De laatste Trinspinnetjes

kleinbusinesspartnersmeldjeaanfrontDe organisatie waarover Goedgelovig het vaakst heeft gepubliceerd is zonder twijfel TRIN. De TRINspin is een van de langst lopende series op deze site geweest. Toch had onze TRIN-redacteur nog 7 onderwerpen op de plank liggen waar we, om uiteenlopende redenen, niets mee hebben gedaan. We laten ze kort de revue passeren. Vandaag het eerste deel.

1. DE ‘VERHUIZING’ VAN BULAMU VILLAGE

De overname van het project Bulamu Village door Hope of the Nations. Deze overname vond plaats nadat Karel Smouter het seksueel misbruik in dit kinderdorp wereldkundig had gemaakt en TRIN leider Joseph Bulega liet zitten. De vraag is waarom voor deze constructie is gekozen. Hope of the Nations zegt een ANBI te zijn, maar is financieel nog minder transparant dan TRIN.

2. DE ONTBREKENDE JAARVERSLAGEN

Opnieuw ontbreken de jaarverslagen van TRIN. GG-controleurs Afolus en Mafchauffer waren anderhalf jaar geleden nog positief tot mild-kritisch over het jaarverslag 2010, maar over 2011 en 2012 heeft de organisatie niets meer gepubliceerd. Hiermee handelt TRIN in strijd met de per 1 januari aangescherpte ANBI-regels en is de kans reëel dat de organisatie haar ANBI-status moet inleveren.

3. DE BRUID VAN SATAN

Rebekah Krell, de voormalige bruid van Satan, is een verhaal apart. Begin 2011 nam een bron met de naam Black Hat contact op met GG. Iemand had haar gewezen op het Satansbruid-artikel en ze mailde:

“Rebekah’s story is entirely false and I really feel terrible for her family. I knew her well in high school. She was brought up a christian, she went to church at least 3 times a week and attended christian school. Her satanic story is just a fantasy, i can’t believe that she has been taken seriously. The really sad thing is that there are people that know she is lying. I guess they feel that she is doing ok now so that’s good enough. Even though I have a hard time reading your website, i want to commend you for speaking truth, there are a lot of scam artists in the churches these days and we need more people speaking up.”

In een vervolgmail gaf Black Hat aanvullende details om te valideren dat ze Rebekah echt kende in de tijd dat het Satansbruid-verhaal speelde. Ze zou ook andere bronnen met ons in contact brengen. Helaas heeft ze die belofte niet waargemaakt en heeft nadien ook niet meer op onze mails gereageerd.

Ook criminoloog Tjalling Beetstra geloofde geen hout van het getuigenis van Rebekah. Hij mailde ons zijn 471 pagina’s tellende proefschrift ‘Van kwaad tot erger; de sociale constructie van satanisch ritueel misbruik in de Verenigde Staten en Nederland’.

Gelukkig is Rebekah van Satansbruid veranderd in liefhebbende echtgenote die op Facebook altijd pal achter haar ‘hubby’ blijft staan. Zoooo lief.

myhubby

4. NIKS AAN DE HAND, DOORLOPEN MENSEN!

Ook nooit gepubliceerd: GG-lezeres Zeef die, nadat de koperstofonthulling bij TRIN was ingeslagen als een financiële bom, de partneravond van TRIN bezocht. Tientallen sponsors hadden zich teruggetrokken, maar Mattheüs speelde mooi weer. ‘Niks aan de hand mensen, het komt gewoon door de crisis.’ Zeef wist niet wat ze hoorde:

“Ik heb met verbazing zitten luisteren. Mattheüs zei: ‘We gaan er niet lang over praten mensen, want dat is niet gezellig. Er is nog € 37.000,- nodig. Een bedrag wat geen probleem is, want God voorziet! We gaan jullie niet om geld vragen, maar mochten jullie tóch willen geven, bij de stands liggen machtigingskaarten.’ Daarna kwam een heilig verhaal over hoe God steeds voorzag in de betalingen, wonderbaarlijk – ze kwamen nooit tekort! Maar mijn familie werkt bij Trin en ik ken het ware verhaal. Het personeel heeft maanden geen salaris gehad, een auto is verkocht, er zijn mensen ontslagen, Trin heeft geld moeten lenen bij partners. Het ergste is nog dat MvdS weer zei dat hij geen salaris krijgt, maar leeft op giften. Onzin, die man heeft sponsors, en hij heeft in tranen erg veel geld losgepeuterd bij mensen thuis.”

Er was ook een presentatie over de crusade in India van 2009. Een TRIN’er was naar diezelfde plaats terug gegaan voor ‘kritisch onderzoek’. En wat bleek? Niet 100.000 bekeerlingen, maar 104.000! Vervolgens kwamen er nog 10.000 bekeringsbriefjes binnen via de post. 800 kerken zijn er gestart, en de overigen die niet in die kerken pasten werden in al bestaande kerken ondergebracht. Zeef:

“Ik ben in 2008 (toen ik nog fanatiek trinfanaat was) meegeweest met een reis naar India. De meeste mensen daar kunnen niet lezen of schrijven. Iedereen bekeert zich wel, want het team is blank, heeft geld, en kan wellicht in voedsel voorzien. Maar hoe worden die briefjes dan ingevuld? Het hele ‘kritische verslag’ was ver onder de maat, niets kritisch aan. Heeft de beste man zelf alle kerken gezien? Nee. Alle briefjes geteld? Nee, zelfs niet gezien. Na wat vragen van mijn kant bleek het echt maar een halfbakken controle te zijn geweest.”

Morgen deel 2 van de laatste Trinspinnetjes.

Advertentie

13 Reacties op “De laatste Trinspinnetjes”

 1. engel zegt :

  Hope of the Nations wordt gerund door de secretaresse en jeugdleider van Trin. Zo heeft Mattie toch nog wat invloed. Hij is immers ook eigenaar van de grond daar. Verder maken wij ons toch niet druk om een gebrek aan transparantie?

 2. De Dichter zegt :

  Eventjes uitprinten (gg heeft geen copy-rechten toch?) anders vergeet ik weer de helft als ik een zweverig-spinnetje tegen kom.

 3. goedgelovig zegt :

  @De Dichter: Uitprinten voor eigen gebruik kan altijd. Maar op alle berichten zitten (natuurlijk) auteursrechten, dus integraal op je eigen blog zetten mag niet.

 4. lieveheersbeest zegt :

  gg kiepert nog even een la met ongefundeerde shit leeg voordat zij de pijp uit gaat…

 5. engel zegt :

  GEfundeerd bedoel je zeker?

 6. afolus zegt :

  @lieveheersbeest
  De opmerkingen van @Zeef komen uit de eerste hand en haar bevindingen dat veel sponsors zijn weggelopen worden gestaafd door de resultaten van het boekenonderzoek door @mafchauffeur en mijzelf.

  De ondoortastende wijze waarop TRIN met br. Bulega omging kun je zelf nachecken.

  De jaarverslagen van TRIN zijn nog immer niet op de website verschenen.
  Facts dus in plaats van ongefundeerde shit. Tenzij jij natuurlijk beschikt over hardcopies van de jaarrekeningen. Dan houd ik me graag beschikbaar voor nader onderzoek.

  Rebekah van der Steen is ook niet echt opgeknapt.
  Zag ze vroeger achter elke boom een indiaan, tegenwoordig ziet ze engeltjes vliegen.

  Nee, we zullen de TRIN-spin nog gaan missen.

  Sjabba.

 7. beervis zegt :

  Beste Mattheus en Trin,
  GG stopt en daarbij de lijn van, kritische en meest down to earth, berichtgeving over TRIN. In het begin had ik alleen maar een hekel aan de manier van hoe jullie zieltjes winnen. Maar na mate ik een grotere afstand heb genomen van het kerkelijke leven en kritischer op mezelf ben geworden over mijn intenties en intellect heb ik toch enig sympathie voor jullie gekregen.

  Oke, jullie kleuren de leugen met wat waarheid, maar hier in Nederland heb je alle ruimte om zelf dingen te overwegen en te onderzoeken. En als iemand de mist in is gegaan door een leugen/wonder kan niemand wat voor je betekenen want in een wonder geloven doe je uiteindelijk zelf. Er valt niets meer op te zeggen dan: tjah, had je niet moeten geloven. En aan de andere kant vinden ook zat mensen hun eigenwaarden bij jullie organisatie. Niks is zo mooi dan dat je achteraf weer kunt zeggen dat je iemand bent en was met betekenis.

  Dat jullie er aan verdienen en kunnen reizen stond me ook erg tegen. Maar het is niet zo dat jullie je schuldig maken aan rare piramide constructies, hoogstens een mooie constructie met de belasting. Ik vermoed dat jullie je niet meer druk hoeven te maken over jullie ouwe dag. Ik denk dat er stiekem ergens geld ligt te wachten tot jullie uit het middelpunt verdwenen zijn. Maar dat ter zijde denk ik niet dat jullie geld krijgen van mensen die het eigenlijk niet kunnen betalen en naast dat jullie lekker kunnen reizen en geld maken profiteren er ook hongerige monden van. Dat is mij jullie rijkdom wel waard.

  Rebecca, jouw verhaal over je huwelijk met satan verbaasde mij en maakte mij een soort van verontwaardigd. Achteraf vind ik het heerlijk hoe veel mensen je verhaal geloofde. Zelfs Ouweneel, een ware bolleboos, onderschrijft jouw betrouwbaarheid. Maar het zijn ook de intelligente mensen die het meest vatbaar zijn voor domheid. Ik zelf geniet er altijd van als mensen de meest achterlijke dingen geloven, en de oplichter op die manier meer voor elkaar krijgt dan iemand met een inventief en doordacht oplichtingsplan. Bij oplichten moet je uiteraard niet richten op de hersenen van je slachtoffer maar juist op de hartsverlangen; iemand zijn van betekenis met status en welvarend zijn.

  En wat jullie doen met de heilige geest vind ik prachtig! Profeteren en andere manifestaties. Gelijk hebben jullie. Iedere christen zegt geleid te zijn door de heilige geest. Maar niemand kan duiden wat dat werkelijk inhoud. In de moeilijke zaken zoals conflicten zie je die geest nooit. Dan zie je voornamelijk menselijke belangen, geld of status, gelijk en dergelijke. Daarom moet je die volmaakte geest van waarheid en overtuiging, daar ook ver vandaan houden. Met manifestaties en genezing en profetieën haal je geld binnen en met genoeg geld is het risico op conflicten een stuk lager.

  De berichten over jullie zijn wel altijd hetzelfde verhaal gebleven en we snappen de constructie en daarom is het maar goed dat GG er mee nokt. Het is aan iedere GGer voor zich wat ie er mee doet, maar ook aan iedere Nederlander. Ik wens iedere TRINner hun behoud van geloof, want het is een zwaar proces om te rouwen om die vervelende natuurwetten die het altijd winnen. Maar mocht het er toe nopen dat je geloof moet herzien en je de zware dobber aan moet gaan, sta niet stil bij Mattheus van der Steen, maar bij je eigen intenties en hartsverlangen. Want daar zit het probleem en dat was je zwakte.

 8. engel zegt :

  @afolus,

  Andersom denk ik dat Trin Goedgelovig ook wel gaat missen. Al die gratis reclame lopen ze nu mis. En de objectieve beoordeling van hun jaarverslagen.

 9. fordo zegt :

  als ik dat plaatje van dat ongewassen kind met gaten in de kleren zo zie op de website van ‘hope of the nations’ heb ik vrij weinig vertrouwen in dat tehuis, hoe arm men ook is, een wasbeurt kan er toch wel vanaf niet?

 10. Boktor zegt :

  Dit zal ik nog het meest missen aan GG, om overduidelijke redenen.

 11. Kleautzak zegt :

  Vroegah had ik echt een pesthekel aan GG.
  Nu jaren later vraag ik me af waarom er niet op Facebook verder gaat 😦
  Ik zal het missen!

 12. bramvandijk zegt :

  @afolus
  Sjabba amen

 13. Professor Prietpraat zegt :

  het onderbrengen van Bulama Village in een andere stichting is wellicht veiliger in het geval er echt hommeles van komt. Dan kan TRIN zeggen dat ze niet verantwoordelijk zijn en dat ze de verantwoordelijke stichting om opheldering zullen vragen. Zoiets? Net zoals de constructie als bijvoorbeeld de LEG heeft bij omstreden conferenties in hun gebouw. Zoon Piet die voorganger is verhuurt het gebouw aan de stichting van Vader Piet die de conferenties organiseert. Wanneer er vragen of problemen komen verwijst de LEG dan naar de stichting. Hoe meer je kan doorschuiven hoe beter toch? Een stichting kan je opheffen en opdoeken als er grote problemen komen met het behoud van de kerk of organisatie die in wezen de eindverantwoordelijke is. Lijkt gemeengoed te zijn geworden dit soort constructies. Als je een stichting hebt moeten opdoeken om geen gezichtsverlies te lijden en om integer over te komen, start je later gewoon weer een nieuwe met een ander bevriend poppetje die dezelfde kar trekt onder andere naam. Deze goede raad zou zo maar uit de koker van de superapostelen kunnen komen die als raadgevers van Mattheus fungeren bij TRIN. Ik zie Mattheus dit allemaal nog niet in zijn eentje bedenken.

%d bloggers liken dit: