Kardinaal Mattheüs

In de veelbesproken documentaire ‘Mattheus en ik’, die HIER online staat, zaten een paar opmerkelijke beelden. Allereerst op 27:58 de grote aankondigingsplakkaten voor de campagne waarop Mattheüs is afgebeeld in de outfit van een katholieke bisschop of kardinaal. Extra opvallend gezien zijn aversie tegen ‘traditionele kerken’ waar hij ‘zoooo klaar’ mee is.

monseigneur-mattheus

Iets verderop in de documentaire, op 39:10, zien we een praisende Birmees met een hakenkruis-T-shirt. Nu is de swastika in het boeddhisme een goedaardig symbool en Hitler heeft het eigenlijk geplagieerd, zodat wij nu een godwin kunnen doen die eigenlijk geen godwin is. 😉

nazi-birmees

35 Reacties op “Kardinaal Mattheüs”

 1. afolus zegt :

  Gaat Mattie zichzelf vanaf nu naast CEO en visionair ook als monseigneur positioneren…?
  Dan lijkt het me handig als hij ook zuinig en transparant wordt met euro’s én zijn jaarrekeningen op tijd presenteert, want anders mag hij binnenkort ook op de mat verschijnen bij paus Frenzie…😎

  Het lijkt me raadzaam dat de merkdeskundigen van de RK-kerk in actie komen na het zien van dit imagoverstorende beeld. Of hebben de spindoctors van Mattheüs een poging gedaan Benny Hinn na te bootsen..?

  Shabberdeflap..!

 2. Boktor zegt :

  M. staat daar samen met Philip Montofa die uit Indonesië komt. Het lijkt mij alsof M. een meer Indonesisch type kleding aan heeft, en die hebben als ze netjes gekleed zijn vaak de knoopjes helemaal naar boven toe dicht.

  Dat kruis lijkt wel wat over de top.

  Opvallender vind ik dat de onderkant van die letters boven zijn hoofd eigenlijk iets weg hebben van horentjes.

 3. Nol van Velzen zegt :

  Mooi teruggevonden 🙂 Het was ook door mijn ogen geregistreerd maar even niet als saillant detail vastgelegd. Zou hij ook zo optreden voor de menigte of is het vooral voor de poster om veel RK gelovigen te trekken ?

 4. karlsome zegt :

  In Myanmar is het hakenkruis onder jongeren hartstikke trendy. Ze hebben geen idee welke associaties wij Westerlingen ermee hebben. Laat zien hoe relatief ons wereldbeeld is, hoe bepaald door de geschiedenis. Logisch ook.

 5. E-J zegt :

  Dit lijkt volledig photoshop te zijn; waarschijnlijk is dit gewoon de Birmese manier om uit te drukken dat hij een voorganger is. Ik durf er wel iets op te zetten dat hij iets heel anders aan had ten tijde van die foto.

  Ik woon in buurland Thailand, daar is het ook erg normaal een nette blouse in je pasfoto te photoshoppen als je die voor een paspoort nodig hebt.

  @Karlsome: natuurlijk is ons wereldbeeld relatief, maar in dit geval getuigt het ook van enorme onwetendheid van hun kant. Hier in Thailand hadden ze pas geleden nog een soort Adolf Hitler Fried Chicken (KFC met een Adolf Hitler logo) en deden ze voor de grap met een hele school een soort optreden in nazi uniformen met de Hitler groet. En dat was niet zozeer omdat ze nou zo lekker eigenwijs willen doen, maar puur omdat ze zo weinig weten over de rest van de wereld…

 6. puberapostel zegt :

  Ja maar die rode randen rond de swastika versterken mijn westerse associaties wel behoorlijk, is geen toeval, al weten ze daar er blijkbaar de ballen van.
  Schijnt trouwens een natuurlijk verschijnsel te zijn , swastikas, gelukkig niet allerdaags

 7. bramvandijk zegt :

  Was het niet zo dat de oosterse swastika het spiegelbeeld is van het Duitse hakenkruis?

 8. bramvandijk zegt :

  @Boktor

  Het lijkt mij alsof M. een meer Indonesisch type kleding aan heeft, en die hebben als ze netjes gekleed zijn vaak de knoopjes helemaal naar boven toe dicht.

  Ik weet het niet, die band om zijn middel doet mij toch erg aan het Vaticaan denken.

  Overigens lijkt het ene nogal slechte photoshop te zijn waarbij ze het hoofd van Mattheus over dat van een kardinaal hebben geplakt. Dat is ook logischer dan dat hij in een dergelijk outfit zou hebben geposeerd.

  En het past wel bij het voor de Joden een Jood en voor de Grieken een Griek. Als ze daar het idee hebben dat hoge christenen er zo bij horen te lopen, dan trek je op die manier je publiek.

 9. B.Art zegt :

  In Birma wordt de moslims minderheid opgejaagd door boedisten!

 10. puberapostel zegt :

  Zou ook zomaar kunnen dat die poster door een lokaal reclame bureau gemaakt is die het verschil niet kent tussen protestant en katholiek, in een land waar christendom haast nonexistent is lijkt me dat best mogelijk

 11. Johan zegt :

  @bramvandijk: Ik vermoed dat dat ‘linksom of rechtsom’ een mythe is, want je zult in landen in zuidoost Azië ook tempels tegengekomen met de swastika rechtsom. De nazi’s deden het wel consequent rechtsom en altijd een zwarte swastika in een witte cirkel op een rode ondergrond (een huisstijl moet je ‘gründlich und total’ toepassen). De jongen op de foto draagt dus wel degelijk het nazi-symbool.

 12. Oscar de Tweede zegt :

  Weet je, als dit zo’n beetje het enige is, waar we om kunnen lachen om die gekke mariboe uit Harderwijk, dan valt het deze keer best wel mee. We hebben het gekker meegemaakt.

 13. Roel zegt :

  Opmerkelijker dan de paar hier gesignaleerde beelden:
  * dat een in christelijk Nederland marginaal figuur daar zo veel mensen op de been lijkt te brengen
  * dat hij als persoon genuanceerder overkomt dan je zou verwachten (soms bijna sympathie opwekt)
  * dat hij in de documentaire zonder enig zinnig weerwoord de kans krijgt om zijn verhaal te doen
  * en dat allemaal ‘on national tv’…

 14. Vinegar zegt :

  Het keppeltje maakt het geheel af!!

 15. mafchauffeur zegt :

  Komt allen tot Mij. Dat geldt voor iedereen, ook voor hen met een fout T-shirt.

 16. Peter H zegt :

  Ik dacht dat er inderdaad een linksom en een rechtsom hakenkruis bestaat, waarbij de ene voor goed en de andere voor het kwaad staat vergelijkbaar met ying en yang.
  Ik was ooit op reis in bangladesh. Daar sprak men over Hitler zoals wij dat over Napoleon doen: er vielen wel doden maar het was een sterk leider, kwam op voor zijn volk en hij heeft ook goeds gebracht.

 17. shin zegt :

  @E-J
  Dat AHFC-restaurant schijnt niet te bestaan, maar Hitler is wel een soort cultfiguur volgens de NOS: http://nos.nl/op3/artikel/529696-adolf-hitler-superheld-in-thailand.html

  Terecht zegt trouwens iemand in de comments dat West-Europa Aziatische culturen schoffeert met Blokker-Boeddha’s.
  Het valt me altijd weer op hoe weinig we weten van andere culturen – ik heb zelf een keer met mijn bek vol tanden gestaan, toen ik geschiedenisles kreeg van een Chinees over Nederlandse aanwezigheid in o.a. Macau en Taiwan.
  Euh…..

 18. d'n Scheul'n Wilfried zegt :

  In de docu heeft MvdS tijdens de meeting een wit pak aan. Toch zie ik geen Birmanezen (zo heten de mensen daar volgens MdvS, en hij is onze man in Myanmar, dus hij kan het weten) met verbazing naar hem opkijken.

  Op 24:18 zie en hoor je over de posters. Die zijn inderdaad door iemand in Myanmar ontworpen, maar, ook al is de poster die je in beeld ziet een andere dan die met monseigneur Matthieu erop, MvdS heeft dus wel degelijk weet gehad van de publiciteit in Myanmar. Als je dat bij het voorgaande optelt, kom je uit op: het waren Birmezen die de poster hebben gemaakt, maar Matthieu heeft dit wel van tevoren kunnen weten, en er is wel degelijk sprake van “outfit-plagiaat”.

  Kortom: TRIN spint in Myanmar even hard als in Nederland. Toch maar eens contact opnemen met de lokale GG-equivalent. Spreekt er hier iemand Birmees?

 19. d'n Scheul'n Wilfried zegt :

  Ik zie trouwens wel een patroon in deze. Als je probeert de TRIN-spin op MvdS zelf terug te voeren, kom je meestal net even dat ene stukje bewijs tekort.
  – Ja er komt “goud” uit zijn Bijbel, maar het is niet zeker of hij dat er zelf in heeft gestopt.
  – Ja zijn vrouw heeft satanisch misbruik voorgewend in een Visie-interview, maar misschien niet met medeweten van MvdS.
  – Ja er is gelogen over genezingen in Myanmar, maar MvdS was er niet zelf bij.
  – Ja, er is een kindermisbruiker met een weeshuis in Oeganda die geld ontvangt van TRIN, maar wordt die beslissing door MvdS zelf genomen, heeft hij alle informatie? en
  – Ja, er wordt vaag gedaan met geld, maar doet MvdS zelf de boekhouding?

  In veel gevallen kan ik er net niet de vinger op leggen: is hij hier de kwade genuis, of is hij een al dan niet bewust onwetend voorman van een beweging waar hij de controle over verloren heeft?

 20. d'n Scheul'n Wilfried zegt :

  Sowieso doet hij rare dingen met outfits (fashion crime op 5:15).

 21. Im Gegenteil zegt :

  Ja, heel stiekum geilt Gouden Mattheusje wel op een deftige titel zoals bij de Paapsche Jodenhaters gebruikelijk is.

 22. Jan zegt :

  Hij Lijkt wel een beetje op kardinaal Eijk.

 23. henkjan37 zegt :

  Hij heeft wel echt een cheesy hoofd.,..en dan met die belondeerde haartjes

 24. loesje zegt :

  nog een mogelijkheid is dat de jongen het t-shirt heeft gekregen van een of andere stichting. ( humanitas ofzo ). Wij doen hier toch allemaal braaf onze oude kleding in plastic zakken voor de arme landen?

 25. ardbeg10y zegt :

  Een beetje liturgiebewuste kardinaal heeft een rode zucchetto op. Mattie is dus hooguit bischop volgens deze foto (wit). Maar dat is eigenlijk geen nieuws omdat we al wisten dat Mattie alleen iets heeft met evangelische liturgie en niet met traditionele liturgie.

 26. Professor Prietpraat zegt :

  het was mij ook opgevallen maar ik vond het vooral komisch, verbazen doet me haast niks meer wat dit soort clubs aan gaat.

 27. ardbeg10y zegt :

  Ah, ik moet mijn woorden terugnemen. Mattie is juist zeer liturgiebewust. Volgens de liturgie komt de Geest onder de mensen als de bisschop / kardinaal zijn zucchetto afneemt tijdens het eucharistisch gebet. Hij wil er natuurlijk mee zeggen dat de Geest altijd onder de mensen is. Wow!

 28. d'n Scheul'n Wilfried zegt :

  Liturgiebewustzijn – betekenis – wow: allemaal termen die ik niet zo 1-2-3 met MvdS in verband had gebracht. Zo zie je maar weer: een dag niet geleerd is een dag niet geleefd! 🙂

 29. Shaul zegt :

  Je moet toch ergens indruk mee maken ook al is het alleen de buitenkant!

 30. Im Gegenteil zegt :

  Alles doet ie om die Aziaten op hun knieën te laten vallen. Zo kunnen ze het kleine Mattheusje veel beter zien… en proeven. En fijn dat ie dat vindt; jummy!

 31. midas zegt :

  Ik zag hem het eerst dat hakenkruis, zie mijn reactie op het eerste bericht over Matthew. Ere wie ere toekomt… Overigens hoorde ik dat Vitesse geïnteresseerd was in het shirt, als nieuw clubtenue. Of mag ik dat niet zeggen.

 32. Im Gegenteil zegt :

  @midas

  RACISME!!!

 33. midas zegt :

  @im gegenteil Wel gaan voetballen ondanks dat je Israëlische speler niet wordt toegelaten, dat is toch RACISME? Of in ieder geval laf.

 34. midas zegt :

  Maar het was niet mijn bedoeling om te kwetsen, dus bij deze mijn excuses als ik dat wel heb gedaan en de grens van satire ben overgegaan.

 35. ardbeg10y zegt :

  Drang nach osten.

%d bloggers liken dit: