Opwaarts gaat ons pad

Het Capitol Evangelisatiekoor uit Den Haag zingt onderweg naar Zeeland ‘Opwaarts gaat ons pad’ uit de Glorieklokkenbundel.

Het kan nog meer retro. Muziekgroep Kleine Kracht van de Baptistengemeente Vroomshoop zingt, ook uit Glorieklokken, ‘De oude rekening is voldaan’.

Advertenties

40 responses to “Opwaarts gaat ons pad”

 1. Agilhartje says :

  Heerlijk! Herinneringen komen boven van 25 jaar geleden toen ik als beginnend diaken meeging met een bejaardenuitje als rolstoelduwer. Nauwelijks was de bus op pad of de Johannes-de-Heer-bundels kwamen tevoorschijn en de hele inhoud van de bus ging met massieve stemmen oude liederen zingen.

  Opwekking – eat your heart out!

 2. Jan Hartman says :

  Waardevol die oude liederen…..getuigen van een helder Bijbelse geluid!

 3. afolus says :

  @Jan Hartman

  …. Getuigen van een helder bijbels geluid

  Sommigen hier zullen dat met je eens zijn maar de meesten zullen vooral beamen dat de muzikale en zangkwaliteiten van een dramatisch carnavalesk niveau zijn.

  πŸ˜€ πŸ˜€ πŸ˜€

 4. afolus says :

  Aanvulling.

  Je zou wensen dat gebed om genezing van doofheid nog lang uitblijft….

  πŸ˜‡πŸ‘Ή

 5. Jan Hartman says :

  @afolus…….. mijn zoons zeggen pa je wordt oud…..verdraaid ben net 53!

 6. afolus says :

  @Jan Hartman
  Eerlijk gezegd begin ik me nu ook wat zorgen om je te maken…. πŸ˜€

 7. Jan Hartman says :

  @afolus, wees niet bezorgd……..mijn hart is 25

 8. afolus says :

  @Jan Hartman
  Dan moet je helemaal aan oppassen….!

  (Vgl. Nieuwe wijn in oude zakken…) πŸ˜€

 9. Jan Hartman says :

  @afolus, dank voor je goede zorgen…..

 10. Agilhartje says :

  Een overeenkomst tussen die oude bundels (Glorieklokken, Johannes de Heer, Lofzangen en Gebeden en anderen) en de huidige bundels is dat een groot deel van de melodieΓ«n uit het buitenland komen. Ook de teksten zijn vertaald.
  Vooral die teksten zijn toen vaak tenenkrommend slecht overgezet naar het Nederlands. Met veel afkortingen en verlengingen om het aantal noten en lettergrepen gelijk te maken. En met gebruik van verouderde woorden om het te laten rijmen.

  Maar het zijn voor mij toch mooie herinneringen. Daardoor kijk ik met een milde blik naar deze opnames.
  Hoog tijd trouwens om die oude melodieΓ«n (en vooral die teksten) een stevige update te geven zodat ze weer jaren mee kunnen.

 11. Vleertje says :

  Het waren toen gewoon de melodieen van de straat. Deze liederen waren in hun tijd heel erg modern en geliefd. Je zond liederen in de kerk op de melodie van de muziek op de radio en in de danszalen.
  Even in zijn tijd zien mensen….. de bejaardenhuizen hebben de seculiere versies van deze liederen hoog op hun hitlijsten staan.

 12. B.Art says :

  “Moeder onze kraai is dood” of “grote God wij loven U”….

 13. Oscar de Tweede says :

  Dorcas! Zo heet(te) de vrouwenvereniging van de Christelijke Gereformeerde Kerk Scheveningen. Als de leden hun jaarlijkse uitje per bus maakte, reden ze bij Voorburg het stadse gebied uit en kwamen in het landelijke gebied. Steevast aanleiding om het psalmboek erbij te pakken en “Het ruime hemelrond” in te zetten (psalm 19 berijming 1773). Pas voorbij Zoetermeer was het versje uit. Ik denk niet dat het na vijftig jaar al vlotter gaat.
  Zingen in de bus: hoe vroom dan ook variaties op al die potjes met vet.

 14. Hendrik says :

  De accordeon! Da’s waar ook, die is volledig weggedaan door de keyboards etc. in de huidige lofprijzing. Jammer toch…
  Zijn er al ‘praise’ chansons beschikbaar voor de gristenen die met een mooie accordeon gezellig in het zonnetje met een goed glas het leven (of Leven) willen bezingen?

 15. Simon van Groningen says :

  Wel nostalgisch, maar doet me toch zeker niet terugverlangen. Als je dit blijft zingen jaag je de kerk leeg. Of is dat al te lang gebeurd?

 16. Jan Hartman says :

  De oude liederen in een nieuw jasje! mag tijd worden, want nu is het vrijwel opwekking wat de klok slaat!

 17. mafchauffeur says :

  Met de Opwekkingsbundel kun je mensen ook heel prima de kerk uitjagen hoor.

  Vooral met nummer 497. πŸ˜‰

  @Jan Hartman: dan adviseer ik jou de Doorbrekers. Daar heb ik tot nu toe nooit Opwekkingsliederen gehoord. πŸ™‚

 18. Vleertje says :

  @Maxchauffeur 😯 auauauauau mijn ogen, mijn ogen…. Owh griebels die was ik vergeten….had ik verdrongen…
  Wat een waardige winnaar van de mockfishaward was dat… hilarische gruweldegruwel

 19. Kaas! says :

  Ik zat steeds te wachten tot Bassie en Adriaan de bus in zouden komen stappen…

 20. mafchauffeur says :

  Ook een (eindtijd-)klassieker:

 21. mafchauffeur says :

  Leuk hoor, die Glorieklokken. Maar geef mij maar Johannes de Heer.

 22. beervis says :

 23. TommyLee says :

  @Beervis: ik hoor aardig wat whiskey in die ierse stem doorklinken!
  @GG; Hagenezen onderweg naar Zeeland die zingen: Wij zijn op reis naar huis.Hier klopt iets niet.
  @agilhartje: ik deel je nostalgische reacties. Ook ik galm die oude liederen nog allemaal mee als ik ze hoor. en ja de melodiΓ«n zijn zoveel beter te zingen als die opwekkingsliedjes die alleen bij de gratie van de arrangementen nog enigszins te pruimen zijn.Het taalgebruik is niet meer van deze tijd, (daar is glorie in mijn ziel) of kan verkeerd worden opgevat (door een blik op het kruis)dus iemand moet er mee aan de slag!

 24. beervis says :

  @TommyLee

  Whiskey kan ook veel mooi maken. Bewijst ook paolo nutini https://www.youtube.com/watch?v=9wBJUnGPvq4 die was er was er al vroeg bij.

 25. Philip de Regt says :

  “Loof de Heer, vroeg en spa…”??? Wat mag dat nou weer betekenen?

 26. Wilfred says :

  @Flip: Ken je niet het begrip ‘spade regen’?? Ben jij niet opgegroeid met de Statenvertaling? Daarnaast zou je oud genoeg moeten zijn om het vroeger gehoord te hebben… πŸ˜‰

 27. Philip de Regt says :

  @Wilfred
  Ik moet bekennen, ik begreep het eerst niet (spa rood of spa blauw), dacht toen dat het om een schep ging, en vervolgens dat het een germanisme was. Maar als het in de Statenvertaling zo staat is het natuurlijk onfeilbaar waar *slaat onmiddellijk de Schrift open om zich te laten onderrichten*

 28. Wilfred says :

  @Flip: Bekijk deze teksten maar eens…

  http://www.statenvertaling.net/concordantie/s/13161-1.html

  Fijn dat ook jij de onfeilbaarheid van de SV inziet! πŸ™‚

 29. Wilfred says :

  @GG: Ik ben het een beetje beu dat bijna elke reactie in de moderatie komt. Kunnen jullie niet eens bezien waar dat aan ligt?

 30. Wilfred says :

  @Flip: Sorry, het filter van GG is weer eens te fanatiek. Fanamisme, zeg ik je!

 31. Pittig says :

  @ Flipsonius en Wilfred

  De eerste keer dat ik “Spade regen” hoorde, moest ik het ook opzoeken. Alleen was ee toen og geen Google, dus het duurde even voordat ik het wist… πŸ™‚

  Speciaal voor jullie:

  http://www.youtube.com/watch?v=K1WVRLSAsC4

 32. Jan Hartman says :

  Even geluisterd naar dat oude nummer van broeder Joh. de Heer. Hij zong met volle overtuiging van zijn Heer en Heiland, in diepe afhankelijkheid. Ik vraag mij af of dat wel ten volle wordt gedaan door menig “aanbidding teams/muzikanten! Dan zie ik even in de kring van mensen om mij heen(of zou dat vooroordelen zijn)

  Vanmorgen luister ik trouwens naar een uitzending van Het Zoeklicht, liederen uit de bekende bundel van Joh, de Heer, (nieuwe uitgave die ik nog heb) met begeleiding van orgel en piano( mag ik mijn beleving met meerdere muziekinstrumenten)

 33. mafchauffeur says :

  Gelukkig zijn er swingender teksten:

  Maar ’t vrome volk, in U verheugd,
  Zal huppelen van zielevreugd

  Een clandestiene opname van deze wilde taferelen:

 34. Wilfred says :

  @Maf: Huppelen is van den duivel! (sorry Johan)

  21 Maar daar zullen nederliggen de wilde dieren der woestijnen, en hun huizen zullen vervuld worden met schrikkelijke gedierten, en daar zullen de jonge struisen wonen, en de duivelen zullen er huppelen.

  Jes. 13: 21. πŸ˜‰

 35. Wilfred says :

  @Flip: Gelukkig staat er “jonge struisen”!! πŸ™‚

 36. goedgelovig says :

  @Wilfred: Alle begrip voor je reactie. Het zit echter in de centrale instellingen van het WordPress spamfilter, niet ons eigen moderatiefilter. Maar we kunnen het balletje wel eens opgooien bij support.

 37. Wilfred says :

  @GG: Ik zou graag willen weten wat precies bepaalde beslissingen uitlokt, dan kan ik daar rekening mee houden. Het probleem is dat je als reageerder regelmatig (met name wanneer je 1 keer bij een item in het filter bent blijven hangen) met een soortgelijke onduidelijke blokkade geconfronteerd wordt. Ik krijg dan soms de neiging om een tijdje helemaal maar niet te reageren. Maar ik kan die maar moeilijk onderdrukken. πŸ˜‰

 38. bramvandijk says :

  @GG / Wilfred
  Is het niet mogelijk om een soort “witte lijst” aan te maken van reageerders die jullie vertrouwen en wiens reacties altijd direct worden geplaatst? Aangezien we toch moeten inloggen zou dat technisch mogelijk moeten zijn. En voor de email is dat een standaardmethode.

 39. goedgelovig says :

  @Wilfred: Als we wisten waardoor het getriggerd werd, hadden we het allang aangepast. Je reactie bevatte alleen een link naar de Statenvertaling. πŸ™‚

  @bramvandijk: Dat zou een goede oplossing zijn, hoewel in principe iedereen direct op de site kan reageren. Als je weet hoe dat binnen de gehoste WP.com omgeving kan worden gerealiseerd, horen we het graag.