Pieter Zandt vernietigt eigen occulte leerlingenagenda

2093870341De Pieter Zandt, een reformatorische scholengemeenschap in Kampen (met dependances op Urk, in Staphorst en IJsselmuiden), staat haar leerlingen niet toe zelf een agenda uit te kiezen, om zo de school zuiver te houden van allerlei liederlijkheid (denk aan popmuziek, mode en cartoons). Om het huiswerk toch ergens in kwijt te kunnen schrijft het schoolbestuur een eigen agenda voor die alle leerlingen verplicht moeten gebruiken.

Toch is de school in een bepaald opzicht best rekkelijk, want leerlingen mogen zelf meebeslissen over het ontwerp van de agenda. Ook dit jaar is dat gebeurd: zes leerlingen hebben hun ziel en zaligheid gestopt in het samenstellen van een agenda met verantwoorde tips, grapjes, bijbelteksten en plaatjes. Best een leuk initiatief. Tot de in totaal 3000 agenda’s begin vorige week werden uitgeleverd…

Al binnen enkele dagen viel bij de ouders van alle Pieter Zandt-leerlingen een brief op de mat van drs. J. van Putten, voorzitter van het college van bestuur, die kwam melden dat de agenda weer wordt ingenomen. Waarom? Omdat op één foto (achterin) één van de leerlingen een shirt draagt met het peace-teken erop. De brief vermeldt politiek correct dat “velen van ons” hierin het internationale vredesteken zien, maar dat enkele ouders er iets occults in zien. Omdat de Pieter Zandt zich verre wil houden van alles wat niet strookt met den Bijbel, zijn de agendas deze week ingenomen en zal zo snel mogelijk een nieuwe – “puur functionele” – agenda uitgedeeld worden. De agenda’s met het vredesteken worden overgeleverd aan de versnipperaar.

image-3143056
De schok is groot als op de groepsfoto in de Pieter Zandt-agenda een shirt met vredesteken wordt ontdekt.

Onze bron is verbolgen. “Het duurzaam omgaan met de schepping speelt kennelijk geen rol. Verantwoord gebruik van schoolgeld ook niet. Wat telt is een handvol benepen ouders die in een multi-interpretabel teken iets occults zien. Dat is bij de Pieter Zandt genoeg om het creatieve product van zes leerlingen teniet te doen, 3000 agenda’s te vernietigen, en 3000 nieuwe agenda’s aan te schaffen en uit te delen. Het is te bizar voor woorden!”

dag-van-de-agendacontrole-pieter-zandt-staphorst-3
Ook onder docenten was de ontstelling groot toen het vredesteken werd ontdekt.

Goedgelovig wist de hand te leggen op de originele brief die het college van bestuur de ouders stuurde en op de gewraakte foto uit de schoolagenda. Klik op de plaatjes om ze te vergroten.

PZ_Agenda_brief PZ_Agenda_pagina

Dat de schoolleiding er aardig in is geslaagd om de rel binnenshuis te houden, blijkt wel uit het feit dat er maar twee tweets zijn weggesijpeld. Helaas kreeg ook naar een vaste lezer van Goedgelovig lucht van de maatregel, waardoor wij nu allemaal kunnen genieten van deze soap.

logopz

113 Reacties op “Pieter Zandt vernietigt eigen occulte leerlingenagenda”

 1. Bokkepoot zegt :

  Het is met de betrokken leerlingen besproken en zij staan helemaal achter dit besluit.

  *mompelt iets over geloven en een drol*

 2. afolus zegt :

  Wat gebeurt er met de leerlingen van deze school als ze met een diploma uitwaaieren in de echte wereld? Wat een benepen gedoe.
  En dat noemt zich “Doordacht dynamisch”…
  Ik vind het meer “Duidelijk Dom”
  Shabba.

 3. afolus zegt :

  Ook leuk dat de “agenda-kindertjes” alsvast worden voorbereid op hun volwassen toekomst door ze slechts met hun voorletters voor te stellen.

  Het valt nog mee dat de ouders niet gevallen zijn over de ver boven de knieën ontblote benen van de jongedochters achter de letters D en A…
  Zo’n beeld is “refolima’s” niet waardig…

  Heer ontferm u 😇

 4. beervis zegt :

  De inhoud van een agenda valt moeilijker tegen te spreken dan de de inhoud van de bijbel. Maar als de bijbel bij een agenda komt kijken… 3000 slachtoffers in een ware agenda genocide.

 5. Ernst zegt :

  Is hiermee empirisch bewijs geleverd dat een hoge concentratie van orthodox gereformeerden leidt tot schade aan het milieu?

 6. Bokkepoot zegt :

  Zolang de HEERE er geen stokje voor steekt (D.V.), zal maandag 2 september 2013 de ‘agenda worden ingenomen’. Opstellen in rijen en als da je naam wordt afgeroepen mag je naar voren. Een lid van het college van bestuur erbij om te controleren of iedereen zijn of haar agenda wel echt inlevert.

  Gelukkig denken ze wel praktisch met de leerlingen mee:

  Het is goed belangrijke gegevens die je al in je agenda hebt genoteerd op een apart blad over te nemen.

  Dramatisch dit.

 7. pijpkaneel zegt :

  Nee. Gewoon nee.

 8. DsDre zegt :

  Zeer doorzichtige poging om de gouden bikini binnen te slepen.

 9. pijpkaneel zegt :

  Jezus Christus zegt: “mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde.”
  Daarom lachen wij als schoolbestuur iedere zogenaamd occulte kracht én iedere bekrompen zemelaar die zich daar druk om maakt (hetzij vanwege extreme angststoornissen, hetzij vanwege opzettelijk vrome huichelarij) recht in zijn/haar gezicht uit.
  Wij complimenteren de ontwerpers van de agenda nogmaals en wensen iedereen veel plezier met zijn agenda!

  Groet van het bestuur.

 10. Martijn Van Den Burgt zegt :

  Een simpel stickertje had makkelijker en goedkoper geweest…

 11. Bokkepoot zegt :

  @Martijn

  Satan laat zich niet achter een stickertje wegplakken.

 12. Vera van Haarlem zegt :

  @pijpkaneel Wow… zo’n bestuursvoorzitter gun ik iedere refo-school!

 13. St. zegt :

  @ Ernst

  Niet empirisch, slechts anekdotisch.

 14. Michael zegt :

  Kind (Kees): “Mamma, ik heb weer een nieuwe agenda, wilt u nog even de jaarlijkse controle doen?”. “Ja, geef maar hier”, zeg mamma en ze gaat aan de keukentafel zitten om de agenda te controleren.

  Ruim een uur later roept ze Kees: “Kees, roep je vader eens. Ik heb denk ik iets vreselijks ontdekt.”. Oei, denkt Kees, nu klinkt het echt ernstig. In voorgaande jaren vond ze ook altijd wel wat maar nu bemerkte hij een trilling in haar stem en moeders ogen waren rood opgezwollen. Dit lijkt een stuk erger te zijn dan vorig jaar toen moeders op de achtergrond van een foto een CD had aangetroffen. Moeder is nog steeds tegen CD’s en vond dat daar een bandje had moeten liggen. Maar nu voelt het anders, nu is het mis. Snel rent Kees naar zijn vader en roept hem naar de keukentafel.

  Mamma: “Kijk Pa, ik durf er bijna niet naar te kijken naar op deze pagina staat iemand met het omgekeerde kruis symbool, om nog maar niet te spreken van het korte rokje van het meisje in het rood.”. Pappa pakt de agenda en reageert zoals Kees hem kent. Woedend is hij en stamvoetend pakt hij de zwart-wit schoolgids om het nummer van de directeur op te zoeken en hem op te bellen.

  Pappa belt meneer van Putten op, zet hem op de luidspreker, en legt hem het hele verhaal uit. Na een lang gesprek stelt Pappa voor: “U moet de agenda’s innemen, ze vernietigen en nieuwe agenda’s uitgeven wat het ook kost.”. Meneer van Putten: “Ik vind dat u gelijk heeft alhoewel het een besluit is waar veel geld mee gemoeid is. Het gaat om een schadepost van 10 euro per leerling met een totaalbedrag van 30.000 euro. Er zullen helaas ook stemmen zijn die vinden dat we zo’n bedrag beter kunnen besteden aan bijvoorbeeld onze minder bedeelde zwarte medemens in de derde wereld. Maar ik begrijp uw standpunt en ik ga mijn uiterste best doen om e.a. ongedaan te krijgen.”

  Nadat de telefoon is opgehangen vraag Pappa de agenda en verbied Mamma en Kees om er nog in te kijken. Zelf neemt hij de agenda mee naar boven op zijn vergaderkamer. En daar, waar niemand hem ziet, haalt hij hem uit zijn broek om de hand aan zichzelf te slaan terwijl hij de fantaseert over de mooie benen van die vrouw, in dat rode jurkje.

  En zo verstreek er weer een dag in het hypocriete leven van enkele Kampense milieusatanisten.

 15. St. zegt :

  Maar al die kinderen!?

  Ze hebben die agenda al een week in hun bezit!

  Misschien moeten de gloriestoelers maar een weekje op het schoolplein bivakkeren.

 16. Psychodinges zegt :

  Dit past wel volledig in de Gereformeerde traditie. Blijkbaar is het geen probleem dat leerlingen met occulte t-shirts rondlopen, zolang er maar geen foto gemaakt wordt! Niet de daad, maar het betrapt worden is waar het om gaat…… En dat is natuurlijk een oude traditie die op vele terreinen wordt gepraktiseerd.

  Persoonlijk had ik het leuk gevonden als met een stickertje naar de ouders had gestuurd met bijv. een fotootje van Calvijn of erger om die over het gewraakte symbool heen te plakken. Maar misschien is de wetenschap dat er onder de sticker iets ergs zit te zwaar voor de ziel.

 17. Case zegt :

  Michael, misschien zegt jouw reactie ook wat over jou?

 18. John zegt :

  @Psychodinges

  Persoonlijk had ik het leuk gevonden als met een stickertje naar de ouders had gestuurd met bijv. een fotootje van Calvijn of erger om die over het gewraakte symbool heen te plakken.

  Want die ouders zien liever een sticker van moordenaar en religieus terrorist Calvijn (RIP Michael Servet) dan een sticker met een vredesteken 😉

 19. Lizelot zegt :

  Zonde….

 20. grobboo zegt :

  Ik moest spontaan overgeven toen ik dit verhaal las.

  Gelukkig knapte ik na het lezen van Michael’s reactie weer zienderogen op.

 21. afolus zegt :

  @Michael
  Ben jij een nakomeling van W.G. van der Hulst?

 22. Mustafa zegt :

  Nou die twee tweets dat zijn er nu wel wat meer geworden… alsof er een klein bommetje is ontploft op Twitter. Topsy biedt een grappig overzicht van de ophef.

 23. pijpkaneel zegt :

  @vera

  Maar ik verzin dit niet zelf! Dit is uit de echte brief. De brief die @gg heeft geplaatst is een satirische grap van het schoolbestuur. Ze hadden nooit verwacht dat dit viral zou gaan, maar kunnen er nog steeds hartelijk om lachen. Ik mag die vd Putten wel.

 24. Bokkepoot zegt :

  @Kaas

  Nee, vorige week.

 25. Martijn Rosdorff zegt :

  VOOR ELKE PIETER ZANDT LEERLING DIE DIT LEEST: ik bied 100 EURO voor de eerste aan de vernietiging ontsnapte AGENDA 2013 die ik in mijn handen krijg. Ik zweer het op de Bijbel!!!

 26. Bokkepoot zegt :

  3000 ‘occulte’ agenda’s vernietigd vanwege vredessymbool op T-shirt leerling. Wat zou er met hem gebeurd zijn?

  Goeie vraag.

 27. Bokkepoot zegt :

  @Mustafa

  Nou die twee tweets dat zijn er nu wel wat meer geworden… alsof er een klein bommetje is ontploft op Twitter.

  Tja, en dit soort berichtjes kunnen ook nog wel eens helpen…. 😉

 28. Pzleerling zegt :

  Die onderste foto geeft geen docenten weer, maar de wethouder van onderwijs die vorig jaar ivm een actie om het op tijd op school komen te bevorderen een keer op de vestiging staphorst was… Zie niet echt het verband met dit artikel. Trouwens wel belachelijk dat we om zoiets onbenulligs onze agenda moesten inleveren. En we hebben nog steeds geen nieuwe!

 29. Pzleerling zegt :

  @Martijn Rosdorff, als je het serieus meent, een paar agenda’s zijn wel aan de dans ontsprongen.. Dus als je er echt een wilt kan ik er wel eentje op de kop tikken..

 30. Pzleerling2 zegt :

  @Pzleerling @MartijnRosdorff
  Ik weet dat er sowieso 2 over zijn, ik en een vriend van mij hebben hem allebei nog.

 31. mafchauffeur zegt :

  Ik hoop dat er nog wel een paar exemplaren bewaard blijven. In ieder geval ééntje, voor het Museum op de Nieuwe Aarde, waar de Historie van de Gristelijke Mensheid in een gebouwencomplex van tenminste tienduizend hectare te zien zal zijn.

  En sommige mensen maar betogen dat een eeuwig hiernamaals verschrikkelijk saai is. 😉

 32. mafchauffeur zegt :

  Uit het jaarverslag 2012:

  Op dit moment is er een grote toename van het aantal leerlingen, die een diagnose hebben die past binnen cluster-4. Dat wil zeggen dat er sprake is van belemmeringen in de ontwikkeling door een stoornis in het autistisch spectrum, AD(H)D, of een psychiatrische problematiek.

  Het heeft er alle schijn van dat er in de agenda van het schooljaar 2011/2012 al een, helaas onopgemerkte, occulte afbeelding heeft gestaan. 😦

 33. afolus zegt :

  @deadraising mafdriver… 😄
  LOL, driewerf LOL 😀😎

  @Pzleerling @Pzleerling plus vriend…
  Vermoedelijk zijn jullie nog onbekend met het verhaal Ananias en Saphira….
  Hopelijk leest drs. Van Putten niet mee op GG 😁

 34. Pzleerling2 zegt :

  @afolus
  Ik ben wel bekend met dat verhaal… jij blijkbaar niet. (Ik was namelijk niet van plan een gedeelte weg te geven en om vervolgens te zeggen dat het 100% is).
  En wat zou het als Van Putten meeleest, misschien ben ik wel een Chinees uit Afrika die aan het internetten is op een aardappel…

 35. mafchauffeur zegt :

  @afolus: Ananias en Saphira? Ik dacht meer aan Achan uit Jozua 7. Ook geen prettige uitkomst.

  Hierna brachten Jozua en de Israëlieten Achan, de nakomeling van Zerach, naar het Achordal, samen met het zilver, de mantel en de goudstaaf, en met zijn zonen en dochters, runderen en ezels, schapen en geiten en zijn tent – kortom, met alles wat hij bezat. Jozua zei: ‘Jij hebt ons in het ongeluk gestort! Daarom zal de HEER jou vandaag in het ongeluk storten.’ Hij en al de zijnen werden door heel Israël gestenigd en verbrand. Daarna bedolven ze hen onder een grote hoop stenen. Toen bekoelde de woede van de HEER.

  Gelukkig is er tegenwoordig hoop en hoef je bij een dergelijk bedrijfsongeval alleen maar het DRT Nederland te bellen.
  https://www.facebook.com/drtnederland.drt?fref=ts

  @Pzleerling2: kijk maar uit dat je een Gezalfde niet onderschat. Ik ga er tenminste vanuit dat je niet zomaar Voorzitter van het College van Bestuur van een dergelijke school wordt. 😉

 36. Sensemillia zegt :

  @Pzleerling(2):

  Weten jullie iets meer over de jongen die dit tshirt draagt op de foto? Is dat ook een leerling van de PZ? Heeft hij dat shirt wel eens naar school aangehad?

  Want als dat het geval zou zijn, zou het deze situatie alleen nog maar hilarischer maken. 😀

 37. mafchauffeur zegt :

  Toch heeft het Pieter Zandt best wel een punt. Als het om een Hakenkruis was gegaan, was er vast niet zo lacherig over gedaan. Terwijl dit minstens zo ernstig is.

 38. Hannepanne zegt :

  Was een stickertje er over niet goedkoper geweest? Van die prijsstickertjes die je nooit ergens af krijgt.

 39. mafchauffeur zegt :

  @Hannepanne: dan kun je beter deze sticker gebruiken.
  http://www.zazzle.nl/engelse_guerre_contre_satan_ronde_stickers-217888727803723726

 40. Mustafa zegt :

  De brief is de moeite van het lezen waard; een juweeltje van politiek correct schrijven met allerlei rijkdommen tussen de regels verstopt. Neem bijvoorbeeld dit:

  We moeten echter tot onze grote spijt constateren dat de schoolagenda 2013-2014 op enkele punten op gespannen voet staat met de reformatorisch identiteit en het beleid van onze school […] Er is een groot pijnpunt waar we u en jullie over willen informeren.

  De fijnproever leest hier dat het peace-teken maar één van de pijnpunten is — en dat de school het niet nodig vindt ons te informeren over de andere. We kunnen alleen maar gokken wat de rest is, maar ongetwijfeld zijn er een paar mensen (waaronder de brave vader zo treffend beschreven door Michael) die ook hun goed geïnformeerde kanttekeningen geplaatst hebben bij het kledingstuk van het Meisje in Rood.

 41. goedgelovig zegt :

  Ook een kort bericht in Trouw met een reactie van de bestuursvoorzitter:

  http://imgur.com/AIYJhZ0

 42. Rivalamare zegt :

  Respect voor de mede mens is hier ver te zoeken. Laat ieder in zijn waarde!
  Dit land gaat ten onder aan zich zelf! Veel meer mensen zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Normen en waarden zijn ver te zoeken

 43. TommyLee zegt :

  Tja, het zal nu wel te laat zijn, maar als ze mij om raad gevraagd hadden had ik buiten dat stickertje-je hebt ze ook met een donkergrijze ondoorzichtige lijm-: aangeraden het gewraakte velletje er uit snijden:, een centimetertje laten zitten en daar een nieuw velletje op vast te plakken. De uitgesneden vellen natuurlijk ritueel verbranden!

 44. Bokkepoot zegt :

  @Rivalamare

  Respect voor de mede mens is hier ver te zoeken. (…) Dit land gaat ten onder aan zich zelf!

  Inderdaad, vrij respectloos om 3000 agenda’s te vernietigen omdat er iemand in staat (nota bene één van de samenstellers) die toevallig een t-shirt aan had waar toevallig een vredesteken op stond dat toevallig ooit iets anders betekende.

  Respectloos tegenover 3000 scholieren die sowieso niet voor vol aangezien worden aangezien ze niet zelf mogen uitmaken wat voor agenda ze aanschaffen.

  Gelukkig gaat het om incidenten, anders zou dit land hier nog aan ten onder gaan.

  Nu kunnen we er gewoon wat om lachen.
  Al is het eigenlijk om te huilen.

 45. goedgelovig zegt :

  @Pzleerling: Weten we. Is een grapje van onze redactie. Voor wie het niet doorhad: de twee foto’s zijn wel van Pieter Zandt-vestigingen, maar de bijschriften zijn 100% satirisch. Dit was het nieuws.

 46. TommyLee zegt :

  @gg: het dus nog niet te laat. Ik meld het wel als ze gebeld hebben. 🙂

 47. van Kerstenen zegt :

  Wat ik het meest zonde vind is nog wel dat nu in de toekomst geen leerling-agenda’s meer worden gemaakt.
  Binnen de reformatorische kaders was het toch best een leuke agenda die in elkaar geflanst werd. Helaas lijkt de refo-wereld alleen maar te radicaliseren.

 48. Sensemillia zegt :

  Ik vind het overigens extreem curieus dat in de brief expliciet gezegd wordt dat de samenstellers van de agenda niets verweten wordt. Terwijl een van de samenstellers juist het desbetreffende tshirt aan heeft gehad. Als je er uitgaat dat het peace teken fout is, dan is het niet alleen fout als het in een agenda verschijnt, maar ook als iemand er op school mee rond loopt. Toch zegt het bestuur expliciet van niet. Blijkbaar zijn dingen dus alleen fout als mensen het opvalt en er over gaan klagen.

  Yay voor hypocrisie enzo.

 49. flipsonius zegt :

  En tot overmaat van ramp geeft Swelter vanavond ook nog eens zijn afscheidsconcert in Kampen:-)
  Het gaat daar gruwelijk fout!

 50. pzleerling 3 zegt :

  @Sensemillia Diegene die dat tshirt aanhad en het schoolbestuur waren zich toen nog niet bewust van die dubbele betekenis van dat symbool, pas nadat een stel ouders hun er op hebben gewezen (na het zien van die agenda dus), werd er wat van gezegd. Daardoor is het in die agenda terecht gekomen.

 51. Martijn Haas zegt :

  Mijn vroegere godsdienstleraar was van mening dat je het peace-symbool beter ondersteboven kon dragen; met de ‘armpjes”naar boven. Eigenlijk best grappig!

 52. Professor Prietpraat zegt :

  pure satire dit, ongelofelijk dat het echt gebeurt en dat zoveel wereldvreemdheid nog bestaat anno 2013. Ik had me nog iets voor kunnen stellen als men zo´n moeite heeft met de historische en religieuze lading van een afbeelding op een t-shirt van een leerling op een foto in een agenda en dat men de ouders had willen informeren. Maar dan met een brief in de trant van: het spijt ons zeer dat er een afbeelding in de agenda is terecht gekomen die nare associaties kan oproepen. Wij raden ouders en leerlingen aan die moeite hebben met de afbeelding om het gewraakte symbool af te plakken danwel uit de bladzijde te knippen of de gehele bladzijde te verwijderen. Wij vinden het namelijk te ver gaan om vanwege 1 symbooltje, hoe vervelend ook, 3000 agendas en veel werk en geld en kostbare bomen doelloos te vernietigen Dat kunnen wij met onze geloofsovertuiging ook niet over ons hart verkrijgen.

  Volgens mij hebben deze duidelijk kortzichtige mensen het een en ander over het hoofd gezien bij het bijbellezen, namelijk dat we anderen tot voorbeeld moeten zijn en de buitenwereld de liefde van God moeten laten zien en dat we goed met de natuur en zo moeten omgaan en duurzaam gebruik ervan maken en zo. Zo maken ze de buitenwereld echt niet enthousiast over het geloof. Zo geobsedeerd door een fout symbooltje dat bijzaken hoofdzaken worden en hoofdzaken bijzaken. Triest.

 53. Wilfred zegt :

  @Michael: Hulde! Wat een geweldig stukje proza!! 🙂

  @Maf:

  Ik hoop dat er nog wel een paar exemplaren bewaard blijven. In ieder geval ééntje, voor het Museum op de Nieuwe Aarde, waar de Historie van de Gristelijke Mensheid in een gebouwencomplex van tenminste tienduizend hectare te zien zal zijn.

  En sommige mensen maar betogen dat een eeuwig hiernamaals verschrikkelijk saai is. 😉

  Dat museum zal, volgens de bekende profetie, gebouwd worden door de Messias zelve…

  ” en zeg tot hem: Zo zegt de HERE der heerscharen: zie, een man, wiens naam is Spruit. Deze zal uit zijn plaats uitspruiten en hij zal het museum des HEREN bouwen. 13 Ja, hij zal het museum des HEREN bouwen en hij zal met majesteit bekleed zijn en als heerser zitten op zijn troon; en hij zal priester zijn op zijn troon; heilzaam overleg zal er tussen hen beiden zijn.”

  Dank, ik lig weer in een deuk! 🙂
  Wel jammer dat je je gravatar hebt gewijzigd… 😦

 54. Wilfred zegt :

  @Mustafa: Klopt, politiek correct. Helaas niet grammaticaal.

  Vooral wanneer een geestelijke boodschap erg wordt gepopulariseerd, zodat het in het oog pringt met het doel jongeren te raken

  Jammer toch van het eerste woordje ‘het’. Boodschap… het. Meisje… die.
  Ik zie toch wel parallellen met de Marokaanse cultuur. 🙂

  @GG: Ook wel een beetje een trendy quote in de Trouw column. Er staat nog wat voor die aangehaalde zin uit die brief (“een andere uitleg is echter deze”). Dat maakt het (zij het in geringe mate) toch een wat minder wereldvreemde opmerking. Goed dus dat jullie de volledige brief hebben gepost!

 55. Leerling zegt :

  @martijnrosdorff ik heb hem ook nog voor je liggen

 56. afolus zegt :

  @Pzleerling2
  Uit je reactie merk ik op dat je ondanks de “stoerheid van je rebellie”, namelijk het achterhouden van de teruggevorderde occulte agenda, toch gereformeerd verkokerd redeneert.

  Immers A&S gaven nog iets maar wekten de indruk alles te geven.
  Jij geeft niets terwijl drs J. Van Putten rekent op jouw loyaliteit…. 😎

 57. DsDre zegt :

  Deze school heeft er nu een probleem bij, een aantal leerlingen bezoekt nu deze satanische site, dat kan nooit de bedoeling geweest zijn. Ook lees ik dat een aantal leerlingen de agenda nog heeft, gruwelijk.
  Stoute leerlingen, ga weg van hier. Als je dit bericht op zondag leest vraag ik me af wat nog op deze school doet.

 58. goedgelovig zegt :

  @PZ-leerlingen: Als je je agenda voor 100 euro wilt verkopen aan journalist Martijn Rosdorff, stuur dan even een mailtje naar redactie [apestaart] goedgelovig.nl, dan brengen we je met hem in contact. Discretie gegarandeerd. Van de opbrengst kun je dan een leuk peace T-shirt kopen voor in de klas. 🙂

 59. shinshinshun zegt :

  Vergeleken met een jaar of wat geleden zijn de rokjes ook flink korter geworden.
  Ik herinner me de tijden dat Urker meiden achterin de bus hun enkelrokken verruilden voor knierokken, om daarna de lippen te stiften.
  Times change. Over een paar jaar mag het peaceteken ook bij Pieter Zandt.

 60. shinshinshun zegt :

  @gg
  T-shit? Ik vind ‘m leuk 😉

 61. DsDre zegt :

  Zo zie je maar weer hoe vals deze site is. Voor 30 zilverlingen en een bord linzensoep de naam van de HEERE door het slijk laten halen. Nooit aan beginnen, je weet waar je eindigt.

 62. goedgelovig zegt :

  @shinshinnun: 🙂

 63. zeepkistt zegt :

  Als puber had ik een programma op mijn computer staan genaamd Nero Burning Suite. Tot vandaag heb ik nooit wat achter die naam gezocht. Ik gebruikte het om mijn cdtjes van korn en nirvana te kopiëren. Na mijn bekering brandde ik alleen nog maar christelijke artiesten.wellicht dat dit mijn onherstelbaar occult heeft belast.

  Ps. Misschien was het sommigen al opgevallen, maar mijn nick is gewijzigd van Van Kerstenen naar zeepkistt omdat ddeze naam beter bij me past

 64. Im Gegenteil zegt :

  Het kruis is trouwens ook een zeer onchristelijk symbool met een zweem van occultisme…

  De romeinen sloegen vroeger misdadigers aan het kruis. Daar wil je toch niet mee geassocieerd worden? Ook heeft het kruis verdacht veel weg van het Egyptische Ankh-symbool.

  Ik stel voor om alle kruisen van de kerken in de bijbelgordel naar beneden te halen en ritueel te vertrappen en te bespugen.

 65. DsDre zegt :

  @IG

  Waare gristenen hebben het kruis al lang vervangen door een visje.

 66. thomas1717 zegt :

  milieubelangen mogen geen rol spelen bij vernietiging van occultisme.
  Onze door zonden belaste schepping moet gezuiverd worden van al het occultisme.
  Ik wil de PIETER verZANDT in bijzaken school daarom adviseren om komende schoolprojecten aan zee door te brengen om daar alle occulte pentagramvormige zeesterren te vernietigen.

 67. Anoniem zegt :

  Het is wel weer een vergezochte actie. Het is een multi-interpretabel teken en het gaat meer om de intentie ervan. Ik kan me nog goed herinneren dat ik met
  mijn school naar Walibi ging om de techniek van de attracties te bekijken. Het was zo rond Halloween. De school eiste dat het park alle attributen weghaalden,
  omdat deze ook occult waren. Ze stonden er nog steeds en ik had het die
  dag totaal niet doorgehad omdat ik zo’n plezier had. Ik hoorde pas achteraf
  dat ze er hadden gestaan. Het is maar waar op je let toch? Het gaat meer om
  het intentioneel gebruiken van deze symbolen om mensen te shockeren. Ik denk dat de leerling dat totaal niet van plan was.

 68. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred:

  Wel jammer dat je je gravatar hebt gewijzigd…

  Hoezo? Vond je m’n rode racemonster zo mooi? Of vind je het hinderlijk om dagelijks middels mijn gravatar te worden herinnerd aan de dodenopwekopdracht/belofte van Matt.10:8? 😉

 69. Ettje zegt :

  @mafchauffeur; je was er zo herkenbaar door! Nu lees ik over je reacties heen! 😦

 70. mafchauffeur zegt :

  @Ettje: ik zal Tyler vragen of dat filmaffiche ook in rood beschikbaar is.

  Overigens wilde ik het T-shirt bestellen, maar het herenmodel is uitverkocht. Damesversie is nog wel verkrijgbaar, dus sla je slag. Slechts $25 plus shipping. 🙂

 71. Ettje zegt :

  @mafchauffeur; Je denkt toch niet dat ik het schilderen verleerd ben? Dat deden we vroeger zelf, op shirts en vlaggen…:-) Ik denk dan ook dat diegene die dat shirt droeg op de foto ‘m uit de verkleedkist van zijn/haar vader/moeder heeft gehaald! 🙂

 72. mafchauffeur zegt :

  @Ettje: ik bedoelde het officiële shirt van DEADRAISER. En door dat aan te schaffen steun je ook nog eens het goede doel! 🙂

 73. Martijn Rosdorff zegt :

  Ik ben inmiddels voorzien van een originele PZ agenda! Dank voor alle aanbiedingen. (PS: ik heb er niks voor betaald!)

 74. henkjan37 zegt :

  @ Martijn

  us bin zunig zker;)

 75. henkjan37 zegt :

  Overigens opvallend dat die ouders klaagden over het zogenaamde nero-kruis dat ze zagen in het peace teken en dat ze in verband brachten met vervolging van christenen.

  Alsof dat normale kruis zo prettig voor christenen was!!

 76. henkjan37 zegt :

  @ wilfred

  ouwe gramaticafurher!

 77. MaB zegt :

  Ik heb altijd zo het vermoeden dat alle maffe ideeën voornamelijk voortkomen uit het willen vermijden van conflict. Het overgrote deel van refo-scene zal wel niet vallen voor dit soort paranoïde bijgelovigheid. Maar je zal er maar een enkeling tussen hebben zitten die wel zo in elkaar steekt en dan moeten schoolbesturen zowaar rekening met ze houden.

 78. pietje zegt :

  kinderachtig zeg om zon kut tekentje van de vrede alle agenda`s in te nemen. laten ze dan ook even kijken naar de rokken van die meiden. DIKKE STUMPERS hahaha

 79. zeepkistt zegt :

  Ik krijg zojuist real-time door dat Pownews ter plaatse is. Wel een mooie kans om te evangeliseren op de landelijke tv.

 80. Gerwin Peelen zegt :

  Vaag. Maar goed. Goedgelovig. Willen jullie iets minder suggestief foto’s plaatsen. Een foto waar iemand aan het lachen is en een ander de klassenfoto bekijkt is niet gelijkt ‘De schok was groot’. Bovendien werkt één dametje op de foto in Ede, dus de kans is ook nog eens aanwezig dat het helemaal niet het Pieter Zandt is.

 81. anoniem zegt :

  Ik vind het zelf ook wel dom, ik zit op de pz. Maar dat ze fotocs gaan maken van “ontzette leerkrachten” die helemaal niet op onze school werken is toch wel zielig.

 82. anoniem zegt :

  Ik vind het trouwens onbeschoft dat het grote deel de suggestie doet dat wij “wereldvreemd” zijn. Het komt op mij een beetje over dat jullie denken dat we alleen maar weten wat onze scchool voorstelt. Het komt over alsof we een eruw achter lopen ofzo, wat we niet doen. Wij weten echt wel meer van de wereld. Wij weten ook heus wat comazuipen betekent, wat popmuziek is en wat oodopjes zijn. Dat als we later een opleiding volgen we hele andere dingen tegenkomen dan wat wij gewend zijn. Ik heb een vraag voor jullie: weten jullie wel wat met respect met elkaar omgaan betekent? Want volgens mij loopt daar een groot deel op achter.

 83. mafchauffeur zegt :

  @anoniem: ik vind “Wereldvreemd” best wel een compliment hoor. 😉

  Nu je hier toch bent: ken je de Twijfelliederen al?
  Rechts onderin.

 84. Anonymouse zegt :

  Met respect met elkaar omgaan. Hmmm.
  Is dat iets als 3000 prima agenda’s niet aan arme gezinnen met schoolgaande kinderen in Nederland doneren maar ze achteloos te vernietigen ?

 85. Anonymouse zegt :

  Maar goed. Het ergste is nog dat het verhaal onzinnig is.

  Ten eerste lijkt het vredesteken totaal niet op het “Nerokruis”.

  Ten tweede is de gangbare naam van het “Nerokruis” het “Petruskruis” en is dit sowieso geen occult/satanisch teken – het is het symbool van de Paus van het Rooms-Katholieke geloof. Nu begrijp ik dat een reformatorische school niet zo’n fan is van de Paus – maar te suggereren dat hij een occulte duivelsaanbidder is gaat wel erg ver.

  Toegegeven: er zijn wat satanisten die een omgekeerd kruis gebruiken om zich af te zetten tegen de Christelijke kerk. Maar dat is hun domheid en gebrek aan opleiding. Van het bestuur van een school voor voortgezet onderwijs mogen we m.i. toch wel iets meer verwachten.

  Ten derde zit het leven vol met tekens waar men een andere/occulte betekenis voor kan vinden als men dat graag wil. Alle rekenkundige operatoren (+,-, x, = etc) zijn bijvoorbeeld ook terug te vinden op runen, in heidense afbeeldingen enzovoorts. Het zijn nu eenmaal streepjes in een voor de hand liggende vorm.
  Daar doet de school echter niet moeilijk over.

  Dus misschien moet men maar eens wat aan huiswerk gaan doen voor er weer en masse papier vernietigd wordt.

 86. Wilfred zegt :

  @henkjan: Dank! 🙂

 87. Rinus Incognita zegt :

  jeee….. waarom scheuren ze die gewraakte pagina er niet gewoon uit??
  in vredesnaam zeg…

 88. goedgelovig zegt :

  @anonieme leerling van het Pieter Zandt: Misschien wat minder comazuipen en beter opletten bij Nederlands. Vijf stijlfouten en drie spelfouten in één alinea, hoe krijg je dat voor elkaar.

 89. Bert zegt :

  He Anoniem, ik begrijp je reactie wel een beetje. Het is lastig als je zo aangepakt wordt in de media, en ik kan me voorstellen dat de school je het concept ‘satire’ ook niet zo goed uitgelegd heeft. Dat krijg je als je alle humor, seksualiteit en relativersingsvermogen uit je opleiding trapt, maar dat terzijde.

  Op de middelbare school had ik sterk de neiging te denken in ‘wij-zij’. Wij sterke en radicale Christenen, en de boze heidense buitenwereld, de stomme websites, die verwaterde Trouw.. en dan komen andere zogenaamde christenen je ook nog eens anoniem uitlachen. Naar. Wat een eikels. Toch?

  Tijdens mijn studententijd leerde ik dat van mening verschillen juist erg waardevol is, en je ook leert om naar jezelf te kijken. Humor, satire en zelfs (zelf)spot kun je gebruiken om duidelijk te maken wat je wilt zeggen. Net als de dominee bijbelverhalen gebruikt om uit te leggen hoe je je geloof kunt beleven, maar dan nog wat scherper. Misschien zelfs wat minder saai. Toch?

  Bomans dan maar: “Men mijde de serieuzen, want zij missen de ernst. Zij zijn zo lichtzinnig, dat zij hun mening voor de enige waarheid houden.”

 90. afolus zegt :

  @Bert
  Mooie en wijze tekst..!

 91. Ettje zegt :

  En nu hopen dat anoniem nog een keertje langskomt en de reactie van @Bert leest!

 92. Ru zegt :

  Whhaaah, dat ene jong heeft schoenen aan die de Griekse sportgod aanhangen!

 93. Ru zegt :

  Volgens mij zie ik ook het embleem van de God van de Duitse Autobahn. Beetje slordig allemaal..

 94. Schijt aan jullie! zegt :

  Wat zijn jullie allemaal zielig zeg dat je hierover je neus moet snuiten. Laat die mensen lekker zelf hun ding doen en stort zelf 5 euro naar die zwarte minder bedeelde medemens van jullie!

 95. Ettje zegt :

  @Schijt aan jullie; Wil je er over praten? Want het lijkt me best zwaar om Schijt te heten.

 96. Bert zegt :

  Hilarisch, op rawstory.com een hoop Amerikaans commentaar: http://www.rawstory.com/rs/2013/09/11/christian-schools-shreds-20000-in-literature-over-satanic-peace-sign/

  “Especially ironic coming from a religion that has a device used for torture and execution as its main symbol.”

 97. Steve zegt :

  Hoe satanische voor christelijke ouders te vinden wanneer de vrede symbool is alleen de semaforen voor N en D bijvoorbeeld nucleaire ontwapening. Occulte symbolen!

 98. Gerrit zegt :

  http://www.digibron.nl/search/detail/012ea7b431eb4235984d1474/omgekeerde-kruis-als-vredesteken

  het artikel schreeuwt om brononderzoek, ik heb enkele zaken onderzocht en ben verbijsterd over de fouten!

 99. mafchauffeur zegt :

  Toch is het goed dat een schoolbestuur verantwoordelijkheid neemt en doet wat nodig is om een positief geestelijk klimaat te creëren.

  Zo ook de Heilig Hart basisschool in Lemelerveld (Dalfsen).
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21888853/__Wichelroedeloper_reinigt_school__.html

  Hoewel de school er zelf heel bescheiden over is; geen enkele vermelding, noch op de eigen website noch in de nieuwsbrieven.
  http://www.h-hartschool.nl/cms/index.php/nieuws/laatste-nieuws

 100. Im Gegenteil zegt :

  @Schijt aan jullie

  Ga zelf lekker je gristending doen en stort zelf maar 5 euro.

  Ik snuit op jou! Pffffffrrrrrsssssjjjjtttt!!!

 101. Bokkepoot zegt :

  @Steve

  Om je tekst van de Swahili misschien voor de hand manier in het Nederlands vertaald te krijgen is Google Vertalen niet de meest liggende? Geen totaal aan vast touw te knopen.

 102. Ron zegt :

  Ook op het op Driestar college in Gouda is het niet toegestaan voor leerlingen om een eigen agenda te hebben. Ook daar wordt ieder jaar een eigen ‘verantwoorde’ agenda samengesteld die verplicht is voor leerlingen.

 103. DsDre zegt :

  Kunnen ze dan van ’t Zand de lay-out van de agenda’s van Driestar overnemen. En waarom brengen ze niet gezamenlijk een agenda uit of zijn beide scholen van een andere stroming.

 104. ienie zegt :

  tjonge jonge daar zakt je de broek van af hoor…..het is 2013! mensen….een internationaal teken….tegen oorlog en geweld! is de bijbel daar niet tegen dan?
  Die ouders sporen niet en die school leeft in de oertijd! Wat een verspilling!
  Ze konden toch gewoon de bladzijde uit die agenda scheuren…

%d bloggers liken dit: