Het GG Jaaroverzicht 2013

IMG_0081Goedgelovig blikt terug op het satirische jaar des Heeren 2013.

Het jaar van de benenverlengers en de dodenopwekkers, van Opwekking en de broedvogels, van de doorstart van Flevo en het huwelijk van Benny Hinn, van Dokter Corrie en gristelijk swingen, van de Nationale Synode en Mijnkerk, van huppelen in de Geest en de bediening van spammen, van boekverbrandingen en Refoveilingen, van de verrassingspaus en de brokkenpiloten, van de lelijkste kerk en het lelijkste lied, van de Musketiers en de wapendragers.

Het jaar van de boete van Timon Borgdorff en Diederik Stapel, van de crisissen bij Jan Zijlstra en De Doorbrekers, van Zeur en nog meer geZeur, van het einde van Exodus International en Mariska Orbán, van pastor Joep en Torben Sondergaard, van TEDxBiblebelt en Paars met den Bijbel, van de ‘occulte’ agenda van Pieter Zandt en de gristenvervolging in Friesland, van Jezus Leeft en God Bewijzen, van evangelische spookhuizen en Eindtijdkindjes, van Apocalypsman en de Exorcisters, van DEADRAISER en gravesucking, van de uitgevers-catfight om de gristenvrouw en de biografische fantasie van Tony Anthony.

Wat waren de 10 meest gelezen berichten van 2013, de 5 meest besproken berichten, en de 10 meest gebruikte zoekwoorden in Google waardoor mensen op deze site terecht kwamen? Wie waren de top-reageerders van 2013?

De 10 meest gelezen berichten

1. Ronald Plat (Gloriestoel) wil dode broertjes opwekken. Terwijl heel Nederland ontdaan is over de gruwelijke afloop van een familiedrama in Zeist, meldt deze evangelist doodleuk dat hij Julian en Ruben wel even terug kan bidden.
2. Pieter Zandt vernietigt eigen occulte leerlingenagenda. Een foto met vredesteken werd 3.000 agenda’s noodlottig. De papierversnipperaar in Kampen maakte overuren.
3. Missie. De satirische missie van Goedgelovig inspireert nog steeds duizenden mensen.
4. Opnieuw dringende nood voor David Sörensen. Deze Belgische charismatische zeurkous laat zijn lezertjes opdraaien voor zijn eigen schulden en nalatigheid.
5. De voor- en nadelen van de hel. Liedjeszanger Pim van de Werken van Jesus & The Christians heeft een aardige discussie ontketend over eeuwige straf en allerlei brandende en rokende zijsporen.
6. Jan Zijlstra is verraden!. Volgens publicist David Sörensen is Jan Zijlstra verraden door zijn rechterhand Rolph Hendriks. Een nieuwe dolkstoot-in-de-rug legende is geboren.
7. Prof. Onno van Schayck over beenverlenging. Deze Maastrichtse prof was zo onhandig om een onbewezen beenverlenging uit zijn studententijd als godsteken op te voeren.
8. Aardbeving treft westkust Amerika op 3 oktober. Weer een voorspelling die niet is uitgekomen.
9. De gloriestoel in het Flevoziekenhuis. Gebedsgenezers claimden wonderen op de Intensive Care, maar vielen bij navraag van Goedgelovig door de mand.
10. De boete van Timon Borgdorff. Gevierde praisezanger komt uit de kast als seksverslaafde en zegt soort-van sorry.

Het meest opvallend in deze top-10 is opnieuw de sterke positie van allerhande charismagiërs. Maar de refo’s van Pieter Zandt zijn nu voor het eerst in de top-10 doorgedrongen. Helaas zijn ze door Refoweb uit de finale van de Gouden Bikini gewerkt. TRIN is definitief uit (ook al deed Mattheüs op de voorlaatste dag van het jaar nog een manmoedige poging om terug te komen), De Gloriestoel en Zeurensen voeren Gristengekkie Nederland nu aan.

De 5 meest besproken berichten

1. De voor- en nadelen van de hel (1690)
2. Gebedsoproep voor Rev. Van Pastoorkramp (714)
3. Aardbeving treft westkust Amerika op 3 oktober (573)
4. Groei, been! Sneller! Meer! (520)
5. EO Jongerendag: zoek de verschillen (429)

De spraakmaker van het jaar is Pim van de Werken die een discussie over de hel ontketende. De Reverend, eindtijdprofeten, beenverlengers en de EO zijn ook goed voor geëngageerde gesprekken.

De 10 meest gebruikte zoekwoorden in Google die verwezen naar Goedgelovig

1. Goedgelovig
2. Jan Zijlstra
3. Frank Ouweneel
4. Ronald Plat
5. Elfstedentocht
6. Opwekkingsliederen
7. Onno van Schayck
8. Levensstroom
9. Jezus
10. David Sorensen

Opvallende nieuwkomers in dit lijstje zijn Jan Zijlstra en de Levensstroom (die veel in het nieuws was vanwege de leiderschapscrisis in zijn gemeente), Ronald Plat (met stip gristengekkie van het jaar), Onno van Schayck (die tot ieders verbazing een rel veroorzaakte over goddelijke genezing en vervolgens zijn functie bij onderzoeksinstituut Caphri neerlegde), David Sorensen (bekend van het Suske & Wiske album de Bazelende Belg) en Opwekkingsliederen (waar broedvogels al niet goed voor zijn).

De sterkste daler is Jezus die van plaats 2 naar plaats 9 is gekelderd. Blijvertjes zijn de Elfstedentocht (zodra het een paar graden vriest gaat heel Friesland googelen) en Frank Ouweneel (de op 1 januari de Gouden Bikini won). Verdwenen zijn klompen, tsunami, de islam, Maasbach, TRIN en Geert Wilders, waaruit we opmaken dat ook het rechts-populisme onderhand op z’n retour is.

Top-5 reageerders

Dan de uitslag waarop iedereen met smart heeft gewacht: de reageerder van het jaar 2013. Dit is de definitieve top-5 die WordPress vandaag heeft vrijgegeven:

reageerders2013

Pittig is van zijn toppositie verdreven, hij heeft afgelopen jaar te weinig gereageerd. Mafchauffeur (vorig jaar nog op plaats 4) neemt nu twee posities in (hoe doet hij dat toch?) en daarmee automatisch de koppositie, ook al staat Wilfred op 1 (die is eigenlijk tweede). Reageerder-van-het-eerste-uur Rob en onz intellectuele geweten Bram van Dijk hebben ook een stevige positie in de top-5. De vraag is dan wie de onzichtbare nummer 5 is. Op basis van de laatste 1000 reacties zou dat Bokkepoot zijn. Dan ziet het plaatje er zo uit:

1. Mafchauffeur
2. Wilfred
3. Rob
4. Bram van Dijk
5. Bokkepoot

We wensen onze lezers een goed en satirisch 2014!

71 Reacties op “Het GG Jaaroverzicht 2013”

 1. rob zegt :

  @Maf

  Proficiat:)
  Ik denk wel dat jij met kop en schouders en bovenlijf boven iedereen uitsteekt!

 2. Bokkepoot zegt :

  WTF…..???? 😯 😳

  @GG Blijkbaar heeft de inhoud van reacties geen enkele invloed op het samenstellen van de top-5. :mrgreen:

  Overigens leuter ik pas sinds juli mee als Bokkepoot, dus de jaartotalen zullen de boel nog wel aardig in verschuiving brengen.

 3. mafchauffeur zegt :

  @Bokkepoot:

  Overigens leuter ik pas sinds juli mee als Bokkepoot

  En vóór die tijd?

  Gebaseerd op de laatste 1000 reacties is inderdaad een, eeeeh, bijzondere selectiematrix. Er is dus nog hoop voor o.a. Steven en Boktor. 🙂

 4. engel zegt :

  En Pittig….

 5. Bokkepoot zegt :

  @maf

  Ik denk dat dit m’n eerste reactie was? Misschien heb ik daarvoor ook al wel eens een keer een reactie geplaatst – ken Goedgelovig al jaren maar nog nooit eerder actief geweest – maar dat kan ik niet meer terugvinden. Ik vind nog wel andere Fransen terug maar dat ben ik allemaal niet.

  In dit korte draadje heb ik me laten ombouwen. :mrgreen:

 6. Bokkepoot zegt :

  @maf

  Hee wat raar, ik zie nu dat ik in dat draadje in mei ook al als Bokkepoot verschijn. Duidelijk gevalletje identiteitscrisis.

 7. mafchauffeur zegt :

  @engel: uiteraard, en Pittig natuurlijk. En John – nota bene hoofdverantwoordelijk voor de opkomst van de Gloriestoel! 😉

 8. goedgelovig zegt :

  UPDATE: De definitieve reageerders top-5 is binnen. Het bericht is aangepast.

 9. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Van harte proficiat met dit resultaat!
  En een fijne jaarwisseling natuurlijk.
  Voor een iegelijk trouwens😄😀

 10. Bokkepoot zegt :

  Ha, Bokkepoot neemt weer de onzichtbare plek in. Zo van, je hoort er eigenlijk wel maar toch ben je er niet. Nee, heel fijn. 😡 :mrgreen:

 11. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: gefeliciteerd man! Eindelijk dan die gouden medaille. 🙂

 12. engel zegt :

  Wilfred is de Van Gerwen van Goedgelovig!!!

 13. rob zegt :

  @Engel

  Jij doet erg je best om volgend jaar in de top 5 te komen 🙂

 14. engel zegt :

  @rob,

  Dan zou ik pas morgen moeten beginnen met reageren. Vandaag telt dan niet meer mee.

 15. rob zegt :

  @Engel

  Je bent alvast op stoom aan het komen 🙂

 16. Steven zegt :

  Pittig is van zijn toppositie verdreven? Ik hoop niet dat dat mijn schuld is, want ik vond de gesprekken met hem juist het leukst! (echt waar)

  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/07/15/de-voor-en-nadelen-van-de-hel/#comment-174944

  In tegenstelling tot Afolus, vanachter z’n geraniums gaat hij confrontatie aan met alles en iedereen behalve z’n eigen ondoordachte uitspraken, beetje vergeetachtig aan het worden jongen?

  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/07/15/de-voor-en-nadelen-van-de-hel/#comment-175333

  Daar hebben d’r meer last van, geeft niks, dat maakt het ook wel weer leuk toch?

  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/07/15/de-voor-en-nadelen-van-de-hel/#comment-174828

  Tenminste, meestal wel…

  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/07/15/de-voor-en-nadelen-van-de-hel/#comment-175100

  GG, ik wil nog wel even melden dat ik deze reactie van jullie niet verwacht had:

  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/07/15/de-voor-en-nadelen-van-de-hel/#comment-174727

  Tja, en dan Wilfred. Ben jij in werkelijkheid een vrouw ofzo, vond het echt extreem last om jou te begrijpen! 😉

  Eervolle vermelding voor Maf, hij is tenminste de enige hier die mij echt op waarde weet te schatten en heeft mij hier als enigste uitgenodigd om te komen preken in zijn sekte.
  Staat die uitnodiging nog open trouwens? Dan ga ik het over de stok van Salomo hebben 😉

  Voor alle eenzamen die geen kaartje hebben gehad met kerst, toen ik deze zag moest ik wel aan GG denken, best satirisch toch?

  http://shallow.soup.io/post/297088158/Dont-be-absurd-Nobody-made-us-We

  Misschien kan het “intellectuele geweten” van GG er een bijpassend commentaar bijverzinnen.

  BLESSYOU!

 17. mafchauffeur zegt :

  @Steven: De dienst is vanavond om 19:30, ik zie je preek en bedieningstijd met interesse tegemoet. 😉

  Maar tegelijkertijd realiseer ik mij dat het kort dag is. Enfin, volgend jaar beter. Fijne jaarwisseling gewenst! En een Opgewekt 2014.

 18. Bokkepoot zegt :

  @maf

  Een echte charismaat heeft geen voorbereiding nodig.
  Die laat de Geest waaien waarheen die wil.

  @steven

  Nou succes he, vanavond! 😀

 19. mafchauffeur zegt :

  @Bokkepoot: dat is een misvatting. Een aanhanger van de piramide van Contantijn niet-wedergeboren gristen zwoegt uren om een fatsoenlijke preek te schrijven. Een echte charismaat verkeert uren in Gods tegenwoordigheid om een zuiver kanaal van de Geest te kunnen zijn.
  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/10/07/gloriestoelbloopers-en-verslag-spirituele-beurs/#comment-180629

  Uiteindelijk zijn ze beiden evenveel tijd kwijt en krijgen ze hetzelfde bedrag aan spreekgeld. 🙂

 20. mafchauffeur zegt :

  @Steven: overigens nog gecondoleerd met Kobus. Jammer dat het dit keer niet gelukt is. 😦

 21. afolus zegt :

  @maf
  Is Kobus nu wel begraven?

 22. Bokkepoot zegt :

  He ja, hoe is ’t nu eigenlijk met Kobus? 😀

 23. Bokkepoot zegt :

  Oh, issie dood? 😳

 24. mafchauffeur zegt :

  @Bokkepoot: helaas wel. Je zult het voortaan met archiefbeelden moeten doen.

 25. Jan Wieling zegt :

  Mochten er nog mensen zijn met ambitie op ’t gebied van healing. In de voetsporen willen treden van T.B. Joshua, Jan Zijlstra, Benny Hinn, Matteus van der Steen of andere wonderdoeners…

  Dit is een soort van stoomcursus op dit gebied.
  Succes gegarandeerd: http://youtu.be/4JGUFmY9gIE

 26. mafchauffeur zegt :

  @Jan Wieling: voorafgegaan door een commercial van de KNAB bank. Hoe toepasselijk. 😉

 27. Stijlvol zegt :

  De eerste zullen de laatste zijn.
  Amen.

 28. Wilfred zegt :

  @Maf: Dank, maar volgens mij is die met de andere hand weer weggenomen! 😦

  Dat komt omdat ik te weinig overdag reageer. Ik moet het van ’s avonds en ’s nachts hebben. En omdat dan steeds minder mensen reageren, krijg ik minder kansen. Als je je eigen gravatar het grootste deel van de recente berichten ziet vullen, voel je je toch gedwongen er mee op te houden. Een soort intern norm. 😉

  Maar leg eens even uit hoe dat kan dat jij er twee keer in stond? Ben jij net als de Rev?!

  @engel: Laten we het niet hopen. Dan wordt Van Gerwen tweede. 😦

 29. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: ik vermoed dat het met IP adressen te maken heeft. En dan thuisadres en werkadres. Privé en werk is bij mij blijkbaar redelijk in balans. 🙂

  Dat betekent echter wel dat er ergens na Bokkepoot op de ranglijst nog een mobiele mafchauffeur staat. 😉

 30. Bokkepoot zegt :

  @maf

  Je hebt niet halverwege het jaar je emailadres waarmee je inlogt veranderd? Het lijkt me sterk dat het verschil puur op IP-adressen gebaseerd is. Iedereen logt op verschillende plekken en met verschillende devices in. Het lijkt mij dat het onderscheid op inlog gebaseerd is.

 31. John zegt :

  Zou Steven op de valreep nog terugkomen op zijn woorden dat hij iemand kent die uit de dood is opgewekt? Of zou hij ons eindelijk de naam geven van de persoon die uit de dood is opgewekt? Wát een spannend einde van 2013!

 32. Bokkepoot zegt :

  @John

  christenhond

  Ik snap dat wat ik nu ga zeggen weinig zin heeft en misschien alleen maar olie op het vuur is maar toch… is dit nodig? Maar misschien snap ik in dit verband vooral even de betekenis van de toevoeging ‘christen-‘ niet helemaal.

 33. John zegt :

  @Bokkepoot

  Misschien is het niet nodig, maar ik ben klaar met notoire leugenaars als Mattheus, Ronald Plat en Steven. Het doel heiligt nooit de middelen. Maar het is voor Steven niet te laat! hij kan zo op de valreep van de overgang van dit jaar nog terugkomen op zijn woorden dat hij iemand kent die uit de dood is opgestaan!

 34. mafchauffeur zegt :

  @Bokkepoot: nee, ik gebruik vanaf het begin (medio 2011) hetzelfde mailadres met bijbehorende naam. Ik heb wel verschillende gravatars gebruikt (foto’s van m’n auto, DEADRAISER en Gloriestoel) maar dat lijkt me nog onwaarschijnlijker als verklaring.

  Wat wel kan is een uiteindelijk goeddeels mislukte sabotagepoging van @rob. 😎

 35. mafchauffeur zegt :

  @John: heb je de omslagfoto van Steven op FB niet gezien dan? Daar krijgt hij (paars shirt) de handen opgelegd door Profeet Kobus. En die is vier keer uit de dood opgestaan. Of zes keer. Dus…….

 36. Bokkepoot zegt :

  Het doel heiligt nooit de middelen.

  Nou ja, dat is dus eigenlijk precies wat ik bedoelde… 😉

  dan ben je best wel een hond.

  Een christelijke hond dan. Maar da’s toch iets anders dan een christenhond. 😛

  ———-

  Overigens snap ik je verder heel goed. Of je terechte aanklacht nog enig effect sorteert is de vraag, maar dat zal vast niet het doel van je betoog zijn.

 37. Bokkepoot zegt :

  @nou, da’s dan in elk geval geen zeven keer geworden :mrgreen: ( 😳 )

 38. Bokkepoot zegt :

  Bovenstaande @maf

 39. Bokkepoot zegt :

  @wilfred

  Als je je eigen gravatar het grootste deel van de recente berichten ziet vullen, voel je je toch gedwongen er mee op te houden. Een soort intern norm. 😉

  Goh, helemaal geen last van! 😯 🙄 😳

 40. grobboo zegt :

  Alle goedgelovigen een gelukkig 2014 toegewenst. Laten we hopen dat er komend jaar vele religieuzen van hun waandenkbeelden verlost worden.
  Op weg naar een betere en leefbaardere wereld zonder religie.

 41. Bokkepoot zegt :

  Oudejaarsavond 2013.

  Nichtjes zijn elkaar digitaal knock-out aan het slaan met de Wii, afgewisseld met het sturen van whatsappjes naar god mag weten wie. Neefjes zitten beiden op de bank achter hun 3DS. Drie volwassenen zitten allemaal met hun eigen smartphone te spelen ( :mrgreen: @rob), o.a. om belangrijke comments te plaatsen op Goedgelovig enzo. Verder is het reuze gezellig.

  Zal ik voorstellen om te gaan mens-erger-je-nieten?
  Ah, daar zijn de oliebollen! 😀

  Goeie voornemen: uit de top 5 van 2014 blijven.

  Lieve mensen, gezellige wisseling allemaal, kijk uit met korte lontjes en tot volgend jaar.

 42. mafchauffeur zegt :

  @Bokkepoot: klinkt gezellig!

  Ben benieuwd of Plat morgen in Gouden Bikini afreist naar Medemblik…. 😳

 43. Bokkepoot zegt :

  Shit hee… begin nu inmiddels m’n comments in de adresbalk van m’n Lumia te kwakken. 😳

  @maf

  Plat in bikini. Kinky, maar ik sla ff over als je t goed vind. 😐

 44. TommyLee zegt :

  Het was me een jaartje wel. volgend jaar een beter jaar please!!
  Ik wens alle dwazen alhier al het goede voor het nieuwe jaar.
  Wie staat: zie toe dat hij niet valle.
  wie ligt: heb je je bezeerd??
  goede voornemen voor 2014: liggenden overeind helpen!!:

 45. joost zegt :

  allen
  De beste wensen voor het nieuw begonnen jaar.
  joost

 46. mafchauffeur zegt :

  Iedereen: een gezegend 2014 gewenst! 🙂

 47. Bokkepoot zegt :

  Goh, is ’t nou alweer 2014? 😯
  Lieve mensen, waar blijft die tijd toch vraag je je af, voor m’n gevoel was ’t net nog 2013! 😀 *hik*

  De beste wensen voor alle mensen!

 48. ruub zegt :

  Een heel mooi 2014 toegewenst Maf, Bokkepoot, Flipsonius, Bram, John, Wilfred, Afolus, Shin, Kaas, Rob, Sok, DH, Johan, Tommy Lee, Joost, Engel, Pittig, Peter H, Ettje, Vleertje, Oscar, Boktor, Grobboo, IG, Ruben, Eva, DsDre, dreemobiel, Marie, beervis, Ruitje, Lieke, Pastoorkramp, Ruitje, Puberapostel, Piet, Case, Rien, RT, Mustafa, CC, dsPolleke, Woodyflow, Wesp, Meded, Tau Jabir, GJay, Albert, Jeroen en al die anderen 🙂

 49. Bokkepoot zegt :

  Zijn er nog meer mensen die nu al ruim een uur zitten te zoeken naar prominente BGG’ers die Ruub hierboven vergeten is te vermelden? 🙄 Misschien moet ik nu toch echt maar es gaan slapen. 😳

 50. Bokkepoot zegt :

  Zzzz….. zzzzzzz……. zzzzzznnnnorrrk…. 😯 ❓

  ….. JA ZIE JE NOU WEL!!! Je bent….. oh nee die staat er wel tussen…. 😳 grrmbll… 😡

  *zich omdraait en verder snurkt*

 51. Wilfred zegt :

  @Ruub: Je bent Truusje en Grietje vergeten! 🙂

  En Bram Flippo.

 52. ruub zegt :

  @Bokkepoot
  🙂
  @Maf
  Zie je wel, ik wist gewoon dat ik een paar belangrijke namen zou vergeten…:-)

 53. mafchauffeur zegt :

  @ruub: gevalletje verdringing. 😉

  Net als Steven, Anthonie en ByHisSpirit.

 54. Denis zegt :

  Wat is nu de bedoeling van dit alles hier en daar?
  Wat is dit voor een kring van weldoeners en genezers?
  Welke autoriteit wordt hier aangewend om de goede
  werken te werken?
  Welke geest(en) zijn hier aan het werk?
  Waarom draait het om allerlei zaken, en zie ik hier (bijna) niet
  dat het gaat om God’s glorie?
  Waar is de orde en het belang van de opbouw van God’s
  koninkrijk?
  Ik heb nog veel meer vragen maar dit lijkt mij eerst voldoende….

  Denis.

 55. flipsonius zegt :

  Iedereen een gezond, gezellig, gezegend en gelukkig nieuwjaar gewenst! Niet in het minst de GG-redactie, die deze site draaiende houdt!

 56. flipsonius zegt :

  @Bokkepoot

  Goeie voornemen: uit de top 5 van 2014 blijven.

  Eeehm, als ik naar de lijst met meest recente reacties kijk gaat daar niet zo gek veel van terechtkomen 😉

 57. Bokkepoot zegt :

  @Flip

  Ik luister altijd zó slecht naar mezelf…. 😡 😦

 58. Peter H zegt :

  Allemaal beste wensen voor 2014. En dat GG en haar reageerdersclan maar weer een mooi jaar lang mag inspireren en irriteren.

 59. bramvandijk zegt :

  Een fantastisch jaar toegewenst aan GG en al haar reageerders!

  En wat een glorie, toch nog de top-5 gehaald, en in de officieuze lijst zelfs ruimschoots. Daarbovenop ben ik blijkbaar gepromoveerd tot intellectueel geweten van GG… goed om daar ook van op de hoogte te zijn 😉 Wat zijn eigenlijk de arbeidsvoorwaarden?

 60. mafchauffeur zegt :

  @engel:

  Wilfred is de Van Gerwen van Goedgelovig!!!

  En Van Gerwen is de Wilfred van de PDC! 😉

 61. dreemobiel zegt :

  @ Ruub

  Ik voel me vereerd met je wensen; dankjewel en van harte hetzelfde!

  @ allen

  Een gelukkig en tevreden nieuw jaar toegewenst vol van humor en zelfrelativering!

 62. Wilfred zegt :

  @Maf: Dank je, gelukkig is engel nog niet zo goed in profeteren. We moeten hem maar een beetje aanmoedigen… 😉

 63. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: dat lijkt mij geen goed idee. Tenzij je voor hem een stage in Wilp in gedachten had, dat lijkt mij om meerdere redenen erg nuttig. 😉

 64. engel zegt :

  @jongens,

  Ik ben een Certified Prophet! Wat zeuren jullie nou. En wat is er in Wilp?

 65. mafchauffeur zegt :

  @engel: dat bedoel ik nou.

 66. engel zegt :

  @maf,

  Ik heb bij dezelfde “gezalfde” “profeet” en “apostel” mijn opleiding gevolgd als die paardenfokker uit Wilp!

 67. Boktor zegt :

  Beetje laat, maar nog best voorin het jaar, allemaal veel geluk, waarheid, inzicht en desillusie toegewenst dit jaar! 🙂

 68. goedgelovig zegt :

  @John: De termen ‘christenhond’ en ‘christenleugenaar’ zijn uit je reactie gevist. Zie onze huisregels.

 69. Wilfred zegt :

  @engel: Als dat de oplossing is (certificering), waarom dan criteria om te toetsen?

  Jou geloven we voortaan op je woord als je met je diploma zwaait! 🙂

 70. Wilfred zegt :

  @Boktor: We doen ons best! 😉