TRIN laat Lubega zitten

mattheus-en-josephJoseph Lubega, de TRIN-partner die Oegandese weeskinderen seksueel misbruikte, is nog steeds actief als directeur van Bulamu Village. Dat blijkt uit Lubega’s Facebook-pagina waar hij regelmatige updates over het project post. Maar ook een bron in Oeganda heeft dit per e-mail bevestigd:

“I am so sorry to tell you that Joseph Lubega is still running the ministry Bulamu Children’s Village.”

Eerder liet TRIN-CEO Mattheüs van der Steen Lubega vallen, terwijl woordvoerder Daniël Renger na een bezoek aan Oeganda stelde dat er geen overtuigend bewijs was dat hij zich aan de kinderen zou hebben vergrepen. Beiden hebben daarna opnieuw een bezoek aan Oeganda gebracht, maar wilden niet reageren op vragen van Goedgelovig hoe de zaak nu is aangepakt of afgehandeld.

Intussen wordt door Project HELD wel nog steeds voor Bulamu Village geworven. In een brief aan sponsors van 11 januari (twee maanden nadat het misbruik openbaar werd), meldt TRIN:

“Wij kunnen u mededelen dat het met de kinderen heel goed gaat. De afgelopen periode hebben de kinderen vakantie gehad en hebben de meeste kinderen gezin en familie kunnen bezoeken. Tevens hebben ze een heel fijn kerstdiner gehad en dankzij de extra kerstgiften kregen de kinderen wat extra’s. Uw sponsorgeld wordt elke maand gewoon naar Bulamu Children Village overgemaakt en worden er elke maand netjes bonnen ingeleverd ter financiële verantwoording.”

Wij vinden dat TRIN naar de sponsors van het project duidelijkheid moet scheppen: waarom is Lubega nog steeds eindverantwoordelijk voor het weeshuis? Het kan zijn dat TRIN de man wettelijk niet uit zijn functie heeft kunnen zetten omdat TRIN New Lease of Life for Uganda op zijn naam staat. Maar heeft TRIN als hoofdsponsor dan wel de geldkraan dicht gedraaid of stromen de middelen nog steeds naar Joseph Lubega?

Er zijn twee mogelijkheden:

– De geldkraan is dichtgedraaid. De giften aan Bulamu Village komen dan niet langer ter goede aan het project. In dat geval liegt TRIN haar sponsors voor.
– TRIN heeft geen disciplinerende maatregelen genomen naar Lubega en stelt daarmee de kinderen bloot aan mogelijk nieuw misbruik.

In beide gevallen heeft de Harderwijkse organisatie wel iets uit te leggen!

49 Reacties op “TRIN laat Lubega zitten”

 1. Max zegt :

  – Optie 3: TRIN heeft disciplinerende maatregelen genomen door een of andere spion als rechterhand van Lubega aan te stellen, zodat Lubega kan blijven zitten, maar tegelijkertijd het misbruik zou kunnen stoppen.
  Heb ik geen bron voor hoor, maar het zou een mogelijkheid kunnen zijn. Niet een hele doeltreffende, maar goed.

 2. Agilhartje zegt :

  Bah! Onbegrijpelijk!
  Zou dit soort seksuele handelingen in Oeganda in dezelfde categorie vallen als https://goedgelovig.wordpress.com/2012/11/22/christelijk-oeganda-wil-homos-ophangen/ ?

 3. mafchauffeur zegt :

  – Optie 4: TRIN heeft terecht afgezien van maatregelen omdat anders zowel Lubega als de jongeren het risico lopen op vervolging onder de anti-homo wetgeving.

  Die wetgeving wordt misschien als goed en “moedig” ervaren (http://www.pinknews.co.uk/2013/06/05/anti-gay-evangelist-scott-lively-i-dont-support-ugandan-kill-the-gays-bill-but-it-is-courageous/), het is toch sneu. Vooral voor die jongens.

  En met die nieuwe wetgeving kijkt Lubega voortaan wel uit. (?)

 4. mafchauffeur zegt :

  @Agilhartje: ik vrees van wel. Optie 4 hangt in het spamfilter. 😉

 5. afolus zegt :

  Op de TRIN site worden sponsors geworven voor alle Held-projecten “behalve voor het Bulamu Childrens Village”.
  De informatie over Lubega op de TRIN website beperkt zich momenteel slechts tot een foto van de man.

  Na al het gedonder over goudstof, blinde kindertjes en een mogelijk “vieze man” in Oeganda zullen de financiële zegeningen van TRIN wel behoorlijk zijn afgenomen.

  Zelfs het overbekende lied “Tel uw zegeningen” staat al een paar jaar in de ijskast.
  Immers de door de accountant afgeleverde jaarstukken over 2011 zijn nog altijd niet gepubliceerd.

  Dat kan maar een paar oorzaken hebben:
  – de cijfers zijn nog niet opgesteld; de administratie van TRiN is dan een bende.
  – de cijfers zijn nog dramatischer dan hier voorspeld; kop in het zand
  – TRIN durft niet transparant te zijn; dat is slecht nieuws voor donateurs.

  Het lied “Tel uw zegeningen” kan natuurlijk niet alleen gaan over mislukte dodenopwekkingen, doorgeschoten beenverlengingen, overgebeterde doofstomheid enz.

  Harde euro’s, harde euro’s die zijn meetbaar.

  Shabba.

 6. Jan Hartman zegt :

  Weer een schandaal! Ik wordt er er misselijk van. Men moet kinderen afblijven. Ik heb er geen woorden voor. Afschuwelijk. Het zou best kunnen dat men de “kop”in het zand steekt, het past wel, gezien al die gekke verhalen over genezingen etc. Mijn hart huilt!

 7. mafchauffeur zegt :

  @afolus: of de cijfers zijn allang af, geen inhoudelijke bijzonderheden. En liggen ter inzage op kantoor en zelfs op aanvraag per mail te bekomen voor iedere sponsor. En totdat het wettelijk verplicht wordt niet meer op internet. Iets met paarlen en zwijnen.

  En verkneukelt de boekhouder zich wekelijks over de GG-lezers die vergeefs de website doorstruinen. 🙂

 8. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Heb je de cijfers gezien..?

 9. mafchauffeur zegt :

  @afolus: nee, en ook geen geruchten daarover vernomen. Puur speculatie.

  Maar ik ben geen donateur, dus kan er geen phishing mailtje aan wagen om de hypothese te toetsen. 😉

 10. afolus zegt :

  @mafstra
  Als je speculatie hout snijdt dan is het alsnog niet erg transparant en bepaald niet erg uitnodigend voor nieuwe gevers.

 11. mafchauffeur zegt :

  @afolus: klopt. Maar wie maalt er nou om transparantie als je kunt investeren in de Revival? 😉

  De aantrekkingskracht ligt in de succesverhalen.

 12. goedgelovig zegt :

  @afolus: Waar baseer je dat op? De link in ons bericht heeft alle informatie over het project inclusief de mogelijkheid om online een kind te sponsoren.

  http://www.trin.nl/index.php/-projecten-held/oeganda?lid=3

 13. afolus zegt :

  @GG
  Zie onderstaande link onder het kopje “Werkwijze”
  Mogelijk heb ik hieruit een verkeerde conclusie getrokken en wordt in Bulamu Village vooral aan groepsdonaties gewerkt…. ???

  http://www.trin.nl/index.php/-wat-is-held

 14. afolus zegt :

  @GG
  Heb even verder gekeken.
  De kosten per kind zouden in Oeganda dubbel zo hoog zijn als in de andere landen waar het project Held werkzaam is. Daarom wordt voor kinderen daar gezocht naar sponsors voor € 50 per maand of naar twee sponsors van € 25 per kind.
  Interessant dat de kosten in Oeganda 100% hoger zijn en niet bijvoorbeeld 20% of 30%
  Dat triggert dan toch weer de behoefte om meer informatie.

 15. Jan Hartman zegt :

  zij zijn ook op zoek naar zakenmensen, God zou je juist als zakenmens willen inzetten volgens hen……..hm ben blij dat ik geen zaak meer heb….(grapje tussen door!)

 16. afolus zegt :

  Voor de zekerheid en “ter leringh ende vermaeck” ook even het BNP (2011) per hoofd van de bevolking opgezocht voor de landen waar het project Held werkzaam is.

  Definitie van BNP – Per hoofd van de bevolking (koopkracht): Deze indicator toont het BBP op een koopkrachtpariteit basis gedeeld door de bevolking per 1 juli voor hetzelfde jaar.

  Myanmar US$ 1300, Haiti US$ 1300, Kenia US$ 1800,
  Mozambique US$ 1100, India US$ 3700, Soedan US$ 2800,
  Thailand US$ 9500, Kosovo US$ 6500.
  Oeganda US$ 1300.

  De koopkracht in Oeganda is laag, de vraag is dus wat het nodig maakt om de kosten per adoptiekind in dat land te verdubbelen ten opzichte van de andere landen.

 17. goedgelovig zegt :

  @afolus: Het is inderdaad opmerkelijk dat de kosten per kind in Oeganda 100% hoger liggen. Jammer dat TRIN geen enkele toelichting geeft. Hopelijk zijn er kritische donateurs die zelf navraag doen en zich niet met te makkelijke antwoorden laten afschepen.

 18. mafchauffeur zegt :

  @GG: foei. 😉

  In verband met de hoge voedsel- en schoolprijzen in Oeganda, zijn de kosten voor het sponsoren hoger dan bij andere projecten.

  Genuanceerde landen-indexen zijn maar ingewikkeld. Dan zou je moeten gaan rekenen met 25 euro, 32 euro, 22 euro, 43 euro.

  Daar raken donateurs alleen maar van in de war. 🙂

  Overigens verwijst TRIN ook naar cijfertjes. Maar niet zo up to date als @afolus.

  Bronnen:
  World development indicators 2006
  The state of the worlds children 2007 (UNICEF)

 19. mafchauffeur zegt :

  @GG: wat is het toch fijn om je eerste reactie te kunnen editen. 😉

 20. goedgelovig zegt :

  @mafchauffeur: Dat is het voordeel van moderators. Anders hadden we ‘foei’ tegen onszelf moeten zeggen. 🙂

 21. Johan zegt :

  Mattheüs, kom op, sukkel! Door niet te reageren laad je alleen maar meer verdenking op jezelf. Jullie zijn in Oegenda geweest – wat is er aan het misbruik gedaan? Laat zien dat je echt geeft om deze kinderen.

 22. afolus zegt :

  @mafchauffeur @GG
  Dan ook maar even een quickscan gedaan naar adoptiebedragen per kind van SOS Kinderdorpen en World Vision (beide organisaties werken in Oeganda).
  Ik kon geen differentiatie in maandbedragen vinden ten opzichte van andere landen in Afrika.
  Dorcas en Plan, waarvan ik niet kon vaststellen of ze ook in Oeganda werken hebben ook een standaardbedrag adoptiebedrag per maand.

 23. afolus zegt :

  Zelf vond ik de reactie even hiervoor die door de moderator is aangepast wel aardig…. Een PA voor de lokale gezalfde leider in Bulamu om te zorgen dat hij zijn handen boven de lakens houdt kost natuurlijk geld. 😀 😀

 24. Oscar de Tweede zegt :

  Duidelijk: er is een onderzoek nodig, zowel hier bij Trin als ginds in Bulamu.
  Karel Smouter had eerder aangekondigd in februari 2013 de zaak Bulamu weer aan de orde te stellen. Daar is niet van gekomen. Zou dit verband houden met de “omstandigheden in huize Van der Steen”? Zo ja, dan is dat prijzenswaardig.
  Maar nu : onderzoek. Ik meld me vast aan als eerste sponsor van de crowdfunding.
  Kom op mensen, aan de slag. De vragen zijn gesteld, nu op zoek naar de antwoorden!

 25. mafchauffeur zegt :

  @Oscar de Tweede: als dat prijzenswaardig is, waarom nu dan wel onderzoek?

 26. Oscar de Tweede zegt :

  @ mafchauffeur: naar verluidt (lekker vaag) lijkt het wel weer de goede kant op te gaan met RvdS.

 27. mafchauffeur zegt :

  @Oscar de Tweede: oh, ik begreep dat er deze maand nog bestralingen aan zitten te komen. En dat het leven zonder schildklier ook een hele uitdaging is.

  Waar ik alle begrip voor heb.

 28. Harley Quin zegt :

  Harley Quin zegt : 22 november, 2012 om 10:02 pm
  Renger = Europoort = doofpotcultuur

  Waarom is iedereen zo verbaasd?

 29. pakikomi zegt :

  De 60% geïnfecteerde vrouwen waarvan melding wordt gedaan is enigszins overdreven. Het ligt nu ergens rond de 8 a 9 %. Nog steeds veel te hoog, maar geen 60%.

  Ik denk dat getallen en TRIN niet zo goed samen gaan.

  Het aantal was lager ten tijde van het schrijven van de site. (Nav de bronnen) Jammer genoeg is het aantal inmiddels aan het stijgen. Moeilijke materie waarbij het hoe en waarom van de veranderingen mij nog steeds onduidelijk is. Stijgen de aantallen vanwege een hogere levensverwachting van de geïnfecteerden, of zijn meer mensen geïnfecteerd. Was het dalende aantal geïnfecteerden in de voorgaande periode te danken aan de ABC campagne, of door gebrek aan zorg voor mensen die desondanks geïnfecteerd raakten en daardoor eerder stierven dan in andere landen. De verklaringen lijken eerder politiek en religieus ingegeven wat het er niet makkelijker op maakt.

 30. Sueigilera zegt :

  @mafchauffeur

  oh, ik begreep dat er deze maand nog bestralingen aan zitten te komen. En dat het leven zonder schildklier ook een hele uitdaging is.

  Zo zie je maar dat je het leven grotendeels niet in eigen hand hebt. Gelovig of ongelovig.

  Hier de beleving van iemand anders in dat traject.

  Ik wens familie Van der Steen veel sterkte hiermee.

 31. afolus zegt :

  @pakikomi
  Waar heb je het over…?
  Linkje?

 32. pakikomi zegt :

  http://www.trin.nl/index.php/-projecten-held/oeganda?lid=3

  De andere cijfers kloppen wel m.i. Maar de 60% niet.

  Daarna ben ik op inet verder gaan lezen. Vandaar mijn beschouwing over HIV cijfers in Oeganda. Maar dat is niet van TRIN.

 33. Johan zegt :

  @Oscar de Tweede: Ik vraag me af wat voor toegevoegde waarde het heeft om een nieuw onderzoeksproject op te tuigen. ‘Birma’ en de tientallen artikelen op GG hebben toch al overduidelijk aangetoond dat TRIN een organisatie is die structureel spint en slecht werk aflevert ‘in den vreemde’ en dus je geld niet waard is. Waar voor zin heeft het om Bulamu aan dat rijtje toe te voegen? Goedgelovige TRIN-fans overtuig je er niet mee, lezers van GG, ND of Trouw hoeven niet meer overtuigd te worden, en zonder aangiften in Oeganda zelf kan het OM daar er ook niets mee. Het lijkt me dus weggegooid geld.

 34. Pittig zegt :

  Eens met Johan. De mensen bij TRIN lijken wat dit betreft reddeloos verloren. Net als bij Ronald Plat gaat het hen meer om de mooie “geestelijke” praatjes dan zorg voor kwetsbare mensen.

 35. goedgelovig zegt :

  @Oscar: Daar is Karel mee bezig, maar het is vrij complex en tijdrovend om het qua bronnen rond te krijgen. Wij beschikken zelf ook over meer informatie dan wat we in dit bericht hebben gepubliceerd. Echter, lokale bronnen moeten met naam en toenaam willen praten en hun informatie moet verifieerbaar zijn. Ook wij nemen dat proces serieus, wat betekent dat je soms alleen hardop de ongemakkelijke vragen kunt stellen, in de hoop dat meer mensen naar buiten komen met hun verhaal.

 36. Vinegar zegt :

  Kan een derde optie niet zijn dat Trin aangifte heeft gedaan bij de politie aldaar en dat de zaak in behandeling is? Of is dit heel optimistisch om te denken?

 37. goedgelovig zegt :

  @Vinegar: Tamelijk optimistisch, maar hoop doet leven. 🙂 Echter, alleen TRIN kan aangeven welke optie klopt.

 38. afolus zegt :

  @Vinegar
  Als de door jou genoemde optie aan de orde zou zijn, dan zou MvdS daarover in Nederland zeeeeer nadrukkelijk “getamboereerd” hebben. Onder het motto: Kijk eens hoe doortastend wij zijn…!

 39. Maaike zegt :

  Heb dit pas zitten volgen en ben aan het kijken hoe het er nu voor staat zie dat trin eruit is en dat het nu door stichting hope of the nations wordt voortgezet en dat Lubega er nog steeds zit 😦 te bizar voor woorden…

 40. jan zegt :

  Alleen raar dat TRIN daar zelf niks over naar buiten brengt. Gaat trouwens pas per 1 oktober 2013 in.

  http://www.hopeofthenations.nl/

 41. jan zegt :

  Laat dat nu net een sticting zijn van Falco Lodewijk, jeugdleider bij TRIN……..

 42. jan zegt :

  Zijn ouders zijn er ook bij betrokken, in het bestuur van deze stichting. http://www.destentor.nl/regio/kampen/kampen/een-kwestie-van-kiezen-1.3512743

 43. Maaike zegt :

  ik heb een email gestuurd naar de stichting waarin ik hen vroeg of ze op de hoogte waren van de beschuldigingen richting Lubega. Hun antwoord was kort maar simpel na iedereen persoonlijk te hebben gesproken vind ik dat het naar het land der fabelen kan worden gewezen…dit is geschreven door Marienk Lodewijk

 44. goedgelovig zegt :

  @Maaike: Lodewijk heeft er gezien zijn rol bij Hope Of The Nations alle belang bij om dat te zetten. Vraag eens wat hij met “iedereen” bedoelt. Ook de slachtoffers?

 45. mafchauffeur zegt :

  De heer Lodewijk is vorige week getrouwd – door Mattheus van der Steen. Het lijkt mij onkies (en zo niet: nutteloos) om hem lastig te vallen met vervelende vragen over slachtoffers van misbruik en belangen. 😉

  Overigens is de stichting Hope of the Nations nog een graadje erger dan TRIN als het gaat om financiële verantwoording. Waar TRIN nog steeds geen jaarrekening 2011 heeft gepubliceerd, meldt HOTN onder het kopje “Financele Verandwoording”: “Hier vind u tzt de financieele stukken”.
  http://www.hopeofthenations.nl/index.php/nl/about-joomla/anbi

  Maar HOTN is sinds 25 mei 2010 een ANBI (Algemeen Nut Beoogde Instelling). Maar geen spoor van een jaarrekening 2010, een jaarrekening 2011 of een jaarrekening 2012.

 46. jan zegt :

  @mafchauffeur,

  Feitelijk veranderd er toch niet zoveel nu 2 TRIN medewerkers de boel overnemen? Dan maakt een jaarrekening meer of minder ook niet uit.

 47. mafchauffeur zegt :

  @jan: of een jaarrekening meer of minder in Gods Koninkrijk veel uitmaakt valt inderdaad te betwijfelen.

  De goddelozen daarentegen maken er regelmatig een potje van, zo blijkt maar weer uit de recente “onthullingen” uit het jaarverslag van Inspire2Live. 🙂

  Wat ik zorgelijker vind is de enorme hoeveelheid type- en spelfouten op de site. Dat wijst toch op een zeker onvermogen van de Stichting om taken te laten uitvoeren door capabele mensen… 😉

 48. beervis zegt :

  Ik dacht dat hier in Nederland het allemaal redelijk streng gecontroleerd zou zijn, als het om seksueel misbruik zou zijn. Zeker met wat we allemaal in Nederland de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Ik dacht dat als het gaat om Nederlandse betrekkingen in het buitenland ook wel streng gecontroleerd zou zijn. Pedo´s die naar Bangkok gaan worden onder de loep genomen. Ik dacht dat Mattheus iemand was die de boel belazerde, maar enigszins wel voor rechtvaardigheid stond, zeker als het om de kinderziel gaat. Maar nu las ik dit: http://frontpage.fok.nl/nieuws/635080/1/1/100/aanpak-kindermisbruik-in-sport-blijft-uit.html . Nederland faalt in eigen land. Dus het kan gewoon echt waar zijn wat het misbruik in Lubega. Niemand die hier op ziet, zelfs als het zo breed wordt uitgemeten in de media. God en Land laat deze kinderen gewoon in de steek. Waarom laat God zijn naam zelf rustig besmeuren met kindermisbruik van armoedige kinderen? Waarom laat Nederland zijn naam besmeuren? Ik vraag me toch af waar deze kinderen het best af zijn.. Op straat? of in de armen van deze (men zegt) door Jezus gezegende organisatie. Nog steeds denk ik de laatste… Als Mattheus zo´n kind niet meeneemt is de krans vrij groot dat een of andere uitbuiter haar/hem meeneemt.

  Mijn pijnlijke vermoeden is dat christenen eerder geld geven aan TRIN en soortgelijke, dan aan een organisatie die op dubieuze praktijken van christelijke organisaties/stichting toeziet. Profeten zullen eerder toekomst voorspellen dan rebliek te dienen aan eigen kring. Er is geen rechtvaardigheid en er is geen God. In ieder geval faalt God of Jezus bij het leiden van zijn gemeente. Het is ook niet de heilige geest die gemeentes vult maar voornamelijk grootspraak. Want de kerken die dat niet doen lopen leeg.

%d bloggers liken dit: