelmatig nachtmerries, en niet alleen als hij zwaar getafeld heeft. 🙂

%d bloggers liken dit: