Elkaars handje vasthouden op de Nationale Synode

Op 25 en 26 oktober is het weer zover: de Nationale Synode. Dan gaan protestanten uit heel Nederland elkaars handje vasthouden om te liegen belijden dat we in Jezus echt wel één zijn. Niet dat er ook maar één kerkverband officieel achter staat, want het gebeurt op persoonlijke titel, en natuurlijk wel zonder de katholieken, maar dat mag de pret niet drukken.

nationalesynode

Omdat drie jaar geleden vooral oude mannelijke refo’s kwamen opdagen, wordt in de PR nu ingezet op nieuwe doelgroepen: boeren, studentes en migranten.

Volgens Prof. Dr. Bram van de Beek betekent elkaars handje vasthouden niet dat we geen ruzie meer mogen maken. De eerste gemeente had ook allerhande conflicten, dus mogen wij dat ook, als we elkaar maar in Jezus blijven (h)erkennen. Daartoe is een credotekst opgesteld die tijdens de Nationale Synode gezamenlijk zal worden opgedreund.

Omdat de organisatie toch enigszins twijfelt of het zoeken naar eenheid wel zo’n goed idee is, is een nationale enquête uitgeschreven waaraan ook Goedgelovig-lezers kunnen meedoen. Het is namelijk anoniem.

Verder verschijnt er in protestantse traditie een glossy over de Nationale Synode, waarin zowel eenheidsadepten als critici aan het woord komen.

Advertenties

33 responses to “Elkaars handje vasthouden op de Nationale Synode”

 1. Boktor says :

  Viel het iemand op dat in die ‘credotekst’ het gedeelte over de Heilige Geest 2x zo lang is als de gedeelten over over God de vader en Jezus Christus?

  Maar wat is eenheid eigenlijk? En hoe bereik je dat?

  Wat doorgaans in dit soort kringen als eenheid gezien wordt lijkt mij vooral te gaan over het bereiken van een situatie waar iedereen het zogenaamd eens is, dezelfde standpunten heeft en dezelfde conclusies trekt, dezelfde moraal hanteert.

  Volgens mij is dat nog steeds een veel te smalle leefwijze. Dit geeft me nog steeds het gevoel van het aangemeten krijgen van een keurslijf. Het lijkt eigenlijk voor mij nog vooral op een feest der verdeeldheid. Want het gaat nog steeds over conflicten en blijft vooral beperkt tot groepen mensen die toch wel veel raakvlakken hebben.

  Liever zie ik interactie, acceptatie en verdraagzaamheid tussen gelovigen inclusief katholieken en ook mensen die juist geen stempel van ‘christelijk’ of ‘gelovig’ willen hebben. Sommige discussies op deze site bijvoorbeeld hebben daar wel wat van weg.

  Eenheid is voor mij niet synoniem voor gelijkheid!

  Dit is een onderwerp dat mij aanspreekt en waarin ik nog zeer in ontwikkeling ben. Absoluut een ontdekkings-/verkenningsfase, dus commentaar welkom!

 2. fladderaartje says :

  Moeilijk, moeilijk. Je wil de ongetwijfeld goede bedoelingen van allerlei mensen niet onderuit halen. Maar eenheid regiseren met een event, een glossy en een website? Met medewerking van de EO marketing machine?

  De theologische hardliners die met elkaar overhoop willen liggen bereik je daar toch niet mee. Er komen vast alleen aardige mensen die allang in eenheid met elkaar optrekken.

  Als we allemaal normaal tegen elkaar doen, dan komen we denk ik een heel eind. En die kerkmuren zijn toch al irrelevant, dus die hoeven niet meer gesloopt te worden. Fusies kosten alleen maar geld. Event, glossies en websites trouwens ook.

  De enquete is naar mijn mening een klassiek voorbeeldje open deuren intrappen.

  Een zijn, daar moet je denk ik niet over ouwehoeren. Dat ben je gewoon als gelovigen. Een lichaam. En nu back to work.

 3. DsDre says :

  Het begint al “goed” door de katholieken uit te sluiten.

 4. fladderaartje says :

  @ DsDre
  Jullie komen dan wel weer voor in de laatste vraag van de enquete. Alleen daar worden de charismtischen niet genoemd. Misschien worden die nog steeds automatisch als onderdeel van de protestanten gezien, al hebben ze zelf het land aan religieuzen.

 5. Johan says :

  De Nationale Synode is een achterhoedefeestje. Ik trek al meer dan 25 jaar op met christenen uit allerlei stromingen van de kerk. Rond wat ons bindt ipv wat ons scheidt. Dat nu kerkgenootschappen als de PKN en VPE ook eindelijk ontdekken dat dat kan zegt hooguit iets over hoezeer deze kerken achter lopen op de realiteit.

 6. fladderaartje says :

  Vroeg me trouwens af of de foto in de banner afkomstig is van de nationale synode zelf. Daaruit zou je kunnen concluderen dat het protestantse volksdeel bestaat uit goed verzorgde twintigers en dertigers met een uitstekend BMI.

 7. fladderaartje says :

  @Johan
  Mee eens. Ik ben van een generatie die sowieso al nooit begrepen heeft wat het probleem is met al die verschillende kerken. Fijn toch, dat er wat keuze is? Verder is iedereen die Jezus wil volgen mijn broer of zus.

 8. mafchauffeur says :

  @fladderaartje: zodra er eenheid is, komt er een eigen foto.

  Tot die tijd moeten we het met een Stockphoto doen.
  http://stockfresh.com/image/344138/friends-holding-hands-outdoors

 9. mafchauffeur says :

  Met een beetje meer lef hadden ze deze gekozen:
  http://stockfresh.com/image/72159/energetic-people

 10. mafchauffeur says :

  Toch zie ik met de keuze voor een dergelijke foto een zeer nadrukkelijk uitgestoken hand richting de Evangelische gemeenschap en VPE.
  https://goedgelovig.wordpress.com/2012/06/04/gankema-wil-opwekkingsliederen-redden/

 11. fladderaartje says :

  @mafchauffeur
  Ben dan wel benieuwd hoe de echte foto eruit komt te zien.

 12. fladderaartje says :

  @ mafchauffeur

  die tweede foto kunnen we doen als de beenverlengers ook bij de nationale synode komen. Dan kan iedereen weer hoog springen.

 13. mafchauffeur says :

  @fladderaartje: daar heb je helemaal gelijk in. Al die skeptische GG-ers kunnen roepen en lachen wat ze willen, maar zo’n beenlengteverschil is wel dégelijk een probleem als je wilt hoogspringen.

  Douwe Amels won vorig jaar verrassend de Nederlandse titel bij de B-jeugd. Hij sprong daarna nog een pr van 2.01, maar begon vervolgens te sukkelen omdat een rugblessure het topsport bedrijven belemmerde Een beenlengteverschil bleek de boosdoener. Amels draagt nu een correctieschoen en heeft bij de fysiotherapeut geleerd om de rugspieren te ontlasten door beter buikspiergebruik.

  http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=45414

  In 2011 en 2012 werd hij Nederlands kampioen. Maar bij de WK 2013 in Moskou bleef hij (met 2.17!) steken in de kwalificaties.

  Kun je nagaan wat er mogelijk is als hij zijn Friese koppigheid opzij zet en een keertje plaatsneemt op de Gloriestoel.

 14. fladderaartje says :

  @ mafchauffeur
  We moeten inderdaad maar even informeren of de gloriestoelers al een uitnodiging hebben gehad voor ‘Dort’. Het mooiste zou zijn als alle stoelen van tevoren ingezegend zouden worden. Kan de hele eengeworden christenheid direct met gelijke benen de kerk uit.

 15. mafchauffeur says :

  @fladderaartje: oktober wordt een mooie maand. Eerst naar Harderwijk om zich als “Supernatural Healer” te presenteren, vervolgens naar Dordrecht om religieuze geesten uit te drijven.

 16. ruub says :

  @fladderaartje, @mafchauffeur

  Ik zie overigens geen uitgestoken hand van mensen als Ronald Plat richting zo’n Nationale Synode of iets wat daarmee te maken heeft. Eenheid zit er niet in. Ronald op z’n facebook-pagina:

  Wow, ik hoor nu een profetische boodschap van Glad Tidings Church Californië. Deze man spreekt over de Issachar annointing en wat er staat te gebeuren op Gods kalender in 2014 en 2015.

  Hij zegt: THE Kingdom of Constantine Will collapse and Will be taken over by THE Kingdom of Christ.

  Het koninkrijk van de romeinse keizer Constantijn staat voor het religieuze pyramide kerksysteem waar de religieuze geest de baas is, en waar controle en manipulatie van mensen schering en inslag is. Dat is zeg maar onze manier van kerkje spelen op zondag. God is er klaar mee, zegt hij.

  Het ware koninkrijk van God zal nu zichtbaar worden door Zijn ware kerk. De spreker zegt dat er een civil war in THE Church komt. Die profetie heb ik vaker vernomen. De echte bruid van Christus zal ontsnappen uit het kerksysteem. Zij zijn als de helden van David die het Koninkrijk laten zien hier op aarde. Enoch noemde ze in zijn profetie: THE mighty ones. Dit zal een generatie zijn hier op aarde die net zoals hun Heer en Meester Jezus hier op aarde zullen wandelen.

  Ik zal de link nog plaatsen. Voor de christenen die wakker zijn in deze tijd is dit een geweldige boodschap die hun hart zal doen opspringen.
  Reformation is coming!

  Ronald ziet die ‘civil war’ binnen ‘het religieuze pyramide kerksysteem’ wel zitten.

 17. mafchauffeur says :

  @ruub: de Verenigde Staten van Amerika hadden ook een burgeroorlog nodig om tot eenheid te komen.

  Zo’n gekke gedachte is het dus helemaal niet. 😉

 18. fladderaartje says :

  @Ruub
  Gelukkig komt controle en manipulatie van mensen niet voor bij charismatischen.

  “de Issachar annointing” #woordenboek obscuur charismatisch jargon erbij pakt

 19. mafchauffeur says :

  @fladderaartje: Youtube gaat sneller dan dat vuistdikke boek van je hoor. 😉

  Ahmed Marcouch Robert Steams legde al in 2009 haarscherp uit hoe het zit met die Issachar anointing.

 20. fladderaartje says :

  @mafchauffeur
  Dank voor het linkje, maar dat soort filmpjes trek ik niet. Moet ik de rest van de week met kromme tenen en rechtopstaande nekharen door het leven.

 21. goedgelovig says :

  @fladderaartje: De banner is natuurlijk door GG in elkaar gefotoshopt.

 22. shin says :

  Mensen, mensen, het is duidelijk dat de meeste reaguurders hierboven niet uit één van de deelnemende kerken komen (http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Nationale_Synode_(2010)).
  Eenheid in de gereformeerde context betekent kanselruil, hoor,

  😉

 23. shin says :

  @ruub
  Plat? Pyramide?

  #gloeilamp (Johan?) #bel #klepel #ingeving

 24. Boktor says :

  De echte bruid van Christus zal ontsnappen uit het kerksysteem. Zij zijn als de helden van David die het Koninkrijk laten zien hier op aarde.

  Hah, dat kan maar één kerk zijn toch? 😀

 25. shin says :

  @Boktor
  De helden van David? Is dit Sörensen? 😉

 26. engel says :

  House of Heroes natuurlijk! Soms House of Horrors genoemd.

 27. nietverbaasd says :

  Ik vind het een goed idee om de katholieken buiten te sluiten. Ga er geen redenen voor geven want iedereen weet wel waarom ‘wink wink, nudge, nudge,say no more!’. Katholieken buitensluiten altijd +1!

 28. afolus says :

  @nietverbaasd
  Blijkbaar wil jij na je verscheiden gebalsemd worden en tentoongesteld in een reliekschrijn….

 29. nietverbaasd says :

  @afolus, het ligt er wel erg dik bovenop he?

 30. Boktor says :

  House of Heroes is vernoemd naar de helden van David, thanks engel.

  In 1 Samuel 22 komen er allerlei mensen bij David: familie, mensen met schulden en zelfs verbitterde mensen. In 2 Samuel 23 zijn al deze mensen bijzondere helden geworden. Een prachtige verwoording van onze visie: een krachtige transformatie vindt plaats als mensen Jezus ruimte geven hun leven te leiden!

 31. TommyLee says :

  @boktor: gaat het over trafo’s?? mmm

 32. Hendrik says :

  Ik zie nog wel mooie dating mogelijkheden rondom die synode:
  http://www.nationalesynode.nl/aanmelden-voor-gastgezinnen/
  “Het is mogelijk dat u – gelet op uw gezinssamenstelling – een voorkeur hebt voor iemand qua leeftijd en sexe.”
  Inderdaad….

 33. mafchauffeur says :

  Wilkin van de Kamp zwengelde bij de Nationale Synode de kinderdoop/volwassendoop discussie nog maar eens aan.
  http://www.cip.nl/artikel/38518/Wij-willen-de-kinderdoop-ook-gaan-accepteren

  Niet helemaal zijn specialiteit, maar best gedurfd.

  Bij de reacties op het artikel zit commentaar waar hij als Bevrijdingsexpert dan wél weer helemaal in thuis is. 🙂

  Met de kinder”doop” wordt een satanische claim gelegd op een kind wat zich niet kan verweren…….met later alle gevolgen voor zijn persoonlijke keuze.