De Goot 500 met ‘anders rijken’

goot500Geen Quote 500 met ’s lands meest puissante rijken, maar een Goot 500 met de meest aansprekende ‘rechtbrengers’. Dat is het initiatief van TEAR en De Nieuwe Koers. De oproep:

“Er zijn van die mensen waar je alleen maar diep respect voor kunt hebben. Omdat ze anderen uit de goot halen, omdat ze oneerlijke praktijken de wereld uit helpen of omdat ze tot het uiterste gaan om kansarme mensen te helpen. Kortom, omdat ze recht brengen in deze wereld. Ken of weet jij zo iemand?”

Aanmelden kan – alleen vandaag nog – HIER. De 500 geselecteerden krijgen een plaatsje in de Goot 500 die komend najaar uitkomt.

Advertenties

35 responses to “De Goot 500 met ‘anders rijken’”

 1. Agilhartje says :

  Gaan ze medailles uitreiken?
  Lastige verkiezing want ik heb vooral respect voor mensen die goed doen zonder dat dit in de openbaarheid komt. Altruïsme met applaus is geen altruïsme.

 2. Luzie says :

  Echter, soms krijg je applaus zonder dat je daarom hebt gevraagd….

 3. Pittig says :

  @ Agilhartje

  Als God om aanbidding n lofprijzing vraagt is dat dan ook verkeerd?

 4. Johan says :

  Ik vind het een goed idee om meer positieve verhalen over gerechtigheid te publiceren. Dat moedigt aan. Maar een ranking staat daarmee wel op gespannen voet. Hoe ga je die ranking samenstellen? Op basis van welke criteria? Is Bono die weliswaar een groot bereik heeft, maar voor wie het aanwenden van zijn invloed en geld persoonlijk weinig kost, belangrijker dan mijn buurman die 40 uur per week mantelzorg verleent voor zijn ernstig zieke partner? Ga er maar aanstaan. De echte rechtbrengers zijn niet geïnteresseerd in zo’n lijst en vinden het waarschijnlijk zelfs gênant om er op te staan.

 5. Boktor says :

  Eigenlijk wel leuk dit. Het is positief nieuws en vrijwel niemand kan er iets op zeggen. Lastig om over te schakelen naar positief en opbouwend denken in plaats van te kritiseren?

  Ik zeg, uitstekend initiatief. Natuurlijk zijn er talloze personen die het verdienen op de lijst te staan maar er nooit komen omdat ze zo in de achtergrond werken. Maar de mensen die er wel op komen kunnen op deze manier voor een veel grotere groep mensen tot bemoediging en inspiratie dienen!

  Tof!

 6. Pittig says :

  @ boktor

  En dat jij dan bij zo’n positief bericht begint door kritiek te leveren op anderen? 😉

 7. Professor Prietpraat says :

  @Pittig, 🙂

 8. mafchauffeur says :

  @Boktor: dat valt inderdaad niet altijd mee, hoewel ik toch regelmatig zeer positieve commentaren geef hoor. 😉

  Maar troost je, ik heb wél iemand voorgedragen voor de GOOT 500. Jij ook?

 9. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  Heb je Afolus voorgedragen?

 10. Pittig says :

  Nu ik er nog eens over nadenk, worden er hier op GG ontzettend veel complimenten gegeven. Regelmatig zeggen mensen dat ze een andere reactie erg leuk vinden, geven elkaar een 🙂 of zelfs 😀 of wordt gezegd dat iemand scherpe opmerkingen maakt. Het bruist van de positiviteit op GG! 🙂

  @ Boktor

  Volgens mij wordt er bij dit positieve onderwerp niet zoveel gereageerd omdat iedereen het er over eens is. Het is een ijzeren wet op GG dat er pas veel wordt gereageerd als de meningen tussen de reageerders flink verschillen (of als rob, Wilfred en ik veel vrije tijd hebben… 😉 ). De stukjes van GG zelf vormen meer een aanleiding. Ze zijn een soort kapstok waar de reageerders dan hun meningen (jassen) aan kunnen ophangen en waar er vervolgens uitgebreid in de jassen wordt gekeken en aan elkaars jassen gevoeld…

  (Sorry, GG… 😉 )

 11. mafchauffeur says :

  @Pittig: nee, Boele.

  Afolus heeft zijn loon reeds. 😉

 12. afolus says :

  @Pittig @mafchauffeur
  Sorry….? 😇😎

 13. flipsonius says :

  Ik nomineer Ronald Plat, vanwege zijn niet aflatende en belangeloze inzet voor de slachtoffers van beenlengte verschillen, waarvan reeds velen genezen zijn! 😉

  Het probleem met dit soort initiatieven vind ik dat het zo reactief is. Er is een Quote500 dus wij maken een Goot500. Alsof het een competitie in naastenliefde is. Waarom niet zelf iets origineels verzinnen?

 14. mafchauffeur says :

  @Pittig: toch heeft Boktor een punt. De laatste drie items die minder dan 15 reacties kregen waren
  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/05/30/heb-je-de-heer-al-gedankt/
  en
  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/05/31/ea-en-eza-gaan-fuseren/
  en
  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/06/06/de-evangelische-rattenvanger-van-hameln/
  en niet te vergeten het nieuwe logo van YFC.

  Allemaal positief nieuws waar de geest van kritiek nauwelijks vat op heeft.

  En het meest overtuigend: het aantal reacties op de van positieve energie bol staande game-besprekingen overdenkingen van spelletjesverslaafde cultuurtheoloog Frank G. Bosman.

  Journey: 1 reactie
  Tomb Raider: 5 reacties
  Bioshock Infinite: 8 reacties
  Reckoning: 2 reacties
  Call of Juarez: 3 reacties

 15. Pittig says :

  @ Mafchauffeur

  Weet jij misschien of je voor de Goot 500 ook een website met anonieme redacteuren mag voordragen?

  De website waar ik het over heb — ik wil geen namen noemen — helpt charismatische leiders uit de goot van de onbekendheid, helpt oneerlijke praktijken het christelijke wereldje uit — en het internet op — en gaat tot het uiterste van hun energie en tijd om kansarme mensen, die het slachtoffer worden van vreemde zaken, te helpen met de waarheid en hen een plaats te geven waar ze er openlijk over kunnen praten.

  Of is dat niet wat Goot 500 voor ogen heeft?

  (Ik probeer trouwens een ban van die site te ontlopen, dus ik hoop dat ze dit lezen en het ze wat milder stemt)

 16. mafchauffeur says :

  @flipsonius: mag het eens. Meestal is het de satan die, als aap van God, alle originele ideeën kopieert. Pay back time. 😉

 17. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  Tel je of-topic reacties ook mee?

  (Dit is trouwens al de 16e reactie bij dit onderwerp!)

 18. Pittig says :

  @ Flipsonius

  Is de Quote 500 niet ook al ergens een kopie van?

  @ mafchauffeur

  Dus jij wil dat wij satan nadoen?

 19. mafchauffeur says :

  @Pittig: nee, ze vragen o.a. naam en leeftijd. Ik denk dat je in de war bent met de Webfish awards. 😉

  Wel aardig van je dat je aan die ene website denkt.

 20. mafchauffeur says :

  @Pittig: de hel plunderen, dat mag toch zeker wel?

 21. Otto says :

  Even over de ranking in de Goot500. Terechte opmerking over dat weging onmogelijk is. Hoe weeg je recht doen. Daarom komt er ook geen ranking maar komen er gewoon 500 inspirerende mensen/verhalen te staan verdeeld over allerlei verschillende categorieën (de een niet beter dan de ander).

 22. Pittig says :

  @ Flipsonius

  Jezus kopieerde toch ook allerlei zaken? Hij had het bijvoorbeeld over schatten (op aarde = Quote 500), maar gaf dan een alternatieve locatie (in de hemel = Goot 500).

  @ mafchauffeur

  Je ontwijkt mijn vraag op slinkse wijze! En dan nog met zulke satanische muziek!

  Maar wat zou je in hemelsnaam uit de hel mee willen plunderen? Degenen die daar zitten, zijn daar toch door God heen gestuurd?

 23. Pittig says :

  @ Otto

  Ze geven zelf al allerlei criteria waar niet alle rechtdoeners onder vallen. Je zal maar je leven gewijd hebben aan een doel, dat weinig meetbaars opleverde. Of zoals zendelingen in moslimlanden die hooguit één bekering per 10 jaar kunnen melden.

  En toch heeft de Goot 500 al criteria genoemd. Dan kun je die criteria toch ook verfijnen naar “bereik”, “hoeveelheid mensen” of wat dan ook?

 24. mafchauffeur says :

  @Pittig:

  Je ontwijkt mijn vraag op slinkse wijze!

  zoals je recentelijk zelf al constateerde neem ik af en toe wel iets van je over. 😉

  En op slinkse wijze een discussie over de hel (en Gods hand daarin) uitlokken – nee, daar trap ik niet in. 🙂

  Overigens loopt de gemeente Den Haag in Nederland voorop in het plunderen van de hel:

  Gemeente Den Haag wil in 2040 CO2-neutraal zijn. Den Haag Zuidwest zet met dit project een flinke stap in het bereiken van dit doel. Niet eerder werd in Nederland op deze schaal aardwarmte benut voor de verwarming van woningen en bedrijven.

  http://www.aardwarmtedenhaag.nl/het_project/wat_is_aardwarmte/

 25. goedgelovig says :

  @Pittig: De top-5 van reageerders wordt niet bepaald op basis van het aantal gebruikte smileys. 😉

 26. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  🙂

  Dat project is echt iets voor de Goot 500! Er zit vast wel ergens een christen in de gemeente Den Haag?

  @ GG

  😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦

 27. an says :

  ik denk dan dat een autistisch jongetje van 12 die over God verteld in ‘het busje’ aan andere ‘gestoorde’kinderen en aan zijn chauffeur ( die, by the way ,in aliens geloofd) niet in aanmerking voor de lijst komt ?

 28. Steven says :

  Dit bericht van de Goot 500 geeft goed weer wat ik eerder bedoelde met religieus denken. Kenmerkend voor religieus denken is het bewustzijn van wat goed en slecht is, gebaseerd op de wet en dan proberen (eigen gerechtigheid) goed te doen.
  Het was me eerst niet helemaal duidelijk, maar veel mensen hier lijken toch de bijbel als leidraad te gebruiken. Mijn indruk is dat van deze groep mensen enerzijds op zoek zijn naar kennis, en anderzijds zich veel bezig houden met wat de goede of slechte manier is om te handelen.

  Let op:

  Verbond = wet = afspraak tussen 2 levende partijen, bv arbeidscontract

  Testament = genade = document waarin staat wat de erfgenaam krijgt als degene die het testament heeft opgesteld gestorven is.

  (Er is dus een duidelijk verschil tussen een verbond en een testament)

  Kenmerkend voor genade is dat je iets krijgt waarvoor jezelf niet hebt gewerkt, misschien sta jijzelf wel in het testament van iemand, terwijl je het zelf niet eens weet en staat er op een dag een mooi bedrag op je rekening.

  In het nieuwe testament in de Bijbel (KJV) staat 18 keer het woord verbond en 14 keer het woord testament. Elke keer zijn ze vertaald uit hetzelfde woord wat dus onmogelijk is:

  G1242 diathēkē

  From G1303 ; properly a {disposition} that {is} (specifically) a contract (especially a devisory will ): – {covenant} testament.

  De vertalers hebben waar mogelijk geprobeerd het woord diatheke in verbond te vertalen. In Hebreeën wordt zeer duidelijk uitgelegd wat een testament inhoud, in deze gedeeltes ontkomen de vertalers er niet aan om toch het woord testament te gebruiken ipv verbond.

  Conclusie: het woord verbond komt niet eens voor in heel het nieuwe testament, anders zou Hebreeën niet kloppen.

  Nu verder:

  Voordat Jezus de wet kwam vervullen, legt Hij in de bergrede voor de religieuze mensen (toen en nu) die dachten dat ze de wet snapten en zelf evt konden vervullen dat deze wet veel “scherper”, “heiliger”, “moeilijker”, etc is dan ze zelf dachten. Het is een hopeloze zaak ;-), sterker nog, de Heilge wet is voor zondige mensen een vloek, gelukkig heeft Jezus ons hiervan bevrijd.

  De climax volgens Paulus:

  1Kor2:2 want ik had mij voorgenomen NIETS ANDERS onder u te weten dan Jezus Christus, en Die gekruisigd.

  Aan het kruis is betaald voor ieders zonden, het nieuwe testament is in vrijgekomen na Zijn dood (het nieuwe testament begint eigenlijk met pinksteren in Handelingen, niet in Mattheus)

  Kol2: 14 Hij heeft het document (wet) met voorschriften waarin wij werden aangeklaagd, uitgewist en het vernietigd door het aan het kruis te nagelen.

  Als de wet mij niet meer veroordeeld, wat is het dan vreemd om mezelf of anderen te beoordelen of erger nog, te veroordelen. Ik ben erfgenaam van een nieuw testament, heb er m’n best niet voor hoeven te doen, maar heb het wel ontvangen, ik ben vrij…… jij ook als je wilt 🙂

 29. Reinier Sonneveld says :

  Lieve mensen,

  Hier spreekt, uch, kuch, de hoofdredacteur van de Goot 500.

  Roffelroffel.

  Nou. Ik ben dus blij met dit berichtje op GG. En ook met de best vriendelijke reacties. Zowaar, 28 reacties op een positief bericht!

  Om een paar misverstanden uit de weg te helpen (dat kon je ook wel uit de site halen, http://www.goot500.nl, maar och, ik snap ook wel dat het leuker is zelf te reageren dan eerst helemaal de feiten te checken 😉

  – We gaan NIET ‘ranken’ (want inderdaad, dat wordt genant)

  – Het is een internationale lijst

  – Ook en van harte niet-christenen kunnen erop

  En… je kunt ook nog vandaag een naam invullen! DOEN!

  Adios, Reinier

 30. Antonie Fountain (@antonie) says :

  Blij dat er niet geranked wordt.

 31. Oversea says :

  Volgend jaar Dood?500, de beste dodenopwekteams. Ik stel voor om volgens een ‘ranking’ te werken. Niet wie de meeste doden heeft opgewekt, maar welke dode het langst dood was voor de opwekking.

 32. rob says :

  Bij deze nomineer ik alle huisdieren die slechts voor een bak voer (en soms nog van een kwalitatief slecht huismerk) de baas of bazin overladen met liefde………

 33. joost says :

  Rob
  dan nomineer ik de vlooien op die huidieren die nog minder krijgen. 😉

  Maar (helaas) ben ik het met je eens. (min of meer) huisdieren zijn een typisch voorbeeld van: Doe wel en zie niet om)
  joost

 34. Johan says :

  I made it! Ik sta in de GOOT500! Weliswaar niet als rechtbrenger maar als kritische vragensteller, maar je moet ergens beginnen.

 35. mafchauffeur says :

  @Johan: gefeliciteerd man!

  Vrijdag trakteren. 😉