Gristenen boos op Dokter Corrie

drcorrieGristenen en seks. Het blijft een moeilijke combinatie. De nieuwste rel gaat over Dokter Corrie van het School TV Weekjournaal die kinderen uit de bovenbouw van de basisschool op humoristische wijze voorlicht over seks en puberkwaaltjes. Zo weten we nu dankzij Dokter Corrie dat je een erectie kunt onderdrukken door te denken aan een dood konijn en dat homo’s ook gewone mensen zijn. Handig zou je denken. Maar niet voor Katholiek Gezin en de GristenUnie die protest aantekenden tegen de uitzendingen.

Katholiek Gezin valt erover dat Dokter Corrie een link legt tussen een stijve penis en vrijen. Ook lijkt de organisatie te impliceren dat dokter Corrie had moeten zeggen dat homo’s abnormaal zijn. Seksuele voorlichting hoort volgens de katholieken thuis “in de schoot van de opvoeding” en dient waardig (lees: zonder humor) te worden behandeld. Oftewel: laat je kind niet naar School TV kijken, bescherm het tegen de grote boze buitenwereld. Dat kinderen hun voorlichting vaak allang op internet en achter het fietsenhok hebben opgeduikeld, daar hebben we het maar niet over. Kop in het zand en doorlopen, mensen.

GristenUnie-kamerlid Joël Voordewind heeft kamervragen gesteld over Dokter Corrie en vindt het heel begrijpelijk dat scholen de uitzendingen boycotten.

Opvallend, want in datzelfde School TV Weekjournaal worden de terreuraanslagen in een winkelcentrum in Nairobi ook behandeld. Geen kamervragen daarover, want kinderen confronteren met geweld is geen probleem. Zolang ze maar niet met hun eigen lichaam of afwijkende opvattingen worden geconfronteerd.

Seksuloog Sanderijn van der Doef legt het daarom tijdens TEDx Biblebelt nog maar eens uit: je kunt niet jong genoeg beginnen met open seksuele voorlichting. Anders krijg je later van die seksueel verknipte gristenen.

34 Reacties op “Gristenen boos op Dokter Corrie”

 1. beervis zegt :

  Nou, het is officieel. Je bent niet normaal als je toevallig de mening erop nahoudt dat het niet normaal is als jongens op jongens vallen of meisjes op meisjes.

  Is effe, wennen zoveel verlichting in de ogen.

 2. Sueigilera zegt :

  Een gekruisigd konijn zorgt voor een kuis kruis.

 3. jugendstil zegt :

  Katholiek Gezin reageert nogal stijfjes.

 4. puberapostel zegt :

  @jugensdtil: moeten ze gewoon aan een dood konijn denken

 5. ruub zegt :

  Ah, hier de kamervragen: http://ikregeer.nl/pdf/kv-253147.pdf

  Quote:

  Deelt u de mening dat het van belang is dat seksuele voorlichting primair behandeld moet worden in het licht van relaties en genegenheid tussen mensen?

  Het besproken probleem door Dokter Corrie (zomaar opeens last van een errectie: wat doe je eraan) moet dus worden behandeld in ‘het licht van relaties en genegenheid tussen mensen’. Dus.

 6. mafchauffeur zegt :

  @ruub. Dat was vraag 7. Persoonlijk vind ik vraag 10 ook fraai.

  Is er door het invoeren van ‘dr. Corrie’ in het Schooltv weekjournaal nog ruimte voor diversiteit van onderwijs filosofieën?

  Wel fijn voor de ambtenaren die de antwoorden moeten schrijven. Vooral een kwestie van copy/paste. “De Rijksoverheid bemoeit zich niet met de inhoud van de media”.
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/media-en-publieke-omroep/mediawet

  Ik ben toch wel verrast dat Joël Voordewind zich leent voor dit soort voor-de-buhne-acties.

 7. Bokkepoot zegt :

  Beste dokter Corrie,

  Ik krijg altijd een erectie als ik denk aan dooie konijnen.
  Wat nu?

 8. Sueigilera zegt :

  Beste Bokkepoot,

  Denk dan aan lieve levende schattige konijntjes die konijnendingetjes doen.

 9. Bokkepoot zegt :

  *leest kamervragen*

  Mijn hemel. Die elke week terugkerende vaste openingszin van dokter Corrie is blijkbaar niets teveel gezegd:

  “Beste kijkers, zoals elke week bespreken we de dingen die leuk en spannend zijn, maar soms ook een beetje moeilijk zijn om over te praten, zoals bijvoorbeeld s… sek …seksualiteit.” 😳

 10. Bokkepoot zegt :

  @Sueigilera

  Ah, dat is ‘t, tnx! 😀

 11. Sueigilera zegt :

  Waarom zou je een erectie moeten onderdrukken? Zonder context begrijp ik daar niets van. Sommige geloven produceren gefrustreerde mensen, maar dokter Corrie veroorzaakt ook onbevredigde individuen. Nu heb je huilende jongens in bed liggen die aan dode konijntjes denken.

 12. Bokkepoot zegt :

  Een paar afleveringen van dokter Corrie bekeken, maar wat me opvalt is dat er meer flauwe lacherigheid en gespeelde zenuwen aan te pas komen dan echte humor.

  @Sueigilera

  Ach, er ZIJN wel eens momenten dat ik er niet echt op zit te wachten om op een al te directe manier mijn persoonlijke interesse over te brengen… 😕 :mrgreen:

 13. Pittig zegt :

  Erg leuke reacties hierboven.

  Maar wat een idioterie van die christenen die hier tegen zijn, maar ondertussen een bijbel promoten die beslist 18+ is vanwege verkrachtingen, genocide, moordpartijen, uitroeien van ongelovigen, etc.

 14. Boktor zegt :

  Er zijn ook christenen *kuch*priesters*kuch* die niet voorlichten maar voordoen.

 15. Bokkepoot zegt :

  @Boktor

  Da’s ook een praktische aanpak. Sommige mensen zijn beelddenkers, dan werkt het beter als de lesstof inzichtelijk wordt gemaakt.

 16. DsDre zegt :

  Ik vind het schokkende TV. De stijve p. (deze afkorting om snel door de censuur van GG te komen) is handig zodat hij in het geslachtsdeel van een vrouw te stoppen. Echt weer gericht op hetero’s, homo zijn is kennelijk niet handig. Kom maar op met die Kamervragen.

 17. Bokkepoot zegt :

  @DsDre

  homo zijn is kennelijk niet handig.

  Echt praktisch is het niet altijd, nee.

 18. boefje zegt :

  mensen, zeg nou ff eerlijk? christen of geen christen? dit is toch schandalig!!!

  Het zijn nog kinderen

 19. streekje zegt :

  @ pittig. volgens mij ken jij de bijbel niet goed………….

 20. Bokkepoot zegt :

  @streekje

  Het zijn nog kinderen

  Ḱlopt, en daarom heet dit programma ook ‘schooltv’, het is namelijk voor kinderen gemaakt.

  @ pittig. volgens mij ken jij de bijbel niet goed………….

  Hoezo? Komen er in de bijbel dan geen groepsverkrachtingen, genocide, moordpartijen, uitroeien van ongelovigen, het doden van kinderen, het serveren van hoofden, het aan kruizen slaan van mensen, enz enz voor?

 21. streekje zegt :

  @Pittig. groepsverkrachting uit de bijbel? hahaha laat me niet lachen! waar staat dat dan, in genesis?

 22. Bokkepoot zegt :

  @streekje

  De naam is Bokkepoot, aangenaam! 🙂

  http://www.biblija.net/biblija.cgi?l=nl&m=Genesis+19:1-11
  http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Richteren+19%3A22-29&id18=1&l=nl&set=10

  ….. met in dat tweede fragment nog een happy end! :mrgreen:

 23. streekje zegt :

  @bokkepoot.

  Is nog geen groepsverkrachting zoals pittig zegt

 24. streekje zegt :

  @ bokkepoot. is nog geen groepsverkrachting zoals pittig zegt

 25. Bokkepoot zegt :

  @streekje

  Pittig gebruikt het woord ‘groepsverkrachting’ ook niet, dat gebruikte ik.
  Verder weet ik niet wat jij onder dat begrip verstaat?
  Het ging hier niet om een vrolijke gangbang of gezellige orgie op de zondagmiddag.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Groepsverkrachting

  Maar waar het écht om ging is dat de bijbel bol staat van gebeurtenissen waar de honden geen brood van lusten, en waar Pittig (die naar ik begrijp o.a. als theoloog en predikant door het leven gaat) een paar eenvoudige voorbeelden van gaf. Vervolgens zei jij dat hij de bijbel niet goed had gelezen. 🙂

 26. thomas1717 zegt :

  Gristelijke sexualiteit:
  Maagd blijven tot het huwelijk en tot die tijd niet begeren en geen lustgedachten hebben. In plaats van denken aan dode konijnen wordt ook geadviseerd om veel bijbel te lezen, te bidden en te vasten. Goddelijk geïnspireerde zelfbeheersing zal dan de enige remedie zijn tegen de jakkerende hormonenhuishouding van pubers.
  Deze theorie werkt zeer goed, want in gristelijke kringen wordt niet vaak gesproken over problemen mbt sexualiteit, omdat die er simpelweg bijna niet zijn. En wanneer er wel problemen zijn, dan ligt dat aan het gebrek aan zelfbeheersing of ongedisciplineerd geestelijk leven. En wee diegene die begeert: Want wie een vrouw(man) aanziet om haar te begeren heeft in zijn hart overspel gepleegd. En overspelers horen niet in Gods Koninkrijk.
  Een goed advies is eigenijk: Tot je huwelijk vertrekken naar Alaska en daar zonder tv, internet of lectuur (behalve gristelijke) in alle eenzaamheid je tijd uitzitten met gebed, vasten, etc. Dit geeft de grootste kans op een lustvrij leven.

 27. Bulkbulkbv zegt :

  Naar mijn idee onwijs goed dat er zulk door dingen op tv zijn en je die vanaf jongs afgaan te zien krijgt op een niet al te beladen manier. Ik, en ik weet van een heel aantal vriendinnen ook, begon al mij eigen lichaam te ontdekken vanaf groep 5 basisschool, zonder ook maar enigsZins door te hebben wat het nou precies was wat er gebeurde. Als dit er was geweest had ik me heel wat prettiger gevoeld gedurende mijn jeugd. Aangezien christelijke ouders, kerken en GristenUnie je dit soort dingen niet vertellen, vind ik het alleen maar goed dat tv dit wel over weet te brengen.

 28. erik zegt :

  we leven in 2013 ,!!!!

 29. Name it zegt :

  We hebben toch sexuele voorlichting op de middelbare school….voor het geval ouders hun werk nog niet hebben gedaan! Kom op zeg…sexuele voorlichting voor basisschool kids doe normaal! Dat is niet voorlichten! Dat is een zaadje planten en er elke week water over gieten!

 30. mafchauffeur zegt :

  De Kamervragen van de heer Voordewind zijn gisteren beantwoord.
  Samengevat:
  1) Niet zeuren.

  Elke week kunnen leraren zich daarnaast via de nieuwsbrieven van Schooltv-Weekjournaal vooraf op de hoogte stellen van de onderwerpen die behandeld worden bij Dr. Corrie.

  2) Relax!

  De NTR heeft mij laten weten dat Schooltv met Dr. Corrie leerkrachten een handvat wil bieden om een gesprek te beginnen in de klas. Er is voor gekozen om daarbij humor in te zetten om zo een meer ontspannen sfeer te creëren om dit gevoelig onderwerp wat makkelijker bespreekbaar te maken

  3) PS: verkeerde loket.

  De verantwoordelijkheid voor wat omroepen uitzenden ligt bij omroepen zelf. De overheid heeft geen voorafgaand toezicht of invloed op de inhoud of vorm van een televisie-uitzending (art. 7 van de Grondwet).

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/11/11/beantwoording-kamervragen-over-seks-in-schooltv-weekjournaal.html

 31. mafchauffeur zegt :

  De antwoorden op de Kamervragen blijken slechts olie op het vuur.
  http://www.stopdoktercorrie.nl/index.php

  Inmiddels is de petitie tegen Dokter Corrie een doorslaand succes; morgen worden de digitale handtekeningen in Den Haag aangeboden aan NTR schooltv de Tweede Kamer.
  http://www.telegraaf.nl/vrouw/mama/kinderen/22065869/__Protest_tegen_Dokter_Corrie__.html

 32. Name it zegt :

  Pittig en boktor hoe kom je erbij dat alleen christenen hierme oneens zijn?
  Lekker kortzichtig! bytheway gaan we nou groepjes maken..en daar een geloof of een groep aanhangen? En al zou de anti-drcorrie meerderheid christen of moslim zijn.. gaan we ze dan in een hokje plaatsen?
  Hmmm komt me bekend voor ga geschiedenis lezen! En leer ervan!
  Doe niet zo eng!

%d bloggers liken dit: