Hillsong pleegt plagiaat

yf-artwork-640Terwijl Nederland overspoeld wordt met meldingen van proffen die plagiaat plegen en de behoudend gereformeerden ruw zijn wakker geschud door prof. dr. H. van den Belt die veel predikanten beschuldigde van ‘copy-paste’-preken, moet nu ook Hillsong met de billen bloot. Op 1 oktober lanceert het de ‘nieuwe’ jeugdbeweging Young & Free.

Inderdaad, onbeschaamd en natuurlijk zonder bronvermelding is de naam gepikt van het Nederlandse Jong & Vrij

Wel heel toevallig dat dit precies 40 jaar na de lancering van het blad ‘Jong en Vrij’ en 20 jaar na het overlijden van Nico van Biljouw gebeurt. De (christelijke) media hebben nog niet gemeld dat hij zich in zijn graf heeft omgedraaid.

Wellicht kunnen we er dus van uitgaan dat hij stilzwijgend zijn goedkeuring geeft. Bij nader inzien is dat ook niet zo verwonderlijk als je de volgende hypothese aanhangt: na het opheffen van de organisatie Jong en Vrij is Japie Jubel naar Australië verhuisd, waar hij zich bij de Hillsong kerk in Sydney aansloot.

japiejubel-leeft

Advertenties

13 responses to “Hillsong pleegt plagiaat”

 1. mafchauffeur says :

  Leuke associatie, maar vergezocht. Het gedachtengoed van Nico ligt mijlenver af van dat van Hillsong.

  Een veel waarschijnlijker plagiaat-spoor leidt naar Noord Amerika.
  http://www.youngfreehq.com/learn/

 2. afolus says :

  Tsalmafsjofeurnietwezen…. 😊

 3. TommyLee says :

  Japie Jubel verhuisd? Dat zal je moeten navragen bij tekenaar Willem de Vink!
  Die eerste Jong en Vrij van Nico en Hans, Ik zal em nog wel ergens op zolder hebben liggen, in die tijd bezocht ik de jeugdgroep bij Hans Swart thuis en kwam hij enthousiast met de eerste exemplaren aanzetten. Ik heb hem het laatst gezien op de begrafenis van Nico. Is dat al weer zo lang geleden, wat gaat de tijd…

 4. henkjan37 says :

  pinkster met welvaartsevangelie…het matched wel;)

 5. keietrekker says :

  Ach, de muziek van het cd’tje is in ieder geval eigentijdser als die opwekkingscd’ s. Het swingt lekker. In ieder geval leuk om naar te luisteren vind ik.

 6. Pieter says :

  Ach, Jong & Vrij is ook een op Dereck Prince gebaseerde club VVD evangelicals: http://sliedrecht.jongenvrij.nl/ Bestaat al jaren.

 7. Im Gegenteil says :

  Ach plagiaat… is de bijbel ook al niet miljoenen keren gekopieerd?

 8. Saturda says :

  @Pieter, geen Derek Prince, maar Pastor Joseph Prince bedoel je.
  Jong en Vrij van tegenwoordig is zo sektarisch als wat. Daar waar hun leer binnenkomt, drijft het gezinnen en kerken uit elkaar. Ze noemen het, hoe ironisch, een genade beweging/kerk.
  Alles is natuurlijk minder waar, als het gaat om de mensen die niet het succes van de knuffelgod ervaren, die hun is toegezegd. Scary! Genadeloos.

 9. De Dichter says :

  Saturda volgens mij moet je de definitie van een sekte eens beter gaan studeren en los daarvan wat is er mis met genade? spreken de brieven uit de bijbel niet over de genade dan? En dat je zelf kan kiezen om beoordeelt te worden door de wet of door de genade?

 10. Saturda says :

  Een beweging die zijn onderwijs stoelt op een goeroe uit Singapore klinkt niet gezond en het is ook niet gezond.
  Mensen die naar J&V gaan reizen hier soms elke zondag vele uren voor, omdat daar het ‘evangelie van genade’ verkondigd wordt. Maar als je je er meer in verdiept, is het gewoon harde voorspoedleer en heeft de club geen enkel antwoord op het lijden en doen ze badinerend tegen de kerken die volgens hun ´onder de wet´ leven.
  Mensen raken beschadigd door dit valse evangelie. Sorry, kan er niet veel anders van maken.

 11. keietrekker says :

  @de dichter,
  Dat je zelf kan kiezen of je word beoordeelt door de wet of genade. Dat klinkt wel heel erg vreemd. Volgens mij ligt dat in God’s hand.

 12. thomas1717 says :

  Jong en Vrij ? Als die club toen een andere naam had gehad, zoals Jong en Vernederd, Jong en Misleid, of Jong en Bestolen, dan had Y&F zonder kritiek nu hun naam kunnen voeren.
  Ik heb die club in het verleden van dichtbij meegemaakt en veel ellende gezien.
  In ieder geval dekte de naam de lading niet.