Met Time to Turn de crisis door

TTT_Logo_GuerrillaGardening_Groot_Vrijstaand-300x292De gristelijke milieuactivisten van Time to Turn helpen ons dit jaar door de crisis. Daarvoor hebben ze drie nieuwe trends uit Engeland overgenomen:

1. Guerilla gardening: in grijze asfvaltwijken spontaan bloemen planten. Daar fleurt de samenleving van op. Volgens BEAM, de jongerensite van de EO, heeft met name Ede dat nodig.

2. Skippen, ook wel dumpster diving genoemd. Dat is boodschappen doen in de containers die áchter de supermarkt staan, waar alle producten die de houdbaarheidsdatum hebben bereikt worden gedumpt. Zo leeft een woongroep in Nieuwegein daar voor 95% van.

3. Guerilla kitchen, ook wel Great Depression Cooking genoemd: met groenten en keukengerei gewapende burgers zetten spontaan een keuken in de open lucht op. Daar maken ze met uit het plantsoen vergaard onkruid, zoals paardenbloemen, salade klaar. Ons voedsel ligt namelijk letterlijk voor het oprapen.

En voor de echte die-hards wordt van 11 t/m 14 juli weer de Irritante Bijbelschool georganiseerd. In het vijfsterren Hotel de l’Europe. Als je zoveel geld uitspaart door uit containers te eten, kun je dat natuurlijk wel betalen. 🙂

Advertenties

24 responses to “Met Time to Turn de crisis door”

 1. DsDre says :

  Aanvraag toegang ‘Irritante bijbelschool’ *

  Arrangement incl luxe culturele culluniaire diners, lunch, brunch, borrelhapjes en drankjes
  Donderdag, vrijdag, zaterdag & zondag €60,-

  Dat is toch een koopje!

 2. Agilhartje says :

  Waar gaat het heen met het christendom als we opeens goede dingen doen zonder dubbele bodem?

 3. Aletta says :

  O wat erg, er zijn christenen die iets proberen te betekenen voor de wereld.

 4. flipsonius says :

  Waar moet het heen met deze wereld als christenen zich opeens met het milieu gaan bezighouden? Of met asielzoekers? In plaats van doden op te wekken, demonen te verdrijven en tienden te verzamelen, zoals de Here ons heeft opgedragen?

 5. beervis says :

  Met Flipsonius indringend eens.

 6. afolus says :

  @Flipsonius
  Gij zijt een wijze broeder.
  Gaat dan henen….
  😀

 7. Pittig says :

  @ DsDre

  60 euro is echt heel weinig. Maar ik neem aan dat ze daar niet slapen, want drie nachten in dat hotel kost volgens de hotelsite minimaal € 381,80…

  En zo’n luxe hotel, is dat geen stunt?

  De aanmelding is erg leuk gedaan, alsof je een asielaanvraag doet…

 8. flipsonius says :

  @afolus
  Misschien moet ik maar een naar die irritante Bijbelschool, om deze dwalende broeders en zusters tot de orde te roepen. Ze schijnen niet te beseffen dat we nu echt in de Eindtijd leven, en dat ons spoedig een nieuwe hemel en aarde ten deel zullen vallen. Dus heeft het geen zin om deze door zonde gecorrumpeerde schepping te willen redden. En bovendien, als ze zich bekeren tot het enig Ware Evangelie zal God ze overladen met rijkdom. En dan hoeven ze geen paardebloemen en distels te eten, of afgekeurd eten uit containers. Kaviaar, Glorie uit iedere porie, shabba! 🙂

 9. van Kerstenen says :

  Klinkt leuk, maar als boer voorzie ik 10.000 mensen van voedsel met een minimale milieu-impact. Als iedereen onkruid begint te eten. blijft van het groen in de stad weinig meer over

 10. Jeroen Mank says :

  @van Kerstenen
  Als iedereen onkruid begint te eten is het opeens geen onkruid meer, maar nuttige gewassen die in de voedselvoorziening voorzien. Onkruid is een relatief begrip. Misschien zit er wel een markt in.

 11. Pieter says :

  Het lijken wel reli-hippies!

 12. flipsonius says :

  Ik heb niet het idee dat dit onderwerp echt leeft onder de GG-reageerders. En natuurlijk is TTT best een lief idealistisch clubje. Maar laten we eens kijken naar de motivatie achter ‘guerrilla gardening’. Dit komt van hun site:

  Waarom zijn we als christen geïnteresseerd in lokaal- en seizoensgebonden voedsel? Reacties vanuit het kernteam:

  God was de eerste Guerrilla Gardener, Hij maakte de aarde en van de woeste grond een mooie tuin! Hij vraagt Adam en Eva om de tuin en de rest van de aarde te bewerken.

  De natuur komt van God. De supermarkt voelt niet als de Schepping… Ik mis de Schepping in de stad…

  Voedsel is zo oneerlijk verdeeld! Terwijl het heel belangrijk is. Daar kan ik zo boos om worden…

  We moeten ons eten eerlijker maken. Hoe kunnen we bidden; Here zegen dit eten, als we het oneerlijk hebben verbouwd of verhandeld? Lokaal- en seizoensgebonden eten is meerdere vliegen in 1 klap!

  Eet weer ‘echt’ eten. Ook vanuit gezondheidsperspectief. Van wat mensen eten, worden ze ziek (of dik of moe).

  Bij de Schepping is iets kapot gegaan, ook in relatie tot onze naaste en ons voedsel. We moeten die relatie weer herstellen.

  Zoals Kain en Abel streden, strijden wij nog steeds. Tussen noord en zuid. Zo kunnen we beide niet seizoensgebonden eten.

  Dichter bij de natuur staan, niet als doel op zich. Het gaat er, juist als christen, om dat de natuur Gods schepping is, en dat hij die voor ons gemaakt heeft. We hopen dat we met de campagne mensen (inclusief onszelf) bewust kunnen maken voedselproblematiek, integraal christen-zijn (Als je van Jezus houd heeft dat invloed op je kokkerellen), en de waardering voor boeren, etc. terug kunnen krijgen.

  Doet me weer sterk denken aan de boekjes van Francis Moore Lappé, uit de jaren 70: ‘eten van Moeder Aarde’. Terug naar vroeger, toen de boeren nog wisten wat gezond was! Je begon daaraan, werd zo ziek als een hond, maar dat hoorde erbij, want je lichaam moest immers ontgiften, ontslakken en ontwennen door die verschrikkelijke moderne westerse levensstijl. Achteraf klopte er allemaal geen hout van. De gemiddelde levensverwachting van een 17e eeuwse boer lag lager dan die van een inwoner van Bangla Desh nu. Mensen hadden geen flauw idee van wat gezond eten was. Liefst zo veel en vet mogelijk. De winter doorkomen met spek, reuzel, geweckte groenten en gedroogde vruchten.
  Nog even afgezien van de beschikbare medische zorg. Die was vroeger nope, nada, niente.
  En ja, waarin verschillen de afwegingen van TTT kwalitatief en qua methode van bijbelexegese nou precies van die van
  Ronald Plat? 😉

 13. Johan says :

  Ik heb vanavond salade gemaakt met paardebloem, gewoon om het te proberen. Was prima te doen, maar mijn partner vond het niet voor herhaling vatbaar want ‘iets te bitter’. Mijn tip: iets meer honing in de dressing. Of pluk de paardenbloemen bij het hondentoilet, dan heb je geen dressing meer nodig.

 14. mafchauffeur says :

  Gewoon de vier stappen van Boele volgen. Vier zaken waar eigenlijk al die verschillende lifestyles en diëten het roerend over eens zijn. (vanaf 2:20)

  Goed voor het mileu, je gezondheid en uiteraard ook goed voor je huwelijk:

  Een goede relatie begint bij een gezond lijf

 15. rob says :

  @Maf
  Dat is goed nieuws voor de gehandicapten onder ons 😦
  Die Boele is wel heel ver doorgeschoten in zijn kijk op gezondheid.

 16. midas says :

  Mag je ook guerilla lekker een eendje vangen uit het park, gerookte eendenborst. Mmmmmmm.

 17. mafchauffeur says :

  @rob: tsja. Je hebt Paauwe daar zelf “live” over gehoord. Moeten die gehandicapten hun gezondheid maar terugpakken van de duivel. 😉

  Overigens heeft Marlou van Rhijn dit weekend alweer een wereldrecord gebroken – zonder onderbenen. Nadat ze vorige week al een sponsordeal sloot.
  http://www.ey.com/NL/nl/Newsroom/News-releases/PR_Ernst—Young-omarmt-Marlou-van-Rhijn_070613

  Dat is zonder twijfel een Planteneter. 🙂

 18. mafchauffeur says :

  “Vintage kleding” is ook een duurzame trend. Inmiddels ook opgepikt door predikers.

  Althans, het inzegenen van kledingstukken door zo’n Man Gods zal er ongetwijfeld toe leiden dat de eigenaars ze nooit meer weggooien.

  Een zegen voor het milieu. 😉

 19. afolus says :

  @mafchauffeur
  “Toddenboer wordt voddenboer….”

  Wat een enorme en ongelofelijke glorie.
  😀 😀

 20. Rik says :

  Even het filmpje van BEAM gekeken. Ik krijg de indruk dat die jongen met z’n cameraploeg in het centrum van Ede gedropt is, waarna ze de zakdoeken van hun ogen mochten verwijderen. Ze zijn er in geslaagd het minst groene stukje (en dat is echt alleen maar dat centrum!) van Ede te lokaliseren. Vanaf mijn flat in Ede-zuid, op 12 hoog, kan ik door al het groen dat centrum nauwelijks zien…

  Afijn, wel leuke ideeën. Maar ik ga mijn voedsel vanmiddag gewoon maar in de supermarkt halen. Kan namelijk geen pasta van paardenbloemen maken 🙂

 21. joost says :

  er is, volgens Boele, niets in de natuur wat op een koekje lijkt maar ik heb ook nergens is de natuur ooit een samengestelde, zogenaamd gezonde, fruit en groente shake waargenomen. En ook nergens in de natuur een mooie gemengde salade.
  Mensen zijn toch altijd geneigd om de natuur aan te willen lijken passen aan wat zij zelf menen te weten.
  de dierenarts waar ik met mijn hond naar toe ging berispte mij toen ik zei dat mijn hond zo nu en dan een voor mensen bedoeld biscuitje geef en zei dat dat “stom” was want in de natuur eten de honden geen biscuitjes.
  Later in het gesprek vroeg hij mij of ik wel elke dag de tanden van mijn hond poetste want dat was nodig. Ik zei hem dat mijn hond elke avond een buffelhuid kauwkluifje krijgt om haar gebit schoon te houden en opnieuw zei hij me dat dit “stom” was. Daarna vroeg ik hem waar in de natuur hij mij een hond kon laten zien die voor het slapen gaan netjes haar tanden stond te poetsen. Hij was niet geamuseerd. 😦
  joost

 22. mafchauffeur says :

  @joost: je moet natuurlijk wel een beetje de handjes laten wapperen. Spinazie en bleekselderij oogsten, banaantjes plukken en smoothie van stampen.

  Alles los is weliswaar natuurlijker, maar niet zo lekker.
  Hoewel dat minder vlekken geeft en dat is ook wat waard – groene smoothie vlekken zijn uiterst irritant. 😉

 23. joost says :

  MC
  gatver nee, groene smoothie vlekken doen denken aan brocolie en iedereen weet dat brocolie uiterst giftig is. brrr.
  joost

 24. mafchauffeur says :

  Benny meets Boele.

  Nee, dat is flauw. Vergeleken met deze “Dr.” Eric Braverman is Boele P. Ytsma veel genuanceerder.

  In het begin maakt Dr. Eric een sterke indruk door in staat te blijken zich niet te laten afkappen door een doorpratende Hinn. Hij praat zelfs stug door.

  En hij heeft dé oplossing voor gezondheidsproblemen bij kinderen. De (Amerikaanse) maatschappij is namelijk giftig voor kinderen: hun metabolisme raakt beschadigd door lood, cadmium, aluminium, arsenicum en allerhande andere (chemische) stoffen. Hierdoor ontstaan obesitas, ADHD, psychiatrische problemen, problematische puberteit, ontstoken keelamandelen en een gebrek aan zelfvertrouwen.

  Daarbij is het brein van een kind vaak beschadigd door het kijken naar geweld op televisie (7:00). Daarbij ontstaat ook een enorme hang naar junkfood, wat weer leidt tot obesitas.

  Het goede nieuws: dit kan allemaal weer worden hersteld.

  De oplossing ligt in een combinatie van de Heilige Geest en de Natuur.