Sophie op de Gloriestoel

sophieschoice“Wauw… wat een dag!” schreef Gloriestoeler Ferry van der Marel begin deze maand op z’n Facebookpagina. “Vanmorgen mochten we een meisje de handen opleggen. Ze had reuma. Na doorgebeden te hebben ging de pijn weg. Ze was atheist, maar gaf haar hart aan Jezus! Het gave is dat het allemaal gefilmd is! Sophie Hilbrand had beenlengteverschil en ook een van de cameramannen en een andere voorbijganger. Alle benen kwamen gelijk en de rugpijn van de cameraman werd minder. Voor de rest is er heel veel gefilmd: op straat, op m’n werk en bij mij thuis! Het zal echt een supergave uitzending worden!”

Na NTR-programmamaker Hakim Traidia is nu dus ook Sophie Hilbrand van BNN op de Gloriestoel beland. In het programma ‘Je zal het maar zijn’ waarin ‘krachtevangelist’ Ferry wordt gevolgd zijn echter geen beelden van aangroeiende benen te zien. Wel is duidelijk dat Sophies misselijkheid na gebed niet is verdwenen. “Maar misschien moet ik iets eten. Soms is het dat gewoon, hè?” zegt Sophie. Ja, of je bent gewoon zwanger, Sophie. Net als Maria.

wijk-misselijkheid!
“Misselijkheid, wijk NU, in de naam van Jezus!”

Ferry is zelf dolblij met de uitzending, die uiteindelijk beter uitviel dan de preview die BNN hem had laten zien. “Dan is er dus een wonder gebeurd en heeft Hij de uitzending zelf aangepast.” Je vraagt je af wat Jezus dan heeft aangepast wat BNN niet mocht uitzenden. Is Ferry na handloplegging door Sophie toch weer gaan spuiten en slikken?

sophiebidt
Sophie vindt krachtevangelist Ferry een schatje. “Jij ontmoet wel leuke meisjes hè, op zo’n dag. Dat zit er natuurlijk achter. Ga jij maar even in mijn stoel zitten. Ik kan jou wel genezen [overal betastend], waar heb jij last van?”

Intussen moeten de Gloriestoelers door de opmars in de media wel rekening houden met toenemende gristenvervolging door agressieve atheïsten. Ronald Plat meldde op 20 september:

“Gloriestoel Almere. Een bewogen middag. Een jongeman uit het team werd drie keer geslagen in zijn gezicht door een atheïstische psycholoog die niet zo blij was met waar we mee bezig zijn. En ook de religieuze geest was er weer. Drie mannen uit een kerk die vroegen in welke autoriteit we dit deden en of we vooraf openbaring hadden gehad om dit te doen. Verder was het een prima middag.”

Advertentie

109 Reacties op “Sophie op de Gloriestoel”

 1. Menno zegt :

  ..en verder wat het een prima middag.
  Haha!

  Moet in ieder geval effe die uitzending gaan bekijken.

 2. afolus zegt :

  Vond dat Sophie Hilbrand bijzonder respectvol met deze blijde naïevelingen omging in het programma. Maar ik begrijp dat de Here God mogelijk achteraf heeft ingegrepen in de montage van het geheel. Hier en daar een goddelijke fotoshop waarschijnlijk. 😀

 3. afolus zegt :

  Op de foto’s is in elk geval duidelijk te zien dat Sophie last heef van armlengteverschillen en vermoedelijk ook haarlengteverschil…

 4. mafchauffeur zegt :

  Sophie sprak aan het eind zelfs het magische “amen!” uit. Dat zou zomaar eens de Ingreep in de montage geweest kunnen zijn.

  En het bleef nog lang onrustig in Huize Gloriestoel.

 5. Im Gegenteil zegt :

  De Gloriestoel gaat nog eens groot worden door al die media aandacht. Misschien leuk als ze hen wekelijks gaan volgen. Bij man bijt hond ofzo.

  En opnieuw dus geen echte wonderen. Prutsers. Altijd maar weer dat vage beenverlengingsritueel. Ik krijg er een punthoofd van. Eens kijken of ze dat dan weer rond kunnen bidden met hun ongelofelijke onmacht. Het enige echte wonder van die uitzending is dat Ferry Perry lichamelijk betast werd door de overheerlijke heidense schoonheid Sophie. Lekker! Halleluuuuja!

 6. Bokkepoot zegt :

  “Tachtig procent van de mensen schijnt ook beenlengteverschil te hebben; is dat bij jou wel eens gemeten, of niet?”

  Nee joh, wist ik niet. En nu je het zegt: nee, ik heb het ook nog nooit laten meten. Misschien toch eens naar laten kijken?

  Maar serieus, toch blijf ik het maar raar vinden. Die knul is een enthousiaste, wellicht wat naïeve blije jonge hond. Volgens mij bedoelt hij het best aardig allemaal. Maar ik zou zeggen dat je toch wel een héle rijke fantasie moet hebben om bij ieder slachtoffer direct een beenlengteverschil op te merken en die ook nog ter plekke weer recht te trekk…. bidden.

  Ziet deze gezellige jezus-verslaafde nou spoken, of is het toch gewoon een oplichtert? Of iets er tussenin?

  Of er worden écht benen verkort/verlengt, dat kan natuurlijk óók! 😀

 7. Bokkepoot zegt :

  Oh ja, dit vond ik ook wel een leuke:

  Sophie: “Als het zo’n krachtig middel is, dan zou dat toch wereldwijd in al die gebieden waar mensen om de haverklap dood gaan…. dan had dit toch al gemeengoed moeten zijn?”

  Ferry: “Er gebeurt ook véééél meer dan wij denken, maar dát komt niet op het nieuws ’s avonds!”

  Eh… ja, dat eh… *kuch* … bedoelt Sophie dus, Ferry.

 8. Boktor zegt :

  Ik vond het een leuke reportage. Ze was kritisch, maar wel respectvol. Zo zie ik het graag.

  En Ferry, tsja, die maakt een nogal naïeve maar wel oprechte indruk. Ik ken er meer met dat soort enthousiasme.

  Beenlengte verschil wegbidden? Ik heb het van dichtbij zien gebeuren bij meerdere mensen. Oplichterij heb ik niet kunnen zien. Is het psychisch verklaarbaar? Wellicht. Was er vooraf en achteraf medische toetsing? Absoluut niet. Toch ben ik niet snel om te zeggen dat alle meldingen hiervan volledig onzin zijn.

  In ieder geval wekt deze reportage op dit gebied geen enkele overtuiging op. Op basis van deze reportage alleen zou ik zeggen: “Wat een kolder, en wat een mafkezen”.

 9. DfTg zegt :

  Voortaan moet iedereen in Nederland naast een identificatiemiddel verplicht een rolmaat op zak dragen. Je zou nl. maar een Gloriestoeler tegenkomen… het einde der tijden is nabij.

 10. Bokkepoot zegt :

  Ze was kritisch, maar wel respectvol.

  Viel me ook op. Ik vind het echt een topwijf wat dat betreft. Uitermate geknipt voor dit soort programma’s.

  Ik heb het van dichtbij zien gebeuren bij meerdere mensen.

  Als in: “Ik was erbij toen ze ermee bezig waren”, of als in: “Ik heb het met eigen ogen gezien en ben er van overtuigd dat het absoluut geen truc of oplichterij is” ?

  Wat zag je precies?

 11. Wilfred zegt :

  @Boktor: Ach, er zijn zelfs professoren die er van overtuigd zijn en denken dat ze de wonderen der beenverlengingen voor hun ogen zien gebeuren. Naïviteit staat dus evident los van IQ.

 12. afolus zegt :

  @Wilfred

  Naïviteit staat dus evident los van IQ

  LOL 😄

 13. joost zegt :

  Wikfred
  En mensen met een hoog IQ zijn vaak zo naïef om te denken dat zij niet naïef zouden zijjn. 😉
  joost

 14. mafchauffeur zegt :

  Aan de ene kant is het jammer dat zo’n Christelijke zendingsorganisatie een stuitend gebrek aan geloof heeft.
  http://www.rayofhopemm.com/#

  Aan de andere kant: ze boeken wél resultaat.
  http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/21927271/__Dove_7-jarige_hoort_zijn_ouders_voor_het_eerst__.html

  Kijk, dan staat de goddeloze seculiere media ineens vooraan.
  En geen woord over een soortgelijk wonder elders op de wereld.
  https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10151818806761757&set=a.279442596756.179200.267062696756&type=1&theater

  Raar eigenlijk.

 15. Im Gegenteil zegt :

  @mafchauffeur

  Hoe bedoel je dat die organisatie een gebrek aan geloof heeft? Omdat ze een hoorimplantaatgeven aan dat kind, zodat ie weer kan horen?
  Of hadden ze volgens jou soms de gloriestoelers moeten bellen?

  Verder worden er wel eens genezingen (zoals die rolstoelvrouw in de Jan Zijlstra gemeente) in de media gemeld, maar ik denk dat je toch zal moeten toegeven dat de meeste mensengewoon NIET genezen. Raar, nietwaar? Je moet nu eenmaal niet alles geloven wat ze daar op een podium roepen.
  Of het nu Todd Bentley, Benny Hinn, Matheus vd Steen of David De Vos is, ze hebben allemaal hun trucjes en heel veel niet medisch gecontroleerde genezingen.

  Wees maar heel dankbaar dat de seculiere media (of een medisch/inspectie orgaan!) daar niet al te diep induikt, want dan blijft er geen spaan heel van al die evangelistische kwakzalvers en pinksterzielenknijperts…

 16. John zegt :

  @Im Gegenteil

  Van die ‘genezing’ van die ‘rolstoelvrouw in de Jan Zijlstra gemeente’ blijft achteraf ook weinig over. Google maar eens op Janneke Vlot.

 17. TommyLee zegt :

  Ben toch elke keer weer onder de indruk van de aanpak van Sofie: Wat een vakvrouw is dat toch.

 18. Boktor zegt :

  Bokkepoot zegt : 26 september, 2013 om 9:21 pm

  Ik heb het van dichtbij zien gebeuren bij meerdere mensen.

  Als in: “Ik was erbij toen ze ermee bezig waren”, of als in: “Ik heb het met eigen ogen gezien en ben er van overtuigd dat het absoluut geen truc of oplichterij is” ?

  Wat zag je precies?

  Wat ik zag: het gebruikelijke gloriestoel gebeuren waar genoeg kritiek op te geven is. Zitten, schoenen aan, schijnbaar lengteverschil, bidden, en voila, geen verschil meer. En ik stond er met mijn neus bovenop.

  Overtuigd dat het geen bewuste oplichterij is? Ja.

  Maar het is allemaal niet medisch van tevoren vastgesteld dat er ECHT lengteverschil was. En ook niet achteraf dat het ECHT weg was. Allemaal mensen die vooraf niet wisten van het verschil dat vervolgens ook – heel handig – weer weg is.

  Ja, ik ben sceptisch. Maar ik ben ook gelovig.

  Ook ik denk: als dit kan, kom dan ook maar op met dat nieuwe been dat aangroeit. Maar tegelijk geloof ik daadwerkelijk in God en dat Jezus echt bestaat en echte wonderen deed. Dus mogelijk is het wel in mijn ogen.

  Maar in hoeverre we het zo aan de lopende band meemaken als deze mensen denken…. daarvan denk ik net als de meesten hier dat het heel erg goedgelovig is.

  Het fijne dat ik er echt van moet denken, dat weet ik eigenlijk gewoon nog niet.

  En dat brengt mij denk ik onder andere wel eens op dit forum. Lekker scherp gehouden worden. Bewust horen van mensen die buiten dat smalle christelijke (en nog smallere charismatische) cultuurtje staan.

 19. Wilfred zegt :

  @Boktor: Ik zie uit je reactie dat je door hebt wat er gebeurt. Desondanks weet je blijkbaar niet hoe je het moet plaatsen. Wat doet je precies twijfelen? Dat kan hem niet alleen zitten in het openhouden van de mogelijkheid van wonderen im algemeinem…

 20. TommyLee zegt :

  Ik ben er een voorstander van de oorzaak en niet de symptomen aan te pakken. Toch heb ik mijn twijfels bij het feit dat zo veel lichamelijke ongemakken terug te voeren zijn op beenlengte verschillen. Ik denk dat beenlengte verschillen er bij horen net als ongelijke stand van de oren etc. en dat je lichaam zich daar meestal in de loop der jaren op heeft ingesteld. Over de naïviteit van jongens als Ferry (Ik ken hem en een aantal van zijn medestrijders) zou ik willen zeggen: Zie dat in het kader van de enorme ommekeer die in hun leven heeft plaatsgevonden. Hun levens weg is veranderd van afglijden richting zware verslavingsproblematiek met vaak ook grove gewelddadigheid naar een leven vol geluk en doelgerichtheid. Ze hebben allemaal wat moeite met het vinden van de juiste woorden om hun verhaal te vertellen. Dat uit zich in het herhalen van de tale kanaans van hun geestelijke voormannen. Lees eens de door hen uitgedeelde getuigenisboekjes van wel 32 pagina’s en je bent blij met/voor ze. Verder zoals Ferry al zei: als ze mij vervloeken dan zegen ik ze: ze nemen het onbegrip dus op de koop toe. Ik ben blij met elke lotgenoot die ze op het rechte pad krijgen ik heb zelf wel eens een drugsverslaafde proberen te helpen en daar moet je een taaie (of een ervaringsdeskundige als Ferry)voor zijn

 21. Wilfred zegt :

  Stom, stom, stom. Moet natuurlijk ‘im Allgemeinen’ zijn. Sorry, leraar Duits… 😦

 22. Bokkepoot zegt :

  Boktor: Ja, ik ben sceptisch. Maar ik ben ook gelovig.

  Wilfred: Wat doet je precies twijfelen? Dat kan hem niet alleen zitten in het openhouden van de mogelijkheid van wonderen im algemeinem…

  @Boktor

  Je kan toch geloven in wonderen en in Gods almacht daarin, en het tegelijkertijd durven benoemen dat dit soort praktijken pure onzin / oplichterij / zinsbegoocheling is? Je zegt dat je het niet weet, maar door een opmerking als ‘ik ben sceptisch, maar ook gelovig’ lijkt het een beetje alsof je niet echt je conclusie durft te trekken. Stel je voor dat je het verkeerd hebt, je zou God er onrecht mee doen….. zoiets?

  Ik heb daar wellicht geen last van, maar toch heb ook ik mijn twijfels. Dat zit hem bij mij dus meer in het kijken naar de mens erachter: ik snap gewoon niet hoe dit psychologisch werkt bij – bijvoorbeeld – zo’n Ferry. Ik kán gewoon niet in deze beenverlengingen geloven, om veel meer dan één reden. Dus ga ik er van uit dat dit dus klinkklare onzin is allemaal. Alleen blijft dan mijn twijfel zitten bij wat dan het alternatief is. Wat gebeurt hier?

  Kan iemand zichzelf zó voor de gek houden dat hij zelf denkt dat hij dag in dag uit benen verlengt, dit zelf ook echt ziet gebeuren, zonder dat hij bewust de boel oplicht?

 23. grobboo zegt :

  @Boktor,

  “Ja, ik ben sceptisch. Maar ik ben ook gelovig”

  Blijkbaar ben je dan gewoon niet sceptisch genoeg toch?

  “geloof ik daadwerkelijk in God en dat Jezus echt bestaat en echte wonderen deed”

  Dat vind ik altijd zo onbegrijpelijk dat mensen al die verzonnen verhaaltjes uit de Bijbel gewoon als waar beschouwen.
  Albert Vollbehr heeft in zijn boek “Volwassen Geloof” de hele bijbel overtuigend gefileerd tot wat het is: Een verzinsel.

  @Bokkepoot,

  “Kan iemand zichzelf zó voor de gek houden dat hij zelf denkt dat hij dag in dag uit benen verlengt, dit zelf ook echt ziet gebeuren, zonder dat hij bewust de boel oplicht?”

  Ja blijkbaar kan dat. Ze zijn zo vervuld van blijdschap zingeving in hun leven gevonden te hebben dat ze hun waandenkbeelden hoe dan ook aan de man willen brengen. Als ze heel eerlijk zijn weten ze vast wel dat ze de boel bedriegen, maar het doel heiligt de middelen.

 24. midas zegt :

  @Wilfred Ongeacht iemands IQ bepaal jij dat zij die dit gezien hebben, naïef zijn. Is dat dan ook niet naïef?

 25. Bokkepoot zegt :

  😳 😳 😳

  K…! 👿

  Frans, lieve jongen, de REACTIE PLAATSEN knop is om je REACTIE TE PLAATSEN, de VERVERSKNOP in de adresbalk is om de PAGINA TE VERVERSEN….. 😡

  Dahaag epistel van zes alinea’s! 😐
  Jammer dan, ga nu buiten spelen. 😡

 26. rob zegt :

  @Bokkepoot

  God heeft kennelijk ingegrepen, of de duivel.

 27. Bokkepoot zegt :

  Ja, en nu wordt ik ook al gebanned tot maart. Gaat lekker zo. 😐 :mrgreen:

 28. Bokkepoot zegt :

  Maar goed, poging twee – de verkorte versie:

  @grobboo:

  Als ze heel eerlijk zijn weten ze vast wel dat ze de boel bedriegen, maar het doel heiligt de middelen.

  Iemand toonde hier laatst twee filmpjes (kan ze niet meer terugvinden) waarin iemand in woord en beeld uitlegde hoe ‘beenverlengers’ mensen bedriegen door de boel bewust te manipuleren. Dat kan ik me bij zo’n Ferry eigenlijk niet voorstellen, dus denk ik dan meer aan jouw uitleg: ze houden vooral zichzelf voor de gek in hun enthousiasme. Maar in zo’n geval snap ik dan weer niet hoe zo’n Ferry dat volhoudt; ergens moet het toch gaan wringen?

  Wellicht werkt het ‘soms wel’ en ‘soms niet’ – de Heer doet alles op Zijn tijd, prijst de Heer) – maar nog wellichter werkt het heel toevallig altijd niet als het beenlengteverschil groter is dan een bepaald aantal centimeters?

  Dat je in je enthousiasme de dingen mooier ziet als dat ze zijn, daar kan ik nog inkomen – ik ken mezelf. Maar op een gegeven moment ben je hier toch ook een keer klaar mee?

 29. Wilfred zegt :

  @Midas: It’s all in the eye of the beholder…

  Kijk eens naar hersenonderzoek gerelateerd aan zicht. Daarin wordt vrij duidelijk aangetoond hoe we onszelf kunnen foppen met wat we menen te zien. Denk op een populair niveau aan een programma als Brain Games op National Geographic. Als je je daar niet van bewust bent of wilt zijn, ga je als iemand met een hoog IQ net zo gemakkelijk het schip in als iemand met een laag IQ. Die opmerking is dus verre van naief…

  En voor het geval je nog zou willen beweren dat dat geen relatie heeft met het toch echt wel echte wonder van de beenverlenging, verwijs ik je graag naar de al vaak gememoreerde filmpjes van Derren Brown.

 30. Boktor zegt :

  Bokkepoot zegt : 28 september, 2013 om 8:11 am

  Boktor: Ja, ik ben sceptisch. Maar ik ben ook gelovig.

  Wilfred: Wat doet je precies twijfelen? Dat kan hem niet alleen zitten in het openhouden van de mogelijkheid van wonderen im algemeinem…

  @Boktor
  Je kan toch geloven in wonderen en in Gods almacht daarin, en het tegelijkertijd durven benoemen dat dit soort praktijken pure onzin / oplichterij / zinsbegoocheling is? Je zegt dat je het niet weet, maar door een opmerking als ‘ik ben sceptisch, maar ook gelovig’ lijkt het een beetje alsof je niet echt je conclusie durft te trekken. Stel je voor dat je het verkeerd hebt, je zou God er onrecht mee doen….. zoiets?

  Ik ben in een (langdurige) fase van mijn leven waarin ik mijn geloof als het ware opnieuw aan het uitvinden ben. Dat soort dingen gaan bij mij heel langzaam. En het sparren op deze site is daar een erg zinvol onderdeel van. Want in de wereld van brave gristenborsten waarin ik verkeer is niet de ideale plek om tot EIGEN inzichten te komen. Iedereen praat meestal maar iedereen na.

  In die context zeg ik over het onderwerp bovennatuurlijke genezing dat ik het eigenlijk gewoon niet zo goed weet. Zoals ik vanmiddag op de DS ook probeerde uit te leggen, het is iets dat ik graag als mooie toegift zou mee willen maken als tastbaar resultaat van interactie met een ontastbare God. Voor een almachtige God is genezing een koud kunstje.

  Maar de eerlijkheid gebied mij dat wat doorgaans voor genezing en goddelijk ingrijpen doorgaat in de getuigenissen van charismatische christenen inderdaad een koud kunstje is. Maar dan niet op die manier zoals ik het zojuist bedoelde, maar eerder die categorie zinsbegoocheling, goedgelovigheid, en misschien zelfs wel bedrog.

  Ik geloof! Dat komt vooral denk ik door opvoeding. Maar ook doordat ik daar nog steeds de redelijkheid van inzie, zoals gezien vanuit mijn eigen denken.

  Nu heb ik wel een drietal ervaringen mijn eigen leven die ik zo voor de geest kan halen waar ik God’s ingrijpen denk te herkennen. Dus vandaar dat ik me ook gesterkt voel in de realiteit van mijn geloof, ook in de fysieke uitwerking van het bovennatuurlijke van God.

  Maar dat staat in extreem schril contrast met de vele vele vele beweringen van wonderen waarvan ik op zijn minst twijfel of het wel wonderen waren, vaak zeker denk te weten dat het geen wonderen waren, en soms denk dat het bedrog is.

  Dus vandaar dat ik ondanks geloof, tegelijk sceptisch ben.

  Geloof in God.
  Sceptisch naar de christelijke wereld, en dan met name de ontoetsbare grootse verhalen.

  Of ik mijn conclusies niet durf te trekken?
  Daar zit wel een beetje waarheid in die vraag hoor. Daar zou ik ‘ja’ op kunnen antwoorden. Maar dat moet wel genuanceerd worden.
  Ik wil geen overhaaste conclusies trekken. En op dit moment ben ik nog niet op een punt dat ik tevreden ben met de zekerheid waarmee ik een eventuele conclusie zou kunnen trekken.

  Of ik met mijn conclusies mogelijk bang ben God onrecht te doen?
  Haha, nee. Dat niet. Ik maak me geen illusies. Als God’s recht afhankelijk is van mijn conclusies dan had hij een ander moeten uitzoeken. 🙂
  Nee, ik vertrouw er maar op dat hij begrip heeft voor mijn worstelen. Hoe lang ik ook na zal denken over mijn vragen en twijfels, mijn conclusies zullen altijd onvolledig zijn. Dus blijf ik voor altijd afhankelijk van zijn begrip voor mijn beperktheid (op deze plek wordt in mijn kringen dan gesproken van genade), en van zijn begrip zal ik wel voor altijd afhankelijk blijven.

  grobboo zegt : 28 september, 2013 om 10:01 am

  @Boktor,
  “Ja, ik ben sceptisch. Maar ik ben ook gelovig”

  Blijkbaar ben je dan gewoon niet sceptisch genoeg toch?

  Het zinnetje is wat te kort geformuleerd (zoals je hierboven wel kunt lezen).

  Maar het is niet onmogelijk dat ik nog niet sceptisch genoeg ben. Maar ik geloof nu eenmaal, dat betekent dat ik nog steeds van sommige dingen absoluut overtuigd ben dat ze zo zijn.

  Is dat een misplaatste overtuiging? Misschien. Ik probeer daarvoor een ‘open mind’ te houden. Maar verwacht niet al te snel een ommekeer in mijn overtuigingen hoor, want zo heel snel verander ik niet in dit soort dingen. 🙂

  Wilfred zegt : 27 september, 2013 om 10:26 pm

  @Boktor: Ik zie uit je reactie dat je door hebt wat er gebeurt. Desondanks weet je blijkbaar niet hoe je het moet plaatsen. Wat doet je precies twijfelen? Dat kan hem niet alleen zitten in het openhouden van de mogelijkheid van wonderen im algemeinem…

  In de wens om niet te lang van stof te zijn lopen wat dingen door elkaar heen.

  1. De twijfel is niet gericht aan het adres van God’s bestaan, of aan zijn vermogen om in te grijpen.

  2. De twijfel is vooral gericht aan het adres van de acties van mensen die beweren anderen te genezen, en aan veel van de genezingsverhalen.

  3. En verder is er onzekerheid (als gevolg van de hoogstwaarschijnlijk vele nepperij en psychosomatische zaken) in hoeverre er daadwerkelijk gerekend kan worden op genezing, of dat het wellicht toch meer een uitzonderlijk geval is. Misschien zijn dit soort wonderen wel juist zeldzaam, en is mijn verwachting gewoon zwaar overtrokken als gevolg van jarenlange blootstelling aan de charismatische wereld. Op de DS merkte bijvoorbeeld iemand op dat er in de bijbel wel veel wonderen staan omschreven, maar dat dit boek wel zaken omschrijft die verspreid over duizenden jaren plaatsvonden. Dus misschien kunnen we daaruit wel concluderen dat wonderen helemaal niet zo alledaags zijn als charismatisi heden ten dage denken.

  Je ziet, punt 3. handelt eigenlijk niet over twijfel, maar over onzekerheid/onduidelijkheid/een zoektocht.

  Als ik een verwachting moet uitspreken over de richting waarin mijn zoektocht mij lijkt te brengen: ik neig naar de ‘zeldzaamheid hypothese’. (Grote woorden voor een niet zo erg geleerd type).

  Maar als ik daar uitkom, dan ga concluderen dat wel heel veel dingen die nu gemeengoed zijn om me heen door mij definitief als onzin/bedrog/dubieus bestempeld zullen worden. Dan zouden sommige samenkomsten wel eens erg aanstootgevend kunnen gaan worden voor me. Maar zo ver is het nog niet.

  @All, als ik nog niet, of nog niet voldoende, heb gereageerd, laat het maar weten. Ik denk dat ik alles wel gehad heb zo.

 31. Bokkepoot zegt :

  @Boktor

  Maar de eerlijkheid gebied mij dat wat doorgaans voor genezing en goddelijk ingrijpen doorgaat in de getuigenissen van charismatische christenen inderdaad een koud kunstje is. Maar dan niet op die manier zoals ik het zojuist bedoelde, maar eerder die categorie zinsbegoocheling, goedgelovigheid, en misschien zelfs wel bedrog.

  Dat bedoelde ik; en dat hoeft op zich niets af te doen aan je godsvertrouwen en je geloof in wonderen. Wat ik dacht in je woorden te lezen was dat je vanwege dat godsvertrouwen iets terughoudender bent in het beoordelen van beenverlengingen en aanverwante genezingspakketten. En als ik nu je uitgebreide ‘verantwoording’ lees heb ik dat gevoel nog steeds wel eigenlijk. 😉

  Ik begrijp nu wel dat het bij jou niet gaat om ‘angst’ een verkeerde beoordeling te maken, en dat lijkt me wel zo gezond. Je roept dus geen onheil over jezelf uit als je een beenverlengende Ferry in twijfel zou trekken.

 32. Boktor zegt :

  🙂

  Ah, maar je gevoel klopt wel een beetje hoor, dat zit er zeker ook wel deels in.

  Ik sluit inderdaad niet uit dat een heel enkele keer er eens iemand zou kunnen zijn waarbij de botten daadwerkelijk verschillend gegroeid zijn, en daadwerkelijk op miraculeuze wijze daaraan gesleuteld is. Of ik daar ooit getuige van geweest ben zal ik wel nooit weten, want: geen documentatie of medische tests voor- en achteaf. Maar dat is zo vaag dat zelfs ikzelf daar niets mee kan. 😀

  Ook bij mij is wel eens de diagnose ‘beenlengteverschil’ vastgesteld en weggebeden (tsja, de nieuwsgierigheid overmande me). Ik heb het op film. En het is totaal niet overtuigend. Serieus. Die ervaring was wat mij betreft pure suggestie.

 33. Bokkepoot zegt :

  @Boktor

  Maar je liep daarna wel meteen een stuk lekkerder, geef nou maar toe! 😀 :mrgreen:

 34. Boktor zegt :

  Ja man, in de zesde hemel! 😉
  Als mijn ogen genezen worden dan loop ik in de zevende 😀

 35. mafchauffeur zegt :

  En we hebben inmiddels, nog geen week na de uitzending, al een vacature.

  Hallo lieve mensen.Ik ben dringend op zoek naar een vrijgezelle dame met ervaring om zieken de handen op te leggen.Het is belangrijk dat diegene bekend is met het onderwijs van Curry Blake en ook in autoriteit handelt!Dus geen: wilt U aub deze zieke genezen of ik bid dat U deze zieke geneest maar: ik gebied deze ziekte uit te gaan etc.
  Het zou mooi zijn als diegene in de buurt van Rotterdam woont.Ik krijg steeds vaker verzoeken en het is belangrijk dat er een vrouw meegaat als ik een vrouw bezoek.
  Graag reageren.
  Groet en zegen, Ferry.

  (bron: FB Gloriestoel)

 36. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Waarom moet het een vrijgezelle dame zijn…?

 37. ruub zegt :

  @afolus
  Hij heeft uit zijn omgeving het advies gekregen ‘om niet met een getrouwde dame op pad te gaan in het Koninkrijk van God.’

  Er mochten maar eens handen op verkeerde plekken worden gelegd.
  Kat en spek binden enzo.

 38. afolus zegt :

  Oh…. en bij een vrijgezelle zuster is dat niet onwenselijk…!

 39. ruub zegt :

  @Afolus
  🙂 precies!

 40. mafchauffeur zegt :

  Paula White heeft precies nu een weekje vrij. Dat kan geen toeval zijn. Als ik Ferry was zou ik meteen het vliegtuig pakken. Wie niet waagt, die niet wint.
  http://paulawhite.org/schedule-and-events/paulas-travel-schedule#year=2013&month=9&day=1&view=month

 41. TommyLee zegt :

  arme Ferry, de geheime GG dienst volgt al zijn doen en laten op de voet.
  Als ik Ferry was zou ik het inderdaad aan vrouwen overlaten om handtastelijk te keer te gaan met vrouwen die genezing zoeken. Waarom moet hij eigenlijk zelf nog mee????

 42. shin zegt :

  @tommylee
  Mijn gedachte. Laat hem twéé dames zoeken, die met elkaar op pad kunnen.
  Alhoewel, welbeschouwd kun je aan vrouwvolk natuurlijk geen verantwoordelijke taak kwijt.
  Dat is scheppingsordelijk zo bepaald en Eva vormde het sluitend bewijs: je kan ze nog geen fruit laten plukken of ze spelen alweer de hoofdrol in een fabel.

  (Gruwelijk subtiel genoeg, bram van dijk?)

 43. mafchauffeur zegt :

  @TommyLee
  Helaas. Huize Plat is heel streng als het gaat om handtastelijkheden bij mensen van hetzelfde geslacht. Eén van de grote missers van die religieuze kerken die dergelijke zaken tolereren of zelfs goedkeuren. \

  Inderdaad moet ook de homosexueel (net als ieder ander die in zonde leeft, zie de tekst in 1 Cor. 5) gewezen worden op de belangrijkheid van bekering. Ik weet van mensen die homosexueel waren, tot geloof gekomen zijn en toen bevrijdt zijn van hun homosexualiteit, nu gelukkig getrouwd zijn en kinderen hebben. Ik heb een van hen hier publiekelijk over horen preken: ja, je kan bevrijdt worden van homosexualiteit, als je je hiervan inderdaad wilt bekeren. De persoon zelf moet dan wel inzien dat homosexualiteit niet de wil van God is, en hij moet bereidt zijn hiervan af te willen komen.God heeft een beter leven voor elke persoon die in zonde leeft. En homosexualiteit valt daar inderdaad onder, zie Bijbel. Het gaat er dus om of iemand zich wil bekeren. Het is nooit de bedoeling geweest van Jezus offer aan het kruis dat wij daarom maar door kunnen gaan met leven in zonde (wat voor zonde dat dan ook is). Van ‘Hij begrijpt het wel’. Nee, dan maken we licht werk van wat Jezus voor ons gekocht en betaald heeft met Zijn leven, zijn kostbaar bloed. Het was geen lolletje voor Hem om daar te hangen! Hij deed het voor een ieder, zodat wij allemaal vrij van de straf op de zonde kunnen zijn (de dood), maar ook los kunnen komen van het leven in zonde. Jezus heeft geen half werk gedaan aan het kruis, maar een volkomen werk. Dus ja: er is hoop voor de homosexueel, als hij dus maar wil inzien dat zijn levensstijl God niet behaagt, en als hij zich hier dus maar van wil bekeren. Als hij dat niet wil, dan geldt voor hem inderdaad ook 1 Cor. 5: dan moeten we ook hem, als duidelijk wordt dat hij zich niet wilt bekeren, ‘uit ons midden wegdoen’ zoals Paulus zegt. Waarom? Omdat een klein zuurdeeg het hele brood besmet. We kunnen het leven in zonde Bijbels gezien nooit goedkeuren. Zolang iemand inziet dat zijn leven inderdaad een leven in zonde is en zich erval wil bekeren (nogmaals: dit geldt voor elke zonde), dan is er hoop en een toekomst. Dan heeft de persoon bervijding nodig en wellicht begeleiding in de vorm van persoonlijke discipelschap. Dat is een ander punt dat in de meeste kerken ontbreekt: persoonlijke discipelschap.

  (bron: https://www.facebook.com/ronald.plat.3?fref=ts)

  @shin
  Jij begrijpt het helemaal. Zonder man erbij wordt het een puinhoop. Daarmee is de vraag van TommyLee meteen beantwoord. 😉

 44. joost zegt :

  MC

  Hallo lieve mensen.Ik ben dringend op zoek naar een vrijgezelle dame met ervaring om zieken de handen op te leggen.Het is belangrijk dat diegene bekend is met het onderwijs van Curry

  Ik ga solliciteren denk ik. Ik ben vrij gezellig en heb ervaring met het wassen en verzorgen van zieken. (dus dat handen opleggen leer ik vast ook) En ik heb pas les gevolgd in het bereiden van Thaise Curry’s
  Zou ik worden aangenomen?
  joost

 45. Wilfred zegt :

  @Joost: Klinkt overtuigend. Stuur maar een mailtje! 😉

 46. shin zegt :

  @mc
  Ik krijg een beeld:

  …..exodus….

  …..ameeeeerika….

  #nuffsaid

 47. Bokkepoot zegt :

  @mafchauffeur

  Zo, die heeft er nogal wat woorden voor nodig. Je zou denken dat het nogal zwaar op de maag ligt. Hij herhaalt hetzelfde ook maar minstens vier keer. 🙂

  Gelukkig doet hij wel aan heldere bronvermelding.

  …. zie bijbel.

 48. mafchauffeur zegt :

  @shin: 🙂

 49. shin zegt :

  @maf
  Overigens, als dit een exodus van het volk Gloriestoel bewerkstelligt richting de VS: ik houd ze niet tegen (te bang om te verzuipen in The Great Pond ;))

 50. mafchauffeur zegt :

  @Bokkepoot: tja, sommige dingen zijn nu eenmaal glashelder.

  Het gaat hier trouwens om een antwoord van mevrouw Plat op een vraag van een FB-vriendin die duidelijk teveel rekkelijkheid betoont. Ik waag mij niet aan speculaties over het waarom van het omstandige antwoord.

  En inderdaad, minstens 4 keer. Ik heb het maar niet geteld. Nog eentje dan:

  God is heel duidelijk echter dat Hij het GEDRAG haat (zie Sodom en Gomorra).

 51. mafchauffeur zegt :

  @shin: de laatste honderd jaar is het meestal zo dat het Amerikaanse mallotigheid is die met enige vertraging voet krijgt op Nederlandse bodem.

  Zoiets keer je niet van de ene op de andere dag om. 🙂

  Hoewel Obamacare (en de daarin inbegrepen verplichte euthanasie) en het homohuwelijk dan weer twee recente voorbeelden zijn van potentieel succesvolle pogingen tot export van verderfelijk Nederlands gedachtegoed. 🙂

 52. Bokkepoot zegt :

  @mafchauffeur

  Ah, Sodom en Gomorra, die miste ik nog…. 😀

 53. shin zegt :

  @maf
  Och ja… We krijgen de idioten op ons brood die we er zelf naar toe geëxporteerd hebben, niet?

 54. mafchauffeur zegt :

  @shin: zet je alvast maar schrap voor de volgende trend uit de Joe Es of Eee!
  Donderdagavond om zeven uur de premiere in de City of the Hill Church in Boulder, Colorado.
  http://www.cityonthehill.com/th_event/deadraiser-movie-premiere/

 55. shin zegt :

  @maf
  Aaah, men breidt uit naar het fictie-genre? 😛

 56. mafchauffeur zegt :

  Hermeneutiek is en blijft een enorm interessant vak. Zeker als je er orthodox-christelijke oneliners mee kunt produceren. 😉

  Jesus spoke of Lazarus as “sleeping” when He was completely aware that Lazarus was dead to communicate to us that raising the dead is as easy as waking someone from a nap.

  https://www.facebook.com/profile.php?id=681996050&hc_location=timeline

 57. mafchauffeur zegt :

  @shin: wees (beperkt) gerust, de Nederlandse premiere staat nog niet gepland zie ik.

  Ik denk dat ik die DVD toch maar eens ga bestellen zodra dat kan. Oh, vanaf morgen al!

  *oudstenraad belt*

 58. shin zegt :

  @maf
  En daarom gebeurt dit ook veelvuldig!

  Dusssssssssssss

  (Zie ik hier nu een DS filmavond aan de horizon opdoemen?)

 59. mafchauffeur zegt :

  @shin: bij voldoende belangstelling is dat vast haalbaar, ergens in den lande. Desnoods in de buurt van de IJssel.

  Met een beetje mazzel heb ik nog voldoende dollars op m’n paypal account. 🙂

 60. Elisha zegt :

  Mooie gast, die Ferry! Prachtig om ook te bidden voor mensen. Maar jammer weer van dat beenlengteverschil-bidden. Het is een soort rage. Ik heb een kennis die aan iedereen vertelde dat haar beenlengteverschil was genezen. Toen ik vroeg of ze er eigenlijk last van had gehad, voordat er voor werd gebeden, zei ze “nee.”
  Maar toch vond ze het een wonder. Hm… Persoonlijk hoop ik op een prayerstation
  in Rotterdam. Wie weet wel met Ferry! Gods zegen!!

 61. Wilfred zegt :

  @Maf: In de buurt van de IJssel is altijd goed… 😉

 62. bramvandijk zegt :

  @shin

  (Gruwelijk subtiel genoeg, bram van dijk?)

  😀 Voor mij ben je altijd subtiel genoeg…

 63. Edje zegt :

  @John

  (zegt : 27 september, 2013 om 8:09 pm)
  “Van die ‘genezing’ van die ‘rolstoelvrouw in de Jan Zijlstra gemeente’ blijft achteraf ook weinig over. Google maar eens op Janneke Vlot.”

  Kon alleen vinden dat ze blijvend genezen is (gelukkig). Geen recidive dus. Heb jij andere info dan?

 64. mafchauffeur zegt :

  Dierendag blijkt een populaire dag voor het landelijk uitrollen van baanbrekende en levensreddende initiatieven.

  Waar Boele Ytsma zijn finest hour beleeft in Dronten (http://deplanteneter.nl/event), maakt Gloriestoeler Ronald Plat vanaf vandaag serieus werk van zijn voornemen om het Dodenopwekken in Nederland nu definitief vlot te trekken.

  Er zijn wel heldere voorwaarden aan verbonden, maar dat is niet meer dan normaal.

  Is een van uw vrienden, een kind, collega’s of familieleden overleden en wilt u hem of haar terug?

  Dan kunt u met mij contact opnemen. Wat mag u van mij verwachten? Ik schakel allereerst een team voorbidders in. Vervolgens maken wij een afspraak en kom ik met nog een of twee personen die hier geloof voor hebben en gaan wij bidden voor opwekking uit de dood en terugkeer in het (gezonde) lichaam. Uiteraard zijn hier geen kosten aan verbonden.

  Wat verwacht ik van u? Ik verwacht dat u zelf toestemming regelt bij de betrokken familieleden. Ik verwacht een open mortuarium of een andere plaats waar we tenminste een aantal uren alleen kunnen zijn met het stoffelijk overschot. Mensen met ongeloof of niet wedergeboren mensen zal ik verzoeken om daar te verdwijnen.

  U kunt mij via Facebook contacten. Mocht ik niet in de gelegenheid zijn om in actie te komen dan schakel ik Drt Nederland in voor u. Dit zijn de Dead Raising Teams in Nederland die u ook van dienst kunnen zijn.

  https://www.facebook.com/ronald.plat.3

 65. TommyLee zegt :

  Tja, als de gehele familie dit een goed plan vind,zou ik impulsief zeggen: vooral doen. De vraag blijft natuurlijk: moet de overledene bij leven hebben aangegeven dat in geval van zijn overlijden hij teruggebeden mag worden. Stel iemand wil heel graag hemelen en hij wordt teruggebeden, zal hij dan niet heel boos kunnen worden wellicht zelfmoord neigingen voelen opkomen?? Maar er zijn meer consequenties:Er moet er ook van te voren worden afgesproken hoelang er gebeden wordt. Stel je begint vandaag tijdens de openingstijd van het rouwcentrum. Het wordt laat en de ondernemer wil naar huis.wat dan, stoppen ? Ik zeg ja, het gebeurt of het gebeurt niet, klaar! Doorgaan heeft zijn beperkingen De wet eist dat iemand binnen een bepaalde periode begraven/gecremeerd is. Wat als de dagen verstrijken en er gebeurt niets. Denk aan de uitputtingsverschijnselen van de familie. hoop verandert in wanhoop. Twijfelaars haken af. totale verwarring slaat toe. Familieleden hebben veel uit te leggen aan toegesnelde pers en hebben geen goed verhaal. Er komen negatieve processen op gang vergelijkbaar met sektes die zich afzonderen voor de opname van de gemeente. vul de rest zelf maar in

 66. John zegt :

  @Edje

  Ik had het ook niet over recidive. Janneke Vlot leed aan posttraumatische dystrofie, een zogenaamde ‘slecht begrepen aandoening’ (een aandoening waar geen lichamelijke oorzaak voor te vinden is, net zoals fibromyalgie waar ook veel mensen van blijken te kunnen genezen).

  Posttraumatische dystrofie staat er om bekend in de praktijk wel vaker spontaan te genezen. Weinig wonderbaarlijks aan dus. God lijkt in de praktijk mensen slechts te kunnen genezen van aandoeningen die nauwelijks aan te tonen zijn. Laat God eens een geamputeerd ledemaat aangroeien. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, maak dáár dan eens een filmpje van.

 67. TommyLee zegt :

  Doden opwekken is wel een mooiere taak dan voor vage klachten bidden. Je kan door adrenaline wellicht tijdelijk van je pijn af zijn, maar je kan niet zomaar even terug wippen als je echt hardstikke dood bent doordat iemand van de levende je manipuleert.:-)

 68. Waterlelie zegt :

  Johns mening t.a.v. posttraumatische dystrofie loopt niet over van deskundigheid.

  Het kleurt zijn reactie.

 69. shin zegt :

  @Waterlelie
  Zo uit de lucht gegrepen is Johns reactie nu ook weer niet.
  Er zijn bijv. prima resultaten met de Macedonische methode, (a href=http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/103726/macedonische-methode-nu-onderbouwd.htm>waarmee ook in Nederland wordt geexperimenteerd. Daarbij past een genezing door Jan Zijlstra heel prima: de bewegingsangst kan met gebed heel goed worden weggenomen.

  Ik weet niet welk type CRPS Janneke Vlot had, maar het is te kort door te bocht haar genezing als een groots godswonder de geschiedenis in te helpen.

  Jan Zijlstra heeft een jarenlange “bediening” gehad en als puntje bij paaltje komt, is dit zijn je-van-het-succesverhaal. Ik loop er niet echt warm voor.

 70. Chilion zegt :

  Maar goed, God is almachtig genoeg om zijn eigen wonderen te doen 😉

 71. Waterlelie zegt :

  @Shin

  Ik weet niet welk type CRPS Janneke Vlot had, maar het is te kort door te bocht haar genezing als een groots godswonder de geschiedenis in te helpen.

  Onderstaand artikel spreekt voor zichzelf: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/2229089/2007/03/26/Wonderlijke-genezing-in-Bleskensgraaf.dhtml

 72. ruub zegt :

  @Shin, @Maf, @Wilfred
  Gaan we tijdens die filmavond ook deze kijken?

 73. mafchauffeur zegt :

  @ruub: klinkt ook erg interessant.

  Overigens is het gelukt met PayPal, de film is onderweg. Nu hopen dat zo’n NTSC-DVD fatsoenlijk af te spelen is.

 74. mafchauffeur zegt :

  Mag je trouwens doodgemepte homo’s opwekken? En zo ja, zijn ze dan gewoon weer hetero?

  Moet haast wel, want de kankerdemon is na de opwekking ook verdwenen. Het zou niet logisch zijn als zo’n onreine geest wél blijft zitten.

 75. shin zegt :

  @ruub
  Ik ben voor ;).

  @waterlelie
  Ik raak alleen wel geïrriteerd door zo’n statement van Jan Zijlstra: “Jan Zijlstra meldt telefonisch desgevraagd dat regelmatig wonderen gebeuren tijdens zijn diensten in Leiderdorp. ,,Ook genezingen die medisch ‘onmogelijk’ zijn. Wij turven ze niet, maar ik krijg vaak getuigenissen terug zoals die van Janneke Vlot.”

  Regelmatig??? Vaak???

 76. shin zegt :

  @waterlelie
  Ik neem aan dat je dit artikel ook voor zich vindt spreken?
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/875493/2007/05/09/De-helende-handen-van-Jan-Zijlstra.dhtml

  Daar is haar behandelend arts aan het woord.

 77. mafchauffeur zegt :

  @shin: dat is wel de Volkskrant hoor.

  Sinds vanochtend vroeg weten we allemaal weer wat voor laagbijdegrondse journalisten daar werken. 😉

 78. Wilfred zegt :

  @Ruub: Goede keus!

  @Maf:

  Mag je trouwens doodgemepte homo’s opwekken? En zo ja, zijn ze dan gewoon weer hetero?

  Ja, want zo bewijs je ze een dienst! Eerst doodmeppen, dan gezond weer opwekken. “Dit geslacht vaart niet uit anders dan door”… 😦

 79. Wilfred zegt :

  @Maf: Je bedoelt het artikel over Henk Krol? Hahaha! (dat was vast de leedvermaakdemon)

 80. Waterlelie zegt :

  @Shin

  Daar is haar behandelend arts aan het woord.

  Ja, en?

 81. Wilfred zegt :

  @Shin: Oh nee! Waterlelie is weer teruggevallen in haar oude modus! Om met Wim Helzen te spreken: spijtig, spijtig, spijtig (en dan op z’n Vlaams, natuurlijk).

 82. shin zegt :

  @Waterlelie

  Ik neem aan dat je dit artikel ook voor zich vindt spreken?

  Och, wat zou het aardig zijn als je eens op relevante opmerkingen zou reageren!

 83. John zegt :

  @Shin

  Onderstaand artikel spreekt voor zichzelf:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/875493/2007/05/09/De-helende-handen-van-Jan-Zijlstra.dhtml

  Kortom: het beste bewijs dat fundies hebben voor gebedsgenezing zijn o.a. fibromyalgie (is een onbegrepen ziekte, spontane genezing komt vaker voor), posttraumatische dystrofie (is een onbegrepen ziekte, spontane genezing komt vaker voor), enkele gevallen van ‘been;engteverschil (wordt volstrekt willekeurig vastgesteld, niet op de conventionele manier van vaststellen, bovendien heeft 80% van de mensen verschillende beenlengtes en bestaat genezing uit het hooguit 2 centimeter uittrekken van iemands schoen) en één casus van een vrouw die genezen is van hoorproblemen (waarbij, u raadt het al, spontane genezing óók vaker voorkomt). Halle-f#cking-lujah, wat is God een oneindig groot God!

  Helaas faalt deze grote God als het gaat om echt belangrijke zaken als kanker, aids, geamputeerde ledematen en de dood.

 84. TommyLee zegt :

  Verder alles goed met je @John,;-)

 85. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: niet te snel oordelen.

  Een ziekenhuis dat in maart zegt:

  ,,Mevrouw is inderdaad helemaal genezen en wij hebben er geen medische verklaring voor. Het is ongelooflijk.’’

  maar in mei (nog geen twee maanden later!) ineens:

  ‘Spontane genezingen van patiënten met dystrofie komen regelmatig voor.

  spreekt zichzelf simpelweg tegen. Het is hetzij ongelooflijk, hetzij het komt regelmatig voor. Niet allebei.

  Als ik Waterlelie was zou ik ook zeggen “ja, en?”.

  Het zou niet de eerste keer zijn dat een arts wordt teruggefloten en zich gedwongen ziet om zijn eerlijke eerste antwoord te wijzigen in iets wat de “wetenschap” welgevalliger is.

 86. John zegt :

  @mafchauffeur

  David Drexhage is persvoorlichter van het Erasmus MC. Dr. Frank Huygen haar behandelend arts.

 87. mafchauffeur zegt :

  @John: de Volkskrant citeert niet eens Huygen zelf, maar zijn woordvoerder.

  Dat zou zomaar een teruggekrabbelde Drexhage kunnen zijn. 🙂

  Broddeljournalistiek.

 88. mafchauffeur zegt :

  Journalisten zuigen wel vaker iets uit hun duim.

  Zo stond er gisteren een groot stuk in Trouw over Boele Ytsma. “Koester het lijf, eet planten”, door Kees de Vré. Met de volgende passage:

  Mijn geest klaarde op, alsof de gordijnen werden opengeschoven, mijn zintuigen nemen veel meer waar. Ik loop inmiddels marathons en ultramarathons.” (Soms meer dan honderd kilometer, red.)

  In werkelijkheid heeft hij, voor zover ik weet, één of hooguit twee marathons gelopen, en één ultra van slechts 50 km. Nooit meer dan 50, dus zeker geen 100. En niet heel lang daarna (na een experiment met blootvoets hardlopen) dermate zwaar chronisch geblesseerd geraakt dat hij al ruim meer dan een half jaar van de fysio in het geheel niet meer mag hardlopen.

  Enorm vervelend voor hem. Maar qua journalistiek vind ik het toch wel wat bedroevend.

  Zo’n Volkskrant-artikel zegt dus niet zoveel. 😉

 89. mafchauffeur zegt :

  Ik bedacht mij nog dat Lazarus een ontzettende mazzelaar was dat hij met Jezus van Nazareth te maken en niet met Ronald Plat:

  Wat verwacht ik van u? Ik verwacht dat u zelf toestemming regelt bij de betrokken familieleden. Ik verwacht een open mortuarium of een andere plaats waar we tenminste een aantal uren alleen kunnen zijn met het stoffelijk overschot. Mensen met ongeloof of niet wedergeboren mensen zal ik verzoeken om daar te verdwijnen.

  Martha en Maria voldeden maar zeer ten dele aan de eisen van dit Gloriestoel-protocol.

  Natuurlijk zullen er mensen zijn die betogen dat Jezus wél de Plat-methode toepaste, maar dat de beschrijving in het Johannes-evangelie niet helemaal accuraat is. Maar dat lijkt mij vergezocht.

 90. mafchauffeur zegt :

  Lijken kunnen vandaag worden ingeleverd bij Sociaal centrum “De Kiekmure”, Tesselschade 1 in Harderwijk.

 91. Wilfred zegt :

  @Maf:

  Natuurlijk zullen er mensen zijn die betogen dat Jezus wél de Plat-methode toepaste, maar dat de beschrijving in het Johannes-evangelie niet helemaal accuraat is. Maar dat lijkt mij vergezocht.

  Ach, zo bijzonder is dat niet. Gewoon broddeljournalistiek! 😉

  Het is hetzij ongelooflijk, hetzij het komt regelmatig voor. Niet allebei.

  Als ik Waterlelie was zou ik ook zeggen “ja, en?”.

  Het zou niet de eerste keer zijn dat een arts wordt teruggefloten en zich gedwongen ziet om zijn eerlijke eerste antwoord te wijzigen in iets wat de “wetenschap” welgevalliger is.

  Dat begrijp ik niet helemaal. Ik zie geen echte tegenstelling. Die zit hem hooguit in het woordje ‘ongelooflijk’ en wat je daar in meent te kunnen herkennen. Ook iets wat regelmatig voorkomt kan ongelooflijk zijn en medisch niet te verklaren.

  Trouwens, wat bedoel je met die laatste zin? Je denkt dus dat het onjuist is dat het regelmatig voorkomt dat een spontane genezing van die ziekte optreedt?

  Waterlelie kan zich in redelijkheid niet baseren op een krantenartikel en aan de andere kant zo sceptisch zijn als jij hierboven over een ander krantenartikel. Dat is inconsequent.

 92. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: het is meer dat in het AD artikel geen nuancering staat dat spontane genezingen van dystrofie vaker voorkomen, waardoor gesuggereerd wordt (en zéker voor degene die dat er graag in wil lezen) dat er geen andere mogelijkheid is dan een Bovennatuurlijke.

  Ik weet dat spontane genezing van met name psychosomatische ziekten niet heel vaak, maar wel met enige regelmaat plaatsvindt. Van dystrofie tot conversiestoornissen. Ook bij niet-christenen en ook (vaak) zonder dat God de eer krijgt.

  Hoewel je nooit kunt uitsluiten dat er een familielid of buurvrouw voor op de knieën heeft gezeten. Of dat Satan op een andere wijze is aangepakt. 😉

 93. Wilfred zegt :

  @Maf: Dat klopt, dat was niet zo verstandig van het AD. Het is niet zo dat wat medisch niet verklaard kan worden, wel een godswonder moet zijn. Die suggestie lijkt te worden gewekt. Maar dat betekent niet per se dat die woorden van het ziekenhuis strijdig zijn met de latere nuancering noch dat die nuancering het gevolg is van een terugtrekkende beweging onder druk van “de wetenschap”.

 94. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: nee, zeker niet, het is slechts een van de mogelijkheden. Maar wel eentje die voor de hand ligt in mijn kringen. 🙂

  Vragen zat. Waren het dezelfde woordvoerders? Was het AD artikel een foutieve of onvolledige weergave? En/of het Volkskrantartikel?

  Overigens vind ik het absoluut geweldig voor de dame in kwestie dat zij klachtenvrij is. Ongeacht de bespiegelingen achteraf.

 95. Bokkepoot zegt :

  @maf

  Overigens vind ik het absoluut geweldig voor de dame in kwestie dat zij klachtenvrij is. Ongeacht de bespiegelingen achteraf.

  Misschien maakt dat het ook juist lastig om überhaupt iets te ‘bespiegelen’ hierover. Zodra je ook maar een vorm van twijfel over dit genezingswonder bespreekbaar wil maken, voelt het een beetje alsof je haar weer terug die rolstoel in wil drukken.

 96. Wilfred zegt :

  @Maf: Ah, hier sprak dus jouw charismanische zelf! 😉

  @Bokkepoot: Dat zou misschien zo zijn als je het daar zo met haar zelf over zou hebben. Hier kunnen we er met elkaar met wat meer afstand over spreken en kan ik tegelijkertijd blij zijn met een uitkomst als moeite hebben met conclusies over de oorzaak ervan.

  Heb je een idee waar dat gevoel dat je beschijft vandaan komt?

 97. Bokkepoot zegt :

  @Wilfred

  Misschien dat ik meer bedoel dat er zo op gereageerd zou kunnen worden.

  Ik stel het me zo voor: vrouw lijdt helse pijnen, springt uit rolstoel, is 15 jaar jonger, kan er weer zijn voor haar gezin en haar man – die zich nu 15 jaar ouder voelt. En jaaaa hoor…. staat er weer zo’n zuurpruimerige lul aan de zijlijn te vertellen dat dit wel vaker gebeurt en dat dit géén godswonder is. 😡

  Ik benoem het eigenlijk omdat ik denk dat hier ook juist een stuk manipulatie in kan zitten: hoe dúrf jij bij zoiets te gaan beoordelen of het allemaal wel echt van God is? Dat het zo’n geweldige en ingrijpende gebeurtenis is maakt het dus wellicht ook lastiger (in de zin van ‘gevoeliger’) om iets te zeggen over de omstandigheden waaraan je twijfelt.

  Voor mij persoonlijk? Ik geloof niet dat ik daar zelf last van zou hebben.

 98. Bokkepoot zegt :

  Verdorie zeg, hoe je zelfs zó kunt lullen dat je je eigen reactie bij teruglezen anders interpreteert dan dat je het bedoelt….. 🙂

  …. @Wilfred

  Ik bedoel uiteindelijk gewoon dat Janneke vol levensgeluk kan rondspringen wat ze wil en voor mij part morgen de Mount Everest beklimt, maar dat dat niet betekent dat haar ‘wonderbaarlijke genezing’ geen dikke vette bullshit kan zijn, althans wat betreft Jan Zijlstra’s Gods ingrijpen daarin. En dat moet dus ook gewoon gezegd kunnen worden natuurlijk.

  Maarrrrr het kan dan zijn dat iemand dat eigenlijk niet goed durft, want ‘wie zijn wij om zo’n prachtige gebeurtenis in twijfel te trekken’.

 99. Wilfred zegt :

  @Bokkepoot: Helder!

 100. Edje zegt :

  @John,

  Ok, ’t is me duidelijk wat je bedoelde.

 101. bramvandijk zegt :

  @mafchauffeur

  Mijn geest klaarde op, alsof de gordijnen werden opengeschoven, mijn zintuigen nemen veel meer waar. Ik loop inmiddels marathons en ultramarathons.” (Soms meer dan honderd kilometer, red.)

  Je kan hem ook lezen als dat ultramarathons soms meer dan 100 km zijn, niet dat Boele ook daadwerkelijk een dergelijk lange afstand heeft gelopen. Dus broddelwerk is enigszins overdreven. Maar hij is wel multi-interpretatbel en dat is journalistiek niet echt ideaal te noemen.

 102. mafchauffeur zegt :

  @bramvandijk: zo zal het misschien ook wel bedoeld zijn. Maar de definitie van ultramarathons is doorgaans “alles langer dan de marathonafstand”. In de context van de heilzame effecten van het planteneten vind ik dat door een toevoeging “soms meer dan honderd kilometer”, al is het onbedoeld, de lezer wel op het verkeerde been wordt gezet.

  Ook al omdat de suggestie wordt gewekt (met “ik loop inmiddels”) dat er geen sprake is van een langdurig loopverbod van de fysio. ;-(

 103. mafchauffeur zegt :

  De oproep van Ronald Plat deed me aan iets denken. Maar ik wist niet meer waaraan.

  Is een van uw vrienden, een kind, collega’s of familieleden overleden en wilt u hem of haar terug?

  Dan kunt u met mij contact opnemen. Wat mag u van mij verwachten? Ik schakel allereerst een team voorbidders in. Vervolgens maken wij een afspraak en kom ik met nog een of twee personen die hier geloof voor hebben en gaan wij bidden voor opwekking uit de dood en terugkeer in het (gezonde) lichaam. Uiteraard zijn hier geen kosten aan verbonden.

  Wat verwacht ik van u? Ik verwacht dat u zelf toestemming regelt bij de betrokken familieleden. Ik verwacht een open mortuarium of een andere plaats waar we tenminste een aantal uren alleen kunnen zijn met het stoffelijk overschot. Mensen met ongeloof of niet wedergeboren mensen zal ik verzoeken om daar te verdwijnen.

  U kunt mij via Facebook contacten. Mocht ik niet in de gelegenheid zijn om in actie te komen dan schakel ik Drt Nederland in voor u. Dit zijn de Dead Raising Teams in Nederland die u ook van dienst kunnen zijn.

  Ik weet het weer.

 104. ruub zegt :

  Nou, op 8 november maar helemaal kijken dan?

  Klasse John!

 105. mafchauffeur zegt :

  Ik heb ‘m inmiddels besteld, neem ‘m 8 november wel mee

 106. mafchauffeur zegt :

  De reacties op FB zijn niet onverdeeld enthousiast.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het filmpje wel gekleurd vind, maar dan niet zo heel positief…. let wel: ik vind de Gloriestoel echt geweldig, maar de maakster laat dan criticasters aan het woord die de hele Gloriestoel onderuit proberen te halen. Jammer.

 107. ruub zegt :

  @maf
  Die duivelse media ook…

  Ik wil trouwens best in de kosten delen hoor.

 108. mafchauffeur zegt :

  Gloriestoeler op zoek naar vernieuwende ideeën.

  Het Gloriebed.

%d bloggers liken dit: