EO leert jongeren beamen

starktrekBIG1De jongerentak van de EO heet voortaan BEAM. Met die naam heb je een digitale tandenborstel en Star Trek in één. Wat jongeren ermee moeten is niet helemaal duidelijk. Moeten ze Jezus’ licht naar hun vrienden beamen? Moeten ze alles wat de EO of de dominee zegt be-amen? Of is het een verwijzing naar het inmiddels onmisbare apparaat in evangelische kerkdiensten: de beamer?

Mogelijk het laatste, want de EO spoort jongeren aan om de Opwekkingsbundel te veroveren met zelfgemaakte liedjes. Vooruit, dat heeft Goedgelovig ook al twee keer geprobeerd, maar wie niet waagt die niet wint. Voorzitter van de selectiecommissie Kees Goedhart legt op de BEAM-site uit waar een Opwekkingsliedje aan moet voldoen. Het belangrijkste: niet teveel kommer en kwel, zoals die lastige Twijfelliederen.

“Liederen die alleen maar gaan over pijn, moeite en strijden, vallen snel af. Natuurlijk mag je dat wel noemen, maar het nummer moet vervolgens wel ergens naartoe werken. Het moet een goede climax hebben, er moet hoop inzitten. Alleen maar kommer en wel, dat is niet makkelijk te zingen.”

Oftewel: je mag wel in de put zitten, als Jezus je er maar uittrekt. Je mag wel rouwen over het verlies van een geliefde, als je het maar aan het eind van het lied bij de herhaling van het refrein hebt verwerkt. Je mag wel moeite hebben met je geloof, als je dat maar niet naar God uit. Hij zit daar helemaal niet op te wachten en de mensen naast jou in de kerk ook niet. Dat verwerk je maar lekker alleen thuis. Met een glas Jim Beam of zo.

Advertenties

26 responses to “EO leert jongeren beamen”

 1. Rik says :

  Hoog tijd om de leiding van mijn gemeente te vragen over te stappen op een andere liedbundel. Misschien is dat nieuwe Liedboek voor de kerken toch de moeite waard om in te voeren.

 2. Rob2 says :

  2/3 van dit stukje gaat dus over oud zeer bij GG, namelijk dat ze de Opwekkingsbundel jammerlijk genoeg niet gehaald hebben.

 3. Johan says :

  @Rob2: Ik heb zelf ook een Twijfellied geschreven. Het was volgens mij voor iedereen die er aan meewerkte wel duidelijk dat het indienen voor de Opwekkingbundel puur provocatief bedoeld was. Hoe Opwekking over twijfel denkt was van tevoren al wel duidelijk.

  Ik vind Beam een goede naam. Past helemaal bij de spotlights van de EO Jongerendag. Persoonlijk vond ik NEO (met een leuke toespeling naar The Matrix) leuker, maar smaken verschillen.

 4. keietrekker says :

  Volgens Kees Goedhart is het moeilijk om een lied te zingen,waar alleen maar kommer en kwel in voor komt . Meneer Goedhart ook dat is een onderdeel van dit leven!! Godzijdank bestaat er nog zoiets als Popmuziek waar dit wel kan!! Met deze muziek kom ik dichter tot God/Jezus dan die zogenaamd opgewekte muziek van die opwekkingsbundel. Echtheid daar gaat het om. Een mens moet wel zijn gevoelens kwijt kunnen in de muziek. Gevoelens die je deelt met God/Jezus. Meneer Goedhart succes met uw project, en hopelijk krijgt u ooit een keer een ander inzicht hierover. (Mocht u dit lezen) ! Ik maak m’n geloof graag persoonlijk.

 5. keietrekker says :

  @Rik,

  Ik sluit me hier graag bij aan.

 6. Agilhartje says :

  BEAM, is dat een afko? Blij Evangelisch Als Motto, of iets anders.

 7. Dick Kraaij says :

  Mijn eerste associatie was de wederkomst volgens rapture-leer; ik kan het ook niet helpen. ‘Beam me up, Jesus!’ En dan dat geflirt met Ryhanna. Niet mijn kopje koffie.

 8. Remko den Boef (@Remkodenboef) says :

  Als jullie nog een keer een vraag hebben over Twitter ofzo… Jullie kunnen ons altijd Beamen!

 9. John says :

  @Remko den Boef

  Bij dezen beaam ik dat!

 10. goedgelovig says :

  @Remco den Boef: Top. Beamen gaat het helemaal maken dit jaar. 🙂

 11. stip says :

  Ik begrijp het wel. Opgewekte liedjes zijn ook niet altijd makkelijk om te zingen, maar wel makkelijker om te faken. Als je kommer en kwel liedjes gaat zingen, dan moet meer dan de helft van de gemeente tranen gaan faken.

  😉

 12. robert-jan says :

  Beam, is dat niet die band die op Flevo Festival speelde, op het hoofdpodium?

 13. Hendrik says :

  @robert-jan: Jazeker: in 1998 (ook met Larry Norman) en 2001:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Flevo_Festival

  http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Beam

 14. Pittig says :

  Volgens Kees Goedhart had Psalm 88 ook niet in de bijbel moeten staan. En Klaagliederen kunnen we ook wel schrappen. Wat een verschrikkelijke theologie is dat toch die het leven zo ontkent.

 15. Pittig says :

  Beam is onder andere een aggressieve vorm van chemotherapie…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Beam

 16. Pittig says :

  Wat is eigenlijk ten diepste het verschil tussen Kees Goedhart en Ronald Plat als je die opmerking leest?

 17. bernarderder says :

  Weer zo’n stukje van oh ja we moeten er iets van vinden, we moeten ook niet positief zijn, dus laten we opwekking en kees goedhart er aan linken…

  Beam is gewoon smart gevonden, chapeau voor het marketinbureau van de EO

  @pittig
  ps 68 eindigt best wel blij met” Ontzagwekkend bent u, God, in uw heiligdom. De God van Israël, hij geeft macht en nieuwe kracht aan zijn volk. Geprezen zij God!”

 18. bramvandijk says :

  @robert-jan

  Beam, is dat niet die band die op Flevo Festival speelde, op het hoofdpodium?

  Beam, was dat niet het bandje van de man die nu bekend staat als Blaudzun? Jazeker!

 19. rob says :

  @Remco

  Als jullie nog een keer een vraag hebben over Twitter ofzo… Jullie kunnen ons altijd Beamen! </blockquote.

  Moet die tekst niet andersom 🙂 ?

  Mogelijk het laatste, want de EO spoort jongeren aan om de Opwekkingsbundel te veroveren met zelfgemaakte liedjes. Vooruit, dat heeft Goedgelovig ook al twee keer geprobeerd, maar wie niet waagt die niet wint. Voorzitter van de selectiecommissie Kees Goedhart legt op de BEAM-site uit waar een Opwekkingsliedje aan moet voldoen. Het belangrijkste: niet teveel kommer en kwel, zoals die lastige Twijfelliederen

  Jullie initiatief is de manier om de jongeren mee te laten doen bij een stuk gevestigde orde.

  Het moet allemaal in het plaatje passen.

  Hoe zie je dit zelf?
  Twijfelen jongeren van de EO anders dan de lezers op GG?

  .

 20. beervis says :

  @Rob
  Iedereen twijfelt anders op dezelfde manier.

 21. mafchauffeur says :

  Iedere organisatie moet met z’n tijd meegaan. Christelijke organisaties doen dat ook, hooguit wat later. 😉

  Zo is er dit najaar de eerste Christelijke Paranormale Beurs gepland. 🙂
  http://www.woordenvangeloof.nl/Spirituele-beurs

 22. TommyLee says :

  @mafchauffeur: Ik zie wel een taak voor mij weggelegd op die gristelijke beurs! Jop stelt op zijn site: een knuffel kan ook zeer genezend werken. 😉

 23. keietrekker says :

  In het nieuwe liedboek voor de kerken is ook ruimte gemaakt voor liederen , die voor jongeren in de pkn kerk bedoeld zijn, mischien dacht men bij stichting opwekking: daar moeten wij ook wat mee. Dit moet dan natuurlijk weer wel in het plaatje (ik ben zo vrolijk want Jezus houd van mij) passen!

 24. Pittig says :

  @ bernarderder

  Ik schreef “Psalm 88”, niet 68. Kijk maar eens hoe 88 eindigt…

 25. Wilfred says :

  @Pittig: Heb je in je afwezigheid geoefend op 1-zinnige reacties? 🙂

 26. joost says :

  wilfred
  In elk geval geen onzinninge reacties. 🙂
  joost