Spectaculair bekeringsverhaal blijkt verzonnen

Tony AnthonyDe spectaculaire bekeringsbiografie van Tony Anthony, beschreven in de bestseller Getemde Tijger, blijkt niet waar te zijn. Anthony schreef dat hij op jonge leeftijd door zijn opa van Engeland naar China was gebracht, waar hij later drievoudig wereldkampioen Kung Fu werd. In de gevangenis zou hij tijdens een bezoek van een evangelist tot geloof zijn gekomen. Na zijn vrijlating zette hij zich in voor evangelisatie.

Zijn boek werd in een oplaag van 1,5 miljoen exemplaren in 25 talen uitgegeven, hij won in Amerika een prestigieuze christelijke boekenprijs, en de Britse Evangelische Alliantie gaf hem een nationaal podium. In 2006 sprak hij op de pinksterconferentie van Stichting Opwekking.

Nu blijkt dat Anthony grote delen van zijn verhaal heeft verzonnen en geplagieerd. Dat berichtte The Guardian afgelopen zondag nadat eerder al het kritische weblog Crosswire uitgebreid over de zaak had bericht. De Evangelische Alliantie zag zich gedwongen een onderzoek in te stellen en publiceerde eerder deze maand dit persbericht. Hierin wordt weliswaar erkend dat het boek niet de waarheid bevat, maar wordt de evangelist ook geprezen voor het goede werk wat hij heeft verricht.

Wat in deze zaak opvalt is niet dat een evangelist zijn verhaal verzint – dat gebeurt zoals we op GG weten wel vaker, we hoeven maar te verwijzen naar de autobiografie van Mattheüs van der Steen en de eindtijdstudies van Frank Ouweneel – maar dat niemand de meest basale feiten in zijn verhaal heeft gecheckt.

Geen van zijn 25 uitgevers (waaronder zijn Nederlandse uitgever Ark Media), geen kerk of christelijke organisatie die hem uitnodigde (waaronder Stichting Opwekking die hem 2006 als hoofdspreker op de pinksterconferentie boekte), geen enkel christelijk medium waar hij werd geïnterviewd (waaronder de EO), vond het nodig te checken of hij wel echt Kung Fu-wereldkampioen was geweest. Ook veel andere feiten in zijn verhaal – zijn opa was bijvoorbeeld al overleden toen hij werd geboren en hij claimde de bodyguard te zijn geweest van een niet-bestaande Arabische ambassadeur in Londen – zijn niet gecheckt.

Ook dat hij eerder door de Britse rechter al was veroordeeld voor vlucht na een dodelijke aanrijding, bewuste ‘misleiding van het hof’ en fraude met zijn geboortedatum, was voor de Evangelische Alliantie geen reden om vraagtekens bij zijn bekeringsverhaal te zetten.

Anthony zelf houdt stug vol dat zijn verhaal klopt, maar dat bepaalde namen en plaatsen zijn veranderd om de identiteit van mensen te beschermen.

De affaire roept de automatisch de vraag op hoe betrouwbaar gristelijke autobiografieën werkelijk zijn. Als zelfs uitgevers de feiten niet meer checken, hoe weet je als lezer dan wat klopt en wat niet? Wordt het niet tijd om steekproefsgewijs een heel aantal succesverhalen kritisch onder de loep te nemen?

59 Reacties op “Spectaculair bekeringsverhaal blijkt verzonnen”

 1. Gerald zegt :

  Tja, the same old story. Money talks. 1,5 miljoen boeken hebben vast een leuk zakcentje opgeleverd. En stug volhouden natuurlijk, dat betekent ook zijn volgers, het onderzoek en de uitkomsten in twijfel zullen trekken.
  AMEN!

 2. afolus zegt :

  Heeft de tijgertemmer de satan al de schuld gegeven…?

 3. WoodyFlow zegt :

  Ik bedoelde: wereldkampioen Tofu !

  En wat maakt het uit dat ik geen bodyguard ben geweest…

  En die man die ik heb doodreden daar ben ik NIET verantwoordelijk voor want ik had gedronken en was dus niet aansprakelijk!!! Bovendien ben ik daarvoor gestraft dus dat licht ACHTER mij

  Het was wel echt Goudstof! Nee je mag niet mijn financieele administratie inzien! Ja ik heb mijn vriendin jarenlang structureel bedrogen maar het was een verslaving!!! En ik was er goed in! Een paar verzinsels in de boek maar de kern is waar! Oke sorry voor die paar kinderen die ik misbruikt hebt kan ik er wat aan doen?

  Waar het om gahaaaaat is dat ik tot geloof ben gekomen! En dat ik nu in feite een beter mens men,

  af en toe een leugentje her en der, jarenlang structureel vreemdgaan, even iemand kapot raggen met de auto, kinderen van de weg afsleuren in auto’s, goudstof claims, financiële wanpraktijken, dat gebeurd de besten!!!

  dat is – let op – GEESTELIJKE STRIJD en hoort bij christelijke charismatische leiders. Want wij vechten niet tegen mensen maar tegen de satan en zijn kornuiten

  Maar goed, ik Tony Anthony heb het volgende gedaan:

  – ik heb een team van vrienden samengesteld
  – ik mag geen emails meer versturen, wat echt verschrikkelijk is
  – Van die lieg verslaving ben ik nu bijna af (ohoho wat heb ik lang geleden)

  – 6 augustus presenteer ik mijn nieuwe boek: De Getemde Poema
  – Dan speel ik van mijn nieuwe EP “Vrolijke Boeteliedjes”

  Hier even overzicht van de nummers van de nieuwe EP (E 29.95 nu te bestellen)

  1- Iedereen is zondig
  2- Wie zonder zonde is werpe de eerste steen
  3- Jij goedgelovige sukkel
  4- Te mooi om waar te zijn
  5- Dikke middelvinger naar U oh Heer
  6- Boete doen ole ole
  7- Ik zei toch het spijt me
  8- Oeps I did it again

  Heel toepasselijk presenteer ik mijn nieuwe boek en EP (geen CD het is een EP) in cafe Dwaze Zaken, want zo mag mijn handelen inmiddels wel bestempeld worden

  komt allen, of dat interesseert me eigenlijk niets als je maar mijn cd koopt

 4. Gerard zegt :

  Factchecking en christendom gaan niet samen. Dat is toch al lang bekend? En dan nog, facts veranderen niet wat mensen geloven.

  Grootste voorbeeld is het scheppingsverhaal dat al tot in den treure is gefact-checked en als niet waar gebeurd is bestempeld. Wat niet wegneemt dat miljoenen mensen het nog steeds geloven.

  Deze Tony Anthony zal voor velen wereldkampioen Kung-Fu geweest zijn. Wikipedia liegt.

 5. afolus zegt :

  @WoodyFlow
  Geweldige tekst..! 😀

 6. van Kerstenen zegt :

  Ik zelf heb het boek ook gelezen en had daarna al weinig vertrouwen in de schrijver. Hij pleit zichzelf in het laatste hoofdstuk met christelijke argumenten vrij van doorrijden na een dodelijke ongeval. Het verbaasde mij ook dat velen in mijn omgeving zo positief waren over het boek.

  Tuurlijk, iemand die rondloop met een bord om zijn nek “Je moeder is een hoer” in het Chinese equivalent van de Schilderswijk, en vervolgens al zijn belagers kort en klein slaat, is leuk. Net als een film van Steven Seagal. Lekker er op los slaan. Maar om daar nu meteen een bekeringsverhaal aan te koppelen…

 7. Pittig zegt :

  Wat is de volgende stap? Dat het verhaal van de barmhartige Samaritaan of de Verloren Zoon ook verzonnen is?

 8. ruub zegt :

  Ik begrijp het best hoor. Arme jongen. Zat natuurlijk in een kring met allemaal charismatisch evangelischen en toen begon iedereen zich voor te stellen. Zie het zo voor me. Naast ‘em begon het voorstel-rondje. En ze gingen natuurlijk net de andere kant op. Het begon nog eenvoudig, maar al snel volgden de mooie, aangrijpende levensverhalen elkaar in rap tempo op. Prachtige bekeringsmomenten werden steeds indrukwekkender en zelfs snikkend beschreven. En toen was hij aan de beurt.

  Hij had natuurlijk gewoon kunnen zeggen: ‘Ja, kijk, m’n ouders geloofden en ik nu dus ook. Leek me gewoon wel leuk.’ Maar dat deed jij niet. Zou ik ook niet doen. Natuurlijk begon hij een verhaal te vertellen dat alle andere overtrof en dat ervoor zorgde dat aan het eind iedereen jankend bij hem in de armen viel. En toen dat eenmaal gebeurd was, kon hij niet meer terug: Als je eenmaal op het podium bent gehesen, moet je het verhaal nu eenmaal nóg mooier maken, dat hoort erbij. Dat begrijpt iedereen toch?
  Ben ook zo vaak in de verleiding ben geweest op GG om een nóg geweldiger ontkeringsverhaal te vertellen. Dus heel begrijpeijk allemaal, niks bijzonders, snap het best :-).

 9. Pittig zegt :

  @ Ruub

  😀

  Scherpe satire over GG reageerders. Zou je niet ook een satirisch stukje over GG willen schrijven, net als Rinus?

 10. jan hartman zegt :

  @ Pittig, neem heel gewoon de Bijbel aan als de volle Waarheid, deze is betrouwbaar.

  Wat de beste man gedaan heeft waar over het onderwerp schrijft is niet goed te praten. Hij maakt niet alleen zichzelf tot schande, hij verheft zich boven God de Schepper, door Hem en mijn Heer en Heiland, Jezus Christus tot schaden te maken.

 11. Hendrik zegt :

  Misschien is het beter dat de gristelijke uitgevers zich beperken tot gristelijke auto biografieën, zoals over de VW kever van Anne van der Bijl
  http://www.opendoors.nl/ons-werk/over-ons/geschiedenis/
  Daar valt toch weinig vermenging met geestelijk ervaren feiten te verwachten?
  (op de tijger in de tank na http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/RA01:30051001365409 )

 12. ruub zegt :

  @Pittig
  Zal er eens over nadenken 🙂

 13. beervis zegt :

  @Steven
  Ik ben wel nieuwsgierig wat je hier van vind. Tevens hoop ik dat je iets gaat vertellen over het belang van als je met je bekerings en wonder verhalen naar buitenkomt, dat je ook met degelijke en redelijk controleerbare informatie komt. (Ik zal daarna niet komen over de checkbaarheid van de bijbel. Hoewel ik daar toch wel een groot belang zie)

 14. Steven zegt :

  @beervis

  Je wilt weten wat ik van leugens vind?

 15. Waterlelie zegt :

  Kennelijk ‘de kers op de taart ‘?
  Satan zit ook nooit stil!

 16. John zegt :

  “Spectaculair bekeringsverhaal blijkt verzonnen”

  Goh…

 17. Gerald zegt :

  @Waterlelie
  Ik neem aan dat je een vermelding op GG als ‘kers op de taart’ beschouwd? 😉

 18. Wilfred zegt :

  @WoodyFlow: LOL 🙂

  Ik zie wel enige vermenging met een ander item, maar dat zij je vergeven.

  @Ruub:

  Ben ook zo vaak in de verleiding ben geweest op GG om een nóg geweldiger ontkeringsverhaal te vertellen. Dus heel begrijpeijk allemaal, niks bijzonders, snap het best 🙂 .

  En desondanks heb je je daar sterk onder gehouden. Wat een toonbeeld van standvastigheid! 🙂

  Maar mooie twist aan het eind. Van bijna Nathan-achtige proportie. 😉

 19. beervis zegt :

  @Steven
  Nee ik wil niet weten wat je van leugens vind. Ik denk namelijk dat mensen ook dingen kunnen zeggen die niet waar zijn zonder te liegen. Ik wil weten of jij het snapt dat je mensen met mooie verhalen niet 123 zou moeten geloven omdat ze vaak gewoon gelijk staan met van die paranormale charlatans. Dus dat als je met bovennatuurlijke info. dat dat verifieerbaar moet zijn.

  Duidelijker kan ik het je niet uit leggen. Als je nog stommertje gaat spelen dan weet ik het niet meer. Ben je echt zo dom, moet je plaats nemen in de glorie stoel om wat I.Q. te verlengen, als God bij machte is.

 20. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Dit verhaal krijgt nog een staartje. Morgen een uitgebreidere follow-up.

 21. Steven zegt :

  @beervis

  Het was me al wel duidelijk dat een positieve werking bij jouw meestal van korte duur is:

  beervis zegt : 26 juni, 2013 om 11:53 pm
  Jammer dat je vissenfilmpje (David Foster Wallace) is verwijderd. baal ik van. Had wel een positieve werking op mij.

  Zijn ze vergeten je vissenkom te verschonen ofzo?

 22. bramvandijk zegt :

  Eigenlijk is het heel erg bijbels om te liegen met als doel om mensen te bekeren tot het juiste geloof. Wat anders deden de schrijvers van de brieven aan Efeze, Kolossenzen, 2 Tessalonicenzen, de pastorale brieven en de brieven van Petrus dan liegen om hun persoonlijke opvattingen meer overtuigingskracht mee te geven.

  Om met een andere bijbeltekst te spreken: niks nieuws onder de zon 😉

 23. bramvandijk zegt :

  @Woodyflow en Ruub
  😀 Wat een mooie teksten

 24. beervis zegt :

  @Steven
  Dat was ironisch bedoeld. Was ook niet duidelijk en is mijn schuld. Toen de tijd las ik hier ook wat oppervlakkiger en tikte wat dommigheden. Het kon mij eigenlijk ook niet zo schelen. Dom, that’s it en hooghartig dat ook. Niet dat ik in wezen hooghartig ben hoor, dat is het niet. Iedereen heeft wel eens het idee het allemaal wel te begrijpen terwijl die in feite nog niks weet.

  Even terug waar mij vraag was.

  Maar je snapt toch wel waar ik het over heb. De zin van een goed onderbouwd verhaal als je het hebt over zaken waar geen natuurwetten mee van doen hebben. Aangezien er zoveel gekkigheid opduikt. Straks volg je nog een valse leraar en in de bijbel staat dat zelfs de ware gelovigen zullen worden misleid. Dus kan je na gaan hoe goed je moet uitkijken.

 25. beervis zegt :

  mij=mijn uiteraard.

 26. Steven zegt :

  @bram

  Grappig dat nu juist jij, met die tekst (1:9c) uit Prediker over de vluchtigheid van alle aardse dingen komt.

  Deze schrijver sluit trouwens af met de volgende waarschuwing:

  Pre 12:12b Er komt geen einde aan vele boeken te maken, en veel studeren vermoeit het lichaam.

  En een goeie raad:

  Pre 12:13 De slotsom van al wat door u gehoord is, is dit: Vrees God, en houd u aan Zijn geboden, want dit geldt voor alle mensen. 14 God zal namelijk elke daad in het gericht brengen, met alles wat verborgen is, hetzij goed, hetzij kwaad.

  😉

 27. Wilfred zegt :

  @Beervis:

  en in de bijbel staat dat zelfs de ware gelovigen zullen worden misleid

  Heh, dat kan natuurlijk niet. Dan zijn het geen ware gelovigen meer! Nee, er staat alleen dat “zo mogelijk” zelfs de uitverkorenen misleid zouden worden (Mat. 24: 24). Quod non. Da’s logisch… 😉

 28. Steven zegt :

  @beervis

  Tuurlijk vind ik het jammer dat er zoveel verwarring en onzin is over bijvoorbeeld de eindtijd en wonderen enzo. Het lijkt soms wel of er meer christelijke boeken zijn dan christenen zelf….

  Je stelt dat we goed moeten uitkijken, ik zou zeggen, kijk zelf goed in de Bijbel, net als de mensen in Berea (Han 17:11) deden, en laat je niet zomaar iets wijs maken. 😉

 29. Wilfred zegt :

  @Steven: Bijvoorbeeld dat je goed in de bijbel moet kijken?

 30. Wilfred zegt :

  Sorry John, impuls. 😉

 31. Steven zegt :

  ?

 32. bramvandijk zegt :

  @Steven
  Niks grappigs aan, prediker is mijn favoriete bijbelboek.

  En ik wil je er ook wel op wijzen dat de conclusie waar jij naar verwijst waarschijnlijk door een later redacteur is toegevoegd aan het boek en daarmee niet per sé gelijk is aan de conclusie van de schrijver van de rest van het boek.

 33. Wilfred zegt :

  It needs to be stated at the outset that Taming The Tiger was intended to be the ‘story’ of my early life. It never set out to be a strict historical account of each and every event with supporting minutiae. As such, it remains a ‘true story’, descriptively told and consistent with many other similar publications in its genre.

  Dat FO daar niet op is gekomen! Gewoon zeggen dat het een “true story” is, “consistent with many other similar publications in its genre”. Weg alle nare factcheckers! 🙂

  published by Authentic Media

  O irony divine!

  Honestly, this type of situation is not so new. Nehemiah had to deal with opposition and misinformation, and the Apostle Paul said

  Afolus: nog niet, maar je weet met wie je strijdt als je de teksten die hij aanhaalt goed leest! 😉

  Many copies of Taming The Tiger have been printed but, as Authentic Media will verify, the large majority have been purchased, royalty free, by the ministry itself to be used as give-aways on the mission field.

  Zoo! dus ruim meer dan 750.000 exemplaren zijn gratis weggegeven!!
  Dan kan de titel van het artikel in The Guardian trouwens ook niet meer kloppen! 😉

  For example, as a very young boy I was raised to believe that the man in whose house I lived and who trained me in Kung Fu was my grandfather. It has since come to light that this individual was not my biological grandfather.

  Maar hij is wel door de man van wie hij dacht dat het zijn opa was meegenomen naar China? Moeten ze misschien toch nog beter opletten bij de Douane!
  Maar nee, hij heeft nooit in China geleefd.

  De Kung Fu wereldkampioenschappen?

  the competitions were so specialised they were not known to outsiders.

  Mmm. Doet sterk denk aan de bronnen van FO.

  En de rol van de Evangelical Alliance is ook niet echt fraai. Weliswaar nemen ze afstand van zijn boek, maar hij en zijn organisatie hebben geweldig werk geleverd voor het evangelie! Ja, dat is echte reclame!

 34. Steven zegt :

  @bram

  Jouw favoriete Bijbelboek is één grote conclusie: menselijk leven zonder God is nutteloos

 35. bramvandijk zegt :

  @Steven
  Wie zegt dat het alleen maar over leven zonder god gaat? Dat is jouw interpretatie.

  Ik kijk op deze manier naar Prediker:
  Prediker levert mooie taal, geniale aforismen en een flinke dosis droge humor. Het lezen van Prediker is daarom alleen al een groot plezier. Daarvoor hoef je het niet eens te zijn met de auteur. Dus zelfs in jouw interpretatie blijft het mijn favoriete bijbelboek.

  Maar wat wil hij precies zeggen als we het laatste hoofdstuk niet meetellen? Ik zie twee punten vooral veel terug komen: alles is ijdelheid en geniet van het leven. Met die dubbele boodschap kan ik heel goed lezen.

  We zijn geworpen in deze wereld, daar hebben we niet voor gekozen, daar moeten we het maar mee doen. We proberen zo goed en kwaad als dat kan die wereld waarin wij leven te begrijpen en te systematiseren. En wij zoeken daarbij bij voorkeur naar doelmatigheid. Aristoteles ging zelfs zover dat hij op die manier bijvoorbeeld de zwaartekracht verklaarde: stenen willen naar het middelpunt van het (geocentrisch) heelal. Waarvoor zijn wij hier op aarde is een vraag die vaak wordt gesteld, maar die al lijkt te impliceren dat er blijkbaar één taak is die voor ons klaarligt.

  Prediker laat zien dat dit ijdelheid is en najagen van wind. Wat wij als individu ook proberen en op ons nemen, de wereld draait wel door, rivieren blijven stromen, mensen worden geboren, mensen gaan dood. Je wordt hier vooral heel erg moe van, wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart en er komt geen eind aan het schrijven van veel boeken.

  Wat dan? Geniet dus maar van het leven, als je dat samen met je vrouw kan doen is dat helemaal mooi meegenomen. (Blijkbaar schreef hij alleen voor heteromannen en lesbische vrouwen?) Laat al die grote ambities varen doe de dingen die je leuk vindt. Als dat toevallig het schrijven van boeken en het vermeerderen van kennis is, dan is dat ook prima, maar zorg er wel voor dat je het voor je plezier doet en niet uit een misplaatst gevoel dat je dit moet om dat hogere doel van het leven te vinden en bereiken.

  Daarmee sluit deze lezing van Prediker goed aan bij de woorden van Jezus als maak je dan geen zorgen om de dag van morgen, elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad. Of dat de sabbat er is voor de mens en niet de mens voor de sabbat.

 36. Im Gegenteil zegt :

  En juist omdat iedereen in Evangelieland zo goedgelovig is, kan je daar aardig wat centjes verdienen nepschrijvert. En ook al is alles nep, men zal dan toch op z’n minst nog zeggen dat hij gebruikt is door God om mensen aan te raken en te bekeren.

  @bramvandijk

  Prediker heeft een flinke dosis droge humor? Dat is toch zeker een grapje?

 37. Sueigilera zegt :

  Laat de heer Anthony maar eens sparren met een echte Kung Fu-wereldkampioen. Mag hij van mij zijn eigen boek gebruiken als schild. 🙂

 38. eekhoorn zegt :

  Het lijkt me sterk dat het ineens niet klopt, dat moet wel verzonnen zijn…

 39. bramvandijk zegt :

  @Im Gegenteil
  Ach, ik vind hem in ieder geval grappig, maar het is vaak wel gitzwarte humor die blijkbaar niet door iedereen grappig wordt gevonden, dat is dan wel weer zo.

  Maar observaties dat de zon nadat ze ondergaat zich haast naar de plek waar zij weer opgaat, of eerst maar eens flink dronken worden om te kijken of het leven dan wel leuk is, of de opmerking dat zij die nog niet geboren zijn het toch eigenlijk nog maar het beste hebben, laten mij toch altijd weer (glim)lachen.

 40. Wilfred zegt :

  @Sueigilera: Misschien een idee om Badr Hari te charteren? 😉

 41. ruben zegt :

  Ik reed gisteren in mijn cabrio op de weg Maastricht – Utrecht en opeens werd ik omgeven door een stralend verblindend en vooral warm licht, het leek wel de zon. Plotseling hoorde ik een stem die zei dat ik geroepen was om het licht te verspreiden binnen Nederland. Ik moest van de woestijn een oase maken. De mensen bij mij aanwezig in de auto zagen wel het licht maar hoorden niet de stem. Of was het nu andersom, ik twijfel even.

  Later was er een persoon die zei , raak mij niet aan want ik ben nog niet ten hemel gevaren.
  Iets later zei deze persoon, raak mij aan en voel mijn wonden dat ik het ben ( toen was hij ook nog niet ten hemel gegaan ? )

  Ik weet het niet meer, wat hoor of zie ik nu, wat ervaar en beleef ik, help, kan iemand mij helpen?

  Ik was vroeger een super christen maar nu weet ik het niet meer.
  de satan heeft goedgelovig op mijn weg gebracht…

 42. Wilfred zegt :

  @Ruben:

  De mensen bij mij aanwezig in de auto zagen wel het licht maar hoorden niet de stem. Of was het nu andersom, ik twijfel even.

  Ze zagen wel de stem, maar hoorden niet het licht? 😉

  de satan heeft goedgelovig op mijn weg gebracht…

  Dit hoort onder het item van gisteren. 🙂

 43. nietverbaasd zegt :

  Kerken zijn favoriete biotopen voor sociopaten, ze dringen met hun charisma makkelijk door tot leiderschapsfuncties. Een mooi bekeringsverhaal bij elkaar liegen, maakt hun positie nog sterker. Gelovigen twijfelen per definitie niet aan andere ‘gelovigen’, dus je kunt echt heel ver gaan in je verzinselen.

  Aan de andere kant, is deze jongen een sociopaat of iemand die heel veel behoefte heeft aan aandacht? http://www.youtube.com/watch?v=HcswYwQczPc

  Nog een leugenaar uit de oude doos: http://en.wikipedia.org/wiki/John_Todd_(occultist)

 44. Pittig zegt :

  @ Steven

  Je haalt Prediker 12:13 aan over het houden van Gods geboden. Daar worden dan de wetten uit het oude testament mee bedoeld. Houd jij je aan al die wetten over reinheid en onreinheid, het brengen van offers, etc.? Of leg jij die woorden van Prediker ook naast je neer?

 45. joost zegt :

  ruben

  Ik weet het niet meer, wat hoor of zie ik nu, wat ervaar en beleef ik, help, kan iemand mij helpen?

  rustig jongen, gewoon voortaan van de paddo’s en andere geestverruimende middelen afblijven. Dan komt alles nog goed. 😉
  joost

 46. Steven zegt :

  @bram

  “Maar wat wil hij precies zeggen als we het laatste hoofdstuk niet meetellen?”

  Grapjas, jij denkt gewoon laten we met Ockhams scheermes de kloe even van mijn favoriete Bijbelboek afsnijden, dat doet pittig immers ook met Marcus 16. Lachuh 🙂

 47. Steven zegt :

  @Pittig

  Lees de volgende vertaling even, aangaande je vraag over Prediker:

  Gal 3 (AMP)
  3 O you POOR and SILLY and THOUGHTLESS and UNREFLECTING and SENSELESS Galatians! Who has FASCINATED or BEWITCHED or CAST a SPELL over you, unto whom—right before your very eyes—Jesus Christ (the Messiah) was openly and graphically set forth and portrayed as crucified?
  2 Let me ask you this one question: Did you receive the [Holy] Spirit as the result of obeying the Law and doing its works, or was it by hearing [the message of the Gospel] and believing [it]? [Was it from observing a law of rituals or from a message of faith?]
  3 Are you so FOOLISH and so SENSELESS and so SILLY? Having begun [your new life spiritually] with the [Holy] Spirit, are you now reaching perfection [by dependence] on the flesh?

  🙂

 48. bramvandijk zegt :

  @Steven
  Ik verwijs je graag terug naar deze reactie.

 49. John zegt :

  En ik wil je er ook wel op wijzen dat de conclusie waar jij naar verwijst waarschijnlijk door een later redacteur is toegevoegd aan het boek en daarmee niet per sé gelijk is aan de conclusie van de schrijver van de rest van het boek.

  Ohhooohhh Bram! Ik weet niet wat ik hierop moet antwoorden want het is duidelijk dat jij meer inhoudelijke kennis van zaken hebt dan ik dus ik zie nu dat jij het woord ‘waarschijnlijk’ gebruikt en daar ga ik je nu op pakken want je WEET het dus helemaal NIET zeker of dat ook zo is en ik weet wel dat de hele bijbel door god geinspireerd is de wetenschap weet het nooit zeker want de ene keer is het dit en de andere keer is het dat en god zegt dat hij altijd dezelfde is en god heeft gelijk en de bijbel heeft gelijk want dat staat in de bijbel dus

 50. Sueigilera zegt :

  @John,

  dus

  DUS ❓ 😉

 51. Steven zegt :

  @bram

  “Wat dan? Geniet dus maar van het leven, als je dat samen met je vrouw kan doen is dat helemaal mooi meegenomen. (Blijkbaar schreef hij alleen voor heteromannen en lesbische vrouwen?) Laat al die grote ambities varen doe de dingen die je leuk vindt. Als dat toevallig het schrijven van boeken en het vermeerderen van kennis is, dan is dat ook prima, maar zorg er wel voor dat je het voor je plezier doet en niet uit een misplaatst gevoel dat je dit moet om dat hogere doel van het leven te vinden en bereiken

  Daarmee sluit deze lezing van Prediker goed aan bij de woorden van Jezus als maak je dan geen zorgen om de dag van morgen, elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad. Of dat de sabbat er is voor de mens en niet de mens voor de sabbat.”

  Had je vers 33 eigenlijk wel gezien, voordat je 34 citeerde?

  Mat 6:34 Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.

  Mat 6:33 Maar ZOEK EERST het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.

  Had je vers 28 eigenlijk wel gezien, voordat je 27 citeerde?

  Mar 2:27 En Hij zei tegen hen: De sabbat is gemaakt ter wille van de mens, niet de mens ter wille van de sabbat.

  Mar 2:28 Daarom, de Zoon des mensen is Heere, óók van de sabbat.

  Of zijn vers 33 en 28 ook waarschijnlijk door een latere redacteur toegevoegd aan het boek en daarmee niet per sé gelijk is aan de conclusie van de schrijver van de rest van het boek?

 52. Steven zegt :

  “Prediker levert mooie taal, geniale aforismen en een flinke dosis droge humor”

  Bramadan:

  Niet eten (Joh4:32,34) en drinken (1Kor9:7, Heb5:13) zolang het licht (Joh1:4) is.

 53. mafchauffeur zegt :

  @John: goed nieuws – dankzij de vakantie is het GOSEN-artikel af. 🙂

 54. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Kunnen we al investeren en wat is de minimale inleg…? 😎

 55. John zegt :

  @mafchauffeur

  Ik ben benieuwd!

 56. nietverbaasd zegt :

  Discussies onder christenen verzanden meestal in theologie, terwijl het echte probleem (zie artikel) hier nauwelijks aan bod komt.

 57. mafchauffeur zegt :

  @afolus: wellicht dit najaar? Dan is het voorbij met het mooie weer, de braderieën en is de Gloriestoel-agenda een stuk leger. Daarbij komt dat tegen die tijd de meeste jaarrekeningen 2012 ook wel klaar zijn (behoudens die van TRIN uiteraard), het hondje de meeste Boeddhabeelden in de buurt inmiddels heeft ondergepiest en de heer Plat zich dan te pletter verveelt.

  Enige spelbreker kan dan nog een serie geslaagde dodenopwekkingen zijn. 😉