Stemronde Mockfish Award 2013

mockfish2013Op 9 november is het zover: dan wordt tegelijk met de uitreiking van de Webfish Award voor de beste gristelijke websites (een initiatief van de IKON) ook de Mockfish Award 2013 voor de slechtste sites uitgereikt. Uit de tientallen inzendingen voor de Mockfish hebben we in elke categorie de meest kansrijke sites genomineerd. Hierop kan meteen worden gestemd. De buitenlandse sites Evangel Cathedral en Dokimos (niet op klikken als je last hebt van epilepsie) dingen niet mee, want de Mockfish Award is een Nederlandse prijs.

LET OP: je kunt in totaal drie stemmen uitbrengen! Klik door voor de officiële nominaties.

WEBSITES VAN KERKEN

1. Gereformeerde Gemeente Capelle a/d IJssel-West
Deze kerk snapt dat alléén ware gristenen toegang mogen krijgen tot de kerkelijke website. De homepage bestaat daarom slechts uit een inlogscherm. Ook van de preken van de dominee blijf je af, hierop berust auteursrecht! Voor de kerktijden wordt doorverwezen naar de enige gezaghebbende bron op het wereldwijde web, het Reformatorisch Dagblad.

2. Levend Woord Gemeente Linschoten e.o.
De ‘roepnaam’ van deze kerk is de POWERKERK en het logo beeldt een geestelijke gewichtheffer uit. De site is een heerlijk hutjemutje aan vormgevingsuitspattingen. Deze kerk maakt je bij het kopje ‘Wat geloven wij?’ meteen duidelijk dat je naar de hemel of de hel gaat. Bekijk ook het bijzondere fotoalbum en de goedgevulde agenda.

3. Evangelische Gemeente Putten
Een prachtig staaltje retrogristelijk webdesign met Jezusplaatjes, bewegende gifjes, frames met scrollbalken en olijke kleurtjes. Check ook de bonte agenda en de pagina Actueel met de mededeling ‘Geen actueel informatie aanwezig op dit moment’.

bandrecorderEervolle vermeldingen gaan naar de Voortgezette Gereformeerde Kerk Boornbergum-Kortehemmen voor het gebruik van Comic Sans in kanariegeel, de Vrije Evangelische Gemeente Zeist voor de bijzondere draaieffecten als je met je muis over het menu gaat, en Holy Passion Church Almere voor de wervende gemeentefoto op de homepage.

WEBSITES VAN ORGANISATIES

1. De Rokende Vlaswiek World Mission
Publicist GPP Burggraaf dong al eens eerder mee naar de Mockfish Award, maar had toen teveel concurrenten. Op zijn website maakt hij al sinds jaar en dag gehakt van alles wat zich zomaar christelijk en godvruchtig durft te noemen. Elke geloofsgenoot – behalve hijzelf, Maarten Luther, Willem van Oranje, Piet Hein en George Whitefield – is een handlanger van de duivel. “Arminiaan, Pelagiaan en Goedgelovige Refomassa” zijn de favoriete scheldwoorden.

2. Wereld van Morgen
De website van Stichting Levende Kerk van God, een wat sektarische organisatie die zichzelf ziet als de geestelijke erfgenaam van de allereerste kerk in Jeruzalem. De stichting koestert een belangrijke traditie in de evangelicale wereld: het schrijven van brochures met obscure titels als ‘Gelooft u het WARE evangelie?’, ‘Is dit de enige dag van behoud?’ en ‘Veertien tekenen van Christus’ terugkomst’. De site is basaal retrogristelijk vormgegeven met verspringende brochures.

WEBSITES VAN PARTICULIEREN

1. Affectie
Mr. Ir. Fokke Oord, een Fries die steunlessen wiskunde, natuurkunde en scheikunde verzorgt voor middelbare scholieren, deelt op deze site over “de uitmuntend schone Wijsheid van de Geest, die zetelt in stilheid en vertrouwen” en die hem “elke dag in staat stelt leerlingen te doen zegevieren en slagen.” De site is een bonte verzameling van kleuren, lettertypes en bewegende gifjes, opgefleurd met dichtsels en mystieke citaten.

2. Evangelische Eindtijdspace
De website van Benjamin Cousijnsen, End Time Prophet of the Netherlands. Cousijnsen trekt werkelijk alles uit de kast wat aan retrogristelijk design voorhanden is om zijn bizarre boodschappen de wereld in te slingeren, in allerlei talen. Zo worden Nederlandse bezoekers van de site in het Spaans toegesproken. Het stikt van de eindijdbanners, kitscherige Jezusplaatjes, zelfstartende muziekjes en vloekende kleuren, vergezeld van een schier eindeloze scrollbalk. Hij heeft ook een bijbehorend YouTube-kanaal.

3. De Vinger van God
Michelangelo zou zich in zijn graf omdraaien als hij wist op wat voor gruwelijke wijze zijn ‘vinger van God’ hier wordt misbruikt. Elke zin op deze site, die opent met “Hi, Shalom, ken je Mij?”, beweegt dankzij flikkerende kroontjes, swingende letters, waaiende vlaggetjes, ontploffend vuurwerk, jubelende tulpen, springende schapen en varende bootjes. Daar zal Jezus blij mee zijn, zeg. Echt een plek waar je naar toe wilt surfen om je nood te delen.

4. Peters Bijbelteksten
De persoonlijke homepage van Peter Feddema, beter bekend als ‘de webmaster’. Peter is een liefhebber van zoveel mogelijk fonts, lettergroottes en kleuren. Het doel van zijn site is evangelisatie: “U zult hier het één en ander aantreffen, wat met name te maken heeft met de gedachten, die er ook bij U zouden kunnen leven over gelukkig zijn, over spiritueel leven, of over de bedoeling van ons bestaan. Ik ben er heel erg van overtuigd, dat U Uw tijd heel goed besteedt, als U zich verdiept in de informatie, welke wordt aangeboden.” Peter is gespecialiseerd in het Duizendjarig Vrederijk.

Eervolle vermeldingen gaan naar Stilletijd.nl voor de meest stille en lege site, naar De Sjofar voor minst onderhouden website sinds 2005, en naar Eindeloos gelukkig, waar elke vormgever eindeloos ongelukkig kan worden.

16 Reacties op “Stemronde Mockfish Award 2013”

 1. mafchauffeur zegt :

  De fraai detonerende datingreclame met foto’s van uitdagend kijkende dames van Relatie-Nu op de homepage van Evangelische Eindtijdspace geeft voor mij de doorslag in categorie 3. 😉

  Of is het een bewust grapje van de Profeet?

 2. bramvandijk zegt :

  Wat hebben we de mockfish vorig jaar gemist zeg. En wat blijkt het dan vervolgens moeilijk kiezen.

  Neem nu de gemeentes:
  -gergem Capelle is niet mooi, ook niet bijzonder lelijk, maar heeft geen informatie (tenminste, wie weet wat er zich achter de inlogmuur bevindt?)
  -Powerkerk, niet mooi en geen nuttige informatie.
  -Evangelische gemeente Putten heeft met afstand de meest lelijke site van de drie, maar heeft in ieder geval wel informatie erop staan die nuttig gevonden kan worden.

  Mijn stem gaat dus naar de powerkerk.

  Organisaties:
  Moeilijk moeilijk. Beiden een lelijke site met heel erg veel ontzettend lange artikelen. De rokende vlaswiek krijgt bonuspunten voor harde persoonlijke aanvallen, wereld van morgen bonuspunten voor de net iets lelijker uiterlijk…

  Dan toch de rokende vlaswiek maar…

  Dan personen, wat een zegen dat we hier kunnen kiezen uit maar liefst 4 kandidaten!
  -Affectie: Bonus voor de sterrenachtergrond.
  -Eindtijdspace: tja… interessante visie op de toekomst?
  -vinger: bonuspunten voor het rekeningnummer onderaan, alsof je ze financieel zou willen steunen voor deze website. Nog een bonuspunt voor de opmerking dat je zonder toestemming niets mag overnemen… alsof iemand dat zou willen doen.
  -Peter: Schrijft in zijn eentje meer dan alle GG-reageerders bij elkaar en weet er ook nog eens geanimeerde gifjes bij te plaatsen en wordart van stal te halen.

  Ongelofelijk moeilijk, ik ga daar nog eens een nachtje over slapen…

 3. rob zegt :

  Moeilijkmoeilijk.
  Moeilijk kiezen tussen Benjamin en Peter.

  Benjamin: in kleine lettertjes schrijven dat je niets te maken hebt met die datingsite en ondertussen je pagina levensgroot laten opleuken door al die dames :), dat is ontzettend slim.

  Peter: ik val erg voor die foto waarin het licht over hem heen straalt.
  Echt ontzettend creatief 🙂
  Alles prachtig overzichtelijk onder elkaar, dat is makkelijk scrollen.
  Verder doet de site een beetje denken aan die van Hero.
  Een vertrouwenwekkende achtergrond van oud behang doet het altijd goed voor een christelijke site.

 4. Boktor zegt :

  “Affectie” maakt me gek! Het begint al met een beveilgingspopup of de applicatie van die site wel wil draaien. Nee! Nog een popup, Neee! En de site geeft me braakneigingen. Blech.

 5. B.Art zegt :

  @gg Kunnen we voor volgend jaar niet ook nog een catogorie “ronduit truttig evangelisch” toevoegen? ontwerpen die opzich niet zo slecht zijn maar wel zo soft (bloemetjes vlindertjes en regenbogen en pasteltinten) dat ervan gaat musketieren…

 6. Sok zegt :

  Een blik op de site van de EG Putten en ik heb het gevoel in een stripverhaal uit de jaren zeventig terecht te zijn gekomen, maar zelfs dat kan niet op tegen de jeuk die ik krijg van zo naam als ‘Powerkerk’.

  Het is lastig kiezen tussen de twee sites van de organisaties, maar ik vind de vormgeving van Wereld van Morgen toch net iets meer behoren tot de tijd dat we voor het eerst computers met kleurschermen kregen.

  De particulieren sites waren allemaal redenen tot drankmisbruik, maar de reclame van dames die een date zoeken op de site van Evangelische Eindtijdspace onder de klanken van vreemde talen, is toch het bewijs dat de grote hoer van Babylon de wereld al heeft overgenomen. Die site moet echt een prijs krijgen, want wie erop klikt, gaat vanzelf bidden dat de eindtijd snel mag aanbreken. Erger kan het toch niet meer worden. 😉

 7. jopie zegt :

  goodness. de site van die gergem kan écht niet. echt gewoon echt niet. Het showen van een hemel/hel plaatje toont at least nog wat concern over het welbevinden van anderen, maar gewoon geen informatie geven aan buitenstaanders maakt duidelijk dat jouw visie op kerkgroei zich beperkt tot de biologische voortplanting, en dat het je geen reet interesseert hoe het mensen buiten jouw klupje vergaat.

  trouwens, hebben meer mensen last van het feit dat ze na een tijdje lezen sommige van die website-eigenaren wel lief gaan vinden? Zoals die van de vinger van God. Hij bedoelt het allemaal zo goed, en doet het best leuk met al die interviews. En hij is soort van wel echt expert in zijn vakgebied (christelijke propaganda). Ik vind hem te lief om de mockfishaward te krijgen 🙂

 8. Frans van der Grijn zegt :

  Ds. B. Bloemendal – F’palen. Is dat zijn standplaats, of zijn bezigheid?

 9. Frans van der Grijn zegt :

  Eindeloos gelukkig, de oudste website ter wereld: Laatste update: 27-9-111

 10. mafchauffeur zegt :

  De stemronde voor de WEBfish awards is ook geopend!!

  Mijn stemadvies in de categorie particulieren: de nieuwe site van David Zeurensen
  http://www.boomvis.nl/webfish/ontdekgod/

  en in de categorie organisaties:
  http://www.boomvis.nl/webfish/de-passiecoach-utrecht/

  Beiden de volle vijf sterren waard. 😎

 11. Bokkepoot zegt :

  Bij de kerken ga ik toch maar voor het Levende Woord. Vooral dat fotoalbum is geniaal.

  Bij Evangelische gemeente Putten nog wel even wat Levend Brood tot mij genomen. Na een paar hapjes de rest toch maar even zo doorgespoeld met een bak thee.

 12. flipsonius zegt :

  @Frans
  Wat een mooite site over het harmonium is er gekoppeld aan jouw naam! Prachtig instrument! Maar even gebookmarked…

 13. Peter H zegt :

  Atheïst zijnde spreekt de powerkerk mij aan. Hun motto onderaan de homepage: 1 weg, en dat is Jezus

  ;-p

 14. KAAS! zegt :

  Bij de eindtijdspace krijg ik banners voor gratis daten met lekkere wijven… Want ja, als die eindtijd dan toch gaat komen… 😉

 15. mafchauffeur zegt :

  @KAAS!:

  gratis daten met lekkere wijven

  Wel toepasselijk die banners. Net zo nep als de boodschap op de site. 🙂

 16. Martin zegt :

  http://god-is-goed.nl/ – Lijkt me ook een waardige kanshebber voor een mooie prijs