Gravesucking: op zoek naar de zalving

Goedgelovig beweerde onlangs dat ‘gravesucking’ een nieuw fenomeen was, maar dat is niet helemaal waar. De succesvolle prediker en genezer Benny Hinn praktiseert dit al tientallen jaren en dankt vermoedelijk een deel van zijn succes aan deze opmerkelijke inspiratiebron.

gravesucking

Maar sinds kort staat ‘gravesucking’ wel veel meer op de kaart. Dat komt vooral door de studenten van de Bethel School of Supernatural Ministry (BSSM) in Redding, Californië. Zij zijn ook bekend van de ‘deadraisers’, een groeiende, maar enigszins controversiële bediening gesticht door een voormalige student van deze school. Bill en Beni Johnson en Chris Vallotton, die onlangs nog op de conferentie Mission Possible van TRIN waren, geven (mede) leiding aan deze school. De gemeente van Bill Johnson staat verder ook bekend om zijn verschijningen van goudstof, engelenveren en edelstenen.

DE MANTEL VAN GELOOFSHELDEN

De staf en studenten van de BSSM leggen een grote nadruk op ‘tekenen en wonderen’, maar om als ‘revivalist’ in deze succesvolle bediening te kunnen functioneren, is het belangrijk om de ‘mantel’ te ontvangen van succesvolle ‘revivalisten’ die eerder machtig door God zijn gebruikt in ‘tekenen en wonderen’.

Deze ‘mantel’ of ‘zalving’ kan het beste worden opgehaald via een ‘impartatie’ bij op door te ‘soaken’ op het graf van een overleden geloofsheld. Over het algemeen zijn dit mensen die een succesvolle genezingsbediening hebben gehad, zoals John Alexander Dowie, Aimee Semple McPherson, Kathryn Kuhlman, John G. Lake of Mary Woodworth-Etter of Evan Roberts, maar ook John D. Rockefeller, Charles Finney of Smith Wigglesworth staan hoog op het lijstje van gezalfde graven.

De opmerkzame of theologisch gevormde lezer herkent dat sommigen van deze mensen een enigszins controversieel leven hadden of zelfs in enige schandalen betrokken zijn geraakt, maar dat is nooit een reden geweest waardoor Gods zalving niet door hen heen kon werken. Kijk alleen maar naar Simson of koning David, die ook geen zondeloos leven hebben geleid.

Het imparteren van de zalving (of mantel), die als overdraagbaar (transferable) wordt gezien,  kan het beste gebeuren door op het graf te gaan liggen, het graf te omhelzen (‘huggen’, zoals je dat ook met een boom kan doen volgens Beni Johnson) of door handoplegging, waarbij de positieve energie wel bij jou terecht moet komen. Het is nadrukkelijk geen poging tot ‘deadreasing’. Daar zijn weer andere teams voor.

De term ‘gravesucking’ komt oorspronkelijk van John Crowder vandaan in een video opgenomen bij het graf van Dowie. Hij zei ongeveer het volgende: “suck the anointing right off Dowie’s bones.” Zelf praten de beoefenaars hiervan liever over het ontvangen van de ‘zalving’ of de ‘mantel’.

tombstone

Het eer bewijzen aan de overleden geloofshelden is ook een methode om deel te krijgen aan hun zalving. (Deze ‘culture of honor’ is een terugkomend thema in Bethel, Bill Johnson sprak hier recentelijk nog over op de Betteld.) Citaat: “We believe that God transfers gifts and anointings through many Biblical ways, two being the laying on of hands and honor. So we went there just to worship God and honor their lives and what God did in and through them.”

GEEN NECROMANTIE

Ondanks vele beschuldigingen van tegenstanders dat deze praktijken onbijbels zouden zijn, omdat necromantie (contact zoeken met de doden) wordt bedreven, is de bijbelse onderbouwing van ‘gravesucking’ solide en overtuigend. In 2 Koningen 2:13 staat het verhaal van Elisa die de mantel van Elia ontvangt. Het resultaat is dat hij in zijn bediening van profeet het dubbele aantal wonderen kan doen. De beenderen van Elisa bleken na zijn dood ook nog een overdraagbare zalving te bevatten (2 Koningen 13:21) om mensen uit de dood op te wekken, zodat wel duidelijk is dat wat vroeger zo werkte, ook nu nog zo werkt.

Dat er geen sprake is van spiritisme of contact met de doden, waar de Bijbel immers tegen waarschuwt, (Deut. 18:9-12 en Lev. 20:27), wordt weerlegd met het feit dat de doden immers niet meer dood zijn. Hebr. 12:1 spreekt van ‘een wolk van getuigen die rondom ons zijn.’ En Elia en Mozes verschenen ook aan Jezus op de berg (Luc. 9:30-31).

Bill Johnson heeft van God zelf de openbaring gekregen dat de zalving van deze geloofshelden ook voor ons beschikbaar is. Dit zijn de woorden van Bill: “But God has let us know that if we will honor those who walked faithfully before us then He will give us access to their anointings.” Kritiek op Bill Johnson is er volop, maar laten we daar niet aan meedoen en ons verheugen in de zalving die ze weten te bemachtigen en door te geven.

Morgen op GG een aantal voorbeelden van gravesucking in de praktijk!

Advertenties

105 responses to “Gravesucking: op zoek naar de zalving”

 1. Jan Hartman says :

  En Jezus werd met ontferming bewogen………ik ga bidden dat ik met ontferming bewogen mag worden voor al deze mensen, die zover van Gods Woord afstaan. Menen dat zij dingen moeten doen, die zij juist niet moeten zoeken en doen.

 2. Sok says :

  Het verschil tussen de garismaatjes en andere volksgeloven worden steeds minder duidelijk. Binnenkort kun je waarschijnlijk pelgrimstochtjes langs die graven maken, met bijbehorende beeldjes, kaarsen, wierook en flesjes water. Maarten Luther draait zich om in zijn graf, maar daar zijn ze dan weer niet langs geweest.

 3. afolus says :

  Mooi, doorwrocht artikel.

  Ontdekte op de wiki-pagina over Smith Wigglesworth dat hij een voorbeeld van Todd Bentley moet zijn geweest. ook Smith stompte een maagleider hardhandig…

  Ik heb vaak gedacht dat we inmiddels alle wonderlijke denkbeelden van de garismatologie wel hadden gezien. Telkens blijkt dat het nog gekker kan.

  Waarschijnlijk kondigt TRIN volgende week een tourtje aan langs de graven van Ds. De Liefde, pater van Kilsdonk, Karel Hoekendijk en Corrie ten Boom.
  Hmmmm, zullen wij gaan lekker grafje zuigen?

  Mission Unbelievable.. 😔

 4. afolus says :

  @Sok
  We dachten hetzelfde! 😎

 5. Bokkepoot says :

  @Sok

  Maarten Luther draait zich om in zijn graf, maar daar zijn ze dan weer niet langs geweest.

  :mrgreen:

 6. mafchauffeur says :

  Hoezo een praktijk van “tientallen jaren?”.

  Tientallen eeuwen lijkt mij een betere omschrijving. 😉
  http://thecorpusdei.wordpress.com/about-relics/

 7. engel says :

  @maf,

  Wij kunnen dus nog een hoop leren van die Katholieken!?

 8. Boktor says :

  Bijzonder hoe ze altijd met hun “troefkaart” “openbaring” komen met ‘God has let us know’ waarmee ze elk weerwoord de mond willen snoeren, want wie durft het tegen God op te nemen? Met die ‘ze’ bedoel ik uiteraard met net zo goed Bethel als TRIN&co.

 9. mafchauffeur says :

  @engel: het is gewoon oude wijn in nieuwe zakken een upgrade van een al eeuwenlang beproefd recept.

  Dat Bijbelfetisjisten als @Jan Hartman daar aanstoot aan nemen is begrijpelijk, maar niet heel anders dan het gesputter van Luther over vermeende misstanden in de Moederkerk. 😉

  Het is vast niet voor niets dat het stoffelijk overschot van de apostel Petrus vorige week weer van stal is gehaald door het Vaticaan. Franciscus dacht ook: wat Benny kan, kan ik ook. 😎

 10. engel says :

  @maf,

  Ik waardeer ook die geest van oecumene, de wil om samen te werken en van elkaar te leren.

  Hoewel ik wel ergens las dat zelfs de Katholieken er niet van overtuigd zijn dat het echt Petrus is. Maar het levert in ieder geval veel bezoekers (lees: geld) op.

 11. engel says :

  Er doen trouwens geruchten de ronde dat Ronald Plat op weg is naar Rome……

 12. ruub says :

  Laatst begon ik plots als vanzelf te rennen toen ik in het bos in de verte iemand luid “Aport!” hoorde roepen. Ik begreep niet wat mij bezielde, maar na het lezen van dit artikel begint mij iets te dagen. Ik moet in de vakantie ergens op een veldje hebben gelegen waar ooit een viervoeter is begraven. De zalving van Snuf is nu met mij. Hoe kom ik daar nou weer vanaf?

 13. afolus says :

  Here, Here, Here, wat is het toch een hemelse vreugde de dag te mogen beginnen met GG en haar trawanten.
  Wat een heerlijke glorie is het te beseffen dat we met de veelkleurige wijsheid van gluurders en reageerders mogen komen tot meer besef van wijsheid en onderscheid.

  We gaan naar Rome, we gaan naar Rome… 😇😄

 14. afolus says :

  @ruub
  Volgens mij ben je dan mogelijk bezeten door @John, die ook al een tijdje zo af en toe blaft…

  Sjabba. 😎

 15. mafchauffeur says :

  @engel: dat zijn valse geruchten, laat je niet misleiden. Ronald Plat weet heel goed wat hem vandaag de dag te doen staat, en hij is slim genoeg om te beseffen dat hij de komende maanden de kans niet krijgt om op die botten te gaan liggen.

  Daarnaast zijn er profeten die de “tijd” kennen, zij weten wat ze moeten doen en wat God wil doen op aarde. 1 Kronieken 12:32: “Van de Issakarieten, die de juiste tijden kenden, zodat zij wisten wat Israël doen moest: tweehonderd aanvoerders van hen met al hun broeders over wie zij het bevel voerden.”

  De zonen van Issakar kenden de juiste tijden en gaven instructie aan het leger. Ik zelf heb mijn profetische voeding vanuit Amerika: Morningstar Ministries, Rick Joyner, Bob Jones en Kris Vallotton.

  Een profetisch woord bevestigt wat in je hart leeft en wat de heilige Geest aan het benadrukken is. Op basis van profetische bevestigingen ben ik in augustus 2011 de straat op gegaan om de zieken te genezen en met mij nog een aantal anderen.

  https://www.facebook.com/ronald.plat.3

  Trouwens, er zijn interessantere graven voor hem. Dichtbij huis.
  http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7160/Amsterdamse%20vastgoedmagnaat%20Caransa%20overleden%20(93)
  Dat komt vast goed van pas zodra het project GOSEN wordt uitgerold. 🙂
  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/11/12/project-gosen-geef-je-huis-aan-ronald-plat/

 16. afolus says :

  @mafchauffeur

  Op de begraafplaats zegt de voorganger tegen zijn gemeenteleden:

  Gaat u maar liggen broeders en zusters en neem de kracht gods stilaan in u op…

  Is er een plek waar we onze offers kunnen brengen… 😎

 17. engel says :

  @maf,

  Over die Bobe Jones doen ook allerlei (wel betrouwbare) verhalen de ronde. Ik zou hem niet als voorbeeld willen nemen. Zo wilde Bob alleen profeteren als vrouwen zich voor hem uitkleden. (etc, etc). Maar in Amerika kan veel meer dan hier.

 18. mafchauffeur says :

  @afolus: dat lijkt me bloedlink. De meeste mensen die daar liggen hebben namelijk geen speciale Goddelijke Gaven.

  Je moet er toch niet aan denken dat je Geesten van Religie, Izebelgeesten en andere zooi binnenzuigt.

 19. mafchauffeur says :

  Speciaal voor Jan Hartman:

  Ik werd zojuist gebeld door een broertje die gisteravond bij Patricia King was geweest. Zij is een bekende profetes uit Amerika.

  Zij vertelde dat God in Handelingen drie manifestaties van de Heilige Geest gaf. In de eerste plaats een mighty rushing wind, in de tweede plaats een doop met vuur zichtbaar als tongen van vuur en in de derde plaats nieuwe wijn, omdat omstanders dachten dat ze allemaal dronken waren.

  Patricia vertelde dat Bob Jones in 1975 heeft geprofeteerd dat deze drie manifestaties ook zouden komen voordat Jezus terugkomt op aarde, maar dan in omgekeerde volgorde. Het begin is dan de nieuwe wijn. Deze uitstorting vond plaats in 1994 in Toronto. Door dit werk van de Heilige Geest zijn vele hedendaagse apostelen uitgezonden. Heidi Baker is een van hen.

  De tweede manifestatie is een massale doop met vuur voor het lichaam van Christus. Deze zit er aan te komen aldus Patricia. Het vuur zal er voor zorgen dat het christen kaf van het christen koren wordt gescheiden. De echte bruid van Jezus zal het vuur omarmen en zal net zo als hun meester Jezus gaan wandelen hier op aarde. Zij zullen de zieken genezen, doden opwekken, demonen uitdrijven en de naties tot discipelen maken.

  De religieuzen, de Christenen die genoegen willen nemen met dode religie, de Christenen met een dubbelleven in het rijk der duisternis zullen afvallen. Bijzonder is dat ik dit gisteren ook heb gelezen in Jesaja 33:14. Er komt een zuivering van de kerk, waardoor de echte Kerk van Jezus Christus zichtbaar gaat worden.

  Natuurlijk zal er dan ook vervolging komen, niet door de wereld maar door de religieuzen. Dit hoort er nou eenmaal bij…..

  https://www.facebook.com/ronald.plat.3

  Dus Jan, jouw opmerkingen hierover zijn al gretig ingeboekt als “vervolging”. 🙂

 20. mafchauffeur says :

  @engel:

  Zo wilde Bob alleen profeteren als vrouwen zich voor hem uitkleden. (etc, etc). Maar in Amerika kan veel meer dan hier.

  Tsja, dat soort dingen weet jij dan weer. 😉

  Ik zal melige opmerkingen over obese Amerikaanse dames voor mij houden.

 21. Henny Snijder says :

  @ Maf, dat is een gemakkelijke om dat alleen tegen Jan Hartman te zeggen. Mensen als Ronald en David hebben zich helemaal de tekst toegeëigend: wie niet met ons is is tegen ons, en daarin is die vervolging al te vinden…

 22. mafchauffeur says :

  @Henny Snijder: Jan was de eerste die op dit artikel reageerde, vandaar.

  Maar inderdaad, jij mag je ook aangesproken voelen. 😉 😉

 23. Henny Snijder says :

  Gelukkig. Ben blij dat ik die smart met Jan kan delen 😀 Voel me meteen een stuk lichter 😀

 24. Henny Snijder says :

  Vervolgen is zwaar werken hoor. Heb laatst zeker 3 weken aan een stuk gewerkt die te maken had met die hele zware vervolging van dwaalleraren en vals vuur 😛

 25. engel says :

  @Henny,

  Zit je soms bij de brandweer?

 26. Henny Snijder says :

  Hahaha engel, dat ligt er maar aan hoe je dat belijkt …. 😛

 27. Henny Snijder says :

  Ow belijkt moet natuurlijk bekijkt zijn. Raar tiepvoutje bij dit onderwerp hahaha

 28. afolus says :

  @Henny Snijder
  Je moet het allemaal niet zo serieus nemen jôh…
  Je mag toch ook blijven lachen, zelfs schateren wat mij betreft..!
  😀 😀

 29. engel says :

  @maf,

  Gewoon een kwestie van de juiste boeken lezen. Dan kom je altijd wel wat juweeltjes tegen.

 30. joost says :

  Volgens mij waren die gebedsgenezingen toch niet zo erg succesvol bij de mensen in die graven want indien dit wel zo was zouden ze daar toch niet liggen?
  joost

 31. Henny Snijder says :

  Maak je geen zorgen hoor Afolus, ik leidt een heel vreugdevol leven waarin heel veel geschaterd wordt 😀

 32. afolus says :

  @Henny Snijder
  Nou, volgens mij lijd je ook wel eens….

 33. Henny Snijder says :

  Zéker lijd ik ook wel eens Afolus, vandaag bijvoorbeeld aan de maandagtyperitus! (A)

 34. mafchauffeur says :

  Een profeet als Zeurensen zag dit artikel met wederom een sneer naar Benny Hinn ruimschoots op tijd aankomen en heeft op 30 november een uitgebreid artikel over de beste man geplaatst.
  http://www.real-life.nl/benny-hinn/

  De conclusie:

  velen hebben kritiek op Benny Hinn omdat hij een prachtig landhuis heeft en een eigen vliegtuig.

  Stel jezelf eens eerlijk de vraag (als jij kritiek hebt op Benny Hinn): ken jij hem persoonlijk? Weet je hoe hij omgaat met geld? Ben jij misschien zijn boekhouder? Kijk je regelmatig op zijn bankrekeningen? Ken je zijn leven achter de gesloten deuren? Weet je hoeveel hij in het verborgene geeft aan de armen?

  Ik ken een profetes die veel prachtige huizen heeft in Zuid Afrika. Zij en haar man hadden los van elkaar van God een droom gekregen waarin God tot in detail een machine liet zien, voor het maken van een nieuwe meststof, om de dorre grond van Afrika vruchtbaar te maken. Ze hebben de machine gebouwd zoals ze in de droom zagen en zijn steenrijk geworden. Velen zijn jaloers op deze mensen en gunnen hen de zegen niet die God hen heeft geschonken.

  Maar niemand weet dat deze mensen hun huizen regelmatig gratis ter beschikking stellen van vermoeide predikers, die er even op adem mogen komen.

  Zo zie je maar weer. Uiteindelijk is het gewoon kinnesinne.

 35. mafchauffeur says :

  Zeurensen steekt de hand tevens in eigen boezem:

  Over mij worden er ook heel wat absurde dingen verteld op internet. Maar mensen die eerlijk naar mijn leven en werk kijken weten wel beter. Het betekent echt niet omdat er een stel gefrustreerde critici een artikel over je schrijven op internet, dat zij iets zinnigs te vertellen hebben over je. Elke gek kan de meest negatieve flauwekul schrijven over wie dan ook. Dat betekent helemaal niets.

  En besluit met een waarheid als een koe.

  Moet je dan maar alles klakkeloos aannemen wat iemand als Benny Hinn zegt en doet? Nee! Je moet kip eten… Een kip verslind je toch ook niet met huid en haar? Je plukt de oneetbare veren ervan af en daarna zoek je de lekkere, gezonde stukjes vlees terwijl je de botjes in de vuilnisbak gooit.

 36. Henny Snijder says :

  “Een profeet als Zeurensen zag dit artikel met wederom een sneer naar Benny Hinn ruimschoots op tijd aankomen”

  Nee hoor Maf, dat artikel haalde hij erbij omdat er mensen waren die hem vroegen waarom hij boeken van Benny Hinn verkoopt. Dus dit was geen vooruitziende blik.

 37. engel says :

  Ik dacht dat dit artikel juist heel positief over Benny Hinn was….

 38. afolus says :

  @Mafchauffeur

  Daar is MvdS met zijn boek “Durf te dromen” toch een mietje bij.
  Welke uit de klei getrokken NL-gristen kan getuigen wat de Zuidafrikaanse profetes beleefde. Zonder LTS/MTS/HTS en TU te hebben gevolgd, krijgen zij en haar man de bouwtekeningen voor een technische vernuftige machine door, begrijpen deze en bouwen hem na met, waarschijnlijk luciferstokjes. 👹

  Die machine maakt hen schathemelrijk en nu mogen David en Renate één keer per twee jaar een weekje langskomen om uit te rusten en de stallen schoon te maken…

  Ik weet niet wat jij hier van wordt, maar ik word er heel erg bij van..

 39. mafchauffeur says :

  @afolus: ik zie vooral een nieuwe queeste opdoemen. Wie is die profetes?

  De zoektocht naar de Rev is immers zo goed als afgerond. 😉

  Maar wellicht komt er helemaal geen nieuwe zoektocht en diept @engel haar moeiteloos op uit een van zijn boeken. 🙂

 40. engel says :

  @maf,

  Mijn specialiteit is de Amerikaanse profeten, niet de Zuidafrikaanse. Ik moet je helaas teleurstellen.

 41. Jan Hartman says :

  @mafchauffeur, wat ben ik toch blij dat Henny Snijder mijn smart deelt…….(ik lig in een deuk)

  triestemensendiezeurbenplat, dat zij hier mee lezen! ik begrijp er niets van, zij hebben het toch zo druk met vuurtje spelen, doden aanraken, benen uittrekken, oeps, ik mag hen niet aanraken, zij zijn gezalfd met vuur!

 42. mafchauffeur says :

  @engel: als je huizen bezit in Zuid Afrika, ben je toch nog niet persé Zuidafrikaan?

  Ik ken een profetes in Mozambiekie die bij mijn weten nog niet is genaturaliseerd. 🙂

 43. Henny Snijder says :

  Jan Hartman, dat is een win/win situatie door hier mee te lezen:. Zij raken geïnspireerd door ons, en wij weer door hun of andersom 😛

 44. mafchauffeur says :

  @Jan Hartman: sterker nog, Zeurensen heeft beloofd om nooit op GG te kijken.
  https://goedgelovig.wordpress.com/2011/08/29/donkere-lasterwolken-boven-almere/#more-26131
  (tweede alinea)

  Maar zo zie je maar, zelfs een profeet kan te maken hebben met voortschrijdend inzicht. 🙂

 45. engel says :

  @maf,

  Het gaat om een neef van mij, die toevallig ook engel heeft (maar dan in het Engels).

  http://nehandaradio.com/2013/10/20/prophet-angel-im-worth-us60-million/

 46. Jan Hartman says :

  Maf, henny……..zal ik mijn o6 aan hen geven? kunnen zij mij rechtstreeks bellen……kunnen zij niet alleen lezen, maar gewoon mijn stem horen……

 47. Henny Snijder says :

  Gaat niet lukken Jan Hartman, je bent kritisch en dus een vervolger en die worden op allerlei manieren uit hun levens en facebooks gehouden.

 48. afolus says :

  @JH
  Rustig blijven, niet te enthousiast.
  Denk om je hart en …
  Alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden.

  😎

 49. Jan Hartman says :

  ach Henny wat jammer nou, moeten we hier maar over hen schrijven en argeloze mensen blijven waarschuwen voor dwaze praktijken zoals platzeurenzo

 50. Henny Snijder says :

  Is er een profetie geweest die zei dat dat dan niet meer nodig was Jan? Dan heb ik die gemis :S t. Nou, tot die tijd blijf ik er dan ook over schrijven hoor. Je moet dat niet jammer vinden, maar er een uitdaging in zien. De weg van vervolgen ziet vol met verrassingen 😀

 51. Wilfred says :

  Werkt die dubbele bediening ook steeds verder door? Dan moet je namelijk met name op die graven gaan liggen van mensen die in een lange reeks staan. Moet je eens kijken wat voor verdubbelaarseffecten je dan gaat zien! Tien- en hondervoudige vrucht!

 52. engel says :

  @Wilfred,

  Wat vroeger werkte, werkt nu nog steeds. Les 1 van exegese.

 53. Wilfred says :

  @engel: Moeten wij DH dan niet bij de oudsten brengen?

 54. Johanna says :

  @ GG: ik zou weleens willen weten of de genezende Deen (Tore nog wat) met het oprechte voorkomen ook aan gravesucking doet. Kunnen jullie daar achterkomen?

 55. Johanna says :

  Excuus: Torben Søndergaard is het.

 56. Jan Hartman says :

  @afolus………met dank voor je bezorgdheid! 0612345678 of is het anders om? als zeurenzo met platenco prof…..zijn, dan kunnen zij mij toch bellen, als ik een beetje warrig ben rondom mijn o6

  nee, moet hen mijn nummer maar niet geven en in de rust blijven, voordat je het weet komen zij over om mij nieuw leven in te blazen, ben bang voor vuur..

 57. goedgelovig says :

  @Johanna: Je kunt zelf ook googelen, toch? 😉

 58. engel says :

  @GG,

  Valt dit onder plagiaat? Ik vind ze eigenlijk veel grappiger dan jullie stukje.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/12/nieuwe_christelijke_trend_graf.html

 59. Wilfred says :

  @engel: Jij bent zeker al lekker opgeschoten met Kuitert?

 60. Dutch Hermit says :

  @Wilfred,
  ik ben niet alleen al gezalfd, maar ook word ik gecoacht door twee (valse) apostolische leiders, wat wil ik dus nog meer?

 61. Wilfred says :

  @DH: Volgens mij snap jij niet helemaal naar welke tekst ik verwees. 😉

 62. Dutch Hermit says :

  @Wilfred
  Oost-Indisch doof 😉

 63. Wilfred says :

  @DH: Dat is een gave! 🙂

 64. Dutch Hermit says :

  @Wilfred
  Soms heel bruikbaar. Zeker als kluizenaar 🙂

 65. engel says :

  @Wilfred,

  1 Tim. 5:17?

 66. Wilfred says :

  @engel: Die tekst slaat op ons en heeft niks te maken met datgene wat vroeger werkte. Nee, ik zat meer te denken aan Deut. 21: 18 e.v.

 67. ruub says :

  @maf
  Wat een raar verhaal over Benny Hinn. Maar nog vreemder dat Sorensen op het spoor van Hinn werd gezet door een huisarts in Terneuzen, Arjan Munneke, die David vertelde dat Hinn verlost was van z’n stotterprobleem door de Heilige Geest. Ook Munneke stotterde overigens als kind, maar werd daarvan verlost.(http://www.godiservoorjou.nl/?p=19)

  Huisarts Munneke was ook al eens op Radio 5 te horen bij de EO, zag ik zojuist.

  http://www.eo.nl/archief/radio/stemindestilte/aflevering-detail/aflevering/stem-in-de-stilte-4d3fb85b75/

  Hij vertelt tijdens die uitzending onder andere hoe God hem de vraag stelde waarom pannenkoeken rond zijn. Daarnaast legt hij uit waarom wetenschap relatief is en wat de actuele stand in de wetenschap (anno 2009) wat betreft de evolutieleer is. Boeiende uitzending.

 68. thafizzy says :

  @engel

  Dit is geen plagiaat. Dit is een (juridisch voldoende) juiste wijze van citeren.

 69. engel says :

  @Wilfred,
  Ik zat ook aan die tekst te denken, maar kon hem niet vinden in de concordantie.

 70. Professor Prietpraat says :

  Ik wist wel dat Bethel een TRIN-achtige sekte was maar wist niet dat het al zo extreem was daar. Goed artikel. Wat anderen al opmerkten is natuurlijk waar. Er is niks nieuws onder de zon. Net als de katholieken in de middeleeuwen spiritisme hadden in de kerk hebben de evangelischen dat nu ook volop in veel verschillende kerken. Waar de katholieken vroeger de onzichtbare aanwezigheid van God en het werk van de Heilige Geest vervingen door zaken als een altaar, beelden, godslamp, weiwater en wierrook en bezig zijn met de overledenen en kaarsjes voor hen branden en huilende schilderijen en olie en stigmata (kruisiginswonden die op handen verschijnen) en niet te vergeten het eren van de doden door zalig- of heiligverklaringen, doen ze in charismanistan (ander woord voor extreme tak van de Evangelische beweging) nu hetzelfde met de doden opzoeken en hun energie opzuigen, spiritisme en met goedkope kitsche magie/gegoochel met goudstof (wat eigenlijk koperstof is), engelenveren en edelstenen en olie die van handen druipt.

  Oude wijn in nieuwe zakken dus.

  Naast de laag nivo opmerkingen en afkeuring ten opzichte van alles wat naar religieus ruikt, staan er toch wel leuke reacties onder het Geen Stijl artikel.

 71. mafchauffeur says :

  @ruub: maar in tegenstelling tot Zeurensen gaat deze huisarts wél netjes naar de kerk.

  Een kerk met een bijzondere opdracht, dat dan weer wel:

  Het vestigen van Goddelijke regering in Zeeuws-Vlaanderen, postcodegebied 45, met invloeden naar aangrenzende gebieden.

  http://www.capitolfamilycentre.org/index.php?ref=wiezijnwij

 72. ruub says :

  @Maf
  Hé, zie ik op die contactpagina van die kerk/gemeente nóg een naam die ook bij de medewerkerslijst van de lokale huisartsenpraktijk te vinden is? Is dat dé uitvinder van de EarScratcher of haal ik nou mensen door elkaar?

  Maar het zou in elk geval de bijzondere missiebeschrijving van de kerk verklaren: De huisartsenpost staat in postcodegebied 45. De Geest werkt door wonderen én via de huisartsenpraktijk aan de Alvarezlaan 21 in Terneuzen.

 73. mafchauffeur says :

  @ruub: yep, dat is ‘m.

  Een stuk kleiner dan die machine voor het maken van een nieuwe meststof, maar je kunt er wel véél meer verkopen.

 74. PLI3N says :

  Sok zegt :2 december, 2013 om 9:19 am
  Het verschil tussen de garismaatjes en andere volksgeloven worden steeds minder duidelijk.

  Hey Sok man! Wil je me niet over een kam scheren met die grafzuigers? Er zijn ook nog wel normale charismanische hoor!!

  Ik hou van Bethel met hun steengoeie muziek en ze hebben echt goede dingen. Maar dat grafzuigen…zegt mij persoonlijk dan weer wat minder. Mn haren gaan er nog net niet van overeind staan, gezien de rest van wat ze doen vraag ik me ook wel een beetje af of bovenstaande allemaal niet een beetje uit zn verband is gerukt.

  Dus mijn vraag aan @GG: hebben jullie die Bill Johnson wel eens opgebeld voor uitleg? Of met de vraag of iedereen dit maar moet doen en of het dan niet weer het zoveelste ritueel gaat worden? Ben wel benieuwd wat hij daar dan over te zeggen heeft. Leg hem dan ook dit artikel voor, zodat hij erop kan reageren.

 75. mafchauffeur says :

  @PLI3N: of Bill Johnson zich weleens in het openbaar expliciet heeft uitgelaten over dit supernatural studentikoze gebeuren weet ik niet.

  Maar God heeft wel een belofte verbonden aan het eren van charismanische heiligen. 😉

  But God has let us know that if we will honor those who walked faithfully before us then He will give us access to their anointings.

  http://bjm.org/house-of-generals/

 76. engel says :

  @PLI3N,

  Uit deel 2 wat vandaag is verschenen, blijkt dat zowel Bill als zijn vrouw Beni regematig aan het gravesucken zijn. Als leider heb je dan toch een voorbeeld functie. En ik geloof nooit dat Bill een Nederlandstalig artikel gaat lezen. Of op kritiek reageren, want dat doen gezalfde leiders niet.

 77. afolus says :

  @maf @ruub
  Telkens denk je dat je het wel een beetje gehad met al die bijzondere uitingen die garismatische gristenen doen en meemaken.

  De voormalig stotterende huisarts br. Munneke die Commissaris van de Grootste Koning wil worden in Zeeuws Vlaanderen is toch echter weer een gevalletje van ongekende schoonheid.

  Here dank u wel..

 78. mafchauffeur says :

  @engel: maar een flink deel van de informatie is afkomstig van een anti-Bethel FB pagina.

  Zomaar van alles overnemen van een site als Rejoicenow en dat als feiten presenteren zou evenmin logisch zijn.

  Terecht dat @PLI3N kritisch is.

 79. engel says :

  @maf,

  Alleen de foto’s zijn daar van overgenomen. En veel van de studenten zelf, die trots zijn op hun ‘missions trips’. Voor de artikelen is grondig en deskundig onderzoek gedaan, heb ik gehoord. Er is een groot aantal controleerbare links bijgevoegd. Transparanter kan dus niet.

 80. mafchauffeur says :

  @engel: de links zijn vooral naar kritische anti-Bethel sites. 😉
  Meet veel FB-citaten, maar zonder FB-screenshots. Helaas.

  Maar deze (staat in het artikel) link is absoluut de moeite waard. http://web.archive.org/web/20130930222531/http:/extravagantbliss.blogspot.com/2011/12/kathryn-kuhlmans-grave-adventure.html

  Ik ken zelf trouwens ook gemeenteleden die op BSSM hebben gezeten. “Off-the-record” hoor je dan ook weleens heel *kuch* bijzondere verhalen. Zelfde laken een pak. En uiteindelijk komt het gewoon neer op het wel of niet accepteren dat Pappa heel bijzondere dingen doet, waarvan de principes vaak gewoon in de Bijbel te vinden zijn. Vaak niet zo duidelijk. Maar daar heb je dan weer een Bijbelschool voor om dat uit te leggen.

  Het is dan ook een héél bijzondere Bijbelschool!!! 🙂

 81. mafchauffeur says :

  Nog even over het linkje naar het blog van de BSSM studente. Ik keek even op haar FB pagina. Kom ik toch zomaar één van mijn (selecte) FB-vrienden tegen. 😉

 82. engel says :

  @maf,

  Dat laatste linkje werkt bij mij niet. Ik zal wel een ban hebben of zo. Om wie gaat het?

  Die eerste link had ik al gelezen. Die was zeker niet kritisch.

 83. mafchauffeur says :

  Mijn grote vriend Rodger Frievalt. DEADRAISER pur sang. 🙂

  Samen op de foto met Naomi. Die op BSSM in ieder geval heeft geleerd hoe je mooie one-liners bedenkt:

  Somebody call the police because Signs and Wonders are following me.

  Geef toe, hij is leuk. 😎

 84. engel says :

  @maf,

  Ik ben niet zo bekend in dat deadraiser wereldje. Da’s meer jouw hobby.

 85. mafchauffeur says :

  @engel: zo hebben diverse GG-reageerders hun eigen Bethel-specialisme.

  Afolus het goudstof, ik de dodenopwekkers. Doe jij de grafzuigers? Of zal ik die er maar meteen bij pakken? 😉

  Afgrijselijk trouwens als je bedenkt wat voor gevolgen de atheïstische lobby voor crematie en grafschudden/grafruimen heeft voor het Koninkrijk. Eerst het Darwinisme en nu dit.

 86. mafchauffeur says :

  En dan ook nog eens het volgende plaatje. Bah.https://twitter.com/Jorn/status/407856181374615552/photo/1
  Hoewel sommige GG-reageerders vanaf vandaag een stuk lekkerder kunnen slapen na deze afschaffing. 🙂

 87. engel says :

  @maf,

  Ik voel wel wat voor een specialisatie in grafzuigen. Voordeel is dat het in de buitenlucht plaats vind, meestal in een lekker klimaat (Californie). En het kan nooit mis gaan, want er zijn geen toetsbare en controleerbare verwachtingen. Je kunt dus niet door de mand vallen. Ik krijg een beetje een picknick gevoel bij het kijken van deze plaatjes.

 88. engel says :

  Waarom mag Afolus het goudstof doen? Dat deed Aafke toch?

 89. mafchauffeur says :

  @engel: een toetsbare en controleerbare toename van een specifieke zalving – dat lijkt mij in sommige gevallen best haalbaar.

  Stel (om het bij mezelf te houden) je zuigt de dodenopwekzalving van Smith Wigglesworth op, en vervolgens schiet het aantal dodenopwekkingen omhoog. Dan heb je toch wel iets om mee te wapperen. 🙂

  Maar bij deze gefeliciteerd met je specialisatie. Wat het prettige klimaat betreft: dat zou nog weleens tegen kunnen vallen. Ga eerst maar eens kijken waar Bonifatius en Saint Patrick begraven liggen. 😉

 90. engel says :

  @maf,

  Gelukkig is de wandelroute naar het graf van Bonifatius helemaal klaar en is de wandelgids ook beschikbaar. Ik was namelijk even bang dat ik naar Friesland zou moeten gaan.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1750683/2004/07/17/Pelgrimeren-naar-graf-van-Bonifatius.dhtml

 91. Professor Prietpraat says :

  Op Geenstijl had iemand het idee voor het maken van een grafzuigkap.

 92. engel says :

  Het graf van Saint Patrick ligt in Noord-Ierland waar het, volgens betrouwbare bronnen, altijd mooi weer is.

 93. engel says :

  Tot op heden heb ik alleen de graven (mausoleums) van Lenin en Mao (en Nixon) bezocht, maar durfde vanwewege de strenge bewaking, niet te grafzuigen. Een gemiste kans, denk ik nu.

 94. engel says :

  @PP,

  Geestijl is toch geen site voor jou?

 95. mafchauffeur says :

  @engel: je valt echt met je neus in de boter hoor. Lekker droog op een prachtige locatie in Fulda, en maar liefst drie heiligen op een kluitje in Noord-Ierland: Patrick, Brigid en Columna.

  Geef je een seintje als je de zalving van Saint Patrick gaat opzuigen? Daarmee kom je namelijk weer op mijn terrein. Maar daar komen we wel uit.

 96. engel says :

  @maf,

  Ik was niet van plan iets met mijn nieuwe zalving te gaan doen. Ik begraaf mijn talenten graag.

 97. Professor Prietpraat says :

  @engel, ach, ik heb in de kerk inmiddels zoveel narigheid gezien dat ik me zelfs nu op Geenstijl kan begeven en de vele graten kan omzeilen en de vis te eten, en de zinnige dingen of leuke dingen die heel af en toe ook daar worden gezegd er tussenuit te kunnen pikken 😉

 98. afolus says :

  @engel
  Grafzuigen in het subtropische Californië kan iedereen.
  Blijf jij nou maar dicht bij huis.

  Vanmiddag heb ik voor de zekerheid het graf van mijn schoonmoeder nog even bezocht. Als je daar nou eens mee begint.

  Bladeren, algen enz. Maak het maar mooi netjes en zie maar of je nog wat kracht kunt ontlenen aan haar 2 kunstheupen, de kunstknieën, het kunstgebit en de twee hoorapparaten van Hans Anders.

  Als je begint te jodelen, is het gelukt.
  Schoonmama kon dat namelijk als de beste, een soort Olga Lowina was ze.

  Sjabba…😎

 99. Wilfred says :

  @engel: Zeker een gemiste kans! Nou is de wereld haar volgende revolutie misgelopen. Je wordt bedankt!!

 100. DfTg says :

  Heerlijk lekker zuigen op een opgewekte dodenpik.
  ’t is niet te geloven waar ik nu aan christenlik

  Necrofilie onder banier van mijn kerk
  Kijk, dat is nou het echte werk

  Kadans, kadans, kadans, de dodendans
  Skelet en maag’re heim brengen mij in trance

  Wek mij op en zegen mij
  Nu ik mij zo tegen u aanvlij

  Als ik mij voor die zegen tot u keer
  Geef het mij dan nu en immermeer

  — Ontrust in hang naar zegenvrede —

 101. Professor Prietpraat says :

  wat ook nog mist (als ik niet achterloop en niet iets over het hoofd heb gezien) is dat charismagiërs die op bezoek gaan in de hemel op aarde terug komen en je vertellen dat ze een overleden familielid van je daar hebben gezien die een boodschap voor je heeft meegegeven met natuurlijk in die boodschap informatie die alleen jij kan weten en de boodschapper niet.

  Gisteren kwam er op straat een oude vrouw naar me toe die vriendelijk naar me lachte, alleen ik vond haar wat griezelig. Ze zei: ¨niet bang zijn jongen, geef me een hand¨ Ik dacht wat moet die nou van me? Ze was erg vriendelijk dus ik dacht ¨nou het kan geen kwaad, als ze dat zo graag wil. Ze pakte mijn hand en keek ernaar en ik wist al gelijk een beetje hoe laat het was. Ik sloot mijn hand half maar dat maakte voor haar niks uit. Ze voorspélde mij een voorspoedig leven vanaf nu en dat ik pas in mijn 90ste levensjaar zou sterven. Ik zei dat ik daar niet in geloofde maar toch bedankt. Toen was ze niet zo vriendelijk meer en vroeg duidelijk geïrriteerd waarom niet. Toen vroeg ze of ik haar niet wat Wilde geven voor de voorspelling. Ze had een prima auto waar ze naast stond dus daar had ik geen zin in. Ze begon te discussieren en boos te worden en ik zei dat ik geen tijd had en dat ik moest gaan, ik wenste haar Gods zegen toe en ging er vandoor. In de haast vergat ik nog te vragen of ze misschien ook Evangelisch was. Het verschil is anno 2013 ook zó moeilijk te zien soms tussen een médium, waarzegster of een evangelische dromenuitlegger of profeet of ziener….

 102. Wilfred says :

  @PP: Gezien de vraag om geld, zou je het haast gaan denken! 😉