Paradies: Glaube

Begin dit jaar werd de film vertoond op het International Film Festival Rotterdam en deze zomer is de Nederlands ondertitelde DVD uitgekomen: Paradies Glaube. Het tweede deel van de Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl’s Paradies-trilogie rond de thema’s hoop, geloof en liefde.

Ging Paradies Liebe over een oudere vrouw die tijdens haar vakantie in Kenia een zwarte man aan de haak slaat en van een koude kermis thuis komt, Paradies Glaube gaat over de onfortuinlijke missie van een katholieke vrouw die op fanatieke wijze probeert Oostenrijk tot Maria te bekeren. Maar dan komt haar islamitische man na enkele jaren afwezigheid weer thuis en ontspint zich een hilarische en absurde geloofsstrijd tussen de twee.

Intussen is in Berlijn Paradies Hoffnung ook in première gegaan. Deze film gaat over een 13-jarig obees meisje dat tijdens een dieetkamp verliefd wordt op haar 40-jarige begeleider.

Natuurlijk dringt zich meteen een vergelijking op met Krzysztof Kieslowski’s befaamde Trois Couleurs-trilogie (Bleu, Blanche, Rouge) die ook deze bijbelse drieslag als uitgangspunt had.

Advertenties

6 responses to “Paradies: Glaube”

 1. Johan says :

  Zo te zien gaat het vooral over hoe goedgelovige mensen hun eigen paradijs proberen te scheppen. Ik wist trouwens niet dat er nog zulke fanatieke katholieken bestonden.

 2. joost says :

  Johan
  Wist jij niet dat er fanatieke Katholieken bestonden?
  Jeetje, hoe denk je anders dat het misbruik door de katholieke priesters zo lang door heeft kunnen gaan. Kinderen werden door de fanatiekelingen gewoonweg niet geloofd wanneer zij tegen hun ouders repten over eventueel misbruik. Integendeel zij werden vaak ook nog eens bestraft en kregen te horen dat meneer pastoor zoiets vast niet deed als goed katholiek. 😦 😡 😦
  joost

 3. Johan says :

  @joost: De misbruikaffaire is wat anders dan het evangelistische fanatisme dat in deze film naar voren komt. Ik doel (uiteraard) op dat laatste.

 4. puberapostel uit Rodanburg says :

  Het is maar het topje van de ijsberg, ik heb zojuist een groot complot ontdekt
  http://puberapostel.wordpress.com/2013/08/31/het-complot-van-de-eo/

 5. henkjan37 says :

  @ puberapostel

  Jij hebt echt de gave van warrigheid zeg!

 6. henkjan37 says :

  @ Johan

  er zijn ook nog aarditg wat katholieken die dagelijks ter kerke gaan, kunnen de refos nog een puntje aan zuigen;)