EA Pensioenprijs voor Gankema

joopgJoop Gankema, directeur van Opwekking, heeft de Helixprijs van de Evangelische Alliantie gewonnen. Dat is de prijs die in opzet wordt toegekend aan “bemoedigende initiatieven op het gebied van missionaire gemeente-opbouw”, maar die als het zo uitkomt ook fungeert als bokaal voor bevriende EA-leden die niets missionairs doen, maar komend jaar met pensioen gaan.

Ander nieuws uit Driebergen, de hoofdstad van de evangelische beweging: per 1 juli gaan de Evangelische Alliantie en de Evangelische Zendings Alliantie fuseren. De vergaderclub voor gristenen en de verzekeraar voor zendelingen gaan samen verder onder de afko EAEZA.

ea-eza-fusie
Directeuren Jan Wessels (EA) en Adri Veldwijk (EZA) zien de fusie helemaal zitten.

Advertenties

13 responses to “EA Pensioenprijs voor Gankema”

 1. afolus says :

  Zag op de EA website hoe de winnaar van de Helixprijs 2012 de betekenissen van het woord Helix langsging. Geen makkelijke naam.
  Heeft Gankema nog mazzel dat het niet de “Helium-prijs” is.
  Met zo’n naam zou je zomaar geassocieerd kinnen worden met zwevers.
  En eerlijk is eerlijk, dat kun je van Joop Gankema niet zeggen.

 2. mafchauffeur says :

  1 juli 2013 zou een mooi moment voor de EAEZA (mooie naam voor de gebrek-aan-inspiratie-prijs 2013) zijn voor een openbare schuldbelijdenis voor het verkopen van EZA woekerpolissen. 😉

  Maar het kan zijn dat deze er allang is geweest en ik iets heb gemist.

 3. Peter says :

  Het valt voor sommigen niet mee om te wachten tot de hemelse prijs van Gods roeping wordt uitgereikt en daarom verzinnen we een aardse Helix prijs. Als ik Joop was, zou ik die weigeren op grond van Matheus 6 om zeker te zijn van de hemelse prijs.

 4. bramvandijk says :

  Waarom heet deze prijs eigenlijk de helix-prijs? Dat is vast geen verwijzing naar de dubbele helix van DNA-moleculen.

 5. Johan says :

  @BramvanDijk: De EA heeft zich destijds laten inspireren door de Duitse theoloog Christian Schwarz, die de eerste Helix-prijs ontving voor zijn Natuurlijke Gemeente Ontwikkeling. De helix staat voor een spiraalbeweging omhoog als beeld van voortdurende reflectie op en verbetering van de theologie en praxis van de kerk. Wij zouden dat ‘lerende organisaties’ noemen.

  In dit artikel wordt het uitgelegd:

  http://www.missionalive.org/index.php?option=com_content&view=article&id=138:from-theology-to-practice-the-helix-metaphor&catid=35:mission-alive&Itemid=97

  Die prijs zou niet persé missionair hoeven zijn, volgens mij heeft de EA dat woord erop geplakt omdat ‘missionair’ zo sexy klinkt. Misschien kan Jan Wessels dat zelf eens uitleggen. In feite gaat het (zoals ik het begrijp) om innovatie. Het is wel zo dat voor de toekenning eigenlijk nooit buiten de eigen kring van de EA wordt gekeken, dus dat is dan weer niet zo innovatief. Het zijn meestal pioniers en ‘bouwers’ in de evangelische beweging die hem krijgen. Een soort lintje van de Koning zeg maar. 😉

 6. fladderaartje says :

  Gankema gun ik in principe wel wat erkenning voor zijn staat van dienst, maar is dat niet meer iets voor een lintje? Beetje zinloos om iemand uit je eigen kring in het zonnetje te zetten in je eigen kring, die daar altijd al in het zonnetje staat. Hij is eerder ook uitgereikt aan Peter en Else Vlug. Hetzelfde idee.

 7. Johan says :

  @fladderaartje: Dat vind ik ook. De Helixprijs heeft een hoog WC-eend gehalte: het over de bol aaien van mensen in je eigen netwerk. Ik zou het interessanter vinden als het een soort verrassingsprijs is voor mensen die als kerkplanter of anderzins missionair werker echt met hun poten in de klei staan, vaak zonder dat anderen dat zien.

  Voor mensen als Gankema is een lintje passender. Lintjes zijn voor mensen die hun hele leven ‘op de tent hebben gepast’.

 8. Hendrik says :

  Volgens mij zou EEZAA veel beter geweest zijn als afkorting.

 9. Agilhartje says :

  Als de Helix-prijs teveel zelfbestuiving is moet GG dan niet ingrijpen en jaarlijks een eigen positieve prijs uitreiken? Dus naast de Gouden Bikini ook een soort missionaire Effie? http://nl.wikipedia.org/wiki/Effie_(vakprijs)

 10. goedgelovig says :

  @Agilhartje: Goed idee, een positieve prijs. De meest verborgen zendeling? De meest out-of-the-box christen? Welke mensen zouden dan in aanmerking komen?

 11. Len says :

  De christen die niet wereldvreemd is maar tegelijk wel een duidelijke boodschap heeft.

  De Ware-Paulus-Prijs

 12. mafchauffeur says :

  @Johan: gefeliciteerd man!
  Vrijdag trakteren. 🙂

 13. mafchauffeur says :

  Om nog even in voetbalstemming te blijven: de opvolger van Joop Gankema als directeur van Opwekking is fan van Atlético Mineiro.

  Daar hebben clubs als Ajax, Twente en PSV nog een appeltje mee te schillen. 🙂
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Clube_Atl%C3%A9tico_Mineiro