Mattheüs wordt filmheld (2)

Alweer vier jaar geleden meldden we dat de Rotterdamse documentairemaker Victor Vroegindeweij bezig was met een film over TRIN-oprichter Mattheüs van der Steen. Na een hele lange radiostilte is inmiddels bekend geworden dat deze film een subsidie heeft gekregen van het Mediafonds en door de NCRV wordt uitgezonden.

mattheusthemovie

De uitzenddatum is nog niet bekend, maar de aankondiging wel:

Mattheus is een film over de jonge, charismatische Mattheus van der Steen, leider van de zendingsbeweging en hulporganisatie TRIN. Een portret van een gedreven, mysterieuze jongeman, die er alles voor over heeft om zijn doel – zo veel mogelijk mensen te evangeliseren – te bereiken. Wie is hij, wat is zijn motivatie en hoe krijgt hij voor elkaar wat hij wil?

De omschrijving bij het Mediafonds is wat kritischer:

Documentaire over de jonge charismatische Mattheus van der Steen, leider en voorganger van TRIN, één van de meest extreme en bekritiseerde christelijke bewegingen die Nederland kent. Hij is er van overtuigd dat hij de wereld voor Jezus kan winnen en dat hij dus ook de maker van de documentaire en de atheïstische kijker zal kunnen bekeren.

In april benaderde Vroegindeweij Goedgelovig met de vraag hoe we tegen Mattheüs aankijken in vergelijking met vijf jaar geleden. Ons antwoord: niet anders, hij opereert nog op dezelfde manier. Vroegindeweij filmde de TRIN-leider al tijdens de Heaven on Earth-conferentie van 2008 in Ahoy en lijkt een profiel over meedere jaren te willen maken. Zodra we meer weten over de uitzenddatum, laten we dat weten.

Advertenties

26 responses to “Mattheüs wordt filmheld (2)”

 1. beervis says :

  Omdat ie ook wat met rutger hauer heeft gedaan.

 2. afolus says :

  In april benaderde Vroegindeweij Goedgelovig met de vraag hoe we tegen Mattheüs aankijken in vergelijking met vijf jaar geleden. Ons antwoord: niet anders, hij opereert nog op dezelfde manier.

  @GG
  Ik vraag me dat af. MvdS blijft weg van grote claims. Geen goudstof meer, geen opgewekte doden. Geen woord meer over Todd Bentley.
  Geen grote campagnes. Terug getrokken op het eigen bastion.
  Groot geloof, kleine claims, een profetencursus en hoop op een teruggeplaatste schildklier. Ingetogener misschien?
  Of zou hij een adviseur hebben die hem tijdelijk getemd heeft en is de schijnbare rust slechts “stilte voor de storm”

 3. mafchauffeur says :

  @afolus: ter nuancering: Myanmar is nog steeds een “grote campagne”. En de dodenopwekclaims zijn er ook nog steeds. In de media weliswaar beperkt tot zijn comments op FB, maar toch.

  Maar hij lijkt zich in zijn mediaoptreden inderdaad te hebben gematigd. Ben benieuwd hoe de samenwerking met de filmmaker verloopt. En de afspraken over de montage en het eindresultaat. 😉

 4. afolus says :

  @mafchauffeur
  Heb je al nagetrokken of Willem Ouweneel lid is van de NCRV…? 😀

 5. afolus says :

  @mafchauffeur

  Maar hij lijkt zich in zijn mediaoptreden inderdaad te hebben gematigd. Ben benieuwd hoe de samenwerking met de filmmaker verloopt. En de afspraken over de montage en het eindresultaat.

  Die Vroegindewey lijkt me een volstrekt onafhankelijke vrijdenker, als ik zijn portfolio zo bezie.

  Voor het beste resultaat zal hij een “meewerkend voorwerp” prefereren boven een “lijdend voorwerp”. Maar ik vermoed (en hoop…) dat hij zijn documentaire niet zal bijschavenof nuanceren om de vrede met Mattheus te bewaren.

 6. goedgelovig says :

  @afolus: Toen we vijf jaar geleden TRIN begonnen te volgen was dat rond revival-hypes, megalomanie, gespin, gebrek aan transparantie over financiën, geen rekenschap willen afleggen in de media. Al die zaken spelen nog steeds. Een paar recente voorbeelden:

  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/01/14/mattheus-van-der-steen-stoft-koperwonder-af/
  https://goedgelovig.wordpress.com/2012/11/17/trin-partner-misbruikt-weeskinderen/
  https://goedgelovig.wordpress.com/2012/10/25/trin-10-jaar-accountability/
  https://goedgelovig.wordpress.com/2012/08/28/benny-en-mattie-gaan-samenwerken/

  Dit jaar gaat Mattheüs de 50 meest gesloten landen ter wereld openbreken, inclusief Noord-Korea. Toe maar.

  Is Mattheüs wijzer geworden in zijn media-optredens? Misschien iets, maar niet fundamenteel. Over Bulamu Village wordt opnieuw geen openheid gegeven en Lubega is nog steeds directeur. Dat het jaarverslag over 2011 er nog niet is, had je zelf al vastgesteld.

 7. afolus says :

  @GG 😀
  Vermoedelijk hebben jullie gelijk…
  Ik wacht de documentaire met meer dan gemiddelde belangstelling af.

 8. Agilhartje says :

  Het kan natuurlijk twee kanten op met een dergelijke documentaire:
  1 het gaat een soort realitysoap worden. Mattheüs wordt dichtbij gevolgd, ook privé.
  2 een ouderwetse documentaire waarbij het onderzoek centraal staat en voor- en tegenstanders aan het woord komen.

  Ben benieuwd baar de titel. Bij 1 “Het Huishouden van der Steen” en bij 2 “Het Evangelie volgend Mattheüs” ?

 9. Oscar de Tweede says :

  @GG: jullie emailadres weigert mijn mailtje. Kunnen jullie daar iets aan doen?

 10. goedgelovig says :

  @Oscar de Tweede: Is gefixt. Probeer het nog eens.

  @Agilhartje: Wij denken optie 1.

 11. star says :

  “Een portret van een gedreven, mysterieuze jongeman, die er alles voor over heeft om zijn doel – zo veel mogelijk mensen te evangeliseren – te bereiken.”

  Daar zou achter moeten staan: zelfs gebakken lucht niet schuwt en komt met zogenaamde wonderen die niet waar blijken te zijn en goud wat geen goud bleek te zijn..
  Ik vind het een beetje wonderlijk dat er geld blijkt te zijn om een dergelijke man in het voetlicht te gaan zetten. Blijkbaar kijkt men niet zo nauw in het verstrekken van subsidies en is er nog geld genoeg om dat niet te hoeven doen. Ik heb eerlijk gezegd na alle onzinverhalen geen behoefte om zoiets te bekijken en wat mij betreft had de subsidie beter naar een relevanter onderwerp kunnen gaan.

 12. beervis says :

  @star

  Mee eens. Die docu, zal niks vernieuwend onthullen. Het zal niks af of aan doen voor medestanders of critici.

 13. jannegen says :

  @star:

  Je hebt wel gelijk dat voor wie goedgelovig regelmatig leest, dit weinig vernieuwend zal zijn. Toch zijn er nog genoeg mensen die zich aangetrokken voelen tot het soort denken dat door Mattie en anderen wordt verkondigd. Ik vind dit soort denken niet echt gezond en ten goede komen van de samenleving. Een documentaire die helder belicht wat nu precies (een van) de bron(nen) en de uitwerking van dit soort denken zijn, vind ik daarom wel in het algemeen belang en subsidiegeld verdienen.

 14. mafchauffeur says :

  @star: denk eens aan al die mensen die van zichzelf of van een Ander niet op een site als GG of SG mag kijken en aangewezen is op de TRIN-transparantie. En van you-tube filmpjes met zwijmelende interviewsters.

  Overigens worden er aanzienlijke bedragen aan indirecte subsidie aan TRIN en MvdS besteedt via de giftenaftrek aan deze ANBI (‘s).

  Enige journalistieke aandacht met publiek geld vind ik dan helemaal niet zo verkeerd besteed. 🙂

 15. flipsonius says :

  @Maf
  hebben ze nog steeds een ANBI status dan???

 16. De dichter says :

  ze hebben nooit een anbi status gehad,,zegt genoeg…

 17. Boktor says :

  TRIN en House of Heroes staan gewoon in de ANBI lijst van de Belastingdienst hoor.

  Interessant vind ik dat miv 1-1-2014 er meer informatie verplicht online vrij beschikbaar moet worden gesteld, waaronder: beloningsbeleid en financiële verantwoording, op straffe van intrekking ANBI status. Dus met een beetje mazzel zijn de jaarcijfers daarna gewoon weer te downloaden.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemeen_nut_beogende_instelling#Wijziging_ingaande_2014

 18. mafchauffeur says :

  Bij een filmheld hoort een spannende trailer. Alvast even oefenen: TRIN-USA!

 19. engel says :

  Zijn de collectes in Amerika groter?

 20. ruub says :

  @mafchauffeur
  Het filmpje suggereert dat ze nog steeds 10.000 revivalisten bij elkaar proberen te krijgen. Maar weet je wat vreemd is? Ik keek zojuist nog eventjes op de Revivalistensite van TRIN, maar daar lijkt de boel niet meer te werken. Zou ‘ie gewoon gehackt zijn, of heeft men bij TRIN afscheid genomen van het idee om die website te gebruiken voor de werving en training?

  De laatste keer dat ik er op keek waren er nog steeds geen honderd cursisten die het examen met goed gevolg hadden afgelegd. En dat terwijl de website toch al meer dan twee jaar online is en we de goede antwoorden voor het examen al eens hebben gegeven.

 21. ruub says :

  Misschien beter niet klikken op die link trouwens: het ziet er niet betrouwbaar uit.

 22. mafchauffeur says :

  @ruub:

  en we de goede antwoorden voor het examen al eens hebben gegeven.

  ben nog steeds opgelucht dat het OM destijds die zaak heeft geseponeerd. 😉

 23. goedgelovig says :

  @ruub: We hebben de link uit je reactie verwijderd ivm mogelijke malware op die site.

 24. ruub says :

  Dank GG.

 25. mafchauffeur says :

  Mooie berichten uit Mozambique.

  Het bestuur van TRIN was ook mee, blijkens de meteen uitgevoerde onroerend goed transactie. 😉

  Update Mozambique. We just came back from a jungle outreach, Rolland Heidi, Georgian and myself went with the Iris bushplane to reach an unreached tribe in middle Mozambique. It was overwhelming the response, we showed in the night the Jesus movie, i preached with fire of Holy Spirit the ABC of the Gospel of Jesus Christ, Heidi prayed, 75% of the village came to Jesus, after the fire tunnel many where babtist with the Holy Spirit. A blind man received his sight back, a deaf man started to hear, many drunk and drugs addicts got delivered and set free, it was glorious. We all slept in tents near the chief his home. Next morning we celebrated what Jesus had done, Trin decided to buy a piece of Land for Heidi in that village and to build a church on it, together with the chief we negociate the price and signed the contract, the building starts next week. Yeah God!

  https://www.facebook.com/www.mattheusvandersteen.nl?fref=ts

  Geen woord over Victor Vroegindeweij en opnamen voor de documentaire. Zou Victor het vliegtuig hebben gemist? Enfin, volgende keer beter, Mozambique heeft vast nog wel tientallen onbereikte stammen, ook in de buurt van vliegveldjes. 😉

 26. mafchauffeur says :

  TRIN is inmiddels ook officieel gevestigd in Mozambique; buitenlandse (rechts)personen mogen alleen als ze “local resident” zijn land bezitten. Of beter gezegd: gebruiksrechten hebben – grond blijft altijd eigendom van de staat.
  http://www.landgovernance.org/system/files/Mozambique%20Factsheet%20-%202012.pdf