GeenStijl als hogere cultuur

gsNu we het toch over satire als literair genre hebben – volgens socioloog Merijn Oudenampsen is shocklog GeenStijl, dat dit jaar 10 wordt, qua niveau vergelijkbaar met Nietsche en Reve. Marokkanen uitmaken voor Rifapen, tegenstanders publiekelijk dood wensen en vrouwen als neukobjecten portretteren; je komt er mee weg door het te doen met een ironische knipoog. GeenStijl is niet alleen “een exponent van rechtse verhuftering”, maar ook “een literaire techniek, een afgeleid product van de hogere cultuur,” meent Oudenampsen.

Hufters zijn namelijk een Herrenvolk (tja, nazis waren ook dol op Nietsche) dat verwikkeld is in een epische strijd tegen de Fatsoensterroristen. Het zijn wereldbeeldveranderaars die “onbehoorlijke vragen stellen aan politici, scheldwoorden gebruiken als onrecht aan de kaak gesteld wordt en dingen durven te beweren die niet populair zijn.” Mikhail Bakhtin noemde deze combinatie van nihilistische motieven met vernuftig gebruik van humor “het carnavaleske” – een bevrijde vorm van spreken, los van etiquette en algemene noties van fatsoen. Je zou het ook Reviaanse ironie kunnen noemen.

Dat is goed nieuws voor middelbare scholieren. Die kunnen GeenStijl nu op hun literatuurlijst voor Nederlands zetten.

Advertenties

10 responses to “GeenStijl als hogere cultuur”

 1. beervis says :

  (tja, nazis waren ook dol op Nietsche)

  Toch hebben de nazis meer recht gedaan aan Luther.

 2. rob says :

  Hufters zijn namelijk een Herrenvolk (tja, nazis waren ook dol op Nietsche) dat verwikkeld is in een epische strijd tegen de Fatsoensterroristen. Het zijn wereldbeeldveranderaars die “onbehoorlijke vragen stellen aan politici, scheldwoorden gebruiken als onrecht aan de kaak gesteld wordt en dingen durven te beweren die niet populair zijn.” Mikhail Bakhtin noemde deze combinatie van nihilistische motieven met vernuftig gebruik van humor “het carnavaleske” – een bevrijde vorm van spreken, los van etiquette en algemene noties van fatsoen. Je zou het ook Reviaanse ironie kunnen noemen.

  Hufters zijn een Herrenvolk zoals nazi’s, die ook dol zijn op Nietze.
  Nazi’s zijn dus Herrenvolk verwikkeld in een epische strijd tegen fatsoensterroristen.
  Het zijn wereldverbeteraars die onrecht aan de kaak stellen…

  Ik denk dat ultrarechts erg blij wordt van deze tekst.

 3. rob says :

  Dit stuk hinkepoot naar mijn idee op 2 gedachten.

  Nu we het toch over satire als literair genre hebben – volgens socioloog Merijn Oudenampsen is shocklog GeenStijl, dat dit jaar 10 wordt, qua niveau vergelijkbaar met Nietsche en Reve. Marokkanen uitmaken voor Rifapen, tegenstanders publiekelijk dood wensen en vrouwen als neukobjecten portretteren; je komt er mee weg door het te doen met een ironische knipoog. GeenStijl is niet alleen “een exponent van rechtse verhuftering”, maar ook “een literaire techniek, een afgeleid product van de hogere cultuur,” meent Oudenampsen.

  Een afgeleid product van de hogere cultuur..
  Op welke manier? :
  de literaire techniek.

  Tot zover kan ik de schrijver volgen. (het is voornamelijk een citaat v Oudenhampsen),

  Dan dit stuk daarna dat ontzettend tegenstrijdig is:

  Hufters zijn namelijk een Herrenvolk (tja, nazis waren ook dol op Nietsche) dat verwikkeld is in een epische strijd tegen de Fatsoensterroristen. Het zijn wereldbeeldveranderaars die “onbehoorlijke vragen stellen aan politici, scheldwoorden gebruiken als onrecht aan de kaak gesteld wordt en dingen durven te beweren die niet populair zijn.” Mikhail Bakhtin noemde deze combinatie van nihilistische motieven met vernuftig gebruik van humor “het carnavaleske” – een bevrijde vorm van spreken, los van etiquette en algemene noties van fatsoen. Je zou het ook Reviaanse ironie kunnen noemen.

  Hufters zijn een Herrenvolk , wereldverbeteraars, die onrecht aan de kaak stellen, terwijl nazi’s ook dol op Nietsche waren….

  Een hufter die intelligent genoeg is om zijn boodschap goed te verpakken in ironie, humor of een leuke speech is niet automatisch iemand die recht zoekt, onrecht bestrijdt, wat de schrijver in de alinea daarna wel suggereert, terwijl de schrijver aan het begin vd tekst aangeeft dat nazi’s ook dol waren op Nietsche…
  Wat is nou het punt dat de schrijver wil maken?

 4. Im Gegenteil says :

  Hoge cultuur of hufterig, GS is een verademing in dit land waar men doorgaans liever alles met de mantel der liefde bedekt, thee in de moskee drinkt en vooral liever de andere kant op kijkt waar gluiperige (euro)politici en wetsovertreders (dieven, kopschoppers) graag ongestraft hun gang gaan.

 5. rob says :

  @Im Geigenteil

  Marokkanen uitmaken voor Rifapen, tegenstanders publiekelijk dood wensen en vrouwen als neukobjecten portretteren;

  Het doet me denken aan iemand die op een zelfde dag zegt zich dood te ergeren aan de uitbuitende politiek en vervolgens een psychisch zieke vrouw vd straat plukt om te neuken voor een pakkie shag.

  Dan heb je een boterberg op je kop.
  Dan vraag je erom op een schavot te staan met een strop om je nek, of eens flink van achteren genomen te worden voor een euro 😉

 6. Pittig says :

  @ rob

  🙂 je hebt je de GS-taal al behoorlijk eigen gemaakt!

  En wat het artikel betreft: als ik met 130 op de snelweg rijdt en ik kan door mijn achteruitkijkspiegeltje de koplampen van een bumperklever niet zien en zeg vervolgens: “Idioot!” dan doe ik dus ook aan het carnaveleske, een bevrijdende vorm van spreken, los van alle etiquette… Bla bla

 7. Jeroen Mank says :

  Alles goed en wel, maar als jullie dan toch uit dat stuk van Oudenampsen citieren dan zou ik dit er ook graag bij zien:

  “Het weblog is in staat om dingen te zeggen die normaliter niet gezegd mogen worden, tot aan openlijk racisme en seksisme aan toe. Dit alles omdat GeenStijl op klassieke, carnavaleske wijze alles belachelijk maakt. Ook zichzelf.”

  Want, zo betoogt Oudenampsen, dat is een belangrijk aspect van satire.

  Nietzsche kon dat ook wel. Hij schreef:
  ‘ “Gib mir, Weib, deine kleine Wahrheit” sagte ich.
  Und also sprach das alte Weiblein “Du gehst zu Frauen? Vergiß die Peitzsche nicht!” ‘
  (Alo sprach Zarathustra: Von alten und Jungen Weiblein)

  Hij had zich een jaar daarvoor met Paul Rée en Lou von Salomé zó op de foto laten zetten:

  Het zet die uitspraak toch wel in een wat ander daglicht.

 8. Stijlvol says :

  Ik kan met enige regelmaat best lachen of bedroefd raken van GS. Ze zijn in ieder geval eerlijk over sommige situaties. En soms zijn ze kinderachtig, maar dat hoef je niet te lezen. Kortom: ze zijn gewoon nodig.

 9. beervis says :

  Goeie komkommers de laatste tijd op GS. Ze maken er een sport van.

 10. Gert Boordmans says :

  Na 6 jaar met veel plezier Geen Stijl te hebben gevolgd ben ik daar onlangs als reaguurder verwijderd. Door Matthijs van den Beukel alias Johnny Quid.
  Quid heeft daarin een naam hoog te houden. Slaat stoer en wild om zich heen in zijn stukjes maar als iemand hem het vuur aan de schenen legt wordt hij of zij zonder hoor of weder hoor verbannen. In een laatste artikel over Wilders werden ik en ongeveer nog 5 reaguurders verbannen. Ja je leest het goed, 6 man op basis van hun reacties op slechts één artikel. Quid is een literaire psychopaat en vermoord hele reaguurder volkeren. Ik vraag me ook af, wat zouden de adverteerders hiervan vinden?
  Ik heb de reacties op basis waarvan andere mensen werden verbannen allemaal gelezen en er was er niet één bij die het verdiende om te worden verbannen. Ik heb Johnny Quid gevraagd om een reactie en om mij weer toe te laten. Zonder enig resultaat. Ik vermoed dat de man een ego als een olifant heeft en zijn fijn ontwikkelde narcismekwab verdraagt geen tegengeluid. Er is mij nu veel plezier ontnomen en daarom ga ik vanaf vandaag ieder ander platform anders dan GS gebruiken om mijn onvrede te uiten. Quid is echt een dictator en feitelijk een machtswellusteling van het ergste soort. Zijn stukjes staan bij Geen stijl lezers bekend als zeer middelmatig of soms ronduit amateuristisch. Dit commentaar valt hem in de reacties ook ten deel. Hij reageert dan als een echte ploert. Je krijgt slechts de reactie “weggejorist en opgerot”. Mensen hebben ook een bloedhekel aan hem omdat hij zoveel mensen monddood maakt op Geen Stijl. Omdat ik het vrije woord aanhang laat ik me door niemand monddood maken en al helemaal niet door Matthijs van den Beukel die bij deze ongezien de buikgriep kan krijgen en nog niet van mij af is.