Mijnkerk: een geluksmoment met pepernoten

Gisteravond om 20:00 was het zover. Nadat de internetkerk van de PKN voor de zomer al een soft launch beleefde, is Mijnkerk.nl nu officieel van start gegaan. Dominee Fred Omvlee is ingezegend als digipastor, met redacteur Adrie Stemmer en communitymanager Bram Dijkstra-Geuze aan zijn zijde. Niet virtueel, wat je zou verwachten, maar live (en gestreamed, dat wel) in de kapel van Elvis de EO. Omvlee ontving daarbij een stola met het logo van Facebook en Twitter. Het gebed: “Goede God, wij danken u voor internet. Wij bidden dat sociale media echt sociaal mogen zijn.”

internetstola

Vlootpredikant Omvlee is overigens geen newby, hij is een twitteraar van het eerste uur en startte eerder Social Sunday en een LinkedIn-groep voor predikanten.

Mijnkerk moet gaan uitgroeien tot een online gemeenschap waar bezoekers doorlopend terecht kunnen voor inspiratie, hulp, meditaties en het opsteken van kaarsjes. Omvlee plaatst filmpjes met overdenkingen en bezoekers kunnen persoonlijke verhalen insturen. Dat zijn vooral feel good bijdragen, Geluksmomenten genoemd, die de Happinez, de Libelle of de EVA niet zouden misstaan. Het logo van de kerk is een klavertje vier. Zo deelt een bezoeker haar geluksmoment:

“Voor sommige mensen is het misschien wat vroeg, maar ik kijk er alweer een half jaar naar uit. Het eerste wat ik dan ook deed toen ik vorige week terug kwam van vakantie was zo een grote zak van deze vriendjes kopen. Oh en wat smaakten ze heerlijk. Van mij mogen ze kruidnootjes wel het hele jaar in de schappen leggen!”

Je kunt je afvragen wat zo’n knabbelgeluksmoment met geloof of kerk te maken heeft. Duidelijk is dat de PKN voor een heel brede en heel vrijblijvende benadering van spiritualiteit kiest. Vraag is of je met zo’n brede benadering wel een community kunt vormen. Want wat heb je dan precies gemeenschappelijk? Een geluksmoment met je kinderen of een zak pepernoten? Een link met de PKN? Communities ontstaan ofwel offline – een succesvolle kerk die ook een online omgeving creëert – ofwel uit een online initiatief met een duidelijk profiel/missie. Religiewetenschapper Johan Roeland ventileert een vergelijkbare mening bij de NOS en Stijn Fens doet dat in Trouw.

mijnkerkteam

Maar er is meer te doen op de site. Op de pagina Gebedsvragen kunnen bezoekers een gebedsverzoek achterlaten. Als het maar niet voor de PKN zelf is, dat past niet in het concept. Het is wel fijn dat op de kaarsjespagina een echte kaars brandt zonder dat die pagina in de fik vliegt. Bij Mijn verhaal, een soort getuigenispagina, vertellen bezoekers wat hun leven op de kop gezet heeft en hoe ze toch ‘een knipoog van God’ ervoeren. De videopreken van ds. Fred zijn superkort, een soort micro-TED-talk die standaard eindigt met een een Ierse zegen over een weg, regen, wind, zonneschijn en Gods hand.

De site ziet er goed uit, maar straalt helaas weinig dynamiek uit. Voor de gesprekjes moet je op de Facebook-pagina van Mijnkerk zijn die inmiddels meer dan 1200 likes heeft. Maar ook hier weinig vuurwerk, laat staan inhoudelijke discussies.

De doelgroep lijkt vooral te bestaan uit brave burgers met een protestantse kerkelijke achtergrond die het contact met de kerk wat zijn verloren. De lat ligt dan ook laag. Volgens projectleider Pieter Versloot die met het idee voor Mijnkerk kwam is het een succes als de doelgroep zegt: dit is mijn kerk. “Al zeggen maar honderd mensen dat, dan zijn we al tevreden.” En die lage lat mag wat kosten. De PKN stopt tot en met 2015 jaarlijks € 100.000 (!) in de internetkerk.

Het zal de kerkverlating niet stoppen, weet ds. Fred. Maar vóór in 2040 het laatste avondmaal wordt uitgedeeld, wil de PKN nog wel even vlammen. Al is het maar door online een kaarsje aan te steken.

Van de lancering van Mijnkerk gisteravond in Hilversum is deze video gemaakt:

27 Reacties op “Mijnkerk: een geluksmoment met pepernoten”

 1. rob zegt :

  Wat een poppenkast.
  Ga er dan maar als bestuur van de PKN een luxe auto van rijden, dan weet je echt h.e.l.e.m.a.a.l zeker dat je geld in rook opgaat.
  Hoef je daar in ieder geval niet aan te twijfelen 🙂

 2. afolus zegt :

  Eigenlijk vind ik je reactie ietwat onaardig @rob
  Nu wordt er een poging gedaan oude paden te verlaten en nieuwe wijn in flessen te doen (in plaats van in zakken) en nu vind jij het weer poppenkast….

  De aan Omvlee uitgereikte zegen vond ik eigenlijk wel heel mooi geformuleerd.
  Omvlee lijkt me ook wel een type die van dit initiatief iets zal weten te maken.

  De ceremoniemeester had wat mij betreft op de achterste rij op een pepermuntje mogen sabbelen, dat dan weer wel.. 😄

 3. Johan zegt :

  De inwijdingsdienst is een wonderlijke combinatie van liturgische traditie met het internet. Ergens wel grappig, anderzijds een bizarre spagaat. Mensen die hervormd zijn opgegroeid en nu buiten de kerk staan hebben waarschijnlijk niets meer met dit soort rituelen, waarom doe je ze dan nog? Vasthouden aan een traditie of protestants gevoel? Zijn er ex-PKN’ers op deze site die zeggen: ‘Hier zat ik op te wachten, dit gaat mij helpen weer kerkelijk betrokken te raken’?

  Ik heb de indruk dat Mijnkerk vooral een mediadingetje is. Een internetdominee doet het altijd goed, net als een mediapriester en een sekspastor. Roderick komt altijd met zijn witte boordje, Fred met zijn stola en Marc met zijn dildo. Dat kan een sterk PR-instrument voor de kerk zijn (‘zie je wel, wij christenen zijn best modern en geëngageerd’).

  De ‘pioniersstrategie’ van de PKN gaat er vanuit dat je met een budget kerken kunt planten. Zo’n aanpak is per definitie gedoemd te mislukken. Want wie zet Mijnkerk voort als het budget op is? Of blijft de PKN er tot in het oneindige geld in pompen? Ik ben benieuwd of hier over is nagedacht en wat de duurzaamheidsstrategie van Mijnkerk is.

 4. afolus zegt :

  @Johan
  Dat budget raakt nooit op want na verloop van een maand of wat volgen digitale collectes, virtuele aflaten en heerlijke predikingen over de kunst van het geven.
  Bij zo’n digitale kerk is een gift aan een bouwfonds om te sparen voor een eigen basiliek dan weer niet nodig.

  Wat een vreugde..

 5. ruub zegt :

  Prima idee om actiever op internet te worden, maar met zoiets als mijnkerk.nl sla je de plank volgens mij volledig mis. Wil je in gesprek gaan met anderen, zoek dan gewoon de plekken op internet op waar het publiek al aanwezig is. En waarom nou weer één internetdominee? Doe er dan een flink aantal, met uiteenlopende ideeen, zodat het erop lijkt dat je het medium echt serieus neemt. En laat ze niet alleen binnen bepaalde kaders meepraten op refoweb.nl, maar stel ze in staat op alle publieke fora open en eerlijk discussies en gedachtewisselingen te hebben, met alle ruimte voor persoonlijke opvattingen, ook al loop je het risico dat voorgangers elkaar digitaal in de haren vliegen. Niks mis mee, bezoekers zijn verstandig genoeg om keuzes te maken en hebben geen dominee op een verhoging (meer) nodig. En digitale kaarsjes branden, ahum. Het is internet, doe eens normaal! Hoe cliche kan het worden?. Je gaat toch ook geen internetforum op een prikbord in de kerk hangen of Like-bordjes uitdelen in de kerkbanken? Doe wat op internet past en laat het oude los.

 6. Fordo zegt :

  hmm, als de PKN echt dacht dat er met veel geld een geslaagd pioniersproject van start zou komen dan zou een veel groter deel van het budget daar naartoe gaan…

 7. Im Gegenteil zegt :

  Is dit de cursus “Kerkinternet voor bejaarde zwartekousenplattelanders”?

  Op het moment dat deze digipippo’s opmerken: “tegenwoordig is er internet” en ons menen te moeten uitleggen hoe internet en communicatie anno 2013 in elkaar steekt, weet je al dat deze cyberkerk het erg zwaar gaat krijgen.

  Die striptekenaar doet er wel heeeeeeeeeeeel erg laaaaaaaaaaaaang over om zijn plaatjes af te krijgen. En het huisvrouwenkoor had ook best wat spannender gekund. Maar goed, de muziek is sowieso om te huilen met als dieptepunt een krullerige wigger (een blanke die een neger nadoet) die het normaal altijd prachtige”amazing grace” naar een bedenkelijk niveau torpedeert. Ze zijn trouwens wel helemaal into kaarsjes enzo. Een leuk, maar loos gebaar.

  De doelgroep van mijnkerk.nl blijkbaar vooral gristenen van middelbare leeftijd uit 1995 toen internet pas opkwam. We zijn echter al heel wat jaartjes verder en dan kan je toch niet hiermee aankomen zetten? Stelletje digibeten!

 8. rob zegt :

  @Afolus: je bent een prima zakenman 🙂

 9. Johan zegt :

  @ruub: Helemaal met je eens. Daar deelnemen waar de gesprekken zijn ipv zelf een digitale kathedraal optrekken.

 10. Fantastic Fox zegt :

  Dit wordt ook wel ‘horseless carriage syndrome’ genoemd. Een nieuwe uitvinding wordt gezien als een verbeterde versie van iets ouds, zonder dat de nieuwe mogelijkheden gezien worden. Zo werd de auto in het begin gezien als een koets zonder paard. En toen de film werd uitgevonden filmde men eerst toneelopvoeringen. Pas later werden andere mogelijkheden gebruikt.
  PKN heeft nu het internet ontdekt en heeft duidelijk ook last van dit syndroom. Ze filmen een kerkdienst en zetten dat op internet, zonder echt gebruik te maken van andere mogelijkheden (die in dit geval al lang gebruikt worden, maar nog niet door PKN omdat ze achterlopen).
  Je merkt ook de ongemakkelijkheid doordat voortdurend de nadruk wordt gelegd op het feit dat ze nu op internet zijn. Met die stola met de logo’s van Facebook en Twitter laat de dominee opzichtig (en weinig kritisch ten opzichte van deze twee bedrijven) zien dat hij erbij wil horen (quod non).

  Wordt er inhoudelijk dan nog iets toegevoegd? Bekijk eens de 3-minutenpreek van ‘dominee Fred’ (zoals hij laagdrempelig genoemd wordt) over de herfst. De nietszeggende, ‘diepzinnige’ algemenigheden vliegen je om de oren. Denkt de dominee soms dat de mensen die hij wil bereiken dom of oppervlakkig zijn? Ik durf chargerend te stellen dat de mensen die zijn doelgroep vormen (kerkverlaters) gemiddeld intelligenter zijn dan het volk dat nog traditiegetrouw aan de kerkbankjes is blijven kleven. Voor mij is dit oeverloze geneuzel in ieder geval reden geweest (onder andere) om de kerk en mijn geloof vaarwel te zeggen. Mijnkerk.nl gaat daar dus geen verandering in brengen.

 11. rob zegt :

  Wat een enge man.
  Fred loopt op de kade en spreekt Elvira aan met:
  “Oh hoi ik ben Fred”

  Elvira: “Oh hoi, ik ben Elvira”

  Fred: “ga je met mij mee”

 12. flipsonius zegt :

  @Ruub
  helemaal mee eens. Als ik een kaarsje wil branden ga ik wel naar een kerk. Het is wel handig om ze zelf mee te nemen, want anders ben je al gauw 50 cent per kaars kwijt. Of je moet jezelf net als Gerard Reve kwantumkorting toekennen (‘twee halen, een betalen).

 13. Benach zegt :

  What’s next? “Jezus is vitueel gekruizigd voor onze zonden?” Nou ja, virtueel was hij toch al volgens sommigen.

 14. Bokkepoot zegt :

  @Fox

  Scherpe analyse. Waarbij ik als kanttekening wil plaatsen dat er in elk geval één enorm voordeel aan een internetkerk zit t.o.v. een kerk met kerkbankjes: één klik op dat rode kruisje en hele poppenkast is pardoes weer verdwenen. Foetsie. :mrgreen:

  …… maar laten we eerst nog even genieten van een heerlijk opbeurend afsluit-muziekjeaan het einde van deze indrukwekkende videoboodschap. 😕

 15. Agilhartje zegt :

  Het voelt als een soort laatste stuiptrekking van de stervende protestante kerk.

 16. Bokkepoot zegt :

  @Agilhartje

  ….eh ja, zo kun je het ook zeggen. :mrgreen:

 17. Bokkepoot zegt :

  @Agilhartje

  Oh sorry, ik haal nu even twee draadjes door elkaar…. maar misschien was het hier ook wel van toepassing… 😳

 18. Fantastic Fox zegt :

  @Bokkepoot
  Ja, dat muziekje is dan wel weer inspirerend 😉

  @Agilhartje
  Dat gevoel heb ik ook wel eens. Maar je kunt niet te vaak zeggen dat iets de laatste stuiptrekking is. Zolang er mensen zijn die hun geluksmomentjes in verband brengen met de wat vage uitspraak van iemand die 2000 jaar geleden leefde, dat hij ooit terugkomt om mensen die hem geloven voor eeuwig te laten leven, zal de kerk het nog wel even volhouden.

 19. Niek Mooijaart zegt :

  .
  Och, onwetende ongelovige Thomassen. weet gij dan niet dat dit al eeuwen in de hemel vertoond wordt?

  Dit alles is slechts om de laatste overgang te vergemakkelijken.
  Heel empatisch – e i n d e l i j k.

  Mijn zaliger-gedachtenis-Oma uit Dirksland kent dit al lang (gaf ze mij onlangs in) – Ze geniet ervan, sabbelend op haar lichtgewicht pepermuntje. Ze zei dat haar onbegeleide onvoorbereide overgang wél een shock voor haar was geweest. Ze is blij dat er nu eindelijk een hemel-inleidende kerk is gekomen.
  .

 20. Bokkepoot zegt :

  @Fox

  Daar zit je dan, onderuitgezakt op de bank, jezelf klem te zuipen om niet na te denken over je torenhoge schulden, de baan die je kwijt bent, je vrouw die bij je weggelopen is, je kinderen die je nooit meer ziet en je kat die niet uitkeek bij het oversteken. Maar gelukkig, de zegen van Fred komt altijd op het moment dat je het nét nodig had! 😀

  Ik geef je een zegen mee voor deze week:

  Voor de weg wens ik je toe
  dat de weg je tegemoet komt

  dat de wind steeds in je rug is
  en dat de zon je gezicht verwarmd

  en dat
  zachte buien
  je velden beregenen.

  Jammer dat er op dat moment niet nét ff een auto met volle vaart door een plas water rijdt ofzoiets. 😡

 21. Niek Mooijaart zegt :

  .
  @ Bokkepoot 16 oktober, 2013 om 11:49 pm

  Cabrio? Fiets? Hoe ook, als wind is gedraaid droog je op – Ibrahim of niet!
  .

 22. fladderaartje zegt :

  Het is mijn bescheiden mening dat je beter gewoon met iets kunt beginnen, gefinancieerd uit eigen knip, en als je ziet dat het vrucht draagt er fondsen voor gaan werven. Als je begint met een grote smak geld is altijd de vraag, ‘motiveert het initiatief de fondsen of de fondsen het initiatief?’ Als het geld er al is voor je begint, dan kun je dat nooit weten. En dan kun je eindigen met iets waar niemand (of maar heel weinig mensen) echt warm voor lopen, maar wat doorreuteld zolang de fondsen stromen.

  I

 23. pknbroeder zegt :

  Het lijkt me duidelijk dat MijnKerk de PKN niet gaat redden van de ondergang.
  Maar de vraag is nu, wat kan de PKN nog wel redden? Moet ds. Onvlee een poosje op een gloriestoel gaan zitten om de levensvatbaarheid van de PKN wat te verlengen? tips zijn welkom 😀

 24. Bokkepoot zegt :

  Afschuwelijk. 😯

  Had me op de site al door een paar pagina’s en filmpjes geworsteld, maar zit nu alsnog naar de lancering te kijken.

  Sorry hoor, maar ik ben het helemaal met @rob eens.

  Wat een poppenkast.

  Wat mij betreft een understatement. 😐

 25. kindvanGod zegt :

  dacht eerste keer, dat ik Carlo Boshardt zag staan??? nou na het lezen vand e inhoud loop ik nog stees net als eerste idee van Carlo, oops, ene danke, alsnog weg. Brrrrr, sorry mislukt wat mij betreft. Ooit PKN geweest en heel blij evangelisch. 🙂 dat dan weer wel.

  Je moet ze nageven ze proberen wele cht elke hoek die ze kunnen vinden.maar een digitale kerk, tja dat is voor mij niks, heb al genoeg fora om me bezig te houden,ga niet naat een beeldschermpje kijken met een standaard zegen aan het einde, waarvan ik beetje jeuk krijg

 26. pknbroeder zegt :

  Hoe ziet de kerk er in 2023 uit:

  http://www.cip.nl/artikel/38791/Hoe-ziet-de-kerk-er-in-2013-uit

  PKN toekomstmuziek

Trackbacks / Pingbacks

 1. Mijnkerk: een geluksmoment met pepernoten | Ker... - 16 oktober, 2013