Friese gristenen zwaar vervolgd

walingaDe Friese cabaretier Ruurd Walinga wordt zwaar vervolgd voor zijn gristelijke geloofsovertuiging. Zo erg zelfs, dat hij een persbericht naar een groot aantal media stuurde om huiliehuilie te doen. ‘Friese cabaretier niet welkom vanwege christen-zijn’ kopte hij. Walinga mag volgende maand namelijk niet optreden in een theatercafé in een of ander obscuur Fries dorp omdat de organisatie bang is dat de vaste bezoekers dan zullen weglopen omdat hij ook in kerken optreedt. De kroeg is blijkbaar de enige plek waar Friezen nog terecht kunnen als ze de kerk zijn ontvlucht. Walinga beweert dat het niet de eerste keer is dat hij vanwege zijn geloof is geweigerd. Eerder was hij – in tegenstelling tot Jezus – niet welkom op het Oerol-festival.

Wij denken dat Walinga helemaal niet is geweigerd vanwege zijn gristelijke geloof, maar vanwege zijn Mockfish-waardige website Water in Wijn. “Ja, we blijven knutselen aan deze webpagina,” zegt hij met gevoel voor zelfspot. Zelfs de door Friese heidenen vermoorde Bonifatius had niet zo’n slechte website. Je kunt vervolging ook over jezelf afroepen.

Helaas voor Walinga hoort hij ook niet bij de door Vrij Nederland opgestelde Grote Drie van het Gristencabaret. Zijn landgenoot met accent Jacob Spoelstra ging er met de eer vandoor. Maar Walinga is naar eigen zeggen wel “de meest gevraagde christelijke cabaretier van Nederland.” In gristelijke zaaltjes dan, want Friese cafés blijven liever vrij van gristencabaretiers. Of dat terecht is? Oordeel zelf.

Intussen wordt de Surinaamse gristenFries Orlando Bottenbley ook zwaar vervolgd om z’n geloof. Omdat hij 25 jaar in het ambt is, kreeg hij van Zijne Majesteit de Koning een lintje toebedeeld. Maar de Friezen vinden het maar niets dat een openlijke homohater ridder is geworden. Bottenbley is misschien bot naar andersdenkenden, maar reageerde bley op zijn lintje. “Het is een bemoediging en een bevestiging van wat ik mag doen,” zei de dûmny op Omroep Fryslân.

Dit alles is natuurlijk slechts de opmaat naar Bonifatius de musical, waarvan de kaartverkoop op 1 december a.s. begint. Want als het gaat om gristenvervolging hebben de Friezen wel een traditie op te houden.

Advertenties

13 responses to “Friese gristenen zwaar vervolgd”

 1. Gerald says :

  Ik heb Jacob Spoelstra ooit meegemaakt in de Comedy Xplosion in het Posttheather in Arnhem. Begint vanuit het niets een lied met de titel: ‘Alle homo’s moeten te dood’ te zingen. Veel verbaasde gezichten in de zaal. 🙂

 2. Boktor says :

  Gerald, was hij satirisch bezig? Want seculiere cabaretiers zijn nou ook niet bepaald zachtzinnig in hoe ze zich uitlaten.

 3. gerardkonings says :

  Oh, dat lied alle homo’s moeten dood is geweldig. Ik heb hem die maar één keer horen spelen. Grappig en ongemakkelijk tegelijk, zoals goed cabaret hoort te zijn 🙂

 4. Maar1mening says :

  Flauw dat jullie niets originelers kunnen bedenken dan dat taalgebruik van geenstijl… ‘huilie huilie’ ??? Kom op zeg!

 5. Johan says :

  Ik vind sommige GeenStijl-begrippen echt een verrijking van de Nederlandse taal. Met huiliehuilie weet je precies wat er wordt bedoeld. 🙂

 6. Johan says :

  Ik vind de term ‘calimerogedrag’ ook mooi, dat dekt het ook wel.

 7. PJ says :

  Eens met maar1mening. Weinig origineel.

 8. grobboo says :

  Hij is gewoon geweigerd omdat hij totaal niet grappig is..

  In de kerk is hij dan ook het best op zijn plaats.
  Daar hebben ze elke zondag tenenkrommende cabaretvoorstellingen.

 9. pknbroeder says :

  Kan iemand mij uitleggen waarom Herman Finkers niet bij de grote drie gristengrappenmakers hoort. Of vallen onze Paapse broeders niet onder de categorie gristenen.

 10. Im Gegenteil says :

  Ruurd Wallinga is zo te zien erg lollig en aangezien de kille en stugge Friezen een gigaaaaaaaaantisch gevoel voor humor hebben, kan dit onmogelijk aan Ruurdje liggen…

  @PKNbroeder
  Paapse broeders horen in de HEL!

 11. pknbroeder says :

  Staat genoteerd 31 december a.s.

  Lachen,gieren en brullen met Rob Favier op familiezender gezinzeven:

  http://www.cip.nl/artikel/38692/Family7-komt-met-oudejaarsconference-voor-christenen

  PKN-pluspakket zender 334

  Suc6 Rob

  Uiteraard is er een kans dat volgend jaar Herman Boon, Jacob Spoelstra of Ruurd Wallinga op de Buhne staat.

 12. mafchauffeur says :

  @pknbroeder: uit de cip-comments:

  Er is gebrek aan gezonde, heilzame humor. Met humor komt de waarheid vaak veel duidelijker over. Ja, we missen Wim Kan en Toon Hermans. Zij konden grappen vertellen zonder schunnig te zijn. Dat is tegenwoordig een uitzonderlijke kunst…..

  Ik vind dat de GG-redactie het óók heel aardig doet hoor. 🙂

 13. pknbroeder says :

  @mafchauffeur

  Het is maar de vraag of cip de GG-redactie ook onder de categorie heilzame humor schaart, waarschijnlijk niet, aangezien GG in het verleden een klein beetje kritiek heeft gegeven op cipvideodominee Ouweneel. Ik denk niet dat bij de cip redactie te tranen over de wangen rolden van het lachen, toen de daden van professor Ouweneel tegen het gezonde, heilzame humoristische GGlicht werden gehouden 😉