Een font voor sarcasme

Sarcastic-FontSarcasme en het internet horen bij elkaar. Maar hoe geef je aan dat een opmerking sarcastisch is bedoeld en voorkom je dat je relaties de kast op jaagt? Tot nog toe gebruikten we dan verzonnen tags als <sarcasme> en </sarcasme>, maar sinds enkele jaren is er een makkelijker manier: het Arial Sarcasme Font in omgekeerd cursief, of als je heel erg sarcastisch bent in vet omgekeerd cursief. Het mooie is dat dat in elke taal goed overkomt. Meer op TheNextWeb en de officiële website van het Sarcasme Font.

Advertenties

23 responses to “Een font voor sarcasme”

 1. puberapostel uit Rodanburg says :

  Je kan toch prima sarcastisch zijn zonder dat font, zolang mensen maar tussen de regels kunnen lezen?

 2. Jeroen Mank says :

  @Puberapostel
  Maar als een sarcastische opmerking uit slechts één regel bestaat heb je een probleem

 3. John says :

  @Jeroen Mank

  Bedoel je dat nu sarcastisch?

 4. Jeroen Mank says :

  Voor e-mail kan dit werken. Maar voor comment boxes als deze of bij YouTube nutteloos. Je hebt als commenter geen controle over het font dat op een site gebruikt wordt. En op de meeste sites mag je geen of zeer beperkt HTML tags gebruiken in de commentboxes

 5. Jeroen Mank says :

  @John
  Raad eens 😉

 6. John says :

  Ah! Een smiley, nu is het duidelijk. Dank je wel hoor!

 7. John says :

  Of:

  Ah! Een smiley, nu is het duidelijk. Dank je wel hoor! 😉

 8. John says :

  Dat klinkt al een stuk vriendelijker 😉

 9. Jeroen Mank says :

  @John
  Ik bedoelde het sarcastisch. En tegelijkertijd bedoelde ik het ook serieus. Bij een kort zinnetje kan het soms heel lastig zijn om uit te maken of iets sarcastisch bedoeld is of serieus. Je weet meestal niet wie het schrijft en wat zijn achtergrond is.

 10. John says :

  @Jeroen Mank

  Mee eens, daarom zijn smileys wel nuttig, zoals je ziet kan een knipoog de boodschap behoorlijk nuanceren. Daarom voel ik ook wel iets voor zo’n sarcasme-font. Dat kan een hoop duidelijk maken.
  Al zit de lol er natuurlijk ook wel eens in om niet duidelijk te maken wat je nou wil zeggen 😉

 11. Ernst says :

  Ik ben principieel tegenstander van het gebruik van smileys en speciale fonts. Het is het einde van de beschaving. Als satire niet meer intuïtief begrepen wordt, is het einde nabij. Dan dreigen we onszelf te serieus te nemen en een (sub)cultuur die dat doet, wordt zo zwaar dat ‘ie vroeg of laat door zijn hoeven zakt.
  Op het moment dat we afhankelijk worden van smileys of andere kunstgrepen, zijn we dat vermogen tot satire dus kwijtgeraakt – een toestand die ras naderbij komt. We bevinden ons nu in een schemerzone – er is nog een weg terug! Wachten we te lang, dan zal er nooit meer een nieuwe Bomans of Carmiggelt opstaan! En als ‘ie al opstaat, dan zal hij (of zij) onbegrepen en gedesillusioneerd, vroegtijdig wellicht, het graf in rollen.
  Ik roep jullie op: heb uw naaste lief, koester de satire, ban de smileys!

 12. Jeroen Mank says :

  @Ernst
  Letters zijn slechts letters die gezamenlijk slechts woorden vormen. Zonder enige emotie. Om iets over te brengen is sowieso woordkeus heel belangrijk. Maar met name sarcasme is voor een groot deel ook afhankelijk van intonatie, gelaatsuitdrukkingen, non-verbale communicatie. Allemaal kwaliteiten die geschreven tekst an sich ontbeert.
  Daardoor is het maar al te vaak moeilijk uit te maken of iets sarcastisch bedoeld is of dat iemand iets echt meent. Vooral bij korte opmerkingen en reacties. Smileys en een sarcasme font kunnen daarbij helpen.

 13. Jeroen Mank says :

  @Ernst
  Aanvulling: Alleen een zeer goed schrijver weet de geschreven taal zó te beheersen, dat hij de non-verbale communicatie die een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de taal kan vervangen. Je noemt daar een paar uitmuntende voorbeelden van.
  Maar helaas is dat talent maar zeer weinigen gegeven. Gun hen dus de smileys.

 14. John says :

  @Jeroen Mank

  En nog een aanvulling: ook van de lezer dient dan enige mate van intelligentie en inlevingsvermogen verwacht te worden!

 15. Jeroen Mank says :

  @John
  En ook dat lijkt soms zeer weinigen gegeven te zijn.

 16. Sueigilera says :

  Wat een geluk dat jullie wel over intelligentie en empathie beschikken.

 17. henkjan37 says :

  goh wat leuk, eem speciaal fond

 18. henkjan37 says :

  maargoed

  sarcasme niet snappen en dan ipdv zo’n teken is superhandig

  voor autisten

 19. Wilfred says :

  @Sueigilera: 🙂

  @Jeroen Mank: Het is wat lastig PA serieus te nemen met zijn opmerking. Ik weet niet of je al eens een blik op zijn blog hebt geworpen, maar daar wordt pijnlijk duidelijk dat je zonder achtergrondinfo niet kunt bepalen of iemand allerlei onzin nu wel of niet serieus meent. Tussen de regels door lezen kan dan niet.

  Dus ik ben het met je eens: het is regelmatig lastig om te bepalen hoe iets bedoeld is.

 20. henkjan37 says :

  @ Wilfred

  tussen de regels door is juist ook over PA heel wat te lezen. Hip, lekker kritisch en vol humor, tot ineens een heilig huisje als de Bijbel ook maar een tikkie wordt aangevallen. Dan is die hipheid en het lekker kritisch zijn ineens foetsie, komt zijn oude aard weer naar boven. Ook in zijn taalgebruik is echt wel een duidelijk orthodox protestante achtergrond van hem of in elk geval zijn ouders te vermoeden. Hij komt op mij over een als typische refo die meer een evangelische hoek opgaat, maar het refo krijg je er nooit echt uit;)

  Overigens is dat Rodanburg ergens een losgeslagen dancing in de Alblasserwaard waar op zaterdagavond tot 12 uur en ver daarna vooral religieuze diepgang zoeken in hun glas en in elkaar (|letterlijk)

 21. henkjan37 says :

  — daar moest nog tusen refo-jongeren–