De ultieme wereldrelistamboom

Je kunt er uren naar kijken. Oekraïense wetenschappers hebben bijna alle godsdiensten en aftakkingen van de wereld samengebracht in één enkele stamboom. Hoewel de stamboom niet helemaal compleet is (denk alleen al aan alle protestantse afsplitsingen), biedt het een indrukwekkend overzicht in visuele metrolijntjes. Af en toe komen deze bij elkaar in een groot overstapstation, zoals het Schisma tussen de Oosterse en Westerse kerk. Je kunt schalen met DEZE LINK.

relistamboom

Advertenties

19 responses to “De ultieme wereldrelistamboom”

 1. Wiebe says :

  Link werkt niet 😦

 2. Menno says :

  link werkt niet idd

 3. dr4hcir says :

  Is al gezegd dat we het plaatje niet kunnen zien, maar ik reageer even, zodat ik de comments in m’n mailbox krijg… Belooft een mooi plaatje te zijn. Ben benieuwd of mijn kerkje erin voorkomt…

 4. henkjan37 says :

  volgens mij is die stuk

 5. zeepkistt says :

  Doet me denken aan de boom die we op de vrijgemaakte middelbare school kregen te zien. Van Jezus één rechte lijn naar Klaas Schilder en co.

  Links en rechts splitsten de verschillende kerken af, waarom de katholieken en hervormden.

 6. goedgelovig says :

  @Allen: De website is uit de lucht en die van de 40 Foundation (de financier) ook. Laten we hopen dat ze snel wakker worden het zaakje weer activeren.

 7. aaldertprins says :

  ws naar aanleiding van jullie opmerking even off line gehaald om alle protestantse opsplitsingen toe te voegen. 😉

 8. SteppeVos says :

  De website is weer in de lucht.

 9. Wilfred says :

  Ik vind hem tof!

 10. DsDre says :

  De OKK Nederland staat er in genoemd, dus een prima overzicht.

 11. Gerard says :

  Wie durft er nu nog te zeggen dat zijn geloof de enige ware is?

 12. TommyLee says :

  conclusies: rond 4000 bC ontstonden plotseling 5 religieuze stromingen die tot rond 1000bC onveranderd en onvertakt voortkabbelden. Daarna begonnen ze als een gek te spltisen. Sjeempie en dan staat de Dwaze Schare gemeente er geeneens bij.!!Ook leuk om de commentaren op die site er bij te lezen. Ieder weet wel iets over zijn eigen kluppie te melden. De mormonen schijnen rechtstreeks van Adam af te stammen, nou moe!!

 13. Wilfred says :

  @TL: Die beginjaren kun je wel met een korrel zout nemen. Lijken vooral bedoeld om de stam van de boom duidelijk uit te laten komen… 😉

 14. TommyLee says :

  Ja @wilfred, dat snap ik ook wel,maar dan hadden ze die jaartallen er toch niet bij hoeven zetten 😉

 15. nietverbaasd says :

  Sommige hele kleine kerkgenootschappen zijn terug te vinden zoals de Six Principle Baptist Church, maar de PKN niet. Dat maakt het allemaal wat arbitrair. Verder valt het ook op dat aan kerken gelieerde groepen -zoals bijvoorbeeld kloosterorden- worden weergegeven als afsplitsingen. Het is best leuk om er even naar te kijken, maar ik hecht er weinig waarde aan.

 16. henkjan37 says :

  @ nietverbaasd

  Hij is vooral goed voor oostere christelijke stromingen, die kloppen flink…het wordt voor andere geloven wat minder betrouwbaar.

  Het doel is uiteindelijk natuurlijk ws niet perse de geschiedenis te beschrijven, maar gewoon verwantschappen:)

  ze zijn echter duidelijk op slavische en engelstalige bronnen gebaseerd, dan mis je dus de nederlandse kerk vrijwel geheel;)

 17. bramvandijk says :

  Dit overzicht is duidelijk helemaal verkeerd. Ten eerste staat het christendom er tussen, terwijl iedereen natuurlijk weet dat dat geen religie is, maar een geloof. En nog erger is dat het atheïsme er niet tussen staat, terwijl dat ook een religie is…

 18. Wilfred says :

  @Bram: LOL 🙂