Geschiedenis van de monogamie

Is monogamie een gristelijke uitvinding of bestaat het al langer? Hoe komt het dat de meeste culturen een lange polygame traditie hebben, maar toch zijn overgestapt op monogamie? Waarom is monogamie in meerdere opzichten een heel goed idee, ook als je niet van wijn houdt? Wetenschapper Kyle Harper legt het uit in een boeiende TED-talk.

Advertenties

5 responses to “Geschiedenis van de monogamie”

 1. joost says :

  monogamie is in wezen helemaal niet top functioneel. Toen God Adam en Eva schiep moesten zij de aardkloot gaan bevolken. Dat zou in elk geval niet snel gaan want met Eva als enige vrouw die, wanneer zij als topbroedmachine zou funtioneren, maximaal 1 maal per tien maanden een kind zou kunnnen baren, Dan
  zou het heel lang duren voordat er een beetje volk zou zijn ontstaan. Vervolgens kreeg Eva als eeirste kinderen twee jongens en zij was nog steeds de enige vrouw.
  Voordat die jongens geslachtsrijp zouden zijn zou er toch minimaal een jaar of acht overrheen moeten zijn gegaan en dan was de enige vrouw waarmee zij konden paren nog steeds hun eigen moeder. 😦
  Toen bleek ook nog dat die jongens, net zoals al het manvok 😈 nogal jaloers en terotoriaal waren aangelegd en de ene vermoorde de andere.
  Dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Mannen zijn jaloers en moorden elkaar uit in allerlei zinlze oorlogen. 😦
  De vrouwen bleven daar in eerste instantie redelijk van gevrijwaard (hoop en denk ik) dus waren er op een bepaald moment veel meer vrouwen dan mannen. Dan is het, voor de instanthouding van de soort, veel beter wanneer er zoveel mogelijk vrouwen worden bezwangerd en dus voor reproduktie zorgen.
  Logisch dus dat een man meerder vrouwen tegelijkertijd had. Dat voorkwam dat de vrouwen die anders alleen zouden zijn gebleven jaloers zouden worden en zorgde ervoor dat de bevolking zich efficienter vermeerderde.
  Nog steeds zijn er, wereldwijd gezien, nog meer vrouwen dan mannen op deze wereld. Dus, wanneer het nodig zou zijn om de wereld nog verder te bevolken, zou het nog steeds “verstandig”zijn wanneer ; één man meerder vrouwen tegelijkertijd (nou ja bijna dan) tevreden zou houden. 😉
  Maar gezien het feit dat de wereld eigenlijk al min of meer is overbevolkt, is die “noodzaak” niet langer aanwezig.
  Maar wanneer je dit alles zo bekijkt begrijp ik zeker dat het ooit nodig is geweest dat manner er meerder vrouwen op nahielden. Andersom was niet efficient.
  joost

 2. C says :

  Joost je hebt vier smileys te veel, maar het leest verder vermakelijk!

 3. joost says :

  C
  🙂 4x
  joost

 4. Im Gegenteil says :

  Twee of meer vrouwen als Pipo Anita in je huis… ik moet er niet aan denken!

 5. joost says :

  Im Gegenteil
  Ik had het over meerdere vrouwen he? Niet over meerdere clowns. 😉
  joost