Lol, maar geen dode opgewekt

Afgelopen vrijdag vond op de filmavond van de Dwaze Schare in Zwolle de Nederlandse première plaats van de film DEADRAISER. Deze documentaire volgt vijf Amerikaanse ‘dodenopwekkers’ die al handen opleggend door het land reizen.

Deadraiser-team

Maar opmerkelijk: in de hele film wordt geen enkele dode opgewekt. Er wordt zelfs niemand genezen en geen enkel been verlengd.

Recensent Holly Pivec verwoordt dat als volgt:

There is a huge, glaring problem with the film: it does not show a single person being physically healed or raised from the dead. We see the team walking around a park in Boulder, Colorado, praying for sick people–none of whom get healed. We see them traveling to a country in Southeast Asia–the Philippines?–and laying hands on a dead man’s body and praying in tongues while a grieving woman stands nearby. Is he raised? We don’t know, as the scene fades and transitions to another story. But I think I’m safe in assuming that he wasn’t raised.

And the climax of the film is not someone being raised from the dead–as one might expect in a film about raising the dead. Rather, it is the five members of the team sharing their feelings at the site where a 16-year-old previously drowned and, apparently, was not raised from the dead.

The title Deadraiser is misleading. It doesn’t deliver. And there is collateral damage. I felt sad for the families of the sick and dead people. The Deadraiser team members visited the hospital room of a quadriplegic man on his wife’s birthday. They gave the couple the hope of complete physical healing, praying for the man to be “restored to way stronger than before the accident”. But they left with his status unchanged.

In another story, a team of ‘dead raisers’ spent three days at a funeral home, praying for a person to come back to life. When the person wasn’t resurrected, they admitted their disappointment. And another one of the ‘dead raisers’ profiled shared a heartbreaking story of how the fervent prayers of him and his own family went unanswered in a hospital room, when they pleaded for over an hour for God to raise his 14-year-old son from the dead.

What are people to think when they are promised that God shows His love through physical healing and raising the dead, but then He doesn’t come through?

Volgens GG-reageerder Mafchauffeur is het logisch dat er niemand uit de dood werd opgewekt. “De aanwezigheid van God was zo dik dat je elkaar nauwelijks meer kon zien.” Ondanks het uitblijven van spektakel “was het voor de negen aanwezigen een gezellige en geslaagde bijeenkomst, niet in het minst vanwege de indrukwekkende collectie single malt whisky van GG-blogger John.” En de Zwolse première haalde zelfs de Facebookpagina van de film.

deadraiserpremierefb

Advertenties

41 responses to “Lol, maar geen dode opgewekt”

 1. Plant says :

  De chauffeur op het plaatje maakt een interessant theologisch statement door zijn gordel op een onbruikbare manier om te doen. Hij houd zich wel aan de wet, maar is niet bang voor de dood.

 2. mafchauffeur says :

  Ho wacht even, er worden in de film sterke verhalen opgelepeld bewijzen geleverd voor de opwekking van maar liefst vijf mensen.

  1) Een meisje dat al vier dagen dood was en door haar vader gedurende die vier dagen in zijn armen was gedragen op weg naar een voor hem onbekend adres waar hij naar was verwezen voor gebed. De Amerikaan die daarbij was vertelde overtuigend dat het meisje na ongeveer 20 minuten gebed op de koffietafel (met daarboven de aanwezigheid van God in de vorm van een dikke mist) tot leven is gebeden. Gedurende de tijd die het haar kostte om omhoog te komen werd haar aangetaste huid compleet gaaf.

  2) De ruige kerel die na gebed uit de hel werd teruggehaald.

  3) De man die, verkleed als Jezus, aan het folderen was toen iemand een hardaanval kreeg (“he’s got no pulse!””) en die vervolgens de persoon hoogstpersoonlijk terug uit de hel viste

  4) De State Trooper die het bewusteloze dode jongetje van 1 jaar tot leven bad

  5) Dr. Chauncey Crandall, M.D. die in zijn kliniek, tegen zijn zin, door God werd gedwongen om een reeds doodverklaarde man tot leven te bidden.
  http://www.cbn.com/tv/1432634071001

  Ik ben zo vrij om te concluderen dat het levend worden van meisje in de lijkkist in de inleiding van de film in scene is gezet en slechts diende als artistiek en veelbelovend begin van de film. Dus blijft de teller steken op vijf. 😉

  Geen live-opwekking, dat niet. Maar ook daar werd een manmoedige poging voor gewaagd door af te reizen naar de Filipijnen om daar minutenlang voor een dode te bidden. Of het gebed geen succes was of dat de nabestaanden geen toestemming hebben gegeven om de beelden van de opwekking te gebruiken werd niet vermeld. Ik vermoed het eerste. En waarom is ook wel duidelijk: er werd bedeesd in tongen gebeden. Weliswaar werkte dat in het Oude Testament, maar inmiddels weten we uit het Nieuwe Testament dat je niet moet bidden, maar BEVELEN. Kwestie van voortschrijdend inzicht. 🙂
  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/06/26/doden-opwekken-voor-dummies-2/#more-36981

 3. ruub says :

  @Plant
  🙂 Dan is in zekere zin het omdoen van een gordel op die manier vergelijkbaar met het je niet in laten enten tegen polio.

  @Maf
  Klopt helemaal. Het was een roadmovie met een handje vol deadraisers waarbij de bloopers-reel gewoon in de film was verwerkt: Doden die niet werden opgewekt, publiek dat wegbleef bij bevlogen toespraken, mislukte pogingen tot gebedsgenezingen, een bezoeker die vertelt dat ‘ie alleen langskwam voor de beloofde gratis pizza; het zat er allemaal gewoon nog in, ondanks de eindmontage. Maar ook met een heel aantal – niet te verifieren – mooie verhalen. Want het gaat erom dat het kán, niet of het werkelijk gebeurt.

 4. mafchauffeur says :

  @ruub:

  Want het gaat erom dat het kán

  Precies.

  Ik ben trouwens wel benieuwd of er eigenlijk wel opnames gesneuveld zijn bij de eindmontage. Het lijkt er op dat vrijwel alles wat geschoten is, ook is verwerkt. 😉

  Overigens heeft de foto van de Dwaze Schare filmavond al 71 likes op FB. Onder andere van de filmmaker zelf (de man met de autogordel onder z’n oksel) en van de brandweerman. 🙂

  Over de brandweerman gesproken: hij had ook iemand uit de dood opgewekt. Dus toch zes.

 5. John says :

  @Mafchauffeur

  Jammer dat die fles Lagavulin de eindfoto niet heeft gehaald 😉

 6. John says :

  Verder vind ik het absurd dat je met veel tamtam een film op de markt brengt met de pretentieuze titel ‘Deadraiser’ en dat er dan geen enkele opgewekte dode in de film te zien is. Ja, een hoop pratende hoofden die praten over hoeveel doden ze wel niet hebben opgewekt, maar als het moment daar is, als ze vol in beeld zeer smakeloos met een lijk aan het bidden zijn, gebeurd er niets. Of, om in de woorden van Ronald Plat te spreken: God zal wel een ‘proces’ in werking hebben gesteld. Maar zelfs dat niet. Gewoon, niets… Stop dan op zijn minst één discutabel moment in de film waar je achteraf nog over kunt discussiëren, maar zelfs dat niet. Er gebeurt gewoon niets. Zeer teleurstellende film, en met zijn 100 minuten op zijn minst 60 minuten te lang. Mijn god, wat een saaiheid.

 7. mafchauffeur says :

  @John: de foto is niet geknipt, gewoon aanklikken. Alleen de L van Lagavulin staat er niet goed op.

  Overigens staat jouw linkerhand er ook nog op. 😉

 8. mafchauffeur says :

  @John: we hadden toch voor je litteken moeten bidden.

  Awesome deadraiser premiere. Faith built. Many so encouraged. Back pain healed and rashes disappeared. Praise God!

  https://www.facebook.com/jesse.birkey

  En je ziet maar weer dat ik niet commercieel genoeg ben. Had natuurlijk een stapel Dvd’s, T-shirts en boeken mee moeten nemen, naar goed gristelijk gebruik.

 9. mafchauffeur says :

  Het meisje van de openingsscene leeft!!!

 10. mafchauffeur says :

  Overigens is Tyler Johnson de Maarten Luther van het derde millennium.

  “It took 1500 years to get that it’s by grace that we’re saved. 1500 years! It can NOT take that long to get resurrection power. It’s got to happen”

  – Tyler Johnson

 11. engel says :

  @maf,

  Maar Luther had succes doordat hij een duidelijke tegenstander had, namelijk de paus. Wie is de tegenstander van Tyler Johnson?

 12. rob says :

  @John

  Verder vind ik het absurd dat je met veel tamtam een film op de markt brengt met de pretentieuze titel ‘Deadraiser’ en dat er dan geen enkele opgewekte dode in de film te zien is

  Hoezo absurd?
  Het is gewoon handige merchandise.
  Beetje telsell achtig 🙂

 13. John says :

  @rob

  Hetzelfde als met veel tamtam een documentaire uitbrengen over ufo’s, en dan niet eens één foto of filmpje van een ufo erin, maar alleen mensen die praten over dat ze een ufo hebben gezien. Beetje jammer 😛

 14. rob says :

  @John

  Met de filmtechniek van tegenwoordig hadden ze op zijn minst moeite kunnen doen om een echte dode zogenaamd te laten opstaan, compleet met licht en geluidseffecten.
  Ik zeg:gemiste kans

 15. ruub says :

  Hier deed de “documentaire” me constant aan denken:

  Compleet met kerkdienst met believers op 8:36, diverse getuigenissen (zonder directe bewijzen, maar goed), het constant onderweg zijn, elke keer het idee geven dat er nu toch wel iets zou kunnen gaan gebeuren etcetera.

  Discovery / National Geographic laat een grote kans lopen als ze niks met die Deadraisers gaan doen.

 16. Dutch Hermit says :

  Jammer weer dat er zo weinig geloof wordt gehecht aan verhalen van doden die opstaan. Dat dit eigenlijk heel normaal is, toont dit filmpje toch wel 😉

 17. Wilfred says :

  @engel: Niet vragen naar de bekende weg. 1Kor. 15: 26.

 18. ruub says :

  @Dutch Hermit
  Tsja, daar had je vroeger dus Schijndodenhuisjes voor, om dat soort taferelen te voorkomen. Met de deadraisers in aantocht moeten die huisjes maar weer in ere worden hersteld.

 19. pknbroeder says :

  @ dwaze schare

  Jullie hebben ter voorbereiding van de avond toch wel het onderstaand getuigenis gelezen, zodat jullie alvast in de stemming konden komen

  http://www.keerpunt.net/personen/h/corrie-hollander-hersendood-bijna-dood-ervaring.html

 20. mafchauffeur says :

  @ruub: ideale oefenplekken voor Dodenopwekkers, die schijndodenhuisjes.

  Daarmee kunnen tevens de bezwaren van de uitvaartbranche tegen de dodenopwekpraktijk worden weggenomen. Je betaalt het normale tarief voor een recht-toe-recht-aan uitvaart.

  Of je mag eerst, tegen een meerprijs, een aantal dagen in een schijndodenhuisje liggen. Word je opgewekt, hoef je niets te betalen. De uitvaartondernemer kan de meerprijs op 20% stellen. Halen de dodenopwekkers een opwekscore lager dan 20%, heb je winst.

  Eventueel kun je de dodenopwekkers ook laten betalen, zo doet een funeral house in Boulder, Colorade het volgens DEADRAISER tenslotte ook. Voor 100 dollar mag je voor een lijk bidden totdat hetzij de dode weer leeft hetzij het gebedsteam een diepe vrede ervaart.

  *Ronald Plat belt*

 21. Dutch Hermit says :

  @Ruub
  Hadden Lazarus en Jezus maar een belletje gehad, dan had de wereld er heel anders uitgezien.

 22. Sok says :

  “It took 1500 years to get that it’s by grace that we’re saved. 1500 years! It can NOT take that long to get resurrection power. It’s got to happen”
  – Tyler Johnson”

  Zucht. Soms zou je bijna terugverlangen naar de tijden van de inquisitie. 😉

  Ik hoop voor Johnson dat hij niet al te hoge verwachtingen van de film heeft. De kijker kan al van geluk spreken als hij die heeft overleefd zonder in een gevaarlijk diepe slaap te vallen.

  Gelukkig was er een fles Lagavulin en aardige Dwazen. Daar werd ik opgewekt van. 😉

 23. Im Gegenteil says :

  Altijd maar met hun grote geloof te koop lopen en een regen aan proclamaties uitstorten, maar als er daadwerkelijk doden opgewekt moeten worden, dan gebeurt er dus zoals altijd NIETS. Maar dat zien ze zelf dan weer niet zo.

  Dat team kunnen ze ipv “deadraiser” beter “rigor mortem” noemen. Alles is en blijft stijf dood.

 24. Boktor says :

  Het was een opgewekte avond inclusief opwekkingsmuziek, dat hebben ze wel bereikt. Dus, dat wou ik maar even gezegd hebben. 😀

 25. TommyLee says :

  Ik hoor het al: Ik heb weer veeeel misgelopen.

 26. Professor Prietpraat says :

  natuurlijk haden ze beter even aan de tovenaar van Lagozz om beeldmateriaal kunnen vragen. T.B. Joshua, de grote tov.. uh, profeet uit Lagos Nigeria, heeft tenminste echte videos met dodenopwekkingen en als soep met ballen op de grond uiteenvallende kankergezwellen bij het bidden met mensen. Je moet dan wel een sterke maag hebben om de beelden te bekijken, dat dan weer wel maar in die videos gebeurt tenminste iets.

 27. Henny Snijder says :

  Genezing via Skype ontvangen staat in de Bijblel zegt Steven op de Facebook van Gloriestoel: https://www.facebook.com/groups/395291467220732/?fref=ts Als ze nou goed oefenen hoeven ze straks niet meer van hun luie stoel af te komen om doden op te wekken….

 28. Henny Snijder says :

  Zou die genezing via handoplegging via Skype misschien in de straattaalbijbel staan? 😛

 29. mafchauffeur says :

  @Henny Snijder: nee hoor, Steven is wel van de humor. Maar op GG pleegt hij wél correct met Bijbelteksten te strooien om te gaan. 😉

 30. afolus says :

  Wat wel mooi is van bedieningen via Skype is dat de dienst der offeranden snel weer belandt in je eigen portemonnee… Het staat wel leuk dat offeren voor het oog van de camera maar gelukkig komt er geen collectezak voorbij.

 31. Henny Snijder says :

  @Maf, ik ben dan wel benieuwd uit welke Bijbeltekst Steven het haalt dat je via Skype ook de handen op kunt leggen en op die manier mensen kunnen genezen ….

 32. mafchauffeur says :

  @Henny Snijder: dit was humor.

  Maar hij heeft wel een punt. Het staat min of meer in Handelingen 19.

  Door Gods toedoen verrichtte Paulus buitengewoon grote wonderen: zelfs de doeken en de werkkleren die hij gedragen had werden naar de zieken gebracht, zodat ze genazen en de boze geesten hen verlieten.

  Alleen de techniek is verbeterd. 😎

 33. mafchauffeur says :

  De heer Ouweneel komt de Dodenopwekkers te hulp. Je bent niet echt dood, je zit in een tussentoestand, ook wel tussenstand genoemd. Wachtend op de Wederkomst.
  http://www.cip.nl/artikel/38821/Veel-misverstanden-over-leven-na-de-dood

  Dat klinkt alweer een stukje gemakkelijker om iemand vandaan te halen. 🙂

  AWAKE, o sleeper!

 34. Wilfred says :

  @Maf: En desondanks waren ze niet in staat mensen op te wekken! O, kleingelovigen!!

 35. mafchauffeur says :

  Een kijkje in de belevingswereld van een Dodenopwekker, via FB.

  Janice has been brain dead for 2 days now after suffering cardiac arrest. This after giving birth and losing a lot of blood after birthing. Her organs have shut down one by one. Now her blood is clotting and skin color has changed. Please join me in proclaiming resurrection life in Jesus’ name! Amen!

  *steunbetuigingen, Bijbeltekstproclamaties en vurige opwekkingsgebeden volgen*

  Your prayer was read by the family members over her. Janice moved her arms several times but the doctors discount this as an effect of the meds. Family is still hopeful although her hospital stay is a big financial drain. Thanking God for his resurrection life and unfailing love. Blessings!

  *nog meer gebeden, inclusief Also praying for finances from Heaven for the family ….send a bag of gold Papa, volgen*

  She was subsequently revived but the family began to release her and the next time her heart failed she wasn’t revived anymore. Her heart stopped about 5:00 PM Oct 26 (PHT). Her body now lies in state in a local funeral home.

  Helaas is het ook in de USA vaak de familie die het feest tegenhoudt.

  I’m still believing for a resurrection although the family has pretty much accepted the fact that she’s gone.

  *laatste pogingen, zoals het grovere Curry Blake geschut: In Jesus name Janice you shall live and not die. Wake up in the name of Jesus !! Do you not know that we have the same resurrection power of the Holy Spirit in us that raised Lazerus and Jesus from the dead. Wake up in Jesus name. I speak and command LIFE into Janice in Jesus name.*

  Maar het heeft niet mogen baten:

  Janice was laid to rest 8 hrs ago. Thank you for praying. Our faith has risen in spite of all that happened. Blessings!

  Kortom, een stukje geloofsgroei en een stapje dichter bij een gesláágde Dodenopwekking!! 🙄

 36. afolus says :

  @mafchauffeur
  Het is niet gelukt maar dat mag niet deren.
  We zijn er beter van geworden en hebben veel geleerd van onze lieve Pappa.
  Het graf is diep maar ons geloof is dieper…

  Shabba.

 37. engel says :

  Ben ik de enige die dit raar vind?

 38. engel says :

  @maf,

  Zo te lezen ben jij ook al bijna een ervaren dodenopwekker. Heb je je al aangemeld bij Plat en consorten?

 39. Bokkepoot says :

  @engel

  Ben ik de enige die dit raar vind?

  Raar? Eh…. dat het wéér niet gelukt is bedoel je? 😯

 40. Wilfred says :

  @engel: Nee hoor, je bent niet de enige. Maar iedereeen is een beetje murw geworden door de berichten van Maf. Er treedt gewoon snel gewenning op. 😉