Mariska Orbán terug naar het aanrecht

madonna-met-kindHoe gaat het met Mariska Orbán-de Haas, de blonde hoofdredactrice van het Katholiek Nieuwsblad? Na haar optreden in Pauw & Witteman en een vileine column van Luuk Koelman kreeg ze zoveel haatmails en doodsbedreigingen dat ze is ondergedoken.

In februari liet het Katholiek Nieuwsblad weten dat Orbán zwanger en gestresst thuis zit en op z’n vroegst pas in juni weer terugkeert. Maar er gaan hardnekkige geruchten dat ze helemaal niet meer terugkomt. Haar plek is inmiddels ingenomen door Henk Rijkers, die zich heeft ontpopt als een ‘Mariska in het kwadraat’.

In een recente column reageert hij op Minister Jet Bussemaker die vindt dat vrouwen teveel op de zak van hun man teren. Rijkers:

Moeders zorgen voor kinderen. Vaders zorgen ervoor dat moeders voor kinderen kunnen zorgen. Dat is de gouden regel van elke gezond gezin en elke gezonde samenleving.

Als je Satan bent, is het slimste wat je kunt doen om de menselijke samenleving te ontregelen, daar een ideologie op loslaten die het gezonde basispatroon in de kern verkankert.

Vervolgens vergelijkt hij Bussemaker met Stalin en merkt op dat dit “eigenlijk een belediging van Stalin” is. Het is bij Rijkers nog meer dan bij Orbán van dik hout zaagt men planken. Met zijn ultraconservatieve visie op de rol van vrouwen wenst hij Maris naar het aanrecht en de boks. Ze hoeft niet terug te komen als hoofdredactrice, die positie is voor een man. Een sterke man. Een soort Stalin?

rijkers

Advertenties

29 responses to “Mariska Orbán terug naar het aanrecht”

 1. Rene says :

  Over Stalinisme gesproken, ik heb ooit een klacht bij het Katholiek Nieuwsblad ingediend over Rijkers, die bij afwezigheid van de hoofdredacteur werd afgehandeld door… Henk Rijkers. Schijnt daar normaal te zijn.

 2. Pittig says :

  Volgens mij is het Katholiek Nieuwsblad opgericht om de Rooms Katholieke Kerk in een kwaad daglicht te stellen.

 3. mafchauffeur says :

  @Pittig: 🙂

  Toch lijkt mij dat onjuist en geen recht doen aan het KN. Het Katholiek Nieuwsblad is juist uiterst bedreven in goede onderzoeksjournalistiek. Zo hebben ze -naar eigen zeggen!- zelfs een bron in de top van het regime in Noord-Korea.
  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/4107-kim-jong-un-geeft-partijtop-mein-kampf-cadeau.html

  Daar kan menige “kwaliteitskrant” nog een puntje aan zuigen. 😉 😉

 4. Jeroen Mank says :

  @Mafchauffeur
  Wordt in de Volkskrant (voorheen hét dagblad voor kantholiek Nederland!) vervolgens weer ontkend met als bron de BBC
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/9024/Noord-Korea/article/detail/3461606/2013/06/19/Noord-Korea-Kim-Jong-Un-gaf-Mein-Kampf-niet-cadeau.dhtml
  Volkskrant weet ook te melden dat het bericht uit New Focus International komt. http://newfocusintl.com/north-korea-hitler-third-reich/

 5. Rianne Verhoeven says :

  Naar verluidt komt het Katholiek Nieuwsblad morgen met een verklaring over Mariska Orbán. Ik heb lezers van het krantje opgeroepen hun abonnement op te zeggen vanwege het extremisme van Rijkers, die na het wegvallen van Orbán alle ruimte heeft om zijn bizarre privé-hobby’s te botvieren: http://roomsmeisje.blogspot.nl/2013/03/stop-extremisme-katholiek-nieuwsblad-en.html Over het lot van Mariska heb ik drie maanden geleden al gespeculeerd: ‘Mariska martelares, bid voor ons’: http://roomsmeisje.blogspot.nl/2013/02/mariska-martelares-bid-voor-ons.html

 6. Pieeeeeep says :

  Hee ik dacht dat Rooms Meisje juist de auteur was van bovenstaand stukje. Hij roeptoetert deze speculaties nl al maanden via zijn blog. Maar ik miste in bovenstaande de scheldwoorden, dus ik twijfelde toch.

  Maar beste GG: wat is het nieuws? Ik zie niks in dit stuk dat niet al bekend was. Of hadden jullie gewoon zin om KN weer eens in de zeik te nemen aan de hand van wat opgewarmde prak?

 7. Fleur says :

  Och och, Rijkers gebruikt een humoristisch, milde vorm van van polemiek, so what? Je moet toch wel erg links en verzuurd zijn om daar een probleem in te zien. Het is 2013 mensen! Christenen zouden eens wat assertiever moeten worden en aan mensen als Rijkers een voorbeeld nemen. Bovendien blijkt toch keer op keer uit onderzoeken dat het gewoon klopt? Wat Rijkers zegt:

  “Is het echt zo simpel? Ja, in de kern wel. Natuurlijk valt er op het gezonde basispatroon wat te variëren. Wellicht is er soms wat voor te zeggen dat moeders een deeltijdbaan hebben, zodat ze contact houden met een werkomgeving, die zijn eigen zakelijke sfeer kent die voor even een weldadige afwisseling met het huishouden oplevert. De ene vrouw is de andere niet, sommigen zal dit goed doen, anderen beperken zich liever tot de kinderen. ”

  Iedereen, behalve wat wereldvreemde naievelingen die in de 20e eeuw zijn blijven hangen, weet dat het zo is, maar oh wee als je het ook daadwerkelkijk zegt.

 8. Pieeeeeep says :

  Mensen erger dan Stalin noemen is ook in de 21e eeuw grof. En ook in de 21e eeuw doen alleen kleinzielige querulanten zoiets.

  Assertiviteit prima. Maar dit is grofheid en dat past wat mij betreft een katholiek niet.

 9. Fleur says :

  De vergelijkingen die Rijkers maakt op dit specifieke thema kloppen anders gewoon. Misschien wat confronterend, maar daarom niet minder waar.

 10. mafchauffeur says :

  @Fleur: een minister uitmaken voor stalinist en vervolgens stellen dat dit een belediging is voor de desbetreffende massamoordenaar vind ik eerder blijk geven van een gebrek aan steekhoudende argumenten. 😉

  Overigens kan ik je uit ervaring melden dat het prima werkt als “de man” meer dan de helft van de opvoeding en het huishouden voor zijn rekening neemt. 🙂

 11. goedgelovig says :

  @Pieeeeep: Het is hooguit bekend bij katholieken. Wij bedienen een iets breder publiek. En nee, Rooms Meisje heeft dit bericht niet geschreven. Hij werkt niet voor GG.

 12. Pittig says :

  @ Fleur

  Als ik op basis van jouw reactie zeg: “Fleur is net Saddam Hoessein, maar dat is eigenlijk een belediging voor Saddam Hoessein.” vind jij dat gepast?

  Heeft de minister miljoenen mensen de dood in gejaagd? Historici zijn het er wel over eens dat er veel meer bloed kleeft aan de handen van Stalin dan van Hitler…

 13. Pittig says :

  @ Fleur

  Bovendien blijkt toch keer op keer uit onderzoeken dat het gewoon klopt?

  Oh ja, welke dan? Noem er eens een paar?

  Ik heb in vele verschillende culturen gewoond, waaronder Azië en Afrika. En vrouwe werkten in beide veel meer dan mannen. Dat is de 21e eeuw…

 14. Rianne Verhoeven says :

  In de papieren editie van het Katholiek Nieuwsblad staat vandaag een advertentie over de geboorte van het vierde kindje van Mariska Orbán. Verder geen woord over hoe het met haar is gegaan nadat ze begin november uit het publieke leven verdween. Je zult maar zijn zo’n krantje werken.

 15. Pittig says :

  @ Rianne Verhoeven

  Vrouwen horen geen aandacht te krijgen. Ze moeten stil en nederig zijn. Allerlei onderzoeken bevestigen dit en het is zo vorige eeuw om er anders over te denken. (Sorry, ik ben een beetje door Fleur’s reactie bevangen)

  Misschien is de redactie van KN te druk bezig om Maria in Lourdes te redden?

  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/4108-miljoenenschade-door-wateroverlast-in-lourdes.html

 16. mafchauffeur says :

  @Pittig: ik zou niet te snel roepen dat aan de handen van de minister heel veel minder bloed kleeft. Tenslotte is zij al heel wat jaartjes bezig met het propageren van babymoord. 😉

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1358295/2007/09/12/Bussemaker-zet-stap-vooruit-in-benadering-abortus-en-euthanasie.dhtml

  https://www.nieuws.nl/binnenland/20130311/Bussemaker-ziekenhuis-mag-abortus-niet-weigeren

  Wellicht de werkelijke reden voor Rijkers en Fleur om zo fel van leer te trekken.

  Overigens zou het ook nog zo kunnen zijn dat Rijkers dagelijks instructies krijgt van Mariska, en dat Fleur haar nickname is. 🙂

 17. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  En de minister is aansprakelijk daarvoor? Want zonder de minister zou het niet gebeurd zijn in achterafsteegjes en met onhygiënische middelen, waarbij ook de moeder kans loopt te overlijden?

  En er zijn ook miljoenen en miljoenen mensen vermoord tijdens de regeringstijd van deze minister? Hoe vruchtbaar denk je dat Nederland is? Elke vrouw een paar baby’s per maand? 😉

  Onder Stalin zijn namelijk 34 tot 49 miljoen mensen omgekomen: http://necrometrics.com/20c5m.htm

 18. mafchauffeur says :

  @Pittig: een poging tot inleving in het gedachtengoed van KN en SoL. 🙂

 19. Pieeeeeep says :

  Ik vind het ook gek dat de hoofdredacteur van een krant zomaar een half jaar van de aardbodem verdwijnt. Peter Vandermeersch die zo lang verdwijnt? Zonder dat NRC daar één woord aan wijdt? Ondenkbaar. Zelfs bij bladen die net als KN marginaal zijn zoals De Nieuwe Koers, zou zoiets niet gebeuren.

  Dit gedrag hoort bij sektes, niet bij professionele kranten.

  Maar “Rianne” die hijgerig op zoek is naar nieuws is al even sektarisch en marginaal. Nu meldt KN niks en dat is volgens hem verkeerd. Had KN wel iets gemeld over de privésituatie van Orbán, dan had hij dat ongetwijfeld gebruikt voor een nieuwe persoonlijke aanval.

 20. Rianne Verhoeven says :

  Nu op mijn weblog: update ‘Mariska martelares, bid voor ons!’. @MariskadeHaas zondag bevallen van vierde kind: http://tinyurl.com/bqmfz8n

 21. Pieeeeeep says :

  *kuch*spam*kuch*

  “1. Reacties moeten inhoudelijk aansluiten op het gepubliceerde bericht. Het is niet toegestaan de reactieruimte te gebruiken om je eigen stokpaardjes of producten aan de man te brengen.”

  Je zou denken dat een simpel “gefeliciteerd!” er nog wel vanaf kon, maar zelfs daar is de strijd van “Rooms meisje” al te verbitterd voor. De aankondiging van een geboorte van een kind – een van de meest vreugdevolle gebeurtenissen in een mensenleven – wordt domweg ingezet voor de volgende fase van een haatcampagne tegen Katholiek Nieuwsblad.

  Ik snap dat niet. Het is de personificatie van naargeestigheid en wrok. Hoe ver heen ben je als je – nog wel vermomd als een jonge vrouw terwijl je zelf een man bent die binnen de doelgroep van Henk Krol past – zelfs zo’n mooi bericht nog aangrijpt om je azijnzure complottheorieën te spuien. Mijn zwakte is dan weer dat ik niet kan laten erop te reageren. 😉

 22. Pittig says :

  @ Pieeeep

  Wat een bittere en naargeestige reactie van jou… 😉

 23. Pieeeeeep says :

  Je vergat een paar e’s. 😉

  En verder: ik ben een zeikerd, da’s wat anders. En ik heb onvoldoende zelfbeheersing om niet te reageren op dit soort typjes. Het risico dat men voorspelbaar de bal terugkaatst neem ik voor lief. 😉

 24. Pittig says :

  @ Pieeeeeeeeeeeeep

  Je probeert de strijd in te wereld te verminderen door er keihard tegen te vechten? 😉

 25. Pieeeeeep says :

  Ja, desnoods tot de laatste man. 😉

 26. goedgelovig says :

  UPDATE: Hoofdredacteur Mariska de Haas van het Katholiek Nieuwsblad stopt. Ze wil meer tijd aan haar gezin besteden. Ze komt in januari 2014 wel terug als deeltijd redacteur. Opvolger: Henk Rijkers. Dat is wat we dus al hadden voorspeld: Maris achter het aanrecht, Henk als redactiepaus.

 27. mafchauffeur says :

  Hoe vaak mag Rijkers eigenlijk opdraven bij PenW en zo? Net zo vaak als De Haas?

 28. henkjan37 says :

  kn zijn nare achterdochtige conservatievelingen