Brekend nieuws over leiderscrisis de Doorbrekers

IMG_0081Brekend nieuws over de Doorbrekers in Barneveld: de echtparen Paauwe en Van der Hout, die ernstig met elkaar in de clinch lagen, hebben zich verzoend. Dat meldt GG-cartoonist Rob.

Eerder maakte voormalig gemeenteleid Wouter de Wild bekend dat de crisis rond het leiderschap van voorganger Peter Paauwe groter was dan voorzien en een scheuring onvermijdelijk. “In totaal 35 leiders hebben hun functie neergelegd en 150 leden komen niet meer,” aldus De Wild. Door drie bevriende leiders als ‘extern adviseur’ aan te stellen heeft Paauwe de gemeente eigenlijk buiten spel gezet. “Op de gemeentebijeenkomst eind september deelden de externe leiders mee dat niemand hun in de rede moest vallen… anders zou men verwijderd worden uit de zaal.” De crisis werd bevestigd door de Barneveldse Krant.

Maar volgens GG-cartoonist Rob heeft de situatie zich, geheel tegen de verwachting in, ten goede gekeerd. Hij schrijft:

“Onlangs is het tot een verzoening gekomen tussen de echtparen Paauwe en Van der Hout. Het leek er even op dat er een definitieve scheuring plaats zou vinden in de gemeente. Er was een onwerkbare situatie ontstaan tussen beide echtparen, zo meldde onder andere het ND. Dertig van de 150 huiskringleiders waren al opgestapt om samen met Cees en Wouta van der Hout een nieuwe gemeente te beginnen. Onvrede over het slappe leiderschap van Peter Paauwe leidde tot grote spanningen tussen de echtparen.

Het echtpaar van der Hout trok in augustus al aan de bel toen bleek dat Peter Paauwe zelf niet meer geloofde in een opwekking. Dit ongeloof kwam vooral tot uiting in zijn prediking. Het vuur was er uit, hij ging preken over twijfel en ongeloof en de onbetrouwbaarheid van de Bijbel. Hij raadde zijn gemeenteleden zelfs aan niet langer meer te geven aan allerlei dubieuze christelijke projecten. De lang verwachte opwekking noemde hij ‘een verzinsel van narcistische leiders’.

Een raad van drie wijze pastors heeft echter tegen alle verwachtingen in een verzoening tot stand weten te brengen. Er was ontzettend veel gebed voor nodig, maar het is gelukt, zo vertelde een van de pastors.

doorbrekersverzoening

Volgens medewerker Rick Borkent was er sprake van een grote aanval van de duivel. ‘Als er grote dingen staan te gebeuren, zoals een opwekking, dan is satan er als de kippen bij om er een stokje voor te steken door ongeloof en tweedracht te zaaien. Maar we hebben een overwinning behaald in de hemelse gewesten en de verzoening is een feit’, aldus Borkent tegenover de Barneveldse Krant.

Bij deze wens ik De Doorbrekers een frisse nieuwe start en een behouden vaart!”

IMG_0081
Peter en Cees drinken een biertje op de verzoening

Advertenties

79 responses to “Brekend nieuws over leiderscrisis de Doorbrekers”

 1. afolus says :

  Broeder Mattheus zou zeggen: Droom maar lekker verder…!
  Helaas voor de DoorBrekers is dit een bericht van de Satirische Nieuwsdienst en in dergelijke gevallen kun je maar beter blijven opletten…

  Sjabba😎

 2. ruub says :

  Ja ja. Wishfull thinking van iemand die zich schuldig voelt over z’n grote aandeel in de ellende van Barneveld.

  Honderden mensen die moeten vrezen voor hun geinvesteerde gelden, kinderen die nu doelloos, gedesillusioneerd en blootvoeds door de straten van het kippendorp slenteren en nog steeds, wanhopig en verlangend uitzien naar de horizon waar ze – wellicht vergeefs – de Aviodome verwachten. In de nacht hoor je kilometers verderop nog het geweeklaag en tandengeknars van teleurgestelde leiders, samen met een huiveringwekkend schurend en scheurend geluid. Diep en diep tragisch, dat is het.

  En dat allemaal door de manier waarop Rob de geroepene – Peter P – portretteerde op GG. Nee, dat valt niet te verhullen door een nieuw stukje. Het gebeurde staat gegraveerd in het Grote Boek. Amen.

 3. KAAS! says :

  Amen Ruub 🙂

 4. mafchauffeur says :

  Ik krijg een beeld van een dolk. En een rug. Au. Rob toch. 😉

 5. Star says :

  Tja, als de voorganger al zelf niet meer gelooft, wat moet je dan. Alleen jammer dat iedereen de kans laat schieten om eindelijk eens een keer de monden dicht te houden, maar neen, ego zegt dat je dat allemaal gelijk wereldkundig moet maken. En dan krijgt de duivel weer de schuld. Wat een ongeloofwaardige kluit. Hebben ze een halve gemeentescheuring veroorzaakt, verzoenen zich dan weer en dan gaat iedereen weer gewoon verder? Da’s niet normaal. Dat is nou net het resultaat van narcistisch leiderschap.
  Het wordt tijd dat mensen gewoon eens duidelijke afspraken gaan maken en zich daaraan houden en bij onenigheid de deur sluiten en het uitspreken tegen elkaar. Waarom er dan direct partijen moeten zijn en mensen hun functie neer moeten leggen, dat snap ik niet. Hebben ze dan ineens geen verantwoording meer voor de aan hen toevertrouwde mensen?
  Als ik morgen ruzie zou hebben met mijn chef- wat ik me niet voor kan stellen- dan heb ik toch nog steeds de zorg voor mensen die op me rekenen.
  Je zal maar bij de kerk horen waar een stel onvolwassen leiders de boel runnen en je heen en weer slingeren in hun ruzies en ongeloof. Ik word steeds blijer met het feit dat ik nergens meer kom, want lieve deugd, hier heb ik nou echt geen zin meer in al dat geëtter, dat draagt helemaal niks bij.

 6. Johan says :

  @Star: De verzoening is ontsproten aan de fantasie van Rob. 😉

  Wat zullen de refokerken in Barneveld blij zijn. Misschien komen de verloren schaapjes die waren uitgebroken uit de inktzwarte schaapskooi met hangende pootjes terug.

 7. afolus says :

  @ruub

  Honderden mensen die moeten vrezen voor hun geinvesteerde gelden, kinderen die nu doelloos, gedesillusioneerd en blootvoeds door de straten van het kippendorp slenteren en nog steeds, wanhopig en verlangend uitzien naar de horizon waar ze – wellicht vergeefs – de Aviodome verwachten. In de nacht hoor je kilometers verderop nog het geweeklaag en tandengeknars van teleurgestelde leiders, samen met een huiveringwekkend schurend en scheurend geluid. Diep en diep tragisch, dat is het.

  En zo is het!

  Ik ben heel benieuwd waar de blijmoedig gedoneerde spaarcentjes thans zijn; want een DoorBrekend Auditorium zal niet spoedig verschijnen.

  Altijd fijn als je gristelijke vrienden ambitieus zijn.
  Als het dan mis gaat “mag” gewezen worden naar de allerhoogste….

  “Hij zei het en dus hebben we gehandeld naar zijn woord…”

 8. Boktor says :

  Jammer dat nadenken niet mag. Vooral niet als een een leider bent.
  Opwekking? Dat hoor ik al vanaf mijn 12e regelmatig “peprofeteerd” worden. Dat neem ik allang niet meer serieus. Hoewel alles een keer kan gebeuren, en als je dan voortdurend daarvan hebt lopen “profeteren” dan krijg je vanzelf een keer gelijk.

 9. mafchauffeur says :

  @afolus:

  Ik ben heel benieuwd waar de blijmoedig gedoneerde spaarcentjes thans zijn

  Had jij ook een gift gegeven? Dan kan ik mij goed voorstellen dat je heel benieuwd bent. Maar dan ben je vast zo wijs geweest om het in de vorm van een herroepelijke schenking te doen. 😉

 10. afolus says :

  @mafchauffeur
  Je kent me, ik was altijd heel goedgelovig en gaf mijn dubbeltjes onvoorwaardelijk…
  Veel van geleerd maar…te laat!

  Sjabba

 11. Star says :

  Ik word een beetje eng van mensen die dagelijks van alles van God doorkrijgen 🙂 of er mankeert veel aan mij. Voor mij geldt dan toch wat in Micha staat, Hij heeft bekend gemaakt wat goed is. Mensen manipuleren uit naam van de HG is gauw gedaan kennelijk, maar neem daar dan ook de verantwoording voor en zeg eerlijk, dat je het mis had. Mensen investeren heel gauw in van alles in een gemeente en als de leiders zich niet verplicht voelen om daar ook verantwoording over af te leggen, dan wordt het een rare boel want wie krijgt wat als de boel uit elkaar valt.
  En maar blijven roepen dat God een God van orde is, jaja, dat zien we dan.
  Nadenken is niet verboden, is zelfs beter, maar denk dan ook aan de mensen waarvoor verantwoording is, laat de schapen dan niet direct in de steek als je zelf niet met elkaar verder kunt, dat moet de eerste zorg zijn.
  Ik geloof trouwens niet in een plotselinge verzoening na zo’n knal en een hoop geroddel.Dat zou pas echt een wonder zijn.

 12. rob says :

  @Afolus

  Ik ben heel benieuwd waar de blijmoedig gedoneerde spaarcentjes thans zijn; want een DoorBrekend Auditorium zal niet spoedig verschijnen.

  Altijd fijn als je gristelijke vrienden ambitieus zijn.
  Als het dan mis gaat “mag” gewezen worden naar de allerhoogste….

  “Hij zei het en dus hebben we gehandeld naar zijn woord…”

  Ik ben ook zeer benieuwd.
  Het gaat om grote bedragen.
  Zitten ze vast aan alle contracten die ze gesloten hebben mbt het auditorium?
  En zo ja, op welke manier?
  Maw: blijven de achterblijvers met de schuld zitten, of is er eigenlijk niemand aansprakelijk?
  Als de geest eenmaal uit de fles is, is het hek vd dam.
  Misschien blijft Paauwe wel met een kleine gemeente over.
  De website ziet er ook al een stuk minder gelikt en spectaculair uit.

 13. broeder afolus says :

  @rob
  Gisteren plaatste ik onderstaand bericht bij een GG artikel over DB plannen…
  ik heb de woorden over g-eld gewijzigd…

  Ben even gedoken in de fi-nanciële positie van Timo Kruft Beheer BV, de onderneming van de bijna 40 jarige Timo Kruft die de Midden Nederland Hallen zou realiseren. In die prestigieuze hallen zullen/zouden de DoorBrekers hun eigen plek krijgen met o.a. een auditorium voor ruim 2000 bezoekers.

  Begin dit jaar meldden de DoorBrekers dat hun aandeel in het project € 4,2 miljoen zou zijn en dat ze daarvan reeds € 2,3 miljoen hadden verzameld.
  De rest moest nog binnen komen en eventueel zou nog een ban-klening worden aangevraagd.

  De jaa-rrekening van Timo Kruft Beheer BV over 2011 laat een Eigen Ve-rmogen zien van € 753.000 waarvan ruim€ 250.000 in ban-ksaldi (of wat daar op lijkt).

  Een dergelijk bedr-ag is natuurlijk veel g-eld maar stelt heel weinig voor in een m-iljoenenproject. Als het aandeel van de Doorbrekers in het project al € 4,2 milj-oen is zal het hele project toch minstens € 10 m-iljoen belopen…

  Het is stil aan de overkant…

  De website van de DoorBrekers heeft hun participatie beduidend minder prominent vermeld op de website.

  De f-inanciele instellingen zijn zeer terughoudend geworden als het gaat om l-eningen.

  Een foto van het slaan van een eerste paal is dit jaar nog niet aan de wereld getoond.

  Broeder Afolus voelt aan zijn water dat de “leiderschapsproblemen” rond Paauwe c.s. veel, zo niet alles, te maken hebben met de haperende realisatie van het glorieuze niet verrezen auditorium…

  Ik ben heel benieuwd naar de afspraken tussen Peter Paauwe en Timo Kruft Beheer BV. Ook ben ik heel benieuwd naar het gespaarde bedrag van minstens € 2,3 miljoen…

  De tijd zal het leren…

 14. rob says :

  @Maf

  Op de gemeen bijeenkomst eind september werd de menigte van circa 400 personen toegesproken door de externe leiders en werd er medegedeeld dat niemand hun in de rede moest vallen……anders zou men verwijderd worden uit de zaal.

  Ook aan het einde van de avond was er geen interactie mogelijk en gingen tal van leden met een gefrustreerd gevoel huiswaarts.

  Veel leden stonden verbaast door de manier waar op de vergadering werd geleidt.

  Gevolg: een grote onvrede en een onwerkbare situatie die Doorbrekers niet goed zal doen.

  Doorbrekers is bezig met een auditorium langs de A30 (Midden Veluwe hallen)waar circa 2000 mensen in kunnen en komt op dit moment nog een grote som geld te kort, veel leden zijn opgestapt en genereren geen inkomsten meer en ondersteunen dit project ook niet meer.

  Een aantal personen hebben een e-mail rondgestuurd naar circa 1100 leden om hun zorg te uiten over de vreemde gang van zaken.

  E-mails aan het adres van Peter Paauwe worden niet beantwoordt !!

  De boel is zo te lezen op dichtbij.nl behoorlijk onbespreekbaar.
  Voor alle gulle gevers is het wachten op het jaarlijkse overzicht. Ze zullen toch ook verplicht zijn om openheid te geven.

 15. rob says :

  @Ruub
  Mea culpa 🙂

 16. broeder afolus says :

  @rob
  Zojuist een enigszins aangepaste reactie geplaatst.
  Maar net als gisteren in mo-deratie…
  En de mo-derator slaapt nog steeds..

 17. rob says :

  @Star

  Ik geloof trouwens niet in een plotselinge verzoening na zo’n knal en een hoop geroddel.Dat zou pas echt een wonder zijn.

  Voor God is niets onmogelijk. Dat is ook de visie van de Doorbrekers.

 18. broeder afolus says :

  @rob
  De schrijver van het artikel op Dichtbij is partij in het geheel en ex-lid van de kerk. Vermoedelijk kan hij zijn teksten ongecensureerd op het net zetten omdat er nogal wat taalfouten in zitten en de inhoud van zijn berichten vooral doet denken aan een hitserig kerkblad…

  De kreet “onbijbels leiderschapsmodel” past meer bij een cursus van Jan Zijlstra dan bij een onafhankelijk medium…

 19. mafchauffeur says :

  @rob:

  of is er eigenlijk niemand aansprakelijk

  Mocht er schade zijn is in eerste instantie het kerkgenootschap aansprakelijk. Eventueel in tweede instantie: de bestuurders. Hoewel dat laatste hier lastig zal worden, want toen er contracten zijn getekend en geld is ingezameld was er geen vuiltje aan de lucht.

  – de opdracht van de Heer was helder
  – het bestuur heeft die opdracht omgezet in plannen en daden
  – de ledenvergadering heeft deze geaccordeerd (ga ik vanuit)

  en vervolgens breekt er muiterij uit.

  Tsja. Muiterij door militairen is strafbaar. Maar muiterij binnen kerkgenootschappen, daar heeft de wetgever zich bij mijn weten wijselijk buiten gehouden. 😉

  Ik kan mij de irritatie van de voorzitter van die vergadering heel goed voorstellen. 😎

 20. goedgelovig says :

  @broeder afolus: Dichtbij is een lokaal digitaal sufferdje waar tegenwoordig iedereen berichten kan posten, zonder enige toets op kwaliteit. We mailden Wouter vorige week:

  “Net je stuk op Dichtbij gelezen over de leiderscrisis bij de Doorbrekers. Ben je zelf lid van of anderszins persoonlijk betrokken bij deze gemeente? Het is namelijk niet erg journalistiek objectief geschreven, vandaar dat ik het even check. Ook je stuk in de Weekkrant is sterk opiniërend en qua bronnen niet goed onderbouwd.”

  Zijn reactie:

  “Ik kwam er met regelmaat en voelde me er bij betrokken, maar vind in dit soort kringen wel erg veel hypocritisme (mooi woord). En veel macht omdat vrijwel altijd de leider (voorganger) de Baas is. Misschien is het inderdaad niet objectief geschreven, ik ben ook geen journalist.”

 21. Dutch Hermit says :

  @GG
  Mooie open vragen. Ik vermoed dat Wouter helemaal de vrijheid voelde om zijn kant van het verhaal te vertellen 😉

 22. mafchauffeur says :

  Toch was de toon van de niet-journalist op 5 september nog een stuk positiever:

  In de media staan op dit moment allerlei berichten over een conflict in het leiderschap van Doorbrekers, (als of dit uniek is) geen enkele beweging, vereniging of bedrijf blijft gevrijwaard van groeistuipen en conflicten.

  Zonder conflicten is er geen groei is mijn mening, het vergt alleen kunst om dit in
  het rechte spoor te houden.

  Conflicten zijn gezond en normaal als men er goed mee om gaat, de leiding van Doorbrekers heeft er voor gekozen om externe (wijze mensen) van buiten mee te laten denken over de voortgang van een helder plan.

  Verschil van inzicht mag nooit een valkuil zijn, en geeft juist goede mogelijkheden om zaken helder neer te zetten.

  Wat mij te allen tijde verbaast is het feit dat de media en ook de Christelijke media mee doet aan absurde berichtgeving over een crisis, terwijl bijna niemand weet wat er speelt, en men bezig is een oplossing te creëren.

  Sinds enige tijd zijn er bijeenkomsten in de Flint in Amersfoort, in Zeeland en Zwolle, uit
  Hilversum en het Gooi komen steeds meer mensen die de bijeenkomsten bezoeken.

  http://www.dichtbij.nl/eemland/regio/artikel/3010421/fenomeen-22doorbrekers22-trekt-duizenden-mensen.aspx

 23. Jan Hartman says :

  http://www.rejoicenow.nl/page/de-gls-leiderschapscursus

  zullen de mensen van Db bovenstaande cursus hebben gevolgd? een en ander komt bij bekend voor……..is niet ver van mijn woonplaats vandaan, helaas!

 24. engel says :

  @Jan,

  rejoicenow heeft de neiging om een beetje te overdrijven en gevaren te zien waar ze niet zijn….

 25. rob says :

  @Jan

  Nergens in de Bijbel worden we opgeroepen om onze invloed aan te wenden om sociale situaties en organisaties te veranderen. We worden opgeroepen om het evangelie te verkondigen. Mensen helpen, bijstaan en ondersteunen is iets wat iedere christen behoort te doen. Dit is echter de vrucht van het geloof en niet een doel op zich. Vanuit liefde je om een ander bekommeren is iets anders dan de wereld proberen te veranderen door middel van goede werken zodat het Koninkrijk gevestigd kan worden.

  Het is mij niet helemaal helder wat de schrijver hiermee bedoelt te zeggen.

  Mensen helpen bijstaan en ondersteunen kan er soms toe leiden dat je bestaande structuren moet veranderen/ dus een stukje vd de wereld.

  Als christenen hun naastenliefde serieus nemen zal dat nooit onopgemerkt blijven, dus vestig je zogezegd een stukje koninkrijk v Jezus (gerechtigheid)

  Ik snap het probleem dus niet zo.

 26. rob says :

  @Afolus

  Een foto van het slaan van een eerste paal is dit jaar nog niet aan de wereld getoond.

  Broeder Afolus voelt aan zijn water dat de “leiderschapsproblemen” rond Paauwe c.s. veel, zo niet alles, te maken hebben met de haperende realisatie van het glorieuze niet verrezen auditorium…

  Ik ben heel benieuwd naar de afspraken tussen Peter Paauwe en Timo Kruft Beheer BV. Ook ben ik heel benieuwd naar het gespaarde bedrag van minstens € 2,3 miljoen…

  De tijd zal het leren…

  Een aantal leiders wil een nieuwe doorstart maken, een andere kerk opzetten.
  Het zou leuk zijn als Paauwe ze een bedrag meegeeft. Tenslotte hebben deze mensen ook geïnvesteerd in het Koninkrijk van God 🙂

 27. Br. Afolus says :

  @rob
  Het lijkt me verstandiger als Paauwe eerst “verantwoording doet van zijn beheer”… Daarna kan worden vastgesteld of hij een getrouwe dienaar is geweest…
  Heel benieuwd, heel benieuwd…. 😉

 28. Br. Afolus says :

  @engel
  De Gemeente Barneveld heeft er in elk geval geen probleem mee om de reputatie van een potentiële partner voor een mega-project, wat de Midden Nederland Hallen zouden zijn, publiekelijk te betwijfelen.

  Dat betekent meestal dat de strijd gestreden is en er straatjes schoongeveegd moeten worden. Leuk spel dat politieke bedrijf…

 29. rob says :

  @Afolus en Engel

  Het zal wel mijn gebrek zijn aan hersencellenkennis over de financiele wereld/ , maar het dringt niet tot mij door wat er nu precies speelt tussen Kruft en de gemeente Braneveld

 30. afolus says :

  @rob

  Volgens mij gaat het voor de Gemeente Barneveld niet om geld maar om het idee dat de gristelijke ondernemer eigenlijk een zgn. “trage zaadschieter” lijkt te zijn.

  Hij had/heeft grote plannen met de realisatie van de Midden Nederland Hallen en dat lijkt allemaal wat lang te duren. De Gemeente had ook een belang bij de ontwikkeling van dat complex maar omdat er te weinig gebeurt gaat ze nu even ergens anders winkelen. Twijfel aan de continuïteit…..

  En die traagheid kan natuurlijk heel goed te wijten zijn aan de crisis en de moeizame opstelling van banken.

  Denk ik….
  Allemaal speculatie hoor! 😎

 31. Star says :

  Zodra die leiders in De Heer zijn hebben ze ook elk gevoel voor realiteit en fatsoen verloren. Ze dromen grote dromen en vergeten dan even dat die ook betaald moeten worden door ………….juist de gemeente.Geen nood: ik heb een hobby en die moeten jullie betalen ” is dan de boodschap en als dat niet lijkt te gaan lukken, dan is het natuurlijk een kleine moeite om dat aan de gemeente Barneveld uit te gaan leggen. Dat is heel wat betrouwbaarder dan ” de lange baan” en maar hopen en vooral vertellen dat je hoopt dat God een wonder doet ( m.a.w. Mensen aanstuurt toto geven van grotere bijdragen) En krijgen ze die dan nu allemaal wel terug? Of is dat allemaal weer van de ” nevercomebackline ?”

 32. rob says :

  @Afolus

  Helder.

  @Star

  Die leiders steken mekaar ook allemaal aan om nog meer te durven dromen, en in het begin lukte het ook allemaal wel.

 33. rob says :

  @Afolus

  Cabaret cabaret…… 🙂

 34. rob says :

  @Maf

  Ik ga maar dekking zoeken onder de gloriestoel, dat helpt vast 🙂

 35. mafchauffeur says :

  @rob / droomboom van de week:
  Onder de vleugels van de Gloriestoel ben je inderdaad het veiligste. Wel even van tevoren een toestemmingsformulier door je nabestaanden laten ondertekenen voor het geval het onverhoopt toch mis gaat. 🙂

 36. rob says :

  @Maf

  Had Plat niet beter de orgaanhandel in kunnen gaan, om te verdienen aan het niet opwekken van de doden?
  Dat biedt meer mogelijkheden, aangezien er nog steeds meer mensen begraven of gecremeerd worden dan opgewekt.

 37. mafchauffeur says :

  @rob: de heer Plat verdient zijn geld gewoon zoals het hoort, door hard te werken als accountant. En als zijn boek “Tijd voor genezing” aanslaat nog wat extra’s.

  Met organen doet hij niets anders dan de zieke exemplaren genezen. En eventueel verlengen, bijvoorbeeld in het geval van ongelijke nieren. 😉

 38. mafchauffeur says :

  @rob: orgaanhandel en -donatie is eigenlijk volstrekt ridicuul en bijna blasfemisch. Hele systemen die zijn opgezet om de aandacht af te leiden van de al millennia bestaande mogelijkheid van genezing en creatie.

 39. jan hartman says :

  @Rob,
  Leiders die op zich zelf gericht zijn, met een christelijke sausje, gaan de Kern van het Evangelie volkomen voor bij. Ik lees totaal andere dingen in het Woord van God.

  @Engel rejoicenow heeft de neiging om een beetje te overdrijven en gevaren te zien waar ze niet zijn… misschien kun je hen eens een mail sturen?

 40. rob says :

  @Maf

  Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in 🙂

  @Jan Hartman

  De vraag voor Paauwe is denk ik: hoe leerbaar is hij nog?
  Dat is denk ik belangrijker dan de diepte van de kuil of de teil.

 41. rob says :

  @Maf

  Ik schreef aan Jan:
  De vraag voor Paauwe is denk ik: hoe leerbaar is hij nog?
  Ben je nog in staat om terug te keren van het pad waar je nu zo in gelooft

  En dat is precies de vraag die ik hem ongeveer een jaar geleden gesteld heb, bedenk ik me nu.

 42. jan hartman says :

  @ Rob,

  Ik heb aan een aantal leiders in mijn nabije omgeving het volgende gevraagd:

  Zullen we samen naar het Kruis toegaan( we waren in een gehuurde buurtcentra als kerk) Het kruis stond meestal op het podium en ik zei tegen de Leider/Voorganger: Zet nu eens het kruis op de grond, voor het podium, dan wil ik best als eerste( ik was “gewoon” gemeente lid) tijdens de samenkomst naar het kruis toegaan, jullie als leiders volgen en vervolgens een aantal broeders en zusters, waarmee in hun beleving het mis was gegaan. Mijn bedoeling en intentie was op schuld te gaan belijden, en vervolgens met elkaar als gemeente een nieuwe start te maken, samen met broeders en zusters die niet meer mochten komen…..

  Antwoord was nee! Zelfs wat later ondersteund door een oudste, die ik had verteld van mijn bedoelingen eerder in dat jaar. Nee, Jan dat is te kort door de bocht.

  Ik heb hem verteld dat ik dan een andere Evangelie verkondigde!

  Ik droom te simpel, ik ben te simpel………..nee, Goddank niet!

 43. goedgelovig says :

  @Johannes de Heer: Je reactie is verwijderd vanwege schending van onze huisregels. Het is niet toegestaan het e-mailadres van Peter Paauwe te gebruiken. Gebruik je eigen e-mailadres of reageer niet.

  @Allen: Ook de reacties op Johannes de Heer zijn verwijderd. Maranatha! 😉

 44. afolus says :

  Zie je wel ook deze opwekking bleek niet waar te zijn…. 😄😇😎

 45. afolus says :

  Och jongens, we hebben stuiptrekkingen.
  De eerste uitdrijving is niet helemaal gelukt.
  Sjabba 👹

 46. goedgelovig says :

  @opwekkingbijGG aka Johannes de Heer: Beetje dom om het gewoon nog een keer te proberen, en dan ook nog met dreigementen. Dat is nu een ban.

 47. Vinegar says :

  Dreigen? Johannes is toch niet helemaal in ‘de Heer’.

 48. Oscar de Tweede says :

  Vergis ik me nou? Het Reformatorisch Dagblad publiceerde begin deze week een bericht over de Doorbrekers, dat er weer een aantal leiders waren vertrokken. (zie: http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/merendeel_van_leiders_doorbrekers_amersfoort_legt_functie_neer_1_785490). Dat bericht werd twee dagen daarna min of meer gecorrigeerd omdat PP ontkende, dat er recent (= in de laatste twee weken) leiders waren vertrokken. (zie: http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/peter_paauwe_geen_nieuwe_leiders_doorbrekers_opgestapt_1_785840?localLinksEnabled=false)
  Het zou toch niet zo zijn, dat een redacteur kerknieuws van het rd tussen de middag even GG aanklikt, dit item tussen stil gebed, hap en slok door leest en er een bericht aan ontleent?

  Hoe heet dat ook al weer? O ja, een broodje aap verhaal.

 49. rob says :

  @Oscar

  Dat zou een mop wezen.
  Maar zo te lezen heeft Peter Paauwe gezegd dat….
  Ik neem aan dat ze dit laatste nieuws uit zijn mond hebben opgetekend.
  Of ben ik te goed van vertrouwen?

 50. Jan Hartman says :

  leiders zijn net grote kleuters denk ik wel eens! als een kleuter niet zijn of haar zin krijgt…….

 51. aafke says :

  In elk geval is de overheersende eigenschap van een leider: PODIUMGEIL

 52. engel says :

  @Oscar,

  Pauwe reageert op een inmiddeld verwijderd artikel van Wouter de Wild op de site www punt dichtbij punt nl. Het eerste artikel van refdag punt nl verwijst daar ook naar.

 53. Jan Hartman says :

  @aafke,

  podium……., is een zeer ernstige zaak.

 54. mafchauffeur says :

  Mochten de verzoeningspogingen bij de Doorbrekers in een impasse geraken, kan het nieuwe evangelische ritueel wellicht uitkomst bieden.

  http://lwg.nl/artikelen/2013/11/19/ruimte-voor-de-heilige-geest/

  Mooi.

 55. Jan Hartman says :

  @Mafchauffeur ,

  Met al deze “poespas”, komen er helaas geen mensen tot geloof, zoals de Bijbel het heeft bedoeld. Laten al deze mensen alsjeblieft terug keren naar de rijkdom van Gods Woord.

 56. mafchauffeur says :

  @engel: of het is onze journalist dichtbij-meeschrijver Wouter de Wild die zich tegenwoordig opwerpt als full-time belangenbehartiger van de Spelbrekers. 😉

  Wouter de Wild is voorzichtig om geen vuile was naar buiten te brengen, maar de misstanden wel aan de kaak wil stellen

  Gelukkig speelt hij open kaart over zijn eigen belangen. 🙂

  De Wild is op dit moment een boek aan het schrijven over zijn bevindingen binnen dit soort bewegingen en laat er geen gras over groeien.

 57. afolus says :

  @engel
  Die Wouter de Wild lijkt me ook een ongeleid projectiel die tot nog toe allerlei wilde verhalen het net op slingert, roeptoetert dat er een vertrouwelijk verslag op komst en zich lijkt op te werpen als spreekbuis van de zwijgende meerderheid.

  Tiasallemaalnietfraai….

 58. Vinegar says :

  Christenen in het bijzonder lijken niet te willen leren van de geschiedenis. Hoe vaak zijn er al gemeenten ontstaan door een eenmans leiderschap en na groei
  geklapt? En altijd gaan er vooraanstaande mensen weg die hun eigen clubje beginnen. Alsof er nog niet genoeg kerken zijn. Zo triest. Hoevaak hebben we dat
  in 2013 meegemaakt?
  1. Levensstroom
  2. Doorbrekers
  3……?

 59. engel says :

  @afolus,

  Inhoudelijk lijkt het aardig te kloppen wat meeer de Wild roept. Ik zie hem niet als een ongeleid projectiel, eerder een klokkenluider, wellicht met wat bijbedoelingen.

 60. Jan Hartman says :

  @vinegar

  wie komt er op 3 te staan?

  misschien dat ik dat wel tzt ga invullen, als klokkenluider

 61. Vinegar says :

  @Jan Hartman

  Ik hoop dat mensen een beetje meedenken wat er op 3. en misschien wel 4. en 5. komt te staan. Ik hou het nl. zelf niet helemaal bij wat er in de evangelische wereld gebeurt. Jij klokkenluider? Je maakt me nieuwsgierig!

 62. NewLife says :

  Nieuw Leven Harderwijk (New Frontiers)

 63. joost says :

  rob

  ik ga maar dekking zoeken onder de gloriestoel, dat helpt vast

  Dat lijkt me best eng, voor het zelfde geld gaan alle ziekten, kwalen, ongemakken en onsmakelijke lichaamsvloeistoffen dwars door de stoel heen en dan zit jij met al dat gedonder. 😦
  joost

 64. ruub says :

  Ondertussen in Barneveld preekt Paauwe over “Geven met je hart”. Daar is een duidelijke aanleiding voor, want:

  …de reden dat ik het daarover wil hebben is dat we weer toeleven naar het Eindejaarsoffer. Dit jaar doen we het echt op de laatste zondag van het jaar, op 29 december. Het Eindejaarsoffer is echt bedoeld om te kunnen investeren – want we zijn nog steeds bezig met ons bouwplan aan de A30, ook al heeft de gemeente weer 6 weken extra uitstel gevraagd.- investeren in ons bouwen, in apparatuur, in al die dingen om het mogelijk te maken.

  Daarna legt Paauwe uit wat de verschillende drijfveren kunnen zijn om te geven:

  Je kunt geven vanuit hartsbewogenheid, want je ziet bijvoorbeeld de Filipijnen of kleine kinderen in nood en je hart wordt bewogen en denkt: daar wil ik wat aan doen… Maar je kunt ook geven vanuit visie. Omdat je een hart hebt voor iets wat je ziet gebeuren.[waarna iets wordt verteld over de inzameling in Barneveld die naar de gemeenten in Zwolle en Zeeland zijn gegaan]…En je kunt ook geven vanuit een hartverbinding met God.

  Al dan niet meedoen met het ‘Eindejaarsoffer’ zegt dus iets over je hart bewogenheid, visie en je hartverbinding met God.

  Maar hoeveel moet er dan worden gegeven? Toch niet weer die vermaledijde 10 procent?

  (rond 16:30)

  God zegt als je mij als partner wil erkennen, dat je mij wil eren, respecteren, dat je het een tiende noemt, dat je het bij God brengt, dat is het eren en respecteren van je partner. Dat is gewoon zo basic, dat ik me niet kan voorstellen dat ik dat niet zou doen.

  Oké, oké tien procent dus. Anders is God je partner niet. Is dat niet heel erg OT?

  (rond 17:00)

  Weet je, het is eigenlijk wel grappig. Ik zie iedere keer dat het een hele grote discussie kan zijn onder christenen: moet je nu wel of geen tiende brengen? Is het oude of is het nieuwe Testament? Is het wet of is het genade? Wat is het nou? Ergens gaat die hele discussie helemaal nergens over, als je je gewoon beseft wie Hij is. En dat Hij je partner is en alles wat je hebt, door Zijn handen heenkomt. Dan is het helemaal niet belangrijk of het een tiende, een twintigste of een dertigste is, het gaat erover dat Hij je partner is…Sommige mensen zeggen:’dan moet ik het maar doen’. Maar het gaat niet om het moeten doen, maar om de vraag: ‘heb ik een partnerschap met God. ja of nee?’

  Duidelijk. Wil je God als partner, ja of nee? Kom dan op 29 december met je 10 procent. En het mag ook méér zijn. Want we hebben een visie: een mooi, nog groter, nieuw gebouw, aan de A30. Maar voel je niet gedwongen, doe het van harte. Want je hebt een hart voor de God en Zijn gemeente, of niet. 😉

  Overigens leggen dit soort preken de gemeente uit het kippendorp geen windeieren, want Paauwe laat in dezelfde preek weten dat de jaarinkomsten van 2013 t/m november al meer dan een miljoen euro bedragen.

  @GG:
  Les = volgende keer eerst preken, voordat je aan de eindejaaractie begint. Geven koppelen aan schuldgevoel lijkt goed te werken.

 65. mafchauffeur says :

  @ruub: je boodschap is duidelijk. Tien cent per reactie op GG is een minimumvoorwaarde om een ban te voorkomen. 🙂

 66. mafchauffeur says :

  Als iemand trouwens het IBAN nummer van God weet hoor ik het graag. Tot nu toe levert de naam/nummer verificatie altijd gedoe op. 😉

 67. fladderaartje says :

  ‘Onze partner die in de hemelen zijt
  uw visie worde geheiligd
  uw eindejaarsoffer kome
  uw bouwplannen geschieden in de hemel alzo ook op de aarde
  geef ons heden onze dertiende maand
  en vergeef ons de 9% van vorig jaar
  gelijk ook wij u vergeven dat we weer geen loonsverhoging hebben gehad
  en leid ons niet in de rode cijfers, maar verlos ons van onze hypotheekschuld
  Want van u zijn de bouwplannen, de bankrekeningnummers en de collectezakken tot in eeuwigheid
  Amen’

 68. mafchauffeur says :

  @fladderaartje: 🙂

 69. Jan Hartman says :

  Graag geef ik een welgemeend advies:

  Zo snel mogelijk op stappen en je bedanken van een kerk/gemeente waar gepreekt wordt over dat je geld moet geven aan de plannen van leiders. Ik ben recent opgestapt uit een gemeente, waar schulden zijn gemaakt, door leiders, die de gemeente leden niet hebben gevraagd of zij een “lening” mochten aan gaan. Te kort is ontstaan doordat leiders ongehoorzaam waren betreft Gods Woord! Kosten berekenen leert het Woord!
  De Heere heeft ons mensen een gezond verstand gegeven.

  Het gevaar is dat mensen die zomaar leiders volgens en met alle respect geen kennis hebben van het Woord, in valkuilen gaan lopen als men dus gaat “‘smeken””om geld, gewoon vanwege het feit dat leiders een droom hebben.

  Ik heb ook een droom……wie gaat mij daar bij helpen op financieel gebied?

 70. star says :

  Ja Jan helemaal mee eens.Het komt er dus op neer dat als wij geen kennis hebben van Gods Woord, de voorgangers ons alle hoeken van de zaal kunnen laten zien, kunnen manipuleren van jewelste en kunnen roepen: ik heb een hobby en God zegt dat jullie die moeten betalen.Ik kan er zo een hele rij opnoemen die dat zo doen en eigenlijk zou iedereen op moeten staan en de zaal moeten verlaten bij zulke bedelpartijen.Ik zit met kromme tenen om al die lange uitgebreide geldvragen en dat ellenlange gedoe met collectekaartjes.

 71. David says :

  15 Heb de wereld niet lief en ook niet wat in de wereld is. Als iemand de wereld liefheeft, is de liefde van de Vader niet in hem.
  16 Want al wat in de wereld is: de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en de hoogmoed van het leven, is niet uit de Vader, maar is uit de wereld.
  17 En de wereld gaat voorbij met haar begeerte; maar wie de wil van God doet, blijft tot in eeuwigheid.
  De antichrist
  18 Kinderen, het is het laatste uur; en zoals u gehoord hebt dat de antichrist eraan komt, zijn er ook nu al veel antichristen gekomen, waaruit wij weten dat het het laatste uur is.
  19 Zij zijn uit ons midden weggegaan, maar zij waren niet uit ons; want als zij uit ons geweest waren, dan zouden zij bij ons gebleven zijn. Maar het moest openbaar worden dat zij niet allen uit ons zijn.
  20 Maar u hebt de zalving van de Heilige en u weet alles.
  21 Ik heb u niet geschreven omdat u de waarheid niet kent, maar omdat u die kent, en omdat er geen leugen uit de waarheid is.
  22 Wie is de leugenaar anders dan hij die loochent dat Jezus de Christus is? Dat is de antichrist, die de Vader en de Zoon loochent.
  23 Ieder die de Zoon loochent, heeft ook de Vader niet.
  In Christus blijven
  24 Laat wat u vanaf het begin gehoord hebt, in u blijven. Als in u blijft wat u vanaf het begin gehoord hebt, dan zult ook u in de Zoon en in de Vader blijven.
  25 En dit is de belofte die Hij ons heeft beloofd: het eeuwige leven.
  26 Deze dingen heb ik u geschreven met betrekking tot hen die u misleiden.
  27 En wat u betreft, de zalving die u van Hem hebt ontvangen, blijft in u, en u hebt het niet nodig dat iemand u onderwijst; maar zoals deze zalving u onderwijst met betrekking tot alle dingen – en die zalving is waar en is geen leugen – en zoals ze u heeft onderwezen, zo moet u in Hem blijven.
  28 En nu, lieve kinderen, blijf in Hem, opdat wij vrijmoedigheid hebben, wanneer Hij geopenbaard zal worden, en niet door Hem beschaamd gemaakt worden bij Zijn komst.
  29 Als u weet dat Hij rechtvaardig is, dan weet u dat ieder die de rechtvaardigheid doet, uit Hem geboren is.

  we worden allemaal bezig gehouden (ik ook),dat is “ipv” goud te kopen bij de Here Jezus. Toch staat Hij aan je deur en Hij klopt. mischien heeft dhr paauwe genade gevonden in de ogen van de allerhoogste. en opend Hij zijn ogen.
  Ook voor mensen die slechte rentmeesters zijn is de Here Jezus gestorven.
  blijf de waarheid liefhebben, Zijn naam is Jezus

  ps, als je de waarheid niet liefhebt verkeer je in groot gevaar ; nl, dat de Heer je blind kan laten gaan
  richt je dan dus op de Goede herder, en niet op alles rondom hem ook al lijkt het heel erg goed. Hij is de weg de waarheid en het leven.

 72. David says :

  ARE YOU NOT ENTERTAINED!!

 73. beervis says :

  Wie?

 74. Bokkepoot says :

  YOU!!

 75. beervis says :

  Een beetje

 76. Bokkepoot says :

  Hee @beervis, ik zie dat je een gespleten persoonlijkheid hebt. Wat gezellig! 😀

 77. beervis says :

  Nee, je zou het dan eerder een meervoudige persoonlijkheid kunnen noemen. Maar zo ver ik weet, ben ik niet zo erg getraumatiseerd.