Mattheüs de doordouwer

mattheus-de-doordouwerJe kunt van Mattheüs van der Steen (TRIN) zeggen wat je wilt, maar een volhouder is het wel. Bedenk even in welke rellen hij de afgelopen jaren al verzeild is geraakt en die hem hadden kúnnen nekken:

– Het niet waar maken van meerdere megalomane plannen, zoals het vullen van de Amsterdam Arena, het online trainen van 10.000 revivalisten en het inzamelen van 125.000 aan donatiegeld om een niet-bestaand schip te kopen.

– Een lange geschiedenis van overdrijven en spinnen, waaronder het mooier maken van zijn eigen CV en de Wikipedia-vermelding van TRIN. Ook zijn er nog steeds gerede twijfels bij het als PR-instrument ingezette Satansbruid-getuigenis van vrouwlief Rebekah.

– Hij verschafte omstreden ‘vrienden’ een podium, waaronder de charismatische drugsgebruiker John Crowder, de voor een ponzi-zwendel gearresteerde Wesley Campbell, Mel Tari die een vrouw voor vier ton tilde en reli-extremist Lou Engle die aantoonbaar heeft bijgedragen aan een klimaat waarin homo’s in Oeganda hun leven niet meer zeker zijn. Ook populist Geert Wilders werd met een bezoekje vereerd en hij werkte samen met de grootste zelfverrijker die er in de gristelijke wereld rondloopt. En hadden we al gemeld dat de Lakeland Revival met Todd Bentley “de meest zuivere vorm van opwekking” was?

Neokolonialistische zendingspraktijken in India en andere Aziatische landen, waaronder het oprichten van persoonlijke gedenkstenen in India met geld van Nederlandse sponsors.

– De ronselpraktijken van TRIN in Oeganda, waarbij kinderen lukraak van straat werden opgepikt, bleken illegaal. Kindermisbruiker Joseph Lubega mocht aanblijven als hoofd van het TRIN-kinderdorp Bulamu Village.

– TRIN claimde onterecht de genezing van 7 blinde kinderen in Birma. Revivalvriend en spindoctor Willem Ouweneel loog bewust over deze Birma-blinden. De KNMG hekelde meereizend TRIN-arts Edward Dompeling voor diens opstelling.

– Het als wonder geclaimde TRIN-goudstof bleek na onderzoek door deskundigen onedel koper.

– Allerlei perikelen rond TRIN als organisatie, zoals machtsconcentratie bij de zich CEO noemende Mattheüs, het druk uitoefenen op medewerkers, manipulatieve collectes en geld-uit-de-zak-klopperij, gebrek aan financiële openheid, oprichting van schimmige privé-BV’tjesadministratieve chaos en in twee jaar tijd een halvering van giften.

– Kritiek is altijd van satan. Daarom werd een bekend kritisch weblog gebonden in Jezus’ naam, kritische theologen afgeserveerd, en organiseeerde Mattheüs een eigen Todd Bentley-inzegenmoment waarin hij zich door bevriende leiders liet vrijwaren van kritiek. Intussen werd de EO onder druk gezet en gemanipuleerd om een voor Mattheüs onwelgevallige reportage niet uit te zenden.

Toch heeft Mattheüs al deze tegenslagen het hoofd geboden en is stug doorgegaan met het bouwen van zijn charismatisch vrederijk. Nu is hij helemaal terug met de internationale conferentie ‘Mission Possible’ die als doel heeft de gesloten landen in de wereld geestelijk open te breken. De conferentie werd live uitgezonden op GOD.TV, waarvan TRIN claimt dat er 85 miljoen mensen naar kijken. Bekende kopstukken als Loren Cunningham en Anne van der Bijl spraken er.

Daarmee zijn we na de Heaven on Earth-conferentie van 2008 weer terug bij af en rest maar één conclusie: de aanhouder wint en grote delen van gristelijk Nederland zijn weer gevallen voor de TRINspin.

missionpossible
Talentscout profeet David Wagner test op ‘Mission Possible’ potentiële opvolgers van Mattheüs. 😉 (bron)

Advertentie

155 Reacties op “Mattheüs de doordouwer”

 1. keietrekker zegt :

  En ik was de dag zo vrolijk begonnen. How long can we sing this song. (Psalm 40).

 2. keietrekker zegt :

  Kreeg trouwens in m’n mail 2x een uitnodiging voor deze conferentie, hoe komen ze aan m’n mailadres. Wie is hier schuldig aan!!

 3. DsDre zegt :

  Ik kijk net een stukje op GodTV. De gitarist heeft een T-shirt met daarop de tekst Disneyland. (H)eerlijk toch, zo’n garismanies Disneyland, is er een beter alternatief?

 4. Professor Prietpraat zegt :

  de meeste christenleiders en diens volgelingen lezen dit ¨goddeloze´ blog vol kritiek toch niet dus voor Mattheus is er nog geen reden om zich zorgen te maken dat hij alleen komt te staan op korte termijn en een gewone eerlijke baan moet gaan zoeken.

 5. rob zegt :

  @keietrekker

  Ik kreeg ook zo’n uitnodiging. Heb nog nooit iets te maken gehad met TRIN.

 6. Professor Prietpraat zegt :

  @Rob, misschien ooit bij Soul Survivor, LEG Aalsmeer of De Betheld of een samenkomst met Zijlstra een machtiging ingevuld of op andere manier je gegevens achtergelaten bij een Christelijke organisatie die die gegevens heeft doorverk… per ongeluk aan Mattheus heeft doorgespeeld?

 7. keietrekker zegt :

  @Rob en Professor Prietpraat, dit moet tot op de bodem worden uitgezocht. Dit mag niet en kan niet!! Wie is hier schuldig aan!!

 8. engel zegt :

  Of heb je een abonnement op de Uitdaging? Die is goed in het doorverkopen van adressen.

 9. keietrekker zegt :

  Heb niks te maken gehad met alle hierboven genoemde organisaties, ben wel lid van de EO, het zal toch niet… Had Ouweneel nou connecties met de EO… Of is het 1 van die Christelijke goede doelen. Tja en dan kwam ik van de Steen ook nog tegen op m’n Facebook.

 10. Boktor zegt :

  Eigenlijk helemaal geen nieuws. Gewoon een opsomming van eerdere artikelen.

  Het laat inderdaad heel goed zien dat Mattheus een man is met een visie, die zich geleid voelt en in volle overgave aan zijn God zijn leven volledig in die visie leeft.

  Ook laat het zien dat er velen zijn die op een vergelijkbare manier tegen God en het christelijke leven aankijken. Daarbij denk ik vooral aan mensen die hem helpen, een luisterend oor voor hem zijn, die hem bemoedigen en een hart onder de riem steken. En aan de vele mensen die behoefte hebben aan de stijl van kerkbeleving waar Mattheus (en velen zoals hij) leiding aan geeft.

 11. engel zegt :

  @Boktor,

  Geleid door wie?

 12. Oscar de Tweede zegt :

  Hoeveel bezoekers zijn er / waren er op Mission Possible?

 13. engel zegt :

  @Oscar, volgens mij kunnen er tussen de 1000 en 2000 in de zaal. Maar naast de mensen die de hele week aanwezig waren, kwamen er ook dag- of avondgatse.

 14. Boktor zegt :

  Ik heb horen zeggen dat de geregistreerde bezoekers in totaal 74 landen vertegenwoordigen.

  @engel
  Volgens Mattheus, volgens mij, of volgens jou?
  Afhankelijk van het perspectief zou je zo op drie verschillende antwoorden kunnen komen.
  Ik nam aan dat het duidelijk is dat ik doelde op het perspectief van Mattheus en dat hij zich volgens mij geleid voelt door God.

 15. engel zegt :

  @Boktor,

  De lange lijst van schandalen waat Mattie bij betrokken is geweest geeft wel aan dat de leiding van God in zijn leven rustig op 0% kan worden gezet. Ik denk dat GG ook aan wil geven dat het onbegrjpelijk is dat er er nog mensen zijn die Mattie willen volgen. Blijkbaar zijn ze slecht ingelicht of hebben een extreem kort geheugen.

 16. KAAS! zegt :

  Zat net even te kijken, maar viel wel een beetje tegen; meneer met vage nekklachten genezen en een meisje met de geest van zelfmoordneigingen die pas opstond na heel veel aandringen, want de profetie / visioen moest toch écht kloppen… Same old, same old. Is er nou echt niemand die even een kist naar binnen kan rijden met een overleden persoon er in? Dat zou spectaculair zijn! 🙂

 17. mafchauffeur zegt :

  @KAAS!: wie weet is er “as we speak” iemand onderweg.
  https://www.facebook.com/henkvanzon?hc_location=timeline

  Of wacht, het is een evangelist met een eigen TV-programma. Het is maar de vraag of hij de primeur aan een concullega gunt.
  http://www.hvzm.nl/

 18. KAAS! zegt :

  Ah tof, weer een man met een ministry dat zijn eigen nam draagt. Hou ik wel van 😉

 19. mafchauffeur zegt :

  Cool! MvdS is planteneter geworden!

 20. Wilfred zegt :

  @engel:

  dag- of avondgatse.

  Gatsie bah!

 21. engel zegt :

  @WIlfred,

  spelling is -zeg maar- niet mijn ding.

 22. KAAS! zegt :

  Missie geslaagd… 🙂 katsjing katsjing!

 23. mafchauffeur zegt :

  Woooooooow…… Bill……..

  *zwijmel*

 24. engel zegt :

  Dus die conferenties zijn eigenlijk alleen bedoeld om boeken te verkopen en geld te verdienen? Ik heb dit jaar weinig over de collectes gehoord. Hebben ze die overgeslagen?

 25. mafchauffeur zegt :

  @engel:

  Voor deelname aan de hele conferentie betaalt u € 175,- (excl. overnachtingen en catering).
  Tieners (13 t/m 17 jaar) betalen € 85,-
  Kinderen (4 t/m 12 jaar) betalen € 75,-

  Prijzen dagtickets
  Dagtickets voor volwassenen: €65,-
  Dinsdagavond 22 oktober: €25,-
  Zondagochtend 27 oktober: €25,-
  Dagtikets voor kinderen (4 t/m 12 jaar): €12,-
  Dagtickets voor tieners (13 t/m 17 jaar): €20,-

  Plus 5 euro administratiekosten.

  Daar kom je bij een volgeboekte conferentie een heel eind mee.

  En dat de accommodatie gratis is (althans, daar ga ik vanuit, De Betteld zal de marge uit de overnachtingen en catering kunnen halen) scheelt ook een slok op een borrel. Het is in ieder geval stukken voordeliger dan Ahoy. 😉

 26. engel zegt :

  @maf,

  Over een jaar of 4 of 5 kunnen we de financiele veantwoording van deze conferentie wel verwachten. Maar ik verwacht dat er ook nog genoeg kosten zullen zijn.

 27. fladderaartje zegt :

  Er zijn dus niet alleen voldoende goedgelovigen om zo’n zaal te vullen, er zijn ook nog eens voldoende bemiddelde goedgelovigen. Ik vind het verbazende prijzen, maar je moet MvdS nageven, hij heeft van de vorige keer geleerd. Mensen gewoon laten betalen, dan zijn omstreden bedelcollectes overbodig en weet je van te voren of je de kosten kunt dekken.

  65 euro voor een dagje preken aanhoren. Exclusief je patatje en je kopje koffie. Ongelofelijk dat hij mensen zo gek krijgt.

 28. Boktor zegt :

  @fladderaartje
  Die mensen moesten dan ook wel van over de hele wereld komen. Ik heb getallen gehoord van 74 tot 80 landen die vertegenwoordigd waren.

  @engel zegt : 27 oktober, 2013 om 1:13 pm
  Je bent wat kort door de bocht vind ik, maar begrijp dat tegelijk ook wel weer.
  Langzaamaan raak ik ook wel overtuigd dat er onhandige keuzes zijn gemaakt door MvdS. Maar ga niet zo ver om te stellen dat alles list&bedrog is. Dat er onzinnige dingen voorbij komen wil nog niet zeggen dat iemand daarin niet zijn best heeft gedaan om het goede te kiezen.

  Voor de aanvulling op mijn eerdere bericht: MvdS zal ervan uitgaan dat hij door God geleid wordt. Ik ga er van uit dat een deel daarvan in werkelijkheid gewoon leiding vanuit zijn eigen hersenpan is. Maar dat sluit niet uit dat hij ook wel eens goede keuzes maakt.

  Het lijkt mij dat GG (en de volgers) soms tot overbodig kritische conclusies komen vanwege het uitgangspunt dat de man er standaard naast zit. Ik daarentegen ben nog steeds bereid om hem in sommige dingen het voordeel van de twijfel te geven.

 29. mafchauffeur zegt :

  @fladderaartje: dat valt allemaal reuze mee hoor. Voor een concert van Rihanna betaal je ook 65 euro. En dan mag je blij zijn als ze het uur volmaakt. Voor de MTV music awards show: 95 euro, en dan blijft het lang onduidelijk welke sterren er komen.

  En wat krijg je dan? Veel herrie, onverstaanbaar gekrijs en gebrabbel, een hoop onzin en opgeklopte emotie en ook nog eens allerlei halfnaakte lichamen.

  Nee, dan Mission Possible. Daar heb je dat ook allemaal, behalve de onzedige taferelen. En per uur stukken goedkoper!

 30. mafchauffeur zegt :

  Hoewel dit dan weer een stuk goedkoper is: 20 euro slechts.
  http://www.noordhollandskerstspektakel.nl/interkerkelijk.php

  Inhoudelijke bijdragen komen van David de Vos, Bisschop Punt, ds. Arjan Plaisier, Peter Sleebos en Burgemeester Bruinooge van Alkmaar. De presentatie van de avond is in handen van Hjalmar Leenders.

  Indrukwekkend, maar het háált het niet bij Bill Johnson. 😉

 31. engel zegt :

  @Boktor,

  Ik ben meestal ook bereid om mensen een tijdje het voordeel van de twijfel te geven. Ik ben zelf ook niet volmaakt. Maar bij Mattie speelt dit al te lang en ik zie eigenlijk weinig tot geen verbeteringen. Denk aan die affaires in Oeganda. Trin is de enige die die pedofiel nog steunt. En ik ken geen enkele evangelische leider die kinderen op straat ontvoert en bij een pedofiel aflevert. Die structurele leugens over genezingen, zowel in zijn boek, als in Birma, vind ik nog steeds schokkend. Ik ben in de loop der jaren steeds kritischer geworden en ik zou graag eerst veranderingen in het gedrag van Mattie zien, voordat ik wat milder wordt.

  Inderdaad denk ik dat al die plannen en gedrag uit zijn eigen hersenpan komen en daarmee dus niet aan Gods leiding toegeschreven kunnen worden.

 32. fladderaartje zegt :

  @ Maf
  Ja, maar je vergeet dat in die andere gevallen er sprake is van een sterk commercieel motief, de sterren en organisatoren moeten er flink aan kunnen verdienen en van alle gemakken voorzien worden.
  Bij dit soort conferenties zou je ervanuit moeten kunnen gaan dat de kosten zo laag mogelijk gehouden worden om ook de lammen, blinden en bedelaars te kunnen laten delen in de zalving, ook als dat betekent dat Johnsom en MvdS op een luchtbedje moeten slapen.

 33. mafchauffeur zegt :

  @fladderaartje: dat gaat maar ten dele op – ook bij Mission Possible was er spraken van ingevlogen artiesten met een sterrenstatus. Bij mijn weten heeft niemand van de genodigden een eigen privé-jet dus dat is gewoon met de businessclass van een luchtvaartmaatschappij gegaan hoor. 😉

  Ik ben ervan overtuigd dat als de Betteld een zaal met een dubbele capaciteit had gehad, de toegangsprijzen de helft waren geweest (mits uitverkocht).

  Ik laat speculaties over waar en hoe de sprekers hebben geslapen aan jou over. :mrgreen:

 34. John zegt :

  @Boktor

  Langzaamaan raak ik ook wel overtuigd dat er onhandige keuzes zijn gemaakt door MvdS.

  Lange tijd geleden dat ik zó’n enorm understatement heb gelezen! 😉

 35. mafchauffeur zegt :

  @engel:

  Trin is de enige

  Welnee. Joseph Lubega heeft net een 3-weekse “fundraising trip” achter de rug in de USA. Onder andere de First Presbyterian Church in Manitowoc, Wisconsin steunt hem van harte.

  Zie pagina 5

  Klik om toegang te krijgen tot FPC-Messenger-201310.pdf

  Overigens een best wel Mockfish-waardige website, maar dit terzijde.
  http://www.fpcfamily.com/

 36. Oscar de Tweede zegt :

  @Allen: mag ik dan ook nog reclame maken? Op 8 en 9 november aanstaande houden de Sola 5 Baptisten een conferentie met (aanzwellend tromgeroffel) gratis entree! Zie : http://www.sola5baptisten.nl/

 37. mafchauffeur zegt :

  @Oscar de Tweede: de Mockfish nominaties moeten op een ander topic hoor. 😉 🙂 😉

 38. Boktor zegt :

  @John,
  Thanks, toch een hele prestatie, ik voel me trots. 😀

  @engel / wie dan ook
  Boeken van Mattheus moest ik nog eens lezen. Wie verwijst mij alvast naar de beste verzamelplaats op GG om op voorhand alvast te weten waar ik op moet letten. In ieder geval profileert hij zichzelf regelmatig als zeer deskundig op gebied van schepen. Voor zo ver ik weet heeft hij een korte tijd bij Mercy Ships gewerkt na zijn opleiding, en that’s it. Dat en de nodige andere dingen ben ik al met hele bakken zout gaan nemen.

 39. rob zegt :

  @Boktor

  Je bent bijna bekeerd 🙂

 40. mafchauffeur zegt :

  @GG: WordPress houdt vast aan de zomertijd? 😎

 41. ruub zegt :

  @Oscar de Tweede
  Als je er echt aandacht voor wil hebben, kun je natuurlijk ook gewoon een column/ pleidooi / opiniestuk richting de redactie van GG sturen. Misschien plaatsen ze het wel. Leg maar uit wat het gevaar is van ‘ seculiere wetenschapsbeoefening’ en ‘hedendaagse filosofie’ (http://www.sola5baptisten.nl/over-ons/onze-visie-en-doelstellingen).

 42. mafchauffeur zegt :

  @ruub: 🙂

  Da’s een goed punt. Het zijn tenslotte doordachte principes.

  Binnen de stroom van wat nu internationaal aangeduid wordt met Reformed Baptists zijn deze principes doordacht en in de loop van de kerkgeschiedenis in de praktijk gebracht. Deze principes zijn o.a. al in de zeventiende eeuw onder woorden gebracht in de London Baptist Confession of Faith van 1689. Wij mogen uit deze rijke traditie putten voor de baptistengemeenten in Nederland.

  Maar niet alleen de opkomst van seculiere wetenschapsbeoefening, maar ook de gestegen seculiere en niet-seculiere waardering voor Paus Franciscus is zorgelijk. 😉

  The Lord Jesus Christ is the Head of the church, in whom, by the appointment of the Father, all power for the calling, institution, order or government of the church, is invested in a supreme and sovereign manner; neither can the Pope of Rome in any sense be head thereof, but is that antichrist, that man of sin, and son of perdition, that exalteth himself in the church against Christ, and all that is called God; whom the Lord shall destroy with the brightness of his coming.

  http://www.grace.org.uk/faith/bc1689/1689bc26.html

 43. flipsonius zegt :

  @John
  Doel je op de Lockheed affaire? Of het commentaar van Rinus Michels (‘Tja dat was wel een vrij pittige geschiedenis’) na Nederland – Brazilie op het WK van 1974?

 44. goedgelovig zegt :

  @mafchauffeur: Winter- en zomertijd moet altijd handmatig worden aangepast. Hierbij.

 45. Boktor zegt :

  Ik ga eens lezen binnenkort. Bedankt mafchauffeur.

 46. Jacob Heerema zegt :

  en weer claimt deze Mattheus dat er in zijn caravan goudstof op de vloer ligt……. dat geeft {goud} stof tot nadenken. Is er nou werkelijk niemand van al deze kopstukken die hier spraken, die deze man een keer kan corrigeren? Is er iemand die inspraak heeft in zijn leven. Hoe lang moet dit nog doorgaan?

 47. Boktor zegt :

  Jacob: bron?

 48. mafchauffeur zegt :

  @Boktor: de schoonmaakploeg van De Betteld? 😉

 49. Boktor zegt :

  😀

  Overigens, die “kopstukken” die daar spraken zijn dat soort claims van goudstof, gloriewolken en edelstenenregens wel gewend en doen daar zelf aan mee.

 50. mafchauffeur zegt :

  @Boktor: sterker nog, het komt daar toch vandaan? (Bethel, Redding CA)

  Ik mis de engelenveertjes nog.

 51. engel zegt :

  @maf,

  Dat is een kwestie van tijd. De tieners op de Betteld hebben al een aantal engelen gezien. Het kan niet anders of die verliezen op hun tijd wat veren.

 52. MoonLady zegt :

  Dit zijn nogal wat aantijgingen in de richting van deze man. Zijn die beschuldigingen geverifieerd en is hij ervan op de hoogte?
  Ik zie zoveel zaken die ook anders uitgelegd kunnen worden…
  Een aantal dingen wekken bij mij dezelfde indruk als stemmingmakerij bij politieke debatten.

 53. engel zegt :

  @Moonlady,

  Noem eens een voorbeeld van een mogelijk verkeerd uitgelegde aantijging?

 54. Johan zegt :

  @MoonLady: Zou je je niet eerst even goed verdiepen in wat GG heeft geschreven voordat je dit soort naieve uitspraken doet? Volg de linkjes en je weet of het is geverifieerd.

 55. MoonLady zegt :

  Oké, ik zei dus niet dat hierboven dingen verkeerd uitgelegd werden. Ik zei dat ze op verschillende manieren uitgelegd kunnen worden. De artikelen komen op mij over als een politiek spel van het ‘zwartmaken’ van de tegenstander met dingen die weliswaar daadwerkelijk gebeurd zijn, maar door ze allemaal achter elkaar te noemen, zonder het af te wisselen met alle goede dingen die deze persoon gedaan heeft, wek je de indruk dat je ‘tegenstander’ een onbetrouwbaar sujet is. Dat bedoel ik met stemmingmakerij. De acties van MvdS die mislukten zijn niet bepalend voor zijn karakter, al zijn ze betreurenswaardig. Door vrijwel alleen te focussen op de dingen die mis gegaan zijn, krijg je een verkeerde indruk van iemand. Ik wil best geloven dat bepaalde verhalen tot op zekere hoogte geverifieerd zijn, maar weet Mattheus dat ook, en heeft hij een kans gekregen om zichzelf te verdedigen? Overigens kan ik mij voorstellen dat hij dat misschien helemaal niet wil… Als ik zo’n artikel over mijzelf las, zou ik wellicht mijn schouders ophalen (omdat ik het stemmingmakerij zou vinden) en lekker verder leven, mijn dromen tegemoet. 😉

 56. John zegt :

  @Moonlady

  De artikelen komen op mij over als een politiek spel van het ‘zwartmaken’ van de tegenstander met dingen die weliswaar daadwerkelijk gebeurd zijn, maar door ze allemaal achter elkaar te noemen, zonder het af te wisselen met alle goede dingen die deze persoon gedaan heeft, wek je de indruk dat je ‘tegenstander’ een onbetrouwbaar sujet is.

  Hoezo is het opnoemen van feiten ‘zwartmaken’? Welke goede dingen heeft deze persoon gedaan dan?

  En verder: klopt. Deze persoon is een onbetrouwbaar sujet.

  En als laatste sluit ik me aan bij Johan. Ga eerst eens lezen wat GG de afgelopen 6 jaar aan voorwerk heeft verricht met betrekking tot TRIN en Mattheus van der Steen. Helaas zijn het allemaal feiten die ze hierboven opsommen. Kun je je voorstellen dat er ondanks al deze feiten, waar nog steeds geen enkele verantwoording voor genomen is, nog steeds mensen zijn die hem graag als spreker horen en hem serieus nemen?

  Bovendien vind ik jouw beschuldiging dat we hier een politiek spel van het ‘zwartmaken’ bedrijven een belediging van de bovenste plank. Dan heb je geen enkele notie van al het werk dat de afgelopen jaren verricht is.

  Et voila:

  https://goedgelovig.wordpress.com/category/de-trin-spin/

  En we horen u graag terug als u alles gelezen heeft.

 57. John zegt :

  Als ik zo’n artikel over mijzelf las, zou ik wellicht mijn schouders ophalen (omdat ik het stemmingmakerij zou vinden) en lekker verder leven, mijn dromen tegemoet

  Oh laat maar, ik ga even overgeven.

 58. engel zegt :

  @Moonlady,

  Het beste is om de artikelen chonologisch te lezen. Helaas is de sortering van de artikelen van de Trin-sprin van nieuw naar oud. Uit diverse artikelen blijkt dat Mattheus (of Trin) diverse malen om een reactie is gevraagd, maar daar van af heeft gezien, of in het geval van de blinde kindederen in Birma (maar ook met de goudstof affaire), aantoonbaar heeft lopen liegen over langere tijd. Dat zegt dus wel degelijk iets over zijn karakter. Verder zijn John en ik natuurlijk altijd bereid om je vriendelijk verder te helpen in je zoektocht naar de waarheid (nietwaar John?)

 59. Wilfred zegt :

  @John: Misschien is ze in de leer geweest bij spindocter Ouweneel? Wel nog even werken aan de goede zin: “ik hef mijn handen op, en laat het rusten”.

 60. Wilfred zegt :

  @engel:

  Het kan niet anders of die verliezen op hun tijd wat veren.

  Als in: een engel verliest wel zijn veren, maar niet zijn streken?

 61. Professor Prietpraat zegt :

  even tussen alle gekkegeit even een serieuze noot tussendoor, veel, zo niet alle, leiders die TRIN nog steeds vertrouwen of zelfs een warm hart toedragen en graag daarmee samen werken, wijzen anderen graag op teksten in de Bijbel waar zij in hun ogen niet aan voldoen. Bij deze zou ik die leiders graag wijzen op een opdracht van God die door henzelf niet wordt gehoorzaamd namelijk: ¨onderzoekt alles en behoudt het goede¨ of ¨geliefden, vertrouwt niet iedere geest mar beproef de geesten of ze uit God zijn¨ Maar anno 2013 moet je die teksten natuurlijk niet letterlijk nemen. Deze leiders weten alleen de juiste uitleg van de teksten en mensen die kwaad zien in TRIN hebben natuurlijk de ¨geest¨ niet. Als het goed en lekker voelt (veel spektakel en lekkere muziek en grote verhalen) dan is het goed en luisteren ze verder niet naar kritiek, zij hebben immers de geest en weten wel of iets goed is of niet.

  Volgens mij een heel plausibele verklaring die op zou kunnen gaan voor een groot aantal van Mattie´s volgelingen en vrienden. En Mattie corrigeren? welnee, vermanen is wel een opdracht uit de Bijbel maar er staat ook dat je de gezalfde niet aan mag raken en die shows zijn veel te leuk, de mindere dingen kan je dan beter voor lief nemen, als de show maar door gaat.

 62. pknbroeder zegt :

  Zou MvdS CIP.nl weleens lezen?

  http://www.cip.nl/artikel/37489/Vijf-dingen-die-predikanten-u-(vaak)-niet-vertellen

  zie punt 2, goudstof enzo

 63. TommyLee zegt :

  @moonlady: je realiseert je onvoldoende dat hier (gg) genoeg mensen rondlopen die veel inkijk in het leven van MvdS hebben (gehad) en van zijn volgelingen. Er lopen ook gedupeerden rond niet alleen van hem maar ook van zijn gedachtegoed!. Ik ben met je eens dat M. ongetwijfeld ook goede dingen gedaan heeft en dat de plaat die hij voor zijn hoofd heeft niet perse groter is dan die van jou of van mij, maar hij staat volgens hen niet zo open voor kritiek en dan ga je juist meer fouten maken. Ik wens hem veel wijsheid laten we zeggen in toenemende mate!

 64. Hertog Jan zegt :

  Het schijnt zelfs dat Mattheus bij Jezus pleit voor een Viereenheid…

 65. Professor Prietpraat zegt :

  @pknbroeder, mag ik als in de pinksterbeweging opgegroeide Christen zeggen dat ik dat een mooi stukje vind wat u hier deelt? Een stuk om bij stil te staan en eens goed over na te denken, ongeacht waar men kerkt.

 66. mafchauffeur zegt :

  @Professor Prietpraat: het laatste punt is tevens een opsteker voor de omzet van Ben Hobrink! 🙂

 67. rob zegt :

  @Pkn broeder en Prof Priet

  3. Bijbelse profetie is moeilijk uit te leggen
  Soto merkt op dat van predikanten wordt verwacht dat ze alles wat in de Bijbel staat, kunnen uitleggen. “Ik heb een voorganger nooit of zelden horen zeggen: ‘Het is voor mij niet duidelijk wat dit Bijbelgedeelte betekent’. Dit is zorgwekkend, omdat dit eveneens gebeurde met het Joodse volk in de tijd van de Heere Jezus. Zij waren ervan overtuigd dat ze de Messiaanse profetieën van het Oude Testament hadden begrepen. Als de geschiedenis zich herhaalt, gebeurt hetzelfde met christelijke voorgangers en de vervulling van eindtijd-profetieën. Laten we ons vasthouden aan wat de Bijbel zegt en minder dogmatisch zijn over wat voor ons onduidelijk is.”

  4. Genesis en Darwin kunnen niet beiden waar zijn
  “Veel predikanten zijn onder de indruk van wat er vandaag de dag in de wetenschap gebeurt. Het idee dat de aarde miljarden jaren oud is en het leven is geëvolueerd, is echter in tegenspraak met het Bijbelse verhaal. Veel predikanten vrezen de wetenschap en kiezen voor ingewikkelde theorieën waarbij de twee ideeën met elkaar verweven worden.”

  Een slechte zaak, vindt Soto. “Ten eerste vertelt Genesis ons dat de wereld duizenden jaren oud is en niet miljarden. In de tweede plaats en nog belangrijker, zijn er verschillende visies op de dood. In het darwinisme is de dood een goede zaak, omdat men zich vervolgens eeuw na eeuw verder kan ontwikkelen. Dit is in tegenspraak met Gods scheppingsverhaal en het Evangelie. In de Bijbel is de dood het gevolg van de zonden in de wereld: een slechte en onnatuurlijke zaak. Er is vooruitgang geboekt, maar predikanten verdedigen nog te weinig de Schrift tegen aanvallen in naam van de wetenschap.”

  Ik vind eerlijk gezegd bovenstaand verhaal nogal rammelen.

  Enerzijds roept Soto ons op om vast te houden aan wat de bijbel zegt, anderzijds moeten we minder dogmatisch zijn over wat ons onduidelijk is.

  Vervolgens wordt gezegd dat we vast moeten houden aan het scheppingsverhaal en Darwin moeten verwerpen.

  Dat laatste kun je alleen maar doen als je dogmatisch vast houdt aan een letterlijke lezing van het scheppingsverhaal en alle wetenschappelijke ontdekkingen over dit onderwerp afdoet als niet terzake doende.

  Bij dit stuk krijg ik het gevoel dat Soto in de valkuil stapt die hij bij anderen gezien heeft.
  Sotto schijnt zelf precies te weten wanner we vast moeten houden aan letterlijke lezingen van bijbelse verhalen en wanneer we wetenschap af moeten schrijven als niet terzake doende.

  Wat betreft de eindtijd profetien :
  Daarin is Soto’s motto ook moeilijk uitvoerbaar.
  “Vasthouden aan wat de bijbel zegt en minder dogmatisch te zijn over wat ons duidelijk is”.

  De eindtijdvisioenen van de profeten, en het boek Openbaring zijn bij uitstek bijbelgedeelten die moeilijk te begrijpen of te duiden zijn. Het is in de verste verte niet duidelijk wat de bijbel zegt.
  Waar wil Soto zich aan vast houden mbt de eindtijdprofetien?

 68. Sueigilera zegt :

  @rob,
  Mooie analyse over die uitspraken van Soto. Wel fijn dat Soto erkent dat de Bijbel op sommige plaatsen erg onduidelijk is. Vervolgens weet hij zelf gelukkig waar de Bijbel duidelijke taal spreekt en waar niet. Dat gaat hij vervolgens ook aan anderen vertellen, zoals in dat stukje. Zo is er weer iemand die mij verteld hoe ik de Bijbel moet lezen. Waarom zou ik het standpunt van Soto moeten volgen?

  2. Bijbelse wonderen zijn geen vanzelfsprekendheid
  “Wanneer je dit op sommige Amerikaanse kansels vertelt, ben je niet langer welkom. Maar de Bijbel maakt duidelijk dat wonderen met een reden plaatsvonden. Niet omdat het een normale gang van zaken zou zijn. Niet iedere dag werden doden tot leven gewekt, konden blinden weer zien en werd de Rode Zee gesplitst.” Soto heeft het idee dat de kerk vandaag de dag wonderen te veel naar de voorgrond schuift. “Sommige christenen vergeten dat we moeten werken voor de kost. In plaats daarvan behandelen ze God als een magische genie. Maar Jezus bestrafte het Joodse volk toen ze voortdurend op zoek waren naar een wonder,” schrijft hij verwijzend naar Mattheüs 12:39, ‘Een verdorven en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken gegeven worden dan het teken van Jona, de profeet.’ “Wat zou Jezus zeggen tegen de hedendaagse christelijke kerk?”

  Hier kiest Soto door Mattheus 12:39 te citeren. Maar met andere citaten uit het Evangelie kan men wel degelijk beweren dat wonderen een vanzelfsprekendheid zijn. Weer een kwestie van kiezen dus. Soto zegt dit, Van der Steen zegt dat. Hoe weet ik nu wie het bij het juiste eind heeft?

  Voor mij is de hele bijbel onduidelijk. Dus laat ik maar zo weinig dogmatisch zijn dat ik me helemaal niet aan de bijbel vasthoud.

 69. ruub zegt :

  Ik zat nog even naar de ‘preek’ van Heidi Baker te kijken in Zelhem. Eind vorige week kon ik er tijdens de live stream geen touw aan vastknopen, maar toen dacht ik nog dat het wellicht te maken had met het nuttigen van een weinig single malt, maar ook 100 procent nuchter, lukt het me niet hier chocola van te maken:

  Willekeurig stukje,

  http://www.god.tv/mission-possible/video/mission-possible/night-1-heidi-baker

  vanaf 154:30

  Hoe zou je willen denken?Zou je willen denken op de oude manier of met de gedachte van Christus? Wat? (reacties publiek) Hoe zou je willen denken? Je kunt met je eigen gedachten denken of met de gedachten van Christus. De Heer wil je gedachten zalven.Hij wil je heilige strategieën geven. Heilige strategieën voor Natiën die gesloten zijn. En heilige strategieën voor mensen die weerstand hebben geboden. Maar het zijn geen strategieën die op aarde bedacht zijn, maar die in de hemel bedacht zijn. En we ontvangen ze in die geheime plaats. We ontvangen ze in die geheime plaats, waar wij overvloedig* zijn.In de rustplaats. In het hart van onze God. Héé! Waar we onze tijd doorbrengen. In onze aanbidding. En onze liefde. Waardig, waardig, waardig, waardig, waardig. En we luisteren en we kijken, zien. En we houden van. Whoaaholy! Shake-a-rabbi, should I? Holy! Waar we olie kopen! We kopen olie.En we kopen wijn.Zonder geld en zonder kosten. En hij downloadt Zijn strategie en Hij vertelt ons waar we gaan moeten; wat we moeten doen. En hij zegt ga laaaaangzaam. En hij zegt ga laaaag…etc.

  Dus…

 70. engel zegt :

  @ruub,

  Wat is hier niet duidelijk aan? Volgens mij mis jij de zalving uit de geheime plaats.

 71. fladderaartje zegt :

  @ engel
  Mee eens, dit is heel duidelijk. Ruub is te lang niet in charismanistan geweest. Ik zal het even voor je vertalen.

  ‘als je bid, dan krijg je van God een goed idee’

  Ik ben er altijd al van overtuigd geweest dat de meeste preken zonder verlies van essentiele informatie terug zijn te brengen tot drie zinnen.

 72. engel zegt :

  @fladderaartje,

  Waarom stond jij daar niet op het podium? Dan waren de diensten veel eerder klaar geweest.

 73. fladderaartje zegt :

  Ze hadden me wel gevraagd, maar je weet hoe dat gaat. Ik stuurde mijn concept van een toespraak op en ze vonden het tekort. Mensen zouden flink moeten betalen, dan wilden ze wel waar voor hun geld. Er werd voorgesteld dat ik elke zin drie of vier keer zou herhalen, eventueel in iets andere bewoording. Niemand zou dat in de gaten hebben. Ook kreeg ik een link naar de site ‘1001 gezalfde anekdotes voor vurige sprekers’. Bovendien kon ik ter opvulling af en toe een betekenisvolle stilte inlassen, waarin ik ‘woorden door zou krijgen’ en met glazige blike hillsong liedjes kon neurien afgewisseld met een gelukzalige kreun dan wel enkele woordjes in tongen. Verder mocht ik mijn tijd vol kletsen met het promoten van boeken van andere sprekers, door te ‘delen’ hoe ik door hun woorden gezegend was op verschillende kruispunten in mijn leven.
  Het was erg verleidelijk, maar toen ze zeiden dat er goudstof in mijn slaapzak zou worden gestopt, heb ik er toch maar vanaf gezien. Ik ben allergisch voor niet edele metalen.

 74. mafchauffeur zegt :

  @ruub: het echtpaar Zeurensen meldde naar aanleiding van deze preek dat ze “destijds” meerdere keren speciaal naar Toronto zijn gereisd om “Mamma Heidi” te horen.

  Ik begrijp nu waarom. 😎

  Gelukkig is de DVD-box al te koop, voor slechts 65 euro.

 75. Wilfred zegt :

  @fladderaartje: lol 🙂

  @Ruub: Je moet toch echt wat bijbelvaster worden, hoor. Zelfs ik als niet-charismaat kan hier nog wel chocolade van maken. Meer ook niet, trouwens…

 76. mafchauffeur zegt :

  @fladderaartje: na de klapper van het jaar het decennium komen de mindere goden (sorry @engel) aan de beurt op De Betteld.

  Oprichter van ‘Praying The Bible International’ Stacey Campbell komt van 1 tot en met 3 november naar Nederland om studies te geven over het onderwerp Profetie.

  Stacey Campbell (Canada) heeft een profetische gave en een passie om gelovigen te onderwijzen over hoe je de stem van God kunt verstaan. Ze geeft gedegen onderwijs en leert over sterk te zijn in je normen en waarden.

  De toegang tot deze conferentie is € 10,00 voor zowel dag- als weekendgasten. Bij boeking van catering en/of overnachting komen hier € 6,50 administratiekosten bij. Opgave kan via http://goo.gl/VsckYd.

  Jouw lammen, blinden en bedelaars worden dus, om in het charismatische jargon te blijven, op hun wenken bediend. 🙂

  Voor de spreker wordt een collecte gehouden.

  Een kleinigheidje houd je altijd. 😉

 77. mafchauffeur zegt :

  @ruub: deze is ook wel grappig.

  Vooral ook omdat het niet satirisch bedoeld is.

  Shabba Dabba Ding Dong!!

 78. flipsonius zegt :

  @Maf
  Shabba Dabba Ding dong? Was dat niet een hit van het Cocktail Trio?

 79. ruub zegt :

  @fladderaartje
  Dank voor de uitleg. Ik was even bang dat die gratis olie en wijn me aan m’n neus voorbij zou gaan omdat ik iets niet tijdig een promotiecode of zoiets zou hebben gedownload, maar ik begrijp dat het om iets heel anders gaat. Heel verhelderend. Ik vrees dat een vertaler Charismanisch – Normaal Nederlands harder nodig is dan een vertaler Engels – Gezalfd Nederlands.

  @Engel
  Er zijn meer faldderaartjes op het podium nodig, helemaal mee eens.

  @Maf, Wilbert
  Tsja. Moet weer eens op cursus vrees ik. Charismanische taalcursus ofzo, zou de alpha-cursus daarin voorzien? Trouwens, zou dat ‘Shabba Dabba Ding Dong’ trouwens in grote lijnen hetzelfde betekenen als het vroeg-prehistorische Yabba Dabba Doo? Want dan is de betekenis van die kreet eigenlijk gewoon een uiting van vreugde, waarbij het ‘Shabba’ in tegenstelling van het ‘Yabba’ duidt op een heilige ipv een wereldse vreugde.

 80. Wilfred zegt :

  @Ruub: De waarheid van je laatste zin wordt bevestigd door het gebruik van ‘shabba’ door Afolus. 😉

 81. engel zegt :

  @maf,

  Ik zou het willen omdraaien. De afgelopen conferentie was het opwarmertje en Stacey Campbell is het hoofdgerecht. Zij zit (zat?) tenminste in de ICA.

 82. mafchauffeur zegt :

  @Boktor: een uitspraak van de Hoge Raad van 1 november die als waarschuwing kan gelden voor TRIN. Tenminste, als de boekhouding nog steeds een rommeltje is. 😉

  Het hof concludeerde op basis van de feiten en omstandigheden dat de man de door de stichtingen gevoerde beleid bepaalde, en dat hij bevoegd was om namens die stichtingen te handelen en ook van die bevoegdheid gebruik maakte. Ook was er sprake van verwevenheid tussen de privéuitgaven van hem, zijn echtgenote en zijn kinderen enerzijds en de uitgaven van de stichtingen anderzijds.

  http://www.taxence.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/uitgelicht-homepage/pas-op-met-prive-uitgaven-ten-laste-van.60767.lynkx?utm_campaign=05november2013&utm_content=Nieuws&utm_medium=email&utm_source=

  Om nog maar te zwijgen over de mogelijke consequenties voor de ANBI status. (de stichtingen in deze uitspraak hadden die status niet)

 83. Boktor zegt :

  Dat beleid bepalen, gebruikmaken van de bevoegdheid en de verwevenheid van de stichtingen lijkt me van toepassing op Mattheus & Co.

  Maar of hij privé uitgaven doet vanuit de stichtingen? Is daar wel eens iets over gebleken?

 84. mafchauffeur zegt :

  @Boktor: waar leeft hij dan van? Stichting PAM heeft geen ANBI-status meer en giften voor MvdS “moeten” aan TRIN worden overgemaakt. Maar hij mag geen beloning ontvangen van TRIN, want hij is daar bestuurder.

  Het blijft lastig. Een arbeider is zijn loon waard, maar tegelijk God dienen en Diens pecunia incasseren en tegelijkertijd deze pecunia wonderbaarlijk laten vermenigvuldigen laten subsidieren door het Ministerie van Financiën (via de giftenaftrek) blijft schuren. Ik weet wel dat wij een Hoger Doel dienen en aardse regeltjes met een korrel zout dienen te nemen, maar toch. 😉

  Het is uiteindelijk doodsimpel. Als je Mattheus van der Steen wil ondersteunen moet je hem gewoon vragen om zijn bankrekening en daar geld naartoe overmaken. Maar niet naar Stichting TRIN, om vervolgens de gift af te trekken.

  Overigens is het niet alleen MvdS die hier in een spagaat ligt hoor. Ik ken diverse gemeenten die dit soms (of zelfs vaak) doen. Maar ook gemeenten waar men wél de aardse regelgeving respecteert. 🙂

 85. TommyLee zegt :

  @mafchaufer: het kan nog gekker: een voorganger waarvan zijn linkerhand niet weet wat hij met zijn rechterhand uit de collectezak in zijn binnenzak propt. onder de uitroep: het is voor het werk des Heren of een situatie waar mensen in natura krijgen uitbetaald (ik bedoel in spullen,niet in diensten) en de belasting het nakijken heeft (tenzij ze alles grondig nakijken)

 86. Boktor zegt :

  Als de man nou gewoon op de loonlijst zou staan bij TRIN? Gewoon voor een te doen gebruikelijk salaris voor dominees of zo, publiceren in het jaarverslag, geen gezeur. Dat zou ik netjes vinden.

  Volgens de KvK is hij sinds 1-12-2012 geen bestuurder meer. Gezien die uitspraak over verwevenheid die jij eerder citeerde en het feit dat hij bij een aantal gelieerde stichtingen nog wel bestuurder is doet dat aftreden als bestuurder er misschien niet zo veel toe.

 87. engel zegt :

  @Boktor,

  Maar het interesante is dat Mattie sinds 01-08-2012 het enige bestuurslid is van St. TRIN Beheer.

  Misschien is het een kwestie van ‘follow the money?’

  Als je weet waar de meeste inkomsten zijn en hoe de geldstromen onderling gaan, weet je ook welke stichtingen er toe doen. Ik zie namelijk vergelijkbare patronen hier als bij Berea enkele jaren geleden. Ik weet niet of je bekend bent met die zaak?

  Gelukkig zit mafchauffeur als de financiele man van GG hier bovenop.

 88. Boktor zegt :

  TRIN Beheer is neem ik aan waar het nieuw aangeschafte pand van de kerk in zit.

 89. Boktor zegt :

  Heb me niet ingelezen in het Berea verhaal. Maar door wat ik daarvan heb meegekregen lijkt mij TRIN een heel ander verhaal.

  Dat het veel over geld gaat is logisch. TRIN is een fondsenwervende organisatie die daarmee vervolgens activiteiten ontplooit in de context van hun doelstelling.

  Naar mijn inschatting is dat ook precies wat ze doen. Er zal vast wel eens een project mislukken. Maar dat hoeft op zich geen punt van kritiek te zijn.

  Wel stoor ik me aan de traagheid van de verantwoording. Bovendien vind ik dat ze als organisatie die zich er van bewust is kritisch bekeken te worden (ja, dat weten ze heel goed) best wel meer inzichtelijkheid zouden mogen geven. Daarmee bieden ze de mogelijkheid aan voorstanders en tegenstanders om zich een getrouw beeld te vormen.

  Transparantie is gewoon heel nuttig, ook voor de feedback die ze daardoor zouden kunnen krijgen.

 90. engel zegt :

  @Boktor,

  TRIN Beheer heeft inderdaad met het gebouw te maken. Maar ook St. Onderst. Kerkgenootschap House of Heroes en het kerkgenootschap House of Heroes. (een beetje overkill voor 1 klein gebouwtje). Het had ook gewoon op naam van TRIN kunnen blijven.

  De overeenkomst met Berea is dat zij ook een oerwoud hadden aan stichtingen waardoor de geldstromen nog on-transparanter werden. Het geld werd van de ene stichting naar de andere doorgesluist en kwam uiteindelijk bij de grote baas terecht, waar hij eigenlijk geen recht op had bij de vorige stichting.

  Dat zou zo maar ook bij TRIN kunnen gebeuren maar door gebrek aan verantwoording weten we dat niet. Wat mij betreft hebben ze inmiddels de schijn tegen.

  Transparatie heeft volgens mij in de eerste plaats te maken met verantwoording afleggen aan de gevers. De meeste lezers van GG zullen niet in die groep zitten, maar toch.

 91. mafchauffeur zegt :

  @Boktor:

  Dat het veel over geld gaat is logisch. TRIN is een fondsenwervende organisatie die daarmee vervolgens activiteiten ontplooit in de context van hun doelstelling.

  Naar mijn inschatting is dat ook precies wat ze doen. Er zal vast wel eens een project mislukken. Maar dat hoeft op zich geen punt van kritiek te zijn.

  Klopt – het zijn wat mij betreft juist de organisaties die zwijgen over mislukte projecten of die zelfs ontkennen die daar op zouden moeten worden aangesproken.

  (Heb je mailtje gehad, nog geen tijd voor antwoord – wellicht vanavond.)

 92. Boktor zegt :

  Is goed Mafchauffeur, geen haast.

  @engel
  Ik zit redelijk in de buurt van het vuur (ze zeggen wel eens “dicht bij het vuur zitten” maar dat is iets te sterk uitgedrukt in dit geval dus vandaar ‘in de buurt van’). Ik ken de wijk waar Mattheus woont, en dat is een buurt waar ik toch niet graag zou wonen. Hij woont daar een stuk goedkoper dan ik in mijn woning. Waarmee ik maar wil zeggen dat zijn levensstijl er helemaal niet zo duur uitziet. Voor wat ik er van zie verwacht ik zelfs dat hij beneden modaal zit met zijn inkomen. Hij gaat ook gewoon op de fiets als het in de buurt is, pakt dus niet zomaar voor alles de auto. Daarom heb ik zelf de indruk dat het reuze mee zal vallen met dat ‘aan de haal gaan met het geld van de stichting’.

  Het gebouw is ook echt bedoeld voor de kerk. De wekelijke diensten en andere activiteiten van de kerk worden daar gehouden. De healingrooms zijn daar. Het TRIN kantoor zit daar ook. Dus dat het pand in een aparte stichting beheerd wordt lijkt me niet zo raar. Je kan dan namelijk de kosten van het pand aan de individuele gebruikers naar rato doorbelasten. Bovendien biedt het een stukje extra zekerheid dat het pand niet mede verloren gaat in het geval een van de andere stichtingen onverhoopt failliet gaat en het pand gewoon in dat stichtingsvermogen zat. Een constructie die in de zakelijke wereld heel normaal is en volgens mij ook juist past bij het zorgvuldig omgaan met de middelen die je hebt.

 93. engel zegt :

  @Boktor,

  Heb je wel eens meegevaren met zijn jacht?

  Als er niets aan de hand is, is er geen reden om geen openheid te geven.

 94. engel zegt :

  @Boktor,

  IK heb nog even verder nagedacht. Het is niet gebruikelijk bij evangelische kerken of zendingsorganisaties om zoveel stichtingen en BV’s te hebben. In principe volstaat 1 stichting ook wel en kun je de diverse geldstromen boekhoudkundig ook wel uit elkaar houden. Een stichting kan ook niet failliet gaan trouwens.

  Uit de literatuur die ik gelezen heb over fraude (al dan niet binnen christelijke organisaties) blijkt juist dat het oerwoud van stichtingen een voorwaarde is om een rookgordijn te creeren mbt de geldstromen. Wat mij betreft houden ze de schijn tegen zich, totdat ze transparant worden dmv van een jaarverslag van alle stichtingen.

 95. Boktor zegt :

  Hoe gebruikelijk is het dat uit een zendingsorganisatie / goede doelen organisatie een kerk voortkomt? Het is een bijzondere symbiose. Organisatie is maatwerk. Bovendien is het in de loop van de tijd zo gegroeid. Denk dat het “ongebruikelijk” argument niet opgaat.

  Transparantie valt mijns inziens wel wat over te zeggen.

 96. engel zegt :

  @Boktor,

  Die kerk bestaat toch al tien jaar? Eerst heette het namelijk Trin-Fellowship en werd aan de Landbouwlaan gehouden. Tevens werden daar de Firenights gehouden. Daar waren geen aparte stichtingen voor nodig. Daarna heette het ARCH en pas sinds kort HOH.

 97. Boktor zegt :

  Er werd wel samengekomen, maar het is nooit officieel een kerkgenootschap geweest. Dat is nieuw bij HoH. Vandaar dat die er ook als rechtsvorm bij gekomen is bij de kamer van koophandel. Firenights werden gezien als (mini) events van TRIN – dacht ik.

 98. mafchauffeur zegt :

  @engel:

  Een stichting kan ook niet failliet gaan trouwens.

  Correctie: een stichting kan hartstikke failliet gaan hoor.

  En dat gebeurt in de praktijk dan ook volop.
  http://insolventies.rechtspraak.nl/Default.aspx

 99. mafchauffeur zegt :

  @Boktor:

  Hoe gebruikelijk is het dat uit een zendingsorganisatie / goede doelen organisatie een kerk voortkomt?

  Meestal komen kerken voor uit scheuringen/splitsingen. 😦

  Maar zo uit m’n hoofd zijn o.a. de CAMA gemeenten en de Kerk van de Nazarener voortgekomen uit een (buitenlandse) zendingsorganisatie. Van het Leger des Heils weet ik niet hoe dat gegaan is – eerst de kip of eerst het ei. 🙂

 100. Boktor zegt :

  *edit tirade*
  Kerkruzies doen pijn! En zijn zo ontzettend zonde! Zo onnodig.

 101. engel zegt :

  Mattie gaat weer helemaal los op Facebook:

  “many people came to the special doctor clinic we have build with a medical team to check the people first before they can testify Jesus healed them, necessary because in some nations they doubt that Jesus really heals people including christian journalists, but Jesus will deal with that kind of people, many many many people testified there where healed from blindness, deaf ears opened, cripple started to walk, strokes being healed, it was intense.”

 102. engel zegt :

  Nog even een schop na tegen een jounalist die tenminste eerlijk is.

 103. Wilfred zegt :

  @engel: Zou dat een cryptische verwijzing naar Smouter zijn?

 104. Boktor zegt :

  Ik zie in die post een buitengewoon enthousiaste man die 100% gelooft in zijn God en zich volledig heeft gewijd aan zijn geloof. Een man die erg enthousiast is van wat hij daar meemaakt. Een man die zich misschien gekwetst voelt en niet begrepen. Want hoe kan een mens zoveel van God zien en niet in hem geloven?

  Jij citeert slechts een klein gedeelte dat middenin een veel langer verhaal staat. Mij is het juist door dat door jou geciteerde stukje duidelijk dat hij worstelt met het (voor hem) onbegrijpelijke fenomeen dat mensen zoveel bewijs van Gods liefde en kracht toch kunnen ontkennen.

  Probeer eens te kijken naar dat bericht en lees het hart van de man die het plaatst, en niet alleen dat van jezelf.

 105. Wilfred zegt :

  @Boktor: Wat schieten we precies er mee op het hart te lezen van iemand die gewend is mensen te bedriegen en dingen te zien die er niet zijn? Hoe weet jij dat je het goed leest?

 106. ruub zegt :

  @Boktor

  Probeer eens te kijken naar dat bericht en lees het hart van de man die het plaatst, en niet alleen dat van jezelf.

  Dat meen je toch niet hoop ik? MvdS heeft in een paar jaar een rijke traditie opgebouwd in rancuneuze neigingen richting criticasters. Uitingen daarvan worden altijd omgeven door ‘geestelijk’ gebrabbel, zoals het “Ik bind elke geest van kritiek in dit land en elke satirische beweging in Jezus’ naam”. MvdS heeft nooit verantwoording afgelegd voor het Goudstof-verhaal of de niet-genezen blinden en heeft veel vaker genezingsclaims gedaan zonder ook maar iets hard te maken. Dát is het patroon en dat is de boodschap in zijn laatste facebookbericht. Hij gaat gewoon lekker door waar hij mee bezig was, omdat er altijd wel mensen zullen blijven die zullen zeggen ‘deze man gelooft duidelijk in God, dus we vergeven z’n mogelijke misstappen en laat de Geest nou maar z’n werk maar doen; Christenen moeten elkaar immers niet bestrijden, yadi-yada’.
  Lariekoek. Zachte heelmeesters en stinkende wonden, de geschiedenis herhaalt zich gewoon.

  @Wilfred
  Ja, zou heel goed kunnen.

 107. Boktor zegt :

  Hehe, reacties zijn geen verrassing, 😀

  Ook ik stoor me aan dat charismagische gebrabbel.
  Ook ik stoor me aan het onbegrensde overdrijven van Mattheus.
  Alleen ben ik niet zo vergaand in mijn oordeel.

  Wat schieten we er mee op? Ik voel me prettiger (eerlijker) als ik me ook probeer te verplaatsen in de ander. En ik waardeer zijn inzet en overgave. Ondanks dat hij zo’n enorme flapuit is.

  Aard van het beestje zullen we maar zeggen, ik kan het niet laten om te denken aan de ander zijn gevoel. Ben meestal bang mensen te kwetsen.

 108. rob zegt :

  @Boktor

  Ook ik stoor me aan dat charismagische gebrabbel.
  Ook ik stoor me aan het onbegrensde overdrijven van Mattheus.
  Alleen ben ik niet zo vergaand in mijn oordeel.

  Ik zie in die post een buitengewoon enthousiaste man die 100% gelooft in zijn God en zich volledig heeft gewijd aan zijn geloof. Een man die erg enthousiast is van wat hij daar meemaakt. Een man die zich misschien gekwetst voelt en niet begrepen. Want hoe kan een mens zoveel van God zien en niet in hem geloven?

  Wanneer denk jij dat Mattheus overdrijft?
  Kun je daar voorbeelden van geven?

  Kennelijk neem je zijn genezingsverhalen voor waar aan. Want je schrijft :

  “Een man die erg enthousiast is van wat hij daar meemaakt. Een man die zich misschien gekwetst voelt en niet begrepen. Want hoe kan een mens zoveel van God zien en niet in hem geloven?”

  Mattheus heeft eerder getuigd over goudstof en wonderen, en die verhalen bleken niet te kloppen.
  Goud was geen goud, en de blinden zijn nog steeds blind of waren niet blind.

  Als jij denkt dat al dit soort dingen waar zijn, dan neem je de overdrijving van Mattheus voor lief. Dan vind je waarschijnlijk alleen de houding of het gedrag van Mattheus overdreven.

 109. afolus zegt :

  @Boktor
  Laten we op jouw aandringen nu eens een poging doen “het hart te lezen” van Mattheus van der Steen…

  In zijn hart lijkt hij een zelfingenomen ijdeltuit die alles doet om te faken dat hij een hotline heeft met de Here Jezus.

  In zijn hart verzint hij kunstjes om zijn naïeve luisteraars te overtuigen dat hij, vooral hij een handig werktuig is in de handen van de allerhoogste.

  In zijn hart overweegt hij prachtige onzinverhaaltjes om geld te kloppen uit de zakken van de gelovigen. Aanvankelijk voor megalomane onzin en tegenwoordig vooral voor arme kindertjes ver weg.

  In zij hart is hij ook tot de overtuiging gekomen dat eerlijkheid en transparantie maar beter achterwege kunnen blijven. Krijg je nog meer kritische vragen van.

  Nee, als ik die man zijn hart lees word ik niet vrolijk.

  Maar toch bedankt voor de tip. 😎

 110. bramvandijk zegt :

  @Boktor

  Mij is het juist door dat door jou geciteerde stukje duidelijk dat hij worstelt met het (voor hem) onbegrijpelijke fenomeen dat mensen zoveel bewijs van Gods liefde en kracht toch kunnen ontkennen.

  Misschien heb je daar wel gelijk in, maar de vraag is vooral hoe hij omgaat met die voor hem onbegrijpelijke fenomeen. De bloemlezingen van ruub en afolus laten zien dat Mattheus in ieder geval niet in gesprek gaat met zijn criticasters en zo op geen enkele manier tegemoet komt. Hij geeft geen bewijzen voor zijn claims, hij reageert niet op zaken waarin hij aantoonbaar fout zat (goudstof, blinden).

  conclusie: als Mattheüs het oprecht onbegrijpelijk vindt dat mensen hem (en zijn ideeën over god) niet geloven, dan mist hij op zijn minst zelf het vermogen zich in zijn criticasters te verplaatsen en het hart te lezen van de ongelovigen.

 111. mafchauffeur zegt :

  @bramvandijk: of misschien heeft hij wel het vermogen daartoe, maar neemt hij gewoon het Woord van God serieus. En heeft hij besloten om Gods zijn tijd niet te verdoen door zich te verdedigen tegenover mensen die worden gedreven door de Tegenstander.

  En de harten van de Dwaze Schare heeft hij allang gelezen:

  Dat is zo triest bij alles wat de mensen doen onder de zon; en hoe triest ook dat hun hart hun leven lang vol kwaad en dwaasheid is, en dat hun leven eindigt bij de doden.

  (Prediker 9:3)

  en

  In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie gelooft als rechtvaardige aanneemt, zoals ook geschreven staat: ‘De rechtvaardige zal leven door geloof.’ En vanuit de hemel openbaart Gods toorn zich over al het kwaad en onrecht van hen die met hun onrechtvaardigheid de waarheid geweld aandoen. Want wat een mens over God kan weten is hun bekend omdat God het aan hen kenbaar heeft gemaakt. Zijn onzichtbare eigenschappen zijn vanaf de schepping van de wereld zichtbaar in zijn werken, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid zijn voor het verstand waarneembaar. Er is niets waardoor zij te verontschuldigen zijn, want hoewel ze God kennen, hebben ze hem niet de eer en de dank gebracht die hem toekomen. Hun overpeinzingen zijn volkomen zinloos en hun onverstandig hart is verduisterd. Terwijl ze beweren wijs te zijn, zijn ze dwaas

  (Romeinen 1:17-22)

  Of zoals ik minister Kamp gisterochtend hoorde zeggen in antwoord op een kritische journalist: “ach, als het goed gaat hebben anderen dat gedaan, en als het niet goed gaat is het onze schuld”.
  Wegwuiven, minzaam negeren en stug doorgaan met “je eigen ding” werkt meestal het beste. 🙂

 112. mafchauffeur zegt :

  @afolus: overigens hebben jij en ik de afgelopen 11 maanden zitten slapen. Volgens de Kamer van Koophandel is Mattheus van der Steen op 1 december 2012 afgetreden als voorzitter van Stichting TRIN, na een voorzitterschap van 10 jaar en 4 maanden.

  Alle publiciteit daaromtrent heb ik gemist. Mijn excuses.

  *boetekleed aantrekt*

  Dat betekent volgens mij dat hij vanaf die datum zonder enig bezwaar voor de ANBI-regels op de loonlijst van TRIN mag staan; hij is immers geen bestuurder meer.

  Voorzitter Daniël Renger, secretaris Jan Sjoerd Pasterkamp, derde wiel Steve van Deventer.

  Een heel verstandige beslissing van de CEO.

 113. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Je kunt zien dat Matthieu wél luistert.
  Immers eind vorig jaar heb jij op dit blog hierop gewezen.

  Je bent een parel in gods hand…. 😇

 114. Boktor zegt :

  rob zegt : 8 november, 2013 om 8:28 am

  Ik ben bij de nodige samenkomsten geweest waar de zaal half vol was en waarvan Mattheus dan FB kundig maakt dat het een “full house” was, of helemaal “packed” (de man praat aardig Nederlands).

  Of er staan vijf mensen vooraan omdat ze verder willen met hun nieuw verworven geloof in Jezus, en volgens Mattheus zijn dat er “velen”.

  Dingen waarvan ik dus zelf getuige ben en de verslaggeving zwaar overdreven wordt.

  Storend, maar het laat iets zien van hoe hij tegen dingen aankijkt. Het is volgens mij vooral overgestimuleerd enthousiasme. Hij stelt blijkbaar dingen mooier voor dan ze werkelijk zijn. In hoeverre hij dat moedwillig misleidend doet of meer als een min of meer naïeve flapuit is me niet duidelijk.

  Zijn genzingsverhalen neem ik niet zomaar voor waar aan hoor. Ik bedoelde een beetje te spreken voor Mattheus. Ikzelf denk bij het horen van doven en blinden die genezen dat dit toch wel heel makkelijk te verifiëren moet zijn, en dat het wel heel opmerkelijk is dat dit niet gebeurt. Ik neem die (naar mijn verwachting opgeblazen) verhalen dus met een dosis zout.

  Maar aangezien ik wel geloof in God en in zijn vermogen om mensen te genezen sluit ik niet uit dat er ook echte getuigenissen bij kunnen zitten. De spreekwoordelijke slag om de arm zeg maar.

  afolus zegt : 8 november, 2013 om 8:30 am

  Je gaat iets verder dan het berichje van Mattheus. En ook iets verder dan wat ik bedoelde met in zijn hart kijken. Zo letterlijk en vergaand bedoelde ik dat niet. Maar waarschijnlijk weet je dat wel.

  Als het goed is heb je bij de DS wel opgemerkt dat hoewel ik misschien iets te goedgelovig ben, ik mijzelf wel tot doel stel om eerlijk te zijn.

  bramvandijk zegt : 8 november, 2013 om 8:52 am

  Ik denk ook wel dat zijn berichtgeving (door dat overdreven opgeklopte gedoe) naast de waarheid terecht komt. Helaas.

  Hij is overtuigd. Maar zit er overtuigd naast. Maar ik denk dat ik het een beetje zo benader: “Er is een waarheid waar hij naast zit, zoiets als het klok en de klepel verhaal.” en dat de meer wantrouwende mensen hier het zo benaderen: “Er is geen enkele waarheid in de buurt van wat hij zegt en doet”.

  Verschil moet er zijn. 🙂

  =====

  Overigens:

  Vanuit het standpunt van betrokken mensen bij de club van Mattheus zijn ze denk ik vooral verantwoording verschuldigd aan God en niet aan mensen. Vooral niet aan mensen die bij voorbaat niet bereid zijn om te vertrouwen of te geloven.

  Van wat ik hoor is de clou van het goudstof niet zo zeer dat het per sé goud moet zijn, maar dat het op bovennatuurlijke wijze verscheen. Goudstof is slechts de naam die Mattheus er aan geeft (alomtegenwoordige overdrijvingszin). Mattheus is niet de enige die er getuige van was, er zijn er meer en die ondersteunen het verhaal. Ik hoop nog eens gelegenheid te hebben om mensen er persoonlijk naar te vragen hoe het volgens hun zit. Is er nog niet van gekomen.

  Die blinde jongetjes is uitgebreid behandeld in diverse media. Mattheus slingerde het getuigenis van anderen de wereld in er blind op vertrouwende dat het feitelijk klopte, zonder enige verificatie. Past prima bij hem. Helaas. Dus is het niet gek dat ik mij daaraan stoor.

 115. mafchauffeur zegt :

  @afolus: o ja, da’s waar ook. In september 2012
  https://goedgelovig.wordpress.com/2012/07/03/trin-jaarverslagen-een-goudgerand-oordeel/#comment-148610

  Ik had echter in april 2013 (https://goedgelovig.wordpress.com/2012/07/03/trin-jaarverslagen-een-goudgerand-oordeel/#comment-166897) nogmaals een paar euro moeten besteden aan een kvk-uittreksel, dan had ik gezien dat het inmiddels dik in orde was.

  Overigens heeft de Scientology Church het verlies van haar ANBI-status inmiddels met succes aangevochten. Ook daar hebben ze, terecht, een groot geloof. 🙂

 116. afolus zegt :

  @boktor
  Je bent een goedgelovig mens.
  Je wilt het de mensen graag naar de zin maken.
  Mattheüs is blij met je want je hart is goed.
  Kijk maar eens in je hart(je)….

  Het hoeft geen goud te zijn als het maar bovennatuurlijk is neergedaald…

  OMG… 😖

 117. engel zegt :

  @Boktor,

  Wat betreft de niet-genezen blinde kinderen.

  Er is wel degelijk geverifieerd bij het team door Ouweneel: http://www.willemouweneel.nl/artikelen/953-antwoord-aan-marten-visser

  In het oorspronkelijke bericht werd OOK nog gezegd:
  1. we hebben het op film. (Deze is echter nooit openbaar gemaakt).
  2. Er was een arts bij die de genezing kon bevestigen. (deze arts heeft dit NOOIT in het openbaar willen bevestigen en ontkende dat hij als arts mee was. Hij was slecht als prive persoon mee)

 118. engel zegt :

  @Boktor,

  Ik waardeer je loyalitier naar Mattheus toe, maar de feiten (en motieven) zijn vermoedelijk complexer dan jij denkt.

  Ik vind de volgende (derde) zin in dit artikel de sleutel tot de grote overdrijvingsverhalen.

  “Daaruit blijkt onder meer dat lokale christenen, net als TRIN, baat hebben bij succesverhalen, want die leveren geld op van westerse partners.”

  bron: https://goedgelovig.wordpress.com/2011/10/07/prof-dr-edward-dompeling-en-trin/

 119. ruub zegt :

  @Boktor

  Maar aangezien ik wel geloof in God en in zijn vermogen om mensen te genezen sluit ik niet uit dat er ook echte getuigenissen bij kunnen zitten. De spreekwoordelijke slag om de arm zeg maar.

  Oef, gelukkig maar. Want “…Met Wie ben je aan het strijden als je Gods wonderen hardnekkig wilt ontkennen?…”, om er maar een Ouweneeltje tegenaan te gooien.

 120. mafchauffeur zegt :

  @engel: ik denk niet dat geld een grote rol speelt bij Mattheus. Als dat zo zou zijn had hij het risico de ANBI-status kwijt te raken nooit genomen. De beschikbaarheid van geld is hooguit een teken van Gods Voorzienigheid. Waarvan akte.

  Hij gelooft gewoon in een groot en alomvertegenwoordige, dagelijks bovennatuurlijk handelende God. Twijfel, kritische kanttekeningen en nuancering zijn daarbij simpelweg ongepast.

  En dat is nog Bijbels ook. 🙂

 121. Boktor zegt :

  engel zegt : 8 november, 2013 om 11:38 am

  de feiten (en motieven) zijn vermoedelijk complexer dan jij denkt

  In ieder geval complexer dan ik ze hier opschrijf. 😀
  Waarmee ik maar wil zeggen dat ik niet het achterste van mijn tong laat zien.

 122. engel zegt :

  @maf,

  Ik deel je eerste conclusie. Hoewel dat voor de gelovigen in Birma niet zo hoeft te zijn.

  Bij je tweede conclusie denkt ik dat het genuanceerder ligt. Mattie gelooft dat hij de onfeilbare en gezalfde ‘dienaar’ is van een groot en alomvertegenwoordige, dagelijks bovennatuurlijk handelende God. De nadruk ligt vooral op hoe geweldig Mattie is. Dat viel me ook al op tijdens de laatste MP conferentie. Mattie vindt vooral zichzelf erg intressant. Een beetje (erg veel) narcistisch. Veel truucjes en toneelspel op het podium.

 123. engel zegt :

  @Boktor,

  Maar we discussieren wel op grond van de dingen die jij hier deelt. Op niet uitgesproken zaken kan ik niet reageren.

 124. Boktor zegt :

  En ik vind het heel zinvol en leuk.
  Als ik meer eigen onderzoek en navraag heb gedaan kan ik wellicht meer inhoudelijk reageren.
  Vooralsnog ben ik niet zo stellig met mijn veroordeling/afkeuring/wantrouwen, en op die basis neem ik deel aan het gesprek.

 125. afolus zegt :

  @boktor

  Waarmee ik maar wil zeggen dat ik niet het achterste van mijn tong laat zien…..

  Is het zo erg dat ook jij al niet meer transparant kan zijn…?

 126. bramvandijk zegt :

  @Boktor
  Misschien is het probleem wel dit:
  Mattheüs snapt niet dat mensen niet in god geloven en gods werken niet erkennen. Maar zijn oplossing hiervoor is blijkbaar zijn verhalen wat aandikken en het iets mooier voordoen dan het was.

  Hoe werkt dat uit op critici?
  Averechts. Als je in het kleine al niet te vertrouwen bent (aantal bezoekers bij je avonden), dan zijn de bovennatuurlijke claims van genezen blinden en bovennatuurlijk verschijnend goudkoperstof helemaal niet geloofwaardig.

 127. Boktor zegt :

  Ik ben heel transparant, namelijk: ik geef eerlijk aan dat ik niet verder ga in mijn beschuldigingen dan ik voor mijn eigen gevoel kan rechtvaardigen.

  Op sommige punten ga ik met jullie mee, op sommige punten niet, en op de overige punten heb ik mijn mening nog niet voldoende gevormd.

  Ik waardeer Mattheus, maar bots met zijn overdrijvingen, met ondoordachte uitspraken, en ben het ook soms domweg grondig met hem oneens.

  Dat aandikken van verhalen is volgens mij eerder een gewoonte dan dat hij daar steeds weloverwogen en bewust voor kiest. En uniek is het ook niet – ook niet in de seculiere wereld. Dat praat het misschien niet goed, maar geeft wel nuance. Het is niet alsof hij hierin nou zo wereldvreemd is (dat aandikken bedoel ik, niet de onderwerpen waar het over gaat).

  Hij is volgens mij (bewust) blind voor veel kritiek uit ongelovige hoek, gewoonweg omdat die mensen het in zijn ogen niet willen of kunnen geloven. Hij is overtuigd van God’s leiding en fiat op zijn leven en wandel.

  Ik weet van andere mensen die wel dicht bij hem staan dat hij wel degelijk open staat voor input en correctie. Alleen – net als iedereen – laat hij zich niet door jan en alleman met alle windrichtingen meesturen. Hij gelooft heilig in de charismatische geloofsbeleving en gaat daar volop voor.

  Zelf ben ik daar veel gematigder in, maar ik respecteer zijn keuze hierin.

 128. John zegt :

  @Boktor

  Dat aandikken van verhalen is volgens mij eerder een gewoonte dan dat hij daar steeds weloverwogen en bewust voor kiest. En uniek is het ook niet – ook niet in de seculiere wereld. Dat praat het misschien niet goed, maar geeft wel nuance. Het is niet alsof hij hierin nou zo wereldvreemd is (dat aandikken bedoel ik, niet de onderwerpen waar het over gaat).

  Iedereen dikt zaken aan, en dat zou niet zo’n probleem als mensen hier ook op worden aangesproken. Als Diederik Stapel onderzoeken aandikt, en dit komt uit, dan wordt hij terecht uit zijn functie ontheven. Het probleem bij TRIN zit hem erin dat niemand Mattheüs aanspreekt op zijn overdrijvingen. Als jij ruiterlijk toegeeft dat Mattheüs zaken mooier voorstelt dan ze zijn, waarom is zo’n jongen dan potdorie directeur van een bedrijf? Het probleem is juist dat niemand hem afremt en iedereen achter zijn overdrijvingen gaat staan en dit de wereld in slingert als zijnde de waarheid. Als je het hele TRIN-dossier hier doorneemt dan zie je hoe vaak TRIN al door de mand is gevallen.

  En beste Boktor, dat door de mand vallen gaat helaas héél vaak gepaard met mensen die bedrogen uitkomen, en soms zelfs heel veel geld kwijt zijn aan een megalomaan project van Mattheüs dat bol stond van de valse beloften en onrealistische overdrijvingen. Dát is het probleem. En er is niemand binnen TRIN geweest die hem daarop heeft aangesproken. Ken je dat verhaal van de boot die Mattheüs wilde kopen? Daar hebben heel wat mensen heel wat van hun geld ingestoken. Waarom? Omdat God Zelf tegen Mattheüs had gesproken, en mensen daarop vertrouwden. Mattheüs bleek opgelicht te zijn met die boot. Meerdere mensen die ik ken van vroeger zijn hierdoor héél veel geld kwijtgeraakt. Zijn hier ooit excuses voor aangeboden? Nee. Is dit geld ooit terugbetaald? Nee. Heeft iemand verantwoordelijkheid genomen voor deze dwaling? Nee. En Mattheüs van der Steen gaat ondertussen rustig door met zaken verzinnen, aandikken en overdrijven. Daar walg ik van. Maar het siert jou dat je in mensen wil blijven geloven. Dat heeft iets moois. Ik hoop wel dat je inziet dat het onschuldige overdrijven van de één, kan leiden tot een hoop persoonlijke ellende bij de ander.

 129. Wilfred zegt :

  @Boktor:

  Dat aandikken van verhalen is volgens mij eerder een gewoonte dan dat hij daar steeds weloverwogen en bewust voor kiest.

  Of hij heeft er in het begin bewust voor gekozen en later werd het een gewoonte.

  Of hij lijdt aan pseudologia phantastica.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pseudologia_phantastica

  Bij niet-gelovige mensen zouden we spreken van een ernstige stoornis. Bij een gelovige hoort het er blijkbaar bij. Tenminste in de ogen van sommigen. En anderen vinden het niet zodanig erg dat ze hun bewondering voor Mattie er niet door laten beinvloeden. Terwijl het toch overduidelijk is dat de dadendrang en de overdrijving en leugens direct met elkaar samenhangen…

 130. pknbroeder zegt :

  @John

  Omdat God Zelf tegen Mattheüs had gesproken, …..

  Dominee Ouweneel legt nog even uit dat dit ook weleens mis kan gaan 😉

  Op zich kan Boktor best gelijk hebben dat de bedoelingen van MvdS wel goed zijn, alleen dat hij een beetje overfanatiek is in het horen van Gods Stem of en het zien van Gods werken. Als die fantasie echt pathologisch is, dan is het misschien verstandig voor MvdS om een psycholoog op te zoeken of hier anders hulp bij te krijgen (geest van fanatisme, fantasie en dweperij wegbidden, binden in Jezus’ naam o.i.d.), dat zou wel ten goede zijn voor de geloofwaardigheid van het christendom. Ik vraag me dus af of hij de hele charismatische kudde bewust voor de gek houdt of dat hij dit doet uit een eventuele psychische afwijking met de beste bedoelingen van de wereld.

 131. engel zegt :

  @Wilfed,

  Een mooi citaat uit jouw link.

  “Voor buitenstaanders al dan niet doorzichtige leugens worden vaak tot vervelens toe herhaald. Door het zelfvertrouwen dat ze uitstralen doordat ze niet beseffen dat ze liegen kunnen uit deze patiënten oplichters en kwakzalvers voortkomen.”

 132. Wilfred zegt :

  @engel: Klinkt aardig toepasselijk. 😉

 133. John zegt :

  @pknbroeder

  Op zich kan Boktor best gelijk hebben dat de bedoelingen van MvdS wel goed zijn, alleen dat hij een beetje overfanatiek is in het horen van Gods Stem of en het zien van Gods werken.

  Ik ken Mattheüs van vroeger, en ik heb altijd gezegd dat ik er van overtuigd ben dat zijn bedoelingen goed zijn. Ook al zou hij zelf bewust koperstof in een ventilator hebben gedrukt om dit over het publiek uit te sproeien, dan nog ben ik er van overtuigd dat zijn bedoelingen oprecht en goed zijn. Het baart me echter ernstig zorgen dat hij én de mensen om hem heen niet doorhebben wat zijn ‘goede bedoelingen’ bij anderen teweeg kan brengen. Mijn idee bij hem is het dat hij zijn eigen autistische en narcistische fantasieën eens niet zo serieus moet nemen, en de mensen om hem heen moeten inzien dat hij eigenlijk een serieus probleem heeft. Een aantal gesprekken met een psycholoog zouden echt geen overbodige luxe zijn voor dit ongeleide projectiel die werkelijk waar níet aanvoelt wat zijn gedrag bij anderen teweeg kan brengen.

 134. Boktor zegt :

  Bovenstaande reacties op mijn post zijn erg duidelijk en redelijk. Bedankt.

  Bij niet-gelovige mensen zouden we spreken van een ernstige stoornis. Bij een gelovige hoort het er blijkbaar bij. Tenminste in de ogen van sommigen.

  Het probleem bij TRIN zit hem erin dat niemand Mattheüs aanspreekt op zijn overdrijvingen. Als jij ruiterlijk toegeeft dat Mattheüs zaken mooier voorstelt dan ze zijn, waarom is zo’n jongen dan potdorie directeur van een bedrijf?

  dit ongeleide projectiel die werkelijk waar níet aanvoelt wat zijn gedrag bij anderen teweeg kan brengen.

  Vooral die laatste pas bij mij. Het aanrichten van schade bij anderen door blinde geloofsuitspraken en -daden is wat ik koste wat kost wil vermijden. En dat lijkt nu net het ding waar Mattheus en soortgenoten lak aan hebben / zich totaal niet van bewust lijken te zijn. Dat is misschien wel hetgeen wat bij mij de allergrootste dissonantie veroorzaakt.

  Welterusten. 🙂

 135. Wilfred zegt :

  @Boktor: Leuk je gezien te hebben. Een gezicht er bij maakt het gesprek toch net wat persoonlijker. Geldt zeker ook voor Shin!

  Jij ook een goede nacht gewenst! 😉

 136. Boktor zegt :

  Wederzijds!

 137. Boktor zegt :

  Wat vinden wij van deze facebookstatus:

  Mattheus van der Steen:

  Yesterday night the Holy Spirit flames like in Act 2 felt suddenly after i preached about the GO of the Gospel with the Power of the Holy Spirit. It was like in Acts 2 where the Holy Spirit came like a rushing wind. It was impossible for us to pray for the thousands and thousands of people who raised up their hand to be filled with the Holy Spirit so God decided to come without laying on hands, heaven was wide open and the flames of fire felt upon thousands of people, 75% of the 500 head choir felt under the power of God, 90% of theHey mat, de stukken voor de hypotheek ligt al bij de notaris. Dus witte rook. Alles is rond !!!! Succes daar gr Hans ministry team and upon the crowd. People where crying, laughing, shouting, speaking in tongues and everywhere people shouted Jesus, Hallelujah, it was holy ground, not anymore military ground but it became a birthing place for revival in Myanmar, a chosen generation has been marked for Jesus and Revival. Today we are packing and leaving to another place in Myanmar for again some great campaigns, also there thousands and thousands of people are expected to come. Pray for our travels, our health and our precious family.

  Twee dingen:

  “Pics or it didn’t happen”

  “Welke hypotheek??”

 138. Boktor zegt :

  Wa..?? Mijn reactie staat in moddernatie?? Trust me guys, daar was echt niets mis mee! Kan iemand daar even naar kijken a.u.b.?

 139. Bokkepoot zegt :

  @Boktor

  Heb je toevallig het woord beenverlenging willen gebruiken? En zo ja, ben je dan misschien een ‘g’ ergens vergeten? 😳

 140. jansen zegt :

  @Boktor,

  Wist je niet dat Trin (HOH) bezig is een andere, grotere kerk in Harderwijk te kopen? Of vertellen ze dat niet aan het gewone volk?

 141. Boktor zegt :

  Ik kom daar vaker niet dan wel, dus kan ik dat gemist hebben.
  Maar verder ook niets gehoord via Facebook of wat dan ook.

 142. fladderaartje zegt :

  @Boktor
  Hartelijk dank voor het doorgeven van dit opbouwende facebook bericht. Ik denk dat Mattheus op zijn blote knietjes mag danken dat het mailtje dat hij er perongeluk tussen geplakt heeft geen rekening was van de feestglitter fabriek.

 143. fladderaartje zegt :

  Verder zullen we nooit weten wat er gebeurde met 90% van de …….

  90% van de collectezakken waren vol? 90% van de blinden genezen? 90% van de bezoekers heeft een kaartje ingevuld? 90% van de Birmezen is geslaagd voor de digitale revivalisten test? En prangender nog, wat is er gebeurd met die andere 10%? Vragen, vragen….

 144. fladderaartje zegt :

  @ Boktor
  Ik ben ook gemodereerd. Ik denk dat het komt door een getal in combinatie met een procent teken. Er is de laaste tijd nogal wat spam geweest van mensen die l-en-ingen wilden aansmeren.

 145. jansen zegt :

  @Boktor,

  Het lijkt mij dat ze het pas bekendmaken als het definitief is, binnenkort dus.

 146. Bokkepoot zegt :

  @fladderaartje / boktor

  …… ik denk dat het in dit geval om het hypo-woord ging. :mrgreen:

 147. Professor Prietpraat zegt :

  prachtig verhaal hoor van mattheus wat vooral laat zien wat een enorme zalving en roeping hij heeft dat God tongen van vuur laat verschijnen op de mensen tijdens ZIJN preek. Hij is waarlijk de grootste uitverkoren wonderprediker van dit moment die redding moet brengen aan de gehele mensheid wereldwijd. Het wachten is op de videobeelden van al dit moois.

 148. Professor Prietpraat zegt :

  de zalving heeft er helaas nog niet voor gezorgd dat het Engels er beter op is geworden.

 149. engel zegt :

  @Boktor,

  De tekst is inmiddels aangepast zonder al die hypotheek-info. Zeker niet bestemd voor onze ogen.

 150. Boktor zegt :

  In de reacties er onder werd hij er ook even op gewezen.

  Video van deze heugelijke daad God’s zou inderdaad in de lijn der verwachting liggen. Elke traan en kruk staat uitgebreid er op, dus dit moet dan al helemaal vast liggen.

  Overigens zie ik geen andere mensen hierover rapporteren, dus het zal wel weer enigszins overdreven zijn. 😦

 151. Professor Prietpraat zegt :

  @Boktor,

  zou je denken?

%d bloggers liken dit: