Geloof dwing je af, desnoods met de tafelpoot

Onderstaand stuk stond in het wekelijkse nieuwsblad van Urk, u weet wel, dat ultra-gelovige dorpje in Flevoland. “Wie zijn zoon liefheeft, kastijdt hem”, zal deze vader gedacht hebben. Na de ruzie zal hijzelf ongetwijfeld naar het godshuis getogen zijn. Of de zoon ook mee ging is niet duidelijk. “Eert uw vader en uw moeder”, schalt het streng door de kerk. “Amen, en desnoods dwing ik dat af met een tafelpoot”, beaamde de vader ootmoedig knikkend.

urkertafelpootoorlog

Advertenties

28 responses to “Geloof dwing je af, desnoods met de tafelpoot”

 1. puberapostel says :

  …of een stoel op je hoofd, zoals in mijn geval. De stoel is nog heel gelukkig 🙂 Gelukkig ben ik niet van het geloof afgevallen – de Heer daarboven gooit niet met stoelen gelukkig (behalve op het tempelplein dan).

 2. K.A. says :

  Deze vader vloekt, hij haalt Gods heilige Naam door het slijk met zijn gedrag en maakt Hem tot een bespotting.

 3. Im Gegenteil says :

  Jaja, het geloof wordt er desnoods ingeramd. Wat nou vrije wil?!

  Enge mensen hoor, die gristenen. Het is te hopen dat deze gristenen nooit aan de macht komen, want dan moet heel NL onder dwang naar de kerk.

 4. Sueigilera says :

  Slingeren die tafelpoten dan zomaar rond in dat huis? Nu moet men eten aan wiebelige tafels. Koop dan een honkbalknuppel, die zijn uitstekend geschikt.

 5. lieveheersbeest says :

  voordat ik een tafelpoot ter hand zou kunnen nemen, ben ik toch wel even bezig deze te demonteren, waarschijnlijk lang genoeg om te bedenken dat het geen goed idee is om een tafelpoot te gebruiken om mijn gelijk te halen…

 6. puberapostel says :

  @lieveheersbeest : op zo’n moment krijgt die vader was een adrenaline rush (hij zal het zelf de simson kracht van de Heilige Geest noemen) en dan trek je met de powerboost prima zo’n poot uit. Maar ik weet niet welke tafels jij wil ontpoten?

 7. Sueigilera says :

  Maar wat voor mes, die zo handig klaarligt, neemt de jonge man ter hand? Een schilmesje uit het laatje van oma? Zorgvuldig voor het doel gekozen en gekocht op marktplaats? Een zakmes waarmee hij als kind stiekem visnetten vernielde?

 8. puberapostel says :

  Het gestolen souvernir mesje van zijn besneden buurjongen….

 9. Sueigilera says :

  Was de vader maar rooms katholiek, dan had hij geweten dat hij zijn zoon stevig in de greep had moeten houden terwijl hij nog jong was, nu is het een ongetemd paard.

  http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Sirach+30%3A1-13&id35=1&l=nl&set=10

 10. Gerald says :

  Het bleek een Gloriestoelpoot. Met bebeden verlengstuk.

 11. joost says :

  Im Gegenteil

  Jaja, het geloof wordt er desnoods ingeramd. Wat nou vrije wil?!

  Enge mensen hoor, die gristenen. Het is te hopen dat deze gristenen nooit aan de macht komen, want dan moet heel NL onder dwang naar de kerk
  Natuurlijk is het eng dat iemand met geweld wordt gedwongen iets te doen wat hij duidelijk niet meer wenst. Toch hoef je dat etiketje “eng” niet specifiek op christenen te plakken. Ik heb in mijn kennissenkring een echte 100% van zijn gelijk overtuigde atheïst die het ook nodig vond zijn twee kinderen met de broekriem te lijf te gaan toen dezen hem vertelden dat zij naar de kerk wilden gaan. 😦
  Starre meningen en onverdraagzaamheid naar andersdenkenden heg je immers overal?
  joost

 12. DsDre says :

  @Joost.

  Dat zie je verkeerd. Haatiesten zijn altijd goed, met riemen slaan om te verhinderen dat je gaat geloven is niks vergeleken bij de brandstapels van gelovigen.

 13. beervis says :

  Net bij Powned herinnerd aan: http://youtu.be/qw4u1p41fIk

 14. MaB says :

  De arme knul moest gewoon even met de stok en de staf vertroost worden. Heel bijbels.

 15. John says :

  @K.A.

  Wat vind je dan van Deuteronomium 21:18-21?

  [18] Wanneer iemand een opstandige en koppige zoon heeft, die weigert naar zijn ouders te luisteren en hen ondanks alle straffen niet gehoorzaamt, [19] moeten zijn ouders hem vastgrijpen, hem naar de oudsten van de stad brengen, bij de poort van de stad, [20] en tegen hen zeggen: “Onze zoon is opstandig en koppig, hij luistert niet naar ons; het is een losbol en een dronkaard.” [21] Dan moeten zijn medeburgers hem doodstenigen. Zo zult u het kwaad uit uw midden verwijderen. Als de Israëlieten dit vernemen, zullen zij allen met vrees vervuld worden.

  Wat dat betreft heeft deze vader wel bijbels gehandeld. Ik kan me voorstellen dat die zoon bang is dat zijn vader hem dood slaat.

 16. engel says :

  @John,

  Is dit niet een hypothetische situatie in Deuteronomium? Als hun kind een losbol en dronkaard is, is er blijkbaar al iets in de opvoeding misgegaan. Dan kunnen de ouders beter in therapie gaan.

 17. John says :

  @engel

  Die context biedt Deuteronomium niet. Helaas staat deze tekst dus op zichzelf en kan als zoveelste tekst dus uit zijn context gehaald worden om naar eigen willekeur te gebruiken, bijvoorbeeld om kindermishandeling mee te vergoelijken, zoals in bovenstaand artikel. Had God daar nou niet wat beter aan kunnen denken of dit kunnen voorzien toen Hij Zijn onfeilbare boek schreef?

 18. bramvandijk says :

  @engel
  Goed dat jij het directe gebod van god uit de heilige schrift gewoon probleemloos naast je neerlegt 😉

 19. ruub says :

  Volgens de Talmoed is ‘de wet van de opstandige zoon’ nog nooit in de geschiedenis van het volk Israël ten uitvoer gebracht, begrijp ik hier http://bit.ly/199AVUL
  Hadden we toch bijna een unicum gehad. Maar als de jongen z’n ouders heeft vervloekt, mag ‘ie alsnog ter dood worden veroordeeld.

 20. engel says :

  @John,

  Ik wil mijn kinderbijslag niet kwijtraken, gewoon een kwestie van eigenbelang.

 21. engel says :

  @John,
  Is het ooit bij je opgekomen dat de Bijbel door mensen is geschreven en niet door God?

 22. John says :

  @engel

  Is het ooit bij je opgekomen dat de Bijbel door mensen is geschreven en niet door God?

  Jazeker! 😉

 23. TommyLee says :

  Ja hallo die knul is twintig, dan ga je als vader toch dit soort gehoorzaamheid niet meer afdwingen. Als de zoon zo bang is dat zijn vader hem wat aan doet dan zal die vader wel vaker de driftkikker uithangen. lekker voorbeeld voor dat joch. en wat moet hij gezegd hebben: Je hebt de keuze of je gaat met mij in de kerk de HEERE loven of ik sla je linea recta naar BOVEN

 24. beervis says :

  Depressief van de troon rede. Het wordt is tijd dat de antigrist wat aan de economie komt doen.

 25. Boktor says :

  Dat dat ze elkaar juist met de bijbel om de oren zouden slaan. Vreemd dat ze zo van hun principes af vallen.

 26. Boktor says :

  “Dacht dat….” typo

 27. joost says :

  DsDre

  Haatiesten zijn altijd goed, met riemen slaan om te verhinderen dat je gaat geloven is niks vergeleken bij de brandstapels van gelovigen.

  Ik heb er altijd moeite meegehad om te bedenken dat een echte gelovige een andersdenkende op de brandstapel zou willen hebben. Het vagevuur is toch het voorkeurswapen van de duivel?
  Zouden die zogenaamde gelovigen niet stieken satansvereerders zijn geweest?
  joost

 28. barkl says :

  De boosheid van de vader wordt meer gevoed door het gevoel van gezichtsverlies. In zijn ogen, en die van veel van zijn leeftijdsgenoten in Urk, is hij als ouder tekort geschoten. Een zoon die weigert naar de kerk te gaan, zorgt voor veel roddel en achterklap.
  Mijn ouders kregen ook te horen dat ze hun kinderen wel naar de kerk zouden schoppen als die zouden besluiten niet meer naar de kerk te gaan. Gelukkig waren mijn ouders verstandiger.
  De tijden veranderen, ook op Urk, en de groep jongeren die inziet dat het geloof van hun ouders niet langer hun geloof is, groeit gestaag.